PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Insan Haklari ve Ozgurlukleri;

evrensel-insan
02-10-2009, 21:39
Saygideger arkadaslar;

En son hunharca oldurulen bir cocugumuzdan sonra bu basligi acmaya karar verdim. Aslinda, tam da karsi oldugum bir basliga actim. Cunku daha uygun bir baslik bulamadim. Bu seferki yazimi evrensel-insan diliyle degil; ozgur bir biey diliyle yaziyorum.

Oncelikle konunun ozunu algilamak gerekir. Bilhassa ulkemizde, insan haklari ve ozgurlukleri; siyasetin iktidar veya muhalefet, her turlu gorusune alet edilmekte ve bu hak ve ozgurlukler, siyasi bir amac ugruna arac olarak kullanilmaktadir.

Insan hak ve ozgurluklerinin basinda yasam hakki gelir. Bir kisi, nasil ve kim tarafindan ve hangi nedenle oldurulurse oldurulsun; olduren kisinin, kimligine, yerine siyasi gorusune bakmadan bunun bir cinayet ve insan hakkini ihlal oldugunun bilincinde olmak gerekir.

Insan hak ve ozgurluklerinin diger bir gerekli olanida; dusunce ve ifade ozgurlugudur. Bir kisinin, ya da toplumun milli-dini-geleneksel-kulturel v.s. ozelligini dile getirmesi; onun insan hak ve ozgurlugudur.

Ulkemizde, yasam hakki gibi; dusunce ve ifade ozgurlugu de; siyasi gorus temelinde kanunlarla yasaklanmaktadir. Bir kisinin, ya da toplumun; milli-dini ozelliginin dile getirilmesi konusuda; her turlu siyasi gorusun amaci dogrultusunda arac olarak kullanilmakta; kullananin amacinin bu hak ve ozgurlugu tanimak yerine, bunu kendi siyasi cikarina alet ettigi gorulmektedir.

Turkiye'de her turlu insan hak ve ozgurlukleri, ya yasaklanarak, ya gale alinmiyarak, ya da bir siyasi goruse alet edilerek su-istismar edilmektedir.

O yuzden, kendisine aydin, ilerici, devrimci v.s. diyen; kisaca "elit" kesimin; once insan haklari ve ozgurlukleriyle; siyasi gorusu oyle veya boyle bu hak ve ozgurluklere kendi cikarlarina uygun kullanmalarini gormesi ve buna bir butun olarak karsi cikmasi gerekir.

Ama; gorulen odurki; bu "elit" kesimin; kendisinin siyasete alet olmasi; onlarin insan hak ve ozgurluklerinden bihaber olarak , ustelik; bu alet olmaya da herturlu destegi vererek; insan hak ve ozgurluklerinin onune set cekmesidir.

Bir kisinin, ya da grubun; siyasi gorusu ne olursa olsun; bunun insan haklari ve ozgurlukleriyle bir bagi yoktur. Cunku, insan hak ve ozgurlukleri, farkli siyasi goruslerin "oyuncagi, kullanim araci" degil; bizzat, insan olmanin insanligi istemenin ta kendisidir.

Siyasi gorus farklarimizi ortaya koymadan once; insan olarak hepberaber, insan hak ve ozgurluklerini savunalim ve bu savunu da birleselim.

Insan hak ve ozgurluklerine, karsi olabilecek bir siyasi gorus varmidir, acaba?

Varsa; dusuncelerini "gerekceleri" ile beraber, bu baslikta ortaya koysun.

Yoksa da; sitemizdeki her turlu farkli siyasi goruse sahip, yazarlar; insan hak ve ozgurlukleri ve bunun, hangi sart ve kosulda olursa olsun, kim icin ne icin olursa olsun; savunusu konusunda HEMFIKIR olmalidir.

Aksini dusunen var mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

ulpian
08-10-2009, 22:07
Insan hak ve ozgurluklerine, karsi olabilecek bir siyasi gorus varmidir, acaba?

Sevgili evrensel-insan,

olmasa zaten tartışmalar bu yoğunlukta ve bu sertlikte geçmez bence. ''Ben insan hak ve özgürlüklerine karşıyım'' diyen yoktur tabii, ama neyin ''insan hak ve özgürlüğü'' olduğu konusunda hemfikir değiliz.

Somut örnekler vermek gerekirse:

=> Ben bir dinsiz olarak başörtüsüyle üniversiteye gidebilmeyi bir insan hakkı olarak görüyorum.
Atatürkçü/Kemalist arkadaşlarımızın çoğu buna karşı.

=> Ben bir Türk olarak, Kürtçe özel TV/dergi/kitap yayını yapılmasını bir insan hakkı olarak görüyorum.
Atatürkçü/Kemalist, milliyetçi/ulusalcı arkadaşlarımızın çoğu buna karşı.

=> Ben sünni bir aileden gelen biri olarak, alevi topluluğunun resmen dini topluluk olarak kabul edilmesini ve Alevilere karşı var olan hukuki ayırımcılıkların son bulmasını, insan haklarının bir gereği olarak görüyorum
Sünni-muhafazakar arkadaşlarımızın çoğu buna karşı.

=> Ben bir Türk olarak, Türkiye'de yaşayan gayri-türk azınlıkların da hukuki taleplerinin yerine getirlmesini, insan haklarının bir gereği olarak görüyorum.
Atatürkçü, kemalist, milliyetçi, ulusalcı, muhafazakar, dinci, alevi ve sünni arkadaşlarımızın çoğu buna karşı.

Bu saydıklarımı sen de insan hak ve özgürlüklerinin gereği olarak görüyor musun sevgili evrensel-insan? (Ben öyle olduğuna inanıyorum, sadece netleştirmek amacıyla sordum).

saygılarımla

evrensel-insan
08-10-2009, 22:13
Saygideger arkadaslar;

Insan hak ve ozgurlukleri; madalyonun birbirinden ayrilmaz ve birbirini tamamlayan iki yuzudur. Konuyu daha iyi kavrayabilmek icin; hak ve ozgurluklerin ne oldugunu, ortaya koyabiliriz.

