PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Padişahlar İçki İçer miydi?

imhotep
14-07-2009, 06:58
OSMANLI PADİŞAHLARI İÇKİ İÇER MİYDİ?

Büyük Birlik Partisi üyesi olan bir grup dün İdil Biret’in konserini protesti etti. Gerekçeleri ise Topkapı Sarayı’nda içki içilmesiydi. Göstericiler bir süre slogan attıktan sonra polis tarafından dağıtıldı.

Biz de odatv.com olarak Osmanlı Padişahlarının içki içip içmediğini merak ettik. Konuyu Topkapı Sarayı Müdürü olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya sorduk. Ortaylı, bu konuda isim vermenin ayıp olacağını, ancak sarayda içki içen de içmeyen de padişahların olduğunu söyledi. Hatta cemiyette içmeyi yasaklayıp özel hayatında içen padişahlar olduğunu ifade etti.

İşte İlber Ortaylı’nın açıklamaları:

Kendisine dokunan ve hasta olan padişahlar da var. İçenler var, genç yaşta ölenler de var. Ama içmeyenleri de var. yarı yarıya olabilir, belki fazla da olabilir. Şimdi tek tek sayamam. Bazılarının ne yaptıklarını hiç bilmiyorum.

Cemiyetteki, dışarıdaki insan neyse sarayın içindeki de o. Bir sofra, meze kültürü var. balık ve bazı deniz mahsulatı sevenler var. Onları deniyorlar demek ki. Onlar daha çok içki ile tüketilen şeyler. Kendisi içki içenlerin içkiye karşı çıkarttıkları yasaklayıcı kanunları var. kendisi içiyor ama cemiyette yasaklıyor. Sebebi muhtelif, onları bilmek lazım. İçki imalatını yasaklayanlar var. İmalatı yasaklamayıp meyhaneleri yıktıranlar var.

Odatv.com
14 Temmuz 2009

http://www.odatv.com/Siyaset/osmanli_padisahlari_icki_icer_miydi-16872.html

theatre
14-07-2009, 11:59
Bu tür şeyleri halktan niye hala saklıyorlar?

Yer yüzünde gerçeklerle karşılaştırılmayan tek toplum Türkiye toplumu.

Fatih SUltan Mehmet'in içki içtiğini öğrenen halkın din yolunda niyazi olmayacaklarından mı korkuluyor?

Çanakkale'de Alman Generali Sanders'in emrinnde ölen yüzbinlerce Türk çocuğu bunları bilseydi ne olurdu acaba?

theatre
14-07-2009, 12:28
Bu halkın ekmeğini yiyen tarihçiler ne yazık ki hala halka gerçekleri söylememekte kararlılar.

Üstat Çetin Altan'ın sık sık sözünü ettiği bir olay vardır.

Zamanın birinde tarihçinin biri bir kitapta halkın duymamasını isteği bigiler olan sayfaları koparıp atmış.

2009 yılındayız.

Halkın ekmeğini yiyerek semirenler hala halka gerçekleri söylememeğe devam ediyor.

Ve bu toplum hemen her alanda sondan ilk onda.

Olumsuzluklarda ilk üçe oynadığımızı söylemeye gerek yok.

pervane
28-07-2009, 23:55
http://img66.imageshack.us/img66/2231/eaydn.jpg (http://img66.imageshack.us/i/eaydn.jpg/)

ERDOĞAN AYDIN'IN YORUMU

"Topkapı'da Yeni Bir Şey Yok, 'Alperenler' Hep Böyle..."13 Temmuz 2009 Pazartesi 17:07
Tarihçi-yazar Erdoğan Aydın, "Topkapı Sarayı'ndaki İdil Biret konserini 'kutsal yerde içki içiliyor' diyerek basan Alperen Ocakları'nın son 10 yılda gerçekleşen saldırılarda yer aldığını, bunun da derin devletin sevmediği kesimlere yönelik yıllardır sürdürdüğü politikanın tezahürü olduğunu" söyledi.

"Devlet uzantılı Türk milliyetçiliği 1960'lı yıllardan beri sokaktaki sivil muhalefete, farklı seslere, alternatif demokratik Türkiye projesine karşı sürekli olarak saldırgan milisleri kullandı. Bu kah İslamcı kah doğrudan doğruya milliyetçi bir bayrak, kimlik ve sloganlar altında şekillendi. Öğeleri örgütlersel düzlemde değişse bile genel olarak böyle bir refleks derin devletin hep temel bir refleksi olageldi."

"Devlet ve medya Alperenleri 'hoş görüyor'"

Aydın, Alperen Ocakları'nın Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) geriye çekilmesinden dolayı mı ön plana çıktı?" sorumuza şöyle yanıt veriyor:
"Bu grubun adı, MHP'ye hakim olan ekibin hem kendi meşruiyet alanını genişletmek hem de özellikle 12 Eylül öncesinde ve Kürt sorununda görece kullanılmışlığına son vermek için geri çekilmesiyle ön plana çıktı."
"Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünden sonra özel bir durum doğmadı"ğını söyleyen Aydın, "BBP'ye bağlı Alperen Ocakları'nın son 10 yıldır Trabzon ve Sakarya'daki linç girişimlerinde, Sivas katliamında, Türkiyeli Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde, 6-7 Eylül sergisinin basılması gibi bir dizi olayda yer aldığını" hatırlattı. "Medya ve devletin bu grubun saldırılarını ya görmezden geldi ya da hoş gördü" dedi.
"Alperenler Yazıcıoğlu yaşarken de böyleydi"
"Yazıcıoğlu yaşarken de Alperen Ocakları bu tip linç, saldırı, itiraz ve tehdit girişimlerinde yer aldı. Bu süreçte hem Avrupa Birliği sürecinde demokratik bir maskeyle hareket eden ulusal basın hem de devlet nezdinde meşru görülmeye, gösterilmeye ve/veya görmezden gelinmeye çalışıldı."
"Fakat" diyor Aydın, "bu olayların hiçbiri normalde olması gereken adli bir soruşturmaya tabi tutulmadı. Tıpkı 60'lı yıllarda İslamcı kesimlerin ve 70'lerde MHP'nin olduğu gibi. Aslında bu yargının da bu grubun yaptıklarını meşru gördüğünün göstergesi."

Nerede saldırı orada Alperenler

BBP'nin gençlik örgütü Alperen Ocakları'nın adının karıştığı bazı olaylar şunlar:
* Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kayatuzu Yazıcıoğlu'nu bir TV programında eleştiren Taraf yazarı Rasim Ozan Kütahyalı'yı yumrukladı.
* Dink cinayetini azmettiren Yasin Hayal, BBP üyesi ve Alperen Ocakları'nın müdavimiydi. Yine cinayetin diğer sorumlusu olarak yargılanan Erhan Tuncel de Alperen Ocakları üyesiydi.
Eski Trabzon Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Öztürk de, aynı davada uzun süre tutuklu olarak yargılandı.
* Sultanbeyli'de 30 Mart 2006'da lise öğrencileri arasındaki kavgada, Kürt kökenli öğrenci Şahin A. bıçaklanarak öldürülmüştü. Katil zanlısı V.K.'nin Alperen Ocakları üyesi olduğu ortaya çıkmıştı.
* Alperenler, Papa Benedictus'un Kasım 2006'daki Türkiye ziyareti sırasında Ayasofya Müzesi'nde korsan namaz kılıp slogan atmışlardı.

BİANET

Neferkamin Anu
29-07-2009, 00:02
pervane Misakı Milli sınırlarımızı gösteren haritayı basmandaki amaç vatansızlikmıdır. ?

yazıyı yazan erdoğan aydın kimdir ?

nerde çakma yazar var özaldan sonra moda oldu allaha şükür.

KızıL
29-07-2009, 03:51
içmezlermiydi yaw hemde nasıl içerlerdi :)

AYATA
29-07-2009, 08:23
Alperenler eskinin akıncılarının yerini almak üzere.....Akıncıları bilen bilir...AKP nin tek eksiği aktif ve militan bir gençlik kolunun ve ocaklarının eksikliği idi....Muhsin Yazıcıoğlu öldü Partinin karizmatik lideri yok...en güçlü oluşum Eski adı Nizam'ı Alem ülkü ocakları yeni adı Alperen ocakları hemen hemen tüm yurtta örgütlü ve açıkta kapanın elinde kalacak...AKP bu fırsatı kaçırmaz diye düşünüyorum..sahiplenir....

KızıL
29-07-2009, 13:01
evet alperenler son dönemde özellikle var oldukları yerde yeniden aktif çalışmaya başladılar..

yaptıkları bazı işler var zaten son olarakta topkapı sarayını bastı mallar...

Neferkamin Anu
29-07-2009, 14:14
topkapı sarayını bastı mallar...

Komünist mallarda arada bankamatikleri basıp tekmeliyor.

saroz
29-07-2009, 19:53
pervane Misakı Milli sınırlarımızı gösteren haritayı basmandaki amaç vatansızlikmıdır. ?

Yazarların hepsini okumaktan gözlerin bozuldu galiba.

Erdoğan Aydın tarih ve teoloji konusunda bütün ezberlerinizi dağıtan bilim insanıdır.

Çakma insanlar resmi tarihin peşinde kulaktan dolma masallarla uyutulurken zor şartlarda emek harcayıp tüm resmi tarih anlayışınızı yerle bir etti.

saroz
29-07-2009, 19:59
Alperen ve ülkü ocakları devletin eteğine sığınıp, satır ve döner bıçakları ile örencilere saldıran, sonra polis koruması altında okulu terkeden süper kahramanlardır:)

Bu saldırının ardından yaralanan, okulun içinde herkezin gözü önünde saldırıya uğrayan öğrenciler polis tarafından gözaltına alınır.

tetikçi ve tahsilatçılar ile uyuşturucu ticaretinin piyonları bu süperkahramanlardan yetiştirilir.

pervane
29-07-2009, 21:54

Yahu beni ne ilgilendirir milli mi misakmı sınırınızdan! çizgiler beni hiç ama hiç ilgilendirmiyor! ben sınır tanımıyorum israrla tekrar tekrar bana bunu söyletmeye mi çalışıyorsunuz? Defalarca beyan ettim! yazı o harita ile birlikte yayınlanmış ben de olduğu gibi astım. Siz bırakın da kimin moda mı? yoksa demode mi olduğunu da bu AlpERENLER hakkında övgülerinizi sıralayın bize! mesela baş AlpEREN'in Ahmet Yesevi olduğundan falan dem vurun, ya da Şeyh Edebali AlpEREN'den! Yunus da ERENMİŞ ha!!

Molloch
30-07-2009, 00:34
Su katılmamış Alperen öküzleri işte. Türk-Islam yobazları. Artık tabii dünya değişti, tepkilerini "demokratik" yollardan dile getirmişler.

Molloch
30-07-2009, 00:37
Erdoğan Aydın "aydın gibi aydın" denebilecek bir avuç insandan birisi. Cumhuriyet'ten atılması büyük talihsizlikti.

kafasikarisik
30-07-2009, 01:43
Padişahlar içki içerlermiydi?
Akşamdaaan akşama.

Efendi efendi içseler iyi, enteresan ölüm sebepleri de var.

II. Selim hamamda alem yaparken düşüp ölmüş. Ölüm sebebi karşısında Alkol - düşme yazıyor.
(ayrıntısı için +18 bölümünün açılmasını bekliyorum)
3 intahar, 3 siroz, 1 depresyon, 4 boğdurularak, 1 zehirlenerek. Tek savaş meydanında ölüp şehit olan I. Murat. Padişahlar içinde Hacca gitme skoru "0"

iceman
07-08-2009, 00:00

Topkapı sarayının önüne kesin sende gitmişsindir !

KızıL
11-08-2009, 02:47
aaa siz görmediniz mi olayı sevgili saroz çok iyi açıklamış..

orda sarayın önünde akhen de vardı....ekibini almışta gitmiş...

robin
11-08-2009, 14:26
Biz de odatv.com olarak Osmanlı Padişahlarının içki içip içmediğini merak ettik. Konuyu Topkapı Sarayı Müdürü olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya sorduk. Ortaylı, konuda isim vermenin ayıp olacağını, ancak sarayda içki içen de içmeyen de padişahların olduğunu söyledi.

İsim vermek ayıp olurmuş. Lafa bak. Hiç utanmadan bilim adamıyım diye geziyor bu adam dimi. Demek ki bilim adamlığı için sadece eğiim akademik kariyer yetmiyor. Biraz da cesaret mi lazım, omurga lazım sanırım. Aksi halde bu ilmin kimseye yararı dokunmuyor.

İnsanlar tarih öğrenmek için bu adamın kitaplarına para verip alıyorlar. Ama beyimiz, muhtemelen kendine göre uygun görmediği gerçekleri gizlemekte bir sakınca görmüyor.

Ovidius
11-08-2009, 19:28
SarhoŞ yaŞiyorsam ben bu yaŞimda.anlam ne halkin taŞlamasinda.her suÇla eĞer bİz sarhoŞ olsaydik. Ayik bİr kİmse kalmazdi dÜnyada. Ö. Hayyam.

KızıL
11-08-2009, 23:29
güzel olmuş atay :)

saroz
12-08-2009, 16:40
Erdoğan Aydının Fatih, fetih ve mitler isimli kitabında Fatih sultan mehmetin sık sık içki alemleri yaptığını, hatta bu alemlerin birinde bir saray görevlisinin oğlunu (cinsel amaçlı) istettiğini, ancak görevlinin yollamadığını yazmıştı.
Daha sonra görevlinin gözleri önünde önce çocuklarının, sonra karısının kellelerini kestirip en son da bunları bilerek izlettiği görevlinin kellesini kestirmiş.

Ne söylenebilir ki. adaletin ve hoşgörünün Fatihi yaptırmış bunları....

al bundy
12-08-2009, 18:05
Erdoğan Aydının Fatih, fetih ve mitler isimli kitabında Fatih sultan mehmetin sık sık içki alemleri yaptığını, hatta bu alemlerin birinde bir saray görevlisinin oğlunu (cinsel amaçlı) istettiğini, ancak görevlinin yollamadığını yazmıştı.
Daha sonra görevlinin gözleri önünde önce çocuklarının, sonra karısının kellelerini kestirip en son da bunları bilerek izlettiği görevlinin kellesini kestirmiş.

Ne söylenebilir ki. adaletin ve hoşgörünün Fatihi yaptırmış bunları....

Fatih'in sık sık içtiği doğrudur fakat cinsel amaçlı bir çocuğu istediği yalandır. Bu eşcinsel iddiası Fatih'i resmi tarihçisi Kritovoulos'un kitabını çarpıtan bir tane Alman papazın uydurmasıdır. Gerçekliği de yoktur.

katre_07
13-08-2009, 00:33
hacca gitmediklerini biliyorum(bu sitede öğrendim)

erdoğan aydın kimdir..salman rüşd özentisi olan biri..

çetin altana da üstad diyen arrkadaşım..üstadlar bir beyitten tüm edebiyatcılara rezil olacağı bir anlam çıkartmaz..

dinsiz olan herkes..sizin için aydın gibi aydın..çetin altan gibi üstadtır..

saroz
13-08-2009, 11:12
hacca gitmediklerini biliyorum(bu sitede öğrendim)

erdoğan aydın kimdir..salman rüşd özentisi olan biri..

çetin altana da üstad diyen arrkadaşım..üstadlar bir beyitten tüm edebiyatcılara rezil olacağı bir anlam çıkartmaz..

dinsiz olan herkes..sizin için aydın gibi aydın..çetin altan gibi üstadtır..

