PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hristiyanlıkta İçki

Lusin
28-10-2009, 20:41
Toplumumuzda karıştırılan başka bir konuya değinmek istiyorum bugün. Ne yazık ki bir sürü insan Hristiyanların 7/24 içki içtiğini, zil zurna sarhoş olduğunu ve bunun dinimiz tarafından yasaklanmadığını sanıyor. Dolayısı ile toplumda kafirden öte bir de alkolik damgası yiyoruz.
Fazla uzatmadan, açık şekilde ayetlerle açıklayacağım bu konuyu.

-Hristiyanlıkta şarap yasak mı?
Hayır, İncil bize şarap içmeyi değil sahroşluğu yasaklar.
Şarapla sarhoş olmayın, bu sizi sefahate götürür. Bunun yerine Ruh'la dolun (Efesliler 5:18)

Şaraplarını içerken altından, gümüşten, tunçtan, demirden, ağaçtan, taştan ilahları övdüler.(Daniel 5:4)

Sen, karıların, cariyelerin, soylu adamların onlarla şarap içtiniz. Görmeyen, duymayan, anlamayan altından, gümüşten, tunçtan, demirden, ağaçtan, taştan ilahları övdün. Soluğunu elinde tutan, bütün yollarını gözeten Tanrı'yı ise yüceltmedin. (Daniel 5:23)

Zina, yeni ve eski şarap insanın aklını başından alır. (Hoşea 4:11)
Ayetlerden de anlaşılacağı gibi sarhoş olmak, dozundan fazla şarap içmek insanı kötülüklere sürükler ve yasayı çiğneme olasılığı ortaya çıkar(taştan ilahları övmek gibi).
Şarap düşkünü, zorba olmamalı; uysal, kavgadan ve para sevgisinden uzak olmalı.(Timoteos 3:3)
Yukarıdaki ayetten de anlayacağımız gibi, bir kişinin şarap düşkünü olması yasak değildir, eğer şarap içip zorbalık yapmıyorsa, insanlara zarar vermiyorsa bunun bizim dinimizce bir sakıncası yoktur.

Bunun yanında günümüzde de bilinen belli miktarda şarabın insan sağlığına iyi geldiği teorisi de İncil'de geçmektedir.
Artık yalnız su içmekten vazgeç; miden ve sık sık baş gösteren rahatsızlıkların için biraz da şarap iç. (Timoteos 5:23)
Biraz sözcüğüne dikkat çekmek istiyorum, zil surna şarhoş olana kadar iç değil biraz iç denmiş.
Umarım kafasında soruları olanların sorularını gidermişimdir :)

vesper
29-10-2009, 01:28
çok güzel demişsin lusin...

İçki konusuna itiraz genel olarak müslümanlardan geliyor, umarım bu başlık açıklayıcı olmuştur

3.yol
29-10-2009, 06:04
Sevgili Lusin ve Vesper,

Icki konusunda benim soyle bir basligim oldu ....Faraza bir durumdan bahsettim ..... Mumin arkadaslar alindilar .... Ben sizin dusuncenizi merak ettim ..... bir hristiyan olarak benim bu baslikta yazdiklarimi cekinmeden elestiriniz lutfen :

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=13974&page=3

Saygilar,
3.yol

digeri_1
29-10-2009, 11:12
Ben de içkiyi seven biriyim. İncili ve Tevratı bildiğimi sanıyorum ve orda yazılanlara göre de içki kullanımı sarhoş olmamak şartıyla tüketimine izin veriliyor. Zaten şu ayet herşeyi açıklıyor :

Artık yalnız su içmekten vazgeç; miden ve sık sık baş gösteren rahatsızlıkların için biraz da şarap iç. (Tim 5:23) Gerçi kavramlar rölativdir ama ortayolunu buluruz sanırım :)

Lee
29-10-2009, 14:13
Sarhoş olmadıktan sonra içki ne diye içilir ki...
İçeceksin güzelleşeceksin bu işin manası budur, kafan güzelleşecek ruhun hafifleyecek zihnin açılacak, dünyaya daha berrak bakıcaksın. Dertlerini kederlerini unutup neşeleneceksin. Sarhoşluk budur yoksa sarhoşluk içip te sokaklarda anırmak, nara atmak, kavga etmek demek değil.
Sarhoşluk güzel bir durumdur ve içki de sarhoş olmak için içilir. Artistlik için içenler de var tabi herşeyde olduğu gibi içki konusunda da dejenerasyon var.

vesper
29-10-2009, 17:06
Sevgili Lusin ve Vesper,

Icki konusunda benim soyle bir basligim oldu ....Faraza bir durumdan bahsettim ..... Mumin arkadaslar alindilar .... Ben sizin dusuncenizi merak ettim ..... bir hristiyan olarak benim bu baslikta yazdiklarimi cekinmeden elestiriniz lutfen :

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=13974&page=3

Saygilar,
3.yol

Biraz önce başlıktaki tüm mesajları okudum:)

Bir Hristiyan olarak buna diyeceğim belli... ''Bunun nesi günah?'' diye sorarken haklısınız ben de anlamıyorum ya zaten. İçki içmeyi severim hele arkadaşlarla birlikte sohbet ederken... Dozunda içilen içkinin günah olduğunu düşünmüyorum. Zaten hristiyanlık inancında ruhla ilgili durumlara yasak getirilmiştir. yalan söylemek yasaktır tamam ama ne yiyip ne içiceğimize de Tanrı karışmaz. Aklı başında insanlar olarak bunlara kendimiz de karar verebiliriz diye düşünüyorum.

Sevgiler:)

TomSawyer
29-10-2009, 19:03
Sarhoş olmadıktan sonra içki ne diye içilir ki...
İçeceksin güzelleşeceksin bu işin manası budur, kafan güzelleşecek ruhun hafifleyecek zihnin açılacak,

kafanın güzelleşmesi için, ruhunun hafifleyip açılması için, bütün derdi tasayı unutman için zil zurna sarhoş olana kadar içmen mi gerekiyor;)

recluse
30-10-2009, 14:31
Toplumumuzda karıştırılan başka bir konuya değinmek istiyorum bugün. Ne yazık ki bir sürü insan Hristiyanların 7/24 içki içtiğini, zil zurna sarhoş olduğunu ve bunun dinimiz tarafından yasaklanmadığını sanıyor. Dolayısı ile toplumda kafirden öte bir de alkolik damgası yiyoruz.
Fazla uzatmadan, açık şekilde ayetlerle açıklayacağım bu konuyu.

