PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : bakarada ki oruç


quixsoul
11-12-2004, 16:29
bakara
183. Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazildigi gibi sizin üzerinize de yazilmistir. Bu sayede korunmaniz umulmaktadir.

Bir insan oruç tuttuğunda nasıl korunabilir ? Buradaki umulmak dan kasıt nedir ? Oruç tutmak isteyipde korunmayı istememek gibi bir seçenek varmıdır ? Bizden öncekilere oruç nasıl yazılmıştır Kitaplarda bu konu geçermi ? Yoksa orucun geçmişi eskileremi dayanmaktadır ?..


Tabi bu sorular gerçek amaçlıdır.Öğrenme ve fikir alma amaçlıdır.

stingray
11-12-2004, 16:38
bakara
183. Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazildigi gibi sizin üzerinize de yazilmistir. Bu sayede korunmaniz umulmaktadir.

Tanrı sadece korunmamızı umuyor o da pek emin değil orucun bizi koruyacağından. ya korumazsa :lol:

quixsoul
13-12-2004, 20:13
Bir insan oruç tuttuğunda nasıl korunabilir ?
Bu Allahın oruç tutanlara bağışladığı bir umutdur.Kesinliği yoktur.Allah böyle bir şey umuyorsa kullarıda bu emir den naspilenmelidir.

Buradaki umulmak dan kasıt nedir ?
Yukarıda söylediğim gibi kesinliği olmayan Allahın dilediğini koruduğu dilediğini korumayacağını belirten bir ifadedir.Burada Allah insanların umut etmelerini sırf körü körüne korunmak için oruç tutmamalrını istemiştir.

Oruç tutmak isteyipde korunmayı istememek gibi bir seçenek varmıdır ?
Elbette.Müslümanların hepsi sırf cennet uğruna ibadet etmezler.Gönülden bağlıdır müslümanların çoğu..


Bizden öncekilere oruç nasıl yazılmıştır Kitaplarda bu konu geçermi ?
Allah burada öyle söylediğine göre değiştirilmeyen tevrat ve incilde büyük ihtimal oruç vardı.ancak insanlar zorlandığından büyük ihtimal bu şekilde geçen hükümleri çıkardılar ayetlerden.

14-12-2004, 01:53
aynen oyle

insan akillidir

hacida insandir

ama, ilginc olarak o killidir. Ilginc olarak, ilginc olarak, cok sevdim bu sozu ilginc olarak.

ReS
14-12-2004, 16:39
Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazildigi gibi sizin üzerinize de yazilmistir. Bu sayede korunmaniz umulmaktadir.

oncelikle soyleyeyimki o ayet sizin yukarida yerlerini degistirerek yazdiginiz gibi degil,(biliyorsunuz bir virgulun yeri bile degisse cok degisik anlamlar cikiyor.ornegin : "okuda adam ol,baban gibi esek olma"da babasinin okumamis bir cahil oldugu, "okuda adam ol baban gibi,esek olma"babasinin okumus kulturlu biri oldugu ve oglununda onun gibi olmasi istenmektedir.)
aslinda su sekildedir,

Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç, size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız. (BAKARA SURESİ / 183)

burada iman edenler derken bizden yani Muslumanlardan ,
sizden oncekiler derken,gecmiste dinleri HAK din olan fakat sonradan degismeye ugrayan "Yahudilik ve Hristiyanlik"a yani yahudilere ve hristiyanlara onceden orucun farz oldugunu ve simdi iman edenlerin de uzerlerine orucun farz kilindigi vurgulanmaktadir.(cunku islam ve hristiyanlik gelmeden once yahudilik islamin temelin de ki emirleri hukmediyorduayni sey hristiyanlikta da oyle idi fakat bunlari degismesi ile islam yani son dinimiz geldi ve oda kiyamete kadar degismeden gidecek)
umulurki sakinirsiniz derken Allah in bizim hakkimizda kendi nefsimizden sakinmayi ummamizi sayabiliriz (en dogrusunu Allah(c.c.)bilir.)
bunlar sadece benim anladigim kadardir.

quixsoul
15-12-2004, 13:04
Res
Benim elimde şu an sadece yaşar nuri mealleri var.Senin mealin kimden bilmiyorum ama eğer yaşar nurinin mealleri saptırdığını düşünüyorsan bunu açıkça bize yüklemen yanlış olur.

İşine gelince incil ve tevratın değiştirildiğini savunuyorsunuz.ancak kurandaki çoğu anlatımlar tevratda da var.Kes yapıştır böl.. Mademki oruç daha öncede vardı noldu ? Kimlerde görüldü bu inanış ? Bilmek öğrenmek isteriz.Yazılı bir kanıtı varmı? Yoksa ben daha önce incilin değiştirilmeden önce "muhammed in bir yalancı olduğunu" yazdığını söylersem çok mu yanlış olur ?

"Umulurki sakınırsınız" ile "bu sayede sakınmanız umulmaktadır".

Aynı görünsede bu iki ifade birbirindne çok farklıdır.Eğer yaşa nurinin anlatımında yanlış lık yoksa meali nerden aldın bilmiyorum ama buraya yazdığın o meal inanca göre saptırılmıştır.Yani ikisindne birisi çok büyük anlam değişikliğine uğramış.

İnsanların arapça bilmemelerini kötü kullanmamalı.