PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Her Yönüyle PC Oyunları

Cem
25-10-2009, 12:48
PC oyunlarını sever misiniz?

Hangi tür oyunları seversiniz (FPS, real time strateji, adventure, spor vs.) ve neden? Kişiliğiniz ile sevdiğiniz oyunlar arasında nasıl bağlantılar kuruyorsunuz?

Favori oyunlarınız neler?

Şiddet içeren FPS (First person shooter) tipi oyunlar çocukları şiddete yönlendirir mi sizce?

Şiddet söz konusu olsa bile aslen strateji türü olan oyunlar örneğin Age of Empires gibi oyunlar çocukları şiddete yönlendirir mi?

Çocukların sokakta saklambaç, yakar top, bilye oynamak yerine pc oyunlarına yönlenmesi kişiliklerinin gelişimi için tehdit midir?

Özellikle II. Dünya savaşı temasını işleyen oyunların büyük bir payı var oyun piyasasında, sizce bunun nedeni nedir?

Oyunların yapımında en fazla hangi 3D yazılımı kullanılıyor sizce?

Yeni oyunlarda ses ve özellikle görüntü kalitesi çok yüksek. Özellikle 3D FPS tipi oyunlarda, örneğin Call Of Duty 5, Arma 2. FİFA 2009-2010 gibi spor oyunlarında ise adeta TV den maç seyredermiş havasına iyice yaklaşılmış durumda. Daha nereye kadar gelişecek bu oyunlar sizce?

Realistik oyunların başarısında hangi teknikler kullanılıyor? Örneğin Motion Capture tekniği sanırım gerek oyunlarda gerekse animasyon filmlerinde bir devrim. Realizmin başarısı "motion capture"de mi yoksa başka önemli etkenler de var mı?

Özetle bu başlık altında PC oyunlarını enine boyuna ele alalım.

sargon
25-10-2009, 17:51
Ben strateji oyunlarini severim. Ne yazik ki, inanilmaz sekilde zaman aliyor. O yüzden baslamaya korkuyorum. Civilazation ile Master of Orion'u haftalar boyunca oynadigim oldu. Hatta bir ara Civilization III'i Türkcelestirmeye baslamistim. Bir kismini cevirdim, ama cevrilmesi gereken o kadar cok metin vardi ki, bilgisayarimda yarisi Türkce yarisi Ingilizce olarak kaldi. Sims'i kizim cok sever, bir ara beraber epey Simcity ve Civilization oynadik. Facebook'ta müthis bir oyun var: Farmville. 52 milyon aktif kullanicisi var. Bunun 5 milyonu bile gercekten aktif kullanici olsa müthis bir rakam. Biz de nerdeyse ailecek oynuyoruz :)

FPS oyunlarini bilmiyorum, ama real time yada turn base strateji oyunlarinin cocuklar icin bir zararinin olmadigini düsünüyorum.

byspy
25-10-2009, 18:02
Civilizationu tek geçerim hojam heleki 3 . oyununu 3 farklı şekilde bitirdim gerçi 4 de fena değil ama 3.boyut sanki yakışmamış oyuna.Bu arada civIII ün zaten türkçesi vardı :D

Şu Farmville yi herkes öneriyor ne var abi onda tarla,domates,biber :) daha oynamadım bilmiyorum.

İlk oynadığım turn base strateji oyunu Age of Wonder di şimdi buluyum yine oynarım turn base oyunlar genelde hepsinden daha güzel oluyor.

İşin online tarafından bakınca en güzel grafikler ve oynanabilirlik,konu,heycan ne arasan bulacağın tek oyun World of Warcrafttır 10 milyonu geçen aktif kullanıcısı ile lider

Titan
25-10-2009, 19:19

Hangi tür oyunları seversiniz (FPS, real time strateji, adventure, spor vs.) ve neden? Kişiliğiniz ile sevdiğiniz oyunlar arasında nasıl bağlantılar kuruyorsunuz?.

Daha çok FPS, Yarış ve Aksiyon.

Favori oyunlarınız neler?.

Splinter Cell, Need For Speed, Medal of Honor, Call of Duty, Tomb Raider, PoP serileri, Fahrenheit (Oynamanızı kesinlikle tavsiye ederim) Wolfenstein vb.

Şiddet içeren FPS (First person shooter) tipi oyunlar çocukları şiddete yönlendirir mi sizce?

Bilgisayar oyunlarında sıkça sorulan ama cevabı da bir oranda muğlak olan bir soru. Bence kim olursa olsun çocuk veya yetişkin, insanın içinde ki şiddeti absorbe ettiği için bir terapi olarak önerilebilir, şöyle ki; mesela bazı insanlar rahatlamak fiziki olarak kırıp dökmek yerine, bu rahatlamayı bilgisayar oyunların da (özellikle FPS) gidermek suretiyle gerçekleştirebilirler. Çevrem de, FPS oyunlarından dolayı etrafına siddet uygulayan bir vakaya rastlamadım.

