PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ölen Genç Üniformalılar Üzerine

nefes
16-07-2009, 15:29
Bu yazımı birliğine dönerken mayın patlamasıyla can veren gençler üzerine yazmıştım. O zamanlar hala islamiyet konusunda 'acaba mı?'lardaydım. Şimdi görüyorum ki buralara kadar katettiğim yollarda yine hep 'cesurca sorgulama'lar varmış. Yazının isyankar ve duygusal yönlerini beş aylık oğlan babası olmama verin...

ŞEHiTLER ÖLÜR VATAN BÖLÜNMEZ !
Evladı olunca anlıyor insan...
Bir de bakıyorsun kapıda bir üniformalı dikilmiş, belki de tarifsiz işkencelerle, kendi iç hesaplaşmalarıyla dikilebilmeyi başarmış ve boğazında düğümlenenleri titrek sesiyle çözmeye çalışıyor. Biliyor ki birazdan, memleketimin yorgun yüzüne inat ovasında bayırında oksijenini doya doya tüketen ve binbir zahmetle ellerini çoraklaştırarak evladını yirmilerine getiren bu kadıncağız bir omuz arayacak. Yıllar boyu sapasağlam duran bedenine bir dayanak. Dimdik ayakta da olmalı bu yüzden. ‘Vatan sağolsun ana’ !! Sonra bu klişe avuntunun aslında artık demode olmaya başladığının sorgusunun boğmacasında ‘yahu gecesini gündüzüne katarak ve hayata hep tutunarak bu yaşlara getirdiği evladı yok artık’ diyecek kendi kendine. Bu vakitten sonra vatan sağ olsa ne olacak onun için ki. Kızgın alevde kor kırmızısı bir demiri alıp yüreğine saplasam ne olacak. Orgeneral Argeneral Tümgeneral Bütüngeneral Çeyrekgeneral Binbaşı Birmilyonbaşı gelse ne olacak. Dünyanın en profosyonel ve kaliteli avuntularını sunsa ne olacak. Evladının dolabını açıp kazağını kokladığı anda hücrelerinde kopacak kıvılcımları beynine saplanacak çivileri kim engelleyebilecek. Bu kadın daha yıllarca o buz gibi mezar taşını ısıtmaya gidecek. Belki de yanındaki torununa okşatacak babasının mezarını. Aklı fikri daha bakkaldan sakız almaya yetmeyen o küçücük yavrucak sanacak ki oranın altında bir oda var ve babası orada uyuyor mışıl mışıl. Aslında o toprağın buz gibi olduğunu ve neden daha minicik yaşında babasız kalanın o olduğunu milyarlarca kez sorgulaya sorgulaya büyüyecek. Ben şehit oğluyum babamı verdim bu toprağa ben de veririm seve seve mi diyecek yoksa ‘neden ben’ paradokslarıyla büyürken onaltısında açacak mı isyan bayraklarını. Savaş hattında çatır çatır gümbür gümbür göğüs göğüse savaşan dedelerim tamam ama neden benim babam bir tabak pilakinin hasretiyle bölüğüne dönerken hiç beklemediği bir anda yersiz sebepsiz öylesine ölüp gitti’lerle mi büyüyecek. Neden onun babası akdenize nazır zeytinyağlı mezelerin ve rakının göbeğine vurmalarla geçirdiği askerliğinden sonra evine dönüp oğlunu dizinin üstüne alıp kokusunu tattırıyor da benim babam alev alev yanarak ve alev alev yakarak gidiyor buz gibi toprağa...neden??? sırf vatan mı sağolsun? Bu babalar bu gencecik delikanlılar öldükçe vatan sağ mı kalıyor?? Huzur refah mutluluk adalet memleketin dört bir yanını mı kuşatıyor?? Bu evlatlar öldükçe götürücüler fırsatçılar ‘yok yahu ben götürmeyeyim. Adamcağız öldü orda. Yazıktır. Götürmeyeyim de vatan sağolsun’ mu diyor?? Bu vatan ne vampir ne vahşi birşeymiş yahu!! Gençlerin kanını içe içe mi sağ kalıyor. Milat öncesi kabilelerin rutin olarak herhangi bir değerlerine kurban vermelerinden ne farkı var bunun? Onlar da birilerini kurban edip bolluk bereket huzur refah “sağ”lık ver diye ayinler dualar yapmıyorlar mıydı? “Ana biz ‘sen’in oğlunu gönderdik oraya. Vazife senin. O öldü. Vatan “sağ”lığı için bol bol dua edip vatan sağolsun demen gerek. Bu memleket seninle her daim gurur duyuyor. Öyle yiyip içip tüketiyor. Sinemaya gidiyor boğaz boyu geziyor tozuyor ikibinüç model arabasını ikibindokuz modele çıkarıyor sonra evinde oturup televizyonu açıp vah vahlar ahlar offlar çeke çeke senin dualarını vatan sağolsunlarını izliyor. Ne yapalım piyango sana vurdu. Artık yapman gereken ömrünün geri kalanında oğlunun kazağını kokladıkça buZ gibi mezar taşını ısıttıkça dua etmen. Yoksa töbe billah bu vatan sağolmaz ha ona göre!!!”