ozgur_beyin
03-10-2009, 20:34
başlık biraz issialı oldu ama reşat enis'i çoğunuzun tanımadığını zannediyorum.
kıymeti sadece zamanında bilinmiş iyi romancılarımızdan biridir
reşat enis 1901de ist. doğmuş 1984tede yine istanbulda ölmüştür
ilkokulu aydında orta okulu çanakkalede liseyi istanbul lisesinde bitirdi.
y. ticaret okulunda okurken gazeteciliğe başladı.(1930 milliyet)
aynı yıl yayımladığı ''kılıcımı sürüyorum'' adlı hikaye kitabıyla dikkati çekti
gong vurdu adlı romanı hüseyin cahit yalçının ilgisini çekti onunla ilgili yazdığı yazı üzerine ünlendi.(1932) ilk romanlarından sonra ülkemizde
''natüralizmdeen güçlü yazar'' olarka tanınmaya başlayan reşat enisin ''toprak kokusu'' adlı eseri yayınlandığı yıllarda büyük sükse aptı
halid edip adıvar
-toprak kokusu steinbeck'in gazap üzümleri romanından daha güçlü bulmuştur
refik halit karay değeri iyice bilinseydi. avrupada söz sahibi bir romancı olurdu demiştir.
Afrodit Buhurdanında Bir Kadın, 1939 adlı romanı Dünya edebiyat tarihinde en çabuk ve en çok kitabı toplanan yazar ünvanını almış olup, romanları çıktıktan 2 gün sonra dönemin genel ahlakına aykırı olduğu iddia edildiği için toplatılmıştır.
benim de dilini çok beğendiğim bu romancımızı azıcıkta olsa tanımanızı istedim
kıymeti sadece zamanında bilinmiş iyi romancılarımızdan biridir
reşat enis 1901de ist. doğmuş 1984tede yine istanbulda ölmüştür
ilkokulu aydında orta okulu çanakkalede liseyi istanbul lisesinde bitirdi.
y. ticaret okulunda okurken gazeteciliğe başladı.(1930 milliyet)
aynı yıl yayımladığı ''kılıcımı sürüyorum'' adlı hikaye kitabıyla dikkati çekti
gong vurdu adlı romanı hüseyin cahit yalçının ilgisini çekti onunla ilgili yazdığı yazı üzerine ünlendi.(1932) ilk romanlarından sonra ülkemizde
''natüralizmdeen güçlü yazar'' olarka tanınmaya başlayan reşat enisin ''toprak kokusu'' adlı eseri yayınlandığı yıllarda büyük sükse aptı
halid edip adıvar
-toprak kokusu steinbeck'in gazap üzümleri romanından daha güçlü bulmuştur
refik halit karay değeri iyice bilinseydi. avrupada söz sahibi bir romancı olurdu demiştir.
Afrodit Buhurdanında Bir Kadın, 1939 adlı romanı Dünya edebiyat tarihinde en çabuk ve en çok kitabı toplanan yazar ünvanını almış olup, romanları çıktıktan 2 gün sonra dönemin genel ahlakına aykırı olduğu iddia edildiği için toplatılmıştır.
benim de dilini çok beğendiğim bu romancımızı azıcıkta olsa tanımanızı istedim