Şiddet söz konusu olsa bile aslen strateji türü olan oyunlar örneğin Age of Empires gibi oyunlar çocukları şiddete yönlendirir mi?.

Strateji oyunları uzun soluklu olduğu için yapısını pek bilmem ve oynamam ve bu oyunlarda ne kadar şiddet unsuru olduğunu bilmiyorum, ancak; eğlenceli bir ortamda tarih hakkında verdiği bilgilerle eğitime katkısı olduğunu yadsıyamam.

Çocukların sokakta saklambaç, yakar top, bilye oynamak yerine pc oyunlarına yönlenmesi kişiliklerinin gelişimi için tehdit midir?.

Bu daha çok çocukların yaşlarının basamaklarına göre verilecek bir karar bence, oyun yaşına geldiğinde tabi ki sokakta oynanan çocuğun yeteneği ve hareket kabiliyeti açısından (böylece çocuğun ilk önce fiziki yetenekleri belirginleşecektir.) önemli, olgunlak yaşına doğru ise bilgisayar oyunlarıyla tanışabilir.

Özellikle II. Dünya savaşı temasını işleyen oyunların büyük bir payı var oyun piyasasında, sizce bunun nedeni nedir?.

Atmosfer, kurgu ve o zamanın mücadele ruhu.. kendimce bir cevap verdim çünkü modern savaşları konu alan oyunlar aşırı teknolojik.

Oyunların yapımında en fazla hangi 3D yazılımı kullanılıyor sizce?.

Cryengine, unreal.

Yeni oyunlarda ses ve özellikle görüntü kalitesi çok yüksek. Özellikle 3D FPS tipi oyunlarda, örneğin Call Of Duty 5, Arma 2. FİFA 2009-2010 gibi spor oyunlarında ise adeta TV den maç seyredermiş havasına iyice yaklaşılmış durumda. Daha nereye kadar gelişecek bu oyunlar sizce?.

Gelecekte motion capture gibi bir giysi (pijama gibi) giyeceğiz ve özel gözlüklerle oynadığımız gerçek bir oyunun kahramanı olarak tüm duyu organlarımızla başka bir dünya içinde serüvenimizi devam ettireceğiz, matrix gibi...

Realistik oyunların başarısında hangi teknikler kullanılıyor? Örneğin Motion Capture tekniği sanırım gerek oyunlarda gerekse animasyon filmlerinde bir devrim. Realizmin başarısı "motion capture"de mi yoksa başka önemli etkenler de var mı?

Motion Capture önemli bir etken, ancak bazı oyunlarda grafik kartlarının özelliklerini kullanan fizik yazılımları da bu animasyonlarda gereken beceriyi gösteriyor, hem ekran kartı üreticilerinin ürünleri için çıkarttığı bir yazılım, hem de oyun yapımcılarının yazdıkları fizik yazılımları var.

Cem
25-10-2009, 19:45
1997 yılında ilk PC sahibi olduğumda Panzer General 2 adlı turn bazlı bir strateji oyununa müptela olmuştum. Müziği hala kulağımdadır.

2-3 yıl sonra real time strateji olan Close Combat 3 ile tanıştım. O ayrı bir tattı. O oyunla ilgili klanlara girmiş, turnuvalara katılmıştım.

2001 yılında Age of Empires ile tanıştım. O da real time strateji oyunu idi ve sanırım o yıllarda dünyada en çok beğenilen real time strateji oyunu idi. O yıllarda Microsoft'un oyun sitesi zone.com vardı. Aynı anda binlerce Age of Empires severi online olarak birbiriyle oynuyordu zone.com'da. Sonradan zone.com kapandı ve sanırım gamespyarcade'ye taşındı oyunlar. Age of Empires klanında aynı takımda oynadığımız ve sonradan aynı şehirde yaşadığımızı öğrendiğimiz bir şirketin muhasebe müdürüyle de bu oyun sayesinde tanışmıştım. Halen de zaman zaman görüşürüz. O yıllarda dünyanın pek çok milletinden, Amerikalı, Rus, Brezilyalı, İtalyan, Yunan, Polonyalı vs. insanla oynamıştım bu oyunu. O dönemdeki talihsizliğimiz 56 kbps bağlantı nedeniyle yüksek ping değerimiz vardı ve oyunlara pek çok kez almazlardı bizleri.

