Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürt Tarihi
evrensel-insan
31-08-2009, 05:16
Saygideger arkadaslar;
Madem Anadolu' daki bir Kurt varligindan ve yerlesmisliginden bahsediyoruz. Bu varligin, mutlaka tarihsel bir gelisimini ortaya koymak gerekir. Benim bu konuda, bireysel bir bilgim yok. Yalniz asagida, linkini verecegim yer; oldukca genis bahsetmis ve Kurt varliginin 5000 yillik bir gecmisi oldugundan bahsetmis. Bu link bir giris olarak; bizlere Kurt tarihini, tarihsel olarak ortaya koymada bir acilim getirebilir.
http://www.uludagsozluk.com/k/5000-y%C4%B1ll%C4%B1k-k%C3%BCrt-tarihi/
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
31-08-2009, 05:20
Saygideger arkadaslar;
Bu arada "dogrulariyla, yanlislariyla" wiki'yi de unutmamak gerekir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
31-08-2009, 05:24
Saygideger arkadaslar;
Dogu Isyanlar Listesi
http://tr.wikipedia.org/wiki/Do%C4%9Fu_isyanlar%C4%B1_listesi
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
31-08-2009, 05:29
Saygideger arkadaslar;
Kurdistan Teali Cemiyeti
http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrdistan_Teali_Cemiyeti
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
31-08-2009, 05:59
Saygideger arkadaslar;
Asagidaki linkte, tarihi videolarla vermektedir.
http://video.google.co.uk/videosearch?hl=en&source=hp&q=Kurt+Tarihi&rlz=1R2ADBS_en-GB&um=1&ie=UTF-8&ei=FzCbSrbpMM_UjAeG2rXmBg&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=4#
Saygilarimla;
evrensel-insan
Tebrik ederim evrensel-insan,
Sanatı ile tarihi ile sitemizde Kürt açılımını hükümetten önce başlatmışsınız, devamını dileriz.
mehmetsalih
31-08-2009, 09:17
Selam,
Tebrik ederim güzel bir yaklaşım.
m.salih
kıvançla...
al bundy
31-08-2009, 13:00
Başlığı Kurt yerine Kürt diye değiştirseniz iyi olacak, görünce hayvan olan kurt geldi.
Saygideger arkadaslar;
Madem Anadolu' daki bir Kurt varligindan ve yerlesmisliginden bahsediyoruz. Bu varligin, mutlaka tarihsel bir gelisimini ortaya koymak gerekir. Benim bu konuda, bireysel bir bilgim yok. Yalniz asagida, linkini verecegim yer; oldukca genis bahsetmis ve Kurt varliginin 5000 yillik bir gecmisi oldugundan bahsetmis. Bu link bir giris olarak; bizlere Kurt tarihini, tarihsel olarak ortaya koymada bir acilim getirebilir.
http://www.uludagsozluk.com/k/5000-y%C4%B1ll%C4%B1k-k%C3%BCrt-tarihi/
Saygilarimla;
evrensel-insan
5000 yazılan iddia da bir yerden çıktı her yere yayıldı, bütün internet sitelerinde geziyor. Doğruluğu olduğunu sanmıyorum.
evrensel-insan
31-08-2009, 17:22
Saygideger al bundy;
Insanoglunun kendi kendine yarattigi bir cilesi bu. Tum hersey boyle baslamiyor mu? Dinler, ideolojiler, inanclar, hatta savaslar; ortaya atilan fikirlerin yayilmasi ile baslamiyormu?
Duymadim! Neyin dogru, neyin yanlis oldugunu mu sordun? Sence bu neye, kime v.s. gore kanitlaniyor?
Ne desek "Ates olmayan yerden, duman cikmaz" mi desek, acaba?
Saygilarimla;
evrensel-insan
al bundy
31-08-2009, 17:31
Saygideger al bundy;
Insanoglunun kendi kendine yarattigi bir cilesi bu. Tum hersey boyle baslamiyor mu? Dinler, ideolojiler, inanclar, hatta savaslar; ortaya atilan fikirlerin yayilmasi ile baslamiyormu?
Duymadim! Neyin dogru, neyin yanlis oldugunu mu sordun? Sence bu neye, kime v.s. gore kanitlaniyor?
Ne desek "Ates olmayan yerden, duman cikmaz" mi desek, acaba?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Belgelere göre kanıtlanıyor. Farsça kelimeleri çarpıtıp kelime benzerliğinden tarih oluşturulmaz. 5000 yıllık tarihte bir tane yazı yok, anca 11.yy ve daha sonrası Arap ve Farsların dolaylı olarak imaları var.
evrensel-insan
31-08-2009, 17:49
Saygideger al bundy;
Videolari da, seyrettin mi?, Orada dilin yapisina da deginiyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
al bundy
31-08-2009, 18:49
Saygideger al bundy;
Videolari da, seyrettin mi?, Orada dilin yapisina da deginiyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Dilin yapısı tabii ki benzer çünkü farsça kökenlidir. Ben somut belge istiyorum.
evrensel-insan
31-08-2009, 19:04
Saygideger al bundy;
Wallahi, seni nasil somut bir belge tatmin eder, bilemiyorum. Ben ne Kurtce, ne Farsca, Ne de Darica v.s. bilmedigim icin; sana bu konuda yardimci olamiyorum, kusura bakma.
Bende tek bir linquistics uzerine kitap kaynagi var; orda, Koken; indo-Europian
kabul edilen onerge dali;iranian ve bu iranian kabulunun de dort kolu var. Persian,Pashto,Kurdish,Baluchi-Tati-Ossetic-Tradjik v.s.
1976 yili kitabin basimina gore
Persian-Iran,Afganistan, Rusya-22 milyon
Pashto-Afganistan, Bati Pakistan-15 milyon
Kurdish- Iran, Turkey, Irak, Bati Pakistan-7 milyon
Baluchi v.s.- Bati Pakistan -2 milyon
Saygilarimla;
evrensel-insan
5000 yıllık bir tarih:
bu süre zarfın da ulan 2000 sene oldu,3000 sene oldu,4000 sene oldu,4985 sene oldu bi devlet kuramadık şu topraklarda diyen olmamış mı?
efendim falanlar aslında kürt devletiydi şeklinde değil.
adam gibi bir devlet.
kürtler bana hep islam öncesi arapları hatırlatır.
kabile veya aşiret olarak yaşamak.
AMA BİR DEVLET KURUPTA ŞANLI BİR TARİH YAZARLAR O AYRI MESELE.
bu arada AMERİKA kıtasına ilk ayak basan türklerdir.(bence gerçekten bering boğazından geçmiş olabilrler)
kıtaya ayak basarlar ormana girerler bir zaman sonra ortalık kararmaya başlar gürültülü bir ese doğru yaklaşmayay başlarlar.niye garardı ortalık Bamsı beyrek falan diye konuşurlarken niyegara aha gara derken bi şelaleye gelirler.adını daNİYEGARA (ETRAFI KARANLIK )GİBİSİNDEN DERLER DEME O DEME.
SONRA GENE AYNI ADAMLAR az gitderler uz giderler bi nehrin kenarından git git bitmez Deli oğlan aslan basat kağan hakan han EN SON 40 YİĞİDİNDEN EN ÖNDE GİDENİ YANİ 38. YİĞİDİNİ ÇAĞIRIR ammada uzunmuş BU GAVUR ÇAY bi geçemedik garşıya der oranın adıda AMMAZUN AMAZUN DERKEN AMOZON NEHRİ OLUR.
MİSİSİPİ UZUN VE ACIKLI ONU SONRA ANLATAYIM.AMA ŞUNU SÖYLEYİM ODA MİSGİBİSIPA
Evet evet! Tarih zaten 1923 te başladığından bu tarihten önceki milletler ve o milletlere ait devlet teşkilatı isimleri hükümsüz olarak resmi tarihimizde yerini almıştır. M.Ö-M.S kısaltmaları ve birtakım yüzlü yıllarda kullanılan kavim isimleri de bu gün kabul edilmeyecektir. Söz konusu Kürtler ise tarih tekerrürden ibarettir! Devlet olamamışlar devlet olmuş başka milletler ile karıştırılıp karşılaştırılmayacaktır! Böyle buyurdu Türk Tarih Kurumu! Tarih devletin olunca pek tabidir ki sorgusuz sualsiz kabüldür!
Tarihte Hunlar,Uygurlar,oğuzlar,Avarlar,gagauzlar,Altaylar ,çavaşlar vs.vs. Türk oluyor, devlet oluyor hatta yetmiyor adam gibi devlet oluyor, lakin! Medler,gutiler,gorlar, merwani,hamadani,sedadi vs.vs. adam olmadıkları için! 1923 yılından sonraki tarih kitaplarında yer almadıkları ve adamdan sayılmadıkları için tabi ki de tarihteki devletleri de adamdan sayılmayacaktır. Tarihte kurulmuş devletlerin adam olup olmadığına kim karar vermektedir? şan şöhret ünvanı tanzim ile yetkili müessese hangisidir? TD sitesi tarih profösörleri, şan şöhret dağırıcıları tabi ki! Çok bilgilendim Allah razı olsun huşu içinde okuyorum.
Kürtler bundan sonra bir devlet kurup, şanlı bir tarih yazarlar mı? Sanmam aklını peynir ekmek ilemi yemiş ki kürtler! önlerinde bu kadar şanlı bir devlet örneği varken! Bütün şanları şöhretleri tekelinde bulunduran bir devlet örneği, bütün tarihi kanlı bir devlet örneği, bütün şanı ile bir sahip örneği varken kürtlerin bu kadar şanlı bir devlet kuracaklarına aşiret kalmaya devamı seçmiş olmalarına şaşırmamak lazım.
Vanlıyam şanlıyam, kılıcı kanlıyam! apayrı bir mesele...
evrensel-insan
02-09-2009, 00:53
Saygideger pervane;
Simdi ayip ettin, ama! Uc bolum detayli link verdim, bosami gidecek yani. Wallaha, benden bu kadar. Bu konularda hic bireysel bilgi sahibi degilim. Ama; konu insansal/ hak ve ozgurlukler v.s. olunca degisir. Ama; bu degerleri, politikaya alet etmek isteyenler olursa da; gene benden cevaplarini alirlar.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Bakın hocam tarih başlığında yapılan yorumun içeriği bize tarihi nasıl okuduğumuzu bir defa daha bütün çıplaklığı ile açıklıyor.
"doğruluğu olduğunu sanmıyorum" daha doğrusu doğru olmamasını bütün kalbimle ümit ediyorum! Eğer tarihi veriler bu bilginin doğruluğu yönünde ise vay halimize!
Not: saygıdeğer evrensel hocam ilk iletim kesinlikle şahsınıza yönelik değildir.
Saygılar..
evrensel-insan
02-09-2009, 01:08
Saygideger pervane;
Not: saygıdeğer evrensel hocam ilk iletim kesinlikle şahsınıza yönelik değildir.
Saygılar.. -pervane-
Bunu tum bilincimle biliyorum. Ama; o kadar emegi de, bir taktir eden cikmadi. Sadece emegi.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Ayıp ettin evrensel insan istersen 6 nolu iletiye bak ben tebrik etmiştim sizi.
Durumdan vazife çıkarmış ve hiç bir bilginiz olmayan bir konuda derleme bir başlık açmışsınız popülist bir eğilim gözlemliyorum sizde .
Bu başlığı özbe öz Kürt bir arkadaşımızın açmasını isterdim ,kendi tarihini bilen bir kardeşimiz açsaydı daha iyi olurdu diye düşünmekteyim.
evrensel-insan
02-09-2009, 01:43
Saygideger aydoe;
Kimse, kimseyi "tutmuyor ki". Yalniz, benim gordugum; Kurt kavramli; bir suru baslik ve mesaj, cok daginikti. Ben de; somutlastirmak istedim. Obur basliklar, tamamen yorumdu. Bu ise; tarih, tabiki subjektivitesi goz ardi edilemez. Cunku tum tarihi bilgiler; bilgiyi verenin subjektivizmidir. Bende, baskalari; katkida bulunsun, bilgi eklesin, ya da kendi buldugu baska bir subjektif tarihi ortaya koysun diye bu basligi actim.
Ayrica, ben ne yapsam; zaten yuzeyde elestiriliyor, ozde sindiriliyor. Oyuzden alistim artik.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Haklısınız hocam öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum başlık için. Ama Kürt tarihi hakkında birşeyler okumayı bırakalı çok oldu. O yüzden kulağımın yıllardır alışık olduğu nakaratlar dikkatimi çekiyor sadece.
Kürtler tarihlerini bilebilemez hocam. Mutlaka tarih konusunda da birileri araştırıp onlara tarihlerini dikte ettirecektir. Kürtten tarihçi çıkmaz hocam:) Semra kaynana gibi kürtler aşık olduğunda Türkler söyleyecektir aşık olduklarını. Ötesi eğlencelik zaten.:humble:
eylemsel
05-09-2009, 23:55
sayın pervane
Şu kürtleri Amazon ormanlarına gönderelim,yok orasıda kesmez Afrika'ya gönderelim.Nasıl gittiklerinide türkler yazsınlarhttp://www.turandursun.com/forumlar/images/icons/icon10.gif
güneşinzaptıyakın
06-09-2009, 00:17
..... Kurt varliginin 5000 yillik bir gecmisi oldugundan bahsetmis. .............Saygilarimla;
evrensel-insan
Bölgedeki en eski İnsan fosili Gürcistanda Dminisi'de 1,77 milyon yaşındadır o yüzden 5 bin yıl yanlıştır kanaatimce...
sayın pervane
Şu kürtleri Amazon ormanlarına gönderelim,yok orasıda kesmez Afrika'ya gönderelim.Nasıl gittiklerinide türkler yazsınlarhttp://www.turandursun.com/forumlar/images/icons/icon10.gif
İyi fikir ama bu Kürtler inat insanlar. Yıllardır bir yerlere göndermek için milyonlarca defa "ya sev ya terket" dediler de hiç bir yere kıpırdamadılar. bunlar dicleden fırattan başka nehir de bilmez amazonun adını değiştirmek lazım kürtleri oraya gönderebilmek için:eyebrows:
İyi fikir ama bu Kürtler inat insanlar. Yıllardır bir yerlere göndermek için milyonlarca defa "ya sev ya terket" dediler de hiç bir yere kıpırdamadılar. bunlar dicleden fırattan başka nehir de bilmez amazonun adını değiştirmek lazım kürtleri oraya gönderebilmek için:eyebrows:
.........
İronide aşırıya kaçanlar ironileştirdiklerini gerçekten öyle düşündükleri için söylerlermiş genelde...
Dikkat diyorum. Başka da bir şey demiyorum.
Bunu görmezden gelecegimi düşünmüyorsunuz değil mi?
Pervane...
Selamlar
Bunu görmezden gelecegimi düşünmüyorsunuz değil mi?
Pervane...
................
Görmezden geldiğiniz o kadar çok konu varken; bir üstteki mesajı görmezden gelememek daha da bir ironi olsa gerek.
Yaşamda özgürlük diye bağırdığınız mihenk taşlarını, kendi erkinizde subjektif olarak oynattığınızı görmek gerçekten de bu kadar zor olmasa gerek. Oysa "nedeni yazarı tarafından bilinen" cümlenize muhatap olan bu garip, mutlak özgürlük için kendi evinin bile penceresini kırmaktan çekinmeyecek kadar aşığıdır özgürlüğün.
Gerçekten de Kürt sorununun asıl sorunu da burada yatıyor bence. Haklı gerekçeler samimi olmayan hareketler ile dile getiriliyor ve belki havada doğru cümleler aksederken; ruhlara zekr eden asıl manalarda cümlelerin altına dizilmiş riyalar gizlenemiyor.
Selamlar
Hayır yanılıyorsunuz. Kürt sorunu da tıpkı özgürlüğü haykırmak için pencerenin bir kolu olduğunu görmezden gelerek, o kola dokunmak aklın bilege vereceği komutla pencereyi açıp nefes almak yerine şiddet güdüleri ile bileği dolduruşa getirmek, doğrudan pencereyi kırmak ile özgürlüğe kavuşulacağı düşüncesinin sizin söyleminiz ile tezahürü neticesinde çözülemiyor. Oysa o pencere açılıp nefes almak içindir kırılmak için değil. Kırıldığında aklın işidir onarmak. Kışın gereklidir üşümemek için o pencere rüzgara, kara, fırtınaya engeldir. Pencere hep açık bırakıldığında üşüşür ruha bu zararlı hava olayları eski dostum. eski diyorum sahi dostluk aklın nesi oluyordu?
Hezeyan kokan yazıları okumakta daima zorlanmışımdır. Ne dediğinizi açıkcası anlamadım. Sadece sorunuza cevap vermekle yetineceğim bu nedenle.
Soru: Dost aklın nesi olaki?
Cevap: Dost aklın sıyrıldığı mekanlarda kalb ile kurulan rabıtadır. Ve asla eskimez. Bu nedenle de eski dost tamlaması TDK için geçerli olurken, Mutlak adalet devrimcileri için geçerli değildir.