Hak; insanoglunun ve onun bolunmez en kucuk parcasi bireyin; insanlik bilinci, tecrubesi, birikimi, gozlemi ve bilgisi; kisaca dusuncesidir. Bireyin hakkinin, ortaya cikabilmesi ise; o hakkin birey tarafindan davranisa yansimasi, yani ozgurluge kavusmasidir.

Dolayisi ile; nasil; davranisa yansimamis bir dusuncenin ne oldugu bilinmezse; eger dusuncedeki hakta, davranisa yansimazsa; o hakkin ozgurlugunden bahsedilemez.

Herhangibir bireyin; kendini kendi yapan, soyut/somut degerleri ve bunlarin dusuncesi, onun hakkidir. Bu hakkin kullanima gecmesi, yasanmak istenmesi ve yasanabilmesi ise ozgurlugudur.

Dolayisiyla; dogal dusuncenin; yonetim ve yonlendirim temelli toplumlari ayirmasi ve yoneten ve yonlendirenlerin HAKKI ORTAYA KOYMASI otomatikman; ortaya ortaya konmayan haklarin; dusunulmemesini ve davranisa OZGURLUK OLARAK yansimasini onler.

Oyuzden ozgur olmak, ya da ozgurlukcu olmak; ozgurlukle degil; haklarin serbest birakilmasiyla paraleldir. Cunku serbest birakilan haklar, ancak yasam ve iliskilerde ozgur olarak yer alir.

Orneklersek; milli koken veya dini koken tum farklarin esitliginde birarada yasayabilmesi ve bir farkin diger farktan ustun/asagi olmamasi ve antiayrimci guvence de; birlikte, beraberce yasayabilmeleri icin; once her turlu milli, dini koken hakkinin taninmasi gerekir. Bu haklar tanindiktan sonra da; haklari uygulayacak olan bireyler; bu haklarin bilincinde olarak; yasamlarina ozgurce bu haklarini tasiyabilirler.

Oyuzden totaliter sistemlerde; yoneten ve yonlendirenlerin tanimasi gereken her turlu farkli haklarin esitligi ve antiayrimci butunlugudur. Iste bu hakkin "demokratik olarak taninmasi; otomatikman, bu taninan haklarin ozgurlugunu getirir.

Eger bir kisi; toplum icin birseyler yapmak istiyorsa; savunmasi gerekilen konu ozgurluk degil; haklardir. Cunku haklarin taninmasi; otomatikman haklari taninanlarin; bu haklari yasam ve iliskilerine ozgur olarak tasimalarini getirir.

Iste her birey; baskasinin hakkini tanirsa; otomatikman ona hakkini uygulama ozgurlugu tanimis olur.

Boylece de, bireylerin olusturdugu toplumda; hak ve ozgurlukler konusu saglanmis olur.

Cunku her bir bireyin hakki; baska bir bireyin ozgurlugu ile sinirlidir.
Her bir bireyin ozgurlugu de; baska bir bireyin hakki ile sinirlidir.

Dolayisiyle; benim hakkim; baskasinin ozgurlugunu tanimaktir.
Benim ozgurlugum de; baskasinin hakkini ortaya koymaktir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
08-10-2009, 22:20
Saygideger ulpian;

Senin, ya da bir baskasinin cevap yazacagi "icime dogmus" gibi; konuyu bir onceki mesajda acikca dile getirdim. Yaziyi okuduktan sonra; diyecegin bir sey varsa, o zaman yeniden yaziver.

Cunku dedigin gibi; hak ve ozgurluk kavramlarinin, ne oldugu algilanmasi lazim. Bende o yuzden acikladim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ulpian
08-10-2009, 22:26
yo sakın yanlış anlama sevgili evrensel-insan,

gerçekten tartışmak, kapışmak filan niyetinde değilim. Ve senin bu başlıkta yazdıklarına katıldığımı zaten biliyorsundur, diye düşünüyorum.

Sadece merak ettiğimden, seni daha iyi anlamak için soruyorum. Yukarda vermiş olduğum dört somut örneği, sen de benim gibi insan hak ve özgürlükleri olarak değerlendiriyor musun? Cevap vermek zorunda değilsin tabii ki. Soru var, ısrar yok. :)

saygılarımla

evrensel-insan
08-10-2009, 22:56
Saygideger ulpian;

Son yaziyi okudunmu bilmiyorum. Evrensel-insan dusuncesi; hic bir hakka dusunce yasagi koymaz ve koyamaz. Haklarin ozgurlugunu de; toplumsal degil; bireysel algilar. Dolayisiyle bir birey "Ben, Turkum, Kurdum, Ermeniyim, Aleviyim, Hristiyanim, Muslumanim, Sunniyim , Siiyim Ateistim, Deistim, v.s. temelli tum dusunce haklarini uygulamaya, yana ozgurluge tasimalidir.

Buradaki sorun epistemolojik gerceklikte yatar. Bu da Turkiye acisindan onemlidir. Birincisi; Haklar, yani dusunce bireysel degil; toplumsaldir, serbest degil yasaktir, birlestirici degil; ayrimcidir, toplumsal oldugu icin, ideolojiktir, inancsaldir, baskicidir, zorlayicidir, empoze edicidir, tartismacidir, sabitleyicidir, dogrucudur, iktidar-guc-otorite iceriklidir, korkutmacalidir, suru psikolojisi iceriklidir, yararcidir, cikarcidir, kisaca; bireye ait degildir, bilgili degildir, bilincli degildir.

Bu temeldeki bir topluma baktigimizda; zaten yukaridaki paragraf sorunu aciklamaktadir.