Bu lafları, böyle üst tondan söyleyebilmen için, Erdoğan aydın ve çetin altanın eserlerini okuyup, şu konuda yanlışlarını tespit ettim. şurada, şu nedenle, şuna özenmiştir, veya şu yazısı nedeni ile rezil olmuştur demelisin.

Yoksa, dogmatik düşünen bir fanatiğin hezeyanları olarak okunmaktan kurtulamazsınız...

KızıL
13-08-2009, 17:41
yahu 4. murat içkiyi yasakladığında yaverleri muratın sarayına içkiler götürüyordu..

saraylarda içkiler gırla gidiyordu lale devrinden ise hiiç bahsetmıyelim...

boğaziçi
13-08-2009, 19:06
altan ailesi gazeteci ve yazarsa ben de napolyonum.

boğaziçi
13-08-2009, 19:23
ÇETİN ALTAN ÖDÜLÜNÜ BAŞBAKAN'DAN ALDI
Başbakan Erdoğan Kültür ve Sanat Ödülü'nü eski milletvekili ve gazeteci Çetin Altan'a verdi. Aya İrini'de düzenlenen törende Erdoğan Çeteleri konuştu. İŞte o kunuşma ve Erdoğan'ın söyledikleri:

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de artık bazı imtiyazlı çevrelerin hiçbir risk almadan, emek ve değer üretmeden ülkenin imkân ve kaynaklarına göz dikmesini istemediklerini ifade etti. Türkiye'nin çetelerle mücadele ettiği bu dönemde hukukun üstünlüğünün yükselmesini gündemine aldığını belirten Erdoğan, "Statükoyu muhafaza ederek değişime direnenleri de artık istemiyoruz." diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü düzenlenen törenle eski milletvekili ve Gazeteci Yazar Çetin Altan'a takdim etti.
Aya İrini Müzesi'nde düzenlenen törene; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda sanatçı katıldı
http://www.cafesiyaset.com/haber/20090201/Cetin-Altan-odulunu-Basbakandan-aldi.php

boğaziçi
13-08-2009, 19:32
Çetin Altan benim için ne zaman öldü?

Çetin Altan'ın ailesini, çektiği sıkıntıları, yaşadığı mücadele dolu hayatı paylaştığı ve artık tarihe mal olmuş bir yazısı vardır. 'Dertleşme'yi hala saklarım, bence Türk deneme yazarlığında bir başyapıttır.
'Neden bu kadar çok suçlandığımı kendi kendime de sorduğum oluyor. Çünkü yarım yüzyıldır yazı yazıyorum. Türkiye'de yazı yazanları, insanın büyükelçi olmuş sınıf arkadaşları bile sevmezler' der.
Usta yazar, çarpıcı finale kadar okuru işliyor işliyor ve bombasını patlatıyor:
'Ahmet, Mehmet, Zeynep kocaman oldular... Onların ellerine yanaklarına dokunurken hala yıldızlar dolanıyor içimde... Yeryüzü serüvenindeki parantezin artık kapanmasını özlüyor gibiyim sanki... Durmadan suçlanmış olsam da salt yazı yazarak yaşamışlığın tuhaf bir tadı var içimde... Bir daha dünyaya gelsem yine sadece yazı yazardım...'
12 Şubat 1997'de yazmış Altan bu satırları, Sabah'ta. Ertesi gün kıyamet koptuğunu hatırlıyorum. Başka köşe yazarlarından o 'parantezin' kapanmamasına dair yakarışlar yükseldi.
O gün Çetin Altan benim için ölümsüzleşmişti.
Fakat çok kısa bir süre sonra benim için öldü Çetin Altan. Onu kendi içimde öldürdüm.
Ve yine, ne tesadüf ki, 'Dertleşme' başlıklı bir yazısıyla. İnanır mısınız tam beş sene sonra, 13 Mart 2002'de.

'Ben yazı yazmasam ne olur? Hiçbir şeycik olmaz. Ama ben yine de 'yazı'ya layık olmaya ömür vermiş bir kalem emekçisi olarak, kaybolmayı isterim sessiz ve sedasız...'
Yazarla okur arasında hesaplaşma anları vardır; okurun yazar tarafından kandırıldığını hissettiği. Öyle bir andı benim için...
İkinci 'Dertleşme' yazısının sonunda okura gazetesi Sabah'ı şikayet ediyor ve son bir, bir buçuk senedir kendisine değer verilmediğini söylüyor.
Bu yüzden 'kaybolmak' istermiş gibi bir izlenim yaratıyor. Sanki bırakacakmış gibi...
Sabah o yıllarda zor günler geçiriyor; maaşlar ödenmiyor, büyük fedakarlıkla gazete çıkıyor, sahiplik yapısı değişiyor. Yayın yönetmeni bile para almıyor...
İşin aslı sonradan ortaya çıkıyor... Çetin Altan o sırada Milliyet'ten yüklü bir transfer teklifi alıyor ve buna bir kılıf uyduracak: 'Bana kıymet verilmiyor' diye... Zaten bir süre sonra da Milliyet'e geçiyor.
O gün benim için Altan ailesinin bütün hayatlarının, o hayatları aktardıkları bütün satırlarının planlı bir PR çalışmasını olduğunun kanıtı oldu-en azından 80'li yıllardaki Özal dönüşümünden sonra.
Anladım ki Çetin Altan'ın derdi yazarlığa kıymet falan değil... Basbayağı para...
Yazarlığı bırakmaktan söz ediyor mesela, oysa görüyoruz ki hiç öyle bir niyeti yok.
Maksat konuşulsun, birkaç kişi daha pohpohlasın onu o kadar. Nitekim o dönem de Haşmet Babaoğlu'ndan Can Dündar'a, Fehmi Koru'ya kadar bir koro 'Aman ağabey' diye ağlıyor yine...

Çetin Altan'dan sonra, kendi içimde bir de Ahmet Altan'ın ölümünü yaşadım ben.
O da Yeni Yüzyıl'daki bir yazıyla oldu. Politik yorumlarından dolayı baskı varmış, öyle diyorlardı, yazılarına ara verdi ve kahraman oldu. Sonra, zar-zor ikna edilmiş ama sadece 'hayat' üzerine yazsın diye. Öyle dedikodu yayıldı; güya 'Artık siyaset yazmam' demiş...
'Vazgeçemeyeceğim kadar kıymetli değil hayatım, ben şanslı olanlardanım, hayatımdan daha kıymetli bir şeylerim var benim, öyle altı boş mukaveleler taşımıyorum koynumda, hayatım karşılığında anlaşmalar yapmıyorum' diye döndü.
Ne kadar etkileyici değil mi? Bir yazarın özgürlük beyanı, kaçış bildirisi adeta. Ahmet Altan'ın okura, sisteme, medyaya resti gibi okumuştum.
Gerçek bir 'veda' yazısı olarak...
Sonra ne oldu dersiniz? Bir hafta sonra, bir 'aşk' yazısıyla geri döndü Altan. Sonra bu böyle devam etti...
'Hani senin koltuğunun altında mukaveleler yoktu' diye geçti aklımdan.
'Keşke yazmasaymış' diye düşündüm.
Tıpkı babası gibi...
O satırların ardından karanlığa karışsa, kaybolsa ortadan -en azından bir süreliğine- gözümde, ona inanmış 'okurunun' gözünde ölümsüz olacaktı. Saygımı hiçbir zaman yitirmeyecektim.
Ama maalesef ben Altan ailesinde yazı 'tanrılarında' olmaması gereken bir özellik gördüm: Meğerse onlar da bizim gibi ölümlüymüş...
İşte bu yüzden Çetin Altan'a Başbakan ödül verirken herhangi bir duygu kıpırdaması yaşamıyorum içimde. Ölü şairi vatandaş yapmak gibi absürd bir durum olduğunu düşünüyorum. Ölü yazara madalya takmak...
Benim için Çetin Altan'ın o ödülü alması devletin ondan özür dilemesi değil. Onun devlete boyun eğmesi anlamına geliyor. Bir uzlaşmanın yansıması...
'Tamam hizaya geldim' dedi, bunu sistematik bir biçimde yaptı ve madalyayı kaptı... Ailece yaptılar.
Ne yazık... Ne acı...
http://www.aksam.com.tr/2009/08/04/yazar/11512/oray_egin/cetin_altan_benim_icin_ne_zaman_oldu_.html

katre_07
14-08-2009, 12:13
''bir firengi kafir olduğun bilirdi avniya
belin ü boynunda zünnar u çelipayı gören''

üstad! çetin altan bu beyiti fatih sultan mehmet hristiyandır diye çevirmiştir..

bir de murat bardaçıya kulak verelim..:

fatih’in o şiiri öyle değildir çetin bey!

çetin altan, bir ay içerisinde iki defa, fatih sultan mehmed’in hristiyan olduğunu ileri sürdü ve şair hükümdarın eseri olan bazı mısraları da iddiasına dayanak olarak gösterdi.

‘avni’ mahlásıyla şiirler yazan fatih’in hristiyanlığının kanıtı, çetin bey’e göre ‘bir frengi káfir olduğun bilürdi avniya / belde zünnarini boynunda çelipayı gören’ mısralarıydı. çetin bey bu mısraları günümüz türkçesi’ne ‘avniya, bilirdi senin bir káfir hristiyan olduğunu. belinde keşiş kuşağını, boynunda haçını gören’ şeklinde naklediyor ve daha sonra ‘böyle tarihsel ve çarpıcı bir belgeyi görmezlikten gelmenin yararı kime?’ diye soruyordu.

sözü uzatmadan, kısaca söyleyeyim: çetin bey’in yazdığı mısraların imlásı da, günümüzün diliyle karşılıkları da, yorumu da yanlıştır! sözkonusu mısralar fatih’in ‘bağlamaz firdevs’e gönlünü galata’yı gören / servi anmaz anda ol serv-i diláráyı gören’ beytiyle yani ‘galata’yı gören kişi gönlünü cennete bağlamaz, o gönül alan servi boylu güzeli görenler de bir daha servinin adını anmazlar’ diye başlayan meşhur gazelinin son beytidir.

fatih gazelde kendisinden değil, galata tarafında rastladığı bir hristiyan gençten sözetmekte, sonraki mısralarda o genci bir hayli övmekte ve şiirini, doğru biçimi ‘bir frengi káfir olduğun bilirdi avniyá / bilek ü boynunda zünnár u çelipáyı gören’ olan beyitle bitirmektedir. bu mısralar, ‘ey avni (kendisi, yani fatih)! belindeki papaz kuşağını ve boynundaki haçı görenler onun bir frenk káfiri olduğunu bilirler’ anlamına gelir. dolayısıyla şiirin fatih’in hristiyanlığı ile hiçbir alákası yoktur!

üstte, bu şiirin fatih sultan mehmed’in bugün istanbul millet kütüphanesi’nde muhafaza edilen elyazması divanındaki orijinal metni yeralıyor. bilenler hemen okuyabilir, hattá ‘böyle tarihsel bir belgenin anlamını çarpıtmanın yararı kime?’ diye sorabilirler.

saroz
14-08-2009, 16:30
Erdoğan Aydın hakkındaki iddianızın altını doldurun katre efendi...

katre_07
14-08-2009, 16:59
sayın saroz..çetin altan için söylediklerim bir iddiadır..çünkü tüm edebiyatçılara rezil olmuştr dedim..bunu ispatlamam gerekti....sadece murat bardakçı değil iskender pala da tepki vermiştir..bu bir iddiadır..ve nedenini yazdım..

erdoğan aydın için sölediklerim iddia değildir..kişisel görüşümdür..salman rüşd özentisi olan biridir..benim grşm..açıklama yapmak zorunda değilim..açıklama yapmak zorunda old.m konu çetin altana aitti ve açıklamamı yaptım..

diğerleri sizi ve beni bağlamaz

saygılar..

saroz
14-08-2009, 22:39
Sayı katre,

Fatihin annesi sıkı bir hristiyandı. Fatih annesi için kilise bile yaptırdı. Ancak fatihin hristiyan olduğuna dair kaynağım yok.

Erdoğan Aydın konusunda kişisel fikrinizi söylediniz, ama altını bilgi ve belge ile doldurmak zorunda olmadığınızı söylediniz.

Buradan ,kişisel görüşlerinizin altının boş olduğunu, önyargılarla değerlendirme yaptığınızımı anlamak gerekiyor?

saroz
15-08-2009, 02:48
cevap verecek EDİT kalmadığı için topiği kapatabiliriz:)))

al bundy
15-08-2009, 03:05
Fatihin annesi sıkı bir hristiyandı. Fatih annesi için kilise bile yaptırdı. Ancak fatihin hristiyan olduğuna dair kaynağım yok.

Fatih'in hıristiyanlığı iddiası elinde gül olan remsiyle ilişkilendirilir. Tabii o zamanki Osmanlı ve hıristiyan dünyasını karşılaştırınca böyle iddiaların olması doğaldır, tıpkı şimdiki müslümanların Neil Armstrong, J.F.Kennedy, Kaptan Cousteau'yu müslüman yapması gibi.

katre_07
15-08-2009, 14:41
Sayı katre,

Erdoğan Aydın konusunda kişisel fikrinizi söylediniz, ama altını bilgi ve belge ile doldurmak zorunda olmadığınızı söylediniz.

Buradan ,kişisel görüşlerinizin altının boş olduğunu, önyargılarla değerlendirme yaptığınızımı anlamak gerekiyor?

...sayın saroz

üsdat dediğiniz insanın ne kadar üsdat old.anlatmaya çalıştım..ve sanırım bu konuda bir sıkıntımız yok.

neden erdoğan aydın ı turan dursun a ya da ilhan arsel e özeniyor diye sölemedim.. aslında sölemem gerekirdi.. hepsi birbirinin özentisi..

ister önyargı de..ister başka bir şey..grşlerimin içi boş olmadığını ısrarla size çetin altan açıklamamda anlattım..erdoğan aydın ve diğerlerinden okuduğum eserler bana yeter..ve kendi grşmü yeterince destekler..hepsinde İslam düşmanlığı..ya diyorum turan dursun..önceden müslümandı..ya hu hiç ii bi tarafı yok mudur İslamiyetin bi anda nasıl oldu ..belini kıracak kadar dininden döndü..hepsi İslam ı olabildiğince kötülemeye adamış kendini..tmm inanma anlarım ama..her cümlesi İslamiyeti
karalıyor bu yazarların..tmm kötüle ..eleştir ..buna bir şey demem ..ama eleştiri tek taraflı bir şey değildir..o zaman yaptıkları eleştiri değildir..karalamak ..kötülemektir..hepsi özenti..birbirinin özentisi..

saygıalr..

kim
15-08-2009, 14:57
yahu 4. murat içkiyi yasakladığında yaverleri muratın sarayına içkiler götürüyordu..

saraylarda içkiler gırla gidiyordu lale devrinden ise hiiç bahsetmıyelim...

