PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Özüme geri döndüm. Artık Ateistim

Felsefeci 87
25-05-2009, 23:25
Sevgili dostlar. Uzun süren araştırmalarım ve mantık+vicdan muhasebesinin sonunda, gerçeklere yeniden dönebilmenin sevincini ve huzurunu yaşıyorum.

Yıllarım, dinleri araştırmak ve onları eleştirip sorgulamakla geçti. Açıkçası bu duruma gelebilmem de kolay birşey değildi.. İslam dininden gelip, daha sonra ateizm ile tanışmış onun ardından ise; Hristiyanlığın doğru olduğunu düşündüğü yerlerini benimseyip İsa Mesih'i Kurtarıcı olarak kabul eden ben, Hristiyanlığın ve İsa Mesih'in gerçek ve beni hayalkırıklığına uğratan yüzünü gördüm. Kutsal Kitap'ta bulunan birçok çelişkiye rağmen, Peygamberliklerin (kehanet) İsa Mesih'de tamamlandığını görünce şaşkına dönmüş ve: ''Olsun, bu çelişkilere rağmen sağlam yerlerde mevcut. Bunu ancak Tanrı yapabilir'' diyerek bunun gerçek olduğuna kanaat getirmiştim. Fakat Dünyaya müdahalede bulunmayan bir Tanrı'nın varlığından yeniden şüphe duymaya ve bu kehanetlerin de gerçekliğinden emin olmamaya başlamıştım. Lakin dediğim gibi de oldu.. Hristiyanlığın ve İsa Mesih'in de diğer bozuk inançlardan farkı yoktu. Daha önce okumuş olduğum kitapları yeniden okumaya başladım. Vicdanımın ve mantığımın sesini yeniden dinledim. Agnostisizm'i de biraz daha araştırmaya gayret gösterdim. Fakat Agnostizm'in de yeterli olmadığını anladım. Bana biraz iki yüzlülük gibi geldi bu :) Ateizm denen bir gerçek karşımda duruyordu. Vermiş olduğum bu nihai kararın beni daha da huzurlu yaptığına inanıyorum.. Almış olduğum bu kararı da sitedeki değerli dostlarım olan sizlerle paylaşmak istedim.. Bundan sonra; daha da çok araştıracak, daha da çok eleştirecek, aklın bilimin yolundan büyük bir gayret ve azimle gideceğim..

Saygılarımla..

evrensel-insan
25-05-2009, 23:34
Saygideger felsefeci 87;

Seni; kendini ortaya koyma cesareti gosterdigin yazindan ve kendi kendini egitmekten dolayi kutlar, birey olma ve bireysel bilinc kazanma yolunda sana, bir birey olarak; basarilar dilerim. Sonucta; bir kisinin, kendisine verilen verilerle secim yapmasi yerine; kendi kendini kendi oz degerlerinle ortaya koyman; hele hele, bizim gibi; bireyden bihaber toplumda; taktire sayan. Tekrar, tebrikler.

Yalniz, lutfen yanlis anlasilmasin. Bu benim ne ateizmi destekledigim, ne de senin ateist oldugunu onayladigim anlamina gelmesin. Sadece, bu bireysel cikisindan dolayi seni kutluyorum. Hangi konuda bireysel cikisin veya bu bireysel cikisinin nereye vardigi anlaminda degil. Daha once, bu konuda bir yanlis anlasilma tecrubesi yasadigmdan, bunu da belirtmek istedim. Bu belirttiklerimin senin kendin icin yapmis oldugun secim ile, bir ilgisi yoktur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

parmis
25-05-2009, 23:36
Sevgili felsefeci 87,
öncelikle çok okuyan çok araştıran biri olduğun için seni kutluyorum ve verdiğin karar içinde kutluyorum.. Ben de çok zor bir süreçten geçtim musluman doğdum musluman yetiştirildim ama okumaya araştırmaya başlayınca dinlere inanmaz oldum. korkudan ikiyüzlü davranıdm deist oldum:) neyse bu da geçti artık ne istediğimi biliyorum ve verdiğim karadan çok mutluyum.. uzun ve zor bir süreçti tamaladığımı bilmenin huzurunu yaşıyorum bende..

saygılar..
parmis güneşin_kızı

azınlık
25-05-2009, 23:37
Hoşdöndün felsefeci,

Yolun açık olsun.

A.