2003'den sonra uzun bir süre oyunlara uzak kaldım. 2007 sonlarında Company Of Heroes ile tanıştım. 2007 yılında dünyanın en iyi real time strateji oyunu seçilmişti. Gerçekten de gerek oyunun kurgusu gerek üç boyutlu (3d) grafiklerin gerçekçiliği, animasyon ve ses yönleriyle muhteşem buldum bu oyunu.

FPS oyunlarıyla aram hiç iyi olmadı. Ancak Battlefield 1942 ve özellikle Battlefield 2'deki gerçekçi grafikler çok etkileyici idi. Electronic Arts oyunları gerçekten görsel olarak muhteşem.

Uçuş simulasyonlarını da çok severim ama yıllardır zaman ayıramıyorum. 90'ların sonlarında Su-27 Flanker adlı bir oyun almıştım. Kutuda aldığım ilk oyundu. Kutunun içinden CD'nin dışında 200 sayfaya yakın bir uçuş bilgisi içeren kitap ve koca bir kırım haritası çıkmıştı. Neredeyse gerçek pilot eğitimi gibi eğitim yapmam gerekti. En çok da inişe çalışmıştım. Oyunda hep Kırım yarımadası üzerinde uçuluyordu.

sargon
25-10-2009, 20:49
Şu Farmville yi herkes öneriyor ne var abi onda tarla,domates,biber daha oynamadım bilmiyorum.

Civilazion oynayan birisi icin aslinda Farmville, bric meraklisina tombala oynatmak gibi bisey :) Güzel olan yani, arkadaslarinla, yigenlerinle, tanidiklarinla falan oynuyorsun. Cünkü oyun cok basit ve herkesin oynamasi mümkün. Aynen dedigin gibi tarlaya biseyler ekiyorsun, arkadaslarina hediyeler gönderiyorsun.. Oyunun asil zevkli yani realtime olmasina karsin, ektigin ürünleri bicme sürelerinin genellikle 1 ile 4 gün arasinda olmasi. Aksam evde 15 dakika harcayip islerini halledebiliyorsun. Hem kafani dagitiyorsun, hem de arkadaslarinla birseyler paslasmis oluyorsun.

byspy
26-10-2009, 03:57
Yahu bizde yapalım böyle şeyler dicem ama uçma sakin ol falan diyeceksiniz :D

Age of empires ı bende online oynadı çok fazla hemde ama şü CivIII ün online olsaydı sanırım tadından yenmezdi,4. oyunda online mod var fakat oyun 3.süne göre iyi değil.

Titan soru cevap gitmiş kıskandım bende öyle yapıcam :)

Hangi tür oyunları seversiniz (FPS, real time strateji, adventure, spor vs.) ve neden? Kişiliğiniz ile sevdiğiniz oyunlar arasında nasıl bağlantılar kuruyorsunuz?.

farketmez oyunu beğenmem lazım,

Favori oyunlarınız neler?.

Tabiki civ3 bundan önce commandos ta oynamıştım zor oyundu,grafik bakımından diğerlerine nazaran daha fukara kalsada oynanabilirlik açısından cossacks startejiyi multiye taşımak için en ideal oyun ama civ le birlikte favorim Warcraft

Evet,örneklerini etraftada görebiliyorum kendini counter sanıp teroris avına çıkan çocuklar var

Şiddet söz konusu olsa bile aslen strateji türü olan oyunlar örneğin Age of Empires gibi oyunlar çocukları şiddete yönlendirir mi?.

Hayır,bu tarz oyunlarda AOE gibi öncelik zarar vermek değil yönetmek taktik geliştirmek strateji belirlemek bence tam tersine yararlı

Çocukların sokakta saklambaç, yakar top, bilye oynamak yerine pc oyunlarına yönlenmesi kişiliklerinin gelişimi için tehdit midir?

Eğer bilye oynayacak,saklambaç oynayacak yaşta ise oynamalıdır lakin PC de yine o yaşa hitap eden oyunları da oynasa öğreneceği çok şey olacaktır.

Özellikle II. Dünya savaşı temasını işleyen oyunların büyük bir payı var oyun piyasasında, sizce bunun nedeni nedir?.

Genelde stratejide kullanılan bir konu sebebide daha uygununu düşünemiyorlar,Bir oyunun en zor kısmı yazılımı yada geliştirilmesi değil konusudur.hangi alanda olursa olsun (fps-strateji) en kolay geliştirilebilinen konu.

Oyunların yapımında en fazla hangi 3D yazılımı kullanılıyor sizce?.

Microsoft tabanlı oyunlarda genel olarak directX kullanılıyordu diğerleri hakkında fazla fikrim yok ama bundan sonrası için tahminde bulunabilirim XNA Studio olacaktır.