Olayı gayet yakından izlemiş bi arkadaş.
Kimbilir belkide saraydaki içki alemine takılmıştır.:loco:

Ya diyorum padişahta halkı gibin.
halkından içen varsa padişahlardanda vardır.
Sorun ne.
Dördüncü Murat içmişse İkinci Abtülhamitte içmemiş.
Atatürk içmişşe Turgut Özalda içmemiş.
Herkes kendinden sorumlu.

mayonez
19-08-2009, 12:42
Topkapı Sarayı ve Osmanlı Padişahlarının içki müptelası olduğuna dair iddialar

Burada şu gerçeklerin bilinmesinde fayda mülahaza ediyoruz:

A) Osmanlı Devletini teşkil eden fertler ma'sûm ve günahsız değillerdir. İçlerinde I. Murad, II. Murad, Fâtih, Yavuz ve II. Abdülhamid gibi "veliyyullah"denilen fertler bulunduğu gibi, içki ve benzeri günahları irtikâb eden şahıslar da bulunabilir. Nazarî plânda İslâm'ın bütün düsturlarının kabul edilerek tatbik edildiği bir vâkı'adır. Ancak tatbikatta bu esaslara muhâlefet edenlerin bulunduğu da bir vâkı'adır. Her ikisini de inkâr etmek mümkün değildir. Her şeyde olduğu gibi, Osmanlı Devleti'nin iyilikleri de vardır, hataları da vardır. Ancak 600 sene boyunca hasenâtının seyyiâtına ağır bastığı içindir ki, kader-i İlâhi bu uzun süre içinde İslâm'ın bayraktarlığı ünvanını onlara ihsân etmiştir. Seyyiâtı hasenâtına ağır basınca da, bu şerefli ünvan yine kaderin hükmüyle ellerinden alınmıştır. En kötü zamanlarında bile, değil içki gibi İslâm'ın açık bir hükmüne muhâlefet, içtihadî meselelerde dahi şer'î hükümlere ri'âyet etmek için elden gelen gayreti gösterdiklerini, sayıları milyonları bulan arşiv belgeleri isbat etmektedir.
B) Maalesef, Osmanlı tarihi ve edebiyatında geçen bazı tabirler, Osmanlı Devleti'nde içkinin tamamen serbest olduğu mâ'nâsına gelecek şekilde te'vil ve izah edilmek istenmektedir. Bu tâbirlerden bazılarına dikkat çekmek istiyoruz. "îş ü işret", bunların başında gelmekte ve tarihlerdeki "padişah, îş ü işreti severdi "tarzında geçen ifadeler, içki ve sefâhet hayatı yaşardı şeklinde yorumlanmaktadır. Halbuki bu ifadenin asıl mânâsı, îş=yaşama, işret=keyifli hayat ve eğlence demektir. Yaşamanın tadını çıkarma ve keyifli hayat, meşrû dairede olduğu gibi, gayr-i meşrû dairede de olabilir. O halde, bu tâbirleri, başka karîne olmadan gayr-i meşrû hayat diye izah etmek, peşin fikirlilik olur. Ancak Yıldırım Bâyezid gibi bazı devlet adamlarının içki içtiğine dair açık deliller varsa, bunu başka türlü yorumlamak da doğru olmaz. "Sâkî"kelimesi de manası çarpıtılan kelimelerdendir. Kelime manası, keyif meclislerinde kadehle içilecek şeyleri takdim eden şahıs manasını ifade eder. Ancak mevlidde şerbet dağıtana sâkî dendiği gibi, meyhânede şarap dağıtana da aynı ad verilir. Sâkî kelimesini, her yerde, içki kadehini dağıtan diye açıklamak, elbette ki kasıtlı bir peşin fikirliliktir. Osmanlı Sarayında sâkîler elbette vardır. Ancak bunların, içki kadehlerini dağıtan ve dolduran kişiler olduklarını, serbestçe içki dağıttıklarını ve bunun açık bir şekilde yapıldığını söylemek insafsızlık olur. "Şarap"kelimesi de öyledir. Aslında her çeşit içecek demek olan bu kelime, günümüzde haram olan ve Arapça'da "hamr"kelimesiyle ifade edilen içki karşılığında kullanılmaktadır. Halbuki Osmanlı döneminde, şerbet ve su da dahil olmak üzere bütün içilecek şeylere yani bugünkü karşılığıyla meşrubâta "şarap"dendiği bir vâkı'adır. İslâm hukukunun yasakladığı sarhoşluk verici içkileri içenlere, hadd-i şirb denilen şer'î cezayı uygulayan devlet adamlarının kendilerinin, açıkça bu fiili işlemeleri mümkün değildir; ancak kanunlarla tatbikat arasında fark bulunabilir. Böyle bir fiili işleseler bile, bunun açıktan işlenen bir günah olmadığı kesindir. Nitekim Dimitri Kantemir'in II. Selim'le ilgili beyânları da bunu teyid etmektedir.
Bu arada, mezkûr kelimelerin tasavvufdaki manaları ile bir kısım metinlerde kullanıldığını da unutmamak icab etmektedir.
C) Türkler Müslüman olduktan hemen sonra, İslâm'a muhâlif olan bütün âdetlerini de kâideten ve nazarî olarak tamamen terk etmişlerdir. İslâm'ın te'siri altında ve ilk Müslüman Türk Devleti olan Karahanlılar devrinde (X. asır) kaleme alınan Kutadgu Bilig'deki şu cümleler, bunun en bâriz misâlidir: "Bey içki içmemeli ve fesatlık yapmamalıdır; bu iki hareket yüzünden, sonunda ikbâl elden gider. Dünya beyleri şarabın tadına ulaşırlarsa, memleketin ve halkın bundan çekeceği zahmet çok acı olur. Bey içki içer ve oyunla vakit geçirirse, memleket işini düşünmeğe ne zaman fırsat kalır?". Daha sonraki Müslüman Türk Devletlerinin içki hakkındaki tutumlarını ise, kendilerine resmî kod olarak kabul ettikleri fıkıh kitaplarında ifadesini bulan şer'î hükümler ortaya koymaktadır.
Osmanlı hukukçuları, içki hakkındaki hükümlerde İslâm hukukçularının kabul ettikleri esasları aynen benimsemişlerdir. Bütün İslâm hukukçuları ise, başta şarap (hamr) olmak üzere, sarhoşluk verici içkilerin azının ve çoğunun haram, yani kesin olarak dinen yasak olduğunu kabul etmişlerdir. Ancak İslâm'ın tesbit ettiği ve had denilen cezayı gerektirecek içki içme suçunun târifinde farklı görüşler ortaya çıkmıştır. İmam-ı A'zam Ebu Hanife'ye göre, az veya çok şarap (hamr) içmek yahut sarhoş edecek kadar diğer içkileri kullanmak, had cezasını gerektiren bir suçtur. Diğer İslâm hukukçuları ise, her çeşit içkiyi, az veya çok içmenin had cezasını gerektiren bir suç olacağını açıklamışlardır. Ebu Hanife şarap demek olan hamr ile diğer içkileri ayırt ederken, diğer İslâm Hukukçuları hepsini aynı hükme tâbi kılmaktadırlar.
Osmanlı Devlet'inde tercih edilen birinci görüşe göre had cezasını gerektiren içki içme suçunun (ki buna şirb denmektedir) iki unsuru vardır: Birincisi, az da olsa şarap içmek veya diğer içkileri içerek sarhoş olmaktır. Yani bütün içkilerin haram olduğunda ittifak etmekle beraber, had cezasını gerektirecek suçun teşekkülünde küçük bir görüş ayrılığı vardır. İkincisi, cezâî kasıd ve irâdedir. Zorla içirilen içkiler, had cezasını gerektirmez. Bu unsurlardan biri eksik olduğunda, had cezası tatbik edilmez; ancak devletin tesbit ettiği ta'zir cezaları uygulanır. Had cezası ise, eksik ve fazla olmadan içki içene sopa ile seksen kırbaç vurmaktır.
Osmanlı Devleti'nin son on yılına kadar, bütün Müslüman Türk Devletlerinde, İslâm'ın içki için tesbit ettiği ceza aynen tatbik edilmiştir. Bunu şer'îye sicillerinde görmek mümkün olduğu gibi Osmanlı Kanunnâmelerinde de görmek mümkündür. Osmanlı Devleti'nde konuyla ilgili şer'î hükümler, Avrupalı bir hukukçunun diliyle "1810 tarihine gelinceye kadar, mer'î olmuştur. Gerçi bu hükümler, tatbikatta tam icra olunmadığı da söylenebilirse de, nazariyâtta kuvvetine riâyet olunmuştur". Araştırmalar, Osmanlı Devleti'nin son on yılına kadar bu tatbikatın devam ettiğini göstermektedir. Ancak Osmanlı Devleti'nin son yıllarında kabul edilen Men'-i Müskirât Kanunu, içki içenlere verilen cezaları, alternatifli olarak düzenlemiş ve bunlardan birini de hadd-i şer'î olarak zikretmiştir. Bu kanun, devletin içinde ve dışında çok büyük tartışmalara yol açmıştır.
Osmanlı padişahları, çok az istisnalar dışında, hem fiilen ve hem de kavlen İslâm'ın getirdiği içki yasağına uymuşlar ve bu yasağa uyulması için gerekli hukukî tedbirleri almışlardır. Bütün Osmanlı Padişahları bu konuda hassastırlar; ancak bunlardan II. Bayezid'e ait olan bir fermanın, sadeleştirilmiş metnini, sizlere takdim ederek, meseleyi bütün yönleriyle vuzûha kavuşturmak istiyoruz:"1. Dergâhıma arz olundu ki, sancağınıza bağlı şehir, kasaba ve köylerde, düğünlerde, toplantılarda ve benzeri yerlerde, açıkça şarap içildiği, çeşitli sarhoş edici içkiler kullanıldığı, her türlü rezalet ve sefâhetin irtikâb edildiği görülmüştür. Ayrıca İslâm'ın şe'âirine ri'âyet edilmeyerek fâsıkların bu gibi gayr-i meşrû fiillerinden, bütün Müslümanların ve özellikle de âlimler ve sâlihlerin rahatsız olduğu bildirilmiştir.
2. Emrim size ulaşınca, bu konuda tam ihtimam gösteresiniz. Sen ki, sancak beğisin, kâdîlarsınız. Bizzat bu işin üzerinde durub kazanızdaki halka, şehirlerde, köylerde ve kasabalarda tekrar te'yîd ve tehdît ile yasak edesiniz.
3. Bundan sonra hiç bir yerde, fâsıklar toplanıp açıkça günâh işlemeyeler ve İslâm'ın şe'airine gereği gibi ri'âyet edeler.
4. Sen ki, sancak beğisin, bu hususu görüp gözetip emrime aykırı hareket edenleri kâdî kararıyla hakkından gelip, şer'î hükümleri ve emirlerimi icrâ edesin. Şöyle bilesiniz ve alâmet-i şerife itimat edesiniz".
Osmanlı Padişahlarının bu yasaklarına ve şerî'ate karşı bu hassâsiyetlerine rağmen, açıkça şer'î hükümleri çiğnemeleri nasıl düşünülebilir? Bu misâlden de anlaşılmaktadır ki, Osmanlı Padişahları hakkında söylenen "sarhoş"ve "aile hayatı berbat"gibi ithâmlar, tamamen iftirâdır ve belli bir vesikaya dayanmamaktadır.
Şunu da önemle belirtelim ki, bütün bu izahların yanında I. Bâyezid Han, II. Selim ve IV. Murad'ın gençliklerinde bazen içki kullandıkları, bir kısım Osmanlı kaynaklarında açıklanmaktadır. Zaten bizim meselemiz de bütün Osmanlı Padişahlarını ma'sum göstermek değildir.

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz

Sheik Galib
30-08-2009, 16:13

Hristiyan olan Fatih'in üvey annesi Sırp Despot'unun kızı Mara Hatun'dur . Öz annesi Hüma hatun başkasıdır. milliyetinde kesinlik yok. ( bk. Erhan Afyoncu Sorularla Osmanlı imparatorluğu; ilgili kısım.)

Osmanlı Devletini teşkil eden fertler ma'sûm ve günahsız değillerdir. İçlerinde I. Murad, II. Murad, Fâtih, Yavuz ve II. Abdülhamid gibi "veliyyullah"denilen fertler bulunduğu gibi...;

Hiçbir Padişah Veli veya Evliya değildir. Asla olamaz da. Çünkü istemese bile bir takım kimselere haksızlık yapar, can yakar. Padişahlık bu konularda bir tercih meselesidir.

Dergâhıma arz olundu ki, sancağınıza bağlı şehir, kasaba ve köylerde, düğünlerde, toplantılarda ve benzeri yerlerde, açıkça şarap içildiği, çeşitli sarhoş edici içkiler kullanıldığı,

Bazı Padişahlar koyu dindardır. Bundan kaynaklanıyor. Devletin özellikle başkentin karakteri padişahın dindarlığıyla bazen değişiklik gösterebilir.

Osmanlı padişahları içinde içki içenler (benim bildiklerim): Yıldırım Beyazıd, II. Murad, II.Selim(Sarhoş) IV. Murad ve Abdülmecid Han.

Pederim Abdülmecid Han içki ve cimaa kurban gitti. Biraderim Murad Efendi'nin deilrmesine sebeb olan şey de içkidir. (II.Abdülhamid, sürgün günlerinde sözlediği bir söz aktaran Ziya Şakir, "Sultan Hamid'in Son Günleri" isimli kitap;)

Ulucamiyi yaptıran yıldırım Bayezid' e Bursa Kadısı Hızır Bey: ( başkası da olabilir, camii başka da olabilir. Ama Padişah yıldırım Bayezid) Yanına bir de meyhane yaptırsaydın!
( Necip Fazıl, Ulu Hakan Abdülhamid Han isimli kitap)

Sultan Murad, Emirgune ile yaptığı bir işret aleminden sonra fenalaşarak öldü. ( Uzunçarşılı Tarihi Cilt 3; IV. murad'la ilgili bölüm)

Sultan Abdülhamid Han'a gelince kendisi asla içki içmezdi. Alkolun insanın mahvına ve küçük düşmesine sebep olan bir şey olduğuna inanırdı. ( Kızı Ayşe Sultan Babam Abdülhamid Han, Ziya Şakir, Samih Mümtaz vb kitaplar.)

LifeOwneR
30-08-2009, 23:16
Fatih Sultan Mehmet Diyaloglar : (istanbula ilk giriş)

FSM : toprağım yine gel ha.. hıçk.. :D:D
Constantine : ??

bilge34
31-08-2009, 01:20
Bazı padişahlar alkol bağımlılığına karşı mücadele etmişler, alkolikler de bu padişahların gizli gizli içtikleri dedikodusunu çıkarmışlar. Padişahların yetiştikleri toplumsal çevre ve toplumsallaşma biçimleri onların alkollü içki kullanmalarına elverişli değil. İçen padişah olsa bile bu istisnaidir. Delilsiz, belgesiz padişahlar aleyhine birtakım dedikoduları tarihi gerçek diye yazmak ucuz bir tarihçilik olsa gerek. Hele İlber Ortaylı'nın konuşması, bir bilim adamına yakışmayacak tarzda. İçen padişah varsa bunun delillerini de ortaya koyarak açıklarsın. Yok ise, bu konuda söylenenler dedikodudan ibaret dersin olur biter.
Kafa çekmek çok matah bir şey değil. İçmeyenler bir şey kaybetmiş değiller. Yeryüzünde milyonlarca insan alkol bağımlısı, bunu savunmanın insani bir tarafı yok.

Sümeyye1
23-09-2009, 00:51
Dördüncü Murat içkiyi yasaklayıp içkiden ölmüştür. ( Rivayet ) Dincilere göre rahatsızlığından dolayı sarhoş gibi yürürmüş, diğer kesime göre içkiden vefat etmiştir.

rodof
23-09-2009, 01:56
Dördüncü Murat içkiyi yasaklayıp içkiden ölmüştür. ( Rivayet ) Dincilere göre rahatsızlığından dolayı sarhoş gibi yürürmüş, diğer kesime göre içkiden vefat etmiştir.

bardaklamı yoksa taslarlamı içiyormuş bir malumatınız varmı acaba ..

