PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kötülük evrimin doğal bir sonucu mu?

mayonez
01-08-2009, 18:46
Evrime göre genlerini doğal seçilime yakalanmadan bir sonraki kuşağa aktarabilen canlılar başarılıdır.

Mesela vatanını korumak için şehit olan kişi aslında kendi genlerini bir sonraki nesle aktaramayacağı için aslında hastalıklıdır.

Bunun yanında askerden kaçarak, diğer insanları dolandırarak maddi servet edinen ve genleri aktarmak için büyük avantaj yakalayan hırsızlar aslında güçlüdür. Çünkü hayatta kalma mücadelesini en iyi anlayan genlere sahiptir.

Bu verdiğim bilgiler sizlere sunu sormak istiyorum sizce bazı insanların iyi bazılarının kötü olarak yaftalanmasının sebebi ne olabilir? Yoksa insandaki bu kötülük yapma belirtisi evrimin doğal bir sonucu mu?

tensiz.denek
01-08-2009, 20:17
Bu verdiğim bilgiler sizlere sunu sormak istiyorum sizce bazı insanların iyi bazılarının kötü olarak yaftalanmasının sebebi ne olabilir? Yoksa insandaki bu kötülük yapma belirtisi evrimin doğal bir sonucu mu?
Sayın mayonez,
Szin de bildiğiniz gibi, iyilik ve kötülük doğada var olan kavramlar değildir. İyilik ve kötülük insanlar tarafından yaratılmışlardır ve bu kavramların değerleri bireye veya bireyler bütününü oluşturan gruplar, kabileler veya köylere göre değişirler.
Örnek vermek gerekirse şöyle bir hikaye tasarlayalım. A köyündeki bir gıda stoğunda çıkan yangın sonucunda A köyünün kışı geçirecek kadar yiyeceği kalmamıştır. A köyü B köyünden yardım ister. Fakat yiyecek stoğunu zaten ucu ucuna denkleştirmiş olan B köyü A köyüne yardım etmez. Bunun sonucunda B köyünü kötülük ve şeytanlıkla suçlayan ve açlıktan gözü dönen A köyü B köyüne saldırır.
Bu durumda kötünün kim olduğuna karar verebilir misiniz? Gerçekte kötü kimdir? Siz A veya B köyünde yaşasaydınız ne yapardınız?

Vereceğiniz cevap, iyilik ve kötülüğe evrimin vereceği cevap olacaktır. Kendi türlerinin devamlılığını sağlamak veya garantiye almak için, eşlerini ve yavrularını aç bırakmamak için canlılar birbirlerini öldürmek dahil her yolu deneyeceklerdir.

Bunun dışında insanların birbirlerine olan davranışlarının insanda sosyalliğin gelişmesiyle alakalı olduğudur. Şöyle düşünürsek, Eğer A köyüne ait değilseniz ve A köyündeki insanlardan birine iyilik yaparsanız, A köyü tarafından kabullenilecek ve o grubun bir parçası olarak hayatta kalma şansınızı arttırabilirsiniz. Buna karşılık A köyünden birine zarar verirseniz büyük ihtimalle avlanacak ve ortadan kaldırılacaksınız. İnsanların gruplar halinde veya köylerde yaşama nedenleri beraber yaşamanın getirdiği rahatlık ve güven duygusudur. Dolayısıyla ben insanın sosyalliğinin evriminin insanları bir arada huzurlu yaşamaya teşvik edici yönde olduğuna inanıyorum.

Saygılar,

nogada
01-08-2009, 20:22
Sayın mayonez,
Szin de bildiğiniz gibi, iyilik ve kötülük doğada var olan kavramlar değildir. İyilik ve kötülük insanlar tarafından yaratılmışlardır ve bu kavramların değerleri bireye veya bireyler bütününü oluşturan gruplar, kabileler veya köylere göre değişirler.
Örnek vermek gerekirse şöyle bir hikaye tasarlayalım. A köyündeki bir gıda stoğunda çıkan yangın sonucunda A köyünün kışı geçirecek kadar yiyeceği kalmamıştır. A köyü B köyünden yardım ister. Fakat yiyecek stoğunu zaten ucu ucuna denkleştirmiş olan B köyü A köyüne yardım etmez. Bunun sonucunda B köyünü kötülük ve şeytanlıkla suçlayan ve açlıktan gözü dönen A köyü B köyüne saldırır.
Bu durumda kötünün kim olduğuna karar verebilir misiniz? Gerçekte kötü kimdir? Siz A veya B köyünde yaşasaydınız ne yapardınız?

Bu çok basit bir örnek olmuş.Bana kalırsa dünyadaki herkez katiller,tacevüzcüler,hırsızlar ve tüm kötü tabirleri işleyenler yaptıklarının kötülüğünü bilmekte faakt devam etmektedirler.

