Orijinalini görmek için tıklayınız : Organ naklİ
ORGAN NAKLİ NEDİR ?
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedir. Bugün 30.562 kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktalar.
Bu konuda sizin düşünceleriniz alabilirmiyim ? Ben organlarımı bağışladım ve bunu belirten kartı hep yanımda taşıyorum benden sonra bir insana yardım etmek düşüncesi bana huzur veriyor..
saygılarımla...
parmis Güneşin_kızı
Bence iyi bir seçim yapmışsın,tebrik ederim parmis .
İlk fırsatta bende bağıslamak istiyorum ..
Bir İnsana hayat vermek...
En azından girişiminde bulunmak çok hoş olmalı..
50 kere hacca gitmektense organlarınızı bağışlayın,
korkmayın diri diri organınızı almıyorlar, ölünce, zaten öbür tarafa bedeniniz gitmiyor ruhunuz gidiyor. ( islami inanışa göre tabiki)
organ bağışı yapmayı bende istiyorum hatta eşime dedim ben senden önce ölürsem bağışla organlarımı dedim
ancak yaşıyorken böyle birşeyi göze alamıyorum
neden derseniz türkiyede bin tane mafya var organ mafyasıda tabbii
misal kaza geçirdim durumum ağır organlarımın bağışlandığını görüp bana müdahele etmeyebilir beni ölüme terkedebilirler diye düşünüyorum
belki sizlere çok paronayakça gelecek ama bunlar oluyor
o yüzden iyisi mi öldükten sonra bağışlansın derim.
organ bağışı yapmayı bende istiyorum hatta eşime dedim ben senden önce ölürsem bağışla organlarımı dedim
misal kaza geçirdim durumum ağır organlarımın bağışlandığını görüp bana müdahele etmeyebilir beni ölüme terkedebilirler diye düşünüyorum
Bilemiyorum haklımı sınız? ben hiç böyle düşünmemiştim insanlık bu kadar öldü mü?
gerçekten hasta olan organ nakline o kadar çok ihtiyacı olan insan var ki bence desteklemek bu konuda bilinçlenip bilinçlendirmek gerek
parmis Güneşin_kızı
Bilemiyorum haklımı sınız? ben hiç böyle düşünmemiştim insanlık bu kadar öldü mü?
gerçekten hasta olan organ nakline o kadar çok ihtiyacı olan insan var ki bence desteklemek bu konuda bilinçlenip bilinçlendirmek gerek
parmis Güneşin_kızı
evet malesef insanlık o kadar öldü. bunun örneklerini duymuştum.
organ mafyası denilen şey, küçük bir çete degil artık.
ozgur_beyin
27-05-2009, 14:36
sevgili parmis konun çok isabetli .bana göre bir insanın yapacağı en büyük iyiliktir insanlığa. ne kadar önemli olduğunu şöyle anlatabilirim.
yaklaşık bir yıl önce gazetenin birinde şöyle bir haber vardı.
eski başarılı polis müdürlerinden uğur gür'ün bir yakını trafik kazası geçirir .aile kazada hayatını kaybedengencin organlarını bağışlamaya karar verirler.
ama içlerinde dini yönden tereddüd vardır.isminin önünde prof yaftası olan bir adama bu konuyu sorarlar cevap ve yotum şöyle.
İlahiyatçı Akşit, 'Organ nakli caiz değil' dedi. Ailenin aklını çeldi. 5 hastayı yaktı.
Aile gerekeni yaptı
Ünlü Polis Müdürü Uğur Gür'ün kapkaç kurbanı 17 yaşındaki yeğeninin beyin ölümü gerçekleşince, acılı aile evlatlarının organlarını bağışladı. Hastane nakil bekleyen 5 hastaya müjdeyi verirken, aile bir kez de Diyanet İşleri'ne danıştı ve "Bağış çok sevaptır" yanıtını aldı.
BU NASIL PROFESÖR?
SON imza için hastaneye giden Gür, TV'lerde boy gösteren İlahiyatçı Profesör Cevat Akşit'le karşılaştı. Akşit, "Caiz değil. Ben vermem de almam da" dedi. Aile, bağıştan vazgeçti. Nakil için gün verilen 5 hasta, Akşit'in ölüm fetvası üzerine ağlaya ağlaya evlerine döndü.