Dolayisi ile cozum; birey yetistirmek ve birey bilinci kazandirmak, haklari toplumsal icerikten, ideolojik icerikten inanc iceriginden, dogru iceriginden cikarmaktir. Haklarin temelinin; ayrimcilik, cikar, iktidar, guc, otorite, olmadiginin bilincini vermektir.

Haklarin toplumsal bir ideolojik, inanc ve dogru savasina donusmesinin toplumlari, bolmek, ayirmak oldugunu ortaya koymaktir.

Butun bunlar; haklarin toplumsal icerikten cikarilip; bireysel icerilige donusturulmesiyle mumkundur.

Bunun aksi, iste su an sitemizde, cevremizde, iste, okulda, toplumda, siyasette ve yasam ve iliskinin her alaninda yasanan durumdur.

Herkes, toplumsal olarak; kendi topluumsal; dogrusunu, ideolojisini ve inancini sahiplenmekte ve karsi cikanlarla mucadele etmektedir. Elde edilen nedir? Hem ayrismaya, hem kutuplasmaya yardim etmek ve iktidarin, ona emir verenlerin, bu duzenin ve sistemin ekmegine yag surmek ve kaliciligina yardimci olmaktir.

Bu ornegin epistemolojik gercekligini gormek icin, uzaga gitmeye gerek yok. Sitedeki yazismalarin dil, uslup ve icerigi aslinda Turkiye'nin ne durumda oldugunun da bir resmidir. Bir krokisidir.

Cunku, onemli olan; haklarin toplumsal yasaklanmasi, su-istismar edilmesi, bir politik goruse alet edilmesi, vee de bu haklar kullanilarak; toplumun da iktidar amacli kullanilmasinin; bilgisine, bilincine ve gozlemine erismis olmak ve buna karsi bir tedbir almaktir.

Insan olmak demek; hem her bireyin tum haklarini ortaya koyabilmek hem de bu haklarin farkliliginin ozgurce bir arada yasanmasini saglayabilmektir. Bunu da; tum mekan genisliginde ve nerede yasiyorsan orada sunabilmektir. Iste evrensel insan hak ve ozgurlugu budur.

Simdi sorularin varsa alabilirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
08-10-2009, 23:45
Saygideger arkadaslar;

Turkiye'nin epistemolojik gercekligini ornekliyelim.

A dusuncesi, ideolojisi, inanci, dogrusu v.s. A toplumsal hak/ozgurlugudur.
B dusuncesi, ideolojisi, inanci, dogrusu v.s. B toplumsal hak/ozgurlugudur.
C dusuncesi, ideolojisi, inanci, dogrusu v.s. C toplumsal hak/ozgurlugudur.

Bu dusunce cesitlerini sonsuza kadar uzatabiliriz.

A toplumsal hak/ozgurlugu, B ve C Toplumsal hak/ozgurlugunu icermez.
B toplumsal hak/ozgurlugu, A ve C toplumsal hak/ozgurlugunu icermez.
C toplumsal hak/ozgurlugu, A ve B toplumsal hak/ozgurlugunu icermez.

Icermemek demek "Demokrasi sadece iktidarda olan hak/ozgurluk icindir" demektir.

Ama evrensel-insan hak/ozgurlugu; bireyin her turlu farkinin hak ve ozgurlugudur.

A; B ve C yi ayirir, distalar, yasaklar, gale almaz, hesaba katmaz, dusunmez
B; A ve C yi ayirir, distalar, yasaklar, gale almaz, hesaba katmaz, dusunmez
C; A ve B yi ayirir, distalar, yasaklar, gale almaz, hesaba katmaz, dusunmez

Evrensel-insan hak/ozgurlugu; hem A, B, C, diye ayirmaz; hem de birini digerine ustun/alt kilmaz.

Buradan da; cok acik olarak; hak/ozgurluklerin, toplumsal olamayacagi ve bireysel olarakta; bir bireyin diger bir birey ustunde hak/ozgurluk ustunlugunu kuracak; bireyci akilciliktan ve toplumsal ayrimciliktan arinmis bir bilinc gerektirecegi aciga cikmis olur.

Bu arada evrensel/insansal/kavramsal temelde; bir birey butun bu farklarin, aslinda bir tabu, veri oldugunun bilincine de vardikca; istenen, tabulasan, sorgulanmayan v.s. temelli; ayrimci, cikarci ve her turlu toplumsal kullanima ve su-istismare acik hak ve ozgurluklerin "gereksizligi"algilandikca da; toplumsallik ve toplumsalligin getirdigi her turlu ayrimcilik ta tarihe karisacaktir. Bu inanclarin, ideolojilerin de tarihe karismasi demektir. Bunlarin varliginin nedeni; toplumsal ayrimci yapilarin varligiyla ozdestir.

Cunku her birey; kendisini dusunce ve davranis olarak insan olmaktan alikoyan bu kisilik ve kimlik toplumsal tabu ve veri degerlerinin bilincine vardikca ve kendini egiterek onlardan arindikca INSANLASACAK VE EVRENSELLESECEKtir.

Evet, Kimler A B C 'den yana

Not: Renkler rasgele secilmistir. O yuzden kimse renklerden bir anlam cikarmaya calismasin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Wand
09-10-2009, 00:01
sayın ulpian ,

-------Sevgili evrensel-insan,

olmasa zaten tartışmalar bu yoğunlukta ve bu sertlikte geçmez bence. ''Ben insan hak ve özgürlüklerine karşıyım'' diyen yoktur tabii, ama neyin ''insan hak ve özgürlüğü'' olduğu konusunda hemfikir değiliz.

Somut örnekler vermek gerekirse:

=> Ben bir dinsiz olarak başörtüsüyle üniversiteye gidebilmeyi bir insan hakkı olarak görüyorum.