........BU NE YAHU???? Şehitler ölmez vatan bölünmez mi?? adam öldü yahu. Hangi ölmemek. Yok artık o. Öyle biryerlerde kalplerde falan da yaşayamaz. Avuntuya hiç gerek yok. Adam 22 yaşında öldü. Yok artık. Boncuk gözleriyle bakamayacak anasının gözlerine. Göğsüne yaslayıp kokusunu tattıramayacak doya doya. Adam öldü yahu daha gerçekçi bir şey var mı? tekrar soruyorum: bu vatan ne menem birşeymiş böyle. Bölünmemesi için illa kan mı istiyor. Acı mı istiyor. Bu vatan ne sadist birşeymiş böyle... bu ülkede bilim insanları var. Sosyologlar filozoflar düşünürler yazarlar aydınlar var. Bu ülkenin dört bir yanındaki üniversitelerinde bilimle yaşıyor gençler. Peki nedendir hala kuru kuru silah yüklenmek. Nedendir mahalle amcalarının, kahve köşesi muhabbetlerle büyümüşlerin bu ülkeyi yönetmesi. Bu ülkede siyasal bilgiler mezunu kaç politikacı siyasetçi var?? Futboldan iktisata iksitsattan siyasete gelmiş bir başbakan ve yine iktisattan siyasete gelmiş bir cumhurbaşkanı bu ülkeyi parsel parsel satmaktan başka ne halt edebilir? Şimdi gitse bunlar bu acısı beynine sıçramış kanser kanser yayılan ananın yanına ve “acınızı paylaşıyoruz. Derin üzüntü yaşıyoruz. Size ömür boyu maaş bağlıyoruz. Ev veriyoruz araba veriyoruz. Şimdi s.ktr olup gidiyoruz. Daha satıp savrulacak çok yer, kapıları peşkeş peşkeş açılacak çok rant, hısımlara dağıtalacak çok “yemeyen keriz”ler var...hadi eyvallah. Haa bak unutma sakın vatan sağolsun...” dese suçlayabilir misiniz?? Ne bekliyordunuz ki. Sonuçta kafadaki çarklar böyle çalışıyor. Belki o sırada da leydi, kolundaki yüzellibin dolarlık bol taşlı bileziğini bağışlar acılı anaya ha?
En acısı da yaşanan bunca şeyin tek sorumlusunun sanal bir bünye olması. Hani kazalar ardı arkasına gelir otobanlar kanla dolar da suçlu aslında bir Canavardır ya bu ülkede. Bunda da böyle. Terör.. oğlun şehit oldu. N’apalım Terör. O öldürdü. Biz bişey yapmadık. Valla yapmadık hepsi onun suçu. Bi bulsak dersini verecez de lanet olası iyi kaçıyor. Ama takipteyiz yeni silahlar aldık tam donanımlı kıçından başında ateş fışkırtırken amuda kalkıp uçan tekme savuran tanklar aldık yenecez o eşşoleşşeği.. terör olmasa ölmeyecek bu çocuklar da işteh!! Neyse ana vatan sağolsun sıradaki gelsin. Hiç sormayalım “yiğidim biz düşündük ki seni dağlara gönderelim sen orada koşar adım ‘her..şey..vatan..için..’ diye bağıra bağıra gaza gel kıvama gel sonra salalım seni terörün üstüne üstüne. Sonrası allah kerim..ölmek de var dönmek de..bakalım..atalım da bi zarları gerisi gelir. Ama şu arkadaşını da muğlaya gönderecez. Olur ya ben oraya bi ziyarete gittiğimde bana dolu dolu ikramda bulunabilmeleri için çalışsın diye. Orada yemek falan hazırlayacak bana ki ben enerjimi toplayıp zinde kalıp sonra sizin yanınıza gelip ‘saldırın lan şu **** teröre’ diyebileyim... Ee ne dersin?” diye... ne gerek var canım. Vatan görevi bu. Sorgusu suali olmaz. Vatan kan istiyorsa kan zeytinyağlı dolma istiyorsa dolma..

