PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İsa Tanrı mı ? Üçleme Öğretisi


digeri_1
03-06-2009, 15:56
anlamı çarpıtılan bir çok ayet vardır kutsal kitapta. üçlük inancını destekllemek için yapılan çarpıtmalardan birine değinicem .

Yuh.1:1 yeni çeviride şöyle :

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrıyla ( yunanca : ton theon )birlikteydi ve Söz Tanrıydı (theos) .
bu ay7ette yunanca theos iki farklı şekilde kullanılmıştır.birincisinin başında yunancada belli bir varlığa işaret etmek amacıyla kullanılan "ton" bulunur. bu durumda "theon" sözcüğü mutlak güce sahip tanrı ya atfeder.ikinci kullanımda ise "theos" sözcüğünün başında bir belli tanımlık işareti bulunmaz. neden acaba ??? burada belgili tanımlık unutuldu mu ???

yunanca incili koine dilinde ,yani ortak yunanca yazılmıştır. bu dilin belli tanımlığın kullanımıyla ilgili bazı kuralları vardır.hem öznenin hem yüklemin başında belgili tanımlık varsa bu "her ikisi de belli varlıklara işaret eder ve ikisi özdeştir. bunu .T.Robertson gibi kutsal kitap bilginleri de kabul ediyor.

mat.13:38 de de görebiliriz.orda şöyle yazar :

Tarla ( yunanca: ho agros) dünyadır .( yunanca: kosmos) dilbilgisine bakarsak dünyanın aynı anda tarla olduğunu anlarız.
peki yuhanna 1:1 in c sindeki durum ne ? kesin bir şekilde söylenebilir ki :
böyle bir cümle yapısındaözne ve yüklem hiç bir şekillde öz ve eşit değildir. J.A.Hewett in de bu konuda yazdığı çalışmalar var.

1. yuhan.1:5 e bakalım isterseniz .orda "Tanrı ışıktır" der.yunancadaki ifadede ho theos olarak geçiyor.yani sözcüğün başında belgili tanımlık bulunur. ancak ışık anlamına gelen "phos" un başında bulunmaz. yuh. 1:1 le aynı cümle yapısı bu. Tanrı her zaman ışıkla tanımlanabilir ama ışık tanrı değildir.

1.yuhan.4:16 da da benzer biğr durum var.( tanrı sevidir ayeti ).
yuhan.4:24 te de aynı yapı. !!!!

bu ayetlerin iksinde de ( tanrı ruhtur , tanrı sevidir) öznenin başında belgili tanımlık bulunur ancak yüklemin başında YOKTUR. bu nedenle siz diyebilir misiniz ki sevgi kavramı tanrıdır. yada her ruh tanrı mıdır ? bu bizi aşan bir durum zaten k. kitaba uymuyor.

o halde ne denmek isteniyor yuhan. 11 de ?

bir çok bilgin , (Hewett , Robertson ,Jason David Beduhn gibi ) buarada yanlış bir çeviri yapıldığını cümle yapısına göre bir tanrı yada American Standard Version gibi Söz'ü "tanrısaldır" şeklinde çevirmiştir. ve dilbilgisi kurallarına dayanarak Söz'ün kimliği değil niteliği vurgulanmaktadır.


sayglr

israil
03-06-2009, 16:36
bu sözü üçlübirlik'le açıklıyorlar.
ya da tasavvufla anlaşılabilir: kesrette vahdet görüşü.

üçlübirlik: tanrı anlayışıdır. ve başka varlıkları var etmiştir.
tasavvuf-ledün bilgisi-: tüm varlık üçlübirliktir.
der.

su-buz-buhar gibi. üçü de aynı anda varlar. öncesi ve sonrası yoktur.
buhar'ın olmadığı bir başlangıç olmamıştır. buz'un olmadığı bir zaman yoktur.
su,buz,buhar hep varlar. yokluk diye bişi yoktur.

nogada
03-06-2009, 18:20
Fakat burda bir farklılık var mesela;
Su ve halleri hakkında verdiğiniz örnek gerçekten güzel.Fakat sıvı,katı,buhar bunların hepsi aynı maddenin değişken halleridir.