Felsefeci 87
25-05-2009, 23:37
Çok teşekkür ederim sevgili evrensel insan.
Kendi öz değerlerime yeniden sahip çıkabilmenin verdiği huzuru anlatamam..
Özgürlüklerimizi tam anlamıyla yaşayamadığımız ve kendimizi rahatlıkla ifade edemediğimiz zaman, bunun ne önemi kalır? İşte bunun bilincinde olan ben, bu gerçeğe, kendi gerçeğime sahip çıkmam gerektiğini düşündüm. Akıl ve bilimin rehberliğinde hiçbir zaman arkama bakmayıp, durmadan usanmadan yoluma devam etmeliyim. Etmeliyim ki, bizlerden sonra gelecek nesillere CENNET GİBİ BİR DÜNYA bırakalım.. Bu çok zor, ama imkansız değil..

saygılarımla

Felsefeci 87
25-05-2009, 23:39
Sevgili felsefeci 87,
öncelikle çok okuyan çok araştıran biri olduğun için seni kutluyorum ve verdiğin karar içinde kutluyorum.. Ben de çok zor bir süreçten geçtim musluman doğdum musluman yetiştirildim ama okumaya araştırmaya başlayınca dinlere inanmaz oldum. korkudan ikiyüzlü davranıdm deist oldum:) neyse bu da geçti artık ne istediğimi biliyorum ve verdiğim karadan çok mutluyum.. uzun ve zor bir süreçti tamaladığımı bilmenin huzurunu yaşıyorum bende..

saygılar..
parmis güneşin_kızı

Sevgili Parmis..

Çok teşekkür ederim.. Ayriyetten seni de canı gönülden kutluyorum.. Umarım bir zamanlar benim yaptığım gibi; geri dönüp geçmişte yaşadığım saçma sapan inançların etkisinde kalmazsın.. Amacımız; dinlerden, tabulardan arınmış olan bir dünyaya sahip olmaktır..

sevgiyle kal.

prozac
25-05-2009, 23:45
Sevgili felsefeci ,senin adına sevindim..Öz e tekrar hosgeldın ... :tea:

Felsefeci 87
25-05-2009, 23:47
Sevgili felsefeci ,senin adına sevindim..Öz e tekrar hosgeldın ... :tea:

Teşekkür ederim sevgili prozac02.. :hug:

evrensel-insan
25-05-2009, 23:49
Saygideger felsefeci;

Benim tecrubelerime gore seni bekleyen iki yol var. Ya tamamen tanrisal yanasimdan arinacaksin. Yani, bu konunun bir bireysel hak ve ozgurlukler temeline girdigi kanisina varacak ve hem inanana, hem de inanmayana; bireysel hak ve ozgurluklerden dolayi ve onlarin kisiligini olusturan bu tanrisal degerden dolayi ve onlarin bu kisilik degerlerinin onlarin senin iradenden bagimsiz bir degerleri oldugunun bilincinden dolayi gercekci olacak ve saygi duyacaksin;

ya da; cogu ateist gibi; ateizmi, toplumsal bir olgu olarak algilayacak ve ateist savasimini antiteist olarak vererek; her yerde ve her kosulda; teistlerle, bir ikna olma-etme tartismasina gireceksin.

Bunu da yaparken, umarim; sadece bir dini gorusle sinirli degil; en azindan dini mentalite ve tanriya olumlu yanasimin insanliga ne gibi zararlar verdiginden yola cikarsin.

Bir birey olarak; bireysel tanrisal yanasimsiz, ama; kendin icin, tanri kavraminin ne olduguna dair bir bilgi sahibi olarak ve bu kavrama neden ihtiyac duymadiginin bilincinde bir birey olarak, bir yasam ve iliski;

ya da bir birey olarak; tanrisal yanasimli toplumsal temelde antiteist tartisma yasam ve iliskisi, secim senin. Her halukarda da; senin ben; en azindan kendin icin; yine kendi adina "dogruyu" bulacagindan eminim. Ama umarim bu buldugun "dogru" noktasal, kesin, degismez ve kalici olmaz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

brknea
26-05-2009, 00:58
ya da; cogu ateist gibi; ateizmi, toplumsal bir olgu olarak algilayacak ve ateist savasimini antiteist olarak vererek; her yerde ve her kosulda; teistlerle, bir ikna olma-etme tartismasina gireceksin.

Aslında benim bu sınıfa giriyor olmam, ateizm ya da diğer teizm dışı öğretilerin toplumsal olduğunu düşünmem değil tam aksine teizmi toplumsal görmemdir. Toplumsal olduğu için ucu bize dokunuyor.
Bu noktada benim için inanç ve din ayrılıyor.

Konuyu fazla kişiselleştirmek istemedim kusuruma bakmayın. Felsefeci benim üzerime vazife olmamakla birlikte, ben de seni zaman zaman derin yalnızlıkların beklediğinden haberdar ediyorum.

