PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İsa-Musa-Davut arasında Benzelikler var Mı ?

digeri_1
10-06-2009, 16:22
yada isanın musa ve davutla olan benzer yönleri ..sizin dikkat ettikleriniz neler ?

sargon
10-06-2009, 17:07
Bence pek benzer yanlari yoktur. Farkli kisilikler olarak cizilmislerdir. Musa ve Davut sert karakterlidir, saldirgandir. Musa bu yapisindan dolayi cinayet isler, Davut da hem cinayet isler, hem de öldürttügü adamin karisini alir. Isa yumusak baslidir, sürekli sevgi sözcükleri söyleyerek dolasir.

Hepsinin benzer bir yanlari vardir. Delice inanirlar. Tanrilari ne derse onu yaparlar, ama buna ragmen günaha girmekten kacamazlar. Her ücü de tanrilari tarafindan yukari alinir. Musa ve Davut suc isler, o yüzden. Isa, anlatilana göre suc isledigi icin degil, ama diger insanlarin suclarini üstlendigi icin ceza ceker.

elcihanaferin
10-06-2009, 17:52
Sn. Natan,

Şu sıralarda 'İsa Mesihin Kişiliği' başlığında yaptığım derlemeden bildiğim kadarıyla ilk Hıristiyan yazarlar gospel veya mektuplarında inanılmaz biçimde bütün Eski Ahitteki belli unsurları çarpıtarak İsa ve ona ait unsurlar için yeniden yorumlamışlar. Mesela su, vaftiz için kullanılmış. Ağaç ve tahta ise haç için kullanılmış. Bundan Musa da (İbrahim, Hanok, Daniel vs peygamberler de) payını almış.Hepsi bir şekilde İsa'nın gelişinin işaretini vermişler.

Eski Ahit'e göre Mesihin gelişinin işaretlerinden birisi Davut'un soyundan ve Davut'un şehrinde geliyor olması. Bu yüzden Evanjelik Gospel yazarları acayip atraksiyon yapmışlar.

Ancak bundan başka bir şey bilmiyorum. Anlaşılan sizin aktaracaklarınız var. İlginç konu. En iyisi sizi izleyelim :)

.

Akhenaton
10-06-2009, 17:58
Sallama bir başlık olmuş.

Paolo
11-06-2009, 01:07
Mesela Musa peygamberde Mesih İsa gibi liderdi.Davutta cesurdu.

digeri_1
11-06-2009, 15:08
sn sargon

ben bazı fikirlerinize katılıyorum ancak bence pek çok benzer noktaları var . eski karakterlerin evrimiyle daha iyi karakterler oluşturulmuş mudur yoksa tarihsel kişiler midir bu konuda bir yargı verecek bi potansiyelim yok .:)

sn elcihananaferin

başlığınızı ilgiyle takip ediyorum ancak eleştiriler hep olumsuz yönde :)
biraz daha iyi enerji üzerinde durulsa ne biliyim daha hoş omaz mı ?

sm akhenaton

başlık "sallama" mı olup olmadığı biraz sonra ortaya çıkacak acele etmeyin . burda bazı üyelerle bilgi paylaşımında bulunmayı düşünüyoruz sizin gibi önyargılı &yargıç bir profil çizmiyoruz .

sm paolo ,

ben süleyman hakkında dadüşünmüştüm ancak kitabı mukaddesten çok fazla bir veri elde edemedim . güzel saatler harcadım ancak sadece süleymanın hikmetli sözleri üzeine bir benzerlik kurulabilir diye düşündüm. paylaşımınızı beklerim .

Akhenaton
11-06-2009, 15:09
sm akhenaton

başlık "sallama" mı olup olmadığı biraz sonra ortaya çıkacak acele etmeyin . burda bazı üyelerle bilgi paylaşımında bulunmayı düşünüyoruz sizin gibi önyargılı &yargıç bir profil çizmiyoruz .

.

