PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Asimilasyon

Deist Bedo
06-08-2009, 23:05
Asimilasyon aslında hiç kötü bir şey değil. Latince similis benzer, ad-similare benzeştirmek. Yerel ve aşiretsel olanı aşıp daha genel hatta evrensel bir kültür potasında harman olmak bana prensip olarak yanlış gelmiyor. İnsanın ufku gelişir, görgüsü artar. Boktan boktan köy dedikodularıyla vakit öldüreceğine en azından metropol dedikodularıyla haşır neşir olursun, daha havalı takılırsın. İngilizcen varsa Zimbabwe’deki adamla çet yaparsın, İtalya’dan sevgili bulursun. Al sana asimilasyon. Fena mı?

TC rejiminin asimilasyon politikasında çirkin olan şey başka. Bunlar politik anlamda geri zekâlı oldukları için, asimile etmek istediği vatandaşa direktman hakaret ediyor. Senin kültürün yok (çünkü ben yok sayıyorum), dilin yok (çünkü ben bilmiyorum), tarihin yok (okulda öğretmediler), sen hayvansın, gel devletinin şefkat kucağına otur; üç kuşak boyu arıza çıkarmaz, itaat edersen seni belki kabul ederiz diyor. E bazı insanlar büsbütün onursuz değil. Bu şartlarda asimile edilmeyi kabul etmiyorlar. Ne oluyor? Hadi bakalım bölücü, ırkçı, terorist, falan filan.

Benim enişteler, “Vatandaş Türkçe konuş” terörünün estirildiği bir devirde evde tek kelime Türkçe konuşmayı yasak etmişlerdi. 1983’te kalkıp Kanada’ya göçtüler. Aradan bir yıl geçmedi, çocuklar evde sadece İngilizce konuşmaya başladılar. Demek ki neymiş? Asıl dertleri asimilasyon değilmiş, asimile etmeye yeltenenlerin terbiyesizliği imiş.

Sevan Nişanyan - Taraf

Deist Bedo
06-08-2009, 23:05
Güzel bir yazı paylaşmak istedim ;) Lütfen gereksiz iletilere cevap yetiştirme gayreti içinde olmayalım.. Bırakın yazıp dursunlar..

evrensel-insan
07-08-2009, 00:01
Saygideger Deist Bedo;

Asimilasyon ile "muslumanlastirma" veya "Turklestirme" veya; herhangibir ...lestirme arasinda fark vardir. Politik, planli, bilincli, bir amac icin uygulanan yol ve yontem asimilasyon degil;....lestirmedir.

Asimilasyon ise; bir cesit evrimdir. Yani kendi kendine olma. Bu su demektir. Eger icinde bulundugunuz toplum size yasam ve iliski, etiksel ve herturlu deger olarak "yabanciysa" sizde, bu size yabanci toplumda uzun sure ve birkac nesil yasarsaniz; bilerek ya da bilmeyerek, bilincli ya da bilincsiz, isteyerek ya da farkinda olmayarak; o toplumun yabanci degerlerine; alismaya, onlari uygulamaya ve zamanla kendinizi o toplumun bir ferdi olarak gormeye baslarsiniz.

Tabi bu asimilasyonun, suresi ve etkisi; hem kisiye, hem de kisinin kendi degerlerine bagliliginin derecesine, kendi degerlerini bilmesinin bilincine ve ailesinin, cevresinin v.s. bu asimilasyona karsi gostermis oldugu degisime v.s. baglidir. Ustelik kisi, asimilasyona ugradiginin da, farkinda degildir. Ulkesindeki uyumsuzlugun sonucunu da, asimilasyonda degil; ulkenin degismis oldugunda arar, yani kendini bilmeden kandirir.

Bugun Anadolu'dan; Avrupaya, 1960 lardan beri olan gocler ve onun uzerinden gecen sure icindeki ve oralarda dogup-buyuyen nesil; Anadolu'ya dondugunde uyum sorunu yasamaktadir.

Bunun tek nedeni, bu uyumsuzlugu yasayanin; uyumsuzlugunu veren, asimiliye olmus olmasidir. Asimilasyon, ayrica nesiller arasi da; sancili ve sarsintili olur. Ebeveyn, evlatlarindaki degisimi hos karsilamaz. Evlatlar da; bu degisimsiz yasayamaz.