Fakat burda Baba-oğul ve kutsal ruh üçlemesinde farklı kişilikler vardır.
Mesela 3ü aynı diyorsunzu ama Hz İsa Emirleri Baba'dan(TANRI) aldığını söylüyor ve ortaya 2 kişilik çıkıyor.Yanılıyormuyum?

Saygılarımla...

Paolo
03-06-2009, 19:16
Mesih İsa Baba Tanrının özüne sahio olduğu için Tanrıdır.Zaten Üçlü birlik RAB'bin sıfatları,özellikleridir.Olmazsa olmazlardandır.
III.—TESLİS YA DA, KUTSAL ÜÇLÜ-BİRLİK
Hıristiyanlar üç Tanrı'yı kabul edip O'na tapıyorlar, onlar, Allah'ta Peder, Oğul ve Kutsal Ruh'tan ibaret olan bir üçlük kabul ederler, buna Kutsal Üçlü-Birlik ya da Teslis denilir; böylece bir değil, üç Tanrı'ya tapıyorlar.
Bu nevi suçlamaları arasıra duymak mümkündür; ancak bunlar gerçeği yansıtmakta mıdır? Hıristiyanlar gerçekten üç Tanrı'ya mı tapıyorlar?
[B] Bu suçlamalar genellikle Kutsal Üçlü-Birlik veya Teslis'in ne olduğunun bilinmemesinden ileri gelmektedirler. Hıristi*yanların bu Teslis denilen inanç hakkında neler öğrettiklerini bilenler, kendileri Teslis'e inanmasalar veya Hıristiyan olma*salar bile, bu nevi suçlamalarda bulunmazlar.

........

devamı için tıklayın (http://meryemana.net/book/index.php?td=16&book=29&site=2284)

nogada
03-06-2009, 21:56
Birde Hz İsa için tanrının sözü olarak bedenlenerek aramızda yaşadı diyen arkadaşlar,Tanrının yer yüzüne başka bir suretle gelmesi için neden bir insandan doğmuş olduğu konusunda ne diyorlar?

Hz İsa bir peygamber ve normal bir insandı.Ayrıca 3lü birliğin avrupanın bir önceki eski dini paganizmdede var olduğunu söylememe gerk varmı bilmiyorum?

Saygılarımla...

Paolo
04-06-2009, 00:34
Bizi kurtarmak için dünyaya geldi.İnsan oldu.Mesih İsa peygamber değildir.Zaten hiçbir zaman böyle iddasıda olmamıştır.İnsandanda üstündür.Üçlübirlik bildiğim kadarıyla hinduizm ve eski mısır dininde vardır.Bizim Üçlü Birliğimiz çok farklıdır.

israil
04-06-2009, 12:16
- insanın ya da varlıkların dışında bir tanrı yoktur.
- bilgi, tanrı'dır.
her varlıkta akıl-ruh-beden(az ya da çok)vardır. tanrı budur. görünen çokluk, tanrı'nın görüntüsüdür.

sonuç olarak: hrıstıyanlık, tanrı bilgisini tam yansıtmaz. çünkü onlarda tanrı
üçlübirliktir. ve sonradan evreni bu üçlü birlik var etmiştir. bu bilime uymaz.

tüm evren üçlübirliktir.
bu sözü anlamak için özel bilgi gerekir. bazı bilgileri kabul etmek, anlamak zordur.
örnek: cennet-cehenneme inanan insanı düşünün: bu fikrin tersine yürüyemez.
böyle bir yaşantıyı kabullenemez. kabullenemeyen insan bilgiyi alamaz.

- isa bir tasavvufçuydu.
- nefes tanrı'dır: hiç birimiz O olmadan yaşayamayız.
- bilgi tanrı'dır.
- tüm görünenler O'nun görüntüsüdür.
örnek: matematik tanrı'dır. tanrı kendisini bir bedenden anlatır. başka bedenden dinler.
böylece tanrı beden almış olur.