Sümeyye1
23-09-2009, 02:03
Kepçele içtiklerine dair söylentiler var.

rodof
23-09-2009, 02:04
Kepçele içtiklerine dair söylentiler var.

çok teşekür ederim bilgilendirdiniz ..

Sümeyye1
23-09-2009, 02:06
Rica ederim ne demek her zaman.

3.yol
23-09-2009, 02:53
Ayşe Hür bu konuyla ilgili guzel bir makale hazirlamis .... Osmanli zamaninda icki ve meyhane kulturunu guzel derlemis bircok kaynaktan .....
http://www.taraf.com.tr/makale/360.htm

Bu da derledigi kaynaklardan biri :
www.bagimlilikdergisi.com/pubfiles/cilt2sayi3006.pdf

Diger kaynaklarini internetten bulamadim ....

Ama bu arada eklemek gerekir; Yeniceriler de bektasi dergahina ait. Padisahlar icmese zaten Yeniceriler iciyordur mutlaka sarabi ....

dogruluk
23-09-2009, 14:40
Bazı padişahlar alkol bağımlılığına karşı mücadele etmişler, alkolikler de bu padişahların gizli gizli içtikleri dedikodusunu çıkarmışlar. Padişahların yetiştikleri toplumsal çevre ve toplumsallaşma biçimleri onların alkollü içki kullanmalarına elverişli değil. İçen padişah olsa bile bu istisnaidir. Delilsiz, belgesiz padişahlar aleyhine birtakım dedikoduları tarihi gerçek diye yazmak ucuz bir tarihçilik olsa gerek. Hele İlber Ortaylı'nın konuşması, bir bilim adamına yakışmayacak tarzda. İçen padişah varsa bunun delillerini de ortaya koyarak açıklarsın. Yok ise, bu konuda söylenenler dedikodudan ibaret dersin olur biter.
Kafa çekmek çok matah bir şey değil. İçmeyenler bir şey kaybetmiş değiller. Yeryüzünde milyonlarca insan alkol bağımlısı, bunu savunmanın insani bir tarafı yok.

arkadaşım tarihle pek aranın olmadıgı açık benim kardeşim bile biliyor osmanlı padişahlarının sexse paraya kadınlara düşgün olduklarını bunla ilgili bi yazı düzenler önünüze koymak lazım onada dedi kodu derseniz .bilemiyorum:hand::hand:

ozgurrr
23-09-2009, 15:32
Her ne kadar faydaları da olsa haramdır(Kur'an). Bu ayeti yanlış yorumlamış olabilirler:)

SULTAN
02-12-2009, 15:20
neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee????

bırakın artık osmanlı imparatorluğu'nu eleştirmeyi.....
yalan söylenmediği sürece suçlanamaz bir devletti osmanlı...sadece şu olay bile osmanlı padişahlarının ne kadar ahlaklı olduğunun göstergesi.......

yavuz sultan selim tih çölünü aşarak mısırı fet etçektir.bu sırada yolları elma bahçelerinin olduğu bağlıkbir yere gelir.yavuz askerlerinin bu meyvelerden yiyip harama girip girmediklerini merak eder.arama yaptırır tek bir meyve bile alan çıkmaz.bunun üzerine yaratana " şükürler olsun bana böyle bir ordu verdin eğer bir kişi haram yeseydi seferden vazgeçicektim..."

ve o ordu kendisinden çok fazla sayıda düşmanı yenerek mısırı fet eder...

sence bir padişah neden ahlaka bu kadar önem verirr....

yok padişahlar içki içer....yok şehzadeler öldürülür.....yok efendim vahidettin haindir.....v.s. ........ bunlar geröekle aslı olmıyan şeylerdir.üstünde durmuyorum.tartışmak isteyen varsa hodri maydan mutlaka yanıt veriririm........

al bundy
02-12-2009, 16:41
neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee????

bırakın artık osmanlı imparatorluğu'nu eleştirmeyi.....
yalan söylenmediği sürece suçlanamaz bir devletti osmanlı...sadece şu olay bile osmanlı padişahlarının ne kadar ahlaklı olduğunun göstergesi.......

yavuz sultan selim tih çölünü aşarak mısırı fet etçektir.bu sırada yolları elma bahçelerinin olduğu bağlıkbir yere gelir.yavuz askerlerinin bu meyvelerden yiyip harama girip girmediklerini merak eder.arama yaptırır tek bir meyve bile alan çıkmaz.bunun üzerine yaratana " şükürler olsun bana böyle bir ordu verdin eğer bir kişi haram yeseydi seferden vazgeçicektim..."

ve o ordu kendisinden çok fazla sayıda düşmanı yenerek mısırı fet eder...

sence bir padişah neden ahlaka bu kadar önem verirr....

yok padişahlar içki içer....yok şehzadeler öldürülür.....yok efendim vahidettin haindir.....v.s. ........ bunlar geröekle aslı olmıyan şeylerdir.üstünde durmuyorum.tartışmak isteyen varsa hodri maydan mutlaka yanıt veriririm........

O çok ahlaklı dediğin padişahın döneminde Ebusuud tarafından verilen fetvalara bir göz at bakayım.

Padişahların içki konusu http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=7713379&yazarid=218

Şehzadelerin öldürülmesi gerçekdışıymış, böyle bir gerçeği bile kabul etmeyen birine ne yapılır?

Padişahlar canlansa "vallahi içiyorduk, şehzadeleri de katlediyorduk" deseler onlara bile inanmayacak kadar yobazsınız.

SULTAN
02-12-2009, 17:06
heeee öylemi???

söyle bakayım...osmanlı padişahları içinde kaç tanesi kardeşmiş??TAM 22 TANESİ KARDEŞLERİ VAR..VE SON 4 PADİŞAH KARDEŞTİR BU KADARDA BİLGİSİZ OLUNMAZKİ ....HATTA HATTA PADİŞHALARIN YARSINDAN FAZLASI 3'TE ,2'Sİ KARDEŞ.....HALA İDDAA MI EDİYORSUN GEL BUNLARI TARTIŞALIM...AMA VAKTİM YOK KAÇTIM...

al bundy
02-12-2009, 17:15
heeee öylemi???

söyle bakayım...osmanlı padişahları içinde kaç tanesi kardeşmiş??TAM 22 TANESİ KARDEŞLERİ VAR..VE SON 4 PADİŞAH KARDEŞTİR BU KADARDA BİLGİSİZ OLUNMAZKİ ....HATTA HATTA PADİŞHALARIN YARSINDAN FAZLASI 3'TE ,2'Sİ KARDEŞ.....HALA İDDAA MI EDİYORSUN GEL BUNLARI TARTIŞALIM...AMA VAKTİM YOK KAÇTIM...

Kafes sistemi 1. Ahmet döneminden itibaren vardır. Ondan önce şehzadeler çatır çatır katlediliyordu. Asıl bilgisizliğin daniskası sende var. Kanuni'nin oğlu Mustafa'yı nasıl boğdurduğunu muhtemelen sen de çok iyi biliyorsundur ama işine gelmiyordur, daha bunun gibi birçok örnek var. 3'te 2'si kardeş derken nasıl kardeş? 22 padişah birbiriyle kardeş mi diyorsun?

Yönetime tavsiyem bu troll'ü ve mesajlarını iyi incelemeleridir. Muhtemelen siteye eğlenmek için gelmiş, polemik çıkararak aklısıra kendini tatmin ediyor. Aynı cümlede hem hodri meydan hem vatkim yok diyecek kadar dengesiz biridir. Diğer mesajlarından da anlaşıldığı üzere amacı bilgi paylaşımında bulunmak değil, karışıklık çıkarmak ve bunla eğlenmektir.

SULTAN
02-12-2009, 18:52
benim ağzımda 22 padişah birbiri ile kardeştir diye bir laf mı geçti?ben o 22 padişahın padişahlar listesinde kardeşi var diyorum o kadar.....

hem sen bana hangi hak ile hakaret niteliğinde "troll" yakıştırması yapıyorsun???ben niye körü körüne osmanlıyı savunuyım?bilşğim birşey var ondan savunuyorum herhalde!!!seni şiddetle kınıyorum ve yazılarının daha edep ve terbiye içermesini istiyorum!!!!!!!!!!!!
heralde yazıların böyle devam ederse sana cevap vererek seviyemi düşürmem ama bir kereliğe mahsus olmak üzere görmezden gelicem....

eğer biri padişah olmak istiyorsa ileri gelen din ve devlet adamları buna karar verir...şimdi bu söylediğin sınırı daraltalım.
güya 1.ahmet'ten önceki padişahların şehzadeleri öldürülyormuş(!)
sorarım sana ilk padişahlarda böyle mi oldu?osman gazi (benim en sevdiğim padişah) ,orhan gazi,1. murat böyle mi yaptı demiyeceğim!!!ama uygun bir üslup içerisinde hangi şehzadelerin katledildiğini öne sürüyorsun bir söyle lütfen...

şunu söylemeliyim ki Osmanlı'da bu bir yasa değildir.zaten öyle olsa bu şehzadeler af edersinizde salak mıda öldürülceğini bile bile Padişah'ın yanında dursun?burada ters bir durum yok mu?hem bunlar padişahın izni ile olmadı!!!tüm şehzadeler değil sadece baş kaldıranlar ve isyan çıkaranlar öldürüldü ki buda gayet yerinde bir davranıştır.unurutmamalıdırki istiklal mahkemelerindede böyle yapıldı.....!!!isyan dışında öldürülenler ise isyanlarda ve saldırılarda ölenlerdir.mesela gençe osman yani 2. osman böyle öldürülmüştür.yine cem sultan'ın bu nedenle öldürüldüğü söylenir.ancak hiçbir zaman bir osmanlı padişahı tarafından "sen ilerde devlete isyan edersin" denilerek öldürülmemiştir......bu arada senin beyenmediğin bu Osmanlı kanunları ile İngiltere kanunlarının temeli atılmıştır..........!!!!!!

sorun varsa ilet...ancak bu konu ile biraz ters olduğu için yeni bir konu açsak fena olmaz...hem sen şimdi vahdettin olayındada hain diyorsundur.....onuda tartışırız.....

http://img1.loadtr.com/b-402825-osmanl%C4%B1_tu%C4%9Fra.jpg

esenlik üzerinizde olsun saygılarımla SULTAN..........

al bundy
02-12-2009, 20:34
Seni cehalet abidesi. Fatih Sultan Mehmet'e kadar Osmanlı bir imparatorluk değildi, onun döneminde böyle oldu. Fatih'in Kanunnamesinden hiç mi haberin yok? Kardeş katli Fatih'ten de önce varolan(1. Murad'ın oğlu Savcı Bey, kardeşleri Halil ve İbrahim'i öldürmesi; Yıldırım Bayezid'in kardeşi Yakub'u öldürmesi vb.), fakat onun döneminde resmileşen, daha sonra 1. Ahmet döneminde kaldırılan bir olaydır.

Bu cehaletle bu kadar emin konuşman hayret verici. Madem bilmiyorsun, sus. En basit tarihi gerçekleri bile saptırıp sanki herkes tarafından bilinen olaylarmış gibi sunmaya çalışıyorsun. Bence bundan sonra fazla yazma, çünkü yazdıkça kendini rezil ediyorsun.

SULTAN
03-12-2009, 15:20
bana imalı sözler söyleme!!!!!!

cahilsin de açık açık!!bende ona karşı yazı yazayım!!!

kime sorarsan sor sana osmanlı padihaları sayısı olarak 36 der....!!!kimse sana gelipte şurada imparatorluk oldu demez!!!!!!!!!

sanki bildiğini bilmiyorum!!!sana daha henüz cehalet abidesi bilmem ne senbolü demedim aancak sabrımı zorluyorsun bilesin!!!biraz medeni OL!!!

GELELİM ŞU ÖLDÜRME MASALINA!!!!

birincisi: fahih sultan mehmet tahta göz dikeni değil isyan çıkartana ölüm emri verdi!!!!

iki:bu zaten böyle olmalıydı!!!!gerek istiklal gerek diğer mahkemelerde bu bçyle oldu!!!niyetin abdullah öcalan gibi vatan haini beslemekse BAŞKA!!!

üç:1. ahmet!e kadar babadan oğlaydı çünkü sakıncası yoktu!!ancak ilerki zamanlarda oğlu olmayan padişahlar veya sorunlar nedeni ile töre kalktı!!!bunları bilmediğini söyleme!!!!

dört:söyleseni madem şehzadeler hatledilcekti neden oraya buraya tayileri vardı???

saygılarımla......

güneşinzaptıyakın
03-12-2009, 18:24
En sevdiğim Padişah ''Deli İbrahimdir'', sıkı içtiği söylenir...

SULTAN
03-12-2009, 18:40
deli değil...düzeltsen o lafı güzel olur....ama söylemeden geçemiyeceğim....

en

hilal21
04-12-2009, 01:42
Bırakın Osmanlı padişahlarının içmelerini Arap halifelerinin de bu konuda geri kalır yanları yok..
Emevi hailefelirinden Velid bin Yezid ( 742)

Hacca gidip Kabe'nin damında şarap içmek istediğini bile ilan edebilmiştir.

(İbnül-Esir,el-Kamil fi't-Tarih ,c.5/ s.271-273 )

Kaynak yukardadır.

İslam tarihinin temel başvuru kitaplarındandır.Bahar Yay.1986,12 cilt olarak yayımlanmıştır.

nogada
06-12-2009, 04:16
Padişahların içki içmesi neyi kanıtlayacak yada neyi deşifre edecek,bu başlığın amacı ne olabilir yani?

Padişahlarda birer insandır,bu forumu açan,okuyan ve cevap yazan herkez gibi.Ve onların yaptıklarıda sıradan insanlarla aynı olacaktır.Bizden bi alçaklıkalrı yada üstünlükleri yoktur ve hataları yada doğruları bizim gibi onlarında karşısına çıkacaktır...

Saygılarımla...

kim
06-12-2009, 11:05
O çok ahlaklı dediğin padişahın döneminde Ebusuud tarafından verilen fetvalara bir göz at bakayım.

Padişahların içki konusu http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=7713379&yazarid=218

Nevzuhur tarihçinin kaynağına göre, "Fatih Sultan Mehmed Han ve Sultan Bayezid-i Veli, komutanları ve vezirleriyle arada sırada ıyş ü nûş ederlerdi. Hatta Bayezid-i Veli, Sadrazam Gedik Ahmed Paşa"yı ışret sırasında katletmişti". Yazar ıyş ü nûş kelimesini içki âlemi; ışret kelimesini de içki diye tercüme etmiş. Sultan IV. Murad"ın şeyhülislâmı Zekeriyazâde Yahya Efendi"nin "Mescidde riyâmişler etsin ko riyayı/Meyhaneye gel kim ne riya var ne mürai" beytini yazarak "Eee, şimdi bu şiiri nasıl değerlendireceğ iz?" diyor. Divan edebiyatından ve tasavvuftan biraz anlayan, bunu değerlendirmekte zorluk çekmez. Şair ve tarihçilerin kullandığı ıyş ve ışret, sâki ve bâde gibi kelimeleri şahid gösterip de bu hükmü vermek tamamen hatâlıdır. Divan şiirinde meyhane tekkeyi; sâki sevgiliyi ve şeyhi; bâde ve şarap ise ilahî aşkı sembolize eder.

