PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Japonlar Neden Çekik Gözlüdür

ugurce82
04-10-2009, 09:54
Arkadaşlar bu konu uzun süredir kafamı kurcalıyor benim. Bunun bilimsel veya evrimsel açıklaması var mıdır?

Japonlar derken tabii ki uzakdoğunun tamamını kastediyorum. O insanlar çekik gözlü olmalarının sebebi nedir/bir faydası var mıdır?

Bir afrika kabilesi komple uzakdoğuya gitse ve sadece kendi aralarında çiftleşseler bir süre sonra onların torunları beyaz tenli ve çekik gözlü olur mu?

ugorur
04-10-2009, 11:01
Arkadaşlar bu konu uzun süredir kafamı kurcalıyor benim. Bunun bilimsel veya evrimsel açıklaması var mıdır?

Japonlar derken tabii ki uzakdoğunun tamamını kastediyorum. O insanlar çekik gözlü olmalarının sebebi nedir/bir faydası var mıdır?

Bir afrika kabilesi komple uzakdoğuya gitse ve sadece kendi aralarında çiftleşseler bir süre sonra onların torunları beyaz tenli ve çekik gözlü olur mu?

Sayın ugurce82

Farkı yaratan göz kapaklarıdır. Çekik gözlü diye nitelendirilen ırklarda gözün üzerindeki göz kapağının ikinci kıvrımı, gözün üstüne doğru daha fazla inmiştir ve bu durum gözün sanki daha darmış gibi görünmesine sebep olur.

Peki bu, niçin böyledir? Bir teoriye göre göz kapağının üzerinde katlı olarak duran bu ikinci kıvrımı, bu insanların gözlerini yoğun olan kar tabakasının, göz kamaştıran ışığından korumak için, bir nevi kar gözlüğü gibi gelişmiştir.

Her ne kadar yukarıda belirtilen bölgelerin bazılarında kar hiç yağmıyorsa bile bilim insanları bugün çekik gözlü diye nitelendirdiğimiz insanların atalarının son buzul çağında Sibirya'dan, yani Asya'nın kar ve buzla kaplı en soğuk bölgesinden güneye, bugün yaşadıkları yerlere göç ettiklerine inanıyorlar.

Bu kadar soğuk iklimde yaşayanların vücutlarının iklime uyum sağlamaktan başka çareleri yoktu. Sadece gözler değil, burun da rüzgara en az maruz kalacak şekilde küçülmüş, burun delikleri, solunan hava ciğerlere gidene kadar ısınsın diye daralmıştır. Ciltleri de bu nedenle yağlıdır.

Göz kapakları da daha yağlı olduğundan, daha sarkık durur ve bu oluşum gözü ve iç tabakalarını kara ve buza karşı korur. Yani "çekik gözlü" değil "düşük göz kapaklı" tanımını kullanmak daha doğrudur.

Kaynak:http://www.turkcebilgi.net/saglik/diger/cinliler-neden-cekik-gozludur-44487.html

Bu olayı doğal seçilim ile çok rahat açıklanır. Buzulların ekili olduğu yerlerde gözleri daha çekik cildleri daha yağlı olanların diğerlerine oranla yaşama ve ilgi çekme oranları daha fazladır. Bu yüzden daha fazla çiftleşebilmişler ve bu özellikleri gelişerek nesilden nesile geçmiştir.

Bir afrika kabilesi uzak doğuya giderse ve komple kendi arasında çiftleşse bile farklılaşırlar ama bu farklılaşım eğer ormanda hiç bir teknoloji olmadan yaşıyorlarsa farklı, teknolojik destek ile yaşıyorlarsa farklı hızda ilerler.

Saygılarımla
Umurcan Görür

ugurce82
04-10-2009, 16:42
Sayın UGörür;

Açıklamanız için teşekkürler. Fakat soğuk iklime karşı korunma amaçlı olması bana pek makul gelmedi neden derseniz, bugun kuzey avrupa, kanadanın büyük bir kısmı, grönland, izlanda gibi yerler de aynı iklime sahip ayrıca dediğiniz uzakdoğunun tamamı sibirya değildir. Oradan göç etmiş olsalar bile şimdiye kadar yeniden evrilmeleri gerekmez miydi;

Saygılarımla;

jayjay.
05-10-2009, 02:18
Sevgili ugurce82,
Çok güzel bir soru sormuşsun, beni düşünmeye sevk etti.
Söylediğin kuzey avrupa insanlarının kökeni soğuk iklime dayanmamaktadır. Kanada yani Kuzey Amerika'nın asıl sahiplerinin kim olduğu belli :) yok endilenleri söylemiyorum bile. Yani bu söylediğin yerlerdeki insanların kökeni orası; yani soğuk iklim değil ki, buzul çağı zamanında orada insanların yaşaması çok zordu ? Yaşayanlar da günümüze kadar asimile edildi. Ama sana güzel bir örnek vereyim. Eskimolar ! Onların da üst göz kapağı derisi kalın olduğundan gözleri çekik gibi gözükür.