Eger kisi kendini bu calkantiya gore ayarlayamazsa; yuvalar yikilir, aileler dagilir, evlatlar evleri terk eder. Bilhassa; bizim toplum acisindan; kadinlardaki buyuk degisim ve erkekle olan iliskilerindeki kendini ortaya koymasi; ailenin en buyuk sorunu olur. Erkek bu kadindaki degisimi; hem algilayamaz, hem de kadinindan "suphe" etmesine yol acar. Ayrica erkegin; tek eslilige, kolayca sadakat gostermemesi ve bunun anlayisini esinden beklemesi de, sorunlardan biridir.

Ama; dedigim gibi; eger ulke ve iktidarlari; bu girisimi, politik bir uygulama ve bu uygulamayi; egitime, ogretime ve yasama yayma politikasi gosterirlerse; bu asimilasyon degil; ...lestirmedir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

hakdogan
07-08-2009, 00:24
Bu meseleyi konuşulacaksa, çıplak gerçeğe zoom yapılmalı.

Aksi havanda su dövmektir.

Genelde İslam Toplumları, özelden Müslüman Türkler, diğer ırklara ve kültürlere hep saygılı olmuştur.

Zira Müslüman, renklerin ve dillerin farklılığını Allah'ın ayetleri olarak kabul ve iman eder.

O sebeple bir dili, ırkı reddetmek, Allah'ın bir ayetini reddetmektir.

Bu sebeple soykırım, asimilasyon ve benzeri günah ve lekeler, Müslümanların tarihinde yer almaz.

Şimdi, bu konuyu Türkiye özelinde konuşacaksak, histerik bir eda ile "maksat T.C'ye sallayalım" derdinde olmayanlar, Türkiye'nin yakın tarihindeki "kripto" gerçeğini öncelikle masaya yatırmalı.

Yoksa dediğim gibi havanda su döverler.

Ha, bu, şu demek de değildir.

Hiç bir Müslüman Türk, bu tip leke ve günahlara meyyal olmadı.

Hayır bunu demiyorum, dediğim bahsedilen cürümler kollektivite gerektirir.

Ne İslam Dünyasında, ne Müslüman Türk tarihinde bu anlamda tek bir leke yoktur.

Ben size bir anahtar, bir ip ucu vereyim.

Osmanlı söz konusu olduğunda toptan reddi miras eden resmi ve derin ideoloji, neden 1915 olayları söz konusu olduğunda feveran eder?

Evet, düşünün bu soru üzerinde...

pervane
07-08-2009, 00:30
Sn. hakdogan, şöyle bir başlığımız da var. Bunu da göz önüne alarak devam edebilirmiyiz?

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=7236

Deist Bedo
07-08-2009, 00:30
@hakdogan (http://www.turandursun.com/forumlar/member.php?u=7462)

Yemin ederim ki haktan uzak, batıla yakınsınız.

hakdogan
07-08-2009, 00:35
Sn. hakdogan, şöyle bir başlığımız da var. Bunu da göz önüne alarak devam edebilirmiyiz?

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=7236

Edemeyiz, zira bir çok yerde tekrarlanan ezberlere ve gerçeği eğip deforme eden tahlillere dayalı o eleştirileri daha bu gün, son video çalışmanızın boşluğunu afişe etme sadedinde ortaya koyduk.

Arzu eden oraya bakar.

Üstelik, eğer iddianız, İslam toplumlarında asimilasyon ve soykırım yapıldı ise, bunu lütfen net, objektif/nesnel verilerle ortaya koyun.

Beklemedeyiz...

Deist Bedo
07-08-2009, 00:37
Üstelik, eğer iddianız, İslam toplumlarında asimilasyon ve soykırım yapıldı ise, bunu lütfen net, objektif/nesnel verilerle ortaya koyun.

Beklemedeyiz...

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=211753&postcount=66

ama lütfen samimi olun ve dilsiz şeytana dönüşmeyin sizde diğer müslümanlar gibi.

pervane
07-08-2009, 00:39
Sn.hakdogan öncelikle sizden asimilasyon tanımınızı almam gerekecek devam etmek için.

hakdogan
07-08-2009, 00:39
@hakdogan (http://www.turandursun.com/forumlar/member.php?u=7462)

Yemin ederim ki haktan uzak, batıla yakınsınız.

What dedin?

Ayrıca ne üzerine yemin ettin, onu da fena halde merak ettim...

hakdogan
07-08-2009, 00:45
http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=211753&postcount=66

ama lütfen samimi olun ve dilsiz şeytana dönüşmeyin sizde diğer müslümanlar gibi.

