PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zilan Katliamı Tanığı: 'Gözümün önünde kestiler'

Deist Bedo
18-05-2009, 16:43
Van'ın Erciş ilçesinde yer alan Zilan Deresi'nde 1930 yılında yaşanan katliamın 94 yaşındaki tanığı Kakil Erdem, vahşetin gün yüzüne çıkmayan boyutlarını DİHA'ya anlattı.

Katliamda askerlerin 35 yakınını öldürdüğünü belirten Erdem, 'Askerler, hamile kadınların karnını deşiyorlardı. Gözümün önünde 3 akrabamın kafa derisini yüzdüler. İki kardeşi ağaçlarla döverek öldürdüklerini gördüm' dedi.

Zilan Deresi'nde 1930 yılında meydana gelen ve tarihe Zilan Katliamı olarak geçen olaylar sırasında 15 bin kişi yaşamını yitirdi. Katliamın yaşandığı dönemde 45 köy ateşe verilerek yakıldı. O dönem devletin yarı resmi gazetesi durumunda olan Cumhuriyet Gazetesi, 16 Temmuz 1930 tarihindeki sayısında katliamı şöyle veriyordu: 'Ağrı eteklerinde eşkıyaya katılan köyler yakılarak, ahalisi Erciş'e sevk ve orda iskan olunmuştur. Zilan harekatında imha edilen eşkıya miktarı, 15 binden fazladır. Buradaki harp, pek müthiş bir tarzda cereyan etmiştir. Zilan Deresi, lebalep cesetlerle dolmuştur.'

Katliam tarihinde 17 yaşında bir genç olan, Kündük köyünde oturan 94 yaşındaki Kakil Erdem, katliamın sağ kalan ender tanıklarından biri. O günleri ömrü boyunca hiç unutamadığını belirten Erdem, 'Askerler, hamile kadınların karnını deşiyorlardı. Hamile kadınları öldürüp, çocuklarını karınlarından çıkarıyorlardı. İnsanları gözlerimin önünde kesiyorlardı. Benim gözümün önünde 3 akrabamın kafa derisini yüzdüler. İki kardeşi ağaçlarla döverek öldürdüklerini gördüm' dedi. Katliamın başladığı sırada dağlara kaçtığını ve saklandığı yerden olup biteni izlediğini belirten Erdem, 'Günlerce dağlarda aç kaldık. Askerler gittikten sonra köye geri döndük. 35 akrabamı öldürmüşlerdi. Birçok insanı gözümün önünde kestiler. Benim en büyük ağabeyim de sağ, o da bu olayları gördü' diye konuştu. Katliam emrini İsmet İnönü'nün verdiğini anlatan Erdem, 'O katliamı hiç unutamadım. Esir alınanları da öldürdüler. Bu katliamda ölenlerin çoğu Kurtuluş Savaşı'nda savaşmış insanlardı. Bu ülke için de savaştılar' dedi. Öldürülenlerin silahsız sivil insanlar olduğunu da belirten Erdem, 'Bugün de Kürtleri öldürmeye devam ediyorlar' şeklinde konuştu. VAN / DİHA

http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=zilan+katliam%C4%B1&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGGL_trTR315US315&ie=UTF-8&aq=h

Deist Bedo
18-05-2009, 16:45
http://tr.wikipedia.org/wiki/Zilan_Deresi_Katliam%C4%B1

azınlık
18-05-2009, 16:54
Eeeee, niye astın bu mesajları şimdi?

Olay 1930'da olmuş, biraz geç kaldın yani.

A.

Deist Bedo
18-05-2009, 16:56
Tarih öğrenin diye, mekteplerde okuduğunuz kitaplarda yazmaz bunlar..

azınlık
18-05-2009, 17:00

Mekteplerdeki kitaplarda sizin dönekliğiniz de yazmıyor. Onlardan da bahset biraz.

Fransız üniformasıyla köy basıp bebek öldürenler benim dedelerim değildi. Uyanın bu kabustan.

A.