'Bağnaz ruh'
Yazarımız Prof. Zekeriya Beyaz yorumladı: Organ nakline karşı çıkanlar bağnaz ruhludur. Asıl onların sözü ile amel etmek caiz değildir.
Vicdanın rahat mı?
İlahiyatçı Akşit 'Organ nakli caiz değil' dedi, Emniyet Müdürü ve ailesi oğullarının organlarını bağışlamaktan vazgeçti. Can bekleyen 5 kişi, ağlayarak evlerine döndü?.
Önce Yılmaz'a danıştılar
Polis Müdürü Uğur Gür'ün, cep telefonunu çalmak için başına kurşun sıkılarak öldürülen yeğeni Onur Topaloğlu'nun (17) beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlandı. Evraklara imzayı Uğur Gür attı. Gür'ün kardeşi de yıllar önce karaciğer nakli olduğu için ailece imzayı atarken organ nakli konusunda hiç tereddüt etmedi. Ancak yine de "Dinen bir sorun var mı?" diye Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'a danıştı. Yılmaz "Sevaptır" deyince da ailenin içi rahatladı. Onur'un öğretmen annesi Hatice Topaloğlu da onayı verdi.
Her şey tesadüfle başladı
Ve nakil işlemleri başlatıldı. Onur'un organları 5 kişinin hayatını kurtaracaktı. Retinası, kalbi, böbrekleri ve karaciğeri ile hayat bulacak 5 kişi hastaneye çağrıldı. Bu sırada Uğur Gür tesadüfen bir televizyon kanalında program yapan İlahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit ile karşılaştı. Gür, Akşit'in "Organ bağışı caiz değil, ben vermem de almam da" demesi üzerine terüddüte kapıldı. Emniyet Müdürü bu durumu Onur'un annesine söyledi. İçi rahat olmayan anne hemen hastaneye koştu, imzalanan kağıtların iptalini istedi. Ve İstanbul Üniversitesi'nde hayat bekleyen 5 kişi gözyaşları içinde evlerine döndü. Prof. Dr. Koray Acarlı, "Hastaları evlerine gönderirken içim yandı" dedi.
Takvim gazetesi
işte bu haber bu işin ne kadar önemli olduğunu tüm açıklığıyla gösteriyor.
evrensel-insan
27-05-2009, 16:58
Saygideger arkadaslar;
Unbelieving arkadasimizin, getirdigi konuyu yabana atmamak gerekir. Insanoglu tum yasam tarihi boyu ve herzaman; dusuncesi sayesinde, hem kendi turune "yararli" hem de bu yarara karsi "zararli" dusunce uretimini herzaman uygulamistir. Zaten insanoglu evrensel dusuncesinin kalicilasmis ve sorgulanmaz koken ve temeli de bu, insanoz ve insanlikdisi celiskisidir.
Buna en guzel ornegi; olum (olmek) sigortalarindan verebiliriz. Bu konuda, kendini olmus (olmek) gosterenlermi ararsiniz, esini oldurup (oldurmek) sigortaya tek basina konmak isteyenler mi ararsiniz v.s.
Organ naklinde de bu celiski degismez. Bir yasatilabilecek hasta, sirf kendisinin organi maddi talep gordu diye, olume terkedilebilir. Organ nakline izin veren bir kisi; sirf birisini kurtarsin diye kaza kursununa hedef olabilir v.s.
Bence onemli olan, bir kisinin bu celiskinin bilincinde olarak; alacagi karar hususunda karar vermesi. Yani en azindan organini bagislarken; sirf bu karar ugruna olumu (olmek) goze alabilmesi.
Sonucta, her turlu "yarar" da, "zarar" da insanoglu eliyle ve insanoglu icin. Onemli olan herhangibir "yarar"in, "zarar" a donusebileceginin bilincinde olmak. Gerisi, kisinin kendi oz iradesiyle verecegi karardir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Arkadaşlar, herkes organlarını bağışlasa, organ sıkıntısı kalmaz, böylece bu işin mafyasıda ortadan kalkar. Mafya yeterli organ olmadığı icin var.
