Orijinalini görmek için tıklayınız : Sıcak iklimlerde evrim daha hızlı gerçekleşiyor
Auckland Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekibin yaptığı araştırmada, aynı türden olup farklı iklimlerde yaşayan memelilerin DNA'sı karşılaştırıldı. Ekip, araştırma kapsamında 130 çift memeliyi soğuk ve sıcak mekanlarda tutarak inceleme altında tuttu.
Araştırmacılar, daha sıcak iklimde yaşayan memelilerin genetik yapısının daha hızlı değişim gösterdiğini ortaya çıkardı. DNA'yı oluşturan harf kodlarındaki değişim, yani mutasyon, türlerin evriminde ilk adımı oluşturuyor. Bilimadamları, tropik bölgelerin canlı türleri açısından zenginliğinin bu teoriyle açıklanabileceğini düşünüyor.
Canlılarda her hücre bölünerek kendi kopyasını çoğaltırken DNA'sının mutasyona uğraması ihtimaliyle karşı karşıya.
Moleküler düzeydeki bu değişim, bazen o canlının sakat kalmasına yol açarken, kimi zamanlarda ise yeni bir avantaj kazandırabiliyor; örneğin ciddi bir hastalığa karşı bağışıklık gibi.
Avantaj sahibi hayvanın daha uzun ve sağlıklı yaşaması, ardında daha çok sayıda çocuk bırakarak bu genin yaygınlaşmasını sağlıyor.
SONUÇ ŞAŞIRTICI OLDU
Mikroevrim olarak adlandırılan bu tip küçük değişiklikler ortaya her zaman yeni bir tür çıkartmayabiliyor fakat belirli bir canlı nüfusu içinde farklılıkların çoğalmasına yol açıyor.
Bilimadamları, mikroevrimin sıcak iklimlerde hız kazandığının ilk kez memelilerde kanıtlandığını söylüyorlar.
Memeli hayvanlar sabit vücut ısısına sahip sıcak kanlı yaratıklar olduğu için tropikler ile daha soğuk yerler arasında evrim hızının bir fark göstermeyeceği düşünülüyordu. Bundan önce konuyla ilgili yapılan deneylerde çevrenin ısısına göre kendi ısısı da değişen bitkiler ve deniz yaratıkları gözlemlenmişti.
Araştırma ekibinin başkanı Len Gillman, bitkiler ve deniz yaratıklarının DNA'sının çevrenin değişen ısısına ayak uydurmasının anlaşılır olduğunu; fakat evrim sürecinin memeli hayvanlarda da iklime göre hızlanıp yavaşladığını görünce çok şaşırdıklarını anlatıyor.
Auckland Teknoloji Üniversitesi ekibi, daha sıcak iklimlerde memelilerin sperm ve yumurtaya dönüşen hücrelerinin daha sık bölünmeye uğradığını, bunun da daha çok mutasyon olasılığını gündeme getirdiğini söylüyor.
http://www.ntvmsnbc.com/id/24978686/
Bilimadamları, mikroevrimin sıcak iklimlerde hız kazandığının ilk kez memelilerde kanıtlandığını söylüyorlar.
4- sıcak iklimlerde hayat şartları daha kolay olduğu için, üreme daha çabuk, dolayısı ile yenilenen nesil sayısı daha fazladır.
5- Mantık kurallarına ters yada anormal bir sonuç elde edilmemiştir. böyle bir araştırma yapmak için ayrılan zaman ve paraya yazıktır.
evrensel-insan
27-06-2009, 16:20
Saygideger arkadaslar;
Zannedersem bu haber, sadece fiziksel yapi icin gecerli. Eger dusunceyide kapsasaydi; bugun dunyanin dusunce yapisinin duzeyi tam tersi olurdu. Dunyanin en sicak yerlerinin neresi oldugunu goz onune alirsak; ben ce bu haber, buradaki cografyalarda yasayanlara bir "zugurt tesellisi" niteliginde.
Saygilarimla;
evrensel-insan
En el hak
28-06-2009, 12:08
evrensel insana katlılıyorum,bu değişim sadece fiziksel yapıyla sınırlı kalır.bunun en güzel ispatı arap toplumu desem!!
Biz o zaman ne yaparsak yapalım gelişemiyiz. Baksanıza sıcak bir ülkede yaşıyoruz.
evrensel-insan
28-06-2009, 22:08
Saygideger mayonez;
Tarihler boyu gunumuze kadar getirilen bahaneler yetmiyormus gibi; sen de simdi bir bahane ekledin. Sonumuzu manitu korurken, thor kollasin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger mayonez;
Tarihler boyu gunumuze kadar getirilen bahaneler yetmiyormus gibi; sen de simdi bir bahane ekledin. Sonumuzu manitu korurken, thor kollasin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Benimki bahane değil sizin söylediğinizi pratiğe geçiriyorum. Evrim amca bizim gelişmemizi istemiyor. Bu daha güzel oldu.
evrensel-insan
28-06-2009, 22:26
Saygideger mayonez;
Evrim amca; bize bir atasozu vermis, ama; ne anlayan, ne dinleyen, ne de uygulayan var. "Bizi, bizden baskasi yenemez"
Saygilarimla;
evrensel-insan
Zekanın bedeli ağır!