Akhenaton
18-05-2009, 17:03

mekteplerde yazmayanları yazmaya başlarsam zararlı çıkarsın.:)

one
18-05-2009, 18:47
sistemler tartışılırken veya ortaya konulurken

KİŞİLİLİK BAZINDA BEN SEN SİZ KAVGASINA GİRECEK KADAR ALÇALMAYIN

HER tez anti teziyle çürütülebilir karşıt tez sunmaya kalkışmayan öfkesinin esiri olur

dilaver
18-05-2009, 19:02
Zilan'da bir şeyler olmuştur. Bu kesin. Peki ne olmuştur. Bunu tartışma hakkı olmayacak mı. Birileri katliam olmuştur diyebilir, birileri de olmamıştır diyebilir. Bu konuyu medeni ölçüler içinde bbirbirimize saygı duyarak tartışma imkanımız olmayacak mı.

Polemige gitmeden "yahu öyle şeyler olmamıştır, aslında olan şudur" diye açıklama yapabilmek çok mu zor. Neden her konuda birbirimizi hasım olarak görmeye devam ediyoruz.

Biz bu sitede her türlü düşünceye özgürlük demiyor muyuz. Üç üyemizin birbirini takip eden mesajları :

Mekteplerdeki kitaplarda sizin dönekliğiniz de yazmıyor. Onlardan da bahset biraz.

Şİmdi bu mesajlardan ben ya da başka bir üye Zilan ile ilgili ne ögrenebiliriz. Ya da bu mesajları yazanlar bize neyi ögretmeyi amaçlamaktadırlar. Neden düşünceyi düşünce olarak ele alamıyoruz.

saygılarımla

Deist Bedo
18-05-2009, 20:25

Fransız üniformasıyla köy basıp bebek öldürenler benim dedelerim değildi. Uyanın bu kabustan.

A.

Aksine Kıbrıs harekatında en çok gönüllü asker Diyarbakır'dan çıkmıştır.
Doğu beyazıtta yüzbinlerce açlığında etkisiyle soğuktan donup öldükten sonra. Kürt aşiretleri tekrar birleşip düşmanı püskürtürler.

Bunları ben uydurmuyorum, bilakis kendi kaynaklarınızdan anlatmaktayım.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sar%C4%B1kam%C4%B1%C5%9F_Harekat%C4%B1

Böyle ukala ve terbiye sınırlarını aşıp mesaj atma artık. Benimde bir sabrım var, yazacak antitezin yoksa yazmazsın bişey olur biter.

azınlık
18-05-2009, 20:33
Zilan'da bir şeyler olmuştur. Bu kesin. Peki ne olmuştur. Bunu tartışma hakkı olmayacak mı.

Sayın dilaver,

Tabi ki olacak. Ancak arkadaşın sabahtan beri açtığı konular ve astığı mesajlar bir tartışma ortamı yaratmaktan çok Kürt ırkçılığı propagandasına yönelik. Tartışmak isteyen kişinin tavrı bellidir, diğerinin de.

Eğer torunlarımıza üzerinde yaşanır bir ülke, hatta sadece bir ülke, bırakacaksak bunun yolu "şu oldu, bu oldu"yu konuşmaktan çok "ne istiyoruz, nasıl yaparız"ı tartışmaktır. Atı alan Üsküdar'a yaklaştı biz hala meleklerin kanadını konuşuyoruz. Size de sıkıntı vermedi mi sürekli aynı şeyleri konuşmak?

Birşeyleri provake etmek de bir yere kadar. Zaten arkadaş çoktan meraklıymış terk-i diyar etmeye ama ...

A.

dilaver
18-05-2009, 21:02
sayın azınlık

tarih geçmişte şu oldu, inanmazsan git rahmetliye sor'dan başka bir şey degildir. Bunun bilimselligi de rahmetliyi kaç kişinin dogruladıgıdır.

Arkadaşın açtıgı başlıgı ciddiye almak zorunda degildiniz. Ama bu şekilde polemige başlamak açıkçası sizin birikim düzeyinizi yansıtmıyor. Benim anlayamadıgım bu.

Arkadaş Kürt, hassas da olabilir ve bana göre de haklı yönleri vardır. Ama izledigim kadarıyla Kürtler'den degil de insanlıktan dem vuruyor. Olabilir milliyetçiligin de etkisinde kalmış olabilir ama şimdi size göre bu arkadaş iflah olmaz mıdır.