Yeni oyunlarda ses ve özellikle görüntü kalitesi çok yüksek. Özellikle 3D FPS tipi oyunlarda, örneğin Call Of Duty 5, Arma 2. FİFA 2009-2010 gibi spor oyunlarında ise adeta TV den maç seyredermiş havasına iyice yaklaşılmış durumda. Daha nereye kadar gelişecek bu oyunlar sizce?

Fifa serilerine hayranım,ama olay maç ekranı izlemek gibi olmamalı işin sırrı oynanabilirlik. Örneğin Manager serilerinde grafik söz konusu değil ama tiraj ortada adamlar son oyunlarına gala bile yaptılar.

Birde şuan en çok oynanan online oyun olan WOW bir çok alanı kendi bünyesinde taşımayı becerilmiş ek oyundur.Ondan sonra aynı oyunun masa üstü versiyonu olan Warcraft Frozen Throne nun dota denen bir haritada online olarak oynanan versiyornu gelir ama bu stratejidir.

byspy
26-10-2009, 04:00
Civilazion oynayan birisi icin aslinda Farmville, bric meraklisina tombala oynatmak gibi bisey :) Güzel olan yani, arkadaslarinla, yigenlerinle, tanidiklarinla falan oynuyorsun. Cünkü oyun cok basit ve herkesin oynamasi mümkün. Aynen dedigin gibi tarlaya biseyler ekiyorsun, arkadaslarina hediyeler gönderiyorsun.. Oyunun asil zevkli yani realtime olmasina karsin, ektigin ürünleri bicme sürelerinin genellikle 1 ile 4 gün arasinda olmasi. Aksam evde 15 dakika harcayip islerini halledebiliyorsun. Hem kafani dagitiyorsun, hem de arkadaslarinla birseyler paslasmis oluyorsun.

oynasakmı bu oyunu ben flash tabanlı oyunlara ön yargı ile yaklaşıyorum flashtan oyun olmaz gibi

Sargon abim yazmışsınya civi bilgisayarımda hiç yüklü oyun yoktu çalışmaktan fırsat kalmıyordu oynamaya ama civ3 ü kurdum tekrar bitiricem bu sefer Gandhi olucam :)

Yergin
26-10-2009, 09:53
PS3'de Metal Gear Solid

PC'de World of Warcraft

Başka oyun bilmem oynamam :D

Saygılar

sargon
26-10-2009, 12:59
oynasakmı bu oyunu ben flash tabanlı oyunlara ön yargı ile yaklaşıyorum flashtan oyun olmaz gibi

Sargon abim yazmışsınya civi bilgisayarımda hiç yüklü oyun yoktu çalışmaktan fırsat kalmıyordu oynamaya ama civ3 ü kurdum tekrar bitiricem bu sefer Gandhi olucam :)

Adamlar yapmis, bayagi da iyi calisiyor. Asil bana inanilmaz gelen 52 milyon kisiyi bir flash oyunu ile destekliyebilmeleri. Aksam saatlerinde bazen yavasliyor ama yine de inanilmaz bir sey.

Yergin
26-10-2009, 13:12
Bu farmville oyununda, bilmeyenler için söyleyim. Bir ekin ektiğinizde zamanında toplamazsanız ekin bozuluyor ve size ekstra paraya mal oluyor. Bir sürü çilek ekmiştim, zamanında toplamayınca bozulmuş, farkında olmadan hepsini toplamak isteyince 1 coin kaldı :) kala kaldım öylecene :) çiftçilikte iyi değilim sanırım ;)

OQONUC
26-10-2009, 13:15
http://thesettlers.uk.ubi.com/the-settlers-7/

Başka oyun tanımam.

byspy
26-10-2009, 23:38
Yahu kurdum civ i yeniden ve yine aynı şeyler yaşanmaya başladı.

uranyum rezervi her defasında başka yerde çıkarmı ya şimdi işin yoksa o ülkeye savaş aç kazan çal çır yönet uranyum senin olsun hani fazlaadan çıksa para karşılığı kiralıcam ama bir tane nüklüer yapmam lazım :D

En güzeli günümüzdeki gibi uranyumu olanı direk yokedip uranyıma ben konuyum

En el hak
27-10-2009, 00:09
alemin kral oyunu call of duty

tensiz.denek
27-10-2009, 01:14
http://www.youtube.com/watch?v=08hmqyejCYU

byspy
28-10-2009, 17:16
Favori olanlar

Civilization III - Tarihi yeniden yazabilseydiniz nasıl yazardınız?

Rehber:
http://www.trgamer.com/yazi.asp?id=1052 (http://www.trgamer.com/yazi.asp?id=1052)

Oyuna yazılmış hikaye (Sargon abi okumalısın bunu)
http://www.trgamer.com/yazi.asp?id=1039 (http://www.trgamer.com/yazi.asp?id=1039)

---------------------------------------------------

The Movies - Yönetmen olun

Rehber:
http://www.trgamer.com/yazi.asp?id=2180 (http://www.trgamer.com/yazi.asp?id=2180)

----------------------------------------------------
The Mafia - Corleone kimmiş?