Biraz acele edinde okuyalım, arada kaynayıp gidecek.

digeri_1
11-06-2009, 15:32
İsa- Musa arasındaki bazı benzer noktalar

--> ikisi de bebekken zalim kabul edilen bir hükümdar tarafından öldürülmekten kurtulmuştur.

-->ikiside suyla ilgili mucizeler yapıyor. isanın ilk mucizesi suyu şaraba çevirmektir örneğin. suyun üstünde yürümesi vs. musaya baktığımızda kitabı mukaddeste ilk mucize yapan peygamber olduğu kabul edilir.

-->ikiside tanrılarına hizmet etmek için yüksek knumlarnı bırakmışlar.

-->ikisininde seçilmiş ,meshedilmiş kişiler olduğu idda edilir.

-->ikiside tanrılarının "adına" geldiği yazılıdır.

-->kitabı mukkadste ikisininde yumuşak başlı olduğu yazılıdır. her nekadar musa katı sert bir kişik yansıtıyorsada.

-->ikiside "büyük toplulukları" doyurmuştur .

-->ikisininde tanrının sadık şahitleri&tanıkları olduğu yazıldır.

-->ikisininde bedenleri ölümlerinden sonra ortadan kaybolmuş & tanrı tarafından alınmıştır.

-->ikiside "aracı" olarak adlandırılıyor.

-->ikiside peygamber olarak adlandırılıyor.

-->ikiside "kurtarıcı" olarak niteleniyor. musa israiloğullarının ,isa ise tüm insanlığın kurtarıcısı olduğu yazılıdır.

İsa ve Davut Arasındaki Benzer Yönler

--> ikiside aynı kentte doğmuştur. bildiğim kadarıyla teologlar Davut'un isadan 1500 yıl önce aşadığını idda ediyorlar.

-->isa arkadaşı Yahuda İskaryot'un ihanetine, davut ise danışmanı Ahitofel'in ihanetine uğrar.

-->ikiside tanrının mabetleri için duyarlılık gösterdiği yazılıdır.

-->ikiside "çoban"dır.davut bu mesleği yapıyordu . isa ise manevi anlamda takipçilerinin çobanı olduğunu söylemiştir.

-->ikiside sn . Paolonun dediği gibi cesur bir kişilik olarak sergilenmektedir.

--> ikiside "zafer kazanan kral "olduğu yazılıdır.

not: kitabı mukkadddesten hala araştırmaktayım .şimdilik bu kadarını yazabildim. süleyman peygamberin isayla bir benzerliği olup olmadığını ben sonra yazmayı düşünüyorum. ama siz yardımcı olabilirsiniz tabiki

ve ayetleri yanlarına yazmadım. istediğiniz noktayı belirtebiirsiniz , yazarım .

esenlikle

Paolo
11-06-2009, 16:10
Özdeyişler bölümü okuyabilirsin sülayman peygamberle ilgili olarak.Bazı tespitleriniz yanlış.Mesih İsa ve Musa peygamberle ilgili olarak.Mesih İsa peygamber değildir.Zaten Musa pey. Yahve(Mesih) adına gelmiştir.Mesih İsa öldükten sonra ölüler diyarına gitmiştir.Diğerlerin katılıyorum.Davut peygamberle iligli söylediklerinize aynen katılıyorum.

digeri_1
11-06-2009, 20:10
Özdeyişler bölümü okuyabilirsin sülayman peygamberle ilgili olarak.Bazı tespitleriniz yanlış.Mesih İsa ve Musa peygamberle ilgili olarak.Mesih İsa peygamber değildir.Zaten Musa pey. Yahve(Mesih) adına gelmiştir.Mesih İsa öldükten sonra ölüler diyarına gitmiştir.Diğerlerin katılıyorum.Davut peygamberle iligli söylediklerinize aynen katılıyorum.

sn paolo

tavsiyeniz için teşekkür ediyorum . süleyman hakkında sonra yazmayı düşünüyoru . kitabı mukaddesi bilirim. siz de paylaşırsanız ortaya güzel şeyler çıkarabiliriz.