aydoe
16-07-2009, 22:23
Kanı kim istiyor?
Düşük yoğunluklu savaş nedir?
Destabilizasyon nedir?
Gayri nizami harb nedir?
Türkiye nereye gidiyor?
Bu soruyu soranlar ve cevaplamaya çalişanlar nerede?
İlginç bir ülkede yaşıyoruz,at izi it izine karışmış ve gerçekleri görebilen çok az insanımız var.
Politika geliştiremezseniz siyaseten mahkum olur başkalarının politikasına hizmet edersiniz,ve nice canları daha bu yanlış yolda kaybederiz.

Soda
16-07-2009, 23:20
Ne yapalım peki?

Gençler şehit düşmesin diye vatan topraklarını teröristlerle pazarlık masasına mı koyalım? Bize her silah çekene "al sana toprak" mı diyelim? Niye? Bizler ödlekler topluluğu muyuz?

Çözümünüz nedir?

Bu yazılanlar ucuz yollu bir acı sömürüsüdür.

Şehit düşeceğiz.

Hepimiz yeri geldiğinde şehit düşeceğiz

7 yaşından 70 yaşına 100 yaşına kadar hepimiz şehit düşeceğiz.

Toprak Mehmed'e susamıştır.

Başka yolu yok bunun.

AYATA
17-07-2009, 09:11
O masum sevecen yüzlü analara. o kalbi gibi yüzüde temiz babalara, ak sakallı dedelere,nur yüzlü ninelere, şaşkın ve iri gözlü gelinlere....."oğlun, torunun eşin vatan için şehit düştü " demenin ağırlığını kim bilir.....o şehit tabutlarının başında ağlıyan Anneler, babalar, eşler, çocuklar, kardeşler...onların acılarını kim bilir....ben bilirim, evet ben bilirim.....ve erkek evladı olan bir baba olarakta...her şeye rağmen....
"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır...toprak uğrunda ölen varsa vatandır..."
ben derim.....ben ve benim gibiler yüzünden bu vatan topraklarında sizlerde yaşarsınız....

exxonster
17-07-2009, 10:54
Bayrakları bayrak yapanın üstündeki kan olması, bana hep niye bayrakların olmaması gerektiği hakkında çok geçerli bir kanıt gibi gelmiştir. Hani mermiyi mermi yapanın saplandığı et olması gibi, ya da sapığı sapık edenin ettiği tecavüz olması gibi, tüm varlığı ve amacını kan dökülmesine, rekabete dayandırıyor bu cümle. Bu vatan toprakları nice bayraklar, nice devletler gördü, ama bayrağın değişmesiyle düzelen bir şeyler görmedim - şimdiki bayrak da, sonraki bayraklar da dahil buna. Maalesef ölenler sayesinde bu topraklarda bu bayrak ve sonra da bir çok başka bayrak dalgalanmaya devam edecek. Hepsi de aynı şeyi söyleyerek: "bu toprağı sömürmeye aç insanların peşinde hiç gözlerini kırpmadan ölen ortalama insanların anısına dalgalanıyorum."

nefes
17-07-2009, 11:29
Hep merak ederim, neden bu lider ülkelerin bayraklarını kan falan oluşturmuyor. Uğrunda (hala) ölenleri falan yok ama vatanlar işte. Refah içinde yaşıyorlar. İnsan gibi değer görüyorlar bu dünyada. Bu dünyada insan gibi değer görme, buna takdir de, hikmet de, öbür dünyada yaşayacağın güzel hayatla avut kendini. Yeter ki bölünmesin vatan. Yeter ki bayrağını bayrak yapan dökülen kan olsun. Gerisi teferruat. Öyle teferruatlar ki sen burda vatan-millet edebiyatınla dolup taşarken, o orda militan hareketleriyle dağ-tepe tırmanırken, emeğinle kazandığın, vergin, son donanımlı mayına yakalanmayan tanklara gidiyor. Sonra o tankları yakalayan mayınlar dağdakine gidiyor. Sonra o yakalayan mayınları dedekte edebilen radarlara gidiyor. Sonra o radarların frekanslarını bozabilen sinyal üreticiler dağdakine gidiyor.........gidiyor.........gidiyor....
merak ediyorum nereye kadar acaba? Bir şehit babası çıkıp 'verin geri oğlumu' diye diretene kadar mı?

AYATA
17-07-2009, 11:46
fazla zorlama istersen...ha..:) bu dünyanın yaşadığımız dönemdeki düzeni ne yazıkki böyle....değiştirmemize imkan varmı? şu anda yok.....hayat....kabullenmelerden ibarettir....ne yazıkki.

exxonster
17-07-2009, 11:52
"Eğer bir adam marşla uyum içinde yürüyebiliyorsa, o değersiz bir yaratıktır. kendisine yalnızca bir omurilik yeterli olabileceği halde her nasılsa yanlışlıkla bir beyni olmuştur onun. Uygarlığın bu kara lekesi en kısa sürede yok edilmelidir. Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçli ve bilinçsiz şiddetten, aptalca yurtseverlikten, tüm bunlardan nefret ediyorum. Ben savaşı ve o soğuk silahları öylesine tiksindirici ve aşağılayıcı buluyorum ki böyle iğrenç bir eyleme katılmaktansa kendimi yok ederim daha iyi...benim anlayışıma göre sıradan bir cinayet, savaşta adam öldürmekten daha kötü değildir."

--
Albert Einstein, 20. yüzyıl

------ 8-< 8-< 8-< 8-< ------

"Halinden memnun köleler kadar hastası olduğum bir cemaat daha yoktur."

--
Anonim, 20. yüzyıl

nefes
17-07-2009, 13:29
fazla zorlama istersen...ha..:) bu dünyanın yaşadığımız dönemdeki düzeni ne yazıkki böyle....değiştirmemize imkan varmı? şu anda yok.....hayat....kabullenmelerden ibarettir....ne yazıkki.

zaten kabullenmeler ve doğmalar değil mi karanlığa mahkum kılan...

unbe
17-07-2009, 13:31
o zaman bırakalım kimse ülkesi için bişi yapmasın
canı isteyen gelip yönetsin
bu mudur istediğiniz Nefes?

nefes
17-07-2009, 13:44
o zaman bırakalım kimse ülkesi için bişi yapmasın
canı isteyen gelip yönetsin
bu mudur istediğiniz Nefes?

