PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Iki Farkli Ozgur Algisi: Liberal ve Free

evrensel-insan
08-10-2009, 03:26
Saygideger arkadaslar;

Eger hatirlarsaniz; belirli bir zaman once sizlere Serbest dusunurlukten bahsetmistim. Serbest kelimesinin, ozgur icerigi farkli bir iceriktir. Yani "Free Thinking" ile "Liberal Thinking" arasinda cok buyuk farklar vardir. O yuzden ben; o zaman; free kelimesini; ozgur olarak degil; serbest olarak telaffuz etmistim.

Serbest dusunce ve dusunurlugu daha once ifade etmistim.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=5958&page=40

Mesaj 394

Liberal dusunce ise serbest bir dusunce degildir. Birincisi; politik bir ideolojiye sahiptir ve totoliter olarak "demokrasi" kavramini kullanir. Yani; ozgurlugu; demokratik haklarla sinirlidir.

Kisi olarak; liberal olan bir birey; bireyci akilciliga sahiptir. Bu da bireyin kendi bireysel cikarinin one cikmasi demektir. Hem nihilist, hem de pragmatist bir icerigi vardir. Farklari cok iyi gorur ve etud eder. Yalniz, bu farklarin etudu; farklarin birligine degil; ayristirilmasina yoneliktir. Basta kendi farkini; diger siyasi farklarin onune koyar ve demokrasisi de; kendi farkinin tanidigi demokrasidir.

Liberalizmin; her turlusu mumkundur. Cunku ozgurluk anlayisi; sadece kendi ideolojik inancinin dogrusu temelindedir.

Bugun emperyalist zihniyetin; hem kendisini, hem de karsitini olusturan zihniyetin ozgurlugu; sorosvari bir ozgurluktur. Yani farklarin birbirinden ayrimciligi ve bunun mikro duzeni.

Olaya ulkemiz acisindan yanasildiginda; durum farkli gibi gozukur. Birincisi, ulkemizde birey yetistirilemediginden; bir kisinin kendi insiyatifi ile birey olabilmesi; buyuk bir sorgulama ve kendi benligini one cikarma getirir.

Bu acidan bakarsak; Ben, ulkemizdeki liberal anlayisin; hangi ideolojik inancin dogrusunu savunursa savunsun; sahiplenirse sahiplensin, bunun bireyci akilciliktan ziyade; totaliter bir toplumsal kisilik tasidigini dusunuyorum.

Yani; kendisini liberal olarak goren ve tanitan bir "aydin" bunu bireyselligin; bireyci akilci bir cikisiyla degilde; sadece toplumu kendi dusuncesine cekmek icin yola cikmaktadir.

Dolayisiyle bu temeldeki bir liberalizm, herhangibir ideolojik inancin dogrusunu, hatta birden fazla ideoloji dogrusu tasiyabilir.

Bugun ulkemizde cok rahat bir sekilde; bir dindar, bir sagci, bir solcu, bir sosyalist, bir komunist, bir anarsist liberal olarak kendini gorebilir. Cunku, liberal anlayisi; kendini ortaya koydugu izmiyle ozgurdur. Bu ozgurlugun demokrasisi de; bu izmin amacidir.

Oyuzden; liberal bakis acisi; olan bir ideolojinin ufkunu belirler. Bu ufukta; her izmin kendi dogrusudur.

Oyuzden "Free thinking" ile, yani; herhangibir tabu ve veriden serbest dusunce ile; "liberal thinking", yani; her hangibir ideolojinin ufku ile sinirli ozgurlugu birbirine karistirmamak gerekir. Cunku serbest dusuncenin; tarafi insan ve mekani evren ken; liberal dusuncenin, tarafi ideolojik/inancinin ve onun dogrusunun demokrasisi, mekani da; yine bu ideolojinin getirdigi mekandir.