İnancım odur ki;
Dost istersen Allah yeter./Nasihat istersen ölüm yeter. (dir)
İnancınıza göre de kelimelere verdiğinizi manaların sadece sizi ihata edeceğini kabul etmeniz gerektiğini sanırım biliyorsunuz, arkadaşım.
Selamlar
Saygıdeğer Evrensel-insan;
Sence Kürt tarihinin belirsizliği ve bilinmezliğinin nedeni ne olabilir?
Adları, kimlikleri yokolmuş toplumların bile bilinirken (örneğin Hititlerin, Lidyalıların) Kürtlerin ki bilinmez ve tahminlerle fikir yürütülür?
İstanblue
08-09-2009, 01:40
Günümüzde Kürt tarih tezi olarak ileri sürülen tarih yazımını, üç kuşak şeklinde görüyoruz: I. Kuşak Şerefname, II. Kuşak Nikitin ve Minorsky gibi Rus subayların tezleri, III. Kuşak olarak ise Tori ve Izady gibi Batı Kürdoloji Enstitülerinin tarih yazımları.
http://ileri.turksolu.org/27/usumezsoy27.htm
evrensel-insan
08-09-2009, 04:48
Saygideger pante;
Sence Kürt tarihinin belirsizliği ve bilinmezliğinin nedeni ne olabilir?-pante-
Bilmem Derrida'yi hic duydun mu? Ona gore; hem tarih, hem de yazar olmustur (olmek) Osmanli Imparatorlugu devam etseydi, sence br Turk tarihi olacakmiydi?
Tarih; tarihi ortaya koyanin; subjektif bakis acisidir. Herhangibirseyin tarihine; o sey bilince cikinca veya guncellesince ortaya konur. Ataturk'un Turklestirme politikasini ve Kurtlerin, kendi kimliklerini ortaya koyusunun tarihine paralel olarak; bu tarih ortaya cikar. Bunun da tarihi; 1980 sonrasidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Bilmem Derrida'yi hic duydun mu? Ona gore; hem tarih, hem de yazar olmustur (olmek) Osmanli Imparatorlugu devam etseydi, sence br Turk tarihi olacakmiydi?
Çok yanlış bir varsayım.
Üstelik Hititleri, Lidyalıları yokolan ülkelere örnek vermiştim ki bunlar gibi onlarcası var ama tarihleri biliniyor.
Nasıl biliniyor?
Arkeolojik bulgularla, tablet ve yazıtlarla biliniyor, diğer ülkelerin arşiv kaynaklarından biliniyor, tarihçilerin, edebiyatçıların eserlerinden biliniyor.
Osmanlı varken de Türklerin tarihi biliniyordu elbette. Türk tarihinin Osmanlı'nın yıkılmasından sonra ortaya çıktığını sanıyorsan büyük yanılgı içindesin. Türk tarihini T.C. ortaya çıkarmadı, sadece TTK ile araştırmaları genişletti, ders kitaplarına yansıttı, resmi tarihi oluşturdu. Ama bunlar uydurulmadı, zaten varolan bilgilerdi. Derlendi, düzenlendi ve sunuldu. Abartmaları olsa da genelde doğruları içerir.
evrensel-insan
08-09-2009, 16:45
Saygideger pante;
Ben simdiye kadar, Kurt tarihi uzerine bir arastirma yapmadim, bunu da belirttim. Olan bilgiler de ortada; ama dedigim gibi; bu bilgilerin , ya da herhangibir tarihi bilginin guvenilir kaynagi ne kadardir?
Peki, sence Kurt tarihi nedir? Senin bu konuda bir arastirman var mi?
Turk tarihine gelince; bu konuda, hicbir zaman tutarli ve gercekci bilgilendiridigimizi ddusunmuyorum. Bilhassa; Turkler eliyle yazilan turk tarihi, tamasmen duygusal ve hemen hemen her seyin baslangici Turk olarak gosteriliyor. Uzaga gitmeye gerek yok. Anadolu selcuklularinin, Turk kokeni hangi beylikti? Turkceyi resmi dil yapan; karamanogullarinin bile, Rum-Ortodox oldugu bildiriliyor. Ben Osmanogullarinin da Turk oldugunu dusunmuyorum. O zaman; hangi anadolu selcuklu beyi Turktu, hangisi Kurttu, ya da boyle bir ayrim olabilirmiydi? Zaten bu ayrimi milliyetcilik iceriginde yapamayiz.
Yada, Hunlular, gokturkler, v.s. neye gore Turk. Tarihte bir Turk medeniyeti veya sanat ozelligi varmi?. yapi veya insa olarak? Camilerden bahsetme; cunku onlar, Turklugun yapisi degil.
Karamanogullari icin acik belirtilen gibi; Turk-musluman olan beylik hangisiydir. Yavuz ile Timur'un Turkluk acisindan, ki bana gore Yavuz Turk degil, osmanli nasil bir bag kurarsin?
Bana aciklarmisin, Bir toplumu Turk yapan en belirgin ozellikler nelerdi? Ki bunlarin, baska bir kavimde olmamasi gerekir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygıdeğer Evrensel-insan;
Başlık konusu Kürt tarihi ve konuyu açan sensin.
Ama bilmediğini söylüyorsun.
Uludağ sözlük'ten, Vikipedi'den alıntılar sunarak sanki bilinen, belirli bir Kürt tarihi varmış gibi yaklaşım içindesin.
Sıkışınca da Türk tarihine sarılmaya kalkışıyorsun ama onu da bilmediğin "Türkler yazdı" demenden belli. Bilmediğin konularda aykırı fikirler yürütmek ve saçma sorular sormak yerine araştırabilirsin. Türklerin yazmadığı bir kitap da bulman mümkün. Ya da dünyaca güvenilir ansiklopedilere müracaat edebilirsin.
evrensel-insan
08-09-2009, 19:16
Saygideger pante;
Sana daha once de dedigim gibi; milliyetcilik benim uzerinde arastirma yaptigim bir konu degil. Isin acigi, beni de pek ilgilendirmiyor.
Beni ilgilendiren; kisinin kisilik ve kimligini olusturan soyut/somut degerlerini yasam ve iliskide surdurmesinin onun hak ve ozgurlugu oldugu. Ben bir Kurt varligindan haberdarim ve bir Kurt'un de bu milli-kokensel degerlerini onun hak ve ozgurlugu olarak savunurum. Sonucta, onun kendisi kendisine nasil bir milli kokensel kimlik vermisse ve kendini oyle tanitmissa; o onun kendine bictigi degerdir. Sonucta; ayni savunuyu ben; burada yasayan ve hak ve ozgurlukleri icin mucadele eden her deger icin gosteririm.
Beni, rahatsiz eden; bunun kabullenilmeyisi ve politik bir goruse arac olarak kullanimi. Oyuzden de; internetteki bir bilgiyi aktardim. Senin wiki,nden daha saglamdir diye.
Ozaman sana da; tek tek benim bu alintiladiklarimin ve videonun, "dogru olmadigini" ortaya koymak duser.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Ozaman sana da; tek tek benim bu alintiladiklarimin ve videonun, "dogru olmadigini" ortaya koymak duser.
Verdiğin linkleri okuduysan eğer içindeki kesinsizliği, belirsizliği görebilirsin.
O nedenle bu belirsizliğin nedenini sormuştum.
Uludağsözlük linkinin 24. mesajından, vikipedia'da başlıktaki uyarıdan ve satır aralarındaki "tartışmalı", "kesin olmayan", "tahmin edilen" sözcüklerinden ve İstanblue'nin alıntıladığı şener Üşümezsoy'un çalışmasından doğruyu çıkarman mümkündür.
Milliyetçiliğe gelince, bu uydurmaların tümü Kürt milliyetçiliğinin ürünüdür.
Bir toplumun tarihi belirsiz olabilir. Ama illa şanlı bir tarih peşine düşüyorsa ve Mezopatamya'da kurulmuş tüm devletlere kanıtsız-belgesiz sahipleniyorsa bundan ala milliyetçilik mi olur?
Kürtlerin sorunları ve mücadelelerine sıcak yaklaşman çok doğal ama bu tarih uydurmalarına da katılmanı gerektirmiyor.
Mesele merak etmekse, ben de çok merak ettim ve araştırdım ama bir sonuca ulaşamadım.
evrensel-insan
08-09-2009, 20:38
Saygideger pante;
Sen, simdi; kisaca, "Kurtlerin Tarihi yoktur" mu, diyorsun?
Onlarin tarihi durumu ne olursa olsun; bu benim, onlarin hak ve ozgurluklerini savunmami engellemez.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sen, simdi; kisaca, "Kurtlerin Tarihi yoktur" mu, diyorsun?
Elbette vardır.
Ama bu uydurulduğu gibi bilinen bir tarih değildir.
Bakarsın gelecekte arkeolojik kazılarda tarihe ışık tutacak, Kürtlerin kökenini belirleyecek bulgular ortaya çıkabilir.
Onlarin tarihi durumu ne olursa olsun; bu benim, onlarin hak ve ozgurluklerini savunmami engellemez.
Tabi ki. Önceki mesajımda bunu belirttim zaten.
evrensel-insan
08-09-2009, 20:47
Saygideger pante;
Sence, madem tarihleri var. Neden ortaya koymuyorlar ve sence, neden "yalan" tarihe basvuruyorlar?, neden buna gerek duyuyorlar?
Kürtlerin kökenini belirleyecek bulgular ortaya çıkabilir.-pante-
Sence, ne olabilir bu bulgular ve koken bu bulgularla nasil belirlenebilir. Bana, kafatasi demeyeceksin herhalde, o zaman bir medeniyet kalintilarindan bahsediyorsun. Peki bir kalintinin, Kurt medeniyetine ait oldugu nasil saptanacak ve neye gore?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Bu sütünlerde kürt yoktur, kürt dili yoktur gibi yazların henüz mürekkebi kurumamişken kürtlerin tarihi yoktur denmeside bir gelişmedir. :) Milyonlarca kürdün alanlarda meydanlarda biz varız haykırışına rağmen kürt yoktur diyen bir mantıktan, kürt tarihinin olduğunu kabul edilmesi beklemek saflık olurdu zaten.
Sence, madem tarihleri var. Neden ortaya koymuyorlar ve sence, neden "yalan" tarihe basvuruyorlar?, neden buna gerek duyuyorlar?
Nasıl ki Türk milliyetçileri kanıtı olmayan savlarda bulunuyorlar; Örneğin Kızılderililerin, Sümerlerin, Etrüsklerin Türk olduğunu iddia ediyorlar, onlar da öyle.
Bunu herkes yapmıyor. Her kesimin içinde milliyetçiliğin dozunu kaçıranlar var.
Bunlardan da ötesi var:
Örneğin Türklerin Nuh'un bir oğlundan geldiği, İbrahim'in Türk olduğu, dolayısıyla oğlu İsmail'in soyundan geldiği için Muhammed'in de Türk olduğunu söyleyenler.
Ve Kürtlerin sözde tarihini anlatan şerefname'de Kürtlerin cinlerden ya da Çinlerden geldiği de rivayetler arasında.
Bu konuda aşağıdaki yazıyı okumanı öneririm:
http://www.tumgazeteler.com/?a=2552719
Sence, ne olabilir bu bulgular ve koken bu bulgularla nasil belirlenebilir. Bana, kafatasi demeyeceksin herhalde, o zaman bir medeniyet kalintilarindan bahsediyorsun. Peki bir kalintinin, Kurt medeniyetine ait oldugu nasil saptanacak ve neye gore?
Arkeolojik araştırmalardan söz ediyorum. Örneğin Saddam döneminde izin verilmeyen kazılar yapılabilir ve belki yazıtlar ortaya çıkabilir. Ya da başka bir bölgede, başka bir topluma ait olan bir yazıtta Kürtlerden bahsedebilir.Türklerin tarihinin netleşmesinde yazıtların rolü çok büyüktür ki hala devam ediyor çalışmalar. Henüz araştırılmamış ve bulguların çok olabileceği tahmin edilen bölgeler var.
Bu sütünlerde kürt yoktur, kürt dili yoktur gibi yazların henüz mürekkebi kurumamişken kürtlerin tarihi yoktur denmeside bir gelişmedir. Milyonlarca kürdün alanlarda meydanlarda biz varız haykırışına rağmen kürt yoktur diyen bir mantıktan, kürt tarihinin olduğunu kabul edilmesi beklemek saflık olurdu zaten.
Özgür, eğer benim yazdıklarım üzerine bunları yazdıysan, yaşını bilmiyorum ama belki sen daha dünyada yokken ben Kürt dili ve kültürünü savunuyordum.
Kürtlerin hak ve özgürlüklerinden yana olmak; Kesin kanıtları olmayan, kökeninde milliyetçiliği barındıran tarih uydurmalarını kabullenmek anlamına gelmiyor.
Daha önce örnek verdim:
Hiç kimse Hunların, Göktürklerin Türk olmadığını iddia edemez.
Yine hiç kimse eldekilerle Sümerlerin, Etrüsklerin, Kızılderililerin Türk olduğunu kanıtlayamaz.
Aynı şekilde kanıtlanamadığı sürece Kürtlerin Med'lere, Urartulara, subarulara, Hurrilere, Guttilere dayandığı kabul edilemez.
Bunu kabul edenlerin, iddia edenlerin Kızılderililerin, Sümerlerin Türk olduğunu iddia edenlerden hiçbir farkı yoktur.
Medeniyet tarihi araştırmalarının büyük kısmı, milletlerin diğer milletlerle ilişkileri, savaşları, anlaşmaları, bıraktığı tarihi izler üzerinden yapılır.
RottingChrist bir millet adıdır diyelim ve tarihi 10 bin seneliktir ve bunu diyen 10 milyon kişi topladım, bunlara devamlı şiddetle yaşadıkları topraklarda kendi dilleri, kendi toprakları, kendi varsayım kültürlerini, tarihlerini vereceğimi vaad ettim. Kim ispatlayacak böyle bir tarihin yokluğunu? Ben var diyorum?
Bilime bilim, tarihe tarih demek için istismar edilmiyor olması gerekmez mi?
Her an her noktada çıkabilecek 'benim tarihim 5000 seneliktir hani açılımım?' diyen adamı muhattap almaya başlarsak ve arkasında ispat, delil göremezsek ne yapacağız?
Bilmem kaç internet sitesinde toplu ya da dağıtık şekilde 'lazların iki trilyon yıllık tarihi' başlıkları, iddiaları ortaya sürülse ne yapmamız gerekir.
Önce kanıt, sonra iddia, lütfen.
Sayın Pante lafım size değil. Sadece genel anlamda bir durum tespiti yaptım.
Bu konudada olan tezlerden başka birşey bilmiyorum. Bunların doğru yada yanlışlığı konusunda bir tarihçi yada bir alkolog olmadığımdan bir iddada bulunamam. Evet belki kürtlerin bazı iddalarda abartılı ve miliyetçiliğin etkisi olabilir, iddaların hepsi yanlışta olabilir. Ama referans verilen malum sitenin kürtler hakkındaki düşüncelerini hemen hemen herkes biliyor sanırım. "Alışverişimi Türkten yapıyorum" gibi ırkçı bir sloganı olan bir sitenin bu konudaki görüşleri sizce ne kadar güvenilir olabilir. Göz önunde ben burdayım diyen insanlara hayır siz yoksun diyen bir mantalite, günümüz tarihini inkar eden bir mantalite, geçmişin tarihin konusundak fikirleri bana güven vermez.
saygılarmla
Her an her noktada çıkabilecek 'benim tarihim 5000 seneliktir hani açılımım?' diyen adamı muhattap almaya başlarsak ve arkasında ispat, delil göremezsek ne yapacağız?
Asıl meselenin özü de burda zaten sayın RottingChrist.
Herhangi bir toplumun hak ve özgürlükler noktasında ''açılım'' talep etmesi için, 5000 senelik geçmişi olduğunu iddia veya ispat etmesine gerek olmamalı.
Kürtler kendine has bir millet midir, bir Türk boyu mudur, ''azınlık'' statüsüne sahip midir, geçmişleri nereye dayanır, Kürtçe özgün bir dil midir? Hepsi ilginç ve önemli sorular olabilir, fakat ''açılım'' tartışmasıyla bunların bir ilgisi yoktur.
Ülkemizde yaşayan, bizler gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, fakat kendilerini Kürt olarak adlandıran insanlar var mı? Var.
Bu insanların konuştukları Türkçe'den farklı bir dil var mı? Var.
Bu toplumun siyaseten/hukuken göz ardı edilemeyecek kadar bir niceliği var mı? Var. 15-20 milyonlar. Ve hatta ülkemizin bazı bölgelerinde ezici çoğunluğu oluşturmaktalar.
O halde genel yasalar çerçevesinde elbette ki, bu insanlar kendi dillerinde kitap, dergi, gazete çıkartabilmeli, özel televizyon kurabilmeliler. O halde elbette ki, ilk okuldan itibaren seçmeli ders olarak Kürtçe dersi alabilmeliler.
saygılarımla
evrensel-insan
08-09-2009, 23:26
Saygideger pante;
Ne guzel iste; Kurulsun, bir "Kurt Tarihini Arastirma Enstutusu" ve "Kurt Dili Ve Sanati Fakultesi" oturup, arastirsinlar.