Bu yalnızlıkların sebebi sadece diğer insanların bir dine sahip olmaları ve senin olmaman olmayacak. Din bir yaşam rehberi kabul edildiği için sekülerleşemeyen insanlar, ürettikleri fikirlerin boşluklarını da din ile doldurabilecekler. Ve din ile uyuşmayan; siyasi,etik,ekonomik düşüncelerinle ve hatta hayatın anlamı ile ilgili düşüncelerinle, hatta ve hatta seni mutlu eden şeylerle yalnız kalabileceksin. Bir tanrının yokluğu da insanları ölüm karşısında tesellisiz bırakıyor. Ateist olarak yaşamak dindar olmaktan çok daha zor zanaattir. Tabii ki daha keyifli. :) Umarım hep mutlu olursun, bir dost tanrıdan daha kıymetlidir, hep aklında olsun bizler ihtiyacın olduğunda buradayız. Kal sağlıcakla.

OQONUC
26-05-2009, 10:11
Bir tanrının yokluğu da insanları ölüm karşısında tesellisiz bırakıyor.
.................

Ne güzel bir cümle bu böyle.

Akabinde yazılan ; "Ateist olarak yaşamak dindar olmaktan çok daha zor zanaattir. Tabii ki daha keyifli. :) " cümleniz ise doğruları içermekle birlikte; her keyfin sonunda bıraktığı acı bir elemi de cümlenize katarsanız çok daha anlamlı olacaktır diye düşünüyorum.

Selamlar

azınlık
26-05-2009, 10:22
... her keyfin sonunda bıraktığı acı bir elemi de cümlenize katarsanız ...

Sizce her keyfin sonunda acı bir elem mi vardır/olmalıdır?

A.

Felsefeci 87
26-05-2009, 10:34
Sizce her keyfin sonunda acı bir elem mi vardır/olmalıdır?

A.

İnsan önce bir tebrik eder be sevgili azınlık. :)

azınlık
26-05-2009, 10:36
İnsan önce bir tebrik eder be sevgili azınlık. :)

he he ... 4 numaralı mesaja bak ... :horn:

A.

Felsefeci 87
26-05-2009, 10:39
he he ... 4 numaralı mesaja bak ... :horn:

A.

Anaaa:becky: Ya kusura bakma. Ben bunu dün gece gördüm aslında. Ama şimdi yukardaki yazıyı yazınca, beni unutmuş olabileceğini düşündüm.. Jeton geç düştü. Daha yeni uyandım, normaldir.. :) Çok teşekkürler sevgili dostum..:thumb:

Felsefeci 87
26-05-2009, 10:51
Saygideger felsefeci;

evrensel-insan

Sevgili evrensel-insan. Ben bu ikinci yolu seçiyorum.. Çünkü benim yapım, karakterim ve anlayışım böyle bir mücadeleye girişecek güçte. Bu konuda da şanslı olduğumu düşünüyorum. Dinlerden, inançlardan kısacası bu bataktan; ne kadar insan kurtarabiliriz, onu düşünüyorum.. Acaba bir teisti, ateist yapabilecek miyim? Onu da çok merak ediyorum. Vereceğim mücadelenin, vereceğim emeğin karşılığını almak isterim. Bu da, insanların gerçeği görüp tabulardan arınması, aklın bilimin yolundan gidip sağlık bireyler olabilmeleridir.. Benim tek isteğim, tek arzum budur. İnsanlarımızın bu zinciri kırabilmeleri ve Özgür bir dünyada yaşayabilmeleri onların en doğal hakkıdır.. İnançların ve dinlerin olmadığı bir dünyayı hayal ediyorum. Aklıma John Lennon'ın Imagine parçası geliyor.. :) Bakın ne kadar güzel söylemiş..

imagine there's no heaven,
it's easy if you try,
no hell, below us,
above us only sky,
imagine all the people
living for today...

imagine there's no countries,
it isn't hard to do,
nothing to kill or die for,
no religion too,
imagine all the people
living life in peace...

you may say i'm a dreamer,
but im not the only one,
i hope some day you'll join us,
and the world will live as one.

imagine no possessions,
i wonder if you can,
no need for greed or hunger,
a brotherhood of man,
imagine all the people
sharing all the world...

you may say i'm a dreamer,
but im not the only one,
i hope some day you'll join us,
and the world will live as one

hayal et cennetin olmadığını
denersen kolaydır
cehennem yok altımızda
üstümüzde ise
sadece gökyüzü
tüm insanların
bugün için yaşadığını
hayal et

hayal et ülkelerin olmadığını
o kadar zor değil bu
uğruna öldürecek ya da
ölecek bir şey yok
ve din de yok tabii
tüm insanların
barış içinde yaşadığını
hayal et

hayalci diyebilirsin bana
oysa yalnız değilim ben
umarım bir gün sen de
katılırsın bize
ve bir bütün olur dünya

hayal et malın mülkün
olmadığını
merak ediyorum
yapabilir misin
ne açlık var ne aç gözlülük
insanların hepsi kardeş
tüm insanların
tüm dünyayı paylaştığını
hayal et.

