Marx'i Hic boyle Tanimadiniz!
Marx buyuk bir adamdir. Ekonomi ve ozellikle sosyoloji alaninda otorite oldugu kadar teolojide de en uc noktalarda yer almistir. Dinsel bilinc ve tanrisal zihniyete alehte bir yanasim sergilemis, toplumda tirnak icinde din dusmani olarak algilanmistir. Ben bu baslikta tarihi dokumanlari karistirmak istedim. Sizin de katiliminizi bekliyorum.
Devrimci/materyalist Marxtan once su cumleleri yazmisti; o bir hristiyandi...
Ýsa Mesihe olan sevgimiz yoluyla ayni zamanda kalbimizi, bize ruhen bagli olan ve mesihin kendini onlar icin kurban etmis oldugu kardeslerimize dogru yoneltiyoruz. ( Toplu Eserler, bolum l. Ýnternational Publishers, New York 1974)
Ayni eserinde soyle devam eder Hristiyan Marx:
" Ýsa Mesih ile olan birlik, ruhi coskunluk, aci icinde teselli, huzurlu bir guvence ve insan sevgisine, asil ve ulu olan herseye hassas bir kalb verebilir; hirs ve sohret ugruna degil sadece Mesih ugruna!!! Mesih ile birlik ayni zamanda Epikur'un filozofisinde taraftarlarina bosuna vermeye calistigi mutluluga ulasmasinina yol acar. Bu mutluluk sadece Ýsa ve Tanri ile birlikte olmanin verdigi ruh ve heyecanla ortaya cikan, hayati daha guzel bir
getiren mutluluktur."
Boyle yaziyordu Marx amca. Daha sonra yazdiklarindan utanacagi zamanin geleceginden habersizce. Hristiyanligi yere goge sigdiramayan azili dindar Marx daha sonra Seytan tarikatlariyla ilisilendirilecekti. Oyle seyler yazdi ki satanizme sempati aduydugu izlenimi yarati.
Satanist Marx:
Marx cocuklarindan en cok Eleonor'u severdi; onu "tussy" ismiy
le cagirirdi. Tussy icin " tamamen benim gibi"diyor. Tussy ise evlerinde seytanla ilgili siirler okundugunu soyleyi bir de ornek veriyor:
Ey ziyafetler krali seytan,
zaptedilmez ve curetkar misralarim,
Sana dogru yukselecek.
Ey papaz, miriltilarin ve takdisinle defol, cunku ey papaz
Seytan senin gerinde hic bir zaman kalmayacaktir.
Seytan misralarima ilham veriyor.
Seytan merhametlidir, gor seytani
o geciyor ey halk, buyuk seytan geciyor...
Siir biraz uzun oldugundan kisaca yazmak isstedim. Marxin odasinda seytani sembollerin bulunugu bazi arkadaslarinca da dogrulanir. Ancak icinizden bazilari onun ateist oldugunu ve seytanin varligina inanmadigini ekleeyebilir. Ancak ergenlik caginda ve sonrasinda deist bir profil de olusturmustur.
"Yukaridaki hukmedenden intikam almak istiyorum" Bu ve devamindaki benzer misralari yazarken deizmi one cikariyordu. Babasinin 55.inci yas gununde Marx su satirlari yazdi: solgun bakire isimli siirinden alinti.." ogrettigim sozler seytani karmasikligi iceriyor. /ve cennetten sogudum/bunu cok iyi biliyorum/bir zamanlar tanriya ait olan ruhum/ artik cehemnneme ait". Marx'in iyi bir dostu olan sosyalist dusunur Proudhon da soyle yazmistir. "Gel, capulcular ve krallar tarafindaniftiraya ugrayan Seytan, Gel! Tanri aptallik ve korkakliktir, ikiyuzluluktur ve sahtekarliktir. Tanri aslinda uygarliga, liberallige, ve insancilliga karsidir.". Bu sozler bir materyalistten mi dokulmustur? Sasirtici olmasina ragmen gercek ( pierre j. Proudhon , devlet ekonomisinin filozofisi ve sefaletin gerekliligi, Scienta, Aalen, 1076 bolum 8
Marx'in materyalist olmadan onceki ideolojisi hakkinda siz ne biliyor yada dusunuyorssunuz peki? Alisildik bilgilerin ve soylemlerin golgesinden biraz uzaklasalim.
|