Hergün insanlar ölüyor, ama yangından mal kacırırcasına bir sonraki namazda defin yapılıyor. Organlar mezarda kurtlanıyor, sonra curukcul bakteriler ham yapıyor, toprak olup gidiyor...
Gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsiniz sayın Parmis. Bende bağışlamayı isterim.
Arkadaşların dediği gibi malesef böyle bir mafya var.
Felsefeci 87
27-05-2009, 20:51
Sevgili Parmis. bu duyarlı davranışınızdan ötürü sizi tebrik ediyorum.. Keşke herkes sizin gibi bu büyülüğü gösterebilse ve çevresine bu şekilde örnek olabilse.. Bizim ülkemizde bırakın organ bağışlamayı, insanların organlarını çalıp, daha sonra bu insanları çöp konteynırlarına atıyorlar..
benimde demek istediğim zaten insanların bu konuda duyarsız oluşu yüzünden mafyaların oluşu
dolayısıyla ya herkes bağışlayacak ya da öldükten sonra bağışlanmasını vasiyet edecek önceden.
başka bi ülkede olsak çekinmeden zaten bağışlardım ama türkiye olunca insan korkuyor haliyle.
Arkadaşlar, herkes organlarını bağışlasa, organ sıkıntısı kalmaz, böylece bu işin mafyasıda ortadan kalkar. Mafya yeterli organ olmadığı icin var.
Hergün insanlar ölüyor, ama yangından mal kacırırcasına bir sonraki namazda defin yapılıyor. Organlar mezarda kurtlanıyor, sonra curukcul bakteriler ham yapıyor, toprak olup gidiyor... (Walla arkadaşımız böyle demiş)
gerçekten herkes organını bağışlarsa bir sıkıntı kalmaz mafya satacak bir şey bulamaz ve insanların yaşamı kurtulur..
hadi arkadaşlar herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum:)
parmis Güneşin_kızı
Benim zaten sürücü lisansımda ki "organ bağışı" bölümü işaretli:)
Arkadaşlar, Organ nakli ve organ nakli bölümü ilgilerinizi bekliyor.. Hadi bağış yapmaya:) ve buradaki bölüme katılmaya...
parmis Güneşin_kızı
Doku ve Organ Nakli Nedir ?
Organ Nakli, (yabancı dildeki adıyla Transplantasyon) günümüzde başka hiçbir tıbbi çözüm olmadığı için, bir insanın organ ya da dokularının ihtiyacı olan başka bir insana, tedavi amacıyla nakledilmesi işlemidir. Nakil ameliyatla ya da çeşitli tıbbi yöntemlerle yapılır. Bu sayede ölümcül durumdaki ya da beden işlevlerinin bir kısmını yerine getiremeyen hastanın sağlıklı bir yaşama kavuşması sağlanır. Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas organ nakillerine, gözün saydam tabakası olan kornea, kan, kemik iliği ve pankreasın insülin salgılayan hücreleri de doku nakline örneklerdir
Organ Nakli hangi hastalıklarda zorunlu bir tıbbi uygulamadır?
Organ Nakli, kimi organların işlevlerini yerine getiremeyecek duruma geldiğinde ve başka hiçbir tıbbi çözüm olmadığına karar verildiğinde zorunlu bir uygulamadır. Kronik, yani geriye, sağlıklı durumuna kavuşturulamayacak biçimde hastalanmış organların yerine sağlıklı organların takılması, hastanın sağlıklı yaşama döndürülmesinin günümüzde tek tedavi yöntemidir.
Dünyada ve Türkiye'de kaç kişinin yaşaması Organ Nakli'ne bağlıdır?