Bak iki gözüm, konuştuğun sahada kelam etmeden evvel önce malumat sahibi ol, sonra alıntı yaptığın adamın konuya nasıl girdiğine bir bak, sonra da hiç olmazsa onun genel görüşlerini öğrenebileceğin postlarına bak.

Ben, Türkiye'de kriptolar eliyle, kardeşin kardeşe düşürüldüğünü, politika, tarih üzerine yazdığım neredeyse her adreste defaatle yazmış, yazmakla kalmamış, söylediğimi temellendirmiş birisiyim.

Sen, boş zamanlarında "Neler oluyor diye sorma, parçaları birleştir" başlığına takıl, vaktim oldukça orada yıllardır göremediğiniz gerçekleri afişe edeceğim.

Tekrar ediyorum, İslam Toplumlarında, sistematik, kollektif bir asimilasyon, soykırım ve benzeri günahlar vuku bulmamıştır.

İşte bu topraklar, Kilise, Havra ve Camiiler yanyana.

İşte 400 küsür yıl hüküm sürülen Balkanlar.

Osmanlıca, Türkçe bilen kaç kişi var?

Peki ya anadilini unutan?

Ama Fransızın bir asır bile kalmadığı topraklarda millet anadili gibi Fransızca konuşuyor.

Ha keza İngiliz için de durum bu.

Azıcık araştırma, okuma, öğrenme cehdiniz olsun.

Bilmeyen bana yazmasın, bilmeyeni sözlerimle hırpalamadan yazamıyorum, sonra mızıkçılık edip ağlıyorlar.

Benden söylemesi...

AYATA
07-08-2009, 09:01
asimilemi? kim asimile olmuş...buyrun bakın.

http://www.haber10.com/haber/89162/

..ilkel olanın çağdaşlaşması zordur, ama çağdaş bir insan çok çabuk ilkelleşir..bir adaya bir entellektüel ile bir zonta düşse zontanın entellektüel olma ihtimali yoktur ama entellektüel çok çabuk zontalaşacaktır...Sosyolojik gerçek bu...bunu Irkçılık olsun diyede demiyorum buyrun Almanya daki vatandaşlarımıza bakın..nerdeyse iki, üç nesil oldu sonuç ortada...hala Roma da Romalılar gibi yaşayamıyorlar..

kafasikarisik
07-08-2009, 22:14
Sayın Dilaver,
hakaret edemezsiniz ve ırkçılık yapamazsınız.
Sizinle sürekli bu konuda didişir durumda olmak istemem ama, dinciler dinciliklerini savunmalı ve yaymaya çalışmalıdır diyorsanız, ırkçılarda ırkçılıklarını yaşamalıdır. Yada her ikiside olmamalıdır.
Dincilerin dünyaya yaşattığı trajediler, ırkçıların yaşattıkları ve yaşatmaya devam ettikleri yanında hiç te az değildir. Irkları dolayısıyla eziyet görenler ile dini inanç/inançsızlıkları dolayısı ile eziyet görenlerin arasında bir fark göremiyorum. Bu sebeple ırkçılık benim gözümde ne ise dincilikte odur. Ya demokrat görüşünüzü ırkçılığıda içine alacak şekilde geniş tutmalısınız yada dinciliği de aynı katagoride değerlendirmelisiniz.
Bu görüşüm aslında sizin nezninizde YK kanalı ile tüzüğünüzü gözden geçirme talebimdir.

dilaver
07-08-2009, 22:54
Sayın kafasıkarışık

Irkçılık evrensel bir suçtur ve herhalde bunu mahkum etmeyen hiç bir huku sistemi de yoktur.

Bu site ise dinlere karşı mücadele eder ancak inançlara karşı degil.

Burada devlet dini ile kişisel dini ve inancı ayırmak gerekiyor. İnsanlar istediklerine inanabilirler ve bunu da dile getirebilirler. Bu zaten anayasamızda da koruma altına alınmıştır.

Ancak devlet dini ise farklıdır. Devlet dini aymnen ırkçılık gibidir ve insanları tek tipleştirmeye çalışır. Diyanetin işlevi de zaten budur ve bu da anayasadaki en büyük çelişkilerden biridir.

Devlet dinine hep beraber mücadele edelim ve buna karşı çıkalım. Dinciler ya da inanalra dünyaya trajedi falan yaşatmadılar. Ne zaman ki din siyaset oldu, ki aslında hep böyleydi o zaman trajediler de yaşandı. Burada önemli olan devlet denen kurumları dini insanları assimile etmek için kullanmasıdır.