musa ve isa bölümünde tam olarak neye katılmıyorsunuz ? isanın tanrısal kişiliğini musanın peygamberliğine indirgememe mi ? elbette isanın musadan farklı olarak tanrısal doğası da yazlıdır anak ortak yönleri yazdım. ve ayet yazmaya gerek var mı bilmiyorum ancak kitabı mukaddes isanın tanrısal doğasının yanına öğretmen, iyi&etkili bir konuşmacı , aracı ve peygamber vasfınıda belirtir.

sizin de bilmeniz gerekiyor . istediğiniz zaman ayetlerle temellendirebilirim .

Sapiens
11-06-2009, 20:52
yada isanın musa ve davutla olan benzer yönleri ..sizin dikkat ettikleriniz neler ?

Peki, İsa ile antik Mısırlıların Güneş tanrısı olan Horus arasındaki benzerlikleri biliyor musunuz?

digeri_1
11-06-2009, 21:10
Paylaşın lütfen. Ben daha çok Kİtabı Mukadesle ilgileniyorum ancak bu konu bizim konumuzla bağlantılı. Nelerdir bu benzerlikler ?

Sapiens
11-06-2009, 21:16
Paylaşın lütfen. Ben daha çok Kİtabı Mukadesle ilgileniyorum ancak bu konu bizim konumuzla bağlantılı. Nelerdir bu benzerlikler ?

Cevap veriyorum: Zeitgeist (2007)

http://i468.photobucket.com/albums/rr43/yoknikmik/bscap0000-4.jpg

http://rapidshare.com/files/162164086/Zeitgeist_-_The_Movie__2007_.part1.rar

http://rapidshare.com/files/163359554/Zeitgeist_-_The_Movie__2007_.part2.rar

http://rapidshare.com/files/163371587/Zeitgeist_-_The_Movie__2007_.part3.rar

http://rapidshare.com/files/163379857/Zeitgeist_-_The_Movie__2007_.part4.rar

http://rapidshare.com/files/163553492/Zeitgeist_-_The_Movie__2007_.part5.rar

http://rapidshare.com/files/163650423/Zeitgeist_-_The_Movie__2007_.part6.rar

http://rapidshare.com/files/163678600/Zeitgeist_-_The_Movie__2007_.part7.rar

Bu belgeseli seyretmeyen kimse kalmamalıdır.

digeri_1
11-06-2009, 21:22
Bu belgeseli biliyorum . hrıstıyanlığın eleştirisi kısmında ve kısmen yeni tercüme edilmiş olan video da da vardı. katıldığım yönler olduğu gibi katılmadığım yönler de var. .

Sapiens
11-06-2009, 21:26
Horus-İsa benzerlikleri (http://paganizingfaithofyeshua.netfirms.com/comparsison_horus_jesus_chart.htm)

Konuyu merak edenler linkteki tablodan (ing.) istifade edebilirler.

elcihanaferin
11-06-2009, 23:10
Sn. Natan,

başlığınızı ilgiyle takip ediyorum ancak eleştiriler hep olumsuz yönde
biraz daha iyi enerji üzerinde durulsa ne biliyim daha hoş omaz mı ?

demişsiniz. Olumlu eleştiri nasıl olur? Ben o başlıktaki mesajlarımın çoğunu 'İsa Hiç Yaşamadı' sitesinden derliyorum. Yani tamamen aksi görüşte olduğum halde, olumlu olsun diye İsa yaşadı, kurgulanmamıştır mı diyeyim? Veya sevecenlik mesajlarının yanındaki nefret ve aşağılama, ilgisizlik gösteren mesajlarını görmezden mi geleyim? İyi enerjiden kasıt bunlar mı?