Dünyada, organ nakli yapılmazsa yaşamı ölümcül bir tehlike altında olan 1 milyara yakın insan yaşamaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, bu sayının 30 binini ülkemiz yurttaşları oluşturmaktadır.
alıntı
parmis güneşin_kızı
sevgili parmis gerçekten tebrik ederim..çok onurlu örnek bir davranış.."başka bir insana hayat vermek".. çok kutsal bir davranış..bir arkadaşımızın dediği gibi hacca gitmek kadar belkide daha fazla orasını bilemem ama sevaba girmişsiniz.
ama felsefeci 87 arkadaşımızın dediği gibi "Bizim ülkemizde bırakın organ bağışlamayı, insanların organlarını çalıp, daha sonra bu insanları çöp konteynırlarına atıyorlar.." gerçekten insandışılığın caniliğin ulaştığı son nokta olsa gerek..para denen lanet şeyin yaptırdıkları insanlık adına utanç verici.
tekrar tebrik eder iyi günler dilerim.
Organ nakli ve bağışı konusunda 2238 sayılı yasamız neleri öngörmektedir?
Canlıdan organ nakli için kişinin 18 yaşını doldurmuş bulunması, akli dengesinin yerinde olması şarttır. Canlıdan organ naklinde, verici kişinin maddi bir çıkarı olması ve/veya bu durumu bilen doktorun organ nakli yapması suçtur. Kadavradan organ naklinin yapılabilmesi için beyin ölümü belgesinin hazırlanmış olması, kişinin sağlığında organlarını bağışlaması, bağışladığına dair bir belge yoksa yakınlarının rızasının alınması şarttır. Kişinin ölümü anında yanında herhangi bir yakını yoksa, ve üzerinden organlarını bağışlamadığına dair bir belge çıkmazsa, 2594 sayılı yasa, organlarının alınmasına izin vermektedir. Ölünün fizik bütünlüğünü değiştirmeyen organlar, (örneğin kornea) herhangi bir bağış ya da izin aranmaksızın nakil için alınabilir. Organ alımı, satımı, bunun ticaretinin ya da reklamının yapılması ağır ceza gerektiren bir suçtur. Adli nedenlerle ölen kişilerin organları nakil için çıkartılırken yapılan ameliyattaki bulgular adli rapora eklenir ve otopsi bu ameliyattan sonra gerçekleştirilir. Adli işlemler organ nakli için yapılan işlemleri geciktiremez.
Dinimiz ve diğer dinler organ nakline ve organ bağışına nasıl bakmaktadırlar ?
Dinimiz Müslümanlık organ bağışı konusunda hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde açıktır ve organ bağışıyla hayat kurtarmanın sevap olduğunu bildirmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 1980 yılında aldığı karar aynen şöyledir: "Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı uzun kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Bu karara göre organ nakli için şu şartlara uyulması gerekmektedir.
1.Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayati bir uzvunu kurtarmak için bundan başka çarenin olmadığının mesleki ehliyet dürüstlüğüne güvenilen bir tabib tarafından tesbit edilmesi.
2.Hastanın bu yoldan tedavi edileceğine tabibin zann-ı galibinin bulunması.
3.Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması.
4.Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması gerekir.
Sizin organınızı vereceğiniz kişinin yaptığı iyi ve fenalıklardan tamamen kendisi sorumludur."
Hıristiyanlık, Yahudilik, Budizm ve diğer dinler de, organ bağışını insan sevgisinin bir parçası olarak kabul etmektedirler ve bu alandaki çabaları destekledikleri gibi, din kurumları organ bağışının yaygınlaşması için özel çabalar yürütmektedirler.
alıntı
parmis Güneşin_kızı
Dinimiz ve diğer dinler organ nakline ve organ bağışına nasıl bakmaktadırlar ?
Dinimiz Müslümanlık organ bağışı konusunda hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde açıktır ve organ bağışıyla hayat kurtarmanın sevap olduğunu bildirmektedir.
açıktır???
bildirmektedir???
hani?
nerde?
hangi ayette?
ya da hadiste?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 1980 yılında aldığı karar aynen şöyledir
Ah pardon, açık olan Diyanet işleri fetvasıymış.
Bildiren de bu fetvaymış.
