Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürtçe Site
Yöneticiler ingilizce site yapmış. Türkçede var, peki biz kürtlerin başı kelmi.
Yönetimden demokratik hakkımız olan kürtçe site istiyoruz.
Çeviriyi yapabilirmisin şanssızspermramazan? pardon dilim sürçtü
evrensel-insan
01-10-2009, 00:22
Saygideger Dilxwes;
Eger Kurtce siteyi; sadece Kurtce bilenler icin istiyorsan; bence bu bir ayrimciliktir. Cunku bu sitede; kim dunyanin neresinden katilirsa katilsin; ortak dil olan Turkce'yi kullanir. Bu dilin ortak bir dil olmasi; epistemolojik gercekliktir.
Ama sen sadece Kurtce bilen kesime yoneleceksen; bunu sen yapabilirsin, siteden isteyemezsin.
Sonucta; tercume anlaminda ve Kurtce bilen topluma ulasma anlaminda bir dusuncen varsa; bu baska bir koudur. Ama; bu da arz ve talep konusudur. Mesela, bugun dunyanin her yerinde gecerli dil; ingilizcedir ve TD sitesinin ingilizce tercumesi; dunyaya acilim acisindan gereklidir. Ama; Kurtce'nin boyle bir vizyonu oldugunu zannetmiyorum. Ustelik, Turkce bilmeyen ve bu sitede yazisabilecek kadar bilgili, bir Kurt kokenli vatandas var mi? Ya da bunun arz ve talebi nedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger Dilxwes;
Eger Kurtce siteyi; sadece Kurtce bilenler icin istiyorsan; bence bu bir ayrimciliktir. Cunku bu sitede; kim dunyanin neresinden katilirsa katilsin; ortak dil olan Turkce'yi kullanir. Bu dilin ortak bir dil olmasi; epistemolojik gercekliktir.
Ama sen sadece Kurtce bilen kesime yoneleceksen; bunu sen yapabilirsin, siteden isteyemezsin.
Sonucta; tercume anlaminda ve Kurtce bilen topluma ulasma anlaminda bir dusuncen varsa; bu baska bir koudur. Ama; bu da arz ve talep konusudur. Mesela, bugun dunyanin her yerinde gecerli dil; ingilizcedir ve TD sitesinin ingilizce tercumesi; dunyaya acilim acisindan gereklidir. Ama; Kurtce'nin boyle bir vizyonu oldugunu zannetmiyorum. Ustelik, Turkce bilmeyen ve bu sitede yazisabilecek kadar bilgili, bir Kurt kokenli vatandas var mi? Ya da bunun arz ve talebi nedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
ve bu sitede yazisabilecek kadar bilgili, bir Kurt***?...; kokenli vatandas var mi? Ya da bunun arz ve talebi nedir?
sevgili evrensel ,bende bir kürt olarak kurt? olarak degil kürt; olarak şahsen kürtçe sitenin mahrumiyetini çekmemekteyim .
yanlız evrenseliğin geregi olarak olması garipmi olur ,dünyanın mühtelif sitelerinde dil tercihleri seçeneklere bırakılmış olup bireyler seçenek haklarını kulanmaktadırlar .
olmaması imkansızlığı peşinen ünyargılı olarak ret etmekten başka bir yaklaşım değildir .
malumumuz trt şeş var ülkemizde ,yani eskilerde olduğu gibi yasaklayıcı bir yan olmadığı için çekinmeyede gerek yoktur .yasalar ün görüyorsa
seçenekler arasında olmasını tercih ederim şahsen ,dil seçeneklerini çoğaltmak demokratik bir zemine bir o kadar zenginlik getireceği inancındayım .
selam ve sevgilerimle .
tensiz.denek
01-10-2009, 00:52
TD.net sitesinde herhangi bir dilde yayın yapılabilir. Mütercim başvuruları
http://www.turandursun.net/index.php?option=com_chronocontact&chronoformname=Translators
adresinden kabul edilmektedir.
Saygılar,
evrensel-insan
01-10-2009, 01:05
Saygideger rodof;
Turkcesi olduktan sonra; benim icin fark etmez. Hangi dil olursa olsun. Ama Turkcesi olmayan bir dilinde olmasini istemem, cunku hem okuyup, anlayamam; hem de sitenin yoneldigi dil kitlesine terstir.
Oyuzden Turkcesi olduktan sonra; o Turkce'nin tercumesi hangi dil olursa olsun, benim icin farketmez.