Saygılarımla..

azınlık
26-05-2009, 11:10
Felsefeci, madem başladın; ne zamandır arıyordum "working class hero"nun sözlerini de koysana :nerd:

A.

Felsefeci 87
26-05-2009, 11:16
Seni mi kıracağım sevgili azınlık :)

as soon as you're born they make you feel small
by giving you no time instead of it all
till the pain is so big you feel nothing at all
a working class hero is something to be

they hurt you at home and they hit you at school
they hate you if you're clever and they despise a fool
till you're so fucking crazy you can't follow their rules

when they've tortured and scared you for twenty odd years
then they expect you to pick a career
when you can't really function you're so full of fear

keep you doped with religion and sex and tv
and you think you're so clever and classless and free
but you're still fucking peasants as far as i can see

there's room at the top they are telling you still
but first you must learn how to smile as you kill
if you want to be like the folks on the hill

if you want to be a hero well just follow me

Daha doğduğun anda ezik olduğunu hissettirirler
tamamını vereceklerine hiç vakit vermezler..
acı dayanılmaz hale gelene kadar hiçbir şey hissetmezs,n
olacaksan bir şey işçi sınıfı kahramanı ol..
evde canını yakarlar,okulda pataklarlar
zekiysen nefret ederler, aşağılarlar alıksan
kurallırına uymazsın kafayı yiyene kadar
yirmi küsür yıl eziyet edip korkuttuktan sonra
meslek edinmeni isterler
öyle korku dolu ki yüreğin,elin ayağın tutulur
din,sex ve televizyonla uyuştururlar seni
zeki,sınıfsız ve özgür sanırsın kendini
ama görebildiğim kadarıyla siktiri boktan hıyarın tekisin
üst kattakiler derler ki hep sana
öldürürken gülümsemeyi öğrenmelisin evvela
tepedekiler gibi olmayı istiyorsan eğer
eğer bir kahraman olmak istiyorsan yürü benim yolumdan..
eğer bir kahraman olmak istiyorsan yürü benim yolumdan..

brknea
26-05-2009, 13:23
felsefeci kusura bakma ama bu kadar erdemden söz ederken, sana iyi dileklerde bulunmuş birisine bir yanıt yazma zahmetine katlanmaman düşündürücü. Eh sen bilirsin ne diyeyim.

Felsefeci 87
26-05-2009, 13:35
felsefeci kusura bakma ama bu kadar erdemden söz ederken, sana iyi dileklerde bulunmuş birisine bir yanıt yazma zahmetine katlanmaman düşündürücü. Eh sen bilirsin ne diyeyim.

Yahu kusura bakma sevgili brknea.. İnan o kadar yoğunum ve o kadar kafam dağınık ki, bunu sana anlatamam. Haftasonu finallerim var. Bir yandan onlara ağırlık verip ders çalışıyorum.. Senin tebriğini görmeyi unutmuşum. Gerçekten çok özür dilerim. Ayriyetten sana sonsuz teşekkür ederim. Kusuruma bakma olur mu? :(

sevgilerimle..

brknea
26-05-2009, 14:22
Ok, no problem. ;)

brknea
26-05-2009, 14:28
Bir tanrının yokluğu da insanları ölüm karşısında tesellisiz bırakıyor.
.................

Ne güzel bir cümle bu böyle.

Akabinde yazılan ; "Ateist olarak yaşamak dindar olmaktan çok daha zor zanaattir. Tabii ki daha keyifli. :) " cümleniz ise doğruları içermekle birlikte; her keyfin sonunda bıraktığı acı bir elemi de cümlenize katarsanız çok daha anlamlı olacaktır diye düşünüyorum.

Selamlar

Kendi doğrularımla yaşamak özgürlüğü herşeye değer. Ayrıca, insanın yok olacağını kabullenmesi de belli bir olgunluk seviyesine erişildiğinde mümkün.