Boylece; hem Kurtler, kendi tarihini ogrenir, sanatini, dilini icra eder; hemde dunya; yeni bir kavmin tarihine kavusur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
dogruluk
08-09-2009, 23:40
forumda okudugum kadarıyla kürtlerin bir tarihi olmadıgı söylenmiş.Türkiyede son yapılan araştırmalarda 15 milyondan fazla kürtlerin bulundugu bellirtilmişdir.bu belgelere kürtler yok dersek. o zaman türklerin tarihinide yok saymış oluruz.
Dr. Asad Khailany’nin yaptığı araştırmalarda binlerce ve yüzlerce yıllık tarihi kaynaklar Kürtleri şöyle kaydetmiştir:
Sümerler – Kürtlere Karda, Kurti ve Guti derlerdi.
Babiller - Garda ve Karda derlerdi.
Asuriler - Qurti and Guti derlerdi.
Grekler - Kardukh ve Gordukh derlerdi.
Ermeniler - Kortukh veya Gortai-kh derlerdi.
Persler - Gurd veya Kurd derlerdi.
Süryaniler - Kardu and Kurdaye derlerdi.
İbraniler ve Keldaniler - Kurdaye derlerdi.
Aramaik ve Nesturiler - Kadu derlerdi.
Erken islamik dönemlerin Arap yazarları Kurd (çoğul Akrad) derlerdi.
Avrupalılar ise M.S. 7. yüzyıldan itibaren Kurd demişlerdir.
Milattan önceki tarihlerde Mezopotamya’da tarih sahnesine çıkmış birçok kavimlerin araştırmacılara iddialarına göre Kürt asıllı olduğu belirtilmektedir. Mesela isimleri tarihlerde anılan; Subaru, Kurti, Guti, Lulu, Kusi, Kassit, Mitanni, Mannai, Urartu, Cyrtii (Kyrti/Kur-ti-i), Karduk, Med v.s. gibi kavimlerin çoğunun Kürd olması yüksek olasılıktır. Etimolojik olarak incelendiğinde bugünkü Kürtlerin atalarından bahsedildiği ileri sürülmektedir.
Arkadaşlar şu KART-KURT teorisi daha dün İttihat ve Terakkinin teorisyenlerince ortaya atıldı.
Bilimin dili ile konuşun.
Tarih Bilimini inkar edenler Kendi varlıklarını İspatlamak İçin tekrar tarih sayfalarını karıştırırlar
saygılar
Ne guzel iste; Kurulsun, bir "Kurt Tarihini Arastirma Enstutusu" ve "Kurt Dili Ve Sanati Fakultesi" oturup, arastirsinlar.
Boylece; hem Kurtler, kendi tarihini ogrenir, sanatini, dilini icra eder; hemde dunya; yeni bir kavmin tarihine kavusur.
Kurulsun tabi.
Hiçbir akademik ünvanı olmayan, tarihçilikle ilgisiz kişilerin uydurmaları internette dolaşacağına, araştırmaların, belge ve kanıtların doğrultusunda bilgi sunulur.
Ama kavim demekte acele etmeyelim. Her farklı dile sahip olan toplum ayrı bir kavim demek değildir.
evrensel-insan
08-09-2009, 23:46
Saygideger pante;
Sende bir karar ver. Ya Kurt, medeniyeti, ya Kavmi, ya Kulturu v.s. birsey denecek. Senin bu son mesajini dilaver gorse; eminim bir yas daha ihtiyarlar, sevincten.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Dr. Asad Khailany’nin yaptığı araştırmalarda binlerce ve yüzlerce yıllık tarihi kaynaklar Kürtleri şöyle kaydetmiştir:
Mehdi Zana'nın araştırmalarına göre ise Sümerler Kürttür.
Bu durumda Sümerler kimlere Karda, Kurti ya da Guti diyorlarmış acaba? :)
Sende bir karar ver. Ya Kurt, medeniyeti, ya Kavmi, ya Kulturu v.s. birsey denecek. Senin bu son mesajini dilaver gorse; eminim bir yas daha ihtiyarlar, sevincten.
Bana göre "Kürtler" denebilir, "Kürt halkı" denebilir, "Kürt toplumu" denebilir.
Ama kavim ırk çağrışımı yapıyor, yanlış.
Dilaver, benim bu görüşlere sahip olduğumu yıllardır bilir de, bilmemezliğe verir. :rofl:
İstanblue
09-09-2009, 00:11
Babiller - Garda ve Karda derlerdi.
Asuriler - Qurti and Guti derlerdi.
Grekler - Kardukh ve Gordukh derlerdi.
Ermeniler - Kortukh veya Gortai-kh derlerdi.
Persler - Gurd veya Kurd derlerdi.
Süryaniler - Kardu and Kurdaye derlerdi.
İbraniler ve Keldaniler - Kurdaye derlerdi.
Aramaik ve Nesturiler - Kadu derlerdi.
Erken islamik dönemlerin Arap yazarları Kurd (çoğul Akrad) derlerdi.
Avrupalılar ise M.S. 7. yüzyıldan itibaren Kurd demişlerdir.
saygılar
Uydur uydur yaz, nasılsa forum.
evrensel-insan
09-09-2009, 00:17
Saygideger pante;
Pardon, bir an unutmusum. Siz ayni kisiydiniz, degilmi?:fencing::spy:
Kavim neden irk cagrisimi yapsin. Belirli bir yasayis tarzi, dili ve kulturu olan gocebe, ya da yerlesik topluluktur.
Irk; deri rengi farki icin kullanilir. Yani, Turk irki yoktur. Turkler, beyaz irka dahildir. Gerci, son zamanlarda; kafatasi ayrimina tasinmaya calisiliyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger pante;
Sence Kürt tarihinin belirsizliği ve bilinmezliğinin nedeni ne olabilir?-pante-
Tarih; tarihi ortaya koyanin; subjektif bakis acisidir. Herhangibirseyin tarihine; o sey bilince cikinca veya guncellesince ortaya konur. Ataturk'un Turklestirme politikasini ve Kurtlerin, kendi kimliklerini ortaya koyusunun tarihine paralel olarak; bu tarih ortaya cikar. Bunun da tarihi; 1980 sonrasidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
OSMANLI evet olsaydı devam etmezdi ,ama unutmamak gerek şimdiye dek 25 türk devleti olmuştur ..hakını yememek hakı hakına teslim etmek lazım ,(ama nerede göremiyoruz 25 türk devletini deme hakını kendinizde bulma gibi bir yaklaşımınız varmı )yoksa tarihi somut ele almak ne derece gerçekçi bir yaklaşım o zaman tarihten bi haber olmak demek ..evet sevgili arkadaşlar tarihi boyutları bik kaç kelimeyle ele almak alaycı bir yaklaşım olur o cureti kendimden bulamam ama ne varki yer yüzünde yaklaşık kırk milyon insan ben kürdüm deyiyorsa ne dersin bu işe .yoksa bazılarınız bir zamanlar kart kurt seslerinden esinlenmiş bir varlık olduklarını ida edenler gibi deme lüksünde bulunmasınız her halde ..evet kürt tarihinin 500 yılık geçmişi farazi gelebilir bir kısmınıza ama bende 3000 yıla dayanan bir tarihten söz edersem garipsemezsiniz sanırım tarihçilerin yazımına göre o dönem ateşe tapan iranlılarla zerdüşilerin savaşından söz ederler,süre gelen zamanda mani dünemi dahası mazdek ve dinaweri v.s.bir çok filozofları malumumuz hepsini eleyip geçmekmi yoksa değer kılmakmı tercihi sizlere bırakırım .sonuç itibariyle karşılıklı anlayış ve uyum noktaları birlikteliği pekiştirir evrensel arkadaşın 500 demesine yadırgayıcı bakmanız ne derece yaklaştığınızın örneği kazanmak zordur kaybetmek kolaydır bir binanın yapım ve yıkımı gibi ..selam ve sevgilerimle.
Irk; deri rengi farki icin kullanilir. Yani, Turk irki yoktur. Turkler, beyaz irka dahildir. Gerci, son zamanlarda; kafatasi ayrimina tasinmaya calisiliyor.E.İ
Yaw hocam ne yaptınız! 1930'lu yıllara kadar Türklerin Moğol sarı ırkına tabi olduğu öğretilmiş.Bu beyaz ırka geçiş aşaması zaten TTK'nun kuruluş amacını taşır. Ama atlanan bir şey daha var benim eski okul tarih kitaplarında hatırladığım Türklerin sarı ırktan olduğunun yazıldığı idi. Yahu hadi Kürtleri anladık da, Türk tarihi ile neden oynayıp durumuşlar. Beğen beğen hangisini yakıştırır isen o ırktan ol gibi olmuş ya neyse :)
Özgür, eğer benim yazdıklarım üzerine bunları yazdıysan, yaşını bilmiyorum ama belki sen daha dünyada yokken ben kürt dili ve kültürünü savunuyordum.
Kürtlerin hak ve özgürlüklerinden yana olmak; kesin kanıtları olmayan, kökeninde milliyetçiliği barındıran tarih uydurmalarını kabullenmek anlamına gelmiyor.
Daha önce örnek verdim:
Hiç kimse hunların, göktürklerin türk olmadığını iddia edemez.
Yine hiç kimse eldekilerle sümerlerin, etrüsklerin, kızılderililerin türk olduğunu kanıtlayamaz.
Aynı şekilde kanıtlanamadığı sürece kürtlerin med'lere, urartulara, subarulara, hurrilere, guttilere dayandığı kabul edilemez.
Bunu kabul edenlerin, iddia edenlerin kızılderililerin, sümerlerin türk olduğunu iddia edenlerden hiçbir farkı yoktur.
sevgİlİ pante o zaman makedon İskenderİn İran İstİlasinida bİlİyorsun demektİr her konuda haberlİ olduĞuna gÖre ..tarİhİ elle aldiĞinda sana tavsİyem elenmİŞmİ elenmemİŞmİ olduĞunuda deĞerlendİr yanİ sekÜlerlİk İÇerİyormu .40 mİlyon İnsan ben kÜrdÜm deyİyorsa ne dersİn bu İŞe konulari salt baĞlamda ele almak yapicilik deĞİl yikicilik getİrİr senİnde o mİsale her konuya muhalİf deĞİl aklin yolu bİr tezİyle yaklaŞirsan gerÇeĞİ gÖrmek Çok uzaklarda deĞİl yaŞayiŞta bakar kÖr olmamak gerek .selam ve sevgİlerİmle.
evrensel-insan
09-09-2009, 00:43
Saygideger pervane;
Turklugu, nerelere hangi bolgelere ve kimlere tasidigina paraleldir, bu sorunun cevabi. Bir zamanlar, bir Ingilizce makalesinde okumustum. "Turklerin tek bulunabilecegi kesin yer" in Ic Anadolu Bolgesi oldugunu yaziyordu. Eger Turkleri, hunlara kadar uzatirsan, mogollarla; yani sari irkla bag kurabilirsin. Turklerin almadigi iki irk var, zannedersem; biri siyah, digeri kizil. Yoksa onlarda mi, alindi?
Gerci; kahverengi irk (hindistan, Afganistan v.s.) ile sari irk cin, mogolistan, tibet v.s.), beyaz irkin, kollari; ayni; Turk dilinin Turkic olarak; Indo-Europian'in kolu oldugu gibi.
Ama nedense; bu irk konusunda; illa milliyetcilikle bir karistirma uygulaniyor. Herhalde, irkin ayaklari, milliyetten daha saglam yere basiyor.
Oyuzden irkciya, racist; milliyetciye de; nationalist denir. Yurtsever de; patriot dur. Eger militan olarak sag, yani fasistse de; national front adini alir.
Oyuzden, bir Turk irkindan bahsetmek; racism, yani irkciliktir. Sadece, Turkish Nation vardir. Yani, Turk milleti. Simdi bana sorma, buna Kurt, laz, cerkez, arap v.s. dahilmi diye! Kim, kabulleniyorsa, o dahil olur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Uydur uydur yaz, nasılsa forum.
Kaslı deprem hocasının tarihçi olduğunu bilmiyorduk! Çok yönlü bir bilim adamı hem fay hattını incele, hem kas yap, ardından da Kürt tarihi hakkında kitap yaz böylesi bir daha gelmez bu topraklara haklısınız mümkün olduğunca yararlanmak lazım böyle bilim adamlarından, gerçi ben Zekeriya Beyaz hoca kadar popüler olmayı başardığını düşünmüyorum ama kendi dalında fena değil:)
Saygıdeğer evrensel hocam, benim bu başlıkta ilgimi çeken yer neden insanların tarihi hakkında o insanlara paha biçilmesi gerekliliği oldu. Yani diyelim ki araştırmalar sonucunda Kürtlerin tamamen bugün varsayım! olarak kabul edilenin dışında bir tarihi izleri olduğu bulgusuna ulaşıldı. Ne olacak Kürtler atalarının ne kadar beceriksiz bir millet olduğunu öğrenince vaz mı geçecekler tarihlerinden, tarihi reddiyede mi bulunacaklar. Yok illede biz çok yüce bir ırka tabiyiz bu ırkı katta kabul etmiyoruz mu diyecekler. artık hangi zamanlarda yaşıyoruz. Tarihte çok sönük bir millet olduklarını öğrenince dünyaları mı yıkılacak. Adamlar zaten en dip perdeden yaşamaya alışmış, hangi tarihi Kürtlerin bu gün geleceğe aktarılacak tarihinden daha berbat olabilir ki. adamların tarihsiz olduğu, dilsiz, kültürsüz öyle ortalık halkı olduğu konuşuluyor bugün. Vatan, ulus kavramlarının şekillenmediği tarihlerde hangi halk bu günkü gibi yok sayılmış. dönüştürülmeye çalışılmış? Geçmişte insanların dini değiştirilmeye çalışılmış fakat genleri ile bu derece oynanmış mı? nedir bu nerden geldin nereye gittin merakı, Hem adamlara geçmişleri unutturulmaya çalışılmış hem de bana geçmişini ispatla yoksa milletten sayılmayacaksın söylemleri. Hoş kim sunarsa sunsun bilgileri. ya Kürt olduğu, ya Rus veya Fransız veya İngiliz olduğu için bilgiler toptan reddediliyor. Şimdi aslolan şudur. Kabul edilmeyen sürekli aşağı lanse edilen bir halkın tarihinde var olduklarına dair bir bilgi nasıl kabul edilebilir. O halkın varlığına ikna olunmaz iken tarihine nasıl ikna olunacak. Kaynaklık eden kim olursa olsun değişmez gerçek budur.
evrensel-insan
09-09-2009, 01:16
Saygideger pervane;
Benim, bireysel samimi gorusumu soruyorsan; hangi tarihten beri Kurtler vardir, bilemem. Ama; bildigim bir sey varki; o kadar baskilara, zorlamalara ragmen; asimiliye olmamislar ve kendi varliklarini oyle yada boyle, bir cesit surdurmusler. Sirf, bu direnis bile, onlarin, farkini gormeye, bence yeterli.
Bu ulkede; Turkler, o kadar kolay asimiliye oluyorlarki. Neden?, Cunku bilincli bir koken yok. Sadece veri olarak alinmis ve ustune bilinc eklenmemis. Gerci; nesil catismasi, aileleri ayiriyor, yikiyor ama; nesiller gectikce; ne Turkluk kaliyor, ne muslumanlik. Ustelik; Britanya'da etnik gruplarin ustiune gidilmiyor, aksine; onlarin etnik hak ve ozgurlukleri; degerleri olarak saglaniyor. Boyle oldugu halde, Turkler asimiliye olabiliyorlar.
Cok ilginctir, ben cocuklarima ne bir milliyet, ne de bir din asilamiyorum. Tek canli ve diri tutulan, Turkce. Oyle oldugu halde; hem buraya uyum saglamakta, hem de asimiliye olmamakta yasam ve iliski surduruyoruz. Bu asimiliye olmayis, bir cesit kapali toplum yaratmak ama; bizim de yasam ve iliskimiz bu. Iste bu kapali toplum yaratimi bile, milliyetciligi one cikarmiyor.
Dedigim gibi; Kurtlerin tarihi nereye dayanirsa dayansin; asimiliye edilememisler. Bu da onlarin bir kokene tutunduklarinin delilidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
dogruluk
09-09-2009, 01:16
[QUOTE=İstanblue;229620]Uydur uydur yaz, nasılsa forum.
gerçekten tarihle yakından uzaktan bir alakanız olmadı belli. benim göterdigim belgeyi yok edecek bir deliliniz yoksa uyduruk diyemezsiniz biraz tarih okusanız hiç fena olmaz.