Ben Kurtce'ye veya herhangi bir dile karsi degilim. Sadece Turkcesi, olmayan her dile karsiyim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Turan Dursun'un en azindan hayati ve bazi yazilarini Ingilizce ve Almanca'ya oldugu gibi Kürtce, Arapca ve Farsca'ya cevirmek cok iyi olurdu dogrusu.
Bildiginiz gibi Kürt halki icinde dinsel gericilik oldukca uzun yillardan beri güclüdür. Buna karsin non-teistlerin calismalar yapmasi cok iyi olur. Sadece Türkiye'deki Kürtlere degil, Irak ve Iran'da yasayan Kürtlere, Araplara ve Farslara da böyle yayinlar yapmak iyi bir girisim olurdu. Ancak herseyden önce bu yazilari cevirebilecek insanlar bulunmasi lazim. Tabii bir de cevirilerin kontrol edilebilmesi lazim. Bunlar yapilabilirse neden olmasin. Gayet de iyi bir girisim olur.
eğer sitenin tüm çevirileri ve bize yardımcı olmanız gereken her hususta olabilirseniz elbette neden olmasın?? biz isteriz ki sitemiz her dilde yayınlansın her halka hitap etsin bizim amacımız aydınlığı tüm insanlığa ulaştırmak, dil,ırk ayrımı yapmaksızın...
Bu siteyi sadece Kürtçe biliyor olmasından dolayı izlemekte ya da kullanmakta zorluk yaşayan bir tek kişi var mıdır acaba?
Ayrıca, sitenin Kürtçe versiyonunun olması için Kürtçe den başka dil bilmeyen kişilerin siteye yönelik taleplerinin olması gerekmez mi? Olması gereken bu iken, benden daha iyi Türkçe bilen bir kişi çıkıyor diyor ki;
"Bu sitenin Kürtçe versiyonu da olsun."
Neden?
Dil insanoğlunun ihtiyaçlarını bildirme gereksiniminden dolayı oluşmuş bir olgudur. İhtiyacını iletebiliyor ve giderebiliyor isen gerisi keyfe girer.
Tabiiki neden olmasin .... yeterki bunu basarabilecek Kurtce bilen arkadaslar bu konu da calisabilsinler ..... Ve bu Turkiye kanunlarina uygun olsun
Ama istemekle olmuyor arkadas, ....
Boyle bir grup kurup calismalari yurutebilirmisin Dilxweş ?
İlke olarak ben de karşı değilim. Ama pratik düzlemde buna ihtiyaç olup olmadığını incelemek gerekir önce.
Bunun yerine İslam forumumuzun eşdeğeri olacak bir Kürtçe forum açılıp önyoklama yapılabilir. 6 ay veya 1 yıl test yayını yapıp ilgi oranına göre böyle bir site ve foruma ihtiyaç olup olmadığı tesbit edilebilir diye düşünüyorum.
spartacus
01-10-2009, 10:45
1. Ülke genelinde
2. Uluslararası ölçekde(İngilizce)
3. Almanca, Fransızca, Arapça, Kürtçe, Farsça.... vs yani türkçe bilmeyen ve okuma yazma yetisine sahip olmayan toplumlar temelinde.
Kürtçe yayını ben 2 biçimde idrak edebiliyorum. Birincisi lokal(ülke genelinde) ikincisi ise ülke dışında. Birincisi için gerekli(ihtiyaç anlamında) olduğunu düşünmüyorum. İkincisi ise yukarıdaki 3 nolu madde kapsamında değerlendiriyorum.
thunderpoint
01-10-2009, 17:28
Kürtlerin büyük çoğunluğunun Türkçe de bildiğini göz önünde bulundurarak zaruri olmadığını düşünüyorum..
Yargan Kam
04-10-2009, 20:39
Bu konu için yayımlayacağım Yılmaz Özdil'in, 21 Ağustos Cuma tarihli köşe yazısı, benim de fikrimin ne olduğunu açıkca anlatmaktadır diye düşünmekteyim.
Yılmaz Özdil sansürlendi
Özdil Kürtçe yazı yazmaya kalkınca neler oldu?
Hürriyet Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil'in köşe yazısı;
27 senedir gazetecilik yapıyorum... Ve, çalışma hayatımın en enteresan "sansür" olaylarından biri geldi başıma... "Açılım"ı destekleyen arkadaşların, iyi okumasını öneririm.
*
Tatilden döndüm...
"Kürtçe" başlıklı
bir yazı yazdım.
Bugün çıkacaktı.