=> Ben bir Türk olarak, Kürtçe özel TV/dergi/kitap yayını yapılmasını bir insan hakkı olarak görüyorum.
Atatürkçü/Kemalist, milliyetçi/ulusalcı arkadaşlarımızın çoğu buna karşı.

=> Ben sünni bir aileden gelen biri olarak, alevi topluluğunun resmen dini topluluk olarak kabul edilmesini ve Alevilere karşı var olan hukuki ayırımcılıkların son bulmasını, insan haklarının bir gereği olarak görüyorum
Sünni-muhafazakar arkadaşlarımızın çoğu buna karşı.

=> Ben bir Türk olarak, Türkiye'de yaşayan gayri-türk azınlıkların da hukuki taleplerinin yerine getirlmesini, insan haklarının bir gereği olarak görüyorum.
Atatürkçü, kemalist, milliyetçi, ulusalcı, muhafazakar, dinci, alevi ve sünni arkadaşlarımızın çoğu buna karşı.

Bu saydıklarımı sen de insan hak ve özgürlüklerinin gereği olarak görüyor musun sevgili evrensel-insan? (Ben öyle olduğuna inanıyorum, sadece netleştirmek amacıyla sordum).-------ALINTI..

Syn ulpian
beni yanlış anlamayın ama yukarda yazdıklarınız biraz herkes kafasına at koştursun mantığı olmuş.

Başörtü konusu ;

Bu ülkenin kurucusu Atatürk ve kurmayları olduğuna göre Onun koyduğu uymakla yükümlü olduğumuz kurallar olduğunu düşünüyorum..

Kürtçe Tv ye izin konusu ,

bende çerkezim bende çıkıp TV isteyimmi ?

Ne gerek varki dilimi özgürce konuşabiliyorum..Ben Türkiyede yaşıyorum haberleri türkçe dinlemek zorundayım iste yada isteme..Dayatma olsun diye söylemiyorum çoğu hatta tüm ülkelerde bu böyledir.

Zaten yaşamama izin veriliyor kimse beni kovalamıyor Türkiye Cumhuriyetinde.
Bana iş veriliyor..kısacası zaten özgürüm.Bunu talebe gerek olmadığını düşünüyorum

Aleviler konusu ,

Kağıt üzerinde olmasada kabul görüyorlar zaten kimseyede bi zararları yok..

Ben Atatürkçüyüm kemalistim inançlıyım fakat Gayri-türk kovalamıyorum yada kilise basmıyorum..Ayrıca İspanya müslüman Fransa müslüman ve türk kovalıyor..
Onlar bana bu hakkı vermezken "Talep hakkı nasıl doğuyor ?"

Yukarda dediğim gibi bir çok etnik toplum barındırıyoruz herkes birşey talep etmek zorunda değil..mantıklı talepler incelenir yürürlüğe girer ama dediğim gibi gerekli olmayan yada başka amaca hizmet amacıyla birçok talep var bunlarında herkes farkında "umarım".

saygılarımla

ozgur_
09-10-2009, 00:21
sayın ulpian ,

Kürtçe Tv ye izin konusu ,

bende çerkezim bende çıkıp TV isteyimmi ?

İste, senin çerkezce tv izlemenin başkasına ne zararı var.

evrensel-insan
09-10-2009, 00:22
Saygideger wand;

Anlasildi. En iyisi evrensel-insan dusuncesi ile degilde; sizlerin anlayacagi dogal dusunce dil ve uslubuyla ve bir birey olarak cevap vereyim.

Ben bir birey olarak; milli-kokensel konuda serbest dusunurum. Bu su demektir. Benim icin, bir milli-kokensel yer alim sorunu yoktur cunku ihtiyacim yok ve ben bir insanim. Bu temelde; bir kisinin, kendisini; Turk, Kurt, Ermeni, Alman, Ingiliz, Yahudi v.s. kisaca, kendisini hangi milli kokenden goruyorsa; bu hakkinin ozgurlugunu tanirim. Bu konuda da rahatsizlik duymam. Bak-Milli Ozgurluk Grubu

Ayni konu; yaratilis, tanri, allah, ilah v.s. ve Islam, Hristiyanlik, Yahudilik, Budizm v.s. veya Ateizm, deizm, panteizm, panenteizm, agnostizm v.s. de de gecerlidir. Cunku ben bu konularda da serbest dusunurum. Oyuzden dini-kokensel bir temeldeki bir kisinin, Muslumanligi, Aleviligi, sunniligi, siiligi, suryaniligi, hristiyanligi, museviligi v.s. de sorun degildir. Kisilerin bu konudaki hak ve ozgurlugunu de tanirim. Bak-Tanridan Ozgurluk Grubu.

Bu benim icin; etik, siyaset ve bilimum izmlerde ve inanclarda da aynidir. Isteyen, istedigi izmi savunur, sahiplenir. Bu konularda da serbest dusunurum.

Butun bu serbest ozgurlukler, birey olma bilinci ve bu degerlerin insan olmanin onunde bir engel oldugunun bilincinde olmamdan kaynaklanmaktadir.Bak-Bu devrim baska devrim grubu.

Benim icin onemli olan iki sey vardir, birincisi saygidir. Yani bir kisinin her konudaki hak ve ozgurlugunu tanimak ve vicdandir, yani ne kendime ne de baskasina zarar vermemek. Dolayisiyle, ben; kimsenin kendi gorusunun dogrusunu, bana empoze etmesine, bu konuda baski kurmasina ve beni zorlamasina izin vermem ve bende kimseye bana yapilmamasini istedigim seyi, yapmam.

Benim toplumsal bir kisiligim veya totaliter bir dusunce ve davranisim, sabitlerim, dogrularim, tabularim v.s. yoktur.