Keyfin ardından yaşanılacak kederi genellemeni neye dayandırıyorsun.? Eğer samimiyetime inanıyorsan, bir ateist olarak bu genellemenin doğru olmadığını söyleyebilirim.

milomanara
26-05-2009, 16:18
Sevgili evrensel,

Ben aşağıdaki çıkarınımızın eksik olduğunu düşünüyorum.
Benim tecrubelerime gore seni bekleyen iki yol var. Ya tamamen tanrisal yanasimdan arinacaksin. Yani, bu konunun bir bireysel hak ve ozgurlukler temeline girdigi kanisina varacak ve hem inanana, hem de inanmayana; bireysel hak ve ozgurluklerden dolayi ve onlarin kisiligini olusturan bu tanrisal degerden dolayi ve onlarin bu kisilik degerlerinin onlarin senin iradenden bagimsiz bir degerleri oldugunun bilincinden dolayi gercekci olacak ve saygi duyacaksin;
Benim için, insanları taşlayarak öldüren ya da yazar/karükatiristleri öldürmek için ağzından salyalar şaçarak çığlıklar atan bir inanc, bireysel tercih olmanın ötesinde özgürlük için bir tehdittir. Bu tanımlamanıza dahil değilim.

Hiç bir zaman inançlılarla inanç tartışması başlatmam(cevap hakkı doğduğunda zaman zaman girerim). Kanıtı olmadan bir şeyi iddia eden adamın zaten tartışmaya ehil, kale alınır(credible) olmadığını düşünürüm.

Tüm konsantrasyonum, tanrı ve dinin olmayabileceğini düşünenler üzerinedir. Bireysel misyonum, dinlerin eleştiriden bağımımsız olmadıklarını ve bugünkü gibi bir saygıyı hak etmediklerine dair bilinci artırmaktır. Bugün için Deistlerle, tantrik budistlerle olmadığı gibi hiç işim olmaz. Öncelikle zararlı inançlara yüklenmek gerektiğini düşünürüm.

KızıL
26-05-2009, 19:15
sevgili felsefeci bana çok benzemektesin :) aramıza yeniden geldiğine ve asla diğer yanağını dönmiyeceğine sevindim...

Felsefeci 87
26-05-2009, 19:35
sevgili felsefeci bana çok benzemektesin :) aramıza yeniden geldiğine ve asla diğer yanağını dönmiyeceğine sevindim...

Çok teşekkür ederim sevgili kızılıordu. Fakat sana hangi konuda benzemekteyim? :) Belirtirsen sevinirim.

KızıL
26-05-2009, 21:14
Sevgili dostlar. Uzun süren araştırmalarım ve mantık+vicdan muhasebesinin sonunda, gerçeklere yeniden dönebilmenin sevincini ve huzurunu yaşıyorum.

Yıllarım, dinleri araştırmak ve onları eleştirip sorgulamakla geçti. Açıkçası bu duruma gelebilmem de kolay birşey değildi.. İslam dininden gelip, daha sonra ateizm ile tanışmış onun ardından ise; Hristiyanlığın doğru olduğunu düşündüğü yerlerini benimseyip İsa Mesih'i Kurtarıcı olarak kabul eden ben, Hristiyanlığın ve İsa Mesih'in gerçek ve beni hayalkırıklığına uğratan yüzünü gördüm. Kutsal Kitap'ta bulunan birçok çelişkiye rağmen, Peygamberliklerin (kehanet) İsa Mesih'de tamamlandığını görünce şaşkına dönmüş ve: ''Olsun, bu çelişkilere rağmen sağlam yerlerde mevcut. Bunu ancak Tanrı yapabilir'' diyerek bunun gerçek olduğuna kanaat getirmiştim. Fakat Dünyaya müdahalede bulunmayan bir Tanrı'nın varlığından yeniden şüphe duymaya ve bu kehanetlerin de gerçekliğinden emin olmamaya başlamıştım. Lakin dediğim gibi de oldu.. Hristiyanlığın ve İsa Mesih'in de diğer bozuk inançlardan farkı yoktu. Daha önce okumuş olduğum kitapları yeniden okumaya başladım. Vicdanımın ve mantığımın sesini yeniden dinledim. Agnostisizm'i de biraz daha araştırmaya gayret gösterdim. Fakat Agnostizm'in de yeterli olmadığını anladım. Bana biraz iki yüzlülük gibi geldi bu :) Ateizm denen bir gerçek karşımda duruyordu. Vermiş olduğum bu nihai kararın beni daha da huzurlu yaptığına inanıyorum.. Almış olduğum bu kararı da sitedeki değerli dostlarım olan sizlerle paylaşmak istedim.. Bundan sonra; daha da çok araştıracak, daha da çok eleştirecek, aklın bilimin yolundan büyük bir gayret ve azimle gideceğim..