Bir siyaset bilimcisi değilim. Bir politikacı da değilim. Ama olmadığımdan emin olduğum birşey daha var ki, o da: daha belki de karım diyeceği insanla sevişmeden daha belki de canım dediği oğluyla maç izlemeden ve bazıları ki daha bıyıkları terlemeden ölüp gidenlere 'böyle olması gerekiyor, kabullenmeliyiz'cilik...

partiZan
17-07-2009, 14:58
Sevgili dostlar insanları birbırını degersiz görmeyede öldürmeyede iten toplumları dil, din, ırk gibi seylerle birbirlerıne dusmaneden ve bu dusmanlıklardan kar edle edenlerdır. bizim ıcıne dustugumuz bu bayrak kutsaldır kan ıster yada neden gencecık ınsanlar ölmek zorunda kalıyor tartısmaları suraklı buradan doguyor. Birileri para kazanmak ıcın yada dıplomatık kazancları ıcın savas çıkarıyor karsı tarafta bu savası kazana bılmaek ıcın kendı evlatlarını ülkesının kutsal sembollerı ıle motıve edıyor. Insanların çıkmazı işte insanlar ne zaman farklılıkların zengınlık oldugunu anladıgında ancak insanlar mutlu olabılecek.

AYATA
17-07-2009, 15:16
anlamamakta ısrar etmek ne kötü.....dünyanın bu zamandaki düzeni diyoruz...ne yazık ki diyoruz....bizde istemeyiz genç ölümleri diyoruz....ama boşa diyoruz....bu vatanı savunacak insan kalmadığı zaman...gözünün önünde en sevdiklerine edilen tecavüzü görerek o kahr ile son nefesini vereceğinin farkında değilmisin. arkadaşım....İnsan oğlunun gözünü hırs bürüdüğü zaman en aşağılık mahluk olduğunu bilmiyormusun...gerçeklere gelin artık bırakın ütopik düşleri..sen boş ver en iyisimi biz senin sevdiklerinide senide koruruz...sadece karıştırma :)

nefes
17-07-2009, 15:34
anlamamakta ısrar etmek ne kötü.....dünyanın bu zamandaki düzeni diyoruz...ne yazık ki diyoruz....bizde istemeyiz genç ölümleri diyoruz....ama boşa diyoruz....bu vatanı savunacak insan kalmadığı zaman...gözünün önünde en sevdiklerine edilen tecavüzü görerek o kahr ile son nefesini vereceğinin farkında değilmisin. arkadaşım....İnsan oğlunun gözünü hırs bürüdüğü zaman en aşağılık mahluk olduğunu bilmiyormusun...gerçeklere gelin artık bırakın ütopik düşleri..sen boş ver en iyisimi biz senin sevdiklerinide senide koruruz...sadece karıştırma :)

sen daha ilk başta yazdıklarımı anlamamışsın ve de maalesef bana anlamamktan bahsediyorsun:
1. Yazım ne ile ilgili birkez daha okur musun?
2. Ne tecavüzünden bahsediyorsun? pkknın çıktığı 90lı senelerden önce herkesin sevdiklerine tecavüz mü ediliyordu?
3. Sen oraya hizmet, devlet güvencesi, insanca muamele, tüm TC vatandaşları gibi eşit hak ve hayatlar, elektrik, yol, OKUL götürmeyip de kan dolu mesajlarınla topunu tüfeğini götürdüğün sürece daha nice insanın dağa çıkacağını ve daha nice gencin onlarla çatışırken öleceğini göremiyor musun??
Ha doğru, sana göre bayrak kan ister yoksa dalgalanmaz, vatan ölü gençler ister karnı aç... o zaman çıkın dağa anasnı sataym, ölün....

unbe
17-07-2009, 17:34
sn. Nefes
kimse kabullenmekten bahsetmiyor zaten
dinlerden özgür olarak ve daha sonra da tabulardan sıyrılarak birlik ve beraberlik içerisinde olmak gerekir diyoruz
ama ne yazıkki birlik ve beraberlik hayallerde kaldı artık
çünkü türk insanı kendi derdinden başka birşeyi dşünemeyecek durumlara getirildi
hoş,düşünsede bişi olacağı yok çünkü herşeye karşı gelebilecek,türkiyeyi ayağa kaldırabilecek kişilerin hepsi ergenekoncu olarak yaftalandı.

parmis
17-07-2009, 22:42
CEPHEDE
Aslında ben daha güzel ölürdüm
arka bahçede askercilik oynarken
tahta tüfeğimle toprağa uzanır
annemin sesiyle doğrulurdum hemen
-Çabuk kalk üstün kirlenecek hınzır!

Yerdeyim yine bak anneciğim
n'olur kızma adımı çağır

http://www.siirperisi.net/images/sair.gif SUNAY AKIN (http://www.siirperisi.net/sair.asp?sair=88)

ölüme bir oyun gibi giden ve gitmeye zorlanan çocukların anneleri olarak gerçek kaybeden,acı çeken,bizleriz ...
Acımızı ,kaybımızı kimse dindiremez gideremez...

teröristinde annesi acı çeker şehidinde bu oyunları sahneye koyanlar utansınlar..

saygılar

parmis Güneşin_kızı

Soda
17-07-2009, 23:05
Victor Hugo der ki:

Aşkım için herşeyimi veririm ama vatanım için aşkımı da veririm.

Ben de derim ki:

Oğlum için herşeyimi veririm ama vatanım için oğlumu da veririm.

pervane
17-07-2009, 23:57
Bir oğul karşılığında alınacaklar ne olabilir ki bu fedayı gerektirecek?

Bir oğula karşılık: eğemenlerin oğullarının istekleri.