Umarim, yeteri kadar anlasilmistir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Wand
09-10-2009, 00:26
sayın özgür ,

konuyu kişisel yada etnik toplum olarak değil tüm Türkiye olarak düşünmek gerekli..

Türkiyenin resmi dili nedir , Türkçe

Yayın kuralı nedir olması gereken Türkçe yayın.

Zararı yok..Benim çerkezce TV izlememin sana faydası nedir ?

ozgur_
09-10-2009, 00:27
Ben Atatürkçüyüm kemalistim inançlıyım fakat Gayri-türk kovalamıyorum yada kilise basmıyorum..

Merak etme senin yerine gayri türk kovalayıp kilise basanlar var...

Ayrıca İspanya müslüman Fransa müslüman ve türk kovalıyor..

Ben hiç duymadım. Binlerce insanımız Fransada keza ispanyadada bir o kadar müslüman var.

Yukarda dediğim gibi bir çok etnik toplum barındırıyoruz herkes birşey talep etmek zorunda değil..

Mesele brilerinin talep meselesi değil, mesele özgürlüklerin, demokrasinin, insan hakları ve hukukun yereşme meselesidir.

ozgur_
09-10-2009, 00:34
sayın özgür ,

konuyu kişisel yada etnik toplum olarak değil tüm Türkiye olarak düşünmek gerekli..

Türkiyenin resmi dili nedir , Türkçe

Yayın kuralı nedir olması gereken Türkçe yayın.

Resmi dille yayının ne alakası var. ayrıca yayın kuralını böyle olması gerektiğini hangi kritere dayandırıyorsun.

Zararı yok..Benim çerkezce TV izlememin sana faydası nedir ?
Faydası olması gerekmiyor. Sen öyle mutlu oluyorsan benim için önemli olan ülkedeki insanın mutluluğu. Ayrıca senin istediğin tv izlemen özgürlükler açısından bir gerekliliktir.

evrensel-insan
09-10-2009, 00:41
Saygideger ulpian;

Bu saydıklarımı sen de insan hak ve özgürlüklerinin gereği olarak görüyor musun sevgili evrensel-insan? (Ben öyle olduğuna inanıyorum, sadece netleştirmek amacıyla sordum).-ulpian-

Sorunun cevabini, yazilan yazilardan alabildin mi?, Yeterli mi? Yoksa hala, emin degilmisin?

Seni istersen sasirtayim. Evrensel-insan dusuncesi olarak hayir. Cunku bu farklarin varliginin nedeni dogal dusuncedir ve toplumsal sorundur. O yuzden; birey bilinciyle; tum bu farklardan arinmak gerekir.

Serbest dusunur bir birey olarak, evet. Cunku bunlar, hak ve ozgurluklerdir ve kisinin insan hakki ve ozgurlugu oldugu icin de; taninmalidir. Tek bir sartla; toplumsal bir baski araci olmamak sartiyla.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Wand
09-10-2009, 00:41
Merak etme senin yerine gayri türk kovalayıp kilise basanlar var...----ALINTI

İnanın kesinlikle tasvip etmiyorum fakat ; "Ayrıca İspanya müslüman Fransa müslüman ve türk kovalıyor.." sebebiyle olabilirmi acaba ?

Ben hiç duymadım. Binlerce insanımız Fransada keza ispanyadada bir o kadar müslüman var. ----ALINTI

Sayın özgür sizin duymamış olmanız benim ifademin yanlışlığını ispatlamaz.

İspanyada geçen yıl sevilla takımında oynayan Frederic kanoute adlı müslüman futbolcu kendi cebinden para vererek ispanya hükümenin yıkmak istediği camiyi
yıktırmamak için destekte bulundu.
Tv lere çıktı zenci müslümanlar evlerindeyken yakıldılar fransada keza almanyada geçen yıl yada ondan önceki yıl benzer bir olay oldu türk evleri kundaklandı, ayrıca Lyon kentinde bir yakınım Bina yapımı ve boya işinde çalışıyor..Ne kadar eziyet çektiğini ben biliyorum günde 14 saat çalışmasına rağmen(bu örneğime inanıp inanmamak size kalmış)

sayın özgür ;

Mesele brilerinin talep meselesi değil, mesele özgürlüklerin, demokrasinin, insan hakları ve hukukun yereşme meselesidir. ----ALINTI

Evrensel olarak bu mümkün olursa olur..Evrenselde hepimizin bildiği üzere tüm dünyada aynı geçerliliği olan şeylerdir..Sizce diğer ülkeler böylemi ?..

saygılarımla.

Wand
09-10-2009, 00:45
Resmi dille yayının ne alakası var. ayrıca yayın kuralını böyle olması gerektiğini hangi kritere dayandırıyorsun.---ALINTI

bu sorunun benimle bi ilgisi yok yayın kuralı böyle..

Faydası olması gerekmiyor. Sen öyle mutlu oluyorsan benim için önemli olan ülkedeki insanın mutluluğu. Ayrıca senin istediğin tv izlemen özgürlükler açısından bir gerekliliktir.----ALINTI

Bence gerektiriyor..Toplum olarak yaşayacaksak alınan bütün kararlar toplumu etkiler.
Sen mutlu oluyorsun..fakat a şahsı istemiyorsa ? kişisel düşünmek bu sebepten yanlış diyorum..Evet tv izlemem gereklilik fakat neden farklı bir dilde ?

Wand
09-10-2009, 00:48
sayın evrensel insan

"Anlasildi. En iyisi evrensel-insan dusuncesi ile degilde; sizlerin anlayacagi dogal dusunce dil ve uslubuyla ve bir birey olarak cevap vereyim."