Sayın K.C
Evet diyanet işleri valla:)benimle alakası yok onların yalancısıyım:)
parmis Güneşin_kızı
sayın K.C benim bu konuyla ilgili gösterebileceğim ayet
Maide 32 :
Bunun içindir ki, İsrâiloğulları'na: "Kim, bir cana kıymayan veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayan bir nefsi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir nefsin yaşamasına sebep olursa, bütün insanları yaşatmış gibi olur" hükmünü yazdık (farz kıldık). Şüphesiz ki onlara peygamberlerimiz açık delillerle geldiler. Yine de bundan sonra onların birçoğu yeryüzünde aşırı gitmektedirler.
kalın işaretlediğim buna yorumlanabilir..tabiki bu bir doktorun ameliyat masasıdanda hayat kurtarmasıda olabilir ama öylede yorumlanabilir diye düşünüyorum.
organ nakli yasal ortamlarda yapıldığı sürece bir sorun yok :D
gidip te bir mafyaya bağışlamayacağız.
ben de çok isterim bağışlamayı,bir insanı kurtarabilmek hele ki zor durumda olanı kurtarmak büyük büyük insani görevdir.
Diyanetin ne dediği hiç umrumda değil,buna bilim yeşil ışık yakıyor.
hiramusta
30-05-2009, 19:36
Arkadaşlar,İran'da bir tane bile diyaliz merkezinin bulunmadığını biliyor muydunuz?Bunun sebebi diyaliz merkezlerini kuracak ekonomik yada teknolojik altyapıya sahip olmamaları değil....Bunun sebebi İran'da organ naklinin yaygın olmasıdır.Devlet beyin ölümü gerçeleşen herkesin,izni olsun veya olmasın işe yarar organlarını almaktadır ve onun ihtiyacı olan hastalara nakletmektedir.Gerici İran bu işi yıllar önce çözmüş ama sözde modern Türkiye hala diyaliz merkezleri ayıbını yaşamaktadır.
Ayrıca, kan bağışıda bir çeşit organ bağışıdır. Bu arada Kan Bağışınıda hatırlatalım.
Harikasınız Wala arkadaşım evet kan bağışınıda hatırlatalım hastalar kan bekliyor..
Hastalık,Kaza herkesin başına gelebilir...
parmis Güneşin_kızı
vvalla ;
Ayrıca, kan bağışıda bir çeşit organ bağışıdır. Bu arada Kan Bağışınıda hatırlatalım.
parmis ;
Harikasınız Wala arkadaşım evet kan bağışınıda hatırlatalım hastalar kan bekliyor..
Hastalık,Kaza herkesin başına gelebilir...
kesinlikle haklısınız..bizde bekliyor olabilirdik..
kan bağışı için kazayada gerek yok aslında boş bi zamanda verilebilir ben 5 ayda bir veriyorum
ayrıca doktor bana demişti çok faydalı kan vermek diye niyesini pek anlamadım ama kan temizlenmesi oluyormuş sanırım..
iyi akşamlar dilerim.
Hiramusta, yukarıda özgür_beyin'in yazdığı türde din adamlarımız olduğu sürece bu böyle. Türkiye İran'dan daha modern olduğu halde niye bizde böyle demeye getirmişsin, ama bunun bir noktadan sonra bilimle de alakası yok. "caiz midir, değil midir" muhabbetleri İran'da da bizdeki kadar oluyor mu bilemem, ama her yeni buluştan sonra Türkiye'nin gündemine caizlik tartışmalarının oturmasından ben oldukça rahatsızım, eminim pekçok kişi de herşeyi ulemaya sorma zorunluluğumuzun (?) sıkıntısını çekiyordur.
İran'da bir tek diyaliz merkezi olmaması, organ naklinin yaygınlığına mı bağlanıyor gerçekten. Dokusu, kan grubu, şusu busu tutmayan bir tek hasta yok mu yani? Her hastaya uygun böbrek anında mı bulunuyor, diyalize girmeye gerek kalmadan? Bana pek inandırıcı gelmedi bu.
Mutezile
31-05-2009, 22:44
Sevgili parmis;
Çok hayati bir başlık açtığını görüyorum. Açtığın başlık altına asılan yazılanlardan etkilenip bir kişi bile organlarını bağışlamaya karar verse canlar kurtulur. Hele bu konuda kendinden başlayarak örnek davranışta bulunman her türlü takdire şayan. Duygu yüklü bir insansın ve bizlerin bir çok konuda tekrar düşünmemizi sağlıyorsun.