-Hristiyanlıkta şarap yasak mı?
Hayır, İncil bize şarap içmeyi değil sahroşluğu yasaklar.
Şarapla sarhoş olmayın, bu sizi sefahate götürür. Bunun yerine Ruh'la dolun (Efesliler 5:18)

Şaraplarını içerken altından, gümüşten, tunçtan, demirden, ağaçtan, taştan ilahları övdüler.(Daniel 5:4)

Sen, karıların, cariyelerin, soylu adamların onlarla şarap içtiniz. Görmeyen, duymayan, anlamayan altından, gümüşten, tunçtan, demirden, ağaçtan, taştan ilahları övdün. Soluğunu elinde tutan, bütün yollarını gözeten Tanrı'yı ise yüceltmedin. (Daniel 5:23)

Zina, yeni ve eski şarap insanın aklını başından alır. (Hoşea 4:11)
Ayetlerden de anlaşılacağı gibi sarhoş olmak, dozundan fazla şarap içmek insanı kötülüklere sürükler ve yasayı çiğneme olasılığı ortaya çıkar(taştan ilahları övmek gibi).
Şarap düşkünü, zorba olmamalı; uysal, kavgadan ve para sevgisinden uzak olmalı.(Timoteos 3:3)
Yukarıdaki ayetten de anlayacağımız gibi, bir kişinin şarap düşkünü olması yasak değildir, eğer şarap içip zorbalık yapmıyorsa, insanlara zarar vermiyorsa bunun bizim dinimizce bir sakıncası yoktur.

Bunun yanında günümüzde de bilinen belli miktarda şarabın insan sağlığına iyi geldiği teorisi de İncil'de geçmektedir.
Artık yalnız su içmekten vazgeç; miden ve sık sık baş gösteren rahatsızlıkların için biraz da şarap iç. (Timoteos 5:23)
Biraz sözcüğüne dikkat çekmek istiyorum, zil surna şarhoş olana kadar iç değil biraz iç denmiş.
Umarım kafasında soruları olanların sorularını gidermişimdir :)

Bunun aciklamasi basit degil mi? insanlarin uygulamadaki eksiklikleri inanclarin ozune mal edilmeye calisiliyor hepsi bu yoksa akli basinda teist her insan incil'den boyle bir anlam cikarilamayacagini bilmeli

Aslinda inanclara bu sekilde saldirma aliskanligini coktan gecmis olmamiz gerekirdi ama bu konuda bir adim bile yol alamamis olmamiz da uzucu.

Bu arada sanirim Timoteos da bu konuda biraz koz vermis insanlara:)

Sevgi ve Saygilar

Lusin
31-10-2009, 01:55
Bunun aciklamasi basit degil mi? insanlarin uygulamadaki eksiklikleri inanclarin ozune mal edilmeye calisiliyor hepsi bu yoksa akli basinda teist her insan incil'den boyle bir anlam cikarilamayacagini bilmeli

Aslinda inanclara bu sekilde saldirma aliskanligini coktan gecmis olmamiz gerekirdi ama bu konuda bir adim bile yol alamamis olmamiz da uzucu.

Bu arada sanirim Timoteos da bu konuda biraz koz vermis insanlara:)

Sevgi ve Saygilar

Bir şey anladıysam Arap olayım :bounce:

recluse
01-11-2009, 00:44
Bir şey anladıysam Arap olayım :bounce:

Onyargisiz okursan anlarsin
Sadece yazdiklarina katiliyorum demek istemistim ok
Sevgi ve Saygilar

güneşinzaptıyakın
01-11-2009, 01:02
Bırakınız içsinler, bırakınız güzelleşsinler...

vesper
01-11-2009, 01:42
Onyargisiz okursan anlarsin
Sadece yazdiklarina katiliyorum demek istemistim ok
Sevgi ve Saygilar

Açıkçası ben de ilk sefer de anlamamıştım:D ikinci okuyuşumda anladım=)

Dedikleriniz çok doğru alakasız anlamlar çıkarılıyor ve birbirimize bu şekilde saldırmaktan artık vazgeçmeliyiz

Esenlikler

digeri_1
01-11-2009, 15:17
Bırakınız içsinler, bırakınız güzelleşsinler...

:angel: Guzel ,

bırakalım isteyen kendine , isteyen rabbine varan bi yol bulsun ...

Deistic Thought
18-11-2009, 12:37
bu tanrının hiç içki kültürü yok he :) bir tek şarabı biliyor...

viski, votka, rakı, bira falan biraz bunlara da değinseydi iyi olurdu.

hur-kus
26-11-2009, 07:53
İçki İçmek Konusunda Dengeli Bir Görüşü Korumak Önemlidir
“Şarap müstehzidir, içki gürültücüdür; ve kim onunla sendelerse, hikmetli değildir” (SÜLEYMAN’IN MESELLERİ 20:1).
Yakub “Her iyi hediye ve her kusursuz armağan yukarıdan, göklerdeki ışıkların Babasından gelir” diye yazdı (Yakub 1:17).
Tanrı’dan gelen iyi armağanlar karşısında minnettarlık duyan mezmur yazarı ise şöyle dedi: “Hayvanlar için ot, ve insan işine yarıyan sebze çıkarır; ta ki, yerden yiyecek, ve insanın yüreğini sevindiren şarap, yüzünü parlatan yağ, ve insanın yüreğine kuvvet veren ekmeği çıkarsın” (Mezmur 104:14, 15).

Sebze, ekmek ve yağ gibi, şarap ve diğer alkollü içecekler de Tanrı’dan gelen güzel armağanlardır.