- anlamak için tanrı bilgisini okumalı. ancak bu bilgiyle zaman ve mekan ortadan kalkar.

- havarilerin isa'yı anlamadıklarını anımsayın. isa, ledün bilgilerini bilirdi.
nasıl ki ebubekir, osman ve ömer hz muhammet'i anlamadılar. bu bilgiyi bilmezlerdi.
bu bilgileri, ünlü olmadan, gizlice sürdürenler oldu.


dışarıdan bakarsanız, sadece siyaset görürsünüz. ledün bilgisini alanlar içi görür.
bütün kitaplar doğrudur, okuma bilirseniz.

Paolo
04-06-2009, 13:05
Tam tersi.İsevilik kadar Tanrıyı tanıtan başka hiçbir din yoktur.Mesih İsa gibi kimse tanıtmamıştır Tanrıyı.Havariler ilk zamanlarda anlayamamışlardır doğru.Ama Aziz Ruh üzerlerine gelince bütün yaşadığı gerçekleri ve Rabbin sözlerini tam olarak anlamışlardır.

nogada
04-06-2009, 17:35
- insanın ya da varlıkların dışında bir tanrı yoktur.
- bilgi, tanrı'dır.
her varlıkta akıl-ruh-beden(az ya da çok)vardır. tanrı budur. görünen çokluk, tanrı'nın görüntüsüdür.

sonuç olarak: hrıstıyanlık, tanrı bilgisini tam yansıtmaz. çünkü onlarda tanrı
üçlübirliktir. ve sonradan evreni bu üçlü birlik var etmiştir. bu bilime uymaz.

tüm evren üçlübirliktir.
bu sözü anlamak için özel bilgi gerekir. bazı bilgileri kabul etmek, anlamak zordur.
örnek: cennet-cehenneme inanan insanı düşünün: bu fikrin tersine yürüyemez.
böyle bir yaşantıyı kabullenemez. kabullenemeyen insan bilgiyi alamaz.

- isa bir tasavvufçuydu.
- nefes tanrı'dır: hiç birimiz O olmadan yaşayamayız.
- bilgi tanrı'dır.
- tüm görünenler O'nun görüntüsüdür.
örnek: matematik tanrı'dır. tanrı kendisini bir bedenden anlatır. başka bedenden dinler.
böylece tanrı beden almış olur.

- anlamak için tanrı bilgisini okumalı. ancak bu bilgiyle zaman ve mekan ortadan kalkar.

- havarilerin isa'yı anlamadıklarını anımsayın. isa, ledün bilgilerini bilirdi.
nasıl ki ebubekir, osman ve ömer hz muhammet'i anlamadılar. bu bilgiyi bilmezlerdi.
bu bilgileri, ünlü olmadan, gizlice sürdürenler oldu.


dışarıdan bakarsanız, sadece siyaset görürsünüz. ledün bilgisini alanlar içi görür.
bütün kitaplar doğrudur, okuma bilirseniz.

Vahdet-i vucuttanmı bahsettiniz...

digeri_1
05-06-2009, 18:41
8 yorum var ancak hiç kimse asıl olan makaleyle ilgilenmemiş ondan bahsetmemiş belki inandırı bulmamış belkide okumaya değer bulmamış.

ben felsefeden bahsetmiyorum. çok hoşunuza idiyorsa ben de severim elsefeyi ancak yukarıda asıl bahsedilen şey yuhana 1:1 in nasıl tercüme edilmesi gerektiği ve hrıstıyan çevirmenlerin ( bazıları ) ayeti nasıl çarpıttığı. yunanca dilbilgisine dayanarak bilimsel olarak açıklaması ,,

Paolo
05-06-2009, 22:06
Ayet çarpıtması yoktur.Sadece düzenlemesi vardır.Eski Türkçe zamanında eski türkçe yeni Türkçe zamanında ise ona göre ayarlanmıştır.Eski çevirilerde Kelam Allah idi yazar.Yeni çevirilerde ise Söz Tanrıydı der.Anlamda farkılık yok yani.Kelime değişiyor sadece.