Saygılarımla..
burda yazdıklarının hepsi felsefeci yolun yordamın zamanını verdiğin şeyler en sonda isa mesih e inanman... aynı bende böyleydim.. son olarakta hristiyandım.. şimdi ise özgürüm..:)

Felsefeci 87
26-05-2009, 21:35
burda yazdıklarının hepsi felsefeci yolun yordamın zamanını verdiğin şeyler en sonda isa mesih e inanman... aynı bende böyleydim.. son olarakta hristiyandım.. şimdi ise özgürüm..:)

Gerçekten mi Sevgili kızılıordu? :) İnan, çok şaşırdım. Bir o kadar da sevindim. Senin de, aynen benim gibi gerçekleri görmen gerçekten harika birşey.. Ne diyelim, yolumuz açık olsun :)

OQONUC
26-05-2009, 22:52
Keyfin ardından yaşanılacak kederi genellemeni neye dayandırıyorsun.? Eğer samimiyetime inanıyorsan, bir ateist olarak bu genellemenin doğru olmadığını söyleyebilirim.
..............
En büyük keyif altın vuruştur diye biliyorum. Buna göre kayfin derecesi ile elemi doğru orantılı olaak azalır.

Selamlar

azınlık
26-05-2009, 23:37
En büyük keyif altın vuruştur diye biliyorum.

He he ... o keyfi yaşayıp da anlatabilecek kimse çıkmadı henüz :hippie:

A.

evrensel-insan
27-05-2009, 00:33
Saygideger milomanara;

Benim için, insanları taşlayarak öldüren ya da yazar/karükatiristleri öldürmek için ağzından salyalar şaçarak çığlıklar atan bir inanc, bireysel tercih olmanın ötesinde özgürlük için bir tehdittir. Bu tanımlamanıza dahil değilim.-milomanara-

Yazilari dikkatli okursan; sahsi degerlerle, isdeolojilerin dusunsel yapisi farkini algilarsin. Zaten insandisi ve insanlikdisi dusunce ile herzaman, her kosulda ve heryerde; birey, hem kendi bunyesinde, hem de; dusuncesini davranisa yansitista; mucadele vermelidir. Inancla, herzaman mucadele verirsin, ama inananin inancina; kisisel degerlerden dolayi saygi duyarsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

pervane
27-05-2009, 00:38
Sevgili Felsefeci 87 bir kutlama da benden:yo:

milomanara
27-05-2009, 00:49
Saygideger milomanara;

Benim için, insanları taşlayarak öldüren ya da yazar/karükatiristleri öldürmek için ağzından salyalar şaçarak çığlıklar atan bir inanc, bireysel tercih olmanın ötesinde özgürlük için bir tehdittir. Bu tanımlamanıza dahil değilim.-milomanara-

Yazilari dikkatli okursan; sahsi degerlerle, isdeolojilerin dusunsel yapisi farkini algilarsin. Zaten insandisi ve insanlikdisi dusunce ile herzaman, her kosulda ve heryerde; birey, hem kendi bunyesinde, hem de; dusuncesini davranisa yansitista; mucadele vermelidir. Inancla, herzaman mucadele verirsin, ama inananin inancina; kisisel degerlerden dolayi saygi duyarsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Sevgili evrensel,

Yanlış anlamadıysam, inanc ne kadar hastalıklı olursa olsun, "iyi" bilinen inanan, saygıyı hakeder diyorsun. Evet buna katılırım, bir çok inançlı arkadaşım var. Ama arkadaşım oruç tutuyor diye, sigaramı yakmaktan imtina etmem. Bilmem kişiliğe saygı ve inancına saygı arasındaki nüansı anlatabiliyor muyum?

evrensel-insan
27-05-2009, 01:15
Saygideger milomanara;

Bende ayni seyden bahsediyorum. Ooruc tutuyor diye; sen yemek yememezlik edemezsin. Ama, burada belki; ona "hissettirmeden "bunu yapabilmen, daha anlayisli olur. Onun orucunu saygiyla karsilarsin. Sen oruc tutmazsin ve oruc tutma dusuncesini; gerekirse, o kisiyle dusunce bazinda tartisirsin ve kendi dusunceni iletilirsin. Bilmem, konu acikliga kavustu mu?