Acaba içki içmek konusunda nasıl dengeli olabiliriz?

Güzel bir armağan sadece uygun şekilde kullanılırsa yararlıdır. Örneğin bal “iyidir” fakat “çok bal yemek iyi değildir” (Süleyman’ın Meselleri 24:13; 25:27).

‘Biraz şarap’ içmek hoş olabilir; fakat ölçüsüz içki içmek ciddi bir sorundur (1. Timoteos 5:23). Mukaddes Kitap :

“Şarap müstehzidir, içki gürültücüdür; ve kim onunla sendelerse, hikmetli değildir” diye uyarıyor
(Süleyman’ın Meselleri 20:1).

mongus
26-11-2009, 22:43
Bu içiki seven yahudiler, incillerin içindeki ayetlerle oynayıp şarabı serbest bırakmıştır muhakkak, Hz. İsa'nın bir kere bile şarap içmediğine eminim.

madem kendiniz içiyosunuz peygamberlere şu ithamı atmayın.

vartor
26-11-2009, 23:37
Sen isa,nin kuplerce suyu saraba cevirme mucizesini duymadin galiba Mongus.
Senin problemin zaten bu, her inandigina eminsin. kurandan emin, peygamberlerden emi,.. cinler zebanilerden emin. Harikalar ulkesinden mi geliyorsun be adam!

mongus
27-11-2009, 00:23
Peygamberler içki içmez Vartor, zaten barnabas incilinde Hz. İsa içkinin günah olduğunu söylüyor.

vartor
27-11-2009, 00:33
sen su incilin neresinde yaziyor bana gostersene.
Ben suyu saraba cevirdigi incil;i tercih ederim, barnabas zaten katil, hirsiz biri degil miydi?

mongus
27-11-2009, 00:39
Barnabas, Müslüman olarak öldü, öldürdüğü insanlarda suçluydu. Yinede af diledi.

Barnaba incili 43-87 metinleri arasında şimdi bunu inceleyemiycem

hur-kus
27-11-2009, 09:20
Peygamberler içki içmez Vartor, zaten barnabas incilinde Hz. İsa içkinin günah olduğunu söylüyor.

Sayın mongus merhaba,

İçki içmek dediğiniz gibi İsa peygamberin günlerinde bile GÜNAH idiyse,
ve İsa bunu açıkça söylemişse,

Kuranda, NAHL suresi 67. ayette neden helal olduğu ifade ediliyor, araplar peygamberin onayı ile bir süre neden şarap içmeye devam ediyorlar?
Ancak daha sonraki ayetlerle ise haram kılınıyor..? (Maide suresi 90.ayet)

Bu bile, sözü edilen Barnabas İncilinin Kurandaki nihai yasaktan etkilenmiş biri tarafından kaleme alındığını kanıtlamaz mı?

Saygılarımla

vartor
27-11-2009, 17:19
ha!, iste dusunen bir kus, yakaladi celiskiyi; tabi ki o da endi inandigindakileri goremiyordur:)

hur-kus
27-11-2009, 20:46
ha!, iste dusunen bir kus, yakaladi celiskiyi; tabi ki o da endi inandigindakileri goremiyordur:)

Sayın vartor merhaba,

Öncelikle övgüleriniz için teşekkürler.

Ben kuşların evrimleşmiş olanındanım.. Her halde.. :)

Sizin de avatarınızda balıklar bulunduğuna göre, ne desem bilmemki....

Anladığım kadarıyla çok bilgili görünüyorsunuz, sitede bir kıdeminiz var anlayacağınız bir ağalık durumu da söz konusu gibi...

Benim gibi yenilere karşı agresif ve küçük görme tavrınız bana bunları düşündürdü... Kusura bakmayın bendeki "kuş beyni"..Ne de olsa.. :)

Sizin beyniniz çok çalıştığına göre,

evrim -vicdan ilişkisi hakkında ki değerli görüşlerinizi almak isterim.
ama önce aşağıdaki yazımı okumanızı rica ederim.

İnsan Haklarının Kaynağı

İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin 1. Maddesi “bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğar” demektedir.

Böylece insan hakları, bir ırmağın, kenarında yaşayanlara taşıdığı su gibi, ana-babadan çocuklara taşınan doğuştan kazanılan haklar olarak tanımlanıyor.

Acaba bu insan hakları ırmağı nereden doğdu?

İnsan Hakları Evrensel Bildirisine göre, insanların hakları vardır, çünkü “akıl ve vicdan sahibidirler.”

Bir BM yayını şunu açıklıyor:

“İnsan akıl ve ahlak sahibi bir varlık olduğundan yeryüzündeki diğer yaratıklardan farklıdır ve bu nedenle, diğer yaratıkların sahip olmadıkları belirli haklar ve özgürlükler insana verilmiştir.”

Bundan dolayı, akıl ve vicdan sahibi olmanın, insan haklarına sahip olmanın temeli olduğu söylenir. Bu durumda insandaki akıl ve vicdanın kaynağı, insan haklarının da kaynağıdır.

İnsan haklarının akıl ve vicdana bağlı olduğu ifadesi, biyolojik evrime inanan insan hakları savunucuları için bir muammadır.

Evrim yanlısı Life Ascending adlı kitap şunu kabul eder:

“Evrim sürecinin, güzelliğe ve gerçeğe duyulan sevgi, acıma duygusu, özgürlük ve hepsinin üstünde insan ruhunun enginliği gibi nitelikleri nasıl oluşturabildiği üzerinde kafa yorduğumuzda hayrete düşüyoruz.”

Gerçekten de böyle.

İnsandaki akıl ve vicdan yetisinin, insandan aşağı durumda olan ve akıl ve vicdandan yoksun atalardan kaynaklandığını iddia etmek, bir ırmağın susuz bir kuyudan kaynaklandığını söylemek gibidir.

İnsandaki akıl ve vicdan yetileri, insandan aşağı bir kaynaktan gelemeyeceğine göre, bu yetiler insanüstü bir kaynaktan çıkmış olmalıdır.