Sn. doğruluk haşa! ben sizin gibi uyduruk sözünü asla ve de asla kullanmam. Sadece bahse konu kişi tarihi verileri dikkate alınacak bir otorite değildir. Görüş bildirebilir. Okuyan kişilerin kendi sorunudur bu kişinin görüşlerine katılıp katılmamak. Ben bilgi olarak almıyorum bu kişinin sunumunu. Kendisi sunumunu ne ile delillendirmiştir? hangi çalışmanın ürünüdür bu yazılanlar? daha önce sunulan görüşlerin derlenmesinden oluşan bir metin.
Ayrıca tavsiyenize uyup mutlaka tarih okumaya başlayacağım:)
İstanblue
09-09-2009, 01:59
Kaslı deprem hocasının tarihçi olduğunu bilmiyorduk! Çok yönlü bir bilim adamı hem fay hattını incele, hem kas yap, ardından da Kürt tarihi hakkında kitap yaz böylesi bir daha gelmez bu topraklara haklısınız mümkün olduğunca yararlanmak lazım böyle bilim adamlarından, gerçi ben Zekeriya Beyaz hoca kadar popüler olmayı başardığını düşünmüyorum ama kendi dalında fena değil:)
Kaslı ama çapulcu değil. Tarihçilerimizde var bunları açıklayan, okumamanız , bilmemeniz sizin sorununuz.
Uydurma tarihe anca kendiniz inanırsınız. Üniversitelerde açılacak kürt bölümlerindede verebileceğiniz en iyi tarih : Çocuğum seni leylekler getirdi olabilir, hoş farisilerin bir kolu olarak mezapotamya mağaralarında yaşarken Türkler elimizi tuttuda çıktık adam olduk , buda yetmedi döndük arkasından vurduk demek zor.
Sn. doğruluk bir üstteki iletimde sizi istanblue adlı üye ile karıştırdığımı fark ettim özür dilerim. İletinizin içeriği bana yöneltilmemiş. gecenin bir yarısı ancak yaşlı gözlerim bu kadarını seçebiliyor kusura bakmayın.
Sn. İstanblue yine aynı heyecan ile katılmışsınız aramıza. Fakat ben eski ben değilim! görev nedeni ile ağır abla olmam gerekiyor! bu nedenle sizinle fazla ilgilenemeyeceğim, siz de kusura bakmayın:) hoş geldiniz.
evrensel-insan
09-09-2009, 02:21
Saygideger pervane
Kiz, sende yasliligi bahane edersen, biz ne yapalim, bizlerin olmesi gerekir. Yas hissedilendir. Sen once bir hislerini dinle bakiym!
Saygilarimla;
evrensel-insan
Elbette ki, somut birşeyler var ise tarafsız tarihçiler ve enstitüler bunu araştırıp birşeylere varacaktır. Varmalıdır. Ama bunu kesinlikle 'tarafsız' insanların yapması gerekiyor.
Fakat şu da unutmamalı, bu konular her çapta adamı ne kadar tarafsız kalmaya çalışırsa çalışsın fanatizmin zirvesinde gezindirir. Zira konu doğal bir kaynaktan değilde, anonim teorilerden ve bilgi kirliliğinin göbeğinden geliyor. 5000 yıllık kürt tarihini gün ışığına çıkaracaksa kürt kavminin dışında birileri çıkarmalı.
Yukarıda bir arkadaş Zana' nın 'sümerler kürttü' demiş olduğunu belirtti. Normaldir, o bir taraftır ve tarafsız birşey söylemesi mümkün değildir. Kürtlerin tek farkı şu an tarih cetvelinde mazlum milletler zümresinde sergileniyor olmaları. Başka birşey değil. Feodal anlayış aynı, insana bakış aynı. Hepsi insan ve hepsi birbirlerinden gördüklerini tekrarlıyor.
İstanblue
09-09-2009, 14:02
[QUOTE=İstanblue;229620]Uydur uydur yaz, nasılsa forum.
gerçekten tarihle yakından uzaktan bir alakanız olmadı belli. benim göterdigim belgeyi yok edecek bir deliliniz yoksa uyduruk diyemezsiniz biraz tarih okusanız hiç fena olmaz.
Verdiğim linki zahmet edip okusan uydurup uydurup yazdığınız her kelimenin kökeni mevcut. Kabullenmeniz gereken şey tarihinizin olmadığı. Gercekler acıtır.
dogruluk
09-09-2009, 17:18
[QUOTE=dogruluk;229663]
Verdiğim linki zahmet edip okusan uydurup uydurup yazdığınız her kelimenin kökeni mevcut. Kabullenmeniz gereken şey tarihinizin olmadığı. Gercekler acıtır.
gerçektende uyduruk bir tarih ki ben size geniş bi kapsamlı bilgi sunuyorum.siz galiba ırkçılıgı savunuyorsunuz.ki var olan birşeyleri yok saydıgınıza göre.şuan türküm diyen biri bile saf türk degildir.
kürtler tarihi
dogruluk
09-09-2009, 17:25
Kürtler ve tarihi
Kürtler (Kürtçe: tekil. Kurd کورد, çoğul. Kurdan کوردان), Orta Doğu (http://tr.wikipedia.org/wiki/Orta_Do%C4%9Fu)'nun yerlilerinden olup doğuda Zagros dağlarından (http://tr.wikipedia.org/wiki/Zagros_da%C4%9Flar%C4%B1) batıda Toros dağlarına (http://tr.wikipedia.org/wiki/Toros_da%C4%9Flar%C4%B1), güneyde Hemrin dağlarından (http://tr.wikipedia.org/wiki/Hemrin_da%C4%9Flar%C4%B1) kuzeyde Kars-Erzurum platolarına (http://tr.wikipedia.org/wiki/Erzurum_-_Kars_B%C3%B6l%C3%BCm%C3%BC) kadar uzanan, Kürdistan (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrdistan) olarak anılan coğrafî bölgede yoğun şekilde yaşayan tahminen yaklaşık 20–25[13] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-BritKurd-12) veya 20–30[14] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-spr-13) milyon kişiden oluşan etnik gruba mensup ve Hint-Avrupa dili (http://tr.wikipedia.org/wiki/Hint-Avrupa_dil_ailesi) konuşan halklardan biridir.
Bugün en büyük Kürt nüfusu Türkiye'de bulunurken,[15] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-sirkeci-14) İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek bölgedeki siyasi ve sosyal karmaşa ve sorunlar gerekse diğer sebepler dolayısıyla, özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçlerle Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kuzey_Amerika) ve Orta Asya (http://tr.wikipedia.org/wiki/Orta_Asya) gibi farklı coğrafî bölgelerde yerleşmiş bir Kürt diasporası (http://tr.wikipedia.org/wiki/Diaspora) da mevcuttur.[14] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-spr-13) Kürt kültürü yüzyıllarca süren etkileşimin de sonucuyla diğer Orta Doğu kültürleriyle çeşitli benzerlikler barındırırken, Kürt dinî inancı oldukça senkretik bir biçimde gelişmiştir.[16] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-kreyen-15) Bugün Kürtlerin çoğunluğu Şafii mezhebine (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eafii_mezhebi) bağlı Sünni Müslümanlarken, birçok farklı din ve inancın da mensuplarına rastlanır. Bunlara ek olarak Kürtler arasında ortaya çıkan ve Kürt kültür ve dinî anlayışıyla karakterize çeşitli dinî mezhep, akım ve inançlar da mevcuttur; Yezidilik ve Ehl-i Hakk (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ehl-i_Hakk) gibi.[16] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-kreyen-15)
dogruluk
09-09-2009, 17:26
Konu başlıkları
[gizle (http://javascript<b></b>:toggleToc())]
<LI class=toclevel-1>1 Kökenbilim (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.B6kenbilim) <LI class=toclevel-1>2 Tarih (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Tarih)
<LI class=toclevel-2>2.1 Köken ve Antik çağlardan Orta Çağ sonlarına Kürtler (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.B6ken_ve_Antik_.C3.A7a.C4.9Flard an_Orta_.C3.87a.C4.9F_sonlar.C4.B1na_K.C3.BCrtler)
2.2 Orta Çağ sonlarından 20. yüzyıla Kürtler (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Orta_.C3.87a.C4.9F_sonlar.C4.B1ndan_2 0._y.C3.BCzy.C4.B1la_K.C3.BCrtler)
<LI class=toclevel-1>3 Çağdaş Orta Doğu'da Kürtler ve Kürdistan (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#.C3.87a.C4.9Fda.C5.9F_Orta_Do.C4.9Fu. 27da_K.C3.BCrtler_ve_K.C3.BCrdistan)
<LI class=toclevel-2>3.1 Kürdistan (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.BCrdistan) <LI class=toclevel-2>3.2 Türkiye (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#T.C3.BCrkiye) <LI class=toclevel-2>3.3 İran (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#.C4.B0ran) <LI class=toclevel-2>3.4 Suriye (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Suriye) <LI class=toclevel-2>3.5 Irak (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Irak) <LI class=toclevel-2>3.6 Ermenistan (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Ermenistan)
3.7 Afganistan (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Afganistan)
<LI class=toclevel-1>4 Kürt diasporası (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.BCrt_diasporas.C4.B1)
<LI class=toclevel-2>4.1 Avrupa (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Avrupa) <LI class=toclevel-2>4.2 Kuzey Amerika (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Kuzey_Amerika) <LI class=toclevel-2>4.3 Orta Asya (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Orta_Asya)
4.4 Uzak Doğu (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Uzak_Do.C4.9Fu)
<LI class=toclevel-1>5 Dil (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Dil)
5.1 Kürt edebiyatı (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.BCrt_edebiyat.C4.B1)
<LI class=toclevel-1>6 Kültür, sanat ve toplumsal yapı (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.BClt.C3.BCr.2C_sanat_ve_toplumsa l_yap.C4.B1)
<LI class=toclevel-2>6.1 Kürt müziği ve dansı (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.BCrt_m.C3.BCzi.C4.9Fi_ve_dans.C4 .B1) <LI class=toclevel-2>6.2 Kürt kilim ve halıları (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.BCrt_kilim_ve_hal.C4.B1lar.C4.B1 )
6.3 Kürt sineması (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#K.C3.BCrt_sinemas.C4.B1)
<LI class=toclevel-1>7 Din (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Din)
<LI class=toclevel-2>7.1 Ehl-i Hakk (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Ehl-i_Hakk)
7.2 Yezidilik (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Yezidilik)
<LI class=toclevel-1>8 Kaynakça ve notlar (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Kaynak.C3.A7a_ve_notlar) <LI class=toclevel-1>9 Ek okumalar (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#Ek_okumalar)
10 Dış bağlantılar (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#D.C4.B1.C5.9F_ba.C4.9Flant.C4.B1lar)
dogruluk
09-09-2009, 17:27
Kökenbilim
Kürt (veya Kürd) sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir.[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16) Bazı bilim adamları Kürt sözcüğünü, MÖ 24. yüzyıldan kalma antik Sümer (http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCmer) tabletlerinde geçen ve yine bir halkı tanımlamakta kullanılmış olan Guti sözcüğü ile ilişkilendirmiş, bazıları ise Kürt sözcüğünü, Xenophon (http://tr.wikipedia.org/wiki/Xenophon)'un yazılarında, bugün Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı bölgelerde bulunan bazı kabileleri tanımlamakta kullanılan Kardukhoi (ki bu Kardu sözcüğünün çoğulu sayılır zira son ekteki kh kısmı Ermenice (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ermenice) çoğul ekinden gelmektedir ve Xenophon bu kabilelerin isimlerini Ermenilerden öğrendiğini belirtmektedir) sözcüğü ile ilişkilendirmektedir.[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16)[18] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-masia-17) Daha sonraları Livy, Polybius (http://tr.wikipedia.org/wiki/Polybius) ve Strabo (http://tr.wikipedia.org/wiki/Strabo)'nun eserlerinde de Kyrtiae olarak anılan ve Kürtlerle ilişkilendirilen bir topluluk göze çarpmaktadır.[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16) Bununla birlikte, çağdaş bağlamdaki Kürt sözcüğü İranîdir; nitekim Sasaniler (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sasaniler) döneminde yazılan Kârnâmag î Ardashîr î Babagân destanında (http://tr.wikipedia.org/wiki/Destan) da bu sözcüğe rastlanır.[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16) Kürd ismi büyük ihtimalle Farsça Gord yani "kahraman" isminden türemiştir.[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16)
Özellikle erken dönem araştırmacılar Kürtleri Xenophon'un bahsettiği Kardukhoi ile ilişkilendirseler de 20. yüzyılın başından itibaren bu görüşler tartışılmış ve önemini yitirmiştir.[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16) Xenophon'un Kardukhoi olarak adlandırdığı halkın Kürtlerle özdeşleştirilmesinin nedenleri, yaşadıkları bölgenin bugün Kürdistan'ın içinde yer alıyor olması, alışkanlıklar ve çeşitli dış özelliklerdir. Bununla birlikte, bu sonuç bugün Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı Kürdistan'da her daim Kürtlerin yaşamış olduğu ve tarih içinde bölgede gerçekleşen göçlerin göz önünde bulundurulmaması gibi sorunlu öncüllere dayanmaktaydı. Aynı zamanda belirli bir bölgede yaşayan toplulukların zaman içinde etnik (http://tr.wikipedia.org/wiki/Etnik) kökenleri gibi özellikleri haricinde benzer yaşama şekilleri göstermeleri beklenen bir gelişmedir.[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16)
Genel olarak eski kaynaklarda geçen ve tarihte zaman zaman Kürtlerle ilişkilendirilmiş olan Kardu, Kyrtiae gibi halkların konumu da tartışma konusudur ve dilbilimcilerin (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dilbilimci) genel kanısı bu isimlerin Kürt isminden farklı oldukları yönündedir. Bu görüşün en büyük sebebi bu sözcüklerin sonunda yer alan ve sözcüklerin kökünün de bir parçası olan kısa ünlü harfidir. Özellikle Kardu sözcüğü çok tartışmalıdır; bu sözcüğün ilk harfinin K harfinden ziyade Q harfini tarif etmesi olasıdır ki bu olasılık da Semitik (http://tr.wikipedia.org/wiki/Semitik) "QRD" ("cesur" veya "güçlü" anlamında) kökünü işaret eder;[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16) bunu savunan dilbilimciler olduğu gibi eleştiren ve reddedenler de olmuştur.[19] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-brill-18) Bunun dışında Kardu sözcüğünün Gürcüler için kullanılan özgün bir isim olan Kart'veli ile ilişkili olabileceği ortaya atılmıştır. Ayrıca, eğer Kürd sözcüğünün Farsça Gord sözcüğünden türediği kabul edilirse, Gord sözcüğünün yöresel Kardu (veya Qardu) gibi bir ismin İranîleştirilmiş bir formu gibi görülmesi de mümkündür.[17] (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrtler#cite_note-limbert-16)
İstanblue
09-09-2009, 17:40
Yahu sen şakamısın bu yazdıklarının cavpları burda var okumazmısın sen .,
Bana akademik çalışma ver , verebiliyorsan tabi. İran kültürünü getirip kürt tarihi diye dayama yapmana kimse inanmaz. Gir biraz Farisi kaynaklarına bakın.
Kart-kurt bile sizin için en iyi hikayedir. Birde uydurma yazıları Wikiye basıyorsunuzya oldukça komik oluyor.
evrensel-insan
09-09-2009, 18:33
Saygideger arkadaslar;
Wiki'nin Turkcesi kimlerin elinde bilmiyorum ama; wiki'nin ingilizcesi, en azindan guvenilir diye dusunuyorum. Kurtlerle ilgili, her turlu konuyu isleyen linki veriyorum. Bilhassa ingilizce bilen arkadaslarin, bir goz atmasini isterim. Ayrica verecegim linkin icinde; her gerekli bolumun ustu tiklanirsa, o bolumun daha detayli anlatimina erisilir. Ben, size ana linkleri veriyorum.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Kurds
http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdish
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Kurdish-speaking_population#cite_note-konda-1
http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdish_Institute_of_Istanbul
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Kurdish_people
http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdish_language
Saygilarimla;
evrensel-insan
Yahu sen şakamısın bu yazdıklarının cavpları burda var okumazmısın sen .,
Kusura bakmayın ama sen şaka olmalısın. Heralde Irkçı bir gurubun, onun deprem bilimcisi ve vucut geliştirmeci yazarının iddalarınını bilimsel diye ciddiye alacağımızı düşünmuyorsununuzdur.
Getir bana İlber Ortaylının bu konudaki yazısını tartışırız. Yoksa tamamen ırkçı kaygılarla konuyla alakası olmayan biri tarafından yazılmış makaleyi bilimsel diye ele almamızı bekleme.
''Tarihte Kürdistan olmadığı hep tekrarlanır, doğrudur. '' İlber Ortaylı
http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1076625&AuthorID=104&b=Osmanlidaki%20Kurdistan%20ve%20bugunku%20Kurdist an&a=Ilber%20Ortayli
Kürt Hareketi: ABD-Avrupa ve Rusya’ya Taşeronluğun Tarihi
http://ileri.turksolu.org/27/erdem27.htm
Asad Khailany'nin isminin başında Dr. varsa, Şener Üşümezsoy'un da isminin başında Prof. Dr. vardır.