Sorun burada. Fesih ile aramızdaki çelişkiler uzlaşmaz ise eyvallah ama uzlaşır çelişkiler ise yöntem farklı olmalı.

saygılarımla

pante
18-05-2009, 21:34
Arkadaş Kürt, hassas da olabilir ve bana göre de haklı yönleri vardır. Ama izledigim kadarıyla Kürtler'den degil de insanlıktan dem vuruyor. Olabilir milliyetçiligin de etkisinde kalmış olabilir ama şimdi size göre bu arkadaş iflah olmaz mıdır.

İnsanlıktan mı yoksa Türk düşmanlığından mı?
Ağrı dağı isyancılarının Türkiye ve Sovyetlerin ortaklaşa operasyonuyla etkisiz kılındığını, Sovyet helikopterlerinin isyancıları bombaladığını da biliyordur umarım.

dilaver
18-05-2009, 21:37
Hiç istemedigim bir yere geldik.

Neyse bu konuyu geliştirecegiz sanırım. Agrı ve Zilan'a girecegiz. Gireriz, ne yapalım. :D

saygılarımla

parmis
18-05-2009, 21:38
Ben tüm bunları ermenilerin yaptığını okumuştum Türk inasanına bazı kitaplardan; şimdi birde bu çıktı. Ya bu kin nefter ve ırkçılık ne? İnsanları olmuş bitmiş gerilerde kalmış olaylarla neden tahrik ediyorsunuz ki.. Lanet olsun insana kıyana; ister Türk ister alman ister kürt olsun ayıp ya..
Bir de çağdaş insanız diyoruz bu çağdaşlık mı? kini ,nefreti, savaşı, terörü tahrik etmenin neresi çağdaşlık?

parmis Güneşin_kızı

azınlık
18-05-2009, 21:39
Arkadaş Kürt, hassas da olabilir ve bana göre de haklı yönleri vardır.

Bunlara hiçbir diyeceğim olamaz, her düşüncenin haklı yönü olabilir; olduğu noktada kendi düşüncemizi yeniden gözden geçiririz. Tartşmanın amacı da budur, boş laf etmek veya "tu kaka" demek değil. Benim itirazım üsluba yöneliktir. Altına yorum yazmadan kafatsçı-Türkçü bir yazı assam siz de benim için "Türk ırkçısı, faşist" dersiniz ve haklı olursunuz.

Hassasiyet tek yönlü oldukça sonu faşizme uzanır, bunu benden iyi bilirsiniz.

A.

dilaver
18-05-2009, 21:47
sevgili azınlık

O halde bu meseleyi derinleştirip, bakalım zilanda neler olmuş incelemeye çalışalım.

Ben yarın ya da öbür gün bu konuda bir yazı asmaya çalıştım. Daha temeli ile tartışabiliriz.

Fesih'in bu konuda hassas oldugu dogru, ama bunu ben ırkçılık olarak nitelemiyorum. Biraz yaşanmışlıga, biraz gençligine veriyorum.

O bölgede yaşayıp da bu tarz tepki duymamak mümkün degil diye düşünüyorum. Buyrun Mardin katliamı.

Onu anlayabilmek, aslında çözüme de varabilmek demektir. Ama anlamak da istemek lazım.

Düşünün o bölgede her evde neredeyse bir cenaze vardır, hatta birden fazla.

Eskiden gerilla nickli bir üyemiz vardı. Yahu ne edeyim , tamam ben Pkk lı degilim ama en az ailemden 5-6 kişi dagda öldü diyordu. Nasıl tepki vermesini bekleyebilirz ki.

Bizler bu kini ve nefreti durduran olmalıyız, yeşerten degil.

Biraz empati diyorum.

saygılarımla

azınlık
18-05-2009, 21:52
Anlaştık.

A.

Akhenaton
18-05-2009, 22:19
, 16 Temmuz 1930 tarihindeki sayısında katliamı şöyle veriyordu: 'Ağrı eteklerinde eşkıyaya katılan köyler yakılarak, ahalisi Erciş'e sevk ve orda iskan olunmuştur. Zilan harekatında imha edilen eşkıya miktarı, 15 binden fazladır. Buradaki harp, pek müthiş bir tarzda cereyan etmiştir. Zilan Deresi, lebalep cesetlerle dolmuştur.'