digeri_1
07-06-2009, 16:53
kelime neye göre değişiyor zamana göre mi. dil bilgisi kuralları vs neen dikate alınmıyor?

digeri_1
07-06-2009, 16:53
ki unuttum söylemeyi bazı hrıstıyan gruplar çevirileri söylediğim tarzda onlara bir şey demiyorum

hayko
07-06-2009, 17:18
HORUS VE İSA
Hıristiyanlıktaki teslis inancının (üçleme – Baba, Oğul ve Kutsal Ruh) da başka inançlardan alındığı bellidir. İzis, Osiris ve Horus, büyük Mısır teslisidir! Bu teslis inancı Hz. İsa’dan yaklaşık üç yüz yıl kadar sonra hıristiyan inancına uyarlanmıştır. “Antik Tanrı” dedikleri İsis’in heykelcik ve resimleri Meryem Ana ve Çocuğuna dönüşmüştür. Horus Mısır’da Tanrının oğlu idi. Hıristiyan kilisesi ve eski Mısır arasında inanılmaz bağlantılar vardır. Hz. İsa dünyanın ışığı idi. Horus’da dünyanın ışığıdır. Hz. İsa bakire Meryem’in oğlu. Horus’da bakire İsis’in oğludur. Hz. İsa’nın 12 havarisi vardır. Horus’un da 12 takipçisi vardır. Meryem’in kucağında İsa’yı tasvir ettiği resim ile Mısırlıların İsis’i kucağında Horus’u tasvir ettiği resim ayrıdır. Aynı şekilde Mitra, Diyanissos, Attis, Krişna aynı özellikleri gösterir. Hepsinin doğumu 25 Aralıktır ve hepsi çarmığa gerilmiştir..
alıntıdır.

digeri_1
07-06-2009, 17:33
HORUS VE İSA
Hıristiyanlıktaki teslis inancının (üçleme – Baba, Oğul ve Kutsal Ruh) da başka inançlardan alındığı bellidir. İzis, Osiris ve Horus, büyük Mısır teslisidir! Bu teslis inancı Hz. İsa’dan yaklaşık üç yüz yıl kadar sonra hıristiyan inancına uyarlanmıştır. “Antik Tanrı” dedikleri İsis’in heykelcik ve resimleri Meryem Ana ve Çocuğuna dönüşmüştür. Horus Mısır’da Tanrının oğlu idi. Hıristiyan kilisesi ve eski Mısır arasında inanılmaz bağlantılar vardır. Hz. İsa dünyanın ışığı idi. Horus’da dünyanın ışığıdır. Hz. İsa bakire Meryem’in oğlu. Horus’da bakire İsis’in oğludur. Hz. İsa’nın 12 havarisi vardır. Horus’un da 12 takipçisi vardır. Meryem’in kucağında İsa’yı tasvir ettiği resim ile Mısırlıların İsis’i kucağında Horus’u tasvir ettiği resim ayrıdır. Aynı şekilde Mitra, Diyanissos, Attis, Krişna aynı özellikleri gösterir. Hepsinin doğumu 25 Aralıktır ve hepsi çarmığa gerilmiştir..
alıntıdır.

katılıyorm :)

Zaccheo
09-06-2009, 00:37
Slm herkese.Hayko arkadaşım pagan dinlerde geçenle Mesih İnancıdaki Kutsal Üçlük çok farklıdır.Paganlarda üç tanrı vardır.Oysa İsevilikte bu yoktur.Tek Tanrını sıfatları vardır.Teslis İnancı Rab İsa Mesih ve Eski Ahitten gelmektedir.

digeri_1
10-06-2009, 15:58
Slm herkese.Hayko arkadaşım pagan dinlerde geçenle Mesih İnancıdaki Kutsal Üçlük çok farklıdır.Paganlarda üç tanrı vardır.Oysa İsevilikte bu yoktur.Tek Tanrını sıfatları vardır.Teslis İnancı Rab İsa Mesih ve Eski Ahitten gelmektedir.

hayko muhattabın ancak konuyla ben de onun kadar ilgiliyim ve bir şeyler yazmak isyedim. ve sormak .

paganizmdekilerle nasıl "çok çok farklı"dır ? belirtirseniz seviniriz.
İsevilik dediğiniz dinde "yalnızca ve yalnızca bir Tanrı " mı vardır ? yoksa "üçte bir tanrı" mı ?

diyelimki kutsal yazılara dayanıyor bu üçlük , peki bunun paganizmle bağlantılı olmadığı nereden belli ?