İnsan haklarıyla bağlantılı nitelikler olan akıl ve vicdana yalnızca insanlar sahiptir, çünkü Mukaddes Kitap, hayvanların değil, insanların Tanrı’nın “suretinde” yaratıldığını açıklıyor. (Tekvin 1:27)

Bu nedenle, insanların neden ahlaksal haklara sahip olduğu sorusuna geçerli bir cevap, Human Rights−Essays on Justification and Applications kitabının da dikkat çektiği gibi, “insanların, yaratılışlarından gelen değer veya onura sahip ve . . . . Tanrı’nın çocukları” olmalarıdır.

Saygılar

vartor
28-11-2009, 00:28
İnsandaki akıl ve vicdan yetileri, insandan aşağı bir kaynaktan gelemeyeceğine göre, bu yetiler insanüstü bir kaynaktan çıkmış olmalıdır.

Bunu tartismadan once, yukardaki bir kus demekle, size kus beyinli sifatini kastetmedigimi aciklamak isterim; kuslar haber getirir ya, iste oyle bir sey kastetmistim, yanlis anlamaniza sebep oldiuysam, ozur dilerim; ancak benim niyetimi bilmeden ettiginiz bunca gereksiz cumleler, simdi vicdaninizi rahatsiz etmeyecek mi? Bir ateist olarak, ben uzuldum beni yanlis anladiginiza, cunku insan gozuyle bakiyorum herkese; tabi aksini ispat edenler haricinde.
Alinti yaptigim paragrafa gelince: insanda akil ve vicdan yetileri gelistigi icin insan olmuslardir, yoksa maymun derdik, insan degil. Nitekim aksine davrananlara hayvan demiyor muyuz? Ayni yetileri, bir kaplumbagaya vermis olsaydi "yaratan" kaplumbagalarin fezaya gidecek teknolojiyi gelistiremiyecekleri malum.
Tabi ki dunyada ilk canlilarin 3.5 miyar sene oncesi meydana geldigini bilim tahmin ediyor; Insan var olana kadar gecen milyon degil, milyarlarca sene, tanri aman su yarattiklarim beni tanisin, kurt kuzuyu yemesin diye bir kitap yollamayisi enteresan degil mi? Tabiat var, canlilar var, ta ki insan tas devrinden baslayip, mal mulkiyeti baslayana kadar yehova yok ortalikta.
Inancli arkadaslar, acaba hic, tanriyi insan mi yaratti diye gecer mi aklinizdan? Bizim gecmez, cunku siz nasil herseyde bir yaratici goruyor ve varligindan eminseniz, bizler de insan uydurmasi olduguna eminiz. Ispati tarihte, yuzlerce tanriyi yaratip yaratip yok eden yine insan. Insan tanriyla var olmamistir ama tanri, rab, her neyse, insanla var olmustur.

mongus
28-11-2009, 04:42
Sayın mongus merhaba,

İçki içmek dediğiniz gibi İsa peygamberin günlerinde bile GÜNAH idiyse,
ve İsa bunu açıkça söylemişse,

Kuranda, NAHL suresi 67. ayette neden helal olduğu ifade ediliyor, araplar peygamberin onayı ile bir süre neden şarap içmeye devam ediyorlar?
Ancak daha sonraki ayetlerle ise haram kılınıyor..? (Maide suresi 90.ayet)

Bu bile, sözü edilen Barnabas İncilinin Kurandaki nihai yasaktan etkilenmiş biri tarafından kaleme alındığını kanıtlamaz mı?

Saygılarımla

Merhaba Hür Kuş

67.Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden hem içki, hem de güzel bir rızık edinirsiniz. Elbette bunda aklını kullanan bir toplum için bir ibret vardır.

Burada ne diyor içki edindiniz, hem de güzel bir rızık edindiniz.

Anlatılmak istenen şey 1 şeyde güzel ve kötü şeyleri ayırdedebilmektir.

Yani aklını kullanıp senin için en iyi yolu bulman güzeli bulman için bunda ibret vardır denir. yoksa bu ayette içki size helal demiyor asla, onun saf halinin güzel olduğu, helal olduğu kast ediliyor.

Peygamber hiç bir zaman içkiye onay vermemiştir, açıkca Allah'tan emir gelmesini beklemiştir. Ayet inene kadar , kendi başına buyruk emir vermeyip , Allah'ın işine karışmamış , müslüman olmak isteyenleri zorda bırakmak istememiştir.

Barnabas incilinden etkilenme diye birşey yoktur,Barnabas incilinin dili ve anlatımı Kuran-ı kerimden daha değişik daha uzaktır. Barnabasta öğütleyici unsurlar göze batmaktadır. Kuran-ı kerimde emir varidir.

Onun için asla peygamber olanlar içki içmemiştir. Zaten peygamber soyları , ibadet eden Allah'ın emirlerine tabi insanların soyundan seçilmiş olup, o soyların içkiden uzak durması yüzde yüzdür.

Zaten Peygamberler , ömürlerinin yarısından çoğunu ibadet halinde geçirrirler. Gündüz oruç, gece namaz, zikir. Sürekli Allah'tan gelebilecek emirleri alabileceğinden peygamberler önceki ve nebilik verildikten sonrada asla içki içmemişlerdir.

Allah'ta asla içkiyi helal kılmamıştır. günah saymıştır.

vartor
28-11-2009, 18:17
mongus, bu barnabas inanciyla, hristiyan olacan bana kalirsa, oyle ya, incile inanana hristiyan deniyor. hristo-muslo-man da olabilir...

vesper
02-12-2009, 22:41
Barnabas İncili 16. yüzyılda yazılmış bir İncildir. İçinde yazılanlar Hristiyanlığı bağlamaz.

Bence Müslümanları da bağlamaz.=) Çünkü Barnabas İncili Kurana da karşı olan ayetler içermekte... Bir örnek verirsek barnabas inciline göre İsa değil Muhammeddir Mesih olan(?)