Amerikanin liberalizminde; bu mekan tum Kuredir. Oyuzden de; "global liberalizm" ve bunun getirdigi "demokrasi" amerikan idealizminin felsefesidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Molloch
09-10-2009, 12:59
Liberal = zenginlerin özgürlüğünü savunan kişi.
Sosyalist = yoksulların özgürlüğünü savunan kişi.

Gerisi hikaye.

evrensel-insan
09-10-2009, 13:22
Saygideger Molloch;

Sosyalizm de; "Free Thinking" degildir. O da totaliter bir ideolojidir. Serbest dusuncenin ozelligi bireysel olmasidir. Sonucta sosyalizmin de tanidigi hak ve ozgurlukler, sadece kendi bakis acisinin dogrusu temelindedir. Tum toplumu kapsamaz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Molloch
09-10-2009, 13:50
Sosyalizm de; "Free Thinking" degildir.Ideolojilerin bireyi köleleştirdiğinden bahsediyorsan aslında evet. Ancak ideolojiler de sonuçta çeşitli toplumsal sınıfların kendilerini savunmak için ürettikleri silahlardır. Liberalizm zenginlerin silahıdır, sosyalizm de yoksulların.

evrensel-insan
09-10-2009, 13:58
Saygideger molloch;

Liberalizm zenginlerin silahıdır, sosyalizm de yoksulların. -molloch-

Onemli olan;vatandasin, kisinin, birey olma bilincini almasi ve bu bilinci almis kisinin, hak ve ozgurlukleri, bilgili, bilincli, gozlemli ve deneyimli; hem kendi hem de turu icin; tum farklariyla birlikte; dusunce ve davranista insan olma ve evrensel olma silahiyla donanmasidir.

Iste ancak bu "silah" hem bireyi, hem turunu dogal dusuncenin herturlu insandisi, insanlikdisi iceriginden kurtarir. Hemde bilim, felsefe dahil; her konudaki dusunce uretimi; insana ve evrenine yarar saglar.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
02-09-2010, 06:02
Saygideger arkadaslar;

Guncelleme.

Saygilarimla;
evrensel-isan

TurkceRap
04-09-2010, 17:12
Sn Eİ,

Biraz Eski Yunan dönemindeki Filozof havalarından çıkar da neyin ne olduğunu araştırırsanız, daha doğru sonuçlara ulaşırsınız kanaatindeyim.

Liberalizm bir ideoloji değildir, kimseye yeryüzü cenneti vadetmez, insanı insan olarak kabuleder ve Toplum gibi soyut bir yapıyı değil, o toplumu oluşturan bireyi esas alır.

Kimseye dayattığı bir doğru yoktur, Bir başkasına fiziksel zarar vermediği ve yaşadığı hayat biçimini zorla yahut yasal yolllarla zorla empoze etmeye çalışmadığı sürece herkes davranışlarında özgürdür.

Dilediğiniz gibi düşünebilir, düşüncenizi dilediğiniz gibi de ifade edebilirsiniz, Tek şart ise, düşündüğünüz şeyi yasal yollarla başkalarının hayatına ipotek koyma haline getiremezsiniz.

Onun için, boşverin bu yok Liberalism şudur, Free Thinkin budur zırvalarını, Söylediğiniz şey yumurtamı tavuktan, yoksa tavukmu yumurtadan hikayesi kadar lüzumsuz ve saçma.

Saygı, Sevgi.

evrensel-insan
04-09-2010, 17:24
Saygideger Turkce Rap;

Tek şart ise, düşündüğünüz şeyi yasal yollarla başkalarının hayatına ipotek koyma haline getiremezsiniz.-Turkce rap-

Derdin ne senin, hem bana "soyle diyemezsiniz" temelli "emirsel" mesaj atiyorsun, hem de sen istedigini diyorsun. Benim ne dedigim seni neden ilgilendiriyor?, " yasal yollarla hayatiniza koydugum ipoteki" aciklarmisiniz.

