Orijinalini görmek için tıklayınız : Spor sağlığa zararlımıdır?
kafasikarisik
31-08-2009, 13:54
Bilim forumlarından birinde de sormuştum.
spor sağlığa zaralımıdır? diye.
Hayvanları incelediğimizde metobolizması hızlı çalışan dolayısı ile hareketli hayvanların ömrünün daha kısa olduğunu görüyoruz.
Arı kuşu ile papağan da olduğu gibi, aynı türden hayvanlar arasında muazzam bir ömür farkı var.
Kaplumbağa ile fare, ömürleri ciddi anlamda farklı. (çok farklı familyalarda olmaları idda edilebilir)
Doğaya baktığımızda aktif hayat ile ömür ters ilişkili gibi duruyor.
Bitkilerde bile bu böyle. (ağaçlar ve otlar ilişkisi)
Aynı türün dişi ve erkeklerinde de ortalama ömür bakımından fark var. Erkek ve kadın arasındaki metobolizma hızı beklenen ömüre de yansımış gibi.
Bu durumda spor metabolizmayı hızlandırdığından ömrü kısaltabilir mi?
Sporcuların hayatına baktığımızda da çok uzun ömürlü sporcu görmüyoruz.
Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla ''spor sağlığa zararlı mı?'' yerine
''profesyonel (veya yüksek yoğunlukta) spor ömrü kısaltır mı?'' sorusu daha yerinde olabilirdi belki de.
Böyle birşey okuduğumu ya da televizyonda dinlediğimi hatırlıyor gibiyim gerçekten de.
saygılarımla
kafasikarisik
31-08-2009, 14:15
Yüksek yoğunluklu spor farkedilebilir bir durum yaratacağından tespiti nispeten kolay olabilir.
Ama benim tezim farkedilemeyecek oranda olsa da bir kısalmanın söz konusu olabileceği.
Enerji tüketimi ile ömür arasında da ters orantı var.
Okinawa adasında dingin hayat sürüp, az kalorili diyet yapan insanlarda ömür ciddi anlamda uzuyor. (papağan ve arıkuşu ilişkisi)
Spor hali ile enerji alımını arttırıyor.
Hücrenin ömrünü belirleyen mitokondrinin ömrü değil mi?
Yenilenen hücrelerde telomerlerin kısalması sözkonusu.
Birde ekstradan alınan oksidanlar var.
istanbul
31-08-2009, 15:38
ilginç bir konu şimdiye kadar hep spor yararlıır diye bilirdik.
arkadaşlar bu bazal metabolizmayla ilgili sanırım....
spor yararlıdır arkadaşlar ama bunun yöntemi süresi yoğunluğu önemlidir...
sürekli spor yapan sporcular atlet olsun futbolcu olsun sürekli hayatlarında antreman yapmaktalar düzenlıler ancak bu bittikten sonra spru bıraktıkları zaman metobolizmaları bozulmakta..
kaslı olanların etleri sarkmaktadır bile...
ancak günlük egzersizlerin, yürüyüşün, koşunun,yüzmenin v.s zararı yoktur aksine faydası vardır..
kafasikarisik
31-08-2009, 17:11
Kısa vadede olabilir sayın kızılordu,
kısa vadede bir çok uyarıcı ve doping maddeside fayda gösterir.
Ben sonunda ömre olan etkisini soruyorum.
Bir de dinci bir ilim adamı ağzından sorayım;
Eğer alacağımız nefes sayılı ise, dakikada aldığımız nefes sayısı artarsa ömür uzar mı kısalır mı?:target:
dogruluk
31-08-2009, 17:40
bencede gerektigi kadar yapmak yeterlidir.düzenli bir biçimde yapılırsa saglga zararı yoktur.spor yapmanın yanında düzenli bir şekilde beslenilmelidir.spor ömrü uzatır
Yeni bir araştırmada futbol oynadıktan ya da herhangi bir başka spor yaptıktan sonra bir büyük bardak bira içmenin ömrü uzattığı ileri sürüldü.
CNN TÜRK - Araştırmaya göre az miktarda içki içmek sporla bir araya geldiği zaman birçok ölüm tehlikesini ortadan kaldırıyor.