Barnabas İncilini araştıranlar bu İncilin Hristiyanken Müslüman olan biri tarafından yazıldığını düşünüyorlar. eğer gerçekten böyleyse yazan eleman neye inandığını tam olarak bilmeden yazmış gibi...

uyar
02-12-2009, 23:42
mongus kardeş...

gerçekten neden bu kadar kuranı incille tastikletmek ihtiyacı duyuyorsun??

güvensizlikten olmasın???

vesper
03-12-2009, 00:27
Diğer başlıktan(saklanan barnabas incili) hatırladığım kadarıyla;

barnabas İncilininde yazılanları sözde ergenekoncular sakladılar
İncile genelkurmay el koydu
Yunanistanda barnabas İncilinin çevirisi var ama türkiyedekiymiş asıl olan
Genel kurmay yurtdışında barnabas incili serbestken Türkiyedekini saklıyor çünkü bu sayede Türkiyeye turist gelecek turizm gelirleri artacak(en güldüğüm bu oldu)

Mongus ve diğer Barnabascı arkadaşlar da bizi bilgilendirmek istiyorlar çünkü karanlıkta kalıyor ve yanlışa sapıyoruz... Mesela israilde Barnabas İncilini okuyan biri Müslüman olmuş belki biz de bundan nasibimizi alırız...

Netten barnabas İncilini okudum hala hristiyanım... Demek nasibimi alamadım, kalbim karanlık ya da okuduğum aslında Barnabas İncili değildi orijinali genelkurmayda...

Gerçeği öğrendik şimdi Barnabas İncilinin saklanmaması için sesimizi duyuralım da benim gibi nasiplenemeyen arkadaşlar bir kez daha denesinler şanslarını...

Ana misyonumuz bu sn. uyar

(yani böyleymiş)

Bugun iyi güldüm:D:D

mongus
03-12-2009, 01:25
Sayın Vesper , maide 68 ayetinde, tevrat ve incilden bahseder, hristiyanlıkta 4 incil var yani inciller, bu halde Kuaran-ı kerim tek incilden bahsettiğine göre , hz. davud sarayından kazı yapılarak çıkarılan barnabas incili, gerçek incil değeri taşır çünkü tektir, Kuran-ı kerimde bunu söylüyor incil diyor.

vesper
03-12-2009, 15:41
İncil de tektir 4 tane değildir, sizin 4 dediğiniz İncilin ilk dört bölümü olan Matta-Markos-Luka-Yuhanna'dır. Bunlara 4 ayrı İncil diyemezsiniz çünkü her bir bölüm zaten 20-25 sayfa kadardır. Koskoca Kutsal Kitap 25 sayfamı yani?

Ama ille de bu bölümleri ayıracaksanız 4 değil 27 incil var. Çünkü İncil 27 bölümden oluşur...

Ayrıca siz incil almaya gittiğinizde önünüze 4 değişik İncil mi sunuluyor ki 4 İncil var diyorsunuz. 27 bölüm de tek bir kitap içinde bütündür.

mongus
03-12-2009, 22:51
Matta-Markos-Luka-Yuhanna'dır

Bunlar havarilerin ismi değilmi

Neden sadece incil değilde havarilerin ismine bölünmüş bunlar.

Biz diyoruski barnabas incili, barnabasın yazdığı , tek kişi tarafından yazılmış incil.

Sizde 4 havarinin yazdığı incili tek yapmışsınız bu durumda ayrı düşünceler ve başkaları tarafından çarpıtıldığı ortaya çıkıyor.

Tek bir incil baz alınmadan kurulmuş bu din o zaman, bu durumda neyin doğru neyin yalan olduğunu kimse bilemez.

vesper
05-12-2009, 00:47
Kardeşim incil dediğimiz Kitapta 4 müjde 1 elçi işleri mektuplar ve esinlenmeler vardır...

Hepsi bir bütün olarak yeni Ahiti oluşturur

Yeni Ahitte Musa ve yandaşlarının yazdıklarıyla(eski ahitle) Birleşip Kutsal Kitapı meydana getirir... hristiyanlığın Kitabı da bu kutsal Kitaptır 4 incil falan değil...

Sizin anlayamadığınız nokta burası. islamiyet dışındaki hiçbir din Kutsal yazıların 20-30 yılda yazıldığını düşünemez... Kutsal yazıların yazılması uzun süreç ister. Eski ve Yeni Ahitten oluşan Kutsal Kitabımız yüzlerce yılda onlarca farklı kalemden yazılmıştır. Doğrusunun da bu olduğuna inanırız. Tanrı sözlerini değişik insanlar vasıtasıyla esinlenme ile yazdırır.

Tevratı açıp okuyun İlk 5 bölümü Toradan sonra yazanlar değişir. Musanın yandaşları ve diğer paygamberler yazmaya başlar. Sizin Zebur dediğiniz kitap bile bizce Eski ahite aittir. Ayrı bir Kitap değildir. Hepsi birleşip Eski Ahiti oluşturur.

Yeni Ahit de İsanın havarileri ve öğrencileri tarafınan yazılmıştır. Pavlusun mektupları da Hristiyanlığın diğer uluslara tanıtılmasıdır.

Tekrar ediyorum bütün bunlar insan elinden çıkmıştır. tüm Kutsal Yazılar bizce insan elinden çıkmıştır. hristiyan teolojisi zaten tanrıdan doğrudan gelip insanlara dikte ettirilen mesajlar olduğunu söylemez. KİTAP İNANCIMIZ SİZİNKİNDEN ÇOK FARKLIDIR. SEÇİLME VE ESİNLENME VARDIR. BİLGİLERİN AKTARIMI VARDIR. TEVRATTAKİ EL VERMEK DEYİŞİ VE İNCİLDEKİ KOMÜNYON BOŞ SÖZLER DEĞİLDİR... neye inandığımızı biraz bilip eleştirin bence...

recluse
05-12-2009, 02:39
Kardeşim incil dediğimiz Kitapta 4 müjde 1 elçi işleri mektuplar ve esinlenmeler vardır...