Bi amcam verdinis likdeki yazarı eleştirtmiş.
at izi it izine karışmış. güzel yurdum dalarında ovalarında.
zamet etmeyin likin tamamı burda.
http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=396736&page=5

SULTAN
06-12-2009, 19:39
ikide bir osmanlı padişahlarını küçümsemeye ve onları parçalamaya çalışan insabnlara bir türlü anlam vermiyorum............

benim gördüğüm en büyük liderler.keşke herkez onlar gibi olsa.bu iddaalar kişileri öncelikle Osmanlı2dan sonra dinden soğutulması için yapılan sabotajlardan başka birşey değildir.osmanlı son bin yıl içindeki en büyük padişahları vede yönetimi sahiptir...

kimse olayın diyer yüzünden bakmıyor.yavuz sultan selim gibi tih çölünü aşan,kanuni gib sıradan bir askercesine savaşa giren,4.murat gibi ölmeye çalışan(savaşta) kim var mış?kimse bu padişah böyle yaparsa askerler isyan etmezmi yada padişaha siyan çıkmaz mı diye düşünmüyor(!)en ufak şeyde iyan çıkaran askerler kanunların ve insaniyatin bi,le bile çinendiğini görünce isyan niye etmesin.içkiye bağılı insan hiç tüm varını yoğunu devlete bırakmaz mı?

36 padişahın hayatına baktım.ve herbirinde şan dolu olaylar gördüm.osman gaziden vahidettin'e kadar herkez böyle.bu ülkeyede bir fatih,bir kanuni,bir yavuz,bir osman bir murat gerek...Allah(c.c.)yardımcımız olsun........

ESKİ ORDU MARŞI
Ey şanlı ordu,ey şanlı asker
Haydi gazanfer, umman-ı safter
Bir elde kalkan, bir elde hançer
Serhadde doğru ey şanlı asker.
Deryada olsa herşey muzaffer
Dillerde tekbir, Allahü ekber
Allahü ekber, Allahü ekber
Ordumuz olsun daim muzaffer.

GEÇMİŞİMİZE GERİ DÖNELİM........

Saygılarımla................ SULTAN......

al bundy
06-12-2009, 21:39
ikide bir osmanlı padişahlarını küçümsemeye ve onları parçalamaya çalışan insabnlara bir türlü anlam vermiyorum............

Kimsenin Osmanlı'yı küçümsediği felan yok. Osmanlı'da kardeş katli vardı(gerçi bu konudaki öm'mi yanıtsız bıraktın), padişahlar içerdi deyince "onların böyle şeyler yapmasına imkanı yok" deyip hemen savunmaya geçiyor ve onların küçümsendiği düşünüyorsunuz. Atatürk'e toz kondurmayan Kemalistlerden bir farkınız yok.

benim gördüğüm en büyük liderler.keşke herkez onlar gibi olsa.bu iddaalar kişileri öncelikle Osmanlı2dan sonra dinden soğutulması için yapılan sabotajlardan başka birşey değildir.osmanlı son bin yıl içindeki en büyük padişahları vede yönetimi sahiptir...

kimse olayın diyer yüzünden bakmıyor.yavuz sultan selim gibi tih çölünü aşan,kanuni gib sıradan bir askercesine savaşa giren,4.murat gibi ölmeye çalışan(savaşta) kim var mış?kimse bu padişah böyle yaparsa askerler isyan etmezmi yada padişaha siyan çıkmaz mı diye düşünmüyor(!)en ufak şeyde iyan çıkaran askerler kanunların ve insaniyatin bi,le bile çinendiğini görünce isyan niye etmesin.içkiye bağılı insan hiç tüm varını yoğunu devlete bırakmaz mı?

Olayın diğer yüzü ne? Fetih ve cihad adı altında işgal mi? Senin Celali, Şeyh Bedrettin, Patrona Halil vb. isyanlardan haberin yok herhalde, herşey güllük gülistanlık sanıyorsun.

36 padişahın hayatına baktım.ve herbirinde şan dolu olaylar gördüm.osman gaziden vahidettin'e kadar herkez böyle.bu ülkeyede bir fatih,bir kanuni,bir yavuz,bir osman bir murat gerek...Allah(c.c.)yardımcımız olsun........

Ben o padişahlara bakınca çoğunda zevk dolu yaşamlar görüyorum nedense. Ülkeye bir Yavuz gerek ki Alevileri katletsin. Ülkeye bir Kanuni gerek ki cihad adı altında başka ülkeleri işgal etsin ve burada harcadığı askerler şehit olsun, di mi?

ESKİ ORDU MARŞI
Ey şanlı ordu,ey şanlı asker
Haydi gazanfer, umman-ı safter
Bir elde kalkan, bir elde hançer
Serhadde doğru ey şanlı asker.
Deryada olsa herşey muzaffer
Dillerde tekbir, Allahü ekber
Allahü ekber, Allahü ekber
Ordumuz olsun daim muzaffer.

GEÇMİŞİMİZE GERİ DÖNELİM........

Saygılarımla................ SULTAN......

Yine zırvalayıp sonunda konuyla alakasız birşeyler eklemişsin. Ayrıca o eklediğin marş Enver Paşa'nın isteğiyle ve onun döneminde bestelenmiş marşlardan biridir. Siz Osmanlıcıların Enver'i pek sevdiğini zannetmiyorum.

SULTAN
07-12-2009, 11:38
gerek Osmanlı gerekse diğer müslüman geçmişimizdeki askerler her zaman ölmek için savaşır bunu sakın unutma.onlar için savaş cennete girma fırsatıdır.bu inanç sayesinde hep kaznırlar........................

savaş ince bir konudur.savaşta herkez kendi öıkarlarını savunur.bir savaş olursa kazana saygıu duyulmalı.ancak savaş savaşita kalır.Aynı Fatih Sultan Mehmet gibi hoşgörülü olunmalı......kanuni kendisine direnen ülke başkanlarını ve askerlerini TEBRK etmedi mi?her ülke kendi çıkarları için savaşır.bunda aranacak bir taraf yok.hiç bir toprak bizim olmadı.yüz yıl önce Osmanlınındı,,ondan önce selçukluydu,ondan önce başka birşeydi.....kimse bu toprak benim diyemez.bilmem anlata bildim mi?

savaş hiledir.savaş hiledir.ancak kazanırzsan ian eklersin.işte fark bu..................

SAYGILARIMLA SULTAN.............................

SULTAN
07-12-2009, 11:43
NEDEMEK İSTEDİĞİNİ ANLAMIŞ DEĞİLİM.benim Osmanlı'yı savununca kemalist olamıyacağımı falan mı sanıyorsun?

her lafın altında bir fitne arıyorsun.senin yaptığın şuna benziyor.

temelin karısı fadime çok cazgırmış.bir saç bulsa temelin kafasına dayanırmış.bir gün saç bulamamış.ama yine cazgır çıkartmış ve "bu seferde kellerle mi oynaşıyorsun "demiş.

işte senin yaptığın buna benziyor.arıda yılanda aynı suyu içer ama biri bal biri zehir yapar seninkide aynı hesap........

sen şu tarihi kötüleyimde ne olursa olsun havasındadır............!!!!!!

SULTAN
07-12-2009, 16:45
ikide bir aynı lafı yazıp durma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

yok efendim bana cevap veremedin(!)sen kendini ne sanıyorsun?neyine cevap veremiyeceğim?bundan birkaç sene önce cevap veremiyeceğimi biliyorsun!bunun cevabıda bu!!!istemiyorsan sus ve cevap yazma!gerçi sana verilecek en iyi cevap cevap vermemektir ama neyse!

"geni zırvaladı" dediğin ben!dikkatkli konuş diyorum sana!ne istiyorsun benimde sana mı hakaret etme mi?ayrıca mehteri oraraya yazmamın sebebi senin gibi düşünen (cenk adı altında işgal) bir cevap vermek!!!malazgirteki bozkurt ordusu bizans gibi kahpe bir ordumuydu?sence onlara bu üstün gücü veren neydi?hiç aklına bu soru geldi mi?

Ah keşke Türkiye'de Osmanlı vizyonuna dönse!tekrar egemen olasak mısıra,cezaire,bosnaya,kudüse her yere!!!ama yakın zaten...yavaş yavaş belli oluyor!

ayrıca tekrar Osmanlı Düşmanlığını ve bu konudaki yanlış yorumlarını göstermeye başladın!!!Bu millet tekrar uyansa (sende dahilsin) tekrar olucağı bu!!!Osmanlı hiçbir zaman moğol gibi bir devlet değildi!!moğollardan çok güçlüydü!!isterse her yeri yakıp yokardı!ancak Osmanlı'nın vizyonundada Misyonundada dini yaymak vardır!!!Osmanlı dünyanın görmediği bir şevkatle kucakladı tüm dünyayı!Dünya yeniden bir Osmanlı'ya muhtaç.Dünya yeni bir Osmanlı için can atıyor!Osmanlı'dan ayrılan ülkelerin hali malum!ama bazı insanlar (sen değilsin yanlış anlama) kendi istiklallerini düşündüğü için bunu anlayamazlar!Osmanlı'da azınlıklar Türklerin sayısını geçmesine rağmen durmadı.700 yıl boyunca durdu.bir çınar gibi kök saldı.Dünya bir söğüt çınarına daha muhtaç!Dünya bir Osmanlı'ya daha muhtaç!bunu sende anlamalısın!mehteri koydum çünkü o mehter bunu destekler nitelikteydi.kimin yazdığı umrumda değil!beni ilgilendiren mehterdir

biz Türküz al bundy!sende bende!geçmişimize düşman olmak yerine onu rotamız ilan etsek yakışmaz mı?bize verilen kutsal devere sqahip çıksak?Türkleri "ilamın bekçileri" ilan eden bu Dünya Osmanlı'ya ve o Türklere hasret kaldı!

Yürü hale ne diye kendinle savaşırsın Fatih'in İstanbul'u fet ettiği yaştasın!!!!

Eğer hatalı birşey söylediğsem özür dilerim...

saygılarımla......................SULTAN.......

al bundy
07-12-2009, 17:20
Sana önceki mesajlarımda da yazdım, adam gibi yaz ve yazdıklarını kontrol et. Bana cevap yazmak için yazdığın-heyecandan olsa gerek-her kelimende yanlış var.

gerek Osmanlı gerekse diğer müslüman geçmişimizdeki askerler her zaman ölmek için savaşır bunu sakın unutma.onlar için savaş cennete girma fırsatıdır.bu inanç sayesinde hep kaznırlar........................

Çok güzel. İslamın ne menem bir şey olduğunu kendin de yazıyorsun. Tek amaç huri elde edebilmek için başka ülkeleri işgal ederken ölmek.

savaş ince bir konudur.savaşta herkez kendi öıkarlarını savunur.bir savaş olursa kazana saygıu duyulmalı.ancak savaş savaşita kalır.Aynı Fatih Sultan Mehmet gibi hoşgörülü olunmalı......kanuni kendisine direnen ülke başkanlarını ve askerlerini TEBRK etmedi mi?her ülke kendi çıkarları için savaşır.bunda aranacak bir taraf yok.

Ne çıkarı? Elin arabının cihad mantığıyla diğer ülkeleri işgal etmenin neresi mantıklıdır? Kanuni kendisine direnenleri tebrik etmişmiş. Öyle yapacağına cihad adı altında başka işgal, cennet adı altında asker öldürme gibi saçma uygulamaları hiç yapmasaydı ya. Sen git milletin ülkesini işgal et, cennet vaat ederek bir ton asker öldür, sonra kendine direneni tebrik et. Ben de bu saçmalıklardan dolayı Kanuni'yi; bunları övünerek anlattığın için de seni tebrik(!) ediyorum.

hiç bir toprak bizim olmadı.yüz yıl önce Osmanlınındı,,ondan önce selçukluydu,ondan önce başka birşeydi.....kimse bu toprak benim diyemez.bilmem anlata bildim mi?

savaş hiledir.savaş hiledir.ancak kazanırzsan ian eklersin.işte fark bu..................

Ne alaka? Dünya toprakları kimsenin zimmetinde değildir. Senin bunu yazmandaki amaç ise Osmanlı'nın işgallerini meşrulaştırma çabandır. Toprak kimsenin değil, o zaman işgal edebiliriz mantığıyla aklısıra Osmanlıyı aklamaya mı çalışıyorsun? Eğer öyleyse Timur, İngilizler, Ruslar bunların hiçbirini suçlayamazsın, tamam mı?

al bundy
07-12-2009, 17:23
NEDEMEK İSTEDİĞİNİ ANLAMIŞ DEĞİLİM.benim Osmanlı'yı savununca kemalist olamıyacağımı falan mı sanıyorsun?

her lafın altında bir fitne arıyorsun.senin yaptığın şuna benziyor.

temelin karısı fadime çok cazgırmış.bir saç bulsa temelin kafasına dayanırmış.bir gün saç bulamamış.ama yine cazgır çıkartmış ve "bu seferde kellerle mi oynaşıyorsun "demiş.

işte senin yaptığın buna benziyor.arıda yılanda aynı suyu içer ama biri bal biri zehir yapar seninkide aynı hesap........

sen şu tarihi kötüleyimde ne olursa olsun havasındadır............!!!!!!

Kıvırma Sultan, kimin ne yazdığı ortada. Bana temel-fadime vb. hikayeler anlatma. Benim kimseyi kötülediğim felan yok. Asıl mesajlarına bakılınca sen, tarihteki olup bitmiş (birçoğu rezil olan) uygulamaları sanki çok güzel şeylermiş gibi sunmaya çalışıyorsun.

SULTAN
07-12-2009, 17:39
BEN KEMALİSTİM,FATİHİSTİM,KANUNİSTİM,BEN BUYUM KABUL ET YADA ETME!!!!

merak etme bizler cenk yolunda ölmek için can atarız.ama huri yada nuriler için değil!hurmalar içinde değil!bize yaratan bunu der bizde yaparız!!!işte bu kadar basit!!!sen savaş kavramını dahi bilmiyorsun!!!arapların mı o topraklar?yada ABD'nin toprakları kendi toprakları mı?bundan 10 000 000 yıl önce kim bilir kim neredeydi?bu yüzden kimse o benim şu şunun toprağı diyemez!!!hem söylesene hiç bir çeçenle yada filistinli ile konuştun mu?konuşmadın mı?o zaman git konuş ve Osmanlı aşkını GÖR!!!!hepside bin pişman!!!!dedelerine lanetler okuyorlar!!!!

eğer yerleştiğin topraklara hoşgörü götürmezsen,eziyet edersen,saygı duymaz isen!!!!!İNGİLİZLERE DE KIZARIM MOĞOLLARADA,ABDYEDE!!!!

al bundy
07-12-2009, 17:39
ikide bir aynı lafı yazıp durma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

yok efendim bana cevap veremedin(!)sen kendini ne sanıyorsun?neyine cevap veremiyeceğim?bundan birkaç sene önce cevap veremiyeceğimi biliyorsun!bunun cevabıda bu!!!istemiyorsan sus ve cevap yazma!gerçi sana verilecek en iyi cevap cevap vermemektir ama neyse!

Banane senin birkaç sene önceki halinden. Sanki senin o zamanki halini mi biliyorum? Ayrıca görünüşe bakılırsa birkaç dinci kitabı okuyup Osmanlı sapıtması yaşaman haricinde sende pek bir fark olduğunu sanmıyorum.