11 binden fazla kişi üzerinde 20 yıl boyunca sürdürülen araştırma aynı anda olmamak üzere içki içmek ve spor yapmanın özellikle de kalp hastalıklarına karşı etkili olduğunu ve spor yapmayan ve hiç içki kullanmayanlara kıyasla kalp hastalığı tehlikesini yüzde 50 oranında azallattığını ortaya çıkardı.
yani spor yapmak ömrü uzatıyor.aşırıya kaçmadıgımız sürece
kafasikarisik
31-08-2009, 17:50
Obezite çağımızın sorunu.
Obezitenin ömrü kısalttığı gerçek, spor ile obezite dengelenerek kalp krizi riski azaltılabilir.
Ama totalde az kalori alımı ve az hareket birleşince ömrün uzadığı da görülüyor.
Okinawa adasındaki insanlarda olduğu gibi.
Pizza, hamburger yiyip oturmak tabii ki ömrü uzatmaz.
Churchill'e 90'lı yaşlarında, hala günde 10 puro 1 litre viski içerken sorarlar:
"Bu yaşta sağlığınızı neye borçlusunuz?"
"No sports!" demiş.
Gerçektir, sallamıyorum.
A.
Spor yapanlar sağlıklı besleniyorlar mı? İşlenmiş yiyeceklerle beraber spor yapanların mı ömrü uzun oluyor yoksa lifli yiyeceklerle beslenen ama spor yapmayanların ömrü mü?
Bence 2. şık.
Çünkü; işlenmiş yiyeceklerle beslenen ve spor yapanlar, o besinler kana karışsa bile spor yoluyla toksinlerin hepsini atamaz ama doğal ve lifli yiyeceklerle beslenen ve spor yapmayanlar ise vücuda daha çok yararlı maddeler karıştığı için spor yapmasa bile yapanlardan daha uzun ömürlü olabiliyor.
spor yararlıdır arkadaşlar ama bunun yöntemi süresi yoğunluğu önemlidir...
sürekli spor yapan sporcular atlet olsun futbolcu olsun sürekli hayatlarında antreman yapmaktalar düzenlıler ancak bu bittikten sonra spru bıraktıkları zaman metobolizmaları bozulmakta..
kaslı olanların etleri sarkmaktadır bile...
ancak günlük egzersizlerin, yürüyüşün, koşunun,yüzmenin v.s zararı yoktur aksine faydası vardır..
kaslı olanların etleri sarkmaktadır düşüncesi tamamen bir balondur.
ben bizzat ağırlık sporu ile uğraşan biriyim ve daha dediğiniz gibi birisini görmedim.
o dediğiniz kas ile deri arasında biriken yağdır.
ki bu her kilo alan insan için geçerlidir.
bir de yaşlanınca oran buran sarkıyor gibi bir efsane daha var.
arkadaşlar,yaşlanınca insanın neresi sarkmıyor ki?
Churchill'e 90'lı yaşlarında, hala günde 10 puro 1 litre viski içerken sorarlar:
"Bu yaşta sağlığınızı neye borçlusunuz?"
"No sports!" demiş.
Gerçektir, sallamıyorum.
A.
herhalde bunu 90 yaşında söylemiş,çünkü 91 yaşında ölmüş kendisi.:becky:
şuradan yola çıkmak doğru olacaktır herhalde...
bir arabanız olduğunu düşünün ve onu yollar boyu hiç çalıştırmadan garajda saklayın.(ya da kullanın ama hiç bakım yaptırmayın)
emin olun kendi kendini bırakacaktır.
ama siz o arabayı düzgün bir şekilde hem kullanır hem de bakımını yaparsanız çok ama çok uzun yıllar hizmetinizde olur.
işte bence spor da budur ve kesinlikle ömrü kısalttığına katılmıyorum.
tabi ki doğru yapıldığı sürece.
Vücut Geliştirme-Fitness ve Sportif Aktivitelerin Etkileri
Kalbe etkisi
Kaynak: http://www.ailem.com/templates/library/1766.asp?id=3178
Spor: Kim için ne zaman, nasıl?
Düzenli ve sürekli yapılan egzersiz kan şekerini düşürüyor ve iskelet kası üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırıyor.
ADANA - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadi Kurdak, “Spor: kim için, ne zaman, nasıl?” konulu konferansta, egzersizin insan hayatı üzerinde birçok faydası olduğunu ve insan ömrünü ortalama 3,7 yıl uzattığını ifade etti.