Şener Üşümezsoy, Kürt istilası gibi aşırı milliyetçi yazılara sahip Gökçe Fırat'la birlikte aynı gruba, Türk Solu'na dahilse;
Asad Khailany de Kuzey Amerika Kürt ulusal kongresinin başkanlığını yapmış ve aşırı milliyetçi düşünceleri olan gruba dahildir.
Şener Üşümezsoy'ın alanı jeoloji ise, Asad Khailany'nin alanı da bilgisayar'dır.
Asad Khailany'nin kassız ve cılız olması, uydurmalarının doğruluğunu göstermez.
Ortada farklı dil ve kültüre sahip bir toplum varsa eğer, elbette bunun bir tarihi geçmişi ve kökeni de vardır. Bu köken hakkında tahminlerde bulunulabilir. Benzeşen bir takım isimlerden yola çıkılarak komplo teorileri yaratılabilir. Efsanelere bile inanılabilir. Tüm bunlar doğru demek değildir. Bunlara sarılma ve savunma isteği şoven duyguların ürünüdür.
İstanblue
10-09-2009, 00:54
Kusura bakmayın ama sen şaka olmalısın. Heralde Irkçı bir gurubun, onun deprem bilimcisi ve vucut geliştirmeci yazarının iddalarınını bilimsel diye ciddiye alacağımızı düşünmuyorsununuzdur.
Getir bana İlber Ortaylının bu konudaki yazısını tartışırız. Yoksa tamamen ırkçı kaygılarla konuyla alakası olmayan biri tarafından yazılmış makaleyi bilimsel diye ele almamızı bekleme.
Sen otoritesin anlaşılan !!!!
Ama şunu sorrarlar dikkat et. !!!!!
Hangi bilgiyle otoritesin, hangi bilgiyle neyi tartışacaksın. !!!
Sn. Evrenselin verdiği yabancı linkleri okursan kürtlerin farisilerin berbat bir kolu olarak zagros dağlarında yaşayan ilkel kolu olduğunu zaten görürsün.
Tek yapman okumak,
İşinize gelmeyen yazılar nasılda ırkçı değilmi.
Bu ülkedeki sapına kadar ırkçı olan sol maskeli kişiler sizlersiniz.
İstanblue
10-09-2009, 00:58
Ortada farklı dil ve kültüre sahip bir toplum varsa eğer, elbette bunun bir tarihi geçmişi ve kökeni de vardır.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Kurds
The Kurds (http://en.wikipedia.org/wiki/Kurds) are an Iranic (http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_people) ethnolinguistic group who have historically inhabited the mountainous areas to the south of Caucasus (http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasus) (Zagros (http://en.wikipedia.org/wiki/Zagros) and Taurus (http://en.wikipedia.org/wiki/Taurus_Mountains) mountain ranges), a geographical area collectively referred to as Kurdistan (http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdistan). There are various hypotheses as to predecessor populations of the Kurds, such as the Carduchoi (http://en.wikipedia.org/wiki/Carduchoi) of Classical Antiquity.
''Tarihte Kürdistan olmadığı hep tekrarlanır, doğrudur. '' İlber Ortaylı
Doğru söylemiş sayın ilber ortaylı. Tarihte hiç kürdistan olmadı zate bunun aksini söyleyen olmadı ki. Türklerin kurduğu devletlerin hepsinin ismi Türkiyemidir ?
Sayn Pante
Katılırmısınız bilmem içinde kürt geçen her kelime milliyetçilik olark algılanıyor. Tamam Asad Khailany milliyetçilerle olduğunu kabul edbilirim. Bence bunda anormal bir durumda yok. Bir toplumun tarihi konusunda en hassas olan gurup herzaman o toplumun milliyetçiler olmuştur. Birde sadece bilim kaygısıyla çalışan araştırcılar. Ama sayın üşümesoy bence her iki gurubada girmiyor.
Sayın Asad Khailany mesleğini tam olark bilmiyorum. Kaslımı, ufak tefekmi onuda bilmiyorum. Ama bu konuda üzerinde sayın üşümezsoydan çok çalıştığını ve bu konda ondan daha çok bilgi sahibi kesin.
Bu konuda birçok araştırmacınının birçok tezi var. Ama baştada belirtmiştim bu bence tam anlamıyla bu akedemik olarak araştırmaya muhtaç bir konu. Ama sayın üşümezsoyun araştırması gibi değil :) Madem sayın üşümesyo ve onun gibi düşünenler, bu konulara meraklı ve iyi niyetliyse bu konuda unuversitelerde bir bölüm açılmasına neden destek vermiyorlar.
saygılarımla
Ama sayın üşümezsoyun araştırması gibi değil Madem sayın üşümesyo ve onun gibi düşünenler, bu konulara meraklı ve iyi niyetliyse bu konuda unuversitelerde bir bölüm açılmasına neden destek vermiyorlar.
Türk Solu içinde bu konuya çoğu destek vermez eminim.
Ama benim tanıdığım Üşümezsoy, böyle bir öneriyi destekleyecek fikirlere sahiptir.
evrensel-insan
10-09-2009, 01:20
Saygideger pante;
Bu akademik bir link.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdish...te_of_Istanbul
Saygilarimla;
evrensel-insan
Bu akademik bir link.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdish...te_of_Istanbul
Evet. İçi boş bir akademik link. :)
evrensel-insan
10-09-2009, 01:32
Saygideger pante;
Kardesim, amma firsatcisin yaw! Yukaridan kopya cektigim icin cikmamistir. Al sana siteden link.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdish_Institute_of_Istanbul
Saygilarimla;
evrensel-insan
İyi de bu linkte birkaç Kürt ve türk entellektüelin enstitü girişimlerinden bahsediliyor. Çalışma diye birşey yok.
evrensel-insan
10-09-2009, 01:47
Saygideger pante;
Turkcesini de, buldum.
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_K%C3%BCrt_Enstit%C3%BCs%C3%BC
Bu da resmi siteleri.
http://www.enstituyakurdi.org/
Bir de burasi var.
http://www.kurdshow.com/?sf=haber&haberid=12811&ktg=1570
Bakiyorum, Kurt konusuna merak sarmaya basladin. Nerdesin, dilaver? gel, yoksa; gozun acik gideceksin. :humble:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Verdiğin linklerin Kürt tarihi ile hiç ilgisi yok.
Bakiyorum, Kurt konusuna merak sarmaya basladin. Nerdesin, dilaver? gel, yoksa; gozun acik gideceksin.
Ben konuya merak sarmaya başlamış değilim.
70'li yıllardan beri konuya aşinayım.
Madem ki ismim anıldı, o zaman başlıkla alakası yok gibi görünse de belli bir dönemin tarihini yansıttıgı için İsmail Beşikçi'yi buraya alalım. Kendisi de bir bilim adamı ve gerçek bir bilim adamı.
http://www.yeniperspektif.com/newsdetail.asp?NewsID=2295
saygılarımla
evrensel-insan
10-09-2009, 02:16
Saygideger pante;
Ben konuya merak sarmaya başlamış değilim.
70'li yıllardan beri konuya aşinayım. -pante-
Wallahi, hic belli olmuyor. Bunu cok guzel "gizliyorsun":sad::ballchain::lock1:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Wallahi, hic belli olmuyor. Bunu cok guzel "gizliyorsun
Ben İsmail Beşikçi gibi Kürt devrimi çizgisinde değilim ki Kürtlükle yatıp Kürtlükle kalkayım da belli edeyim. Bizde Türk-Kürt vs. yoktur, insan vardır, insanlık vardır.
Ama önce vatan! :)
evrensel-insan
10-09-2009, 02:25
Saygideger pante;
Bizde Türk-Kürt vs. yoktur, insan vardır, insanlık vardır.
Ama önce vatan!-pante-
Bu cumlenin neresinden tutup, baslasam. En iyisi hic baslamayayim da; sonuna yonelik tek bir cumle yazayim. Toplumsal kisilik.- as oppose to-bireysel kisilik.
Saygilarimla;
evrensel-insan
İstanblue
10-09-2009, 04:23
nush ile uslanmayanı etmeli tekdir tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir (http://www.sosyomat.com/etiket/nush-ile-uslanmayan%C4%B1-etmeli-tekdir-tekdir-ile-uslanmayan%C4%B1n-hakk%C4%B1-k%C3%B6tektir)
http://turkoloji.cu.edu.tr/DILBILIM/ahmet_buran_karma_diller.pdf
Aslında bu konularda fazla yazmak istemiyorum ama yanlışları görünce mecburen yazıyorum.
linkten alıntı
Kürtçesi:
Wi lı ser reki ne aw heye ne çamor, we erdė hışkda korpiyek çekıriye.
Türkçesi:
Ne su ne çamur olan o yolun üstünde, o kuru yerde, bir köprü yapmış.
Şöyle konuya yüzeysel baktım, kesinlikle her kürtçe bilenin bilebileceği yada herkesin bulabileceği basit bir örnekle profun çalışmasını ne derce gerçeği yansıtığını görelim.
Prof kürtçenin tamamen yabancı kelimelerden oluşmuş bir dil olduğundan bahsetmiş. ve bunu kanıtlamak içinde yukardaki örneği vermiş. Bakın bakalım yukardaki cümlede verilen Köprü ve çamur kürtçede ne demek.
Köprü = Pıre
Çamur= herî.
ve sözcükler kürtçe günlük dilde kullanılıyor. Kürtçede köprüye hiçbirzaman korpiyek yada çamura hiç birzaman çamor denildiğini duymadım. Kaldıki denilebilirde tüm diller birbirinden kelime alıp vermiştir.
profun çalışmasının ne derce doğruları yansıtığı sadece yukarda verdiği örneğe bakarak anlayabilirsiniz. Bu örneğe bakarak ya ben size doğruyu söylemiyorum, yada Prof. İsterseniz kimin doğruyu söylemediğini araştırarak görebilirsiniz.
Çalışmada bu kadar basit bir konuda bile yanlış bilgi veriliyorsa, varın uzmanlık gerektiren ve bizim vakıf olamadığımız diğer iddalar siz düşünün.
İstanblue
10-09-2009, 14:13
Çalışmada bu kadar basit bir konuda bile yanlış bilgi veriliyorsa, varın uzmanlık gerektiren ve bizim vakıf olamadığımız diğer iddalar siz düşünün.
Buda sana sormazlarmı sen kürtçe diye ne konuşuyorsun diye. ?
Malum kuzeydeki güneydekini anlamaz , doğudaki batıdakini. !!!!
Herkes kendi kafasından dil üretrirse olacağıda bu, kürtçe diye ne dil vardır nede halk.
Farisi dilinin aşiretler tarafından dejenere edilmesine kürtçe, farisi-arap-İlkel Türk bileşiminede kürt denir. Birleşimlerin yoğunluğuna göre dillerde değişir.
:drum:
adanalioglu
10-09-2009, 14:41
KÜRT TARİHİ
Kürt tarihi 5.5 milyar yıl önce başlar. Güneşten kopan Kürtler önceleri su buharı ve tozdan oluşmaktadır daha sonra 3.5 milyar yıl soğuyarak yoğunlaşırlar daha sonra küçük bir su birikintisinde tek hücreli olarak hayata gözlerini açarlar daha sonra atmosferde ve sudaki oksijen değişimlerinden etkilenerek karaya çıkarlar 550 milyon yıl önce Kambriyen Patlaması sonucu çok çeşitliliğe uğrarlar ırklara ayrılırlar ve dünyaya yayılırlar tüm dünyadaki halklar Kürtlerden oluşmaktadır tüm medeniyetler dinler ve kültürler Kürtlerin eseridir. Tüm büyük imparatorluklarda tüm büyük buluşlarda onların parmağı vardır. Şimdi bazı cahiller diyeceklerki neden bir kürt tarihi eser yok bir bakın şu dünyadaki tüm eserler Kürtlerindir. İlk dinazoru(bakınız fred çakmaktaş) atı kediyi köpeği koyunu kuzuyu ve tüm evcil hayvanları kürtler ehlileştirmiştir. İlk dünyanın yuvarlak olduğunu suyun kaldırma kuvvetini uçağı telefonu telgrafı atom bombasınıda kürtler bulmuştur. Dünyadaki bütün büyük filozof dinadamı devlet adamı ve prof’larda kürttür.dünyadaki tüm efsaneler kerem ile aslı, Leyla ile mecnun, çomar ile süslü sarkozy ile buruni aşk hikayeleri Kürtlere aittir. Aslında Aborjin'lerde kürt orjinlidir.Şöyleki; ab(kürçe su)jin/jın(kürtçe kadın)arada kalan or sonradan eklemiş olmalı(söyleme kolaylığı açısından)dolayısıyla Aborjin=su kadını demektir.Ve su yoluyla avusturalyaya gittikleri için bu adla anılmaktadırlar(muhtemelen antik çağda Dicle avusturalyaya kadar uzanıyordur)
Daha sonra dış saldırılardan Kürtler iranın batısına türkiyenin doğusuna ırakın kuzeyine sıkıştırılmışlardır ve dünyayla bağlantıları kesilmiş böylece yaratıcı olan kürtler asimile edilmeye çalışılmış dilleri gelenekleri örf ve adetleri unutturulup oradaki dağlarda yaşamaya mecbur bırakılmışlar 8300 kelime olan dillerinide Farslar Araplar ve Türkler bir araya gelip bölüşmüşler ve bütün kurdukları devletleri ve tarihi eserleri bunlar sahiplenmişler. Geri kalan kürt eserleride yağmur yağmış fırtına çıkmış yok olmuş.bir söylentiye göre Alpaslan malazgirtte tek başına dolaşırken Bizans imparatoru 100.000 arkadaşıyla malazgirtte gezmeye çıkmıştır alpaslanla karşılaşınca saldırmış Alpaslan kaçarken 15 tane adam bulup kendi aşiretlerini koruyamayan kürtler nasıl olmuşsa alpaslana 15.000 asker vererek Bizanslıları yenmiş ve anadoluyu türk yurdu yapmış.(bu uydurma Malazgirt savaşından önce anadoluya onlarca yıl süren türk akınlarından haberleri olmayanlarındır) Osmanlı döneminde Osmanlıdan aldıkları tavizlerle beraber yaşadıkları Türkleri, alevi Türkmenleri ve Ermenileri yüzyıllarca kesmişlerdir (bir ara bütün kürtler Türkler ermeni katliamı yaptı deyip ermeni tezlerini destekliyorlardı sonradan hamidiye alayları rezaletini okudular ve vazgeçtiler) son yüzyılda zaten kendi milletinden olan Amerikalıların ve Rusların büyük çalışmalarıyla şanlı kürt gençliği tarihini ve geçmişini öğrenmiş ve tekrardan eski günlerdeki gibi büyük imparatorluklar kurmak için harekete geçirilmişlerdir. Bunun önünde durmak isteyen milletlerede 5.5 milyar yıllık büyük kürt tarihini göstermiş ve korkutmuşlardır. Dost Amerika ve rusyanın yaptığı araştırmaya göre asya Avrupa Afrika Amerika avusturalya hatta 1960 yılında düşen Ufo’nun içerisindeki uzaylı yaratıkların kafatası incelemesinde Kürtlerle %100 benzerlik tespit etmişlerdir. Amerikalıların marsa gönderdiği uzay aracı marsın bütün büyük tepelerinde sarı,kırmızı ve yeşil renklerde bezlerin sopaların uçlarında bu tepelere dikildiklerini gözlemlemişlerdir ama bunu bütün dünyadan saklayıp sadece kürt dostlarına söylemişlerdir. Ünlü bir kürt filozof ‘Ben yapmam Devlet yapsın’ diyerek dünyada yan gelip yatan halklara örnek olmuştur. tarlasını ekip biçme yerine dağlara çıkıp eşkiyalık yapmayı daha kolay görmüştür kürtler.beraber yaşadıkları halkları hep arkadan vurmuşlardır örneğin Ermenileri Alevileri İranlıları ıraklıları Türkleri. Dünyanın tüm dağlarında yaşayan insanlar kürttür ispatıda Sümercede kur dağ demektir ti de halk anlamına gelir yani dağın halkı. Dünyada kurulmuk ve içerisinde k , u , r , d , i , a , h , g, q , h , o , e ,l harfleri geçen tüm devletler kürttür.
Buda sana sormazlarmı sen kürtçe diye ne konuşuyorsun diye. ?
Anlatamadım galiba, kürtçede hiçbirzaman ne çıkan yayınlarda nede halk arasında korpiyek diye bir kelime kullanılmaz... Hiçbir zaman linkte verilen örnekteki gibi bir cümle kullanılmaz. Kullanan varsa bana kaynak gösterin. Zaten linktede kaynak gösterilmemiş.
Türkçe olarak; "Ben bügün okula gideceğim" cümlesini "Ben bügün schoola gideceğim." olarak söylemek ne kadar saçma ise, o cümlede o kadar saçmadır.
Diller başka dillerde kelime almaz mı, tabiki alır. Yani bunu en iyi verdiğiniz linkte adı geçen Türkologun bilmesi gerekir.