Rehber:
http://www.trgamer.com/yazi.asp?id=1208 (http://www.trgamer.com/yazi.asp?id=1208)

----------------------------------------------------

Prince of persia serisi

Warcraf serisi

Age of Empires

Red Alert serisi

Generals Serisi

Bitirebildiğim bir kaç oyun ve pc imden eksik etmediğim Manager lik oyunları

Yergin
28-10-2009, 18:20
Sayın tensiz.denek

EVE Online oyunu oynuyor musunuz? Nasıldır biraz izlenimlerinizi paylaşabilir misiniz?

Saygılar

tensiz.denek
28-10-2009, 19:19
Bugüne kadar gelmiş geçmiş en karmaşık ve komplike oyundur. Yaklaşık 8 senedir devam eden bir oyun ve her geçen gün katılımcı sayısı artıyor. Gün içinde ortalama oyuncu sayısı 25.000 ile 50.000 arasında. Hepsi tek bir sunucu üzerinden oynuyor, diğer MMORPG lerde olduğu gibi farklı farklı sunucular yok. Oyunun zorluk seviyesi oyuncunun bir oyunda aradıklarına göre değişir ama genel olarak zor bir oyun olarak bilinir. Diğer MMORPG oyunlarıyla bir karşılaştırma tablosu:

http://a3.vox.com/6a00c10e0f7c40d3b400e398efc1bb0005-500pi

Ratiönalism
29-10-2009, 22:42
Counter-Strike 1.6 :)
Age of Empires III :)
The Sims 3 :)

mhmd
30-10-2009, 10:01
Büyük zaman canavarları.
Emek düşmanları,
Stres yuvaları,

Ayıp ve yazık, kim bilir belki de haram da...

Prince of Persia
Doom 3
Gel de oynama

nogada
30-10-2009, 11:57
En sevdiğim oyun türü FPS ve RPG'dir aslında bunlara servivor horror'uda eklemeliyim.

Favori oyunlarım ise;
Diablo ve Warcraft serileri;
Resinden Evil ve Silent hill serileri;
Doom serileri;
Half Life1-2;
Thief;
ElderScrool Morrowind,Elder Scrool Oblivion;
System Shock2;
Clive Berker undying;
Call of Duty serileri;
Might And Magic serileri;
Medievıl Total War VS..

O kadar çokki,buraya sığmaz :D

Bunun yanında konsol olarak PS(Play Station) oyunlarındanda dövüş oyunlarını ve yarış oyunalrını çok severim.

Tekken serisi;
Soul Calibur serisi;
Mortal Kombat serisi;
NFS serisi;
Grand Tourismo serisi;
Colin Mc Rea Rally serisi;

Nerdeyse unutuyordum C&C serisi ve tabikide Civilazation serisi ve Age of Empires...

Bunun yanında oyunlar yaş grupları dikkate alınarak ve ebeveynler tarafından kontol altında küçük yaşta olanlara oynatılmalıdır.Zaten oyunların üzerinde şiddet,korku unsurları olduğunu gösteren uayrıalr ve hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair göstergeler bulunmaktadır.

Zaten PC oyunları oyun değil birer eğlence yazılımıdır ve bir nevi eğlence amaçlı similasyondur.Oyun denmesinin nedeni Comodore ve Amiga gibi konsol sistemli bilgisayarların insanlar üzerinde bıraktığı izlenimler ve yazılım şirketlerinin kendilerine verdikleri o zamanlardan kala game stüdyo gibi kavramlardan gelmektedir.Aslında bir oyun yazılımı yapmak bir çok yazılımdan daha zor ve gayret gerektiren bi iş olmakla beraber,bir çok yazılımsal alanda da teknolojinin gelişmesine yardım etmiştir.

İyi oyunlar ;)

Saygılarımla...

Hortlak
02-11-2009, 03:32

Bazen.

Galaxian ve Pacman.

Yönlendirmez.

Şiddet söz konusu olsa bile aslen strateji türü olan oyunlar örneğin Age of Empires gibi oyunlar çocukları şiddete yönlendirir mi?

Alakası bile yok.

Evet. Çünkü video oyunları sosyal oyunlar değildir.

Özellikle II. Dünya savaşı temasını işleyen oyunların büyük bir payı var oyun piyasasında, sizce bunun nedeni nedir?

Tarihin en büyük savaşı olması ve Naziler'e karşı savaşılması.

Oyunların yapımında en fazla hangi 3D yazılımı kullanılıyor sizce?

Tasarımlar için mi yoksa oyun motoru için mi?