Bir oğulun bedenine,gençliğine karşılık: hiç bir zaman görmediğiniz veya göremeyeceğiniz araziler, ağaçlar,taşlar vs.vs.

Bir oğulun gözlerinin regine karşılık: kan kırmızısı

Bir oğulun sesine, nefesine karşılık : sloganlar, marşlar, bayraklar, meclisler, milletvekilleri, dalevereciler. anlaşmalar, kapalı kapılar ardında pazarlıklar, savaşlar, tanklar, kurşunlar...

büyü de baban sana işkenceler, idamlar alacak..

Keşke böyle bir insana oğul olmasan, doğmasan oğul..

Ben oğul olsaydım, beni bunlara değişecek bir babaya ancak gülerdim.. İsmail gibi kurbanlık olmak için beni dünya ile tanıştıran bir baba..
beni feda edeceği ne olursa olsun böyle bir babam olacaksa olmaz olsun..

Soda
18-07-2009, 00:25
Biz bu durumda "vatan sağolsun" deriz.

Sizler bunu anlamazsınız.

Biz daima "vatan sağolsun" deriz.

Siz bunu hiçbir zaman anlamazsınız.

pervane
18-07-2009, 01:10
Evet biz o toprağın üzerinde evladımız yaşamayacaksa bizim yaşamamızın bir anlamı yoktur deriz, biz evladımızı kurban etmek yerine kendimiz boynumuzu bıçağa süreriz, biz anayız biz babayız kimsenin canımızda can olana dokunmasına müsade etmeyiz. Biz henüz daha insanız! geçmişte kurda kuşa yem etmemek için onu sabitlediğimiz yerde şimdi kurda kuşa yem etmeyiz, ettirmeyiz. Evladımızı koruma güdümüzü taşımaya devam ediyoruz, insan kalmakta diretiyoruz..

Biz evladımızı toprağa değil toprağı evladımıza kurban ederiz.

Vatanın canı yoktur, sağ olması safsatadır. vatan ölümlü değildir, sadece sahip değiştirir. Evlatlarımız babasını anasını değiştiremez can veren biziz, evlatlarımızın canı vardır. biz vatanı sevmezsek vatan bizden hesap sormaz, üzülmez. kurbanlık koyun bile dönüp bıçağına bakar. Evlatlarımız bizden sevgi bekler,merhamet bekler,gelecek bekler, onların gözüne toprak doldurmayız. Evlatlarımız candır, canlı kalacaktır.

Bu nedenledir ki hiç bir zaman anlaşamayacağız!!

AYATA
18-07-2009, 08:49
Bencillik bu şekildede olabiliyor demek....benim oğlum yaşamayacaksa kimsenim oğlu yaşamasın, boşunaymış Atalarının kurtuluş savaşında kan dökmesi....(bilemiyorum belkide dökmemişlerdir) boşunaymış evlatlarımız hür ve özgür yaşasın diye sömürgecilere karşı verdikleri mücadele.......birileri söylevler verir birileride ölür vatan için...bir başka türleri var...kaçarlar.....nefes adlı üye sanki tek düşman pkaka gibi geldi olayı yine bölücü örgüte dayadı....senin ordun, savunma dinamiklerin olmasa....o bir milyon bile olmayan nüfusu ile ermenistan bile gelir girer bu ülkeye dedelerine yaptığını sanada yapar....aynen bir zamanlar doğu anadoluda olduğu gibi ve daha dün azerbaycan ve karabağda yaptığı gibi.....size iyi uykular....masallar ile büyütün çocuklarınızı....kurttan korkan tavşanı övün...

evet pervane asla anlaşamayacağız...

bazen savaş gerekliliktir....aşağıdaki örnekte Mustafa Kemal dış yabancılara bunu çok güzel anlatıyor...bizde iç yabancılara aktaralım...

MUSTAFA KEMAL'İN GENERAL HARBORD'A VERDİĞİ MÜLÂKAT

Birinci Cihan Harbi'nde, General Pershing'in kurmay başkanı bulunan General Harbord 1919 Eylülünde Sivas'a gelir ve burada Mustfa Kemal'le görüşür, General bir hayli konuştuktan sonra sözlerine şunları ekler:
''- Ben bu vazifeye getirildiğim zaman Türk tarihini okudum. Gördüm ki milletiniz büyük ordular hazırlamış, büyük kumandanlar yetiştirmiştir. Bunu yapan bir millet, mutlâka bir medeniyet sahibi olmalıdır. Bunu takdir ederim. Fakat bugünkü vaziyetimize bakalım. Başta Almanya olmak üzere dört müttefiktiniz. Dört sene muharebe ettiniz, neticede mağlûp oldunuz. Dördünüz bir arada yapamadığınız bir şeyi, bu vaziyetimizde tek başınıza yapmayı nasıl düşünebilirsiniz? Fertlerin intihar ettiğini vakit vakit görürüz. Şimdi de bir milletin intiharına mı şahit olacağız!
Atatürk, büyük bir heyecan içinde bu sözlere aşağıdaki cevabı vermişler:
''- Generale teşekkür ederim. Tarihimizi okumuş, milletimizin büyük ordular, büyük kumandanlar yetiştirdiğini, bunun için milletimizin bir medeniyete sahip olması lâzım geleceğini takdir ve kabul ediyor. Fakat şunu bilmesini isterim ki biz, emperyalistlerin pençesine düşen bir kuş gibi tedrici, sefil bir ölüme mahkûm olmaktan ise babalarımızın oğlu sıfatıyla vuruşa vuruşa ölmeği tercih ediyoruz.''
Atatürk, bu son sözleri söylerken, avucu ile, bir pençeye düşmüş bir kuş işareti yapıyor ve avucunu sıkarak tedrici ve sefil ölümün şeklini gösteriyor.
Harbord, ve arkadaşları sessizce ayağa kalkıyorlar:
''- Biz de olsak öyle yapardık...
Diyorlar ve Atatürk'le arkadaşlarının elini sessizce sıkarak oradan uzaklaşıyorlar.
(Vatan'dan, 10 Kasım 1952)