Farklı şivelerde konuşan kürtlerde bazen birbirini anlama problemleri olabiliyor. Bu her dilde var. Ama aynı şivedeki kürtlerin birbirini anlamadığını kim söyledi. Benzer linklerden mi söyleniyor ?
ortada bir tarih yok...sadece bir tarih uydurulmaya çalışılıyor...farslardan kovulmuş olanlara bir milli kılıf uydurulmaya çalışılıyor....nedenmi? böl, parçala, yönet....emperyalizm in düsturu bu.
İstanblue
10-09-2009, 16:25
Anlatamadım galiba, kürtçede hiçbirzaman ne çıkan yayınlarda nede halk arasında korpiyek diye bir kelime kullanılmaz... Hiçbir zaman linkte verilen örnekteki gibi bir cümle kullanılmaz. Kullanan varsa bana kaynak gösterin. Zaten linktede kaynak gösterilmemiş.
Türkçe olarak; "Ben bügün okula gideceğim" cümlesini "Ben bügün schoola gideceğim." olarak söylemek ne kadar saçma ise, o cümlede o kadar saçmadır.
Diller başka dillerde kelime almaz mı, tabiki alır. Yani bunu en iyi verdiğiniz linkte adı geçen Türkologun bilmesi gerekir.
Dillerin farklı dillerden kelime almasıyla senin söylemlerinin uzaktan yakından alakası varmı !!!
Tabiki yok. ?
Biz buna milliyetçilik diyoruz , hemide sol maskesi takmış.
Birazda iran, ırak ve suriyede konuşulan ve adına kürtçe denen dilden örnekler versene.
Farisi dilini eyip bükmeyle dil olmaz. heleki Türkçeyle karşılaştırmak eşyanın tabiatına aykırıdır.Türkçe aşiret dili değildir.Soy ağacı ve gelişimi vardır, kürçe denilen dil gibi 3 dili harmanlayarak oluşmaz. Kürtçe dediğin dilin yüzde 99'u sağdan soldan kotarma kelimelerdir.
Türkler nasıl ırkçı faşirt değilmi. !!!!
Ah Türklerin yerinde siz olsanız akşama kadar davul çalardınız.
Demek ki Tanrı zar atmıyormuş.
KÜRT TARİHİ
Kürt tarihi 5.5 milyar yıl önce başlar. Güneşten kopan Kürtler önceleri su buharı ve tozdan oluşmaktadır daha sonra 3.5 milyar yıl soğuyarak yoğunlaşırlar daha sonra küçük bir su birikintisinde tek hücreli olarak hayata gözlerini açarlar daha sonra atmosferde ve sudaki oksijen değişimlerinden etkilenerek karaya çıkarlar 550 milyon yıl önce Kambriyen Patlaması sonucu çok çeşitliliğe uğrarlar ırklara ayrılırlar ve dünyaya yayılırlar tüm dünyadaki halklar Kürtlerden oluşmaktadır tüm medeniyetler dinler ve kültürler Kürtlerin eseridir. Tüm büyük imparatorluklarda tüm büyük buluşlarda onların parmağı vardır. Şimdi bazı cahiller diyeceklerki neden bir kürt tarihi eser yok bir bakın şu dünyadaki tüm eserler Kürtlerindir. İlk dinazoru(bakınız fred çakmaktaş) atı kediyi köpeği koyunu kuzuyu ve tüm evcil hayvanları kürtler ehlileştirmiştir. İlk dünyanın yuvarlak olduğunu suyun kaldırma kuvvetini uçağı telefonu telgrafı atom bombasınıda kürtler bulmuştur. Dünyadaki bütün büyük filozof dinadamı devlet adamı ve prof’larda kürttür.dünyadaki tüm efsaneler kerem ile aslı, Leyla ile mecnun, çomar ile süslü sarkozy ile buruni aşk hikayeleri Kürtlere aittir. Aslında Aborjin'lerde kürt orjinlidir.Şöyleki; ab(kürçe su)jin/jın(kürtçe kadın)arada kalan or sonradan eklemiş olmalı(söyleme kolaylığı açısından)dolayısıyla Aborjin=su kadını demektir.Ve su yoluyla avusturalyaya gittikleri için bu adla anılmaktadırlar(muhtemelen antik çağda Dicle avusturalyaya kadar uzanıyordur)
Daha sonra dış saldırılardan Kürtler iranın batısına türkiyenin doğusuna ırakın kuzeyine sıkıştırılmışlardır ve dünyayla bağlantıları kesilmiş böylece yaratıcı olan kürtler asimile edilmeye çalışılmış dilleri gelenekleri örf ve adetleri unutturulup oradaki dağlarda yaşamaya mecbur bırakılmışlar 8300 kelime olan dillerinide Farslar Araplar ve Türkler bir araya gelip bölüşmüşler ve bütün kurdukları devletleri ve tarihi eserleri bunlar sahiplenmişler. Geri kalan kürt eserleride yağmur yağmış fırtına çıkmış yok olmuş.bir söylentiye göre Alpaslan malazgirtte tek başına dolaşırken Bizans imparatoru 100.000 arkadaşıyla malazgirtte gezmeye çıkmıştır alpaslanla karşılaşınca saldırmış Alpaslan kaçarken 15 tane adam bulup kendi aşiretlerini koruyamayan kürtler nasıl olmuşsa alpaslana 15.000 asker vererek Bizanslıları yenmiş ve anadoluyu türk yurdu yapmış.(bu uydurma Malazgirt savaşından önce anadoluya onlarca yıl süren türk akınlarından haberleri olmayanlarındır) Osmanlı döneminde Osmanlıdan aldıkları tavizlerle beraber yaşadıkları Türkleri, alevi Türkmenleri ve Ermenileri yüzyıllarca kesmişlerdir (bir ara bütün kürtler Türkler ermeni katliamı yaptı deyip ermeni tezlerini destekliyorlardı sonradan hamidiye alayları rezaletini okudular ve vazgeçtiler) son yüzyılda zaten kendi milletinden olan Amerikalıların ve Rusların büyük çalışmalarıyla şanlı kürt gençliği tarihini ve geçmişini öğrenmiş ve tekrardan eski günlerdeki gibi büyük imparatorluklar kurmak için harekete geçirilmişlerdir. Bunun önünde durmak isteyen milletlerede 5.5 milyar yıllık büyük kürt tarihini göstermiş ve korkutmuşlardır. Dost Amerika ve rusyanın yaptığı araştırmaya göre asya Avrupa Afrika Amerika avusturalya hatta 1960 yılında düşen Ufo’nun içerisindeki uzaylı yaratıkların kafatası incelemesinde Kürtlerle %100 benzerlik tespit etmişlerdir. Amerikalıların marsa gönderdiği uzay aracı marsın bütün büyük tepelerinde sarı,kırmızı ve yeşil renklerde bezlerin sopaların uçlarında bu tepelere dikildiklerini gözlemlemişlerdir ama bunu bütün dünyadan saklayıp sadece kürt dostlarına söylemişlerdir. Ünlü bir kürt filozof ‘Ben yapmam Devlet yapsın’ diyerek dünyada yan gelip yatan halklara örnek olmuştur. tarlasını ekip biçme yerine dağlara çıkıp eşkiyalık yapmayı daha kolay görmüştür kürtler.beraber yaşadıkları halkları hep arkadan vurmuşlardır örneğin Ermenileri Alevileri İranlıları ıraklıları Türkleri. Dünyanın tüm dağlarında yaşayan insanlar kürttür ispatıda Sümercede kur dağ demektir ti de halk anlamına gelir yani dağın halkı. Dünyada kurulmuk ve içerisinde k , u , r , d , i , a , h , g, q , h , o , e ,l harfleri geçen tüm devletler kürttür.
harika budur işte:rofl:
İstanblue
10-09-2009, 16:30
harika budur işte:rofl:
Açılacak kürdoloji bölümlerinde anlatılacak en iyi hikaye ; yavrum seni leylekler getirdidir.
Dillerin farklı dillerden kelime almasıyla senin söylemlerinin uzaktan yakından alakası varmı !!!
Tabiki yok. ?
Birazda iran, ırak ve suriyede konuşulan ve adına kürtçe denen dilden örnekler versene.
Farisi dilini eyip bükmeyle dil olmaz. heleki Türkçeyle karşılaştırmak eşyanın tabiatına aykırıdır.Türkçe aşiret dili değildir.Soy ağacı ve gelişimi vardır, kürçe denilen dil gibi 3 dili harmanlayarak oluşmaz. Kürtçe dediğin dilin yüzde 99'u sağdan soldan kotarma kelimelerdir.
Sen onu bunu bırak önce sorduğum cümlenin kaynağını göster bana.
İdolojik amaçlarla bilim yaptığını söylersen ordaya böyle abuk subuk şeyler çıkar.
Sen önce Kazakça, özbekçe, tararca vs anla sonra iranda, irakta, suryede konunuşulan kürçeyi sor.
sen nerden biliyon % 99 sağdan solnda koparma olduğunu. Yoksa linkteki hocan mı söyledi. Önce soruma bir kaynak gösterin sonra % 99 meselesini, harman meselsini konuşalım.
neyse hocanın bir fıkrasıyla bitirelim..
bir adam hoca'nın evine gelir sorar:
-çamaşır ipini alabilir miyim?
-hayır alamazsın.
-niçin
-şu anda, ipin üzerinde un kurutuyorum.
-nasıl olur.
-ödünç vermek istemezsen, bu kadar zor iş değil.
Dost Amerika ve rusyanın yaptığı araştırmaya göre asya Avrupa Afrika Amerika avusturalya hatta 1960 yılında düşen Ufo’nun içerisindeki uzaylı yaratıkların kafatası incelemesinde Kürtlerle %100 benzerlik tespit etmişlerdir.
Mustafa Topaloğlu da mı kürt oluyor bu durumda:biggrin1:
İstanblue
10-09-2009, 17:07
Sen önce Kazakça, özbekçe, tararca vs anla sonra iranda, irakta, suryede konunuşulan kürçeyi sor.
ehehehe Türkçenin daha ne olduğunu bilmiyorsun kalmış birde söylem yaparmısın.
Bu kalsiktir ama kürtçülerde.
Önce biraz Dil bilim nedir onu öğrenin sonra kürtçe bir dilmidir ondan sonra yorumlayın, Prof.Un yazısı zaten kürtçe denilen dilin tüm köklerini yazmış.
Başka söze ne gerek !!!
Ötesi uydurma yalan dolan.
adanalioglu
10-09-2009, 20:50
arkadaşlar yukarıdaki yazıma istediğiniz saçmalığı yazıp kürt tarihine katkıda bulunabilirsiniz maksat kürtoloji bilimine katkıda bulunmak (askerde baldız şarkısına her gelen askerin bir dörtlük yazdığı gibi)
spdymsc35
19-10-2009, 15:58
Açılacak kürdoloji bölümlerinde anlatılacak en iyi hikaye ; yavrum seni leylekler getirdidir.
olurmu canım kürtler 1980 yılında allah tarafından bir anda heri den yaratılıp sonra yasak meyvayı yedikleri için cennetten anadoluya kovuldular
kürtlerin 1980 den önce var oldukları çok büyük bir yalandır.
Oğuz Türkleri arasında (Türkmenler, Azeriler, -İran ve Türkmenistan'lılar dahil- Türkiye) bir iletişim sorunu yok. Mesafe arttıkça dilde değişimlerin olması normaldir, fakat buna rağmen zorluk çıkarsa da Uygurlar ile bile konuşmanın mümkün olduğunu tecrübeyle biliyorum.
Öte yandan Elazığlı Kürt'le sizin yok saydığınız Tuncelili Zazalar'ın birbirlerini anlamadığını da gene tecrübe ile biliyorum. Sorani ve Kurmanç arasındaki farktan bahsetme gereği bile duymuyorum, çünkü tercüman olmadan konuşmaları mümkün değil. Sonra bazı Faşistler kalkıp bütün bunları Kürtçe diye bir şemsiye altında birleştirmeye kalkıyor ama olmuyor tabii, açılmıyor o şemsiye birileri gerçekleri söyleyince...
Kürtlerin tarihini pek bilmiyorum ama şunu diyebilirimki;
Dilleri Türk,Fars ve Arap dillerinden etkilenmiştir.Yazı sitilleri latin alfabesidir,arapça ve farsçada kullanırlar.Newruz diye kutlanılan bayram bir TÜRK BAYRAMIDIR ve tüm orta asya Türk Cumhurietleri tarafından kutlanmaktadır.Kırmızı,yeşil ve sarı renklere kendi tolumunu yansıtan renkler olarak bakmışlardır fakat bunlar TÜRKMEN RENKLERİDİR.Kendilerini Mezopatamyadan çıkan halk olarak göstermişlerdir,fakat mezopotamyanın ve Sümerlerin Türklerle alakalı olduğunu ispatlar nitelikte pek çok belge ve kanıt vardır.
Kısaca TÜRK TARİHİ'nin bir koludur kürt tarihi...
Saygılarımla...
Sayın Nogada evet Nevruz Türk bayramıdır fakat Kürt tarihi diye bir şey yoktur ki Türk tarihinin kolu olsun. Şimdi sizin bu gereksiz tezinize vermek durumunda kaldığım cevap yüzünden ahmağın biri çıkıp 2000 kelime saçma-sapan daha önce 50 defa çürütülmüş tezleri tekrarlayacak şimdi bir de onunla uğraştıracaksınız.
Lütfen, önce tarih nedir, dalları nedir, millet nedir, sosyal topluluklar nedir bunları öğrenin, bütün bunlardan sonra neden Kürt tarihi diye bir (kastettiğiniz anlamda) tarihin olamayacağını da anlayacaksınız.
Tarihte Hunlar,Uygurlar,oğuzlar,Avarlar,gagauzlar,Altaylar ,çavaşlar vs.vs. Türk oluyor, devlet oluyor hatta yetmiyor adam gibi devlet oluyor, lakin! Medler,gutiler,gorlar, merwani,hamadani,sedadi vs.vs. adam olmadıkları için! 1923 yılından sonraki tarih kitaplarında yer almadıkları ve adamdan sayılmadıkları için tabi ki de tarihteki devletleri de adamdan sayılmayacaktır.
Geri kalan laflar hiç bir iddia içermeyen boş laflar olduğundan almıyorum. Hunlar, Avarlar vb. proto-Türk topluluklarıdır, bu kabule yol açan kültürel, dil bilimsel, arkeolojik bulgular ve yazılı kayıtlar da mevcuttur. Uygurlar, Gagauzlar, Çuvaşlar gibi halen mevcut toplulukları da araya karışık salata yapmışsın da bu insanlar hala mevcuttur. Türk kültürüne mensupturlar, hatta bil diye söylüyorum Gagauzlar'ın Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında fark yok gibidir.
Sonra Medler demişsin, Medler Persler'in atalarıdır, bunun da en büyük kanıtı Medler'den sonra aynı sınırlarda Pers devletinin kurulmuş olmasıdır. Guti, Gor gibi antik toplulukların Kürt ya da Kürtler'in ataları olduklarına dair hiç bir yazılı belge yoktur, olamaz da çünkü o tarihte Kürt kelimesi bile yoktu. Bir takım halkların ardından gene salata yapıp birkaç beylik de sıkıştırmışsın. Şeddadiler'in Kürt olduğu kesin değildir, teorilerden birisidir, büyük ihtimalle Kürt'tür. Mervaniler ise yalnızca Abbasiler'e bağlı bir emirlik. Kaldı ki Şeddadiler de bir devlet değil, o bölgede sayıları onları bulan bir yığın küçük beylikten yalnızca birisidir, bu bakımdan nasıl ki Ramazanoğulları Beyliği tarihi ya da Karesi Beyliği tarihi öğretilmiyorsa Mervaniler ya da Şeddadiler gibi beyliklerin öğretilmemesinde de şaşıracak bir şey yoktur. Bu arada Mervaniler'in Kürt olması ihtimali de zayıf, çünkü Abbasiler bildiğiniz gibi üstün niteliklerinden dolayı Türkler'i asker olarak kullanıyor ve özellikle uç bölgelerine Türkler'i yerleştiriyordu. Zaten daha sonra bu bölgede arka arkaya Türk beyliklerinin ortaya çıkması (Artuklular ve Dulkadiroğulları) ardından Diyarbakır'ın Akkoyunlu Devletinin merkezi haline gelmesi de bölgede Kürtler'in yoğun olmadığını kanıtlamaya yeterli, nitekim Kürtler'in gerçekten yoğun olduğu Cizre'de küçük bir Kürt beyliği mevcuttu mesela. Fakat hayallerinizi yıkmak gibi olmasın ama mesela Diyarbakır'a Kürtler'in girişi sizin sandığınız gibi milattan önce 550 bin yılında değil Yavuz'un burayı Dulkadir Türk Beyliği'nden almasından sonra mümkün olabilmiştir.
Herhalde bu kadar bilgiden sonra neden Şeddadiler'in ya da Mervaniler'in ya da Gutiler'in tarih kitaplarına giremediğini anlayabilmişsinizdir.
