Orijinalini görmek için tıklayınız : Ben Dost DeĞİlİm.....
DOSTLUK...(parmisce)
Evet dostluk nedir? Yada bu sözcüğün anlamı nedir? Ben sadece bana düşündürdüğünü yazacağım dostluk kavramının...
Bana göre içi boş hatta bomboş bir sözcüktür dostluk. Çünkü artık insanlar yalnız kendilerini seviyor, yalnız kendilerine dostlar..Dostum dediklerimize en ufak bir kırgınlıkta yada yanlış anlamada yaptıklarımıza bakın,kızıyoruz, sinirleniyoruz , hayatımızdan çıkarmaya hatta adını belleğimizden silmeye çalışıyoruz bunları da hep dostum dediklerimize yapıyoruz. Yani alanımıza girmeyenlere pek aldırmıyoruz ama arkadaşım dostum demişsek hep beklentiler..içindeyiz bizi sevsin bizi saysın yeri geldiğinde yüceltsin.. öylemi acaba? Dostluk bu mu?? Ya yaptığımız kaprisler en ufak bir yanlış anlamada yada algılamada vay dostumuzun başına gelenlere..
Hiç inkar etmeyelim hepimiz yapıyoruz bunları... Hani sabır , hani hoş görü, hani bekleyip uygun bir anda sormak yada konuşmak.. Üstelik bu yaptıklarımız yetmiyor birde üçüncü ,dördüncü şahıslara aktarıyor olayın daha büyümesini daha içinden çıkılmaz bir hal almasını sağlıyoruz.
Her şeyin hızla tüketildiği şu tüketim toplumlarında artık insan,insana ait değerleri ki bunun arasında akrabalık ,arkadaşlık ,dostluk.meslektaşlık,komşuluk,sevgili ilişkileri de var
hızla tüketiyoruz gittikçe yalnızlaşıyoruz farkında bile olmadan; sonrada oturup neden yalnızım diye kahrediyoruz kendimizi...
Evet yalnızız ve bu yalnızlığı hak ediyoruz çünkü benciliz sadece kendimizi düşünüyoruz
Artık sadece kendimiz için yaşar hale geldik hep BEN..
Bilmiyorum galiba oldukça sert bir yazı oldu "kendimize fazlamı yüklendim" diye düşünüyorum ama BEN SİZ olmayınca yada SİZ BEN olmayınca bu sorunlar hep var olacak gibi geliyor bana..
Yine de dostsuz kalmamak umuduyla..[ ve bu umudu içimde hep saklayacağım)
Parmis_Güneşin Kızı
Dostluk,arkadaşlık konusundaki düşüncelerinizi çok merak ediyorum:) lütfen yazarmısınız...
Evet yalnızız ve bu yalnızlığı hak ediyoruz çünkü benciliz sadece kendimizi düşünüyoruz
Artık sadece kendimiz için yaşar hale geldik hep BEN..
Önce insan dogaya yabancılaştı, sonra insan insana yabancılaştı, son olarak da insan kendine yabancılaştı.
Bunların ise tek bir nedeni var; mülkiyet ve mülkiyet güdüler.
İnsanın özü paylaşımdır, ortaklaşmacılıktır. Şayet homo sapiens 196 bin senedir varsa, yaşamının 190 bin senesini paylaşım içinde geçirdi. 6 bin sene evvel biri bir toprak parçasını çevirdi ve "burası benim" dedi. Altı bin senedir o diregi dikildigi yerden çıkarmaya ugraşıyoruz.
O direk oradan çıkmadan biz olamayız.
Ama siz yine de kendinizi üzmeyin, dostsuz kalmazsınız. En azından bu sitede bir tane de olsa var. Fazla da çıkacagına da eminim. Çünkü şimdilik o dostunuzun da fazla sayıda dostu var. Üstelik bunların hiç biri de çıkar ilişkisi ile şekillenmemiş.
saygılarımla
evrensel-insan
27-05-2009, 20:17
Saygideger parmis;
Hic te "sert" bir yazi olmamis. Nihilizmin bireyci akilciligini "dostluk" yazinla dile getirmissin. Senin bu serzenislerin, Turkiye toplumunda henuz "zararsiz" aman sakin, "zarara da ugramasin!"
Iste butun mesele; bu bireyci akilciligi, bireysel dusunce ve davranisa; insansal-evrensel temelde uyarliyabilmek. Asil "zor" olan bu. Cunku senin dostluk temelinde dile getirdiklerin, toplumsal olarak dogumdan itibaren verilenlerdi ve toplumda; sadece alisilagelmislik olarak uygulaniyordu.