pervane
18-07-2009, 12:49
Bencillik bu şekildede olabiliyor demek....benim oğlum yaşamayacaksa kimsenim oğlu yaşamasın,

AYATA kendinizi boşuna yormayın yazdıklarımı kendinizce bu şekle sokarak haklı çıkacağınızı zannediyorsunuz. Pekala da biliyorsunuz yazdıklarım da sizin çıkarmaya çalıştığınız bir anlam yok! kafanız siz- biz, onun oğlu-benim oğlum ayrımı ile dolu çünkü, tek bildiğiniz toprak birliği siz anlamazsınız yazdıklarımı, kıvırdığınız yerlerde değil çünkü benim yazdıklarım...

Siz Şanlı tarihinizden örnekler verip savaş tamtamlarını bekleyin, merak buyurmayın biz sizin çocuklarınızın canını korumak için de kendi canımızı siper ederiz günümüz canavarlarına! çünkü onların anne babaları canavar ile çıkar birliği içinde evlatlarının yaşamı üzerinden anlaşma yapacak kadar çıkmışlar analık babalık, insanlık kavramının dışına. yolunuz açık ola! boşuna evirip çevirmeyin yazdıklarımı gülüp geçiyorum çünkü...

AYATA
18-07-2009, 13:55
Hayret, ben de size, hemde kahkahalar ile gülüyorum.....bir insan nasıl bu kadar saf ve dünya gerçeklerinden bu kadar uzak olur diye...neyse uğrola.....keyfine bak...haymatlos biraderim..:)

niveru
18-07-2009, 17:12
ben bu General Harbord u bir yerden hatirliyorum , ama nereden !!,, ha tamam

bu amerikaya yazilan ve Winston prensibleri ile alakali , amerikanin mandaligini isteyen talep sonrasi , turkiyeye gelen general , dogu anadoluda ve karadenizde incelemelerde bulunmustu ,,

mandacilik talebi mi ne oldu ? hic , sadece amerikan kongresi red etdi :)

niveru
18-07-2009, 17:30
bunlarda ataturkun adi gecen generala soyledigi ve temsilcinin raporunda yazdiklarindandir

"In a statement given out on October 15, Mustapha Kemal said:

The Nationalist Party recognized the necessity of the aid of an impartial foreign country. It is our aim to secure the development of Turkey as she stood at the armistice. We have no expansionist plans, but it is our conviction that Turkey can be made a rich and prosperous country if she can get a good government. Our Government has become weakened through foreign interference and intrigues. After all our experience we are sure that America is the only country able to help us. We guarantee no new Turkish violences against the Armenians will take place.""

bazi seyleri ortaya atarken resmin butununun size karsi donebilecegini gormek lazim ,
propaganda malzemesi oalrak kullanmak uzere cimbizlanan alintilarin gercegin tamami olmadigi da bir gercekdir

neyse konu disina tasmadan , son sozum tarih bildiginizden cok daha baska gelismisrtir diyelim ve kapatayim

Soda
19-07-2009, 00:57
neyse konu disina tasmadan , son sozum tarih bildiginizden cok daha baska gelismisrtir diyelim ve kapatayim

Kapatmayın açın.

niveru
19-07-2009, 03:16
acalim sayin soda ,

sivas kongresi sirasinda mandacilik talepleri yogun bir sekilde tartisilir , hatta bu tartismalar sonunda rauf beyin onerisi ile abd ye bir mektup yazilmasi kararlastirilir,
Abd senotosuna gonderilen telgraf ile anadoluda incelemelerde bulunmak uzere bir heyet gonderilmesi talep edilir, Bu mektubun altinda ataturkunde imzasi vardir .Nutukda kendisi boyle bir mektubu hatirlamadigini soylemesine ragmen , gerek diger taniklarin hatiralari gerekse abd senotosun arsivleri bu mektubun varligini kanitlar durumdadir...

sozu gecen general bu talep sonrasi anadoluya gelen kisidir .. ingilizce metinde ise , bizzat mustafa kemalin agzindan , gelecekde ermenilere karsi bir daha sidet uygulanmiyacagi konusunda guvence verildigi bildirilmektedir !,, eh bundan artik ne anliyorsaniz ,, ;)

generalin hikayesi kisaca budur..

Soda
19-07-2009, 12:28
Açar açmaz ilk işleyeceğiniz konunun Sivas kongresi ile ilgili malum dedikoduların olacağını tahmin etmiştim.

Şöyle yapalım isterseniz:

Siz buraya Sivas kongresi kararlarını yazın.

Tamamını.