Saygılarımla...

tensiz.denek
01-08-2009, 20:34
Bu çok basit bir örnek olmuş.Bana kalırsa dünyadaki herkez katiller,tacevüzcüler,hırsızlar ve tüm kötü tabirleri işleyenler yaptıklarının kötülüğünü bilmekte faakt devam etmektedirler.

Saygılarımla...
Sayın mayonez evrimsel bir bakış açısıyla sormuş bu soruyu, dolayısıyla basit bir örnekle ilkel insanların dönemlerinden bir örnekle cevap vermeye çalıştım. Şurası kesin ki bugün çok çeşitli hırsızlık, tecavüz ve katillik yöntemleri var. Modern yerine ilkel insanı örnek olarak almak, konunun resminin çizilmesini daha fazla kolaylaştırır bence.

Bunun dışında hırsızlık, tecavüz ve katliam, insan dışında diğer canlıların da başvurdukları basit üreme ve hayatta kalma stratejilerindendir. Evrim için bu yöntemler iyi veya kötü değildir. Sadece hayatta kalma yollarından biridir. tecavüzcü için iyidir tecavüz, genlerini aktarma şansı kazanır, tecavüze uğrayan içinse kötüdür. Aylarca karnında istemediği bir bebekle yaşamak zorunda kalır.

Sonuçta kimin için iyi veya kötü olduğu evrimin umrunda değil, tecavüzcü eğer tecavüzcü genini dölüne katarmayı başarabilirse, evrimsel açıdan başarılı bir yöntem olacaktır tecavüz.

Saygılar,

nogada
01-08-2009, 21:27
.

tecavüzcü için iyidir tecavüz, genlerini aktarma şansı kazanır, tecavüze uğrayan içinse kötüdür. Aylarca karnında istemediği bir bebekle yaşamak zorunda kalır.
Saygılar,

Hmm.Sanırım bir yaşıma daha girdim.Kusura bakmayın ama şöylemi demek istediniz acaba:

Tecavüzcüler sapık değiller sadece genlerini başkalarına aktarıp,soylarını devam ettirmek isteyen aile kuramamış garibanlardır.Komik.

Erkeklere tecavüz edenlerde sanırım kör olmalılar.Ayrıca biz aklı olan ve fikir üreten bir canlı platformuna bakıyoruz,mantık ile hareket etmeyen hayvanlara değil zannedersem.

Ha birde tecavüz edip öldürenler de var onlarda heralde son anda vazgeçmişler,soylarının devamını sağlamaktan.

Sapiens
01-08-2009, 22:28
Tecavüz gibi kötü davranışların temelinde sahip olduğumuz hormonlar yatar. Hormonlar, canlıların nesillerinin devamını sağlamak ve diğer fonksiyonların yerine getirilmesi maksadıyla evrim sürecinde ortaya çıkmış çözüm yöntemleridir. Doğa, bazı hormonlar vasıtasıyla canlıların çiftleşmesini sağlar, o kadar. Bunun dışında, olayın ahlaki olup olmamasıyla ilgili bir değerlendirmede bulunmak doğanın işlevi değildir.

Saldırganlık genel olarak testeron seviyesi ile alakalıdır. Testeronu yüksek olanın böyle davranışlar göstermesi normaldir. Ancak testeronun yüksek olması normal midir? Hormon teslerinde, çeşitli hormonların min/max durumları da gösterilir. Adamın testeronunun yüksek olması, anormal bir durumdur, ama, bunun insanı saldırgan etmesi normal bir durumdur. Sorgulanacak olan "Saldırgan adam", "Testosteronu yükselmiş" adamdır.

Herhangi bir hormon "şunu yap" diye bastırırken, bunu yapınca başına geleceği biliyorsan, başka hormonlar salgılanır. Eğer o hormonlar veya benzeri mekanizmalar baskın çıkarsa, o işi yapmazsın. Örneğin, bir deniz aslanı, alfa erkeğin (baskın erkek) sahasına girmez. Girerse, onunla karşılacağını bilir. Bu halde hormonları ona şunun haremine dal, dağıt hatunları derken, hayatta kalma güdüsü sağlayan hormonları, oraya girme derler. Ve sonuçta ikisinden biri baskın çıkar.

Olayı insana indirdiğimizde şu durumla yüzleşiriz. Mesela güzel bir bayan gördüğümüzde ister istemez bir takım homonlar salgılarız, aklımıza türlü düşünceler gelebilir :) Güzel bayanların erkeklerin davranışlarını değiştirdiği bilinen bir gerçektir. Şimdi bu hormonlar salgılanırken, bir yandan da diğer hormonlar salgılanır. Aklımıza gelenlerin mantıklı olmayacağı, ahlaki ve hukuki neticeleri olacağını biliriz ve bu düşünceler her zaman baskın çıkar. Böylelikle kendimizi dizginleyebiliriz.

