PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Deist düşünceler...

AYATA
15-09-2009, 10:12
Bir kimsenin yaptığı ve yaptırdıkları ona günah veya sevap kazandırmaz..Çünkü her insanın içinde var olan Tanrı nın iyi ve kötü tarafları vardır....yapan o dur...Tanrı her şeydir ve Tanrı hiçbirşeydir...

Koskoca evren, ve hatta evrenler, vede belkide binlerce farklı boyut ve o binlerce farklı boyutta sayılamayacak kadar çok evrenler.....İnsandan çok daha güçlü belkide insanın varlığına etki edebilecek kadar güçlü varlıklar olamazmı....Tanrılar :(

Her şeyin bir varoluş sebebi vardır....Bilinen evrende ve bilinen bu boyutta varlığı sebebsiz olan bir varlık yoktur....peki var olan bu evrenin var oluş sebebi nedir. Bizlerin var oluş sebebi nedir?

Çok büyük bir bütünün parçası olamazmıyız?

neyse devam ederiz...Desit arkadaşların katkıları ile.

callap
16-09-2009, 12:26
Deizmle ilk tanıştığımda aha dedim olay budur.Çünkü tam da benim deterministik sorgulamamın sonunda ulaştığım şeyi söylüyordu yani her şeyin temeli olan bir temel...şu şundan yaratılmıştır,bunu bu yaratmıştır peki onu kim yaratmıştır?Dünya,Büyük Patlama'yla yaratıldı,Büyük Patlama'ya sebep kütlelerin aşırı derece ısınıp sıkışmasıydı,peki o kütleleri oraya kim koydu? Hepsinin sonuna mecburen bir yaratıcı koyuyordum yani aslında tanrıya inanmak zorunda olduğum için inanıyordum belki de ve dinler bana çok saçma geliyordu.Tüm aracılar,elçiler,kitaplar saçmadır,Tanrı içimizde ve doğadadır.Deizm,kendi yasalarıyla işleyen bir evren kuramı için önemlidir.

AYATA
16-09-2009, 17:52
Deizm....dinlerin içindeki saklı olan gerçeği bulmak isteyenlerin yoludur...

Deist bilirki....tek olanın reklam şirketine ihtiyacı yoktur.....o zaten varlığını, varlığına sebeb olduklarının içine nakış etmiştir. Bazı uyanıklar bunu bilirler ve kullanarak güç sahi bi olmaya çalışırlar...aha işte biz onlara peygamber diyoruz.

Deizm konsepti; belli bir merkezi, temsilcisi, ya da belirgin kanunları olmadığı için bir çok değişik bakış açısına sahiptir. Ancak; Deizm'in merkezinde iki kural bulunmaktadır.

İlan edilmiş bir dinin reddi - (bu Deizm'in negatif - eleştirici bakış açısından yönüdür)
Mantığın bize dini doğruları öğretebileceği - (bu da Deizm'in pozitif - yapıcı bakış açısından yönüdür)
Eleştirici Deizm öğeleri şunları içerir:

Tanrı tarafından ilan edilmiş veyahutta yazıldığı iddia edilen kitaplara sahip olan dinlerin reddi.
Tevrat'ın, İncil'in Kur'an 'ın Tanrı'nın sözü olduğunun reddi.
Mucizelerin ve kehanetlerin reddi.
Dini bilinmez öğelerin reddi.
Kutsal kitaplardaki yaratılış hikayelerinin ve tek tanrılı çok tanrılı kurumsallaşmış, peygamberli tüm dinlerin reddi.
Yapıcı Deizm öğeleri de şunları içerir:

Tanrı vardır ve ve bir şekilde kainatın var oluşuna sebeb olmuştur.
Tanrı insanların mantıksal davranmasını ister.
İnsanların ruhları ölümden sonra hala vardır, bu doğrultuda ölümden sonra yaşam da vardır.
İnsan oğlu Yaşam sonrasında, Tanrı ile yüzleşecektir

Deistic Thought
16-09-2009, 18:29
İnsanların ruhları ölümden sonra hala vardır, bu doğrultuda ölümden sonra yaşam da vardır.
İnsan oğlu Yaşam sonrasında, Tanrı ile yüzleşecektir

Bu iki madde deistler arasında tartışma konusudur. Kimisi yok olacağız der kimisi ölümden sonra hayat vardır der. Artık bu kişinin şahsi görüşüne kalmış :)

Deizm bana göre;

- Tanrıya inanmanın en özgürce yoludur.

- Özel hayatınıza direk müdahele eden, işlerinize karışan, şöyle yapacaksın böyle yapacaksın yoksa seni cehennemde yakarım diyen kendini beğenmiş bir tanrı modeli yoktur.

- Deizm inancı doğaüstü zırvalıkları,büyü,cinler gibi saçmalıkları reddeder.

- Deizm inancı akıl ve mantığı destekler.

- Din gibi çağdışı ve saçma düşünceleri reddeder. Akıl ve mantığa uymayan herşeyi redder.

- Deizm evrim teorisini destekler.

- Deizmde tanrı insanları özgür iradeleri ile bırakmıştır, onları yaşamaları için bir dünya vermiştir.

Daha da bir sürü özelliği var deizm inancının. Ben 4 senedir deistim aradığımı deizmde buldum diyebilirim. Başka bir inancada geçeceğimi zannetmiyorum. Zaten deizmden ateizme geçenler bana göre gerçek deist değildir.