ABD'de Georgia Teknoloji Enstitüsü'nün araştırmasına göre, maymunların neredeyse kanser hastalığına hiç yakalanmamasının nedeni olarak beyinlerini kullanmamaları gösterildi.İnsan ve maymunların gen yapısı hemen hemen aynı. Ancak maymunların sadece yüzde 2'sinde tümöre rastlanıyor. Buna karşın tümör görülen her 5 kişiden biri hayatını kaybediyor. Bu durum bilim adamlarını araştırma yapmaya itti. ABD'li uzmanlar insan ve maymun genleri üzerinde yaptıkları araştırmada, insanda tümöre daha sık rastlanmasının nedeni olarak, hücre yapsının daha karmaşık olması ve beynini daha aktif olarak kullanmasını gösterdi. Yani zeka düzeyi artıkça, kansere yakalanma riski de artıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl 7 milyon kişi kanser hastalığından yaşamını yitiriyor. Yine her yıl 12 milyon insan bu amansız hastalığa yakalanırken, 25 milyon kişi de bu hastalıkla birlikte hayatını sürdürmek zorunda kalıyor.
http://haber.mynet.com/sayfali/bilim-egitim/Zekanin-bedeli-agir-/26Haziran2009/X1246018395859/2
Saygılarımla
Tekrar devam Diyorum
evrensel-insan
28-06-2009, 23:18
Saygideger Metee;
Al bir soros haberi daha. Insanoglu dusunmesinde; istedikleri gibi insanoglunu yonetip, yonlendirsinler diye, simdi de resmen "bilimsel" olarak "dusunmeyin" diyorlar. Bunlar iyice "ati aziya aldilar"
Insanoglu beyin hastaliklarini; dusunmekten degil; cikmaz temelli dusunceyi dusunmeye tasimaktan olusur. Cunku bu beynin, psikolojik bir tikanikligidir. Insan olmak, insanlik sunmak ve insanoz degerleri icin ve onlarla dusunen insanogluna bu konuda hic bir sey olmaz. Beynin, fonksiyonudur, dusunce. Ama; bu dusuncenin; onacici, rahatlatici, huzurverici ve insansal-evrensel olabilmesi olcusunde yararlidir. Aksi; dogal dusuncenin karsitlik ve caresizlik yada bosluk ve de cilginlik cikmazidir. Bunun da sebebi, zaten; dunyayi ve insanoglunu bu hale kendi cikar amaclari icin getirenlerdir.
Lutfen, haber "bilimsel" veriliyor diye; onun cikar, ayrimci, icerikte olup, olmadigini iyi etud edelim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Zekanın bedeli ağır!
ABD'de Georgia Teknoloji Enstitüsü'nün araştırmasına göre, maymunların neredeyse kanser hastalığına hiç yakalanmamasının nedeni olarak beyinlerini kullanmamaları gösterildi.İnsan ve maymunların gen yapısı hemen hemen aynı. Ancak maymunların sadece yüzde 2'sinde tümöre rastlanıyor. Buna karşın tümör görülen her 5 kişiden biri hayatını kaybediyor. Bu durum bilim adamlarını araştırma yapmaya itti. ABD'li uzmanlar insan ve maymun genleri üzerinde yaptıkları araştırmada, insanda tümöre daha sık rastlanmasının nedeni olarak, hücre yapsının daha karmaşık olması ve beynini daha aktif olarak kullanmasını gösterdi. Yani zeka düzeyi artıkça, kansere yakalanma riski de artıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl 7 milyon kişi kanser hastalığından yaşamını yitiriyor. Yine her yıl 12 milyon insan bu amansız hastalığa yakalanırken, 25 milyon kişi de bu hastalıkla birlikte hayatını sürdürmek zorunda kalıyor.
http://haber.mynet.com/sayfali/bilim-egitim/Zekanin-bedeli-agir-/26Haziran2009/X1246018395859/2
Saygılarımla
Tekrar devam Diyorum
Hangi maymun fabrikasyon gıdalar tüektiyor, Coca cola, pepsi, çikolata, Lays, konserve, vsvs (konsorejen madde)
Hangi maymun gün boyu televizyonun karşısında oturuyor(radyasyon)
Hangi maymun hayatında bir veya daha cok kere röntgen cektiriyor (radyasyon)
Hangi maymun elektiriksek manyetik alanda daldan dala atlıyor.(radyasyon)
Hangi maymun kanser olmaya fırsatı olacak kadar insandan daha uzun yaşıyor(mutasyon)
Hangi maymunun kılları traş edilip güneşe maruz kalıyor.(radyasyon)
hangi maymun ilaç kullanıyor, özellikle hamile iken...(konsorejen madde)
örnekleri çoğaltmak mümkün.