Haçlı Seferlerinin her halde din temelinde geliştigini iddia etmeyeceksiniz. Haçlı seferleri bir rant ve paylaşım mücadelesidir ve burada kullanılan da masum insanların inançlarıdır.

Yavuz da aynısını yapmadı mı. Ya da insanlar Irakta sadece din adına mı birbirlerini vuruyorlar.

Bırakın inanan istedigi gibi inansın, ama bunu bizlere zorla kabul ettirdigi ve dini siyasallaştırıp zor uyguladıgı zaman birlikte karşı çıkalım.

Sıradan bir insanın Allah inancının size ne zararı olabilir ki.

Unutmayın ki inanan bir toplumda yaşıyoruz ve birbirimize zorlama yapmadıktan sonra dini inancın hiç bir zararı da yoktur.

Ayrımı koymak lazım. Irkçı diye bildigimiz insanlar var. Birilerini imha etmeye çalışmadıktan sonra, kin güdüp bunu yaygınlaştırmadıktan sonra, nefret ve şiddeti teşvik etmedikten sonra onların kafa yapıları ile ilgilenmiyoruz ve dilediklerini söylüyorlar. Ama ne zamanki azıtıp imhaya başlıyorlar o zaman engelleniyorlar. Bu dinsizler için de inananlar için de geçerli bir olgu.

saygılarımla

kafasikarisik
08-08-2009, 03:15
Sayın dilaver,
Irkçılık evrensel bir suçtur ve herhalde bunu mahkum etmeyen hiç bir huku sistemi de yoktur.
1940 larda da dünyanın hatırı sayılır bir kısmında iktidardı, çoğuna da seçimle gelmişti.

Haçlı seferleri bir rant ve paylaşım mücadelesidir ve burada kullanılan da masum insanların inançlarıdır.

Haçlı seferleri yerine "II. dünya savaşı", inançları yerine "aidiyet duyguları" koyduğunuz zaman cümlenizin anlam kaybetmediğini göreceksiniz.

Dinciler ya da inanalra dünyaya trajedi falan yaşatmadılar.
Dinciler kelimesini özellikle dindarlar yerine kullanıyorum, devlette din egemenliğini savunanlar anlamında. O sebeple devleti (veya kısmı egemenliği) ele geçiren dinciler çok trajedi yaşatmışlardır. İslam tarihi bile 4 halifeden başlayarak kanla yazılan iktidar kavgalarına sahne olmuştur. Bu arada milliyetçilik ile ırkçılık arasında nasıl ince bir çizgi varsa dindarlık ile dincilik arasında da o kadar ince bir çizgi vardır. En ufak bir kıvılcım "masum milliyetçiyi" azılı ırkçıya çevireceği gibi bir "masum dindarı" dinciye çevirebilir.
Haçlı Seferlerinin her halde din temelinde geliştigini iddia etmeyeceksiniz.
Sivrisinek sebep değil sonuçtur. Bataklığı kurutmadığınız sürece sivrisinek olacaktır. Dincilik ve milliyetçilik bataklığını kurutmazsanız burda üreyen PKK mı? jitem mi? hizbullah mı? el-kaide mi? ergenakon mu? ne ise uçuşan sivrisinekler hep olur, haçlı zihniyeti mi? emperyalistler mi? darbeciler mi? kim ise onlarda kullanır. Bataklığı kurutmanın yolu (burda hemen şiddetle mi? sorusu gelecektir eminim o yüzden parantez açtım) aydınlatma ile olur. Bunun içinde çoğunluk ne yaparsa doğrudur, gerisi ona boyun eğer, kaba ve antik demokrasi anlayışını terk etmekle başlayabilirsiniz.("siniz" şahsınıza söylenmiş bir ifade değildir.)

Sıradan bir insanın Allah inancının size ne zararı olabilir ki.
Elbette bana bir zararı yok. Allah inancı olanları siteye almayın da demiyorum ki. Ancak sıradan bir insanın masum Allah inancı, kollektif bir gericiliğin temel taşıdır. İnanç itaati, itaat faşizmi getirir. Bu yüzden masum Allah inancı düzeyini aşıp saldırgan, önyargılı ve artniyetli katılımcılara dinlerden özgür bir platformda olduklarının hatırlatılması gerekir. Fazla hoşgörü sağlandığı kanaatindeyim. Hakaretvari yazıları da geçtim, ÖM ile uyarılıp uyarılmadıklarını bilemiyorum ama, bir yazıyı olduğu gibi C/P yapan bir sürü tebliğci cirit atıyor.