Oradan ilerleyelim. Şimdi Sivas kongresinden bahsetmişken Sivas kongresi kararlarını ele almadan ilerleyemeyiz. Orjinal dili ile Sivas kongresi kararlarını bekliyorum.

Tarihçi önce resmi belgelere bakar, değil mi?

ABD konusuna gelince: Atatürk Amerikayı bi güzel kullanmıştır. Bu kullanma Lozan'da da vardır. Atatürk sadece askerî bir deha değil aynı zamanda siyasi bir dehaydı.

Amerika neden Lozan'ı tanımadı sanıyorsunuz?

İşte size bir kışkırtıcı soru.

Hiçbir tarihçi Amerikanın neden Lozan'ı tanımadığını size söylemez ama ben söylerim.

Devam edin ilerleyin ve Sivas kongresi kararlarını buraya yazın. Sizi kirli bilgilerden kurtaracağım, apaydınlık bir bakışa sahip olacaksınız.

pervane
19-07-2009, 12:58
Pehehehe! tarihçiye de bakın siz. Mitoljik kuş olunca çok tarih bilen safirat şimdi de soda bize tarihten örnekler verecek dikkatle dinleyiniz arkadaşlar.

Kökbilimci kendisi hem de bir ara da cihan Göktürk soyuduru savlıyordu kendiler. hey gidi eski günler hey!

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5631&page=4

"Sizi kirli bilgilerden kurtaracağım, apaydınlık bir bakışa sahip olacaksınız."

Kurtarın bey baba! birazda siz kurtarın bizi! kurtara kurtara insanlıktan çıkardınız bu ülkedekileri zaten, ama sizler hala kurtarıcılıktan vaz geçmediniz!
ülkenin kadrolu kurtarıcıları sizi sizi... :)

Ne diyordu şair!

"memleketi kurtara kurtara memleket olmaktan çıkardılar"

olsun ama boşta kalmayıp TD de bizi küflü tarih bilgileri ile de kurtarabilirsiniz sayın kurtarıcı soda! yanlız biz kurtarıcalara maaş ödemiyoruz, sizi şöyle TSK ya yönlendirsek malum buralarda harcanmayın!...

yucemanitu
19-07-2009, 15:45
Sabancı Holding için, Tayyip'in oğluna aldığı gemicik için, Petrol Ofisi için, Koç Holding için, bilmemnebank için neden hiçbir şeyi olmayan gariban can versin malın mülkün sahibi kendi korusun yahu neden mülk sahibinin mülkü için mülksüz can versin? Bugüne kadar hep garibanların evinden kalktı tabutlar, şehit cenazeleri neden trilyoner birinin oğluna şehit olmak gibi bir şeref nasip olmuyorda bu büyük onur hep garibana bahşediliyor.

Soda
19-07-2009, 21:30
Pehehehe! tarihçiye de bakın siz. Mitoljik kuş olunca çok tarih bilen safirat şimdi de soda bize tarihten örnekler verecek dikkatle dinleyiniz arkadaşlar.

Kökbilimci kendisi hem de bir ara da cihan Göktürk soyuduru savlıyordu kendiler. hey gidi eski günler hey!

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5631&page=4

"Sizi kirli bilgilerden kurtaracağım, apaydınlık bir bakışa sahip olacaksınız."

Kurtarın bey baba! birazda siz kurtarın bizi! kurtara kurtara insanlıktan çıkardınız bu ülkedekileri zaten, ama sizler hala kurtarıcılıktan vaz geçmediniz!
ülkenin kadrolu kurtarıcıları sizi sizi... :)

Ne diyordu şair!

"memleketi kurtara kurtara memleket olmaktan çıkardılar"

olsun ama boşta kalmayıp TD de bizi küflü tarih bilgileri ile de kurtarabilirsiniz sayın kurtarıcı soda! yanlız biz kurtarıcalara maaş ödemiyoruz, sizi şöyle TSK ya yönlendirsek malum buralarda harcanmayın!...

Ben şimdi bu satırları yazana ne diyeyim?

Benim muhattabım değilsin. Kendine başka eğlence bul. Hatta ufaktan ufaktan okumayı öğren. O zaman böyle laf kalabalıklığı yapmanın boş bir uğraş olduğunu anlarsın.

Ayrıca bu şekilde "kişisel" sataşmalarda bulunanları yönetime havale ediyorum. Sonuçta sağlıklı bir tartışma ortamından mahrum kalıyoruz böyle egolarını tatmin etmek isteyenler yüzünden. Bize de yazık değil mi?

Neferkamin Anu
19-07-2009, 21:46

.

Kendinizi yırtsanızda asla devletiniz olamayacak.Üniversitelerde psikoloji ve psikiyatri bölümleri boşuna kurulmadı değilmi.;içsel boşluk başka nasıl dolacak.:pound:

pervane
19-07-2009, 23:34
Ben şimdi bu satırları yazana ne diyeyim?