Zaccheo
10-06-2009, 21:42
Pagan inançlarda genellikle çok tanrılar olur.Ve hiçbir gerçeklik yoktur.Hepsi uydurulmuştur.Zeus,Venüs vs.İsevilikte bunlar yoktur.İsevilik tek tanrılı dindir.Ve hepsi yaşanmış olaylarla doludur.Kutsal Üçlükten meydana gelen tek tanrı.Diğer dinlerde olanlar üç tanrı inancı var.Ama İsevilikteki üçlü birlikte tek tanrının sıfatları vardır.Paganizmle uzaktan yakından alakası yoktur.

Akhenaton
10-06-2009, 21:47
HORUS VE İSA
Hıristiyanlıktaki teslis inancının (üçleme – Baba, Oğul ve Kutsal Ruh) da başka inançlardan alındığı bellidir. İzis, Osiris ve Horus, büyük Mısır teslisidir! Bu teslis inancı Hz. İsa’dan yaklaşık üç yüz yıl kadar sonra hıristiyan inancına uyarlanmıştır. “Antik Tanrı” dedikleri İsis’in heykelcik ve resimleri Meryem Ana ve Çocuğuna dönüşmüştür. Horus Mısır’da Tanrının oğlu idi. Hıristiyan kilisesi ve eski Mısır arasında inanılmaz bağlantılar vardır. Hz. İsa dünyanın ışığı idi. Horus’da dünyanın ışığıdır. Hz. İsa bakire Meryem’in oğlu. Horus’da bakire İsis’in oğludur. Hz. İsa’nın 12 havarisi vardır. Horus’un da 12 takipçisi vardır. Meryem’in kucağında İsa’yı tasvir ettiği resim ile Mısırlıların İsis’i kucağında Horus’u tasvir ettiği resim ayrıdır. Aynı şekilde Mitra, Diyanissos, Attis, Krişna aynı özellikleri gösterir. Hepsinin doğumu 25 Aralıktır ve hepsi çarmığa gerilmiştir..
alıntıdır.

Bu iddia çürütüldü.

digeri_1
11-06-2009, 15:39
ben ortada hala yorum görmekteyim.iddalar var sadece.
zeus antik yunan zamanında "uydurulmuş" olabilir . ama bu "isa" için de geçerli olabilir mi ? zeus'un oğlu vardı herkül. yarı tanrı yarı insan . yada tanrısal ve bir tanrının yerdeki görünümü olarak algılanabilir. her varlığın kendi algısına göre deyişebileceği göz önüne alınırsa ben zeusla isa arasında bir benzerlik görüyorum. yada diğer tanrılarla.

Paolo
11-06-2009, 16:02
Zeus vs dediğin gibi insanlar uydurmuştur.Ama Mesih İsa öyle değildir.Yaşamıştır.Gerçek insan ve Gerçek Rab,Allahtır.Yarı yarıya değildir.

digeri_1
11-06-2009, 20:14
%100 tanrı ama aynı zamanda %100 insandır değil mi ?

isa yaşamış olabilir buna ihtimal verebilirim ancak isanın uygulamadığı bazı şeyler paganizmden gelmekte ve şuanda geleneksel kiliseler taraından uygulanmaktadır. ve isaya YAHVeh yakıştırması da uygun değildir. kitabı mukaddeste ayrı kişiliklerdir.