*
Şöyle başlıyordu:
"Kimimiz Türk, kimimiz Kürt, kimimiz Laz, kimimiz Çerkez... Yahudimiz, Rumumuz, Ermenimiz, Rus gelinlerimiz, Alman damatlarımız; uzatmayayım, ’mozaik’ derler, değiliz aslında, ’ebru’yuz, koskoca bir aileyiz... Ve, ortak bir vatanımız, ortak bir resmi dilimiz var bizim; Türkçe... Bizi, biz yapan."
*
Şöyle devam ediyordu:
"Dünyaya entegreyiz; İngilizce de öğreniriz, Japonca da... Elbette, anadilini de, mesela Kürtçeyi de öğrenmek en doğal hakkıdır yurttaşların... Ama, bu doğal hakkı, ’açılım’ adı altında, ’resmi dil’ haline dönüştürmeye çalışmak, bizi biz olmaktan çıkarmaz mı? ’Bizi bize yabancı’ hale getirmez mi? İki lisanlı toplum olursak eğer... Birlikte yaşamak isteyen, sorunlarını konuşa konuşa çözme iddiasında olan, ancak, birbirinin dilinden anlamayan bir toplumu, hangi tutkal bir arada tutabilir?"
*
Ve, şöyle bitiyordu:
"Silahla beceremeyen bölücülerin tuzağına düşmemeli Türkiye... Kanın durması için teröriste bile şefkat gösterilebilir; bakarsın, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır... Fakat, farklı dil, kardeşi kardeşe yabancı haline getirir, ki, terörden tehlikelidir."
*
Yazı buydu.
Peki "sansür" nerede?
Şurada...
*
Yazıyı Kürtçe yazmak istedim!
*
Hayır...
Amacım, Türkiye’nin en etkin gazetesinde ilk Kürtçe makaleyi yazan kişi olmak değildi... Yukarıdaki satırları okuyacaktınız ve anlamayacaktınız.
Amacım işte buydu.
*
Araya "ikinci resmi lisan" girdiğinde... Farklı etnik gruplara mensup olan, ancak, Türkçe konuşarak, Türkçe yazarak, Türkçe okuyarak "anlaşan" bir toplumun, nasıl aniden birbirine yabancılaşacağını görecektik...
Kanıtı da, bu yazı olacaktı.
*
E hani sansür?
Buyrun...
*
Kürtçe bilmediğim için, Türkiye Çevirmenler Derneği’ne başvurdum, "Bu yazıyı Kürtçeye çevirmek istiyorum" dedim. "Hay hay" dediler, İstanbul’daki "yeminli tercüme bürosu"nun telefonlarını verdiler. Aradım... "Hay hay" dediler, Kürtçe tercüman bulmak için iki gün izin istediler ve çevirme ücretinin de 180 lira artı KDV olduğunu belirttiler... "Hay hay" dedim, fatura bilgilerimi gönderdim, yazımın Kürtçe tercümesini beklemeye başladım.
*
İki gün sonra... Türkiye Çevirmenler Derneği’nden aradılar... "Kürtçe tercüman bulduklarını, hatta 8 tane Kürtçe tercümana başvurduklarını, ancak 8 tercümanın da bu yazıyı Kürtçeye çevirmek istemediğini" söylediler...
*
Allah Allah!
Niye birader?
"Yazının içeriğini uygun bulmamışlar!"
*
(Bu arkadaşlar "yeminli" tercüman ama, yeminleri bi acayip... İçeriğini beğenirlerse, tercüme ediyorlar, beğenmiyorlarsa, etmiyorlar... Sanırsın, tercüman değil,
sansür kurulu!)
*
İşte böyle...
Terör, bizi bölemez.
Lisan, böler.
Cart diye.
*
Bizi bize yabancı eder.
Kanıtı da bu yazı.
Kaynak:
http://www.gercekgundem.com/?p=213335
Bu konuda fikrimin ne olduğu az çok belli olduğuna göre eklemeliyim ki, Kürtçe dahil hiç bir dile herhangi bir şekilde garezim yok.
Ama konu sahibi arkadaşın istediği şey bana oldukça yanlı ve politik geldi.
Sonuçta çalışmayı üstlenirse eğer, izin ve onay dahi geldi...
Yine de bunu ''demokratik hakkımız'' olarak nitelendirmesi bana, sırf sitenin yararına ve daha çok insana ulaşma gayesi taşımadığını düşündürdü şiddetle.
Bilmem sizler ne dersiniz?
Sevgi ve bilgelik ile...
Bende Çerkesim ,gerçi Çerkesce bilmem ama olsun!