öncelikle üslubunuzu biraz alaycı buldum ,yanılıyor olabilirim..Sizide anladığımı düşünüyorum..fakat günümüz şartlarındaki mümkünsüzlüğünü anlatmak istedim ve Türkiye olarak değil evrensel olarak düşünüldüğünde geçerliliği olur anlattıklarınızın..

gunali
09-10-2009, 00:48
ben bugün gündüz burda yazanları tek tek okudum. aklıma takıldı çok. özgürlük çok güzel bişey tabikide. o zaman her ülkenin her yerin her şeyin niye kuralı var. mesela ben trafikte kırmızı ışıkta geçmek isterim derse biri ve geçerse kaza olur. kurallar anlaşmazlık olmasın diye konulmazmı.herşey daha iyi olsun hoş olsun diye konulmazmı.bizim köye bir doktor gelmişti eskiden türbanlı.erkekleride muayene etmedi. hep kasabaya gönderdi. gördünüzmü. tabikide türbanla okula gitmesinler.o kadınlar özgür olsa türban takmaz zaten bence.tek dil olmasa nasıl anlaşcaz? herkes kendi kasabasında çevresinde istediğini konuşsun tabikide ama okulda tek dil olur türkçe. yoksa kaza olur bence.

evrensel-insan
09-10-2009, 00:50
Saygideger wand;

üslubunuzu biraz alaycı buldum -wand-

Bu kaniya hangi cumleye veya ifadeye dayanarak vardiginizi, ogrenebilirmiyim?

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
09-10-2009, 00:55
Saygideger gunali;

Kurallari yaratan insanoglu.
Kurallari, kendi icin yaratan insanoglu.
Kurallari uygulayan insanoglu.
Kurallain hem yaraticisi, hem de uygulayicisi olan insanoglu.
Yarattigi kurallara uyan/uymayan insanoglu.
Yarattigi kurallari degistiren/karsi cikan/tanimiyan insanoglu.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5958

Mesaj 3. Bu linki okuduktan sonra;

Bu celiskiyi bana izah edermisiniz?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Wand
09-10-2009, 00:59
sayın evrensel insan

"Anlasildi. En iyisi evrensel-insan dusuncesi ile degilde; sizlerin anlayacagi dogal dusunce dil ve uslubuyla ve bir birey olarak cevap vereyim."

yazdımya bu cümle işte..ama yukarda dediğim gibi yanlış anlamışta olabilirim.

saygılarımla.

evrensel-insan
09-10-2009, 01:04
Saygideger wand;

Evrensel-insan dusuncesi ile; benim epistemolojik gercekci serbest ozgurlugumun, dogal dusuncedeki yerinin farki burda.

Bu saydıklarımı sen de insan hak ve özgürlüklerinin gereği olarak görüyor musun sevgili evrensel-insan? (Ben öyle olduğuna inanıyorum, sadece netleştirmek amacıyla sordum).-ulpian-

Sorunun cevabini, yazilan yazilardan alabildin mi?, Yeterli mi? Yoksa hala, emin degilmisin?

Seni istersen sasirtayim. Evrensel-insan dusuncesi olarak hayir. Cunku bu farklarin varliginin nedeni dogal dusuncedir ve toplumsal sorundur. O yuzden; birey bilinciyle; tum bu farklardan arinmak gerekir.

Serbest dusunur bir birey olarak, evet. Cunku bunlar, hak ve ozgurluklerdir ve kisinin insan hakki ve ozgurlugu oldugu icin de; taninmalidir. Tek bir sartla; toplumsal bir baski araci olmamak sartiyla.-e.i.

Farki gorebildin mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Wand
09-10-2009, 01:05
Sayın gunalıdan alıntı

tek dil olmasa nasıl anlaşcaz?

kesinlikle haklı..bunu sadece bugün olarak değil 20 sene sonrasınıda düşünün..

ben çerkezim , yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için kendi toplumumdan örnek veriyorum..tutki çevremden birisi nasıl olsa çerkezce yayınımız var
eğitim veren okulumuzda var..E peki ben neden Türkçe eğitim vereyimki evlatlarıma ben çerkezim..olay nerde geçiyor Türkiyede..Türk ama Türkçe bilmiyor.

Emin olun bu olur dostlar..Bu ülke savaşla bölünmedi ama dil ile bölünür.

Wand
09-10-2009, 01:13
sayın evrensel insan

senin bu dediğinin olabilmesi için her birey senin yazdığın şekilde yaklaşmalı ve düşünmelidir ki bu da mümkün değildir.Dememin sebebi kaç kişi sizin gibi düşünüyor.

ve maruz gör burda ters düşüyoruz düşünceni haklı bulmuyorum sayın ulpiana verdiğim cevabın tekrarlıyorum.

Düşünce ve Felsefe olarak anlaşılabilir fakat hiçbir toplumda tam anlamıyla uygulamaya geçemez.

evrensel-insan
09-10-2009, 01:32
Saygideger wand;

Olamamasinin tek sebebi; toplumsal bakmaktan kaynaklaniyor. Yazilanlari dikkatli okursan; ben, birey olmaktan ve birey bilincinden bahsediyorum. Yani toplum degil; bireylerin olusturdugu toplumdan, birey icin var olan devletten. Devlet icin var olan, vatandas veya kisi veya toplumdan degil.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Wand
09-10-2009, 01:42
Sayın evrensel insan

benimde anlatmak istediğim bu zaten 1 saattir..çoğu kişi sizin gibi düşünmediğinden olaya Toplumsal olarak bakılacağından ve Devlet icin var olan, vatandas veya kisi veya toplum anlayışı hükmettiğinden olmaz diyorum.ben sizi gayet iyi anladığımı düşünüyorum

evrensel-insan
09-10-2009, 01:45
Saygideger wand;

Sen de; olmayacak olani, oldurmak icin ugras o zaman.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Wand
09-10-2009, 01:56
Sayın evrensel insan

Beni yanlış anlamamanızı umut ederim ,benimde istediğim şimdiki gibi bir yapı-yönetim şekli değil fakat umut olursa kürek çırparım

Saygılarımla.