Paolo
13-06-2009, 01:24
Ben ve Baba biriz.Demekki Yahve ile İsa Mesih aynıdır.Elinizde delil var mı peki iddanız hakkında?

digeri_1
13-06-2009, 19:16
Bakın "bir "kelimesinin orjinalini iyi araştırın. isanın devamında söylediği "bizim gibi onlar da bir olsun" sözlerindeki "bir" de aynı sözcükten geliyor .( o kişilerle isa ve tanrı aynı özden mi geliyor yani :) ) İşe yapısal olarak bakmak lazım. yani elinize türkçe incil alıyorsunuz.
Bakın burda bir yazıyor diyorsunuz.BU YANLIŞ.
Neden ? çünkü çevirilerde hata çok fazladır. ve derinlemesine araştırdığımızda burdaki "bir" in özdeş anamında değil aynı fikir veya "uyum" anlamı taşıdığı görülecektir. İsterseniz bunu kendiniz araştırın.

Siz İsa ve Tanrı/Yahveh aynı diyorsunuz. İyi ben de farklılıklarından örnek vereyim.Ardından "Üçlü bir tanrı " inancının kökenine değineyim . Doğruluğundan şüphe diyorsanız kendini araştırın ve beni sınayın .


"Tanrı ayartılamaz" (yak. 1:13). Ancak isa ayartılmıştır :
"Mesih,"her hususta bizim gibi ayartılmaya çalışıldı"(Heb. 4:15)

Bunu "denenme "olarak da algılayabilirsiniz çünkü "tanrının denenemeyeceği de "yazılıdır.

Tanrı ölemez - Öz itibariyle O ölümsüzdür (mez 90:2; 1 Tim. 6:16).
İsa öldü ve üç gündeölü kaldı .(Mt. 12:40 ; 16:21).

Tanrı, insanlar tarafından görülemez (1 Tim. 6:16; Çık 33:20)
İnsanlar İsa’yı gördüler ve ona dokundular (1 yuh. 1:1 bunu vurgulamaktadır).

Tek Tanrı’ya ilaveten, aracı vardır: insan olan Mesih İsa - …ve tek aracı…". ‘Ve’ sözcüğü, Mesih ile Tanrı arasındaki bir farklılığı göstermektedir.
Aracı’ olarak Mesih, onun bir vasıta olduğu anlamına gelir. Günahkâr insan ile günahsız Tanrı arasındaki bir aracı ...

Sadece tek Tanrı’nın olması, İsa’nın Tanrı olabilmesini olanaksız kılar; eğer Baba Tanrı ise ve İsa da Tanrı ise, o zaman iki Tanrı olur.

"Ama bizim için sadece tek Tanrı vardır, Baba" (1Kor. 8:6)

Üçlük hakkında ise :

Üçlü tanrı yada üçlük kavramı Babil inanışından gelmektedir. Kaynağı Babildir; orada güneş tanrısı Şamaş, ay tanrısı Sin ve yıldız tanrısı İştar'a "üçlü bir tanrı" olarak tapınılır. "Üçlü bir tanrı" ..

http://www.yaklasansaat.com/resimler/ibrahim_resimler/naram-sin5.jpg

Resimde ay güneş ve yıldız tanrısı görülmektedir.




Mısır da osiris,isis ve horus a tapınarak aynı örneği izlemiştir. Daha sonraları Asurların baştanrısı Asur üç başlı tanrı olarak betimlenmiştir. Aynı öreğe dayanarak bazı katolik kiliselerinde de tanrıyı üç başlı olarak betimleyen ikonlar bulunur.

Eğer burda söyledikleim sizi tatmin etmediyse tarihsel gerçeklei Siz araştırın ve göreceksiniz.

sayglar

Paolo
14-06-2009, 01:20
Mesih İnsan olarak yani bedenen ayartıldı.Oda Rab olduğunu göstermek için izin verdi.Evet Tanrı ölmez.Mesihte sadece bedeni öldü ve dirildi.Tanrılığınma birşey olmadı.Mesih İsa Tanrının görünümüdür.Aynasıdır.Ama Tam net olarak Tanrı görünmez.Çünkü Rab ruhtur.Günahkar,insanların Tanrı ile aracı Rab İsa Mesihit.Çünkü O gerçek Tanrıdır.Kutsal Üçlübirliği iyi anlamak gerek.Üç sıfat var.Üçüde tanrısal özelliğe sahiptir.

digeri_1
16-06-2009, 19:47
1)Bu üç sıfat her zaman bir birlerine eşit midir ?