Bugun bunlarin uygulanmasi demek; bireysel bilincin yerlesmesi, yani bu degerleri; kisi kendi oz degeri yapmasi demek. Yani, kisiler; bu toplumun verdigi degerleri, tekrar kendi oz iradelerinle, kendilerine deger yapmalari gerekiyor. Bu da ancak; bireysel bilincin, insanozunu algisiyla mumkundur.
Yoksa; bireyci akilcilik, ya kisiyi insanlik adina "rezil" eder, ya da toplum icinde "yok" eder. Oyuzden, herkesin sapkasini onune koyup dusunmesi gerekir. Henuz vakit varken. Yoksa; bireyci akilci "canavarlar" yetismesi kacinilmazdir.
Bunun icin, Avrupa ve "gelismis toplum" lardaki; sosyal ve toplumsal olaylari gozlemlemek yeterlidir.
Cok acidirki; insanoglunun tarihte gelecege attigi her adim; insanlik adina atilmis bir geri adimdir. Tarih; bir gun ileriye dogru yolalacaktir. Ne zaman; insanoglu, bu insandisi, insanlikdisi gidisatinin farkina varipta; bu farka varimi; insan ozune dogru yonelttigi zaman.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın Dilaver,
İnsan olarak yaşadıklarımızı çok güzel bir şekilde açıklamışsınız:) Mülkiyet insanoğlunun herşeyine engel nerdeyse; çünkü insanın içindeki hırsı,bencilliği ve aç gözlülüğü dışa vurup yaşamın kalitesini bozuyor..
güzel dostlara Merhaba:))
Bu arda bana dost olan yada olmayan herkese sevgim ve saygım sonsuz..
saygılar..
Parmis Güneşin_kızı
Sayın Evrensel-insan,
Her şeyi felsefik ve bilmsel açıklamalarınıza bayılıyorum katılsamda; katılmasamda .Düşünmek ve bu düşünceyi başkalarıyla paylaşmak çok güzel işte sizde bunu yapıyorsunuz..
Ben daha çok dostun dosta yaptıklarına takmıştım çünkü bu konuda rahatsızlıklarım vardı..
size de teşekkür ediyoruum..
saygılar..
parmis Güneşin_kızı
ozgur_beyin
27-05-2009, 20:41
ben insanlığın koyup ,korumaya çalıştığı insanı insan yapan kavramları genellikle es geçer ve bu tür davranışları başkasından bekleriz . biz arada kaynask iyi olur diye umarız.
tıpkı politikacılardan dürüst olmasıı bekleyen ama kendi dürüst olmayan vatandaşlar gibi.
aşağıya kısa bir öykü aktaracağım ütopik bir dostluk örneği umarım gerçek hayattada olur.
GELECEĞİNİ BİLİYORDUM
Savaşın en kanlı günlerinden biriydi. Asker, en iyi arkadaşının az ilerde kanlar içinde yere düştüğünü gördü. İnsanın başını bir saniye bile siperin üzerinde tutmayacak ateş yağmuru altındaydılar.
Tam cepheden dışarı doğru bir hale yaptığı sırada başka bir arkadaşı onu omzundan tutarak tekrar içeri çekti, Delirdin mi? gitmeye değer mi? Baksana delik deşik olmuş. Büyük olasılıkla ölmüştür bile. Artık onun için yapacak hiçbir şey yok. Boşuna kendi hayatını da tehlikeye atma sakın!
Fakat asker onu dinlemedi ve kendisini cepheden dışarı attı. İnanılması güç bir mucize gerçekleşti Asker o korkunç ateş yağmuru altında arkadaşına ulaştı. Onu sırtına aldı ve koşa koşa geri döndü. Birlikte siperin içine yuvarlandılar. Fakat cesur asker, yaralı arkadaşını kurtaramamıştı siperde kalan arkadaşı dedi ki:
Sana deymez demiştim. Hayatını boşu boşuna tehlikeye attın.
Değdi, dedi, gözleri dolarak asker,Değdi
Nasıl değdi? Bu adam ölmüş, görmüyor musun?
Yinede deydi. Çünkü yanına ulaştığımda henüz sağdı. Onun son sözlerini duymak, dünyalara bedeldi benim için.