Organ bağışı konusunda bazı önyargılarım vardı; şimdi gözden geçirme ihtiyacı içindeyim:)
Sayın Mutezile,
guzel sözleriniz ve ilginiz için çok teşekkür ediyorum. organ bağışı ülkemizde henüz çok yerine oturmamış bir alan en ilerici geçinenelerimizin bile bahaneleri var bu bağış konusunda..
Bahaneler çok umarım tek tek aşılır ve hastalara yaşama umudu verilir..
saygılar..
parmis Güneşin_kızı
Not: hadi arkadaşlar katlımlarınızı bekliyorum.
Ben organ bağışına karşıyım.
Bağışa gerek olmamalı.
Beyin ölümü gerçekleşen herkesten izne gerek duyulmadan alınabilmeli.
En azından trafik kazalarında ölenlerden.
Ehliyet almak isteyenlere bu şart getirilse, kimse itiraz edemez.
Sayın Pante,
yani diyorsunuzki organ nakli insani bir hak olsun ve uygulansın.. gerçekten işte bu...teşekkür ediyorum bu öneriniz için,,
saygılarımla
parmis Güneşin_kızı
Sayın Pante,
yani diyorsunuzki organ nakli insani bir hak olsun ve uygulansın.. gerçekten işte bu...teşekkür ediyorum bu öneriniz için,,
saygılarımla
parmis Güneşin_kızı
Bence organ bağışı olmasın, bir kanun şıkarılsın, herhangi birisinin iznine bakılmaksızın ölen kişi anında bir hastaneye götürülüp işe yarar organları alınsın, hastanede öldü ise doğrudan işe yarar organları alınsın, Sonra gömülsün.
Olur mu öyle şey, ben yakınımın organlarını aldırmam diyen olursada, unutmasın ki birgün kendiside organ bekleyen bir hasta durumuna düşebilir...
hiramusta
02-06-2009, 15:01
Hiramusta, yukarıda özgür_beyin'in yazdığı türde din adamlarımız olduğu sürece bu böyle. Türkiye İran'dan daha modern olduğu halde niye bizde böyle demeye getirmişsin, ama bunun bir noktadan sonra bilimle de alakası yok. "caiz midir, değil midir" muhabbetleri İran'da da bizdeki kadar oluyor mu bilemem, ama her yeni buluştan sonra Türkiye'nin gündemine caizlik tartışmalarının oturmasından ben oldukça rahatsızım, eminim pekçok kişi de herşeyi ulemaya sorma zorunluluğumuzun (?) sıkıntısını çekiyordur.
İran'da bir tek diyaliz merkezi olmaması, organ naklinin yaygınlığına mı bağlanıyor gerçekten. Dokusu, kan grubu, şusu busu tutmayan bir tek hasta yok mu yani? Her hastaya uygun böbrek anında mı bulunuyor, diyalize girmeye gerek kalmadan? Bana pek inandırıcı gelmedi bu.
K.C inandırıcı gelmese de gerçek böyle.İran'da sosyal bir zorunluluk olarak organ bağışı oldukça yaygındır.Ayrıca beyin ölümü gerçekleşen hastaların,bağışı olup olmamasına bakılmaksızın böbrekleri alınır ve ihtiyacı olan hastalara nakledilir.Organ bağışı oranı oldukça yüksek olduğu için de böbrek yetmezliğine giren hastalara hemen uygun organ bulunabilmektedir.Bu konuda İran,dünyada 1 numaradır.İster inanın ister inanmayın.