Olay belli değilmi zaten.
hem hainlik yapacaksın hemde hainliğini bastırarı masum rollerine girerek karalayacaksın.
Türkiye bıktı bu mazlum edebiyatından.

Bu katliamda ölenlerin çoğu Kurtuluş Savaşı'nda savaşmış insanlardı. Bu ülke için de savaştılar' dedi. Öldürülenlerin silahsız sivil insanlar olduğunu da belirten Erdem, 'Bugün de Kürtleri öldürmeye devam ediyorlar' şeklinde konuştu. VAN / DİHA

bak burası doğru.
kurtuluş savaşında savaştılar,
fakat......
Türklerin yanında değil ingilizlerle işbirliği halinde Türklere karşı savaştılar.
Biz bu devleti bu milleti kürtle değil Kürde karşı kurtuk.
Eyyyyyyyy torbadan çekip sallayan.

azınlık
18-05-2009, 22:25
Benimde bir sabrım var, yazacak antitezin yoksa yazmazsın bişey olur biter.

Ortada tez yokken neyin antitezini yazayım?

A.

Akhenaton
18-05-2009, 22:32
sayın azınlık

Arkadaş Kürt, hassas da olabilir ve bana göre de haklı yönleri vardır. Ama izledigim kadarıyla Kürtler'den degil de insanlıktan dem vuruyor.

Arkadaş kürt olabilir, ingiliz olabilir , çinli olabilir bu bizi bağlamaz.
Bu topraklar için canını vermiş soydan gelenler için sadece vızıltıdır.
İnsanlıktan dem ucuz mazlum edebiyatlarıyla değil, her gün kurulan pusularla döşenen mayınlara yapılacak itirazla yapılır.
keser döner sap döner bir gün AKP tarzı partilerin iktidarı son bulur.
ya sonra ne olur......

Tavarish
18-05-2009, 22:58
Ermenilerin tarihini en guzel SOVYET arsivleri yazar. Bu bolgenin sevilmeyen iki milleti vardir Biri Ermeniler Digeri Kurtlerdir. Ermeniler Hristiyanin yobazi Kurtlar Muslumanin yobazidir. Ceza evleri Tecavuzcu Kurtler Hirsiz Ermenilerle doludur. SSCB de her millet kendine yer bulmusken siyasi yonetimde kendine yer bulamayan yine bu iki unsurdur. Buradaki Kurtler Okumazlar okullar gitmezler her turlu haydutluk ve en ilgincide Turiyede oldugu gibi TECAVUZ ve benzeri suclarda (Kadin saticiligi) 1 numaradirlar...Ermenilerde en iyi anlastiklari halktir.. Bu yazdiklarim Rus asilli bir dostumla yaptigim bolge insanlari ile ilgili sohbette bana aktardiklarindan aklimda kalanlaridir. Humanizm iyi birsey olabilir anck insanlarin hepsini ayni kabul etmek bence evrim teorisini bire bir zittir.

Bu arada konun basinda ilk postta bir amca birseyler anlatmis.. o anlatimlarin aynisini Azeri ve Ahiska kokenli Turkler anlatmakta. Karin desme cocuk katletme olayi bu gun dahi en cani MUSLUMAN Teroristler tarafindan uygulanmamaktadir. Tuhaf olan su ki sovyet kayitlari dahi bu tarz cinayetlerde ERMENI'leri isaret ediyor..

cigi
18-05-2009, 23:34
Kan ve ölü görmekten hala bikmadiniz mi?
Bunlarin nasil yapildiginin kime ne faydasi var?
Bunlari bu sitede gündeme getirmenin amaci nedir?

Yurdunu seven ve diger insanlara ayni mesafede olan insan, kin ve intikam duygularindan arinarak, nasil birlikte yasanir onlarin cözümleri ile ugrasir.

Bunlari yapmayarak, ellerinde kanli resimler ile dolasanlarin kafalarinin normal insanlar olduklarini sanmiyorum. Anadolu'nun tarihine bakin arkadaslar. Kimlerin neyi yaptiginin sonu hic bir zaman gelmez.