Ve hıçkırarak arkadaşının son sözlerini tekrarladı:
Geleceğini biliyordum Geleceğini biliyordum
evrensel-insan
27-05-2009, 20:45
Saygideger parmis;
Her şeyi felsefik ve bilmsel açıklamalarınıza bayılıyorum katılsamda; katılmasamda .Düşünmek ve bu düşünceyi başkalarıyla paylaşmak çok güzel işte sizde bunu yapıyorsunuz..-parmis-
Ben bosuna size; ben goctukten sonra; dusunce ve davranis varisim olmanizi, bosuna teklif etmedim. Sizden yaptigim alinti, benim bu dusuncemin ne kadar isabetli bir karar oldugunu, tekrar gosteriyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Felsefeci 87
27-05-2009, 20:49
Sevgili Parmis. Yazmış olduğun bu yazıdan ötürü seni tebrik ediyorum. Ama yarama da tuz bastığını söyleyebilirim.. Çünkü benim hiç dostum yok.. Bu dünyada yalnız bir insanım.. :( Kimseyle geçinemez ve kendi çevremdeki arkadaşlarımı kendimden uzaklaştırır, kaçırırım.. Çok çabuk kalp kırar, küçücük bir olay yüzünden insanlarla bağımı keserim.. Çok dost, çok insan kaybettim.. Yalnızlığım artık bana yoldaş oldu.. Asosyal bir insan olduğumu kabul ediyorum.. bakalım bu nereye kadar sürecek?
Sevgilerimle..
insan kendine ve çıkarlarına dosttur. :wacko:
Ne kadar dost isek o kadar dostumuz vardır.
Ne kadar sırdaşsak, o kadar sırdaşımız vardır.
Ne kadar seversek bir o kadar da seviliriz.
Kısaca
Biz ne isek hayat da bize onu vermekte.
Şahsen bize öyle
BİZ DOSTUZ... :welcome:
Sayın Özgürbeyin
çok güzel bir öykü anlatmışsınız içime dokundu ama mutluda oldum utopik olsada.. hala umut var diyorsunuz yani:) umarım hep olur bu umut insanlar dost-arkadaş- kardeş olur ve böylede yaşarlar...
Butun dostluklara ve güzelliklere...
saygılar
parmis güneşin_kızı
sevili Felsefeci87,
yalnızlığınızın tanısını yapmışsınız sıra gelmiş tedaviye size uzanan elleri itmeyin yeter:) başarılı ve umutlu olmanızı diliyorum arkadaşım...
sevgiyle..
parmis Güneşin_kızı
sayın Mhmd,
sevgileriniz ve dostluklarınız hiç bitmesin:) teşekkürler..
Felsefeci 87
27-05-2009, 23:29
sevili Felsefeci87,
yalnızlığınızın tanısını yapmışsınız sıra gelmiş tedaviye size uzanan elleri itmeyin yeter:) başarılı ve umutlu olmanızı diliyorum arkadaşım...
sevgiyle..
parmis Güneşin_kızı
Hangi eller...
Ben niye göremiyorum? :)
sayın Cyctec2,
kendine ve başkalarına dost olan insan daha huzurlu ve mutlu olur.Umarım bunu başarırız..
saygılar.
parmis Güneşin_kızı
"Kendini tanı, tanı ki
Üç günlük çiçekle sararıp solmayasın.
Sevgine, sevdiğine sahip çık ki,
Üç gün değil, bir ömür boyu sevilesin.
Attığın adımı bir değil, üç kere düşün ki,
Üç günlük dünyada bir gün mutlu olmadım diye üzülmeyesin."
"Kendini tanı, tanı ki
Üç günlük çiçekle sararıp solmayasın.
Sevgine, sevdiğine sahip çık ki,
Üç gün değil, bir ömür boyu sevilesin.
Attığın adımı bir değil, üç kere düşün ki,
Üç günlük dünyada bir gün mutlu olmadım diye üzülmeyesin."
gerçekten arkadaşım o kadar boşa geçiyorki yıllar hedeflerimizi iyi koyup iyi yaşamya çalışmlıyız bu da yalnız olmaz aileyle, toplumla daha doğrusu insanla olur. Bunu becerebilmekse bir sanat . Adınada yaşamak sanatı deniyor galiba:)
parmis Güneşin_kızı
"Dost dost diye nicesine sarıldım. benim sadık yarim kara topraktır"
AŞIK VEYSEL...
"Gün geldi dostlarımın elinden beni düşmanlarım kurtardı, işte acı olanda buydu"
Halil Cibran
evrensel-insan
29-05-2009, 20:53
Saygideger parmis;
Bak sana iki dostluk sarkisi
http://www.youtube.com/watch?v=huk1IKJMwnM
http://www.youtube.com/watch?v=_PMQUh5ak6w&feature=related
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın Evrensel_İnsan,
Dostluğunuz için çok teşekkür ediyorum:)
saygı ve sevgiyle..
parmis Güneşin_kızı
Sayın Ayata,
ilalda dostun gülü yareler beni...
saygılarımla
parmis güneşin_kızı