Madem sadece Kürt tarihi degil, ayni zamanda Kürt dili de mevzu bahis, o zaman Sevan Nisanyan'in da makalelerini alintilayalim. Ozet gececegim .... Taraf'a alerjisi olmayan acik fikirli insanlar okusunlar sadece :)
Senelerdir internette forwardlana forwardlana topaç olmuş bir cahillik manifestosu var. “Günümüzde bazı siyasal olaylarda kullanılan ve bazen Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne aykırı davranışlar içerisinde olanlar tarafından alet edilen Kürtçe, düşüncelerine değer verilen birçok dilbilimci tarafından bir ‘dil’ olarak bile kabul edilmiyor,” diye başlayıp, “Kürtçede var olduğu söylenen 8308 sözcükten 3080 tanesi Türkçe, 2000 tanesi Arapça, 1200 tanesi Zent Lehçesi, 1030 tanesi Farsça kökenlidir. Geri kalan yaklaşık 1000 sözcüğün ise yaklaşık 700 tanesi Ermenice, Çerkezce, Gürcüce, Pehlevice... gibi dillerden geldiği bilinmektedir,” diye devam ediyor.
“Düşüncelerine değer verilen birçok dilbilimci” kimmiş ve Aşağı Güngören Tavukçuluk Fakültesi sınırları dışında kim bunların düşüncelerine değer veriyormuş diye sormayın, bilmiyorum çünkü.
“Zent lehçesi” neymiş, onu da bahsi geçen “dilbilimciler” bilirdir mutlaka.
Bildiğim kadarını söyleyeyim isterseniz. Adım adım gidelim.
Bir: Benim elimdeki hayli yetersiz Kürtçe sözlükte, sayıyorum, 25.000 kelime var.
Benim elimdeki hayli yetersiz Kürtçe sözlükte, sayıyorum, 25.000 kelime var. Hepsi budur demek değil tabii, çünkü bazı kelimelerin kaydedilmemiş olması varolmadığı anlamına gelmez. Konuşulan Türkçenin de 19. yüzyıl sonlarına dek doğru dürüst bir sözlüğü yoktu. Sonra bir baktılar ki, aa, daha binlerce kelime varmış sözlüğe katmayı unuttukları.
İki: Öyle sentetik bir dil dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir.
Dokuz yabancı dilin karması bir dilin oluşması için o dili konuşan insanların tarihin bir aşamasında dilsiz kalıp sıfırdan dil üretmiş olmaları gerekirdi. Akıllara seza bir başarı olurdu, sanırım dokuz başlı Siyam bebeği gibi dilbilim literatürünün star konuları arasına girerdi.
Dün “Kürtçe diye bir dil yoktur” diyen gerzek tayfasına cevap vermeye başlamıştık, devam edelim.
Üç: Her dilin kırılması imkânsız bir iç çekirdeği vardır, 400 dolayında temel fiil (almak, vermek, sevmek, gitmek, düşmek, uyumak vs.), insan bedenine ve doğa olaylarına ilişkin temel isimler, basit sıfatlar, sayılar, ben sen o gibi zamirler, gramer yapıları vesaireyi içeren.
Bu çekirdek her dilde insanlık tarihi kadar geriye gider; Adem ile Havva’dan beri aralıksız kuşaktan kuşağa aktarılmıştır. Yabancı dilden etkilenme oranı binde birdir. Kürtçenin iç çekirdeği üzerine epeyce literatür var bildiğim kadarıyla. İrani diller ailesinin ilginç ve muhafazakâr (yani, çok eski bazı yapıları korumuş) bir üyesiymiş derler.
Dört: Bu iç çekirdeğin üstüne gelen onbin kadar Kürtçe kelimenin de hayli “saf” olduğunu bilmek için allame olmaya gerek yok, yarım saat sözlüğe bakmak yeter.
Az bir şey İrani dilleri biliyorsanız bunların da oldukça “muhafazakâr” olduğunu, yani Farsçada bin sene evvel ölmüş arkaik unsurlar barındırdığını şıp diye görürsünüz. Ama “saf” olmak iyi bir şey midir, bakın ondan emin değilim. Kavimler insan gibidir; ne kadar dünya görmüşse bünyesi o kadar kavi, ufku o kadar geniş olur demek de mümkün pekala.
Beş: Kürtçenin YAZI DİLİ geleneği zayıftır, o yüzden orada zorlanıyor, epeyce yabancı kelime almak zorunda kalıyor deseniz anlarım.
Üstelik bu sırf TC döneminin eseri değil, en az 15. yy’dan beri akraba dil Farsçadan çok sayıda “üst düzey” kültür kelimesi almışlar. Buna Arapça, bir tutam da Ermenice eklenmiş. Ama hayrettir, yazı diline Türkçeden aldıkları kelime yok gibi bir şey. İnanmıyorsanız alın bir Kürtçe metin, anlamaya çalışın. O tanıdık gelen kelimeler ya Farsça ya Arapçadır ya da Frenkçe, ama Türkçe değil.
http://taraf.com.tr/makale/8020.htm
http://taraf.com.tr/makale/8042.htm
Sayın Üçüncüyol,
Lütfen konuyu bulandırmayın. İlgisiz yazıları varsa Kürt Dili başlığına taşıyın yoksa siz açıp o başlığa yazın orada tartışılsın. Bu başlık "Kürt tarihi" üzerine.
Sayın Üçüncüyol,
Lütfen konuyu bulandırmayın. İlgisiz yazıları varsa Kürt Dili başlığına taşıyın yoksa siz açıp o başlığa yazın orada tartışılsın. Bu başlık "Kürt tarihi" üzerine.
Sayin Hortlak,
Bu yazdiginizi hic okumamis olayim :)
Bir milletin tarihi ile dilini ayirmak mumkunmu ?
Tarihciler hangi konular uzerinde calisiyorlar zannediyorsunuz bir milletin kokenini ve tarihini bulmak icin ?
Bu konulari ayiramazsiniz birbirinden .... et ve tirnak gibidir .....
Dil bir milletin varliginin en onemli kanitlarindan biridir......
Yoksa ... amaciniz susturmak mi ?
Bir de Sayin Evrensel-Insan'a soralim. Yok hayir Kürtce'nin konumuzla alakasi yok etimolojinin tarihle bir ilgisi olamaz diyorsa eger, iletimi kaldirip Kürt Dili basligi acarim ....
Saygilarimla,
evrensel-insan
21-10-2009, 07:33
Saygideger ucuncuyol;
Bir de Sayin Evrensel-Insan'a soralim. Yok hayir Kürtce'nin konumuzla alakasi yok etimolojinin tarihle bir ilgisi olamaz diyorsa eger, iletimi kaldirip Kürt Dili basligi acarim .... -ucuncuyol-
Insanoglu oyle garip bir yaratik ki! butun yaptigi, ayirdikca ayirmak. Bu oyle bir hal almiski, neyin neden ayrildigini bile bugun artik saptamak zor. Ben ise dogal dusuncenin evrensel koken ve temelini gostererek; tum bu ayrilmislarin kaynagi AYNI'nin sorunsal resmini veriyorum.
Konumuz bir milli kokenin tarihi ise; bu kokenin tarihine, kokeni koken yapan her turlu konu girer. Cunku tarihi veren eserler sanatsaldir ve sanatinda en iyi ifade edicisi dildir. Zaten Kurdleri, Kurd yapan ogelerden biri ve baslicalarindan biri dildir. Etimoloji ve linquistik (dilin kurallarini veren bilim dali) ve language (konusulan-yazilan dil), tabiki tarihin bir parcasidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
..Yoksa ... amaciniz susturmak mi ?
Ne münasebet sadece Faşistler sansürü baskı aracı olarak kullanır, ben size yazılarınızı silin dedim mi, sadece başka başlığa taşıyın dedim. Buna benim sizden önce yaptığım dille ilgili yorumlar da dahildir. Evet dil tarihin parçasıdır, fakat burada konunun ana mihveri tarih olduğuna göre dilin etimolojisi değil, tarihi yönleri konuşulmalıdır. Bu iletiler dilin sadece gramer-etimolojik yönüyle ilgili olduğundan taşınmasını ve konunun bulandırılmamasını istiyorum. Bir cevabınız varsa tarihle ilgili yazdığım mesaja yanıt verebilirsiniz elbette...
Saygideger ucuncuyol;
Bir de Sayin Evrensel-Insan'a soralim. Yok hayir Kürtce'nin konumuzla alakasi yok etimolojinin tarihle bir ilgisi olamaz diyorsa eger, iletimi kaldirip Kürt Dili basligi acarim .... -ucuncuyol-
Insanoglu oyle garip bir yaratik ki! butun yaptigi, ayirdikca ayirmak. Bu oyle bir hal almiski, neyin neden ayrildigini bile bugun artik saptamak zor. Ben ise dogal dusuncenin evrensel koken ve temelini gostererek; tum bu ayrilmislarin kaynagi AYNI'nin sorunsal resmini veriyorum.
Konumuz bir milli kokenin tarihi ise; bu kokenin tarihine, kokeni koken yapan her turlu konu girer. Cunku tarihi veren eserler sanatsaldir ve sanatinda en iyi ifade edicisi dildir. Zaten Kurdleri, Kurd yapan ogelerden biri ve baslicalarindan biri dildir. Etimoloji ve linquistik (dilin kurallarini veren bilim dali) ve language (konusulan-yazilan dil), tabiki tarihin bir parcasidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Tesekkurler, Evrensel-Insan,
Hortlak arkadasimiz da umarim bu anlamli basligi acmaniz ile bu konu da aydinlanir ....
Ama tabiiki forwardlana forwardlana topac haline gelmis e-maillerin etkisinden kurtulursa ...
Zira e-mail zincirlerinde propagandanin allahi var ..... Ama insanlarimiz maalesef milliyetci refleksleri ile bu e-mailleri gercekmis gibi kabul ediyorlar sorgulamadan , arastirmadan .... cunku isin kolayi o.
Bu actiginiz baslik arastirilmaya gebe bir konudur. Kurtlerin yasadiklari cografyadaki politik konumlarina bakarsak , onlarin boyle bir arastirmayi yapmak icin bir ortamlarinin olmadigini goruruz. Cunku, baski altindalardir. Ya da baski altindalardi. Ama ileri tarihlerde bu tur konularin daha iyi arastirilacagina inaniyorum. Osmanli'nin 19. yuzyil sonlarina kadar dogru durust Turk tarihi de yoktu. Ve Turkoloji'yi baslatanlarin cogu yabancilardi. Hatta , bu konuda yazilmis makalelerin toplandigi bir kitap okumustum. Turkceye cevrildigini zannetmiyorum. Bulursam size bildiririm....
Saygilarimla,
evrensel-insan
21-10-2009, 08:04
Saygideger ucuncuyol;
Zorluk; Turkce kaynak bulmakta. Eger ingilizce kaynak istense, o kadar cok bulunma olanagi varki.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger ucuncuyol;
Zorluk; Turkce kaynak bulmakta. Eger ingilizce kaynak istense, o kadar cok bulunma olanagi varki.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Cok dogru soylediniz Evrensel-Insan,
Ama zamanla o kaynaklar da Turkceye cevrilecektir diye umuyorum.... Tabular bir bir yikildikca diyelim .....
Sayın Nogada evet Nevruz Türk bayramıdır fakat Kürt tarihi diye bir şey yoktur ki Türk tarihinin kolu olsun. Şimdi sizin bu gereksiz tezinize vermek durumunda kaldığım cevap yüzünden ahmağın biri çıkıp 2000 kelime saçma-sapan daha önce 50 defa çürütülmüş tezleri tekrarlayacak şimdi bir de onunla uğraştıracaksınız.
Bende zaten dolaylı olarak onu anlatmaya çalıştım,bunu anlamayacak kadar yüzeyselmi düşünüyorsun?
rastaman
15-12-2011, 03:33
Kürtlerin ataları olduğu ileri sürülen uygarlıklardan Medler ve Karduklar dışındakiler hakkında birkaç sözüm var.
Başta Öcalan olmak üzere hemen hepsi Hurriler,Mitanniler,özellikle Gutiler,Sümerler,Kommageneliler gibi bölgedeki neredeyse tüm uygarlıkların Kürt olduğu konusunda hemfikir.
Temel tarih bilgisi olan aklıbaşında hiçkimse Sümerlerin Kürt olduğunu savunamaz,Sümer dilinin kökeniyle ilgili en yaygın teoriler sırasıyla; izole bir dil olduğu,Dravid dillerle ilişkili olduğu,proto-Ural yada proto-Altaik olduğu şeklindedir.Yaşadıkları coğrafyanın yakın olması onları Kürt yapmaya yetiyorsa Hititleri Türk yapanlara da kızmayalım o zaman.
Gutilerin Kürtlerin ataları olabileceği görüşü geçtiğimiz asırda çok yaygındı.2011 yılında bir otoritenin böyle bir şeyi savunması en hafif anlamda onun mesleki hayatını sona erdirir.Çünkü Gutilerle ilgili ilk kayıtların tutulduğu dönemde bırakın İrani halkların,herhangi bir Hint-Avrupalı grubun bile bölgede bulunması mümkün görünmüyor,H.A göçlerinin henüz başlamadığı bir dönemden sözediyoruz.
Guti diline ait elimizdeki sözcükler sınırlı sayıda olsada (çoğu hanedan üyeleri) günümüzde Ari bir dille ilişkili olabileceğini savunan kimse kalmamıştır.Yaygın görüş izole bir dil olduğu yönündedir.
Hurriler içinde benzer sebepler geçerli,Hurriler tarih sayfalarında görüldükleri dönem de H.A. göçlerinin öncesidir.
Artık hiçbir dilbilimci Hurri dilinin herhangi bir Hint-Avrupa diliyle bağlantılı olduğunu düşünmüyor,bu konuda günümüzde iki ayrı görüş vardır;ilki izole bir dil olduğu,ikincisiyse Nakh dilleriyle bağlantılı olduğu yönündedir.
Urartu dilinin Hurri diliyle yakın akraba olduğunu bildiğimizden onu da eliyoruz.
Gelelim Mitannilere..
Mitanniler bu çevreler arasında çok popüler,çünkü H.A'lı bir halk olduklarını kesin olarak biliyoruz.Ama kesin olarak bildiğimiz bir başka şey de Mitanni dilinin H.A dillerinin İrani koluna değil;Hint koluna ait olduğudur.Elimizdeki hanedan üyelerine ve Mitanni diline ait olan tüm kelimeler Sanskritçeye benzerler.
Üstelik Mitanniler halkın çoğunluğunu Hurrilerin oluşturduğu,az sayıda Mitanninin şehir devleti yapılanmasından öte gidememiş Hurri topraklarını işgal etmesiyle oluşturduğu bir elit yapılanmadır,yani elit Aryan grubun yönettiği Hurri bir halktan sözediyoruz.(Hattilerin Hitit tarafından işgali de benzer bir süreçtir)
Şu sapancı Cyrtilere falan hiç girmiyorum,sadece iki kaynakta geçer ve aslında bir etnik grup olup olmadıkları bile belli değildir.Sırf isim benzerliğiyle bir sonuca varmak bilimsel olmaktan çok uzaktır.
Xsenophonun,Ermeni ve Asuri tarihçilerin,Strabonun Karduk,Carduchoi,Cordean gibi isimlerle bahsettiği bölge ve halkın günümüz Kürtlerinin atalarından biri olabileceği teorisi gerçeğe en yatkın olan,ve artık en çok kabul gören görüşlerdendir.
Benzer şekilde Medler de Kürtlerin atalarından sayılabilir.Med dili hakkında elimizde pek veri olmasa da Strabon gibi kaynaklar Med ve Pers dilinin oldukça yakın olduğundan sözeder.
Bu konuya ilgi duyan arkadaşlara henüz pek iyi araştırılmamış bir sahadan bahsedeyim;Zazaların,Goranilerin ve batı Lurilerinin Kürtlerin yakın akrabaları olduğunu hepimiz biliriz,coğrafi yakınlık da vardır,ama bu coğrafyaya çok uzak bir bölgede yaşayan Belucilerin Kürtlerle olan benzerlikleri yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır.Bu benzerlikler İrani olmanın da ötesindedir;Beluci dili Kürtçeye Farsçadan çok daha fazla yakındır.
İrana giden arkadaşlar yaşadıkları uzak coğrafyaya rağmen Kürtlerin Belucilere benzerliğinden bahseder.
Firdovsi'nin Kuç-i Beluç olarak bahsettiği ve aynı soydan gelen iki halk olarak anlattığı Kuç ve Beluç'un Kürtler ve Beluciler olduğu da sonraki Firdovsi şerhlerinde yazılmıştır.
Kürt tarihindeki belirsizliklerden yola çıkıp Kürtlerin bir tarihi olmadıklarını savunanları anlamak da zor,sonuçta Göktürkler öncesine ait Türk boylarının gerçekten Türk olup olmadıklarını da bilmiyoruz,(Hunların bile Türklüğü tartışmalıdır)Kürtler de Türkler gibi yazıyla pek barışık olmayan topluluklar.Her iki halkın tarihini de genellikle başka toplumların kaynaklarından öğreniyoruz.