Paolo
12-06-2009, 01:11
Mesih İsa hiçbir zaman ben peygamberim dememiş.Ama Musa demiş.Ölümüyle bedeni kaybolmamış ölüler diyarına gitmiştir.Ve İsa Mesih kendini diriltmiştir.

digeri_1
12-06-2009, 19:11
Sn. Natan,

demişsiniz. Olumlu eleştiri nasıl olur? Ben o başlıktaki mesajlarımın çoğunu 'İsa Hiç Yaşamadı' sitesinden derliyorum. Yani tamamen aksi görüşte olduğum halde, olumlu olsun diye İsa yaşadı, kurgulanmamıştır mı diyeyim? Veya sevecenlik mesajlarının yanındaki nefret ve aşağılama, ilgisizlik gösteren mesajlarını görmezden mi geleyim? İyi enerjiden kasıt bunlar mı?

sn. elcihanaferin

Siz daha iyi bilirsiniz tabiki. Ancak ben yorum belirtmek istedim. Sizin inanmadığınız halde isayı sevimli göstermnizi istemedim. Böyle bir şeyi neden ve nasıl söyleyeyim . Benim demek istediği , isanın hep kötü yanları mı var ? yani sadece olumsuz yönlerini gösteriyorsunuz burda. Tamam elbetteki siz inanmıyorsnuz. Bu yazılarınızdan anlaşılıyor.

R.Dawkins' in tanrı yanılgısı kitabını okudum. yeni ahit daha mı iyi başlığını belki bilirsiniz. Orada giriş paragrafı icilin tamamının zararlı kötü niyetli yazılar içermediğini söylüyor Dawkins. Ancak özünün yalan ve kandırmaca olduğunu da belirtiyor. Ve devam ediyor.

Bu Muhamed için de yapılabilir mesela. Hiç iyi birşeyler yapmamış mıdır bu adam ? Yani inanmasak bile tek yönlü değil ( kendi görüşümüzü tabiki belirticez ) geniş çerçevede ele almak lazım.

Yani ben böyle düşünüyorum. Herkesin uslubu farklıdır .

Mesih İsa hiçbir zaman ben peygamberim dememiş.Ama Musa demiş.Ölümüyle bedeni kaybolmamış ölüler diyarına gitmiştir.Ve İsa Mesih kendini diriltmiştir

Peygamber kelimesi farsça kökenlidir.Dilimize bu şekilde geçmiş.En genel tanımıyla Tanrının emirlerini insanlara belirten &ileten aracıdır.İncilde İsanın tanrının oğlu olduğu yazılıdır . Buna bir itiraz yok. Ancak peygamber görevi de vardır isanın. Bunu ayetle gösterebilirim dediğim halde Sn Paolo "hayır öyle bir şey yok" diyip duruyor.

Mat 13:57 ...Ama İsa onlara şöyle dedi: Bir peygamber, kendi memleketinden ve evinden başka yerde hor görülmez.

İsa eski antlaşmaya dayanarak kendisinin peygamber yönünü gösteriyor.

Yuhan.4:19 'Kadın, "Efendim, anlıyorum, sen bir peygambersin" dedi'.

Kadının bu sözüne isa itiraz etmiyor. yoksa ediyor mu ? bkalım devamında:
25. ayet : " Mesih denilen meshedilmiş Olan'ın geleceğini biliyorum" dedi, "O gelince bize her şeyi bildirecektir"

Hemen devamında isa bunu onaylayarak "evet ben O'yum " diyor.

Benzer şekilde insanlar arasında da peygamber olarak biliniyordu .( Yuh.9:17)

Başka bir ayette de benzer kavram :

Mat 21:46 O'nu tutuklamak istedilerse de, halkın tepkisinden korktular. Çünkü halk, O'nu peygamber sayıyordu.

Hatta Elçiler 7:37 de bile şöyle yazılır :

Tanrı size kendi kardeşlerinizin arasından benim gibi bir peygamber çıkaracak'

Eski antlaşmada Musa ileride kendisi gibi bir "peygamber"in ortaya çıkacağını söylemiştir.