Gözümüze falan gözlük takma 3 boyutu yaşama olayı hayalden ibaret. Böyle bir şey zaten yapıldı, bir sürü kullanıcı göz sorunları yaşamaya başlayınca ürün piyasadan çekildi. Gelecekte bazı oyunların WII temelinde olacağını düşünüyorum. Spor ve dövüş oyunlar gibi. Diğer oyunlar fare, klavye, joystick ile daha bir 40-50 yıl daha var olacak.

En önemli faktör insan zekası ve hayal gücüdür. Bugün hala en iyi 100 oyun hangisi dense çoğunluk 80'ler ve 90'larda yapılmış oyunlar olacaktır.

demendor
08-11-2009, 19:50
Pc oyunlarını severim.Macera türü olanlar çok dikkatımı çeker.Şiddet içeren oyunları oynamam .Favori oyunum metin2 dir diğer arkadaşlarımın oynadıkları oyunlarıda severim

Saygılar...

milomanara
15-11-2009, 16:09
Hangi tür oyunları seversiniz (FPS, real time strateji, adventure, spor vs.) ve neden? Kişiliğiniz ile sevdiğiniz oyunlar arasında nasıl bağlantılar kuruyorsunuz?
Oldum olası bayılmışımdır bilgisayar oyunlarına. 80'lerin sonlarında Atari ve kasetli oyunları vardı. Favorim River Raid ve tabi ki Pacman'di. Sonra oldukça uzun bir zaman sanala alemden kopup gerçek dünyada pederle beraber ava, balığa gitmeye, o da olmadığında, havalı tüfeğimle kuş avlamaya gidiyordum. Bu dönem cani seviyesinde şiddet düşkünü olduğumu söyleyeyim. Özellikle sonradan gerçek hayranı olduğum kedi hayvanına yapmadığım eziyet kalmamıştı. Huzurunuzda kedi camiasından geçmişteki ittihatçı davranışarımdan ötürü özür dilerim.

Son bir kaç yıldır, favorim "stealth-saman altından su yürütme" türü oyunlardır. Duke Nukem, Doom, Shadow Warrior, Blood, Heretic gibi efsane FPS'leri klasikler rafına kaldırırsak, ilk 3 aşağıdaki gibi olacaktır.

THIEF (özellikle II)
HITMAN
ASSASSINS CREED

Şiddet içeren oyunlar, şiddete yönlendirmenin tersine mevcut şiddet eğilimini tatmin ederek tersine şiddeti azaltmaktadır bence. Kan gövdeyi götüren oyunlar için zaman zaman gürültü kopuyor, özellike Manhunt, Doom, Quake gibi "gore" dendiğinde ilk akla gelen oyunlar ve sıkça aileler tarafından şikayet ediliyorlar. Bilimsel araştırmalar benim görüşümle çelişmektedir[1 (http://www.newscientist.com/article/dn8449-violent-video-games-alter-brains-response-to-violence.html)]. Kendi iç huruzumu yakalamamda şiddet içeren oyunlarının etkisi olduğunu düşünüyorum.

Her ikisi de faydalıdır. Elbette çocuklar tüm zamanını bilgisayar başında geçirmemelidirler.

II. Dünya savaşı casuslarıyla, kripto sistemleriyle, denizaltı, uçak, zeplin gibi bir sürü yeni teknoloji ürünü savaş aletleriyle, ortak düşman Hitler'in alt edilmesindeki birlik ruhu ile eşi benzeri olmayan bir dönem. Bununla beraber, iyi ve kötü kavramlarının çok net olması yüzünden popüler kültürün anlatmakta zorlanmadığı, 3+ ürünler çıkarabildiği hoş bir dönem :)

Oyunların yapımında en fazla hangi 3D yazılımı kullanılıyor sizce? 3dfx batmadan önce çok tartışmalı bir konuydu bu. Sanıyorum hala unreal motoru kullanılıyor çoğunda.

Elbette insan duyu organlarının algılayabileceği üst sınıra kadar gelişecek.

Sanırım ışık ve "render" teknolojisi de önemli etken.

VraeL
15-11-2009, 23:53
Eski Unreal'cılardanım.

Unreal 1, Unreal 2, Unreal 2003, Unreal 2004...
Ve Epic Games'in en başarılı bulduğum Unreal oyunu, Unreal 3.

U.T 3'ü 1-2 saatlik oynamışlığım var.
Yalnız o 1-2 saatten aldığım zevki hiç bir unreal versiyonunda almadım.
Oldukça başarıya ulaşmışlar ve gelişmişler Epic Games Tayfası.