Sana kaç tane açıklama yaptım, soru sordum. Hepsini okumamazlıktan gelip buraya saçma sapan marşlar, şiirler, hikayeler felan astın. Bilmiyorsan sus, yazma; bu kadar basit.

"geni zırvaladı" dediğin ben!dikkatkli konuş diyorum sana!ne istiyorsun benimde sana mı hakaret etme mi?ayrıca mehteri oraraya yazmamın sebebi senin gibi düşünen (cenk adı altında işgal) bir cevap vermek!!!malazgirteki bozkurt ordusu bizans gibi kahpe bir ordumuydu?sence onlara bu üstün gücü veren neydi?hiç aklına bu soru geldi mi?

Bir kere doğru düzgün yazsan şaşardım zaten. Valla yazdıklarından hiçbirşey anlamadım. Yazın kelime hataları, anlatım bozukluklarıyla dolu. Sen Osmanlı tarihi zırvalamadan önce adam gibi bir dilbilgisi çalışsan iyi edersin.

Üstün güce gelince; Viyana kuşatmalarında, Birinci Dünya Savaşında, 93 harbinde, Timur'la Ankara Savaşında üstün gücü kim verdiyse onlarda da aynı kişidir.

Ah keşke Türkiye'de Osmanlı vizyonuna dönse!tekrar egemen olasak mısıra,cezaire,bosnaya,kudüse her yere!!!ama yakın zaten...yavaş yavaş belli oluyor!

Ya ya, ne demezsin. Temel bilimler sıfır, adam toplayıp işgal için onları devşirme, haremlik-selamlık... Osmanlı vizyonu neymiş anlat bakayım. Sırf bu cümlende bile ne kadar acınacak biri olduğun belli oluyor. Bir de bana kötülüyor diyordun, asıl sen ikide bir "keşke Osmanlı'ya dönsek, şunu yapsak, milleti işgal etsek" diye yazıyorsun.

ayrıca tekrar Osmanlı Düşmanlığını ve bu konudaki yanlış yorumlarını göstermeye başladın!!!Bu millet tekrar uyansa (sende dahilsin) tekrar olucağı bu!!!Osmanlı hiçbir zaman moğol gibi bir devlet değildi!!moğollardan çok güçlüydü!!isterse her yeri yakıp yokardı!ancak Osmanlı'nın vizyonundada Misyonundada dini yaymak vardır!!!Osmanlı dünyanın görmediği bir şevkatle kucakladı tüm dünyayı!Dünya yeniden bir Osmanlı'ya muhtaç.Dünya yeni bir Osmanlı için can atıyor!Osmanlı'dan ayrılan ülkelerin hali malum!ama bazı insanlar (sen değilsin yanlış anlama) kendi istiklallerini düşündüğü için bunu anlayamazlar!Osmanlı'da azınlıklar Türklerin sayısını geçmesine rağmen durmadı.700 yıl boyunca durdu.bir çınar gibi kök saldı.Dünya bir söğüt çınarına daha muhtaç!Dünya bir Osmanlı'ya daha muhtaç!bunu sende anlamalısın!mehteri koydum çünkü o mehter bunu destekler nitelikteydi.kimin yazdığı umrumda değil!beni ilgilendiren mehterdir

Kimin ne yazdığı ortadadır. Sen Osmanlı'nın rezil uygulamalını çok dehşet şeylermiş gibi anlatıp övdüğün sürece ben de sana gereken cevabı vermeye devam edeceğim.

Osmanlı Moğollardan güçlüymüş, gördük. Sen Yıldırım Bayezid'i bilir misin?

Senin beynini iyicene ele geçirmişler. Yok dünya Osmanlıya muhtaçmış, hayranmış, o geri gelsin diye can atıyormuş, salla. Nereden öğreniyorsun bu zırvaları?

Seni ilgilendiren mehterse burada saçmalayacağına git sabah akşam mehter dinle, ikimiz de rahatlayalım.

biz Türküz al bundy!sende bende!geçmişimize düşman olmak yerine onu rotamız ilan etsek yakışmaz mı?bize verilen kutsal devere sqahip çıksak?Türkleri "ilamın bekçileri" ilan eden bu Dünya Osmanlı'ya ve o Türklere hasret kaldı!

Ne demezsin, herkes bizi bekliyor zaten. Sen Türk müsün bilmem ama Araplaştığın kesin. Osmanlı'nın neyini rotamız ilan edelim, yayılmacılığını mı?

Yürü hale ne diye kendinle savaşırsın Fatih'in İstanbul'u fet ettiği yaştasın!!!!

Bu ne. Şimdi laf edeceğim, sonra uyarı alacağım. Ondan dolayı birşey demiyorum.

Eğer hatalı birşey söylediğsem özür dilerim...

Birşey mi? Yazın, hatta bütün yazıların baştan aşağı saçmalık dolu.

KızıL
08-12-2009, 04:00
bekri mustafayı bilirmisiniz?? bilirseniz içki içen padişhlarıda bilirsiniz...
onunla hoş sohbete oturan kım vardı acaba??

güneşinzaptıyakın
08-12-2009, 11:01
Yoldaşım bekri mustafa tek bir zamanda yaşamış bir karekter değildir, tıpkı nasreddin hoca gibi. Ama bekri fıkralarında en çok 4. Murat oynar. Hani içkiyi yasaklayan ama sarayında nurilerle şarap alemleri yapan ünlü padişah...

SULTAN
09-12-2009, 21:23
neeeeee güzel değilmi?bravo!!!!

bundan kaç yüz yıl önce olan şeyler için biraz fazla hızlı davranmıyormusun?istersen bunun üzerine biraz daha düşün

saygılarımla.......SULTAN...........(!)

milomanara
11-01-2011, 14:05
Bir sürü lüzumsuz yaygara koparan Muhteşem Yüzyıl[1 (http://www.showtvnet.com/dizi/muhtesem-yuzyil/)] dizisinin ardından bu konu üzerine tekrar Hz.Google'la irtibata geçtim. Neye niyet neye kısmet, belki biraz alakasız ama oğlancılıkla ilgili de şu dizeyle karşılaştım: Lût kavmi döğüşür, put kavmi bozar. Askerin lûtîdir, bil Padişahım. 1770, Aşık Sadık(Hulki Aktunç, Erotologya, Istanbul, 2000)

Kayıtlara geçsin :)

Khan
11-01-2011, 18:19
Muhteşem Yüzyıl'a gelen tepkilerle insanların nelere taptığını bir kere daha gördük. Yine anlıyoruz ki ecdadlarına her zaman ki gibi tek yönlü bakacak kadar aptallar.

murted
12-01-2011, 18:53
Padişahlar içki içmez, sevişmezler. Şahzadeleri leylekler getirir.

spartacus
13-01-2011, 12:07
Dinsel toplumsal birliklerde, yasalar, daha çok hükmedenin meşruiyeti adına ortaya çıkarlar. Toplum veya insan-çevre öznesi gözetilmez.

Bu birincisi.

İkincisi ise yasalar hükmedinin dediğini yap yaptığını yapma temelinde ortaya çıkarlar.

Üçüncüsü bu tür yasalarda çelişki doğar ve ortaya çıkarsa, toplumunda belirli bir oranda ama gücü nispetinde yapmasında mahsur olmadığını yazarlar.
Örneğin yoksul bir köylünün gücü öküze bile yetmez.

Dördüncüsü o halde öküze gücü yetmeyene tanınmış hak ile(bakabildiğiniz kadar kadın alın örn), bu hakkı kullanabilme konumunda olan arasında artık meşru bir sorun kalmaz. Sizde buna gücü olanın yaptığının doğru olmadığını söyleme şansına sahip olamazsınız, çünkü size engel olan yok, sizde alın denir. Sonuçda yöneten(tanrı) öyle buyurmuştur, tatışılamaz.

Beşincisi Osmanlı veya diğer buna benzer otokratik iktidarlar olsun, yönetimin başındaki-ler- zaten tanrı ile eşdeğerdir, sözü yasadır, ol dedimi olur. İktidarın tepesinde padişah mı, şah mı, peygamber mi, halife mi, kral mı olduğunun hiç bir önemi yok çünkü temel yasalar zaten onların hakimliği ve hükmü gereğinden ortaya çıkar. Bir kez A ne derse dinleyecek, ne derse yapacak demişseniz, bundan sonrası çorap söküğüdür.

Padişahlar içerdi, sex eğlenceleri düzenlerdi, entrikalar içinde kolaylıkla insan öldürtebilirlerdi, urun kellesini demeleri yeterliydi, kendi kardeşini öldürtebilirdi, kendi annesi ile çekişebilir, anne evladı, oğul anneyi dahi öldürebilirdi..............
Ordu ise azardı, azdığı dönemlerde kılıç biler, takım yağlardı ve onlarda savaşlarda elde ettikleri ganimetlerle bir çok arzularını giderirlerdi.... vs.

matillda
13-01-2011, 15:51
Padişahlar var oldukları dönemlerde kurusuyla ıslağıyla her türlü içme fiilinin kralını yapmışlardır. Harem kafası, kelle uçurma kafası, cenk kafası, oğlancı kafası, din kafası, taht kafası, kılıçtan geçirme kafası gibi bir dünya nevrotik patolojik zihin sendromundan görece iyi-kötü ruh hallerinin dışa vurumu.:smokin:

Padişah olsaydım ben de içerdim harbiden padişahsın yahu ötesi yok :P

- Padişahım bu dalga üç kıtanın en sağlamıymış taaa Fas' tan getirdik. Şu elimizdeki kadife kesenin içindeki şey için iki yüz kelleyi gövdeden ayırdık.:fencing: Afiet olsun yarasın ve yaşasın devletlümüz!

gibilerinden bir muhabbet o dönemlerde olmadıysa padişah olayım! :P

Herneyse o günlerden günümüze geliyor
içtiklerimize sokulan burun sahiplerine bir arkadaşımın söylediği maniyi hediye ediyorum.

'' Tezekten demokratın b.ktan olur yasası, içkiler midemize akp ye kasası''

dark screams
03-08-2011, 16:08
içki içmek kökünden gelir

ve osmanlıda herkesin malumu şerbetler önemli bi yere sahiptir hal böyle iken padişahların içki içtiğini iddia ederler

ama şunu söyliyim ki Osmanlı mutfağına alınan şekerin tuzun bile çetelesi tutulur ama her ne hikmetse herangibir içkiye ait tek bi kayıt bile yoktur

aksini iddia eden buyursun kanıtını getirsin Osmanlı sarayından

ha yoksa kanıtı boşuna padişahlara iftiralar atmasınlar

SHADOWofGODonEARTH
03-08-2011, 16:29
içki içmek kökünden gelir

ve osmanlıda herkesin malumu şerbetler önemli bi yere sahiptir hal böyle iken padişahların içki içtiğini iddia ederler

ama şunu söyliyim ki Osmanlı mutfağına alınan şekerin tuzun bile çetelesi tutulur ama her ne hikmetse herangibir içkiye ait tek bi kayıt bile yoktur

aksini iddia eden buyursun kanıtını getirsin Osmanlı sarayından

ha yoksa kanıtı boşuna padişahlara iftiralar atmasınlar

Katılıyorum,
mesela oryantal dans arap kültürü değildir,
müslümanlar oryantal dans oynamazlar,
islam halifeleri cariye alıp onlara oryantal dans oynattırmamıştır.
oryantal dansın islamla araplarla osmanlıyla ilgisi yoktur..
padişahların birden çok karıları da olmamıştır..

istatistik
03-08-2011, 16:42
Osmanlı padişahları arasında içki içenler ve içkiye düşkün olanlar vardı. Delirenler vardı, çocuk yaşta tahta geçenler vardı, ressamlar vardı, marangoz vardı... Türlü türlü padişah vardı. Aksini iddia etmek mantıksız olur.

Mesela bir örnek verelim. "Yavuz Sultan Selim" küpe takarmış. Küpeli padişah olur mu demeyin olur. Gerçi kendisi küpeyi kölelerin taktığını görüp "Ben de allahın kölesiyim" diyerek durumu kurtarmıştır. :D

dark screams
03-08-2011, 18:08
Katılıyorum,
mesela oryantal dans arap kültürü değildir,
müslümanlar oryantal dans oynamazlar,
islam halifeleri cariye alıp onlara oryantal dans oynattırmamıştır.
oryantal dansın islamla araplarla osmanlıyla ilgisi yoktur..
padişahların birden çok karıları da olmamıştır..

komik olduğunu mu sanıyorsun

açık bişey söyledim bana Osmanlı mutfak arşivlerini getir orda saraya giren herşey not edilir

buyur getir bakalım içki var mı yok mu

e koskoca padişah da içkiyi gizli gizli içmeyeceğine göre

nerden çıkartıyorsunuz acaba içki içtiklerini

senden resmi tek bi kaynak istiyorum getir beni ikna et bu kadar basit

ha tabiki sen kimsin ki seni ikna edeyim deme hakkına sahipsin :)

bursali68
03-08-2011, 18:34
Merhaba,

Çok detay ve Osmanlı'yı kötü bir pozisyonda gösterecek olmasından dolayı içki konusu ve alınan / tüketilen içkiler " kayıt dışı " kalmış olabilir tarihin sayfalarında...Hangi padişah içkiden dolayı " RESMİ " olarak anılmak ister ki...???

Ancak " Osmanzade Taib Ahmed (1660-1724) ",şairliği,padişah özel kátipliği ve tarihçiliği yapmış olan bu zat 11 kitap yazdı:

"Hadikatü’l-müluk eserinde Sultan I. Osman’dan II. Mustafa’ya kadar 22 padişahın hayatını kaleme aldı.

"Hadikatü’l-vüzera " ilk Osmanlı veziri Alaaddin Paşa’dan,Rami Mehmed Paşa’ya kadar 108 sadrazamının bir nevi hayatlarını halleri ve davranışlarını yazdı.

Ancak bunlardan başka yazmış olduğu "Telhisü Mehasini’l-adab" kitabında Osmanlı'nın ilk padişahlarının içki içmediği , ancak sonrasındakilerin bazılarının içki içtikleri ve hatta kendilerine özel " içki alemi " yaptıklarını yazar...

Bu konuda kaleme alınmış bir çok yazı da vardır...Kısaca görünen o ki Osmanlı padişahları da öyle veya böyle bazıları sürekli bazıları ara sıra olmasına rağmen içki içtikleri yazılıp çizilmiştir...

Sağlıcakla kalınız...

dark screams
03-08-2011, 18:48
koskoca padişah kendisine alem yapacak 'alem ise o zaman ki halk zaten içki içtiğinden haberdardır' ama sonraki nesiller beni kötü bilmesin diye bunu not ettirmeyecek

mantıklıymış baya

kal sağlıcakla

ayrıca tarihi öyle her önüne gelen kişinin kanıtlarıyla(!) okuma benden tavsiye

SHADOWofGODonEARTH
03-08-2011, 18:55

açık bişey söyledim bana Osmanlı mutfak arşivlerini getir orda saraya giren herşey not edilir

komik olmaya ne gerek var, osmanlı dedin mi ben zaten gülüyorum,
osmanlı padişahları evliya gibiydi diyorlar, hiç yanlışları olmadı diyorlar..
peki 1700'den 1920'ye kadar şamar oğlanına dönen kimdi..
madem bu adamlar evliya, hatasız .. nasıl oluyor bu iş..
Osmanlı mutfak arşivlerini bilmiyorum, ama birşey sorayım,
''meyhane'', ''kerhane'' bunlar dilimize ne zaman girmiştir...
İslam devleti Osmanlı zamanında mı?
Allah yolunda savaşan Osmanlı padişahları zamanında mı?