Saygilarimla;
evrensel-insan

milomanara
27-05-2009, 01:32
Saygideger milomanara;

Bende ayni seyden bahsediyorum. Ooruc tutuyor diye; sen yemek yememezlik edemezsin. Ama, burada belki; ona "hissettirmeden "bunu yapabilmen, daha anlayisli olur. Onun orucunu saygiyla karsilarsin. Sen oruc tutmazsin ve oruc tutma dusuncesini; gerekirse, o kisiyle dusunce bazinda tartisirsin ve kendi dusunceni iletilirsin. Bilmem, konu acikliga kavustu mu?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Mutabıkız sevgili evrensel,

Not olarak, sigara örneğini daha sıradan ve sık yapılır olduğundan verdim. Kimsenin inancına saygıdan normal hayat akışımı değiştirmem.

evrensel-insan
27-05-2009, 01:51
Saygideger milomanara;

Aynen. Aksi zaten, birey olarak; bireysel hak ve ozgurlugunu kullanmaman anlamina gelirki; bu zaten, birey olma bilincine erememis kisilerin, icinde bulundugu; psikolojik sorundur. Hele, hele kisi; disadonuk bir icerige sahipse; Soru zaten; kisilerin, birey bilincini alamamis olmaktan dolayi, ki bunun cesitli etiksel nedenleri vardir "utanc, ayip, gunah, terbiye v.s." icine dustukleri psikolojik bunalimdir. Kisi genelde bunun bilincinde degildir, fakat; bu kisinin davranisina bir "agresiflik, asirilik, fazla yemek, asiri gulme, umursamaz gorunme, sadizm, v.s. " olarak yansir. Oyuzden; hem kisilerin herturlu degerlerine saygi; hem de kendi degerlerini onlara saygisizlik etmeden ortaya koyabilme; bir bilgi, bilinc, tecrube ve gozlem sonucudur.

Hem kendi degerlerinden odun vermeyeceksin; hem de; senin deger vermediklerine saygi gostereceksin. Hem kendini insanlastiracaksin, hem de insanlasamayanlari saygi ile karsilayacaksin. Hem her dusuncenin ortaya konmasindan rahatsiz olmayacaksin; hem kendi dusunceni ortaya koyacak, hem de ortaya konan dusuncenin sana gore gelen yanlisligini ortaya koyacaksin. Tum bunlari yaparkende; kisiye, kisinin kisiligini olusturan degerlerine ve kisiligine saygi gostereceksin. Iste, en gelismis birey bilinci budur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

placebo
27-05-2009, 01:56
Sevgili felsefeci.Kimsenin etkisinde kalmayarak ,kendi kararını kendin verdiysen ve için rahatladıysa buna çok sevindiğimi söylemeliyim..Bu arada fikirlerin bazı zamanlar değişime uğrasa da sakın bundan endişelenme ve kendi doğru bildiğin yolda yine de ilerle..Bu gibi değişimler olabilirler ve normaldir..Eğer bir gün yine bir değişim sezersen bilki normaldir ve suçluluk hissetmene gerek yoktur..Dilerim hayatında daima doğru olduğuna inandıklarını ve mutlu olacağın şeyleri seçersin..

Problemini kendi başına ve kısa zamanda çözdüğün için tebrik ederim..

Sevgiler

milomanara
27-05-2009, 02:01
Saygideger milomanara;

Aynen. Aksi zaten, birey olarak; bireysel hak ve ozgurlugunu kullanmaman anlamina gelirki; bu zaten, birey olma bilincine erememis kisilerin, icinde bulundugu; psikolojik sorundur. Hele, hele kisi; disadonuk bir icerige sahipse; Soru zaten; kisilerin, birey bilincini alamamis olmaktan dolayi, ki bunun cesitli etiksel nedenleri vardir "utanc, ayip, gunah, terbiye v.s." icine dustukleri psikolojik bunalimdir. Kisi genelde bunun bilincinde degildir, fakat; bu kisinin davranisina bir "agresiflik, asirilik, fazla yemek, asiri gulme, umursamaz gorunme, sadizm, v.s. " olarak yansir. Oyuzden; hem kisilerin herturlu degerlerine saygi; hem de kendi degerlerini onlara saygisizlik etmeden ortaya koyabilme; bir bilgi, bilinc, tecrube ve gozlem sonucudur.

Hem kendi degerlerinden odun vermeyeceksin; hem de; senin deger vermediklerine saygi gostereceksin. Hem kendini insanlastiracaksin, hem de insanlasamayanlari saygi ile karsilayacaksin. Hem her dusuncenin ortaya konmasindan rahatsiz olmayacaksin; hem kendi dusunceni ortaya koyacak, hem de ortaya konan dusuncenin sana gore gelen yanlisligini ortaya koyacaksin. Tum bunlari yaparkende; kisiye, kisinin kisiligini olusturan degerlerine ve kisiligine saygi gostereceksin. Iste, en gelismis birey bilinci budur.