Yukarıdaki ayetleri kabul ediyor musunuz ?Etmiyorsanız söyleyin .

Paolo
13-06-2009, 01:22
Mesih İsa ben peygamber idemiyor.Bir peygamber diyor.Genel olarak diyor.Kadın diyor.Ama kendi değil.Burdada halktan bazıları peygamber olarak görüyorlardı.Ama O öyle şey dememişti.Rab Musa peygamberden örnek göstererek geleceğini söylemiştir.Senin gibi güçlü,cesur olacağım anlamında.

elcihanaferin
13-06-2009, 10:04
sn. elcihanaferin

Siz daha iyi bilirsiniz tabiki. Ancak ben yorum belirtmek istedim. Sizin inanmadığınız halde isayı sevimli göstermnizi istemedim. Böyle bir şeyi neden ve nasıl söyleyeyim . Benim demek istediği , isanın hep kötü yanları mı var ? yani sadece olumsuz yönlerini gösteriyorsunuz burda. Tamam elbetteki siz inanmıyorsnuz. Bu yazılarınızdan anlaşılıyor.

R.Dawkins' in tanrı yanılgısı kitabını okudum. yeni ahit daha mı iyi başlığını belki bilirsiniz. Orada giriş paragrafı icilin tamamının zararlı kötü niyetli yazılar içermediğini söylüyor Dawkins. Ancak özünün yalan ve kandırmaca olduğunu da belirtiyor. Ve devam ediyor.

Bu Muhamed için de yapılabilir mesela. Hiç iyi birşeyler yapmamış mıdır bu adam ? Yani inanmasak bile tek yönlü değil ( kendi görüşümüzü tabiki belirticez ) geniş çerçevede ele almak lazım.

Yani ben böyle düşünüyorum. Herkesin uslubu farklıdır .

Sn. Natan,

Kimse tabii ki başkasından daha iyi bilmez. Ama siz - aynen söylediğiniz gibi - değişik düşünüp yorumlayabilirsiniz. Yine aynen söylediğiniz gibi 'herkesin üslubu farklıdır'. İsa'nın olumlu yönlerini göstermek neye yarar? Kendi istediği dışında olanları lanetleyen birisinin iyi sözlerinin bence bir manası olamaz. O size inanmıyorsunuz diye ebedi ıstırap vaat ediyorsa, onun iyilik ve sevgi hakkındaki sözleri ne derecede samimi olabilir?

Neden R. Dawkins'e atıfta bulunduğunuzu da anlamadım. Her ideolojide zararsız ve kötü niyeti olmayan kısımlar mevcut olabilir. Buradan da işi Muhammet'e bağlıyorsunuz. Ne ilgisi var? Bunu genellemek için kullanıyorsanız, gene de yanlış misal olmuş. Neden iyi niyetliolma, yardımsever olma, karşılıklı saygı ve sevgi vs, bu cins kişiliklerin tekelindeymiş gibi düşünüyorsunuz? Bunun yerine, atıyorum, neden Dostoyevski'nin romanlarından misal vermeyelim? Bir yandan 'sizi yakarım' deyip de diğer yandan 'ister katil, ister hırsız ol, gelip inandığını belirt, affedileceksin' diyen birinde ben nasıl ahlak timsali bir kişilik bulabilirim?

Dediğiniz gibi herkesin düşüncesi farklıdır. Siz de bunlara iyi ahlak mümessilleri olarak bakabilirsiniz tabii.

Paolo
13-06-2009, 13:14
Mesih İsa sadece kendisine iman edilmeden cennete gidilemeceğini söylemiştir.Yoksa kimseyi lanetlediği yoktur.

digeri_1
13-06-2009, 19:44
Mesih İsa ben peygamber idemiyor.

Peki "Ben Tanrıyım " yada "Ben YAHVE'YİM " diyor mu ?

