Orijinalini görmek için tıklayınız : Gnome Var mıdır?
yucemanitu
03-08-2009, 01:26
http://img262.imageshack.us/img262/8913/gnomeq.png (http://img262.imageshack.us/i/gnomeq.png/)
Ormanda kaybolanlara şakalar yapıp onları korkutan bu minik orman perileri gerçekten var mıdır? Bunların var olduğuna inanmamak bir inanç mıdır?
yucemanitu
03-08-2009, 01:31
sevimli yaratıklarmış:D
Sevgili unbe bacım bırak şimdi sevimliliğini de Gnome var mıdır? İnanır mısın , Gnome'a inanmıyorum demek bir inanç mıdır bunu açıklayabilir misin?
inanmam Atlasım.
görüntüsü hoş işte.
ama peri meri yoktur kanaatimce....
yucemanitu
03-08-2009, 01:36
O zaman sıkı dur bu bir inançmış, bir şeye inanmamak o şeyin olmadığına inanmakmış ve bu bir inançmış. Yani şu an senin nur topu gibi bir inancın oldu. :D
bence olmamasi icin hic bir neden yok :)))))))))))
O zaman sıkı dur bu bir inançmış, bir şeye inanmamak o şeyin olmadığına inanmakmış ve bu bir inançmış. Yani şu an senin nur topu gibi bir inancın oldu. :D
yapma yaw
e o zaman ateistlik te bi inanç mı oluyo bu durumda?
neyse,gece gece benim kafamı bulandırma sen uyuyacam birazdan...
iyi geceler
evrensel-insan
03-08-2009, 01:38
Saygideger atlas;
Gnome'lari bilmem ama; gurular ve kucuk yesil adamlar; ben kucuklugumden beri duydugum yaratiklar. Walla, Muhammed, Tanri v.s. gibi; onlarin resimleri de yok. Ama senin bu gnomelar; kucuk yesil adamlara, birde pamuk prenses'in yedi cucelerine benziyor. Guru larda; enternasyonalist anlamda; kisilere, gerektiginde yardim eden kucuk yaratiklar.
Aslinda bu konu bayagi ilginc, cunku bir deyise gore; "eger dusunce dalgalar halinde ise; ve o dalgalar; kaynagindan geliyorsa ve insanoglu dusuncesi sciencefiction, yani bilim-kurgu temelli, hemde cizimli yaratiklar ve makanlar dusunebiliyorsa, onlar mutlaka vardir, "deniyor.Inanclar sonucta, bir somut ile ozdeslestirilebilirse, kavramlasir ve inanca sunulur. Aksi, mumkun degildir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
http://img262.imageshack.us/img262/8913/gnomeq.png (http://img262.imageshack.us/i/gnomeq.png/)
Ormanda kaybolanlara şakalar yapıp onları korkutan bu minik orman perileri gerçekten var mıdır? Bunların var olduğuna inanmamak bir inanç mıdır?
Ya varsalar!!!..Hımmm, belki birisine malum oldu veya gördü..Tersini ispatlayamadığımız şey var da olabilir..:wacko:
O zaman gnom var da olabilir Atlas:nerd:
Yok diyenlere teessüf ediyorum.Kınıyorum.Tabii ki gnomların var olmadığına inanmak bir inançtır...:D
yucemanitu
03-08-2009, 01:42
Aslında burda bir ironi yapmak istemiştim ve unbe zannedersem ne demek istediğimi anlamış. Gnome diye bir şeye inanmamak nasıl inanç olmuyorsa Ateizmde bazı kişilerin zannettiği gibi inanç değildir. Bir şeye dair inancın bulunmaması inançsızlıktır olmadığına inanmak değil olduğuna dair inanç taşımamaktır bu "olmadığına inanmak" lafı sadece saçma bir kelime oyunudur.
yucemanitu
03-08-2009, 01:43
Hmm unbe gibi preach de anlamış ne demek istediğimi.
Hmm unbe gibi preach de anlamış ne demek istediğimi.
Çok zordu..Ama hemen bildim. :D
Gnome yoktur,Allah vardır .
evrensel-insan
03-08-2009, 01:58
Saygideger arkadaslar;
Herhangibirseye olan ICI BOS inanc, sorun degildir. Sorun; ideolojik inancsal dogrusallardadir. Yani, inancsal dusuncededir.
Cunku inancsal dusunce, birincisi sabit, ikincisi sahiplenilen ve savunulan dusuncedir. Dogrulugu degismez ve kalicidir. Ayrica, dusunceye yon, ve yonelim verir. Yukumluluk ve bag yukler. Yasam ve iliskilerin, sekillenisinde onemli bir rol oynar. Teslimiyete, ibadete, putlastirmaya, yuceltmeye, kulluga, kolelige ve imana kadar gidebilir.
Tum kavramla ozdeslesmis soyutlarda, somutta yansi bulur. Tum etiksel degerler, sosyal-siyasal-toplumsal sekillenmeler, sistem ve duzenlemeler, psikolojik degerler v.s. hepsi inanctir. Kisiler, bu inanclarla kisilik ve kimliklerini olustururlar ve her olusturulan soyut deger, kisiyi insanliktan bir derece uzaklastirir. Insanliga ve insan olmaya ulasmak; bu soyut degerlerden arinmayla ve iclerini bosaltmayla paraleldir.