Hiç bir şey demenize zaten gerek yok sayın soda. Benden nasıl bir ciddiyet beklentisinde bulunabilirsinz ki, Bu başlıkta Oğlunu kurban edebilecek bir babaya sadece güleceğimi beyan etmiştim. Sonra da biz kurbanlıkları aydınlatma ve kurtarma girişiminde bulunan sizdiniz. Madem bu ülkenin gençleri feda edilecek! bırakın da sizin engin bilgilerinizden mahrum kalsınlar, gözleri açılmasın ki başlarına gelecek felaketi hissedemesinler. Bizi okumaya teşvik edeceksiniz de ne olacak vatan okumayazması olmayanlar yüzünden sağ kalmıyormu? Yoksa hangi bilinçli genç gözü kapalı gider bu oyunun bu daleverenin peşinden, sonra da ölüsü gelir annesine babasına. Yönetim ne yapsın gençlerinin teker teker kurban edildiği bir ülkede acıdan aklını şaşırmış pervaneye! Pervane gülmesin de ne yapsın! bu kan gölünün içinde.
Size neden yazık olsun ki, vatan sağolsun deriz olur biter.

Kendinizi yırtsanızda asla devletiniz olamayacak.

Akhenaton siz devletiniz olsun diye kendinizi yırtmışmıydınız, yahu neden söylemiyorsunuz devlet sahibi olmak için yırtınılacağını. Kürtler boşuna o zaman psikiyatri polikliniklerinde kafayı yiyor! yırtınırlardı sizin gibi bir devlet sahibi olurlardı. Çok yaşayın emi !Akhenaton ne iyi ettiniz de geldiniz, sizler bu sitenin asli unsurusunuz! korunmaya alınması gereken beyinlersiniz, siz olmazsanız nasıl düşünememenin ne olduğunu, inanmanın ne olduğunu anlayacak yurdum insanı, hoş geldiniz :)

evrensel-insan
19-07-2009, 23:46
Saygideger pervane;

Kiz sen Neferkamin Anu'nun, Akhenaton oldugunu nasil anladin, helal sana walla! Benim boyle "cin fikirlerim" yok. Su isin yolunu, yordamini bana da bir ogretsene! Ben bu konularda; bayagi tecrubesizim. Belki de, yeteri kadar gozlem yapamiyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

pervane
19-07-2009, 23:56
İlahi evrensel hocam ben de sizi kendimden cin bilirdim:)
Anlaşılmayacak ne var ! dakka bir gol bir Neferkamin Anu hemen açığını vermiş sizin diğer başlıkta yahudilerden bahsederek:) ben nasıl cin olabilirim ki. Bu kadar cin olmadan çarpmaya yeltenenler varken :dance:

Neferkamin Anu
20-07-2009, 00:03
İlahi evrensel hocam ben de sizi kendimden cin bilirdim:)
Anlaşılmayacak ne var ! dakka bir gol bir Neferkamin Anu hemen açığını vermiş sizin diğer başlıkta yahudilerden bahsederek:) ben nasıl cin olabilirim ki. Bu kadar cin olmadan çarpmaya yeltenenler varken :dance:

Siz her kırmızıyı aynı algılayanlardansınız heralde.

Neferkamin Anu
20-07-2009, 00:04
walla! Benim boyle "cin fikirlerim" yok. Su isin yolunu, yordamini bana da bir ogretsene! Ben bu konularda; bayagi tecrubesizim. Belki de, yeteri kadar gozlem yapamiyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Senin klavyende v harfi yokmu w yazıyorsun , hadi yanlışlıla bastın desek yanyama değil.

Cin' mi .....

Oda neki.

pervane
20-07-2009, 00:05
Yooo! kırmızı mavi renk ile karışınca mor oluyor, mor rengini de algılayabiliyoruz biz:)

Neferkamin Anu
20-07-2009, 00:07
Kendinizi yırtsanızda asla devletiniz olamayacak.

Akhenaton siz devletiniz olsun diye kendinizi yırtmışmıydınız, yahu neden söylemiyorsunuz devlet sahibi olmak için yırtınılacağını. Kürtler boşuna o zaman psikiyatri polikliniklerinde kafayı yiyor! yırtınırlardı sizin gibi bir devlet sahibi olurlardı. Çok yaşayın emi !Akhenaton ne iyi ettiniz de geldiniz, sizler bu sitenin asli unsurusunuz! korunmaya alınması gereken beyinlersiniz, siz olmazsanız nasıl düşünememenin ne olduğunu, inanmanın ne olduğunu anlayacak yurdum insanı, hoş geldiniz :)

Boşuna kendinizi yırtmayınız belirttiğiniiz kişi değilim.Varsa bir düşünceniz onu belirtin, gördüğüm kadarıyla klasik kürt triplerinden başka bir şey yok. EDİT

evrensel-insan
20-07-2009, 00:08
Saygideger pervane;

Herzaman, aciksozlu, ici, disibir, dusundugunu soyleyebilen v.s. bir yapiya sahip olmusumdur. Kurnazlik, cinlik, politika v.s. konularinda hep sinifta kalirim. Sebebi de; herkesi oldugu gibi kabul ederim ve kimseye dusunce bazinda bir cekim uygulamam. O nedenle de; herkesi hem kendini ortaya koyusundan, hem de sadece o oanki ortaya koyusundan algilar ve tanirim.

Ayrica; herhangibir ideolojik inancsal dogrularimda olmadigindan; kisileri kendi dogrularima cekme gibi, veya belirli bir dogruya yonlendirme gibi, bir amacim da; yoktur. Ben bireyim ve bireyselim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
20-07-2009, 00:11
Saygideger Neferkamin Anu;

Var tabi de; walla, arkadasimizdan aliskanlik yapti, kusura bakma.

Saygilarimla;
evrensel-insan