Hepsi bir bütün olarak yeni Ahiti oluşturur

Yeni Ahitte Musa ve yandaşlarının yazdıklarıyla(eski ahitle) Birleşip Kutsal Kitapı meydana getirir... hristiyanlığın Kitabı da bu kutsal Kitaptır 4 incil falan değil...
Tevratı açıp okuyun İlk 5 bölümü Toradan sonra yazanlar değişir. Musanın yandaşları ve diğer paygamberler yazmaya başlar. Sizin Zebur dediğiniz kitap bile bizce Eski ahite aittir. Ayrı bir Kitap değildir. Hepsi birleşip Eski Ahiti oluşturur.

KİTAP İNANCIMIZ SİZİNKİNDEN ÇOK FARKLIDIR. SEÇİLME VE ESİNLENME VARDIR. BİLGİLERİN AKTARIMI VARDIR. TEVRATTAKİ EL VERMEK DEYİŞİ VE İNCİLDEKİ KOMÜNYON BOŞ SÖZLER DEĞİLDİR... neye inandığımızı biraz bilip eleştirin bence...

Saygideger Vesper
Sadece merakimdan soruyorum
Eski Ahit ve Yeni Ahit arasinda varoldugu soylenen -ki bazi ornekler isterseniz kaynaktan tekrar okuyup yazabilirim- zitliklara bakisiniz nasil.
Iddialar sahsen (tabii inanclisi olmadigim icin belki de dogal olarak) bana inandirici geldi.
Belli konudaki celiskili gorusleri islamdaki gibi, mezheplerin farkli davranislarina benzer sekilde mi yok etme yoluna gidiyorsunuz ?
Bunlarla ilgili dusuncenizi, ya da vereceginiz aksi yonde bir bilgi varsa bilmek isterim.

Sevgi ve Saygilar

mongus
05-12-2009, 21:30
KİTAP İNANCIMIZ SİZİNKİNDEN ÇOK FARKLIDIR. SEÇİLME VE ESİNLENME VARDIR. BİLGİLERİN AKTARIMI VARDIR. TEVRATTAKİ EL VERMEK DEYİŞİ VE İNCİLDEKİ KOMÜNYON BOŞ SÖZLER DEĞİLDİR... neye inandığımızı biraz bilip eleştirin
Alıntı (vesper)

İşte seçme ve esinlenme vardır diyorsun, insan eliyle yazılan bildiriler.

Fakat Kuran-ı kerim

Değişmeden kitap haline getirilen vahiylerdir.

Esinlenme dediğiniz şeylere muhakkak yanlışlar düşmüştür.

Ben böyle değerlendiriyorum, sakın ola bu yüzden bana kızma senin inancın yanlış dediğim için.:D

vesper
05-12-2009, 23:06
Saygideger Vesper
Sadece merakimdan soruyorum
Eski Ahit ve Yeni Ahit arasinda varoldugu soylenen -ki bazi ornekler isterseniz kaynaktan tekrar okuyup yazabilirim- zitliklara bakisiniz nasil.
Iddialar sahsen (tabii inanclisi olmadigim icin belki de dogal olarak) bana inandirici geldi.
Belli konudaki celiskili gorusleri islamdaki gibi, mezheplerin farkli davranislarina benzer sekilde mi yok etme yoluna gidiyorsunuz ?
Bunlarla ilgili dusuncenizi, ya da vereceginiz aksi yonde bir bilgi varsa bilmek isterim.

Sevgi ve Saygilar

Sn recluse

eski-yeni ahit arasındaki farklılıkları anlatan yazılar okumuştum ama maalesef şu an hatırlayamıyorum. Lütfen bana bir link verir misiniz?

Okuduktan sonra yorumumu yaparım

Burada da ne demek istediğinizi tam anlayamadım? Hangi çelişkili görüşler, Hristiyanlığın kendi içindeki farklılıklar mı(mezhepler), Yoksa Eski Ahit-Yeni Ahit'in farklılığı konusunda gelen iddialar mı?

Esenlikler

vesper
05-12-2009, 23:21
KİTAP İNANCIMIZ SİZİNKİNDEN ÇOK FARKLIDIR. SEÇİLME VE ESİNLENME VARDIR. BİLGİLERİN AKTARIMI VARDIR. TEVRATTAKİ EL VERMEK DEYİŞİ VE İNCİLDEKİ KOMÜNYON BOŞ SÖZLER DEĞİLDİR... neye inandığımızı biraz bilip eleştirin
Alıntı (vesper)

İşte seçme ve esinlenme vardır diyorsun, insan eliyle yazılan bildiriler.

Fakat Kuran-ı kerim

Değişmeden kitap haline getirilen vahiylerdir.

Esinlenme dediğiniz şeylere muhakkak yanlışlar düşmüştür.

Hmmm...:) aslında bu sizin iddianız. Bildiğiniz gibi Kitap inme durumu yok. Sizin ayetleriniz de insanlar tarafından yazılmıştır ama buna esinlenme değil de vahiy yollu denmiştir değil mi:)

Esinlenme konusunu araştırırsanız boş bir kelime olmadığını ve en az vahiy kadar önemli olduğunu göreceksiniz.

Bu arada size el verme ve komünyondan da bahsettim. dinler hakkında araştırma yaparsanız bunların da ne olduğunu çok daha rahat anlayabilirsiniz. Öğretmenin öğrencisine bilgisini aktarması sembolize ediliyor burada ve bu olay çok önemlidir. Bir çeşit inisiyasyondur ve inisiyasyon tamamlandığında da öğrenci öğretmen konumuna çıkar.(tam olarak anlatamadım çok uzun ve derin bir konu ama dinler hakkında araştırma yapıp, ezoterizme göz atarsanız çok daha rahat anlayabilirsiniz) Öğretmenin bilgilerinden haberdardır ve bu bilgileri doğru bir şekilde anlatabilir. Zaten incil yazararı bu seçilmiş kişilerdir. isanın kendi öğrencileri ve havarileridir.