Saygilarimla;
evrensel-insan
voilà!
Dinlerden özgür bireyin prensipleri madde xx.x olarak kayıtlara geçsin :)

Felsefeci 87
27-05-2009, 20:34
Sevgili Felsefeci 87 bir kutlama da benden:yo:

Sevgili pervane. Çok teşekkür ederim.. :)

Felsefeci 87
27-05-2009, 20:39
Sevgili felsefeci.Kimsenin etkisinde kalmayarak ,kendi kararını kendin verdiysen ve için rahatladıysa buna çok sevindiğimi söylemeliyim..Bu arada fikirlerin bazı zamanlar değişime uğrasa da sakın bundan endişelenme ve kendi doğru bildiğin yolda yine de ilerle..Bu gibi değişimler olabilirler ve normaldir..Eğer bir gün yine bir değişim sezersen bilki normaldir ve suçluluk hissetmene gerek yoktur..Dilerim hayatında daima doğru olduğuna inandıklarını ve mutlu olacağın şeyleri seçersin..

Problemini kendi başına ve kısa zamanda çözdüğün için tebrik ederim..

Sevgiler

Sevgili Placebo.. Bu samimi kutlamadan ötürü sana çok teşekkür ederim. Evet yaşadığım problem ve sıkıntılar karşısında böyle zor bir kararı verebilmek benim için gerçekten önemliydi.. Ben birçok şey tanıdım, gördüm ve öğrendim. Zaman zaman hayalkırıklığına da uğradım. İsa Mesih'de olduğu gibi. :) Düştüm, ama kalkmasını da bildim.. Şu hayatta, ne kadar sert vurduğumuz değil, yediğimiz sert darbelere karşı ne kadar ayakta kalabildiğimiz önemlidir diye düşünüyorum.. Hayat bir mücadeledir sevgili placebo. Ayrıca kendimizi geliştirme alanıdır da.. Almış olduğum kararla beraber, kendimi her yönden daha da geliştirip aklın ve bilimin yolundan emin adımlarla gideceğim.. Almış olduğum bu kararı hristiyan arkadaşlarımla kısmen de olsa paylaştım. Onlar benim Rab'be geri dönmem için bana dua edeceklerini söylediler.. :) Etsinler bakalım.. Belli mi olur, belki duaları kabul edilir.. :becky:

Sevgilerimle..

Felsefeci 87
27-05-2009, 20:42
Saygideger milomanara;

Saygilarimla;
evrensel-insan

İşte günün sözü sevgili arkadaşlar.. :) Sevgili evrensel-insan. Çok ince ve bir o kadar da ayrıntılı düşündüğünü gördüğüm bu sözün gerçekten çok etkileyici.. İnsanın kendisini geliştirmesinde kullanacağı silahları, sen bu yazında belirtmişsin. Gerçekten çok teşekkür ederim.. Bu sözlerin bana ilham oldu..

sevgilerimle.

evrensel-insan
27-05-2009, 20:59
Saygideger felsefeci 87;

Birsey degil. Benim; bir birey olarak, bireysel tek amacim var. Kendimi mumkun oldugu kadar, dusunce ve davranista insanlastirmak ve bu yasamimi; davranis olarak; hayata yansitisimda da; bu insan olma ozunun, farkina varilmasi halinde; ve farkina varanin ilgi-onem-etki durumu halinde; bu bireysel cabami; bir bilgi, birikim, bilinc, deneyim ve gozlemimi; paylasima sunarak, benim disimda da; kullanimini saglamak.

Sen de; bunun farkina varanlardan birisin. Bu senin bu donusumunde, beni bir birey olarak; cok daha mutlu kildi. Hem senin adina, hem bireysel olma adina, hem de insanlasmak adina.

Saygilarimla;
evrensel-insan

cyctec2
27-05-2009, 21:05
hayırlısı olsun. kader bir gun orda bir gun burda, nasıl su düşük kottan gitrme egliminde ise insanda serbest düşüş konusunda eğilimlidir.:(

evrensel-insan
29-05-2009, 19:11
Saygideger felsefeci 87;

Benim en cok sevdigim parcalardan biridir. Gerci sen sozlerini yazip, tercume de etmissin ama; Guftesiz olmayacagini dusundum. Benden, yeni sana bir isik olsun.

http://www.youtube.com/watch?v=aIFY9h8DImg

Saygilarimla;
evrensel-insan

Felsefeci 87
31-05-2009, 20:56
Sevgili Evrensel-insan. Bugün finallerim bitti. Bundan sonra, araştırmalara ve kitap okumaya daha da ağırlık vereceğim. Şimdi araştırma, aklın ve bilimin yolundan gitme zamanı. :)

sevgilerimle.