Bir eski Unreal'ci olarak Quake düşmanıyımdır.
Quake 3 Arena, Unreal 1'i bile ne grafik olarak ne yapay zeka olarak geçememiştir.
Anca Quake 4 biraz dikkat çekti. Gerçi Unreal oynayan adam Quake 4'ün Unreal'a özenilerek yapıldığını anlar.
Zaten özenti oldukları için Unreal değilde Quake tanınır.
Unreal kalitedir.

Counter çıktı mertlik bozuldu nasınısatim.

Unreal haricinde Diablo derim.

Azmı kestik paladinle diabloyu. (.

Sonrasında gelen diablo 2.

Şimdi de diablo 3 yolda.

ARtık ne diablo 3'ü ne Unreal 3'ü oynayabileceğimi sanıyorum şöyle evimde oturarak saatlerce rahat rahat.
Çünkü ne işten ne ünivden zaman kalıyor oyuna. Oyun dünyasını terkedeli 2-3 sene oluyor zaten. Yeniden başlamamak en iyisi.

Ha bir de;
Hitman serisi.
Onun yeri ayrıdır (.

bu arada
ilk 3 aşağıdaki gibi olacaktır.

THIEF (özellikle II)
HITMAN
ASSASSINS CREED

Sevgili Milomanara, sende tam suikastçi çıktın .D

Hazır suikastçi bulmuşken bir hitmancı olarak sana bir iş teklifinde bulunmak istiyorum .P xD
Laptopu aç laptopu. Ajan 47 ölmedi, kalbimizde xD

milomanara
16-11-2009, 01:01
bu arada
Sevgili Milomanara, sende tam suikastçi çıktın .D

Hazır suikastçi bulmuşken bir hitmancı olarak sana bir iş teklifinde bulunmak istiyorum .P xD
Laptopu aç laptopu. Ajan 47 ölmedi, kalbimizde xD
Diana, hedef açılım yapıyo "ABORT MISSION" :D

VraeL
16-11-2009, 02:16
o kadar dedik sana silahlara çok para harcama sonra görevi alacak kadar money kalmıyor diye :D
neyse sağlık olsun, inek şabanın adamını kiralicaz mecbur. Gaddar Kerim :D

nogada
16-11-2009, 03:41
Assasin Creed'i unutmuşum bende sayın milomanara.Oysa bunu özelden bile konuşmuştuk sanırım evet benimde çok sevdiğim bir oyundu gerek yapısı gerekse tarihsel dinamikleri ile :D

nogada
16-11-2009, 03:44
Sayın Vrael Unreal gerçekten çok güzel bir seri ve oyun dünyasına kattığı yenilikler tartışılmaz(özellikle grafik motoru ile)

Fakat ID software oyunları epic games'ten bir iki basamak üstte bence :D

Doom serisi,Quake serisi tartışılmaz olarak FPS türüne yön vermişlerdir...

Saygılarımla...

milomanara
16-11-2009, 13:32
o kadar dedik sana silahlara çok para harcama sonra görevi alacak kadar money kalmıyor diye :D
neyse sağlık olsun, inek şabanın adamını kiralicaz mecbur. Gaddar Kerim :D

Nasıl harcamayayım ulen! :D Pistol'la telle olacak iş mi koskoca hit? :D Bastırdım parayı aldım Dragunov'umu! Hem de ilk bölüm Hong Kong'da kullandığımdan.

VraeL
16-11-2009, 17:14
Nasıl harcamayayım ulen! :D Pistol'la telle olacak iş mi koskoca hit? :D Bastırdım parayı aldım Dragunov'umu! Hem de ilk bölüm Hong Kong'da kullandığımdan.
Ya bırak şimdi dragunov'u falan :D
Büyük silah kullanmayı sevmiyorum, saklaması taşıması falan gıcık ediyor.
En güzeli hardballer bence:D
Zaten hitman Blood money'de silahları geliştirebiliyorduk, hardballer'i öküz gibi birşey yapmıştım, canavar olmuştu resmen.
Ama tabi Sniper'ında verdiği zevk ayrı xD
Ben Sniper olarak PGM Sniper Rifle'yi tercih ederdim hep .D

Sayın Vrael Unreal gerçekten çok güzel bir seri ve oyun dünyasına kattığı yenilikler tartışılmaz(özellikle grafik motoru ile)

Fakat ID software oyunları epic games'ten bir iki basamak üstte bence :D

Doom serisi,Quake serisi tartışılmaz olarak FPS türüne yön vermişlerdir...