Diyaliz böbrek hastalı için bir çözüm değil,geçici bir tedavidir.Nakil diyalize göre yaşam zamanını 10 kat arttırmaktadır.Diyaliz,ayrıca yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir,nakil ise tam aksine yaşam kalitesini arttırmaktadır.Diyalizin devlete ve hastaya maliyeti oldukça yüksektir.Nakilin ise maliyeti düşüktür.Diyaliz tedavisinin sonu,eğer uygun böbrek bulunamazsa acılar içinde ölümdür.Bunun için devletin yapması gereken şey,uygun yasaları çıkararak organ bağışını bir sosyal zorunluluk haline getirmektir.Bunun halka benimseltilmesinin bir yolu da sosyal gereklilik ve bunun faydasını teşvik eden resmi dernek ya da vakıfların kurularak bunlara bir fon oluşturulması ve bu fondan bağışçıların faydalandırılmasıdır.İran bunu başarmış,çeşitli yaptırımlarla da bunun istismarının önüne geçmiştir.Tabi buna artı olarakta beyin ölümü gerçekleşen herkesin işe yarar organları bir sosyal zorunluluk olarak alınmalıdır.Devlet bu konuyu ulemaya soracaksa (ki laik devletin bunun din ulemasına sorması saçmadır.) bu din değil tıp uleması olmalıdır.İslam'da da konunun uzmanı kimse,devlet ona danışır.O konun uzmanlarıyla istişare eder.İşleri ehline emanet etmenin anlamı budur.
''Arkadaşlar,İran'da bir tane bile diyaliz merkezinin bulunmadığını biliyor muydunuz?''
Diyaliz merkezi olmadan transplantasyon merkezi olmaz,diyaliz merkezi şarttır.
Hasta transplantasyona gidene kadar olsun diyalize girmek zorundadır.
iran'da da diyaliz ve transplantasyon üniteleri vardır.
Hiram'ın dediği doğru ama söylemi yanlış.
18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkes, Sağlık Müdürlükleri veya hastanelere başvurarak, beklenmedik ölümleri halinde organlarını bağışladığına dair bir belgeyi iki tanık önünde doldurup, doku ve organ bağış belgesi alabilir. Ayrıca organ bağışınızı yakınlarınıza da bildirmenizi tavsiye ediyoruz. Cebinizden kart bile çıksa, yakınlarınızın o acılı anda böyle bir şeye karşı çıkarsa, biz organları alamayız. Vefat edenin henüz bilinçliyken organ bağışına yönelik olumlu bir açıklaması olmaması halinde, onun yerine akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir. Vefat edenin, organ bağışına yönelik yazılı rızası bulunması durumunda, akrabalarına bu konu hakkında bilgi verilebilir.
Organ bağışı için sanıldığı gibi uzun bir brokratik işlem yoktur.Organ bağış senedi imzalandıktan sonra organ bağış belgesi doldurulur ve bağış yapan kişiye verilir.
organ nakli koordinatörleri derneği
http://www.onkod.org/images/s.gif
parmis Güneşin_kızı
DOKU VE ORGAN NAKLİ MERKEZLERİ
MERKEZYAPILAN NAKİL TÜRÜTELEFON NUMARASIAkdeniz Üniv. Tıp Fak. Hastanesi, AntalyaKalp, karaciğer,böbrek, pankreas, kornea, kemik iliği
Göz Bankası,
0242 2496122 Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AnkaraGöz Bankası0312 363 33 30 / 58 19
Ankara İhtisas Hastanesi, Ankara Böbrek0312 323 41 70 / 10 91
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AnkaraKornea, kemik iliği0312 310 30 30 - 1007
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, AnkaraKalp, karaciğer,böbrek, kornea, kemik iliği0312 310 33 33
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, ErzurumBöbrek0442 316 63 33
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, AnkaraKaraciğer,böbrek, kornea0312 2126868 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, AdanaKalp, Karaciğer,böbrek, kornea, kemik iliği0322 338 60 60
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İzmirKalp, karaciğer,böbrek, kornea, kemik iliği0232 4122222Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Böbrek, kornea
Göz Bankası
021Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İzmirKalp, karaciğer,böbrek, kornea, kemik iliği
Göz Bankası
0232 3434343 Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, KayseriKaraciğer, böbrek, kornea, kemik iliği0 352 437 14 27
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, AnkaraKalp, karaciğer,böbrek, kornea0312 2141010 Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, GaziantepKalpGülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı, AnkaraKalp, karaciğer,böbrek, kornea, kemik iliği