Petrusun ilk Papa ilan edilmesi ve Papalığın yanılmazlık kuramı böyle gelişmiştir hatta

Ben böyle değerlendiriyorum, sakın ola bu yüzden bana kızma senin inancın yanlış dediğim için.:D

Sn. Mongus inancıma yanlış demeniz Müslüman olmanızın bir sonucudur, Müslüman olduğunuz için neden size kızayım:D Ben de sizin inancınıza katılmıyorum(hrıstiyan olmamın sonucu) Umuyorum ki siz de bana kızmıyorsunuzdur

ve anlattığım olayları bazen anlayamamanız da inançlarınızın farklı olması, bunun sonucunda da benimkinden farklı bir mantık ve anlayışa sahip olmanızdandır. Ben de bazen islami düşünceleri mantığından dolayı kabul edemeyebiliyorum(gerçi eski bir müslüman olduğum için bu ender oluyor ama siz hiç hristiyan olmadınız pek çok şeyi hristiyan teolojisine göre anlamamanız çok NORMAL=) )

Esenlikler...

mongus
06-12-2009, 01:19
Vesper şimdi şöyle

Eğer İsa Allah'ın oğluysa ki sen ve hristiyanların iddası böyle yada bana göre peygamberseki buda yine Allah'ın elçisi konumunda

Sence bunları öğrettiği insanlardan dahamı bilgisiz oluyo yada o kişiler Bu konumda birinden daha üst seviyeyemi çıkıyor çok tuhaf bence...:)

Mesela benim algılamam şöyle İnsanlar asla Allah'ın gözünde bir oğul gibi argümanlar taşıyamaz bu teklik ilkesine aykırıdır.

Her şeyin tek bir hükümdarı tek egemen gücü olduğu kusursuz işleyen gök düzeneğinden bile bellidir.

Ben buna Akıllla bulma , kalp ile inanma ve dil ile teyid etme diyorum.

Birde şeyi sormak istiyorum, neden müslümanlığı bırakıpta hristiyanlığa geçtin ve iten sebepler nedir, yani şunları şunları gördüm ve doğrunun bu olduğunu gördüm öyle geçtim gibisinden, nelerdir bunlar.

:) Esenlikler.

saroz
06-12-2009, 01:55
ateist olmasam ben de hristiyanlığı tercih edebilirdim.

Çünkü, şarap kutsal içki serbest. Hergün beş defa belin bükülmüyor. haftada bir papazı dinliyorsun iş bitiyor:)

Oruç başlı başına bir külfet, teravi namazları omurga disklerini kaydırıyor.

Araya girip latife yapayım dedim umarım kızmazsınız:))

mongus
06-12-2009, 02:40
eee öyle kolay değil Saroz bu işler, birşeyler vermen gerekirki birşeyler alasın.

Aksine ters olanı yaparsan kaybedersin, rahatlık bu dünyada öte tarafta külfet:)

saroz
06-12-2009, 02:57
eee öyle kolay değil Saroz bu işler, birşeyler vermen gerekirki birşeyler alasın.

Aksine ters olanı yaparsan kaybedersin, rahatlık bu dünyada öte tarafta külfet:)

Desene Hint fakirleri cennetin en manzaralı köşesini kapacak. Size göre sonsuz çile çekiyorlar bu dünyada. mal mülk de yasak onlara. Sizde maaşallah tüccar siyaset serbest:rofl:

güneşinzaptıyakın
06-12-2009, 03:02
canım ciğerim en kebap köşe bana desenize cennette, benki emekçiyim gün yüzü görmek bir yana, hint fakiri beni görse şükür eder desene...

mongus
06-12-2009, 04:48
Böyle olupta inanan insan bence yüce insandır.

Paolo
06-12-2009, 10:34
Saroz İsevilik sandığın kadar kolay değildir.İsevilik dar kapıdan geçmek demektir.Geniş kapıdan herkes girebilir.Ve zatende çoğu insan o kapıdan girecek.Ama dar kapıdan herkes giremez.

13«Dar kapıdan girin. Çünkü kişiyi yıkıma götüren kapı geniş ve yol enlidir. Bu kapıdan girenler çoktur. 14Yaşama götüren kapı ise dar, yol da çetindir. Bu yolu bulanlar azdır.

Matta 7

saroz
06-12-2009, 18:05
Saroz İsevilik sandığın kadar kolay değildir.İsevilik dar kapıdan geçmek demektir.Geniş kapıdan herkes girebilir.Ve zatende çoğu insan o kapıdan girecek.Ama dar kapıdan herkes giremez.

13«Dar kapıdan girin. Çünkü kişiyi yıkıma götüren kapı geniş ve yol enlidir. Bu kapıdan girenler çoktur. 14Yaşama götüren kapı ise dar, yol da çetindir. Bu yolu bulanlar azdır.

Matta 7

Sayın Paolo, semavi dinlerin ortak öğretisi, zorda olanlara, yani yoksul emekçi halka sabretmeyi, bu dünyanın yalan olduğunu, asıl yaşamın öldükten sonra başladığıdır.

Diğer taraftan üreten insanların emeklerine el koyanlar bu dünyada da cenneti yaşarlar. Hesapta sınav edilirler ama hep eşitsiz şartlardadır sınavlar.

Su bile en kolay yoldan ilerler. doğa en kolayı tercih eder. fizik kuralları en kolaya göre işler.

vartor
06-12-2009, 19:57
Cenaze torenleri bile zengine fakire gore degisir, zengin daha bir torpilli gider cennete:) Genelde somuren cennetin anahtarini da satin almamis midir bir zamanlar...
Konumuz hristiyanlikta icki, hangi kapinin nereye acildigiu degil. hayatta sectigin kapi degil, yaptiklarinla su dunyayi cennet veya cehenneme cevirirsin, hem kendin, hem de etrafindakiler icin. Gorulebilecek, dokuniulabilecek bir cennete cevirmek mumkun iken dunyayi, hayali cennetler ancak hayallerde yasayabilir. Olunce ne biri ne de oteki, geldigin yere, yokluga geri donusten baska birsey olamaz; aksini iddia edenler esas yalancilar, somuruculer, bu islerden gecim saglayan zarzavatlardir.

recluse
07-12-2009, 04:19
Sn recluse

eski-yeni ahit arasındaki farklılıkları anlatan yazılar okumuştum ama maalesef şu an hatırlayamıyorum. Lütfen bana bir link verir misiniz?