Saygılarımla...
Evet haklısınız. Quake 2'nin konusu ve verdiği tat ayrı tabi.
İD Software oldukça tanındık oyunlara imza attı biliyorsunuz.
Wolfenstein, doom..
Özellikle doom ilk fpslerden.
Activision'da günümüzde her gencin bildiği, her internet cafede olması gereken oyunların dağıtımcılığını yapmakta.
Ama yinede Quick mi, U.T mi derseniz, U.T derim başka birşey demem :D

milomanara
16-11-2009, 20:32
En güzeli hardballer bence:D
Zaten hitman Blood money'de silahları geliştirebiliyorduk, hardballer'i öküz gibi birşey yapmıştım, canavar olmuştu resmen.
Susturucu takılmıyordu diye hatırlıyorum. Hedeften başkasını öldürüp gürültü koparmayı sevmiyorum pek. Hele o otel bölümü ne muhteşemdi! Balkondan atlamalar, ötmeden bomba taşımalar... :D

Assasin Creed'i unutmuşum bende sayın milomanara.Oysa bunu özelden bile konuşmuştuk sanırım evet benimde çok sevdiğim bir oyundu gerek yapısı gerekse tarihsel dinamikleri ile :D
II.si geldi ama benim donanım yükseltmesi yapmadan oynamam olanaksız görünüyor :( Trailer'ı mini dizi olarak da yayınlamaya başladılar >BURADA (http://shiftdelete.net/assassins-creed-filminden-ilk-trailer-15309.html)< Üç bölüm olacakmış.

VraeL
16-11-2009, 21:06
Susturucu takılmıyordu diye hatırlıyorum. Hedeften başkasını öldürüp gürültü koparmayı sevmiyorum pek. Hele o otel bölümü ne muhteşemdi! Balkondan atlamalar, ötmeden bomba taşımalar... :D

Yok yaw ona takılıyordu susturucu.
Hatta onu yarı otomatik yapabiliyor, lazer takabiliyor, hatta dürbün bile takabiliyordun.
Yanlış hatırlamıyorsam silahın parçalarını değiştirip, güçlendirebiliyor, hatta daha iyi mermi kullanarak extra extra güçlü yapabiliyordun.
Bak şimdi hatırladım, hardballer'ı sniper gibi kullandığımda olmuştu xD
O kadar kastım ve güçlendirdim ki silahı, tek atışta indiriyordu adamı :D
Dürbünüde vardı, uzaktanda vurabiliyordum adamı :D Hem sniper gibi elinde çantayla dolaşmanada gerek yok, ceketin cebinde. (ufak ama çoook etkili:D)
Gerçi çanta ayrı bir karizma veriyor ya neyse xD

Evet otel bölümü güzeldi. En çok duş yaparken öldürdüğümüz adamı görünce gülmüştüm.
Yaw sanki duş almıyor, diskotekte dans ediyor hıyarto XD bide göbekli möbekli birşey ahahaha ölmüştüm gülmekten ya xD

Hitman caunter oynar gibi değilde gizlilikle oynayınca tat veriyor. Söylediğin gibi ses çıkarmadan, usul usul :D

KızıL
16-11-2009, 22:46
gel vatandaş gel call of duty modern warface 2 ye gel derim ben harika olmuş oyun herkese tavsiye ederim...

AnuTreS
17-11-2009, 01:44
en sevdiğim oyun türleri strateji rpg fps dir.

sıralayım sevdiğim oyunları sıra karışıktır.
civilization 1-2-3-4
master or orion 2
starwars kotor2
modernwarfare 1-2
act of war hight treason
act of war direct action
medieval total war 2
rome total war
spore(darwinin evrim teorisinden esinlenilmiş sanırım)
generals zero hour
rainbow 6 vegas 2
super power 2
capitalism 2
red alert 2 yuri's revenge
red alert 1
diablo 2
starcraft
assasins creed
mount and blade
battlefield 1942
hearts of iron 2
warlords en eskisi
pes 2010
birthright gorgon's alliance
close combat 3-4
icewinddale
aklıma gelen bunlar

KızıL
17-11-2009, 20:52
half- lıfe
counter strıke
bioshock
age of empire
call of duty
diyorum bende...

milomanara
17-11-2009, 21:26
Bu arada benim gibi halflife'ı tavlaya tercih edenlere HAMACHI (http://en.wikipedia.org/wiki/Hamachi) programı hatırlatmak isterim. Kolaylıkla VPN kuran bu programı, sadece halflife değil tüm LAN oyunlarında kullanabilirsiniz, arkadaşlarınız başka şehirlerde bile olsa hepinizi aynı yerel ağda toplayabiliyor dolayısıyla multiplayer oynayabiliyorsunuz.

KızıL
17-11-2009, 23:26
counter strıke oyuncuları hamachı kullanmalarına gerek yok arkadaşlar internet kısmında non-steam olan serverlara hepberaber girebilirsiniz..
steam olan arkadaşlar zaten sorun yaşamazlar..
merak eden öğrenmek isteyen olursa bana özelden yazsınlar yardımcı olayım..