Neden, bu konularin muhatabi olan irkcilarin sitelerinde bunlari tartismayip da burada? Neden ?
Beyinlerinin lesitin hormonu salgilamayanlar !!! Neden???

one
19-05-2009, 01:01
Zilan'da bir şeyler olmuştur. Bu kesin. Peki ne olmuştur. Bunu tartışma hakkı olmayacak mı. Birileri katliam olmuştur diyebilir, birileri de olmamıştır diyebilir. Bu konuyu medeni ölçüler içinde bbirbirimize saygı duyarak tartışma imkanımız olmayacak mı.

Polemige gitmeden "yahu öyle şeyler olmamıştır, aslında olan şudur" diye açıklama yapabilmek çok mu zor. Neden her konuda birbirimizi hasım olarak görmeye devam ediyoruz.

Biz bu sitede her türlü düşünceye özgürlük demiyor muyuz. Üç üyemizin birbirini takip eden mesajları :

Şİmdi bu mesajlardan ben ya da başka bir üye Zilan ile ilgili ne ögrenebiliriz. Ya da bu mesajları yazanlar bize neyi ögretmeyi amaçlamaktadırlar. Neden düşünceyi düşünce olarak ele alamıyoruz.

saygılarımla

EQ seviyesinin düşüklüğünden başka bir durum gözükmüyor

duygusal bağışıklık çok düşük , bu tür zihniyetlerin monitor karşısında

yüksek tansiyon ani sinirsel ataklar yaşadıgı iddia etmem ama durumları

vahim

böylesi durumlarda bunlara hiç bir rasyonel öneri sunmayıp kendi

ateşlerinde bırakmak lazım

hayat onları yontabilecek tek eğe dir

uğraşılmaz bu zihniyetlerle

Akhenaton
20-05-2009, 13:49
Fazla uzatmadan noktayı koyayım. Bu ülkede Türkçülük yapan tek kişi dahi kalsa bende sizin deyiminizle kürtçülük yapacağım.

Şu kürtçülük nedir yazarsan ona göre bizde bilelim.

Eğer haksızlık karşısında sesini yükseltmek milliyetçilikse varın beni milliyetçi bilin.

Araya acılı adanada sıkıştırmazsak olmaz diyorsun yani.

Ben türk değilim kürdüm hemde kürd oğlu kürdüm bunu herkes EDİT kafasına sokmalı...

Bende diyorum k, kürt nedir ?
Ben tari,h sahnesinde böyle bir halk bilmiyorum.
Ya farisisin yada arap.
Kürt neymiş.

azınlık
20-05-2009, 14:02
Ben türk değilim kürdüm hemde kürd oğlu kürdüm bunu herkes EDİT kafasına sokmalı...

Sadede gel ... derdin ne?

A.

liopleurodon
20-05-2009, 15:05
İlginç..

BU ülkede 15 milyon kürt varmış iddiaya göre.

Ve bu ülkede 300 milyondan fazla mermi vs. var..

Acaba neden o zamanlar kürtleri toptan yok etmemişler bu kafama takıldı. eğer İnönü, gidip kürtleri yokedin, öldürün edin demişse, neden bu uygulanmamış?

Sen gibi kafası kalın, içi boş kürtlerin görmek istemediği şey şudur. Bu ülkede, kürtlere, trklere, lazlara, çerkezlere, ermenilere, tatarlara, oğuzlara vs. vs. her neyse, her ırka, millete, halka ve dine karşı zaman zaman saldırılar olmuştur. Çokta katliamlar, tecavüzler vs. de olmuştur. Ama bunlar hiç bir zaman, belli bir ırk, din, mezhep, millet vs odaklı olmamıştır. Kısaca, bu ülkede çoook alevi veya kürt kesilmiştir. ama bu ülkede, alevileri veya kürtleri toptan kesin diye bir şey hiç söylenmemiştir.

Burada, yapılan bu zulümün çoğu zaman hiç bir haklı gerekçesi de olmamıştır.

Ama bu iğrenç vakaları öne çarpıtarak koyup, daha büyük zulümlerin ateşini sıcak tutmanın faydası olmayacaktır hiç kimseye.. Amanda o zaman İnönü emir verdi de, kürtleri kesin dedide, onlarda kestiler gibi bir çarpıtma maalesef, benzer durumları körükleyecektir, o kadar..

Bu mezalim neden oldu, kimdi suçlusu diyerek konuya bakmak, her zaman daha doğru olacaktır..