http://www.old-picture.com/indians/pictures/Eskimo-Family.jpg

Şekil-A'da şirin çekik gözlü eskimo ailesini görüyoruz.
Saygılar ...

ugorur
05-10-2009, 04:04
Sayın UGörür;

Açıklamanız için teşekkürler. Fakat soğuk iklime karşı korunma amaçlı olması bana pek makul gelmedi neden derseniz, bugun kuzey avrupa, kanadanın büyük bir kısmı, grönland, izlanda gibi yerler de aynı iklime sahip ayrıca dediğiniz uzakdoğunun tamamı sibirya değildir. Oradan göç etmiş olsalar bile şimdiye kadar yeniden evrilmeleri gerekmez miydi;

Saygılarımla;

Sayın ugurce82

Burda bahsedilen dönem son buzul çağı dönemi olup bu çağlar çok uzun süreler süren çağlardı.

Son Buzul Çağı, günümüzden yaklaşık 74-12 bin yıllık arasındaki bir dönemi kapsamaktadır Buzullaşmanın en şiddetli dönemi ise Pleistosen�in son dönemine rastlayan günümüzden yaklaşık 18 000 ± 2000 bin yıl öncesine olmuştur. Son Buzul Çağı�nda dünya genelinde sıcaklığın günümüzdekine göre 4-5°C düşmesine bağlı olarak Kuzey Yarım Küre�nin kuzey kesiminde buzullaşma artmış, Amerika kıtasında Göller Bölgesine, Avrupa�da Alp dağlarının eteklerine kadar olan kesimler buzullarla kaplanmıştır. Orta kuşakta ise dağların yüksek kesimlerinde buzul oluşumu meydana gelmiştir. Bu dönemde Anadolu�nun kıyı kesimindeki dağlarda 2500-2600 m�nin, karasallıktan dolayı İç Anadolu ve Doğu Anadolu�daki dağların 2700-2800 m�den yüksek kesimleri buzullarla kaplanmıştır.
Kaynak: http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=3&soru_id=4203

Burda kısa bir süreçten bahsedilmediği gibi Avrupa'da buzul çağı sırasından kalan bulgular insanların daha Güneylerde yaşadığını gösteriyor. Kuzeydeki insanlar ise ya güneye göç etmişler yada doğuya.

Saygılarımla
Umurcan Görür

emil
15-10-2009, 11:04
Sayın ugorur'un açıklamasını destekleyici olması bakımından ayrıca bu insanlar diğer ırklara göre kısadır.Bu ne işe yarar?Soğukta vücut ısısının dağılıp yok olmasını engeller.Soğuk bir yerde kısa insanların hayatta kalma şansı daha çok olduğundan nesiller sonra uzun ince yapılı pek insan kalmaz.Afrika ise tam tersi.İnce uzun..Ha pigmeler var kısa ama onların da şişmanını görmedim.. :)

cenker
16-10-2009, 22:38
Sayın ugorur'un açıklamasını destekleyici olması bakımından ayrıca bu insanlar diğer ırklara göre kısadır.Bu ne işe yarar?Soğukta vücut ısısının dağılıp yok olmasını engeller.Soğuk bir yerde kısa insanların hayatta kalma şansı daha çok olduğundan nesiller sonra uzun ince yapılı pek insan kalmaz.Afrika ise tam tersi.İnce uzun..Ha pigmeler var kısa ama onların da şişmanını görmedim.. :)

pigmeler orman insanıdırlar.sık orman ve sarmaşıklarda yürüdükleri için kısa olmaları avantj.hem avları onları göremez hem rahat hareket ederler ağaç ve bitkilerin içinde.

Serdar
17-10-2009, 01:47
Sevili ugurce82

Geçen gün benim de aklıma geldi ve senin düşündüklerinin aynısını düşündüm. Birkaç gün önceydi. Nerden geldi aklıma bilmiyorum.

frodo
17-10-2009, 02:13
Evrimin tek başına çevresel koşullar ile açıklanamayacak sonuçları vardır. Örneğin deri renklerinin farklılığı gibi.

Çevre koşullarına uyum, sexüel seçilim ve genetik sürüklenme veya hepsi birden bu türden farklılıkların açıklaması olabilir.

KızıL
17-10-2009, 02:43
şimdi birisi çıkıp adem derse ne deriz acaba? :)

kodoman
23-10-2009, 00:04
Çekik gözlülüğe neden olan mutasyon ve haliyle alel tespit edilmiştir. Bu varyasyonun popülasyonda domine hale gelmesinden büyük ihtimalle rüzgar sorumludur. Çekik gözlü varyasyonların, rüzgarlı düzlüklerde görsel etkinliği daha yüksektir. Bunun dışında elbette "basit" bir genetik sürüklenme de olabilir.

Şaman Türksoy
08-11-2009, 17:05
Sibirya steplerinde kışın soğuk rüzgar ve tipi , yazın kum tanecikleri kamçı gibi yüzünüzü dövseydi, bu sorunun yanıtını bizzat bulurdunuz:)

jayjay
08-11-2009, 19:22
kodoman,
mesajında bahsettiğin bilimsel verilere kaynak gösterip daha da açıklayabilir misin ?
saygılar