Bir peygamber diyor.
Genel olarak diyor.Kadın diyor.....Rab Musa peygamberden örnek göstererek geleceğini söylemiştir.Senin gibi güçlü,cesur olacağım anlamında.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=10388

Başlığına bakın ve "bir" in anlamını tekrar gözden geçirin . Çünkü tanrı'yla bir tanrı arasında da yapısal fark var. Belki türkçede aynı şey gibi görünebilir ama Yunancada bu çok büyük bir fark olduğunu gösterir.

Ne bakımdan Musaya benzediği hususunda zaten birinci sayfada yazdım

teşekkürler

Paolo
14-06-2009, 01:14
Evet diyor.Yuhanna 13'te açıkça Tanrı olduğunu söylüyor Mesih İsa.Rab Musa peygamber örnek göstererek İsrailoğullarına açıkladı.

digeri_1
16-06-2009, 19:56
Yuhanna 13 diye bir şey yoktur! 13. bölüm vardır. Yoksa siz 1:3 ü mü kastediyorsunuz ?

http://tur.scripturetext.com/john/13.htm John 13 buyrun .

1:3 ü kastediyorsanız bu konuda söylenmesi gereklenler söylendi. Olayı spekülatif bir hale sokmayın lütfen . Bir kaynağınız varsa belirtin yoksa susun . Yada bilmiyorum şuan cevaplamak için müsait değilim felan deyiverin. Ben yuh.1:3 ün nasıl tercüme edilmesi gerektiği konusunda Yunanca dilbilgisi özelliklerini dikkate alarak burda yazdım zaten . Bunu destekleyen bazı bilgin .bilim insanlarından da örnek verdim .

Paolo
16-06-2009, 20:01
Tamam kısaltmış olarak dedim yuhanna 13 diye!Yuhanna 13'ü iyice okumanızı tavsiye ederim Mesih İsa orda ne diyor kendisi hakkında acaba?Açıkça diyor TANRI olduğunu.

digeri_1
16-06-2009, 21:30
Ayeti zaten iyi biliyorum. Anlamak için sadece o kısmı değil gerekiyorsa tüm bölümü okumak gerekir. orada Tanrı dediği için mi inanıyorsunuz. bakın tanrı deyimi çok güçlü olan anlamına gelir. ve başka yerde şeytan için de "bu ortamın tanrısı "der. ve dediğim gibi bir çok iyi çeviri o ayeti "bir tanrı "yada "tanrısal "olarak tercüme etmiştir. Anlamına uygun olan budur.Dilbilgi
si kurallarına en uygun olan :)

esenlikle

Paolo
17-06-2009, 13:59
Burdaki Tanrı genel anlamda ve herşeyin efendisi anlamındadır.Bölümü iyi okursanız görüceksiniz.

digeri_1
17-06-2009, 14:17
Bölümü 20 yıldır okuyor ve okutuyorum zaten . Siz türkçe şu sözcük kullanılmış diye söylüyorsunuz işin derinine inmiyorsunuz.

Lazer ışığını inceleyen biri örneğin. baktığı zaman ışık dalgaları halinde yayıldığını görebilir ancak buradan ışığın dalga yayılması değil foton parçacıkları olacağı görülür. Yani herşey göründüğü gibi değil. Derinlemesine incelerseniz görebilirsiniz.

Paolo
17-06-2009, 14:56
Elbette.Ama MESİH İSA'nın hayatına bakarsanız hiçbir insan Onun yaptığını yapamaz.Buda Onun çok üstün biri olduğuna yeter.Peygamberdende!

digeri_1
17-06-2009, 15:01
İsanın çevresindeki insanlardan farklı olarak bilinçli ve hümanist demokratik yaklaşımları olduğuna katılıyorum . Kötü biri olduğunu vs ben de kabul etmiyorum zaten .

Paolo
17-06-2009, 15:06
Dediğinize katılıyorum.Mesih İsa çok hümanisttir.Ve sevgisi sonsuz,sınırsızdır.