Buda anlamsız yapılmış bir çalışma, paraya ve zamana yazık olmuş.
Saygideger Metee;
Al bir soros haberi daha. Insanoglu dusunmesinde; istedikleri gibi insanoglunu yonetip, yonlendirsinler diye, simdi de resmen "bilimsel" olarak "dusunmeyin" diyorlar. Bunlar iyice "ati aziya aldilar"
Hocam ''atı azıya aldılar'' ne demek .Wallahi hayal kırıklığına uğradım.Sizin gibi herşeyin doğrusunu bilen bir insan nasıl böyle bir hata yapar.İnsanın inanası gelmiyor. :frusty:
Zekanın bedeli ağır!
Saygılarımla
Tekrar devam Diyorum
Bu haber vasıtasıyla tekrar görmüş oluyoruzki kanserin temel nedeni duyguları bastırma.
evrensel-insan
30-06-2009, 17:12
Saygideger ayeji;
"Ati aziya almak" bir deyimdir. Anlami; at zaten kosan bir hayvandir ama sen kosan hayvani, tum gucunun ustune cikararak kosturursan, at catlar. Burada da; zaten bilimi; kendi dogal dusuncenin koken ve temelini koruma ve kollama adina; Kafatasi, gen, DNA, konularinda; ve daha oncede, deri, kan v.s. konularinda kendi amaclarina yonelik kulklaniyorlardi. Bu haber artik, insanoglunu insan yapacak olan ve diger canlilardan onu ayiran, dusuncesine de bir "yasak" getirme icerigiyle, bardagi tasiran son damla oldu.
Bu arada benim dogrularla bir ilgim yok. Ben gercekci olarak, gercekleri ortaya koyuyorum. Yoksa; ideolojik inancsal dogrusallarin, birbiri ile celisen dogru bakis acilarini degil.
Konu ile ilgili detayli izahati, "evrensel'in Kosesi" n de ki, son yazilan yazida bulabilirsin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
30-06-2009, 17:34
Saygideger ayeji;
Tamam, guzel kardesim benim. Tum tarih boyu oldugu gibi, sizler dusunmeyin. Birileri zaten sizin adiniza hep dusunduler ve dusunmeyede devam ediyorlar. Oh, bak; dusunmemeniz gerektigi de; bilimsel olarak kanitlandi, ne guzel degilmi? Dusunce elden, su golden, yasayip gidin. Nasil olsa; yaraticiliga soyunmuslar var ve onlar sizlerin adina dusunuyorlar.
Ne kadar da "dusunceliler" degilmi?, Sizleri "dusunme zahmetinden" kurtariyorlar. Ha, eskiden bu bir ideolojik inancsal dogrusalligin bir dogrusuydu, bak simdi bilimle de kanitlandi.
Aman sakin ha, ne kendiniz ne turunuz, ne evren ne de insan olmak ve insanlik sunmak adina dusunmeyin. Maazallah, sonra beyninizde ur falan cikarda, tobe, tobe. Aslinda; dusunmeyen beyin neden varki, yakinda bilimsel olarak onun da gereksizligi ispat edilir.
Sizler bu tip bilim haberlerini devamli takip ediniz ve uygulayiniz. Insanligin gelecegi, bu haberlerin iceriginde yatiyor.
Uzun zamandir, ironi iceren bir yazi yazmamistim, bak ne guzel oldu!
Saygilarimla;
evrensel-insan
Hocam ,
Ati aziya almak" bir deyimdir. Yanlış. Doğrusu gemi azıya almaktır.
Gem atın ağzında olur dizginler geme iki ucundan bağlanır.Gem yaklaşık 10 cm boyunda demirden bir parçadır.
Binici elinde tuttuğu dizginleri sağa sola ve geriye çekerek ata komuta eder.
Şimdi anlamına bakalım.
§ gemi azıya almak
1) at, gemi azıları arasına alıp etkisiz bırakarak süvarisinin yönetiminden çıkmak ve alabildiğine koşmak; 2) mec. söz dinlemez olmak: �Kim var kim yok geldi toplandı. Derken her kafadan bir ses çıktı, kimi kâh nalına, kâh çivisine vurdu, kimi gemi azıya alıp birbiriyle yarıştı.� -E. C. Güney.
http://tdkterim.gov.tr/atasoz/?kategori=atalst&kelime=gemi+az%FDya+almak&hng=tam
evrensel-insan
01-07-2009, 13:30
Saygideger ayeji;
Haklisin, ozur dilerim. Bazan deyimler uzun sure kullanilmayinca boyle karisiyor iste. Ayrica deyimi acikladigin icin de tesekkurler. Gerci ben yazimda; deyimi yerinde de kullanmis olmasam, yine de aciklamami yaptim. O konuda da bir sorun var mi?
Saygilarimla;
evrensel-insan