Spor yapma zamanının kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini vurgulayan Kurdak,”en hazır hissedilen anın en uygun zaman” olduğunusöyledi.
Egzersizin belirli bir plan dahilinde ve sistemli şekilde yapılması gerektiğine dikkati çeken Kurdak, “Yürümek de spordur. Ancak, çarşı-pazar gezmek bu anlamda spor değildir. Düzenli, tempolu ve sistemli yapılmalıdır” diye konuştu.
Kurdak, egzersizin diyabet hastaları üzerinde de olumlu etkisi bulunduğunun altını çizerek, “Egzersiz kan şekerini düşürür, iskelet kasının normal yapısını korur” dedi.
Astım hastalarının egzersiz yapmaması yönündeki yaygın anlayışın da yanlış olduğunu belirten Kurdak, hareketsizliğin tabloyu daha vahim hale getirebileceğini ifade etti.
Sıcak ve nemli havalarda ve sabah erken saatlerde spor yapmaktan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kurdak, her yarım saatte bir bardak su içilmesi ve mutlaka yemekten 2 saat sonra spora başlanmasının doğru olduğunu bildirdi.
Balcalı Hastanesi Hipokrat Salonu’nda düzenlenen konferansı çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci izledi.
Kaynak : http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/373006.asp
cruyf111
21-09-2009, 12:40
Dikkatimi çekmiştir.Nedense gaylik Vücut Geliştirme-Fitness yapanlarda çok görülür.
Spordan kasıt içinde rekaber olan bir müsabaka ise, spor kesinlikle faydalı değidir.
Onun dışında spor kesinlikle faydalıdır. Mesela bir hasta gelmişti şekeri neredeyse 700 mg/dl idi, halbuki komada olması gerekirdi ama öylece karşımızda duruyordu. Tabii sebebi de gençliğinde sporcu olmasıymış yoksa o hasta çoktan vefat etmişti.
Sonuç olarak vücudu kökeninden yani hareketliliğinden ayırmamak gerekir. Köken derken maymunsu bir insanı, oradan oraya atlayan , koşan insandan bahsediyorum :D
Egzersiz yada spror yapmanin kanıtlanmış birçok yararları var. Saymakla bitmez ama ornekleyecek olursak, duzenli egzersiz, vücut ağırlığımızın kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Yüksek tansiyonun azaltılmasında
yardımcı olur ve yüksek tansiyon konusunda uygulanan her tür tıbbi terapide önemli bir katkı sağlar ..
Düzenli olarak uygulanırsa, diyabetlerin oranı da azalir.
kalp sağlığına yararlı olmasının yanı sıra, koruyucu yüksek yoğunlukta lipoprotein kolesterolün (HDL) artmasına da neden olur.. bunun yaninda kişinin mutluluk hissinin artmasına katkı sağlar. Bu kısmen, egzersiz süresince vücudun salgılamış olduğu endorfin denilen kimyasallar aracılığıyla olur.
Spor yapmak, Alzheimer hastalığının başlangıcının geciktirilmesinde etkendir ve genel olarak zihinsel performansı arttırır. Düzenli olarak spor yapan kişilerde daha az depresyon görülür. Spor göğüs ve kolon kanserinin önlenmesinde etkin bir rol oynar.
Velhasıl, yararlar çok ve çeşitli olup şiďetle tavsiye olunur. Ben de spor yapmaktayim. Bir yandan da sagligimi bozmak icin cok fazla para harcamaktayim.
Kurdistannn
18-01-2016, 23:48
Sporun sağlığa yararlı mı zararlı mı olduğu, sporu nasıl yaptığınıza bağlı.
Aşırısı zararlı olabilir. ancak bildiğim kadarıyla birçok organ çalıştıkça gelişiyor.
Fiziksel aktivite olarak, günde 10 bin ile 20 bin adım arası egzersizin sağlık için gerekli olduğunu söyleyen uzmanlar var.
Kurdistannn
06-03-2016, 01:53
Aşırısı zararlıdır ama sadece o değil.Mesela ağırlık kaldırırken doğru nefes alıp vermeyi bilmezsen ileride kalbe çok iş düşebilir. Falan filan...