Eger dusunceniz varsa, onu dile getirin. Eger yoksa da, illa kisisel mesaj yazmak zorunda degilsiniz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

TurkceRap
04-09-2010, 20:40
Saygideger Turkce Rap;

Tek şart ise, düşündüğünüz şeyi yasal yollarla başkalarının hayatına ipotek koyma haline getiremezsiniz.-Turkce rap-

Derdin ne senin, hem bana "soyle diyemezsiniz" temelli "emirsel" mesaj atiyorsun, hem de sen istedigini diyorsun. Benim ne dedigim seni neden ilgilendiriyor?, " yasal yollarla hayatiniza koydugum ipoteki" aciklarmisiniz.

Eger dusunceniz varsa, onu dile getirin. Eger yoksa da, illa kisisel mesaj yazmak zorunda degilsiniz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Sn EI,

Bunu size dediğimi de nerden çıkardınız, Ben yasal yollarla Tek tip bir hayat biçiminin kişilere dayatılamayacağını söylüyorum, Bunun sizinle ne alakası var?

evrensel-insan
04-09-2010, 20:46
Saygideger Turkce rap;

Mesajinizda ozne belirsizdi, demekki bir yanlis anlasilma olmus, ozur dilerim.

Kimseye dayattığı bir doğru yoktur, Bir başkasına fiziksel zarar vermediği ve yaşadığı hayat biçimini zorla yahut yasal yolllarla zorla empoze etmeye çalışmadığı sürece herkes davranışlarında özgürdür.-turkcerap-

Yukaridaki cumlenizin, oznesi nedir? Kimin/neyin kimseye dayattigi bir dogru yoktur.

Ya da bu cumlenin, benim dile getirdiklerim ile bagi/iliskisi nedir?

Eger bu konulari acikliga kavusturursan, ve de benim liberalizm ile ilgili dile getirdiklerimden, ne algiladiginizi aciklarsan, sevinirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

TurkceRap
06-09-2010, 01:08
Saygideger Turkce rap;

Mesajinizda ozne belirsizdi, demekki bir yanlis anlasilma olmus, ozur dilerim.

Kimseye dayattığı bir doğru yoktur, Bir başkasına fiziksel zarar vermediği ve yaşadığı hayat biçimini zorla yahut yasal yolllarla zorla empoze etmeye çalışmadığı sürece herkes davranışlarında özgürdür.-turkcerap-

Yukaridaki cumlenizin, oznesi nedir? Kimin/neyin kimseye dayattigi bir dogru yoktur.

Ya da bu cumlenin, benim dile getirdiklerim ile bagi/iliskisi nedir?

Eger bu konulari acikliga kavusturursan, ve de benim liberalizm ile ilgili dile getirdiklerimden, ne algiladiginizi aciklarsan, sevinirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Özür dileyecek 1şey yok Hocam olur öyle şeyler.

Aslında iletimde Size atfen gibi algılanabilecek başka bölümler vardı, ama siz başka bir kısmı yanlış anladınız.

Neyse öznesi nedir diye sormuşsunuz, Öznesi Liberalizm'dir, Liberalizmin dayattığı bir doğru ya da hayat biçimi yoktur, onu kast etim.

evrensel-insan
06-09-2010, 01:33
Saygideger Turkcerap;

Liberalizmin kendisi, etigin, siyasi sistemlesme temelli bir ideolojik inancsal dogrusudur.

Eger ; "hayir ben, liberalizmin, kimseyi kendi dogrusuna cekme mucadelesi verdigini gormedim" diyorsaniz. Yani," liberal bir partinin, kimse propagandasini yapmiyor." diyorsaniz, buna katilirim.

Ama, liberalizm de; siyasi sistemlesmede, kendi ideolojik inancsal dogrulari olan bir iktidar gorusudur. Demokrasi ve ozgurluk algisi da, bu ideoloji bunyesindedir.

Saygilarimla;
evrensel-insan