Göz Bankası
0312304 20 20 /304 50 10 /304 50 45
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, AnkaraKalp, karaciğer,böbrek, kornea, kemik iliği0312 305 41 46 fax 305 41 45
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Göz Bankası Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbulBöbrek, kornea
Göz Bankası
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, MalatyaKaraciğer0422 341 06 60/ 37 17
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbulKaraciğer,böbrek, kornea, kemik iliği
Göz Bankası
0212 5884800 İstanbul Üniversitesi İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbulKalp, karaciğer,böbrek, kornea, kemik iliği
Göz Bankası
0212 4142000 İzmir Eğitim Hastanesi, İzmirBöbrek, kornea
Göz Bankası
0232 250 50/3421
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, TrabzonKemik iliğiKoşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbulKalp0216 326 69 69
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbulBöbrek, kornea, kemik iliği0216 3271010 On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, SamsunBöbrek, kornea0 362 4331177 (1949)
Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Eskişehir Karaciğer,böbrek, kornea, kemik iliği0 222 239 29 79 / 2604
Özel Florence Nightingale Hastanesi, İstanbulKaraciğer0216Özel İstanbul Memorial Hastanesi,İstanbulBöbrek, Karaciğer0216Özel Kent Hastanesi İzmirBöbrek0232 3867070 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, KonyaBöbrek0 332 223 26 00 / 7007
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbulGöz Bankası0216Tepecik Eğitim Hastanesi, İzmirBöbrek, pankreas,incebarsak,kornea, kemik iliği0232 433 86 96
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AnkaraKalp, karaciğer,böbrek0312 310 30 80 / 10 45 / 15 65
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, BursaBöbrek, kornea 0224 4428146 Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, İstanbulBöbrek, karaciğer, pankreas0216 578 40 00http://www.onkod.org/images/s.gif
http://www.onkod.org/images/s.gif
http://www.onkod.org/images/onkodorg.gif
http://www.onkod.org/images/wellcome.jpg (http://www.onkod.org/wellcome.php)
http://www.onkod.org/images/footer_ust.gif
Dergahı Adapazarı'nda olan ve beş bine yakın müridi olduğu tahmin edilen şeyh Ömer Öngüt, organ bağışlayanlara, buna vesile olanlara ve organ naklini destekleyenlere kitabında lanetler yağdırdı.
http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=153956
parmis Güneşin_kızı
yucemanitu
01-08-2009, 03:19
İnanmayacaksınız belki ama bir ara şöyle bir tartışma vardı: Organlarını bağışlayan birinin gözlerini bir hastaya naklederlerse ve daha sonra organ nakledilen kişi göz zinası yaparsa organını bağışlayan da günaha girer mi?
İnanmayacaksınız belki ama bir ara şöyle bir tartışma vardı: Organlarını bağışlayan birinin gözlerini bir hastaya naklederlerse ve daha sonra organ nakledilen kişi göz zinası yaparsa organını bağışlayan da günaha girer mi?
...bence girmez :shocked:
ama göz'den göze degisebilir, bildigim kadari ile.....
bu gibi ciddi konularada "bilmeden kesin konusmamak" lazim :)
arkadaşlar
bu konuda önceden de yazmıştım
hala fikrim değişmedi
geçen ofiste bi arkadaş anlattı
komşusunun evinin önünden kadının gözü önünde oğlunu kaçırmışlar
sonra çocuk bulunuyor fakat gözlerine varana kadar her yerini almışlar bir de üstüne not bırakmışlar
sağolun çok iyi bakmışsınız şeklinde
ortada böyle durumlar varken ben ancak ölürken bağışlarım organlarımı.
al bendende o kadar....gelde bu ülkede organ bağışla...özel hastanelere güven, doktorlara güven....götürürler adamı kaş ile göz arasında...eşime ve çocuklarıma vasiyet ettim ölürsem bağışlayın diye...........
yahu islam arkadaşlara sormak lazım...arasat meydanında diyaliz makinası aramak zorunda kalabilirmiyiz...
aynen Ayata
bende eşime dedim senden önce ölürsem bağışla,sen benden önce ölürsen seninkileri ben bağışlayacam dedim
es kaza ehliyet alırken bağışlasak kaza maza durumunda ölür gideriz,niyazi oluruz resmen.