Khaos
09-10-2009, 02:07
sayın evrensel ve sayın ulpıan
teşekkür etmek istiyorum.
güzel bir başlık ve ve son derece yeterli bir bakış açısıyla entellektüel namus ile emek verilerek olgunlaştırılmış ve sadeleştirilmiş düşünceleriniz için.
özellikle düşüncenin bireysel değil toplumsal oluşu ile ilgili açıklamanız bana üzerinde düşüneceğim yeni bir alan gösterdi.
bazı konuları bir kez de bu bakış açısıyla gözden geçirerek eski tespitlerimin üzerine yenilerini eklemek ve geliştirmek gibi bir fayda edineceğim bu başlıktan.

Wand
09-10-2009, 02:15
sayın anarchist

güzel bir başlık ve ve son derece yeterli bir bakış açısıyla entellektüel namus ile emek verilerek olgunlaştırılmış ve sadeleştirilmiş düşünceleriniz için.---ALINTI

arkadaşların düşüncelerinin "entellektüel" olduğunu belirtmişsiniz..Nedemek olduğunu biliyor fakat nasıl yazıldığını bilmiyorsunuz sanırım..

saygılarımla.

evrensel-insan
09-10-2009, 02:17
Saygideger anarchist;

özellikle düşüncenin bireysel değil toplumsal oluşu ile ilgili açıklamanız bana üzerinde düşüneceğim yeni bir alan gösterdi.-anarchist-

Evrensel insan dusuncesinin; dogal dusunceden ana farki zaten; birey bilinci ve kisiligidir. Dogal dusunce ise; ya bireyci akilcidir, yani bencil ve cikarcidir, ya da toplumsal kisilik sahibidir, yani kendi yoktur, sadece inandigi dogruladigi ideolojisiyle; topluma yonelsi ve toplumu bu dogruya cekis mucadelesi vardir.

Bu konuda sana bir link verebilirim.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5958&page=57

Mesaj 570

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
25-10-2010, 03:04
Saygideger arkadaslar;

Guncelleme.

Saygilarimla;
evrensel-insan

insanoğlu insan
01-11-2010, 13:42
sanırım insan haklarının oluşması ve ulaşulması bıraz zor olacak ama bunu gerçekleştırmek için de artık gerçek ınsanların işim başına geçmesı lazım

TurkceRap
01-11-2010, 15:57
Sayın gunalıdan alıntı

tek dil olmasa nasıl anlaşcaz?

kesinlikle haklı..bunu sadece bugün olarak değil 20 sene sonrasınıda düşünün..

ben çerkezim , yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için kendi toplumumdan örnek veriyorum..tutki çevremden birisi nasıl olsa çerkezce yayınımız var
eğitim veren okulumuzda var..E peki ben neden Türkçe eğitim vereyimki evlatlarıma ben çerkezim..olay nerde geçiyor Türkiyede..Türk ama Türkçe bilmiyor.

Emin olun bu olur dostlar..Bu ülke savaşla bölünmedi ama dil ile bölünür.

Ülkende yaşayan bireyleri çağdaş vatandaşlık kavramı tanımına göre a ya da b etnik gruptan değil de, Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olarak görür ve onlara kendilerini doğru ifadeedebilecekleri, hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir ortam sunarsan, emin ol herkes kendi işine gücüne bakar, bölünme falan da olmaz.

Hindistanda 8 tane resmî dil var, Amerika birleşik devletlerinde ise hiçbir dil resmî dil statüsünde değil, Amerikan ingilizcesi doğal resmî dil halini almış.

Bana göre yapılacak şey, Kürt sorunu, şu sorunu, bu sorunu zırvalarından sıyrılıp bu ülke üzerinde yaşayan tüm etnik grupları bu ülkeye başka hiçbir şeyle değil, vatandaşlık bağı ile bağlamaktır.

Adama anadilde eğitim hakkı verirsin, Türkiye Türkçesini de resmî dil olması sebebiyle tüm okullarda öğrenilmesini zorunlu yaparsın, olur biter.

TurkceRap
01-11-2010, 16:28
Resmi dille yayının ne alakası var. ayrıca yayın kuralını böyle olması gerektiğini hangi kritere dayandırıyorsun.---ALINTI

bu sorunun benimle bi ilgisi yok yayın kuralı böyle..

Faydası olması gerekmiyor. Sen öyle mutlu oluyorsan benim için önemli olan ülkedeki insanın mutluluğu. Ayrıca senin istediğin tv izlemen özgürlükler açısından bir gerekliliktir.----ALINTI

Bence gerektiriyor..Toplum olarak yaşayacaksak alınan bütün kararlar toplumu etkiler.
Sen mutlu oluyorsun..fakat a şahsı istemiyorsa ? kişisel düşünmek bu sebepten yanlış diyorum..Evet tv izlemem gereklilik fakat neden farklı bir dilde ?

A ya da B şahsının isteyip istememesi hiçbir şeyi değiştirmez, Çünkü yerleşmiş demokrasilerde kanunlar pozitif özgürlüklere göre düzenlenir.

Herhangibir zümrenin isteklerine göre çıkartıllan kanunlar diğer bireylerde huzursuzluk oluşturur.

Toplum dediğimiz şey bireylerin meydana getirdiği soyut bir kavramdan başka birşey değildir, o yüzden de kanunlar Kamu yararı ya da toplumsal uzlaşı için değil, birey hak ve özgürlükleri ile doğru orantılı şekilde oluşturulmalıdır.

Bizim ülkemizde malesef büyük bir kesim sadece "Bana özgürlük" diyor, herkes için özgürlük diyebilmek, herkes demokrasi isteme kültürü bizde yerleşmemiş, adam kendi sorunu çözüldüyse tamam başkasına faydalı birşey için hiç oralı olmuyor, bilmiyor ki, Ancak birey hak ve özgürlüklerinin olabildiğince yerleştiği demokrasilerde vatandaşlar mutlu ve ülkesine daha bağlı olacaktır.