Okuduktan sonra yorumumu yaparım

Saygideger Vesper

Bu sitede (sizin icin daha rahat olur kanisiyla) Islam Disindaki Dinlerden son sayfada Hristiyanlik'taki Celiskiler forumuna bakarsaniz sanirim yeterli olur.

Burada da ne demek istediğinizi tam anlayamadım? Hangi çelişkili görüşler, Hristiyanlığın kendi içindeki farklılıklar mı(mezhepler), Yoksa Eski Ahit-Yeni Ahit'in farklılığı konusunda gelen iddialar mı?

Esenlikler

Gordugunuz uzere Eski Ahit -Yeni Ahit arasinda ve Yeni Ahit'in kendi icinde bir cok celiskiden bahsedilmekte

Amacim dininizi yermek degil bir Hristiyan olarak gorusunuzu almaktir.
Yanliz sizden istedigim bu iddialara tek tek cevap vermeniz degil.

Siz Mukaddes Kitab'in hangi kisimlarina tabii oldugunuzu dusunuyorsunuz.Ya da bu her birey icin,algisi dahilinde degisken olabilir mi?
Sanirim en genel anlamda kitaba bir birey olarak ozgurce bakabilme sansiniz var.

Ancak bu celiskileri, Kitaplar'dan hangisine inandiginiz konusuyla birlestirince bir cok sapkin mezhebin ortaya ciktigi da asikar. (tabii bu tip mezhebler hadis ve uygulamalar goz onune alindiginda islamda da bulunmakta)

Bu durum basit gibi gorunse de inancin temeline indiginizde ne kadar hosgoru tasisak da ciddi boyutta dinlerin algilanisina zarar vermekte.

Buna Islam'dan ornek verecek olursak tek kitap oldugu halde Siiler ve Sunniler uygulama (hadis) farkliliklarindan dolayi birbirlerini bile belli hukumlerle dinden cikmis sayabilmekte.
Sanirim bu durumun sizin tarihinizdeki orneklerini biliyorsunuz.
Sonucta birileri digerlerini (hangi din olursa olsun) dinden cikmakla itham etmekte.

Bu aciklamalar temelinde Protestanligin, Hristiyanligin diger mezhep ve tarikatlarina bakisi nasildir ?
Bunu ogrenmek istedim

Sevgi ve Saygilar

Lusin
07-12-2009, 22:59
Vesper söylemeden önce ben de bildiklerimi yazayım dedim bu konu hakkında.
Protestanlar, Katolik ve Ortodokslar gibi azizleri ve Meryem'i kabul etmezler. Yani Meryem'i kabul ederler ancak Ortodoksluktan daha az önemserler Meryem'i.
Bunun yanında istavroz çıkarmazlar(şekilci bulurlar), kiliselerinde ikonalar ve doktrinlerinde azizler yoktur. Ortodokslukta bulunan geleneksel uygulamaları din dışı kabul ederler, bu nedenle de ortodokslar protestanların gözünde şirk koşanlar olarak görülüyor çoğu zamanla.
Bu sebeplerden dolayı genel olarak protestanlar ortodoksları sapkın olarak, hatta bazı protestanlar hristiyan olmamakla suçlarlar. Protestanlara genelde diğer mezhepler hakkında bir soru sorulduğunda hışımla, sapkınlar mapkınlar diye anlatırlar.
Vesper böyle değil asla hiç bir mezhebi aşağılamaz, fakat diğer mezhepler hakkında çok sert konuşmakta olan protestanlar da mevcut.
Eminim bir protestan olarak Vesper daha iyi aydınlatacaktır sizi, ben tecrübelerimden yararlanarak yazdım bunu. Kendisi daha geniş anlatır diye düşünüyorum.

recluse
08-12-2009, 02:22

Saygideger Lusin
Aciklamalar icin tesekkurler.
Farkli mezhepten olmaniz da ayrica onemli bu konuda.
Yukaridaki Vesper'dan yapilan alintiya bakarsaniz ikinize de asil sormak istedigim bu kitap olusumunun (Zebur+Tevrat+Incil=Kutsal Kitap) Hristiyanlik'in butun buyuk mezhepleri icin(Katolik,Protestan,Ortodoks) baglayici olup olmadigidir.
Yani ben disaridan bakan biri olarak mezhepleri gozonunde bulundurmadigim zaman butun Hristiyanlar'in asil kitabinin bu kitap (Kutsal Kitap) oldugunu mu dusunmeliyim?
Yoksa bu kitap inanisi mezhepten mezhebe farklilik gosterebiliyor mu?
Gosteriyorsa sanirim artniyet tasimadan baktigimda bu ihtilaflar; Hristiyanlik'in kendi icinde bir onem arzeder ve bu celiskileri ortaya surenler Hristiyanlik'in yalnizca bu olusumu kabul eden kismina bir elestiri getirmis olurlar ve genele yoneltilmis bir elestiri yoktur.
Yok eger geneli icin bu Kutsal Kitap gecerli ise o zaman bu iddialar belki bir anlam ifade edebilir diye dusunuyorum.
Oncelikle Kitap konusuna bir netlik getirdikten sonra baska bir kac alinti iddia hakkindaki goruslerinizi soracagim ancak bunlari su an icin yazmak yersiz olur diye dusunuyorum.

Zaten inanciniza saygimi ve asil amacimin elestirmek degil, sadece bilgi edinmek oldugunu da tekrar belirtmeme gerek yok sanirim.

Sevgi ve Saygilar

Lusin
08-12-2009, 23:56
Kutsal Kitap birdir, tektir. Tüm mezheplerde aynıdır. Mezheplerin kendilerine ait özel incilleri filan yoktur. Mezhepleri oluşturan unsur, gelenekler ve farklı yorumlamalardır. Şunu da eklemek lazım, dil olarak farklıdır. Mesela rum ortodokslar yunanca, katolikler latince, ermeni ortodokslar ermenice okur, bu kitap farklılığı değil o cemaatin anadili doğrultusunda