Baskların öncüllerinin kimler olduğunuda net bilmiyoruz mesela,Kürtler gibi devlet kurma geleneği pek olmayan bir halk.Ama bu Baskların bir millet olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Arkadaşlar bence vaziyet budur,yazdıklarımda katılmadığınız-katıldığınız bir nokta varsa buyrun.
Tabiki yok. ?
Bunları geç. Sen bize masal anlatıyorsun, biz masal dinlemekten bıktık. Hayatım boyunca Kürtlerin arasında bulundum Köprüye (Pır) Korpi diyeni, çamura (heri) çamor diyeni duymadım. Bilimsel olduğunu iddia ettiğin bir hezeyanı ortaya dökeceksin, saçmalıkları tokat gibi suratına çarpınca ilkel güdülerinle ağzından salyalar akan kuduz köpekler gibi saldırganlaşacaksın.
Sen şu hezeyanın ancak senin beynine hitap edebildiğini bir kabul et önce. Kürtçe'de Türkçe olan doğru düzgün 100 kelime yoktur; hoş olsa da problem değil. Arapça ve Farsça'dan geçmiş bayağı sözcük vardır . İlle ırkını da sıkıştıracaksın ya bir yerlere! Muhteşem dilin Türkçe Kürtçe'nin gramer yapısını bile ele geçirmiş, kelime almak da ne. Yersen! Türkçe'ye de Kürtçe'den geçmiş sözcükler var. Söyleyelim mi? Bu neyi değiştirir, hiçbir şeyi.
Sabaha kadar anlatsak ilkelliğinden kurtulamazsın. İlim cehaleti alır, eşeklik baki kalır.
metehanejder
20-01-2012, 19:57
Kürtlerin ataları olduğu ileri sürülen uygarlıklardan Medler ve Karduklar dışındakiler hakkında birkaç sözüm var.
Başta Öcalan olmak üzere hemen hepsi Hurriler,Mitanniler,özellikle Gutiler,Sümerler,Kommageneliler gibi bölgedeki neredeyse tüm uygarlıkların Kürt olduğu konusunda hemfikir.
Temel tarih bilgisi olan aklıbaşında hiçkimse Sümerlerin Kürt olduğunu savunamaz,Sümer dilinin kökeniyle ilgili en yaygın teoriler sırasıyla; izole bir dil olduğu,Dravid dillerle ilişkili olduğu,proto-Ural yada proto-Altaik olduğu şeklindedir.Yaşadıkları coğrafyanın yakın olması onları Kürt yapmaya yetiyorsa Hititleri Türk yapanlara da kızmayalım o zaman.
Gutilerin Kürtlerin ataları olabileceği görüşü geçtiğimiz asırda çok yaygındı.2011 yılında bir otoritenin böyle bir şeyi savunması en hafif anlamda onun mesleki hayatını sona erdirir.Çünkü Gutilerle ilgili ilk kayıtların tutulduğu dönemde bırakın İrani halkların,herhangi bir Hint-Avrupalı grubun bile bölgede bulunması mümkün görünmüyor,H.A göçlerinin henüz başlamadığı bir dönemden sözediyoruz.
Guti diline ait elimizdeki sözcükler sınırlı sayıda olsada (çoğu hanedan üyeleri) günümüzde Ari bir dille ilişkili olabileceğini savunan kimse kalmamıştır.Yaygın görüş izole bir dil olduğu yönündedir.
Hurriler içinde benzer sebepler geçerli,Hurriler tarih sayfalarında görüldükleri dönem de H.A. göçlerinin öncesidir.
Artık hiçbir dilbilimci Hurri dilinin herhangi bir Hint-Avrupa diliyle bağlantılı olduğunu düşünmüyor,bu konuda günümüzde iki ayrı görüş vardır;ilki izole bir dil olduğu,ikincisiyse Nakh dilleriyle bağlantılı olduğu yönündedir.
Urartu dilinin Hurri diliyle yakın akraba olduğunu bildiğimizden onu da eliyoruz.
Gelelim Mitannilere..
Mitanniler bu çevreler arasında çok popüler,çünkü H.A'lı bir halk olduklarını kesin olarak biliyoruz.Ama kesin olarak bildiğimiz bir başka şey de Mitanni dilinin H.A dillerinin İrani koluna değil;Hint koluna ait olduğudur.Elimizdeki hanedan üyelerine ve Mitanni diline ait olan tüm kelimeler Sanskritçeye benzerler.
Üstelik Mitanniler halkın çoğunluğunu Hurrilerin oluşturduğu,az sayıda Mitanninin şehir devleti yapılanmasından öte gidememiş Hurri topraklarını işgal etmesiyle oluşturduğu bir elit yapılanmadır,yani elit Aryan grubun yönettiği Hurri bir halktan sözediyoruz.(Hattilerin Hitit tarafından işgali de benzer bir süreçtir)
Şu sapancı Cyrtilere falan hiç girmiyorum,sadece iki kaynakta geçer ve aslında bir etnik grup olup olmadıkları bile belli değildir.Sırf isim benzerliğiyle bir sonuca varmak bilimsel olmaktan çok uzaktır.
Xsenophonun,Ermeni ve Asuri tarihçilerin,Strabonun Karduk,Carduchoi,Cordean gibi isimlerle bahsettiği bölge ve halkın günümüz Kürtlerinin atalarından biri olabileceği teorisi gerçeğe en yatkın olan,ve artık en çok kabul gören görüşlerdendir.
Benzer şekilde Medler de Kürtlerin atalarından sayılabilir.Med dili hakkında elimizde pek veri olmasa da Strabon gibi kaynaklar Med ve Pers dilinin oldukça yakın olduğundan sözeder.
Bu konuya ilgi duyan arkadaşlara henüz pek iyi araştırılmamış bir sahadan bahsedeyim;Zazaların,Goranilerin ve batı Lurilerinin Kürtlerin yakın akrabaları olduğunu hepimiz biliriz,coğrafi yakınlık da vardır,ama bu coğrafyaya çok uzak bir bölgede yaşayan Belucilerin Kürtlerle olan benzerlikleri yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır.Bu benzerlikler İrani olmanın da ötesindedir;Beluci dili Kürtçeye Farsçadan çok daha fazla yakındır.
İrana giden arkadaşlar yaşadıkları uzak coğrafyaya rağmen Kürtlerin Belucilere benzerliğinden bahseder.
Firdovsi'nin Kuç-i Beluç olarak bahsettiği ve aynı soydan gelen iki halk olarak anlattığı Kuç ve Beluç'un Kürtler ve Beluciler olduğu da sonraki Firdovsi şerhlerinde yazılmıştır.
Kürt tarihindeki belirsizliklerden yola çıkıp Kürtlerin bir tarihi olmadıklarını savunanları anlamak da zor,sonuçta Göktürkler öncesine ait Türk boylarının gerçekten Türk olup olmadıklarını da bilmiyoruz,(Hunların bile Türklüğü tartışmalıdır)Kürtler de Türkler gibi yazıyla pek barışık olmayan topluluklar.Her iki halkın tarihini de genellikle başka toplumların kaynaklarından öğreniyoruz.
Baskların öncüllerinin kimler olduğunuda net bilmiyoruz mesela,Kürtler gibi devlet kurma geleneği pek olmayan bir halk.Ama bu Baskların bir millet olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Arkadaşlar bence vaziyet budur,yazdıklarımda katılmadığınız-katıldığınız bir nokta varsa buyrun.
irani halklar oranın yerleşiğidir kavimler göçünden çok daha önce vardı.sanskritçe hint iranca kolundandır.kürtçe zazaca beluci birde 2 dil daha partça dil grubuna girer.partlar diye bir devlet vardır.
rastaman
20-01-2012, 21:03
irani halklar oranın yerleşiğidir kavimler göçünden çok daha önce vardı.
Metehanejder;ne İrani halklar nede herhangi bir Hint Avrupalı grup oranın yerlisi değildir.Son 20 yıldır bu görüşün aksini savunan herhangi bir otorite de kalmamıştır.
Hint-Avrupalı göçler tüm dünyada aynı zamanda başlamıştır; (M.Ö 2000-1700)
Aslında bu genetik çalışmalarıyla da desteklenmiştir;ne Avrupada,ne İranda nede ortadoğuda M.Ö 2000'den daha eski bir tek haplogroup R örneğine bile raslanmamıştır.
Hint Avrupalı halkların nereden dünyaya yayıldığını şimdilik kesin olarak bilmiyoruz,ama hg.R'nin en eski kollarındaki çeşitlilik Orta Asya ve Kuzey Hindistan arasını işaret eder.
Kürtlerle ilgili şu ana kadar 4 genetik araştırma yapıldı bildiğim kadarıyla;hepsi de Kürtlerin Hint Avrupa genlerinden çok bölgenin otoktan genlerini taşıdığını gösteriyor.Yani Kürtler ve diğer İrani halklar aslında çoğunlukla bölgenin yerlisiler,aryan değil.Az sayıda Aryan tarafından asimile edilerek İrani dilleri konuşmaya başlamışlar.Aynı süreç Anadolu Türklerinde de yaşanmış.
sanskritçe hint iranca kolundandır.
Sanskritçe Hint-İran kolunun Hint altgrubuna(İndo-Aryan) aittir,Kürtçe gibi İran koluna değil.
rastaman
25-01-2012, 05:10
kürtçe zazaca beluci birde 2 dil daha partça dil grubuna girer.partlar diye bir devlet vardır.
Şu cümlene cevap vermeyi unutmuşum,özür.
''Partça dil grubu'' diye birşey yok,Kuzeybatı İran dilleri var.Kürt dilinin kökeni Partça yada Medcedir diye bir sınırlamaya girmemize hem gerek yok hem de elimizde Medceye dair yeterli kaynak olmadığından imkan yok.
Çünkü Strabon dahil birçok kaynak Med dilinin Pers diliyle çok yakın olduğunu,karşılıklı anlaşılabildiğini yazıyor.Sanırım Kürtsün,Part dilinin Persçeye ne kadar benzediğini de bilirsin.2000 yıl önce İrani dillerin birbirlerine günümüzdekinden çok daha yakın olduğunu da biliyoruz.
İşte bu sebeplerle Med,Part yada Kordean,bölgedeki İrani halklarla Kürtlerin kendilerini ilişkilendirmesi son derece doğaldır.
Mitanniler gibi İrani olmayan halklara yapılacak referanslarsa yukarıda anlattığım gibi bilimsellikten uzak olacaktır.
Görünüşe göre birçok Kürt aydın bilimsellikten çok kendi antileri olarak gördükleri Türk milliyetçilerinin metotlarını benimsiyor,kendi Resmi Kürt tarihlerini oluşturmaya başlıyor.Bunda eleştirilemeyen önderlerinin tarih konusundaki tezleriyle çelişmek istememelerinin de rolü var.
Gelelim Mitannilere..
Nineveh hakkinda ne dusunuyorsun sevgili Rastaman?
rastaman
26-02-2012, 23:03
Nineveh hakkinda ne dusunuyorsun sevgili Rastaman?
Neva Nineveh Asuriler için Mekke gibidir,sadece antik dönemde değil,Asuri krallıklarının yıkılmasından sonra bile bu özelliğini sürdürmeye devam etmiş.
Ama Kürtlerle,Kürt diliyle birebir ilişkili olan Medler de Persler de,Sasaniler de yüzlerce yıl Nineveh ve çevresinde varlık göstermiş.
Başlarda Mitanninin bir eyaleti olmuş olması bazı Kürt kaynaklarda Nineveh'nın önemli bir yer kaplamasına neden oluyor,ama başta da yazdığım gibi Mitannileri Kürtlere bağlamak bilimsel bir yaklaşım değil.
''Ama Persler,Sasaniler Farsların atası Kürtlerin değil'' diyen inkarcı-Türkçü söylem de bilimsel değil,İrani diller birbirlerine Oğuzun Ogura,Kıpçak'ın Uygura olduğundan çok daha yakın.
rastaman
31-03-2012, 02:58
''Kurmanci'' kelimesinin kökeni üzerine teorim;
Bedirhandan Rus tarihçilere kadar kelimenin kökeniyle ilgili diğer teorilere girmeyeceğim,Kurd-man-ci,Kur-man-ci,Hormenci gibi teoriler nedense bana zorlama geliyor.Çünkü dil ve lehçe adlarının-özellikle ortadoğuda-bu şekilde oluşmadığını biliyoruz.
Önümüzde yaşayan bir örnek var;günümüzde İran Kürdistanının güneyinde Kirmanşah bölgesinde kullanılan Kürt lehçesine Kirmanşahi denir.Kirmanşah kentinin Kürt tarihindeki öneminden uzunca bahsetmeye gerek yok.Bölgenin en kadim ve etkili halklarından Farsların Kürt dilini coğrafi olarak kendilerine en yakın şehirle özdeşleştirmiş,Kürtlerinse bunu benimseyerek genelleştirmiş olması akla en yakın ihtimal gibi geliyor.
Kirmanşahinin zaman içinde kısalarak Kurmanci haline gelmesiyse oldukça kolay,doğal ve etimolojide sık raslanan bir süreç gibi duruyor.
Oğuz Türkleri arasında (Türkmenler, Azeriler, -İran ve Türkmenistan'lılar dahil- Türkiye) bir iletişim sorunu yok. Mesafe arttıkça dilde değişimlerin olması normaldir, fakat buna rağmen zorluk çıkarsa da Uygurlar ile bile konuşmanın mümkün olduğunu tecrübeyle biliyorum.
Öte yandan Elazığlı Kürt'le sizin yok saydığınız Tuncelili Zazalar'ın birbirlerini anlamadığını da gene tecrübe ile biliyorum. Sorani ve Kurmanç arasındaki farktan bahsetme gereği bile duymuyorum, çünkü tercüman olmadan konuşmaları mümkün değil. Sonra bazı Faşistler kalkıp bütün bunları Kürtçe diye bir şemsiye altında birleştirmeye kalkıyor ama olmuyor tabii, açılmıyor o şemsiye birileri gerçekleri söyleyince...
Dersimli Alevi ZAZA olarak, kendimi Kürt olarak görmüyorum. Ben Dersim in Demanan asiretine mensubum. Atalarim Zazaca konusmuslardir, ama sanal ortamda tanistigim bazi Demanlilar kendilerini Kürt olarak görmeye baslamislar ve anadilini olan ZAZACA dan vazgecip, Kürtce konusmaya baslamislar. Aci ama gercek. Dilimizi yani ZAZAKi veya Zonema yi birakip, Kürt ulusal hareketi süresince, biz ZAZALAR da sistmatik olarak asimilasyona tabi tutuluyoruz. Emperyalist Türklerin elinden cektigimiz yetmiyormus gibi, simdide Kürt emperyalizmine karsi savasmak zorunda hissediyorum kendimi.
Asimilasyonun her türlüsüne KARSIYIM.
Alevi ZAZA olarak, kendimi ne Müslüman nede Kürt olarak görüyorum, hele hele Gamber effendinin iddia ettigi gibi, Türk oglu Türk hic görmüyorum:cool:
Biz ZAZALAR ne Kürtüz nede Türk.
YASASIN HALKLARIN KARDESLIGI !
insanın neresiyle güleceğini şaşırdığı tarihtir. bu öyle bir tarihtir ki söylenenden başkası bu yalana inanmaz, inanmayanlarda gerçekleri inkar etmekle suçlanır. anlatanlarda görmüşçesine anlatır...
edit: yazıda habire yapılan araştırmalar deniliyorda yapılan araştırmaları kim yapmış, nerde yapmış, ne yapmış, hangi dergilerde makale olarak yer almış, bilim dünyasında kabul görmüş mü görmemiş mi?
yapılan araştırma diye sallamak kolay.
edit : arkadaşım, sen önce o tarihçilerin kimler olduğunu söyle, yayınlanan makalelerini söyle, en azından alıntı yap, kaynak bildir ondan sonra gel öyle konuşalım. öyle g.tünden sallamayla olmuyor bu işler.
Buda başka bir entry
Emperyalist Türklerin elinden cektigimiz yetmiyormus gibi, simdide Kürt emperyalizmine karsi savasmak zorunda hissediyorum kendimi.
ahahaha güldürdün Deman can panpa :D desene aşağı bak haşak yukarı bak tarak :D
yalnız demek istediğim bir şey de şu ki bizim türk halkı emperyalizmin e'si olamazlar. Atatürk'ün: "kuran okumaktan beyni sulanmış hafızlara döndüler" lafı daha iyi gidiyor bence.
Alevi ZAZA olarak, kendimi ne Müslüman nede Kürt olarak görüyorum, hele hele Gamber effendinin iddia ettigi gibi, Türk oglu Türk hic görmüyorum:cool:
Biz ZAZALAR ne Kürtüz nede Türk.
e panpa nesiniz siz :D ben de kendimi türk olarak görüyorum ama dışarıdaki kendini türk olarak niteleyenleri türk olarak görmüyorum, euheu :D :P kendimi kandırıyorum işte öyle ^^ :P