Testesteron seviyesi çok yüksek bir kişi ise bu hormonunu bastırmakta güçlük çeker ve bazen de bastıramaz. Böylece tecavüz gibi kötü davranışlar gerçekleşir. Bunu bilerek yapmış olduğu için suçludur ama bu ayrı bir konu tabii...

nogada
01-08-2009, 22:31
Tamam ben hormanal bir etkileşim olduğunu biliyorum.Fakat forumu açan arkadaşın açma nedeni bunu öğrenmek değil anladığım kadarıyla.Yani insan kötülük yapıp yapmadığının,kötülük yaparken farkında olduğudur benim anlatmaya çalıştığım.Elbetteki kötülük yada iyilik evrime göre bir nitelik taşımamaktadır.

tensiz.denek
01-08-2009, 23:15
Sayın nogada,
Sanırım beni yanlış anladınız. Açıklamaya çalışayım,

"Tecavüzcüler sapık değiller sadece genlerini başkalarına aktarıp,soylarını devam ettirmek isteyen aile kuramamış garibanlardır.Komik."demişsiniz

"...tecavüzcü için iyidir tecavüz, genlerini aktarma şansı kazanır, tecavüze uğrayan içinse kötüdür."demiştim

Burada bir içgüdü söz konusudur, bir hastalık gibidir. Beyin içinden çıkılamayan hormonal dengelerde girerek bastırılamayan içgüdülerle yoğrulur ve kontrol edilemeyen kötü davranış ortaya çıkar. Her nekadar etik için bu davranış kötü olsada, bu genetik hormonal bozukluk tecavüze uğrayan canlıyla beraber bir sonraki döle aktarılır ve bu bozukluğun devamlılığı sağlanır.
Kısacası doğada tecavüz eden canlı bunu "soylarını devam ettirmek isteyen aile kuramamış" durumundan kurtulmak için değil, içgüdülerini bastırıp hormonal dengeye ulaşmak için yapar. Aile kurmuş, dölleriniin devamını garantiye almış bireyler dahi tecavüz edebilirler. Yani bu bilinçli bir davranış değildir. En azından tecavüz öncesinde ve sırasında.

Genel olarak canlıları değil de insanları ele alırsak durum çok daha karışır. Tecavüz edip öldürmeyi bir nöropsikoloğa danışmak en doğrusu olur sanırım. Bugün kategorilenmiş belki binlerce psikolojik rahatsızlık var. Ben bu rahatsızlıkların karmaşık sosyal düzenin getirdiği ikilemlerden kaynaklandığını düşünüyorum. İlkel insan dönemlerinde günümüze oranla sosyal yapıda oldukça ilkeldi. Gösterebileceğim yazılı bir belge yok -araştırmadım- fakat ben ilkel insanlarda daha az psikolojik rahatsızlığın bulunduğuna ve sosyal düzen karmaşıklaştıkça ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıkların ve sapıklıkların arttığına inanıyorum.

İyilik ve kötülükten bahsederken etik anlamda iyi ve kötüden bahsetmedim. Söz ettiğim iyilik tecavüz eden kişinin hormonlarını kontrol eden genlerdeki anormalliğin tecavüze yatkınlıkla sonuçlanması ve bunun sonucunda da bu gen kodlamalarının normalde o canlının sahip olacağı döl sayısını normalin üstünde arttırarak tecavüze yatkınlık genlerinin daha fazla döle geçmesini sağlayacağı anlamındadır. Bu o gen kodları için iyi birşeydir çünkü tecavüzce yatkınlık gen kodlaması daha çok bulunacaktır.

Dişi için ise bu durum kötüdür çünkü istemediği bebek uzun aylar boyunca vücudundan enerji çalacaktır..

Saygılar,

ulpian
01-08-2009, 23:18
Evrime göre genlerini doğal seçilime yakalanmadan bir sonraki kuşağa aktarabilen canlılar başarılıdır.

Mesela vatanını korumak için şehit olan kişi aslında kendi genlerini bir sonraki nesle aktaramayacağı için aslında hastalıklıdır.

Bunun yanında askerden kaçarak, diğer insanları dolandırarak maddi servet edinen ve genleri aktarmak için büyük avantaj yakalayan hırsızlar aslında güçlüdür. Çünkü hayatta kalma mücadelesini en iyi anlayan genlere sahiptir.

Konuyla pek ilgisi yok ama birçok savaş olmuştur ki tarihde, her iki taraf ülkede de, oluşan militanca atmosfer içerisinde 'ben savaşa gitmiyorum' demek daha büyük bir erdem ve cesaret gerektirmiştir.

Eğer savaşa katılmak ya da katılmamak genlerimizle de ilgiliyse ve katılmayanlar, daha çok türeyip zaman içerisinde insan türünde bu yönde bir evrim sağlayacaksa, keşke evrimin o dayanılmaz ağır çarkını hızlılaştırıverseydik derim.

saygılarımla