2)Eşitse ayetlerle temellendirebilir misiniz ?

3) İsanın yerdeyken eşit olmadığı doğru mu ? eğer öyleyse tekrar göğe yükseldiğinde durum değişti mi ?

Paolo
16-06-2009, 19:59
Evt eşittir.Yine eşitti.

ozgur_beyin
16-06-2009, 20:12
sevgili paolo senin ''rab'binde TORİNO KEFENİ kadar uydurma ama senin beynini din salamurasıyle yıkayanlar hayata böyle bakmanı sağlamışlar.
akılcı gözel bir bak .sende bu sitedeki müslümanlar gibi aynı şeyleri söylüyorsunuz sadece
isimleriniz farklı

digeri_1
16-06-2009, 20:57
Ben şahsen İsaya saygı duyuyor ve de seviyorum. .Onun zamnanındaki tabularla hareket eden , dindarlığı ,dini kuralları kurtuluş için şart sanıp her tür pisliği yapan ikiyüzlü din adamlarına karşı canı pahasına karşı koymuş olan İsa ,3 yıl gibi kısa bir sürede gösterdiği hümanist yaklaşımlarıyla 2000 küsür yıldır bir çok sanat,edebiyat,müzik gibi kültürel öğeleri etkilemiş bir demokrat bir İNSANDIR . İnsani değerlerin ön planda tutulmasını , diğer dogmaların kalıplaşmış dondurulmuş öğretilerin , gösterişin,takiyenin önüne geçiren yaklaşımları saygı duyulması gereken hareketlerdir.

Ancak bazıları İsanın sembolik söylemlerini kalıplaştırıp anlamını çarpıtarak tabularla beslenen "din"lere dönüştürmüş. Ceheennem diye bir şey bile söylemeyen İsa güya insanları öldüğünüzde "cehennem ateşiyle sizi sazlarda yakıp kuvuracak , babam ve ben de halinize bakıp sadist duygularla çektiğiniz işkencenin zevkiyle mest olacağız " gibi pis ,gayri insani mesajlar verdiğini düşünmekte. Bu tamamen yanlıştır. Orjinal kelimeye bakarsanız zaten onun cehennem demediği de ortada ! gehinnom diyor. hinnom vadisi pisliklerin , çöplerin , bazı hastalık taşıyan cesetlerin yakıldığı bir vadiydi. isa simgesel olarak öldüğünüzde insani değerleri taşımayanlar benim bu mesajımı dikkate almayanlar kötü bir sonla karşılaşacak ve ölecek diyor. Sonu kötü olacak diyor. sembolik bir ateşten bahsediyor. belkide o bahsetmiyor da onun adına bahsedenler var kimbilir.

Paolo
17-06-2009, 13:47
Benim Rabbim ışık kadar gerçektir.Ve halada etkisini sürdürmektedir hamdolsun.Mesih İsa açıkça cehennem kelimesini kullanmıştır.Matta 5'te mesela.Baba bir kimseyi bana çekmedikçe o kimse bana gelemez.

digeri_1
17-06-2009, 14:30
Siz daha işin burasında mısınız?

neymiş efendim "isa cehennem kelimesini kullan"mış . Gerçekten komik! :)

isa türkçe mi kulanmıştır acaba bu sözcüğü orjinalini biliyor musunuz ?
Orjinal el yazmalarında nasıl geçiyor acaba ? Bu konuda bir bilginiz var mı ?


Bakın bu soruya hemen "evet orjinallerde de cehennem kelimesi ( türkçe veya yunanca) vardır "demeyin . Mahçup olursnuz .Bi araştırın bence.

Paolo
17-06-2009, 14:41
Sonuç olarak kelime olmasa bile anlam olarak cehennemi kastetmiştir.Zaten cehennem kelama göre Mesihe iman etmeyenlerin gideceği yerdir.Ve orda elem çekeceklerdir sonsuza kadar.