Ustelik bu soyut ve inancsal degerlerin; kisinin yasam ve iliskisinde de hic bir yarari yoktur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
yucemanitu
03-08-2009, 02:00
Hocam asıl tartıştığımız şu bir şeyin var olduğuna dair inancın olmaması, bir inanç mıdır?
evrensel-insan
03-08-2009, 02:14
Saygideger atlas;
Daha once de acikladigim gibi; inanclar soyuttur ve somut vucut bulduklarinda devreye girer. Bir ateist tanri kavramina somut bir vucut bulamadigi icin varin karsiti olan yoku kullanir.
Soyle dusunelim "Ben senin dogru soyledigine inanmiyorum" cunlesini inceleyelim. Birincisi, bu cumle "benim inancima gore; senin cumlende dogru yok" ya da senin cumlen dogru degil demektir. Inancin seye bagindan ziyade dusunceyle ve somutlayabilmekle paralelligi vardir.
Soyle ornekliyelim. Sevgi soyut bir kavramdir ve bir inanctir. Eger sen bu sevgi inancina bir vucut bulursan, mesela cicek, kitap veya bir kisi; o zaman; sevgiye inanirsin. Bulamazsan, inanmazsin. Mesela, senin sevdigin kisi, seni sevmeyebilir, neden? Cunku; o sevgi inancini seninle ozdeslestirememis ve sevgi kavrami soyut olarak kalmistir.
Tanri konusuna gelince. Kisilerden bagimsiz olarak, tanri bir soyut kavramdir ve ancak INANCLA IFADE EDILIR. Bu ifade edis te; kisi duzeyine indirgendiginde; kisinin tanri soyut kavramina bir vucut bulup bulamadigidir. Vucut bulan, inanir; bulmayan inanmaz.
Bu temelde; tanrisal olarak ortaya atilmis tum ideolojik gorusler, inanc katagorisine girer. Oyuzden de, Ateizm; teizmin karsitidir. Yani Asevgi gibi.
Mesela Demokrasi kavramindan ornek verelim. Bir ulkede, fasist ideolojik inancina gore, demokrasi varken; kominist ideolojik inancina gore yoktur. Neden, fasist ideoloji inandigi demokrasi dogrusunu o ulkede bulmus, yani ulkeyi vucut olarak algilamis; kominist inanc demokrasiye o ulkede vucut bulamamistir. Yani, demokrasi inanci; fasizme gore varken; komunizme gore yoktur. Tanri da aynidir. Tanri inanci; teiste gore varken; ateiste gore yoktur. Bilmem yeteri kadar aciklayabildim mi?
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
03-08-2009, 02:21
Saygideger atlas;
Var ve olmak iki farkli kavramdir. Var; yansisi, algilanip; kavram olarak yansitilandir. Yani; varin yansisi; kavram oldurulup yansitilir. Vari olduran insanogludur.
Bu konudaki felsefe-psikoloji bolumundeki "yaratilis teorisine bir alternatif varmidir?" baslikli yaziyi okursan, orada; var midir olan?, yoksa olan mi vardir? temelli bir aciklama var. Daha aydinlatici olabilir.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=10991
Bence, tum mesajlari oku.
Saygilarimla;
evrensel-insan
keşke olsalardı.....gnome lar, Elf ler, org lar, hobbitler, ejderhalar, ve nice masal yaratıkları....daha renkli olurdu dünya....gerç insanlar onlarıda yok ederdi bu zamana kadar.
1. Gnome vardır, biliyorum.
Açıklama;
Var olduğunu bilmek ampirik ölçümlere, somut kanıtlara dayanır.
Örnek;
Hemen yanımda bir gnome bana yazıda yardım etmekte ve diğer arkadaşlarım da onu görmekteler.
2. Gnome vardır, inanıyorum.
Açıklama;
Hiçbir somut kanıt yok. Subjektij sonuç.
Örnek;
Henüz bir Gnome görmedim ama okuduklarım ve Sn. AYATA'nın resmine bakınca var olduğuna inanıyorum.
3. Gnome yoktur, biliyorum.
Açıklama;
Yokluk ispat edilemez. Anlamsız.
Örnek;
Şimdiye kadar yapılan tüm araştırmalarda ve bilimsel tezlerde Gnome diye bir varlığa rastlanmamış olsa da Gnome yoktur denemez. Yer çekimini henüz adlandırmamışken yerçekiminin yokluğunu, Güneş sistemimizi henüz keşfedememişken güneş sistemimizin olmadığını söyleyemeyeceğimiz gibi.
4. Gnome yoktur, inanıyorum.
Açıklama;
Hiçbir somut kanıt yok. Subjektif sonuç.
Örnek;
Şimdiye kadar yapılan tüm araştırmalara ve bilimsel tezlerde Gnome diye bir varlığa rastlanmamış olduğu için Gnomenin olmadığına inanıyorum.
Sonuç;
İnananlar ile inanmayanlar, somut kanıtları olmadan subjektif karar verenlerdir.
Bilenler ile bilmeyenler ise ampirik sonuç ve somut kanıtlar ile sonuca ulaşanlardır.