Bu arada yukarıda bahsettiğiniz yabancı düşmanlığı veya Islamofobi'nin bu konuyla çok da alakalı olmadığını düşünüyorum.

Islamofobi 11 Eylülden sonra özellikle hortlayan bir durum, ırkçı grupların saldırıları vs ise genellikle oranın vatandaşı olan bazı hastalıklı kişilerin karıştığı olaylardır.

Kaldı ki, Bazı Avrupalılara sorduğunda Müsmlümanlara ya da diğer göçmenlere karşı tutumlarının sebepleri olduğunu görürsün.

Mesela, adam Almanyaya gitmiş 20-30 yıl olmuş, birtek kelime Almanca öğrenmemiş veya kaç yıl önce gitiyse buradan halâ öyle yaşıyo, o zamanlarda takılı kalmış, o topluma zerre uyum sağlamamış.

Kriminal suçlar vs de buna eklenince ortaya hiç de hoş bir tablo çıkmıyopr.

tamam elbette bu söylediklerim sadece Türk ve Müslüman göçmenler için ya da göçmen grupları için genel-geçer bir durum değil ama, göze batan bazı hususlar olduğu da bir gerçek.

evrensel-insan
01-11-2010, 16:32
Saygideger TurkceRap;

Bu baslik sadece Turkiye toplum ve farkli halklarina yonelik degil; genel anlamdadir. Bu temelde de konunun icerigi politika degil; taninmasi gereken hak ve ozgurluklerdir ve bu da sadece dil ile sinirli degildir. Bir kisinin dunyanin hangi cografya veya toplumunda yasiyor olursa olsun, kendi kisilik ve kimlik degerlerini yasam ve iliskilerinde hakki olarak ve ozgurce uygulayabilmesi anlamindadir. Tabi ki, baska kisilerin hak ve ozgurluklerine mudahele etmeden ve onlarin farkli varliginin farkinda ve bilincinde olarak.

Yani konu, her turlu farkin birarada antiayrimci bir sekilde kendi farkinin hak ve ozgurlugu ile birlikte yasamasidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
01-11-2010, 16:45
Saygideger TurkceRap;

Aslinda sen de haklisin. Basligin icerigi ve gelisimi Turkiye toplumu ve farkli halklari uzerine olmus.

Asil amac, bir toplumda farkli halklarin antiayrimci bir icerikte, tum farklarinin hak ve ozgurlukleriyle birlikte, birarada yasayacagi bir sistem uzerineydi. Yani oyle bir sistemki, herhangibir politik amacin cikarina arac olmasin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

TurkceRap
01-11-2010, 18:14
Saygideger TurkceRap;

Aslinda sen de haklisin. Basligin icerigi ve gelisimi Turkiye toplumu ve farkli halklari uzerine olmus.

Asil amac, bir toplumda farkli halklarin antiayrimci bir icerikte, tum farklarinin hak ve ozgurlukleriyle birlikte, birarada yasayacagi bir sistem uzerineydi. Yani oyle bir sistemki, herhangibir politik amacin cikarina arac olmasin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alıntı yaptığım kısımlarda zatenSizin de dikkatinizi çektiği üzere,Konu Türkiyede insan hak ve özgürlükleri olmuş, Ben de konuyla ilgili alıntılar üzerinden iletimi yazdım.

Corpse Bride
01-11-2010, 20:54
dün haberlerde faruk çelik(bilerek küçük harf kullanıyorum) denen, haysiyetsiz yetkili devlet görevlisi bakan,maddi kayba uğrayıp isyan eden vatandaşa küçümseyen ifadelerle "vatandaş normal değil galiba alın burdan" dedi. yakıştımı...

o şahsın yerinde kendisi olmayı onun durumunu anlamayı onun derdini dinlemeyi düşünmeyip, medeniyet tarlasından dört nala geçen kraldan çok kralcı insanların olduğu yerde, insan isyann etse, insan hakları dese ne yazar. insan, insan hesabına alınmıyorken.
şair ne demiş; şerefsiz ellerde şerefe kalkan kadehler gördum, hayat buysa gelde yaşa dostum.(biraz arabeskmi oldu ne)

Neva
14-04-2013, 02:16
Geleneklerimizden siyrilamayisin, insan hak ve ozgurluklerine etkisi nedir acaba?

evrensel-insan
14-04-2013, 02:27
Geleneklerimizden siyrilamayisin, insan hak ve ozgurluklerine etkisi nedir acaba?

Etkisi, onune gecmek, mudahele etmek, geleneklere zorlamak ve kisinin kendi inandigi ideolojik dogrusuna cekmemucadelesi vermesidir.

Bu da otekilestirmeyi ve distalamayi getirir.

Zaten birey bilinci yoksa; hak ve ozgurluk algisi bilgisi ve mucadelesi de yoktur.

Bu temelde ulkemiz gibi bireyi icin var olmayan devletlerde hak ve ozgurlukler sadece devletin iktidar politikasi temelinde politik cikar algisidir.

Insan haklari ve evrensel hukukta da ihlaldir.

evrensel-insan
25-02-2015, 01:30
Birey olarak kendi hak ve ozgurlugunu talep etmek

Birey olarak baska bireylerin hak ve ozgurluk taleplerine destek vermek
Birey olarak her bir bireyin hak ve ozgurlugunu savunmak

Birey olarak herhangibir bireyin/zumrenin/ v.s. ideolojik inancsal, etik, etnik, dini mezhepsel, politik ve izmsel dogrusunun kendi hak ve ozgurlugunu baskasina dayatmasina, zorla/baski ile kabul ettirmesine kendi dogrusuna biat ettirmesine karsi cikmak.