SHADOWofGODonEARTH
03-08-2011, 19:01
koskoca padişah kendisine alem yapacak 'alem ise o zaman ki halk zaten içki içtiğinden haberdardır' ama sonraki nesiller beni kötü bilmesin diye bunu not ettirmeyecek

mantıklıymış baya

kal sağlıcakla

mutfak arşivini bilmiyorum,
ama gidip İlber Ortaylı'ya sorun içki içenler varmıymış..
Sizden daha iyi bileceği kesin..
İlber Ortaylının da yalan söyleyecek hali yok,
ki yalan dolan üstünü kapatma, sus günah, tarzı işler kibarca muhafazakar dediğimiz yobazların işidir..

Hayatında kaç farklı kaynaktan islamı okuduğunu merak ediyorum..

istatistik
03-08-2011, 19:24
Sultan Aziz’den sonra tahtta çıkarılan Murad Efendi, “Abdülaziz’in...

Hassas bir ruha sahip olan şehzadenin aynı zamanda çok içki içtiğini bu yüzden de sürekli hasta olduğunu da öğreniriz. Şehzade Murad’ın Abdülaziz’in muhalifleri tarafından onun yerine tahta çıkartılmak istenildiğini öğrenince büyük tereddütler geçirir.KAYNAK (http://www.karam.org.tr/Makaleler/885464625_kaciroglu.pdf)

Kısa bir süre sonra akıl sağlığı yerinde olmadığı için tahttan indirilmiş ve yerine Meşrutiyeti ilan edip, sonra vazgeçen ve ardından ülkeyi istibdat dönemine sokan Abdülhamit tahta çıkarılmıştır.

Kronik alkolizm ve verem’den ölen II. Mahmut’un yerini henuz l7 yaşıdaki Abdülmecid almıştır.KAYNAK (http://www.klinikgelisim.org.tr/kg_23_3/3.pdf)

Burada da kronik alkol bağımlılığı nedeniyle ölen bir padişah var.

dark screams
03-08-2011, 19:47
padişahların evliya olduğunu kim iddia ediyo benim böyle bir iddiam yok ki dediğin gibi bazı dönemlerde yapılan hatalar yüzünden osmanlı maalesef kötü zamanlar yaşamıştır

ilber hoca çoğu konuda ustadır bunu kimse inkar edemez ama ilber hoca bu konuda kesin konuşmaz hiç bir zaman

dediğim gibi eğer içki içildiyse sarayda mutfak arşivlerinde mutlaka bilgisi vardır bi kaynak getirin de ona göre konuşalım ha ne dersiniz

ayrıca konumuz osmanlı iken gelip dini kaç kaynaktan okuduğumu sormanız da ilginç bi not olsa gerek

@istatistik

getirdiğin kaynakların tarih bilimi çerçeveinde bi değeri yok kardeş

ki zaten murat bardakçı da bir tarihçi değil gazetecidir bunu ben değil kendisi söylüyor yani bu da olmadı:)

bursali68
03-08-2011, 19:52

mantıklıymış baya

kal sağlıcakla

Merhaba,

Sn.dark screams,bu tür konularda " iddialı " olmadan önce biraz araştırmakta yarar vardır...

Bakınız Sn.SHADOWofGODonEARTH ve Sn.istatistik kaynak teşkil edebilecek , en azından " bilgilendirebilecek " bazı detaylar vermişler...Sn.SHADOWofGODonEARTH'un da dediği gibi " Topkapı Sarayı Müdürü Prof.Dr.İlber ORTAYLI " nın sanırım yalan söyleyecek hali yok...

Sanırım siz de yazılanlara hiç bakmadan " baya mantıklı " konuşuyorsunuz...Böyle devam ediniz...

Sağlıcakla kalınız...

" ayrıca tarihi öyle her önüne gelen değil bu konuda REFERANS olan Prof.Dr.İlber ORTAYLI gibi,Sn.Murat BARDAKÇI gibi kişilerin kanıtlarıyla(!) oku !!! benden tavsiye "

dark screams
03-08-2011, 20:01
konumuzun yalan söylemekle ne alakası var merak ediyorum

iddilıyım bu konuda, neden acaba?

benim son yazdığımı bi daha okur musun gerekli şeyleri söylediğim halde neden hala aynı şeyleri yazdın merak ettim açıkcası

murat bardakçı tarihçi değil diyorum git onu oku diyorsun

burda tartışanlar arsında ciddi ciddi tarih biliminden haberi olan var mı?

SHADOWofGODonEARTH
03-08-2011, 20:03
padişahların evliya olduğunu kim iddia ediyo benim böyle bir iddiam yok ki dediğin gibi bazı dönemlerde yapılan hatalar yüzünden osmanlı maalesef kötü zamanlar yaşamıştır

ilber hoca çoğu konuda ustadır bunu kimse inkar edemez ama ilber hoca bu konuda kesin konuşmaz hiç bir zaman

dediğim gibi eğer içki içildiyse sarayda mutfak arşivlerinde mutlaka bilgisi vardır bi kaynak getirin de ona göre konuşalım ha ne dersiniz

ayrıca konumuz osmanlı iken gelip dini kaç kaynaktan okuduğumu sormanız da ilginç bi not olsa gerek

@istatistik

ki zaten murat bardakçı da bir tarihçi değil gazetecidir bunu ben değil kendisi söylüyor yani bu da olmadı:)

İlber Ortaylı içtiler diyor..

İslamı veya Osmanlıyı, kaç farklı kaynaktan okudunuz?
empati kurdunuz mu okurken?
yani Osmanlıyı okurken kendinizi hırıstiyan yerine koydunuz mu?

istatistik
03-08-2011, 20:06
@istatistik

Sanırım bilim ve bilimsel yöntem konusunda biraz cahilsiniz. Tarih, bilimsel veri ve deneylere dayalı bir bilim dalı olmaması nedeniyle eski yazılı metinlere dayalı kanıtlar gerektirir. Peki benim alıntıladığım metinlerin kaynakları neler? Bir bakalım.

1) İlk alıntının kaynağı:
Murat Kacıroğlu, “Arif Oruç’un Abdülaziz Dönemini Anlatan Eseri: Sultan Abdülaziz Nasıl Hal’ Edildi, Nasıl İntihar Etti?”, Karadeniz Araştırmaları, Cilt: 6, Sayı: 24, Kış 2010, s.43- 74.

Yazıda bulunan tüm iddialar ise kaynakları ile yazılmıştır. Bunları dipnotları incelerseniz görebilirsiniz.

2) İkinci alıntının kaynağı:
Tüberküloz Tarihi, Y. İzzettin Barış, Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Klinik Gelişim Dergisi.
Bu dergi istanbul tabip odası tarafından aylık olarak çıkartılan"Bilimsel bir Yayındır". Yani burada yayınlanan her yazı, yayınlanmadan önce belirli bir jürü tarafından incelenir ve daha sonra yayınlanır. Bu bakımdan bilimsel bir kaynaktır.

İsterseniz buradaki "Kronik Alkolizm" teşhisinin kaynağını da yazalım tam olsun.

Barış YI. Osmanlı Padişahlarının Yaşamlarından Kesitler, hastalıkları ve Ölüm sebepleri. Bilimsel Tıp Yayınları, Ankara 2002.

Yani yine bilimsel bir araştırmadan yapılan alıntı. Bu bakımdan sizin bilimsel değeri yok demeniz "saçmalık". Burada bilimsel bir değeri olmayan ise sizin yazdıklarınız.

Kraldan fazla kralcı olmak size bir şey kazandırmaz. Kaldı ki, padişahın içki içmesi ya da içmemesi beni hiç bir şekilde etkilemez. Benim buradaki derdim, insanların yetkisiz ve bilgisiz kişilerce yanlış bilgilendirilmesi.

Benim yazılarımda ya da verdiğim kaynaklarda Murat Bardakçı ismi geçmemekte(Eğer bana hitaben yazdıysanız).

Tarihsel bir araştırma yapıp sonuçlarını paylaşmanız için tarihçi olmanıza gerek yok. İsterseniz ilkokulu bile bitirmiş olmayın. Eğer yazdıklarınızı kanıtları ile destekleyebiliyorsanız, bu yazdıklarınızı bilimsel kılar.

bursali68
03-08-2011, 20:06
konumuzun yalan söylemekle ne alakası var merak ediyorum

iddilıyım bu konuda, neden acaba?

benim son yazdığımı bi daha okur musun gerekli şeyleri söylediğim halde neden hala aynı şeyleri yazdın merak ettim açıkcası

burda tartışanlar arsında ciddi ciddi tarih biliminden haberi olan var mı?

Merhaba,

İddialı iseniz iddianızı koyarsınız ortaya , köşe kapmaca oynamazsınız ki " burda tartışanlar arsında ciddi ciddi tarih biliminden haberi olan var mı " buradaki yaptığınız serzeniş pozisyonuna düşmeyesiniz...

Ben yazarken sizin mesajınız yoktu , yazdıktan sonra sisteme düştüğünü gördüm...Bunu anlayabilmek zor mudur...???

Murat BARDAKÇI ' yı , İlber ORTAYLI 'yı referans kabul etmiyorsun...Sizin referansınız KİM...??? Onu görelim...

Sağlıcakla kalınız...

Neva
03-08-2011, 22:26

Sayin dark screams;

Osmanli'da alkollu icki elbette saray mutfagina not edilmezdi. Edilmesini beklemeniz de biraz anlamsizca olur.

Zira alkollu ickileri mutfaga alinan bal, uzum vs. meyveleri fermente ederek uretmislerdir.

Biraz Osmanli mutfagi karistirin gorursunuz.

jadi
03-08-2011, 22:55
Osmanli padisahlarinin icki icmesi neden insanlari bu kadar mesgul ediyor anlamiyorum. Ayrica ailenin gunumuzdeki uyelerine ve yasam tarzlarina bakarak islami ne kadar onemsediklerini anlayabiliriz bence.

dark screams
03-08-2011, 23:15
@istatistik

tarih bir bilim dalıdır

tıpkı hukuk gibi tıpkı matematik gibi tıpkı coğrafya gibi

ama bu bilim dalında deneyler vs yok

istersen git bi tarihçiye sor o da dediğimi diyecektir eminim

verdiğin kaynak linklerine bak murat bardakçının ismini görünce okumadım

zira murat bardakçı bi tarihçi değildir bunu kendisi söylüyor yani onu hiç bir şekilde referans alamam

@bursali68 foruma daha bu gün geldim doğal olarak diğer yazıları görmediğinizi düşünmedim

düşüncesizlik ettiğim için özür dilerim

dediğim gibi murat bardakçı tarihçi değil dolayısıyla söyledikleri eni ilgilendirmez ilber hocaya gelince o da hiç bir zaman kesin bir şekilde padişahlar içki içerdi demez bi nevi ihtimaller üzerine konuşur

@neva

çok merak ediyorum resmi olarak not edilmeyen bir bilgi üzerine neden bu kadar kesin bir bilgiymiş gibi saldırıyorsunuz acaba

herkesin bildiği gibi osmanlıda şerbetlerin meşrubatların özel bir yeri vardır ve kimi nasipsizler bu şerbetleri şarap sanmışlardır ve bu şekilde yorumlar yapınca da olaydan bi haber insanlar maalesef içki olayına inanmışlardır

istatistik
03-08-2011, 23:23
@istatistik

tarih bir bilim dalıdır

tıpkı hukuk gibi tıpkı matematik gibi tıpkı coğrafya gibi

ama bu bilim dalında deneyler vs yok

istersen git bi tarihçiye sor o da dediğimi diyecektir eminim

verdiğin kaynak linklerine bak murat bardakçının ismini görünce okumadım

zira murat bardakçı bi tarihçi değildir bunu kendisi söylüyor yani onu hiç bir şekilde referans alamam

Öncelikle verdiğim kaynaklarda Murat Bardakçı ismi geçmiyor.

Daha önceki mesajımı da okumadığınız açıkça anlaşılmakta. Sizin derdiniz bir şeyler tartışmak ya da öğrenmek değil. Siz, kraldan fazla kralcılık yapma derdindesiniz.

Tarih konusunda benim yazdıklarımın aynısını yazıp nasıl benim farklı düşündüğümü iddia ediyorsunuz? Ben vevaplıyayım; başkaları ne demiş, ne yazmış okumuyorsunuz da ondan.

Siz kabul etmesenizde, yukarıda yazdıklarım tarihi belgelere dayanan bilimsel kanıtlar. Bunların, bilimsel yayınlarda yayınlanma şansı bulması da buna kanıttır.

ÖZET: Padişahlar da içki içerdi. 2. Murat alkol ve tüberküloz nedeniyle öldü.

bursali68
03-08-2011, 23:48
Merhaba,

@bursali68 foruma daha bu gün geldim doğal olarak diğer yazıları görmediğinizi düşünmedim

dediğim gibi murat bardakçı tarihçi değil dolayısıyla söyledikleri eni ilgilendirmez ilber hocaya gelince o da hiç bir zaman kesin bir şekilde padişahlar içki içerdi demez bi nevi ihtimaller üzerine konuşur

]@bursali68 foruma daha bu gün geldim doğal olarak diğer yazıları görmediğinizi düşünmedim

Sn.dark screams , rica ederim önemli değil...

dediğim gibi murat bardakçı tarihçi değil dolayısıyla söyledikleri eni ilgilendirmez

Doğrudur , ancak tarihçi olmaması , kendisinin ilgi ve araştırma alanında bir çok kişiden de iyi olduğu gerçeğini örtmez...

ilber hocaya gelince o da hiç bir zaman kesin bir şekilde padişahlar içki içerdi demez bi nevi ihtimaller üzerine konuşur

İhtimaller ve de " saray kayıtlarına " göre konuşur...

Ayrıca Osmanlı Araştırma Vakfı'ndan ,Sn.Prof Dr. Ahmed Akgündüz'ün şu ifadeleri...;

" Osmanlı Devletini teşkil eden fertler ma‘sûm ve günahsız değillerdir. İçlerinde I. Murad, II. Murad, Fâtih, Yavuz ve II. Abdülhamid gibi “veliyyullah“ denilen fertler bulunduğu gibi, içki ve benzeri günahları irtikâb eden şahıslar da bulunabilir..."

Kaynak : http://www.osmanli.org.tr/yazi-1-24.html (http://www.osmanli.org.tr/yazi-1-24.html)

Cümlesi bile " bazı Padişahların içki içtikleri " gerçeği için yeterlidir...

Bu arada bu konu altında hiç kimse " bütün padişahlar içki içerdi , sarhoştu..." demiyor,yok böyle bir şey...Nasıl içki içmeyen padişahlar varsa içenler de vardı,tema bundan ibaret...

Ancak sizin yazdıklarınızdan algılanan " kesinlikle padişahlar içki içmezdi " şeklindedir...

Sağlıcakla kalınız...

Neva
04-08-2011, 00:34
http://www.hayyam.com/sarap-kulturu/yazilar/turk-mutfak-kulturu/

Üzüm ve şarap konusunu Türk Mutfağı içerisinde değerlendirdiğimizde, şarabın üzümden elde edilen diğer ürünlere göre oldukça düşük bir tüketim oranı izlediği görülür.
Şu andaki bilgilerimize göre üzüm sözcüğü ilk olarak Uygur çağında görülmektedir. Üzümün kurutulduğu, üzümden tıp alanında yararlanıldığı konusu bundan sonraki Türk kaynaklarında da göze çarpar. Divan-ü Lügat-it Türk’de en çok adı geçen meyve üzümdür, sirke sözcüğüne de yer verilmiştir.