Turan Dursun'un Çerkezce konuşabildiğini bilmekteyim anasayfayı Çerkezceye de çevirtip link verilmesi talebimdir.
evrensel-insan
04-10-2009, 20:56
Saygideger aydoe;
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87erkezler
http://www.cerkezler.de.vu/
http://www.youtube.com/watch?v=ggomHpc5Bdw
Saygilarimla;
evrensel-insan
dogruluk
28-10-2009, 06:08
Bence site tamamen kürtçe olsun.
Amerikan kürtçemisi mi olsun, ingiliz kürtçesi mi?
karacocuk
29-10-2009, 11:44
Bende Çerkesim ,gerçi Çerkesce bilmem ama olsun!
Turan Dursun'un Çerkezce konuşabildiğini bilmekteyim anasayfayı Çerkezceye de çevirtip link verilmesi talebimdir.
güzel fikir , bende alevi kökenliyim ve diğer alevilerinde dinler hakkındaki gerçeği görmeleri için zazaca yayın yapılmasını talep ediyorum
İster misin bu Çerkesçe, Zazaca, Kürtçe yayın yapılmıyor diye site yönetimini Faşistlikle suçlasın üyeler.:D Haksızlık mı olur? Türkiye'ye yapılan haksızlık değilse bu da haksızlık olmaz kanaatindeyim.:)
Nihayetinde verilen hizmet de ihtiyaca göre verilir....
bu sitenin diger dillerin yaninda kürdce'de ( artik zazaki mi olur kurmanici mi olur oda tartisilir ) yayin yapmamasi icin yasal hic bir engel yok....
güneşinzaptıyakın
01-11-2009, 00:08
Sitenin dinler ile ilgili kısmı en azından yayınlanabilir, çeviri ve diğer sorunları üstlenebilecek bir kadro olursa...
Arkadaşlar sitemizin hangi dillerde yayın yapacağı kuşkusuz, hedef kitlemizin hangi anadili kullandığıyla bağlantılıdır.Sitemiz ziyaretçileri arasında yapılacak minik bir anketle bunu açığa çıkarmak mümkündür.Sanırım sitemiz ziyaretçilerinin çoğu Türkçe okuyup yazmaktadır.Ancak öte yandan hedefimiz eğer İslamiyetin kök saldığı geniş coğrafyaya ulaşmaksa o zaman sitemizi arapça dilinde de yayın yapabilir hale getirmek gereklidir.Unutulmamalıdır ki İslamiyetin ''anadili'' Arapçadır ve eğer biz öncelikle İslamiyeti reddetmekle işe başlıyorsak onun anadili olan Arapçayı çok iyi kullanabilmeliyiz tıpkı Turan Dursun gibi.
peki biz gurculerın bası kelmı?
kitapkurdu82
02-11-2009, 20:20
Türkçe anlamıyor musunuz? Yoksa sırf laf olsun diye mi söylüyorsunuz.
Hem Kürtçe'nin hangi lehçesinde yazılacak; birinizin anladığını diğeriniz anlamıyor. Siz bile bir biriniz ile iletişim kuramazken başkalarında nasıl iletişim istiyorsunuz ilginç doğrusu...
Madem amaç ihtiyacın ötesinde bir durum; o zaman bende Ugandaca istiyorum. Niye benim ülkemde yaşayan Ugandalıların başı kel mi? (Eminim Türkiye'de konuşulan Kürtçenin sadece bir lehçesini bilen insan kadar Ugandalı vardır. ) Ya da Boşnakça da olabilir. Türkiye'de bir lehçe konuşan Kürtten çok daha fazla Boşnak var.
eylemsel
02-11-2009, 20:29
[güneşinzaptıyakın;]Sitenin dinler ile ilgili kısmı en azından yayınlanabilir, çeviri ve diğer sorunları üstlenebilecek bir kadro olursa...
güneşinzaptıyakının fikrine katılıyorum.
Bu konuda yardım alınabilecek çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılabilir.
Ben çok sevdiğim romalı bir karakterin anısına latince site istiyorum.
Aslında cin, melek vs lisanı elinde olan varsa o dildede çıkartmak lazım. Onlarda hak yolundan çıkıp aydınlık yola girsinler.
Sitemiz ciddi anlamda çeviri çalışması yapılması kaydıyla her türlü dile tercüme fikrine açıktır. Kürtçe, Boşnakça, Çerkezce, Arapça, Farsça vb. aklınıza hangi dil gelirse.
Tercüme çalışması yapmak istiyorsanız "Başvurular (http://www.turandursun.com/forumlar/misc.php?do=forms)" linkindeki formlar aracılığı ile bize ulaşın. Değerlendirilecektir.
Konunun yeterli düzeyde ele alındığını düşünerek başlığı kilitliyorum.