PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hayatta kalmanın ilk şartı ACI ve KORKU


darkofdeath
08-06-2009, 04:11
Uzun zamandır bu konuyu düşünüyorum.Bir karıncanın üzerine hafifçe dokunup çektiğinizde karınca ne olduğunu şaşırıp sağa sola kaçmaya çalışır.Büyük ihtimalle canı da acıyodur.Yoksa neden bir kurtulma çabasına girsin.Misal canımızın acımayacağını bilsek hep kavga ederdik herhalde.
Canımızın acıması doğal bir olgu.Sadece yaşamımızı sınırlamayacak kadar acıya dayanabiliriz.Vicudumuzun her bölümüne ihtiyacımız var.Tabiki korkuya da..
Her canlı, birey olarak varlığını tehdit eden ya da tehdit riski taşıyan varlık ve durumlardan içgüdüsel olarak kaçınır. İnsan bilincinde bu kaçınma, korku olarak algılanmaktadır. Korku bu haliyle, kişinin varlığını, yaşamını sürdürmesine hizmet eden savunma sistemlerinin bir ön-uyarı mekanizmasıdır ve yaşamın sürdürülebilmesi için gereklidir.Korku kötü bir şey değildir.Aksine son derece doğal bir olgudur.
Bu olguyu sağyalan organ ise böbrek üstü bezidir.Bez yapısı gereği Kabuk ( KORTEKS ) ve Öz İç kısım ( MEDULLA ) olmak üzere ikiye ayrılır.Bunlardan medulla bölgesi ADRENALİN hormonu üretir. Adrenalin hormonu insanda,heyecanlanmayı ,
korkuyu ve kalp atışını artırır.
Genellikle heyecanlanma,korkma,öfkelenme anlarında kandaki Adrenalin miktarı
artar.Hormonun etkisiyle kan şekeri ve kan basıncı yükselir,kalp atışları hızlanır,damarlar
genişler ve göz bebeği büyür.Yaralarda ise kanın daha çabuk pıhtılaşması sağlanır.Bu sayede ise kendimizi koruma altına alarak dışardan gelebilecek her türlü tehlikeye hazırlanmış oluruz.