Yine Türk Mutfağında bu konunun kısa değerlendirmesi yapıldığında; pekmez, şıra, pestil, muska, bulama, sucuk, şurup, şerbet, tükenmez vb. gibi birçok üzüm kaynaklı ürünün hemen her yöremizde yaygın olduğu göze çarpmakta, bu konudaki araştırmalar da çeşit zenginliği yönünden fikir vermektedir.
Şarabın Türk Mutfağındaki yerini değerlendirmeden önce bu konuda kaynak kişilerin sorularımıza belirgin bir kaçınma ile cevap verdiklerini belirtmek yerinde olur.
Yine Hatay’dan vereceğimiz örnekte, kaynak kişilerin verdikleri bilgiler, ailelerin yıllardır yaptıkları şarap ve diğer içki üretimlerinin günümüzde de devam ettiği doğrultusundadır. Bu içki türleri Hıristiyan köylerinde olduğu kadar Müslüman köylerde de yaygın olarak tüketilir.
Şarabın tarihimizdeki önemine de çok kısa örneklerle değinmekte yarar vardır. Evliya Çelebi müselles adı verilen çeşitli otlarla kokulandırılan şarabın küçük bardaklarla içildiğini aktarmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1688deki içki iltizamı ha*zineye büyük bir gelir sağlamıştır. Bu dönemde serbest olan şarap ticaretinden yalnızca gümrük resmi alınırdı. Bunun için makamı Galata’da bulunan şarap kethüdasının emrinde 300 memurun bulunması, şarap ticaretinin Osmanlı başkentindeki fazlalığı hakkında fıkır verir. Farklı kaynaklar bu oranın tüm tüketiminin gayrı müslim halka mal edilemeyeceğini belirtmektedir.

Neva
04-08-2011, 00:39
http://www.turkish-cuisine.org/english/article_details.php?p_id=18&Pages=Articles

Honey, which some Turks called arı yağı (lit. “bee oil”) 29 was another important foodstuff. Eaten alone, it was also used in the preparation of a dish called bıhsı. Kaşgarlı Mahmud describes its preparation: Wheat is boiled, and almond kernels are added. To this, honey, milk and cooked bulamaç is added. After it ferments, it is eaten, and its milk is drunk 30. In addition, honey was mixed with an herb called kumlak and made into wine.

Neva
04-08-2011, 00:41
http://www.balnbal.com/icerik/osmanli-mutfaginda-balli-tatlilar.html

Balın fermente edilmiş kullanımı:
Bir de balın çok eski zamanlardan beri fermente edilerek kullanımı vardır. XI. yüzyılda bazı Türkler arıyağı dedikleri balı tek başına yemenin dışında, "kumlak" denilen bir bitkiyle karıştırarak şarap yapımında da kullanıyordu. Kumlak, Kıpçak illerinde çok yetişen ve yaprakları fasulye yaprağına benzeyen bir bitkiydi. Fakat bu şarabın nasıl yapıldığı hakkında bilgi bulunmamaktadır.
Bal bugün de çok ülkede likör, şarap, sirke ve bira yapımında kullanılmaktadır.

http://www.balparmak.com.tr/images/czg_ic.jpg

Bal Şarabı: Bal şarabı saf veya sulandırılmış baldan yapılır. Renk, ekşilik ve şarap lezzeti vermek için de meyve kullanılır. Fazla asitli ve tanen içeren meyveler daha az, diğer meyveler daha fazla kullanılmalıdır. Yani eğer 100 litre şarap yapmak isteniyorsa, ekşi üzüm ya da vişne gibi ekşi meyvelerden 20 kilogram, daha tatlı olanlardan 30-40 kilogram kullanmak gerekir. Kullanılacak meyveler orta derecede olgun, sağlam ve temiz olmalıdır. Meyveler iyice ezilip toprak veya tahta bir kap içine doldurulduktan sonra iki-üç gün kadar serin bir yerde, ara sıra karıştırılarak bekletilir. Sonra preslerden geçirilerek veya bez torbalar içinde sıkılarak suyu ve posası tamamen ayrılır. Meyve suyu kaynatılıp soğumaya bırakılır. Isısı 20 dereceye düştüğünde kullanıma hazırdır. Şarap yapımında kullanılacak bal, ezilen meyve miktarının sekizde veya onda biri kadar olmalıdır (20 kilogram ekşi meyve için iki-ikibuçuk kilogram bal).

Şaraba verilmesi istenen alkol yoğunluğuna göre adi şaraplar için yüzde 18-20, daha yoğun şaraplar için yüzde 40 oranında ballı su, meyve suyuna karıştırılarak ilave edilir. Yoğun şarap yapımında ballı su önce yüzde 25 oranında hazırlanır ve meyve suyuna karıştırılır. Kükreme başlayıp biraz ilerledikten sonra balın geri kalan yüzde 15'i eklenir. Eğer bal yüzde 30 oranından fazla konursa ağır bir şekilde kükrer. Balın kükremesi için en uygun ısı 20 derecedir. Isı daha azsa kükreme yavaşlar, 25 dereceden daha fazla olursa da şarap, sirkeleşir. Kükreme sırasında şarapta oluşan karbondioksitin dışarı çıkması ve şaraba havadan mikrop karışmaması için, konulduğu fıçıların delikleri üzerine kükreme başlığı konur. Fıçının üzerinde beşte bir oranında boşluk kalmalıdır. Bu şekilde hazırlanan şarap kükremenin tamamlanması için 10-15 gün bırakılır. Kükreme başlığından gaz çıkmadığında şarap olmuştur.

Kükreme tamamlandığında fıçı iyice doldurularak başlık alınır ve deliğe bir mantar tıpa konulur. Şarap bir süre sonra kendiliğinden durulur. Eğer hemen kullanılmayacaksa üst tarafından lastik bir sifonla başka bir fıçıya aktarılarak dibe çökmüş olan tortudan ayrılır.
Şarap yapımında kullanılan toprak veya tahta kaplar çok temiz olmalıdır. İyi kalaylanmış bakır kaplar da kullanılabilir. Bu işte kesinlikle demir malzemeler kullanılmamalıdır.

İçki, her ne kadar Müslümanlara haram olsa da İstanbul'da özel dini günler dışında hep içilmiştir. Osmanlı ileri gelenlerinin içki sofralarında şarap içilirken, rakı ayak takımının içkisi olmuştur. Sonradan varlıklılar rakıyı keşfetmiş, bu kez de ayak takımı şarapçılığa başlamıştır.

Neva
04-08-2011, 00:49
@neva

çok merak ediyorum resmi olarak not edilmeyen bir bilgi üzerine neden bu kadar kesin bir bilgiymiş gibi saldırıyorsunuz acaba

herkesin bildiği gibi osmanlıda şerbetlerin meşrubatların özel bir yeri vardır ve kimi nasipsizler bu şerbetleri şarap sanmışlardır ve bu şekilde yorumlar yapınca da olaydan bi haber insanlar maalesef içki olayına inanmışlardır

Ama ben de size en basta dedim ki; Resmi bir kayit aramayin, saray mutfagina zaten icki yapimina uygun maddeler giriyordu.

Icki icenler bilirler. Votka'nin, bira'nin sarap'in ve diger alkollu ickilerin en alasi evde yapilir.

Mesrubat baska seydir. Osmanli'da Komposto veya serbet denir ona. Herhangi bir meyve veya cicek kuru ve yas seker ve su ile kaynatilir sogutularak icilir.

Alkollu icki baska seydir, serbet baska seydir.

Neva
04-08-2011, 01:20
Telhisü Mehasini'l-Adab adlı esere göre Osmanlı'nın ilk sultanları ağızlarına içki koymasalar dahi ilk padişah olan Osman gazi Bizanslı beylerle (Tekfur) şarap içmişti fakat Taib Ahmet'e göre Osman Gazi'nin oğlu Orhan da içkiden uzak olmasına rağmen her iki padişah da toplantılarında iltifat etmek amacıyla içki sunularında bulunmuşlardı ki bu adet Yıldırım Beyazid, Çelebi Sultan Mehmet, Sultan I.ve II.Murat döneminde de devam etmişti.

Taib Ahmed'e göre Fatih Sultan Mehmet Han, Sultan Beyazid içki içiyordu. Beyazid'in içki ve bezm (içki meclisi) düşkünlüğünün sebebi eşi sırp prensi Maria Despina (Olivera)dı.

Ve 17. yüzyıldaki içki yasağı, Osmanlı'yı yeni bir alkol çeşidiyle tanıştırdı: Rakı.
Rakı, -görünürde sudan farklı olmadığı için-, içki yasağını delmek maksadıyla Osmanlı'ya giriverdi.
Görüldüğü gibi, bize ait zannettiğimiz rakı maalesef "milli içkimiz" değildi. "Rakı" sözcüğü Türkçe değil Arapça'ydı. Arap ülkelerinde "arak" denilmekteydi.
Rakıyı Osmanlı Sarayı da pek sevdi. III. Ahmed, çoğunlukla geceleri hünkár sofasında, balkonda yumuşak yastıklar içinde yarı yatmış bir halde oturur, sadrazamı, şairleri ve dalkavuklarıyla rakı içerdi.
Bir sonraki padişah I. Mahmud da içkiyi seviyordu.

http://www.buyukkeyif.com/readArticle.jsp?objectID=5000000000056986&url=Telhisu-Mehasinil-adaba-gore-Osmanlida-Icki:UYE-YAZILARI

dark screams
04-08-2011, 10:42
olayı neden dini bir boyuta getirmeye çalışıyorsunuz anlayamadım konu tarihle ilgili ve dine bakarak bu şekilde yorumlar yapılmaz ben tarafsız bir insan gözüyle bakıyorum olaya

ilber hoca kesin bi şekilde içki içerlerdi demez hatta padişah isimlerini bile tam olarak vermez

hal böyle iken ucu açık bi yorum yapmış olur ilber hoca

benim söylediğim şey savunduğum şey şu saraya alınan bi tuz bile not edlilirdi neden içkiler yok

alınan yanlış bi ibre sanırım alınıp işlenn herşey olması lazım

isteyen bakabilir

bazı arkadaşlar üzümden vs yapıldığını iddia ettiler de herkesin malumu osmanlıda meşrubatlar şerbetler çok önemliydi neden bu detayı atlıyorsunuz

bilinmyene osmanlı aslı ansiklopedik kitapta gerekli belgelerle kaynklarla içki içmediği ıspatlanmış dileyen bakabilir

yazarına ve kariyerine bakarsanız güvenilir bi kişi olduğunu görürsünüz arkadaşlar

yazarlar Doç. Dr. Said Öztürk / Prof. Dr. Ahmed Akgündüz

Neva
06-06-2013, 09:18
Cunku icki yapimi gayet kolaydir evde. Yani disardan alinmasina dahi gerek olmadan sarayda da bu yapilabilir zor birsey degildir.

xcan
06-06-2013, 12:47
Padişah torunları Murat Bardakçının programlarında bizzat içtiklerini itiraf ettiler zaten.
Şarabın hammaddesi şerbet zaten.
Sarı Selim Sarhoş kafayla hamamda oğlan kovalarken(tecavüz için) kaymış ve gebermiş Bu abidik osmanlı Şehit oldu demiş devlet töreniyle gömmüş.
Osmanlıda her pislik ziyadesiyle vardır.
Çocuk katilliği,kardeş katli.
Esrarkeşlik ,oğlancılık Padişah anaları adlı kitaabı okuyun.
Osmanlının iç yüzünü görün

Alıntı
FATİH DE EŞCİNSELDİ

Hilmi Yavuz yazısının bundan sonraki bölümünde ise sözü asıl Osmanlı eşcinselliğine getiriyor ve orada da Fatih Sultan Mehmed’in Avni mahlasıyla yazdığı divan şiirlerinde bunun net bir şekilde ortaya konduğunu, hatta bir vezirini sevgilisine ilgi gösterdi diye hapse attırdığını yazıyor:

"Hatırlayanınız var mıdır, bilmiyorum. Ama bundan tam on yıl önce Fatih Sultan Mehmed’in eşcinsel olduğu konusunda bazı tartışmalar olmuştu. Fatih’in ünlü iki gazeli vardır: Birincisinde, ’Veyis’ adında bir güzel oğlanı över, gazelin sonunda da ’Ey Avni! Taliin iyi gitti ve o sevgili (Veyis) misafirin oldu. Fırsatı kaçırma; zira Veyis bin cana bedeldir’ der. Malum, ’Avni’ Fatih Sultan Mehmed’in mahlasıdır; yani, şiirde kullandığı adı! İkinci gazelde, Galata’da bir kilisede görevli genç bir papazı öve öve bitiremez Fatih.

.....

Fatih Sultan Mehmed’in eşcinselliğinden Osmanlı rahatsızlık duymamış ki! Rahatsızlığı, bugünün etik kriterleriyle geçmişi ’aklamaya’(!) çalışanlar hissediyor... Osmanlı’nın bu konuda gizlisi saklısı yok! Veziri Ahmed Paşa’nın, gözdesi olan oğlanlardan birine gönül vermesi üzerine, gazaba gelip onu ’Kapıcılar Odası’na hapseden de Fatih Sultan Mehmed’den başkası değildir."

Yazıdan çıkan sonuca ve Meclis’te yaşanan diyaloğa dönersek, Murathan Mungan neden belediye başkanı olmasın ki? Tarih tekerrürden ibaret değil miydi?

HABER 7 COM http://www.kalemlervekiliclar.com/Thread-ESCINSEL-PADISAHLAR-ve-PADISAH-ANALARI

xcan
06-06-2013, 13:21
Abdülhamid’in torunu: ‘Padişahları koruma kanunu getirilmesini istiyorum’

http://haber.sol.org.tr/sites/default/files/imagecache/haber_resmi_v4/images/osmanoglu.jpg

İkinci Abdülhamid’in torunlarından Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Bursa’da bir firmanın Osmanlı padişahlarının isimlerini şarap markası olarak kullanmasına tepki gösterdi.

Alıntı
http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/abdulhamidin-torunu-padisahlari-koruma-kanunu-getirilmesini-istiyorum-haberi-74236

Britist Agent MKemal
06-06-2013, 15:25
Dini açıdan gizli içildiği vakit bir kimseyi ilgilendirmeyecek bir hadisedir. Kul ile Allah arasındadır. Lakin hiçbir padişah içmiş olsalar bile bundan ötürü bu günahlarını alenileştirme yoluna gitmemişlerdir.

xcan
06-06-2013, 15:29
Oğlan kovalarken ölmüş Şehit diye gömülmüşler neyi gizlemiş.(Sarı Selim)
Padişah değilmiydi İşgalcilere buyur diyen?
Halkının içinde,önünde savaşacağı yerde düşman gemileriyle kaçan.

Britist Agent MKemal
10-06-2013, 19:07
Padişah değilmiydi İşgalcilere buyur diyen?
Halkının içinde,önünde savaşacağı yerde düşman gemileriyle kaçan.
Osmanlının kendi zırhlısı olmadığından padişah İngiliz zırhlısıyla ayrılmak zorunda kalmıştır.

Ahlaksız
08-08-2013, 23:38
http://www.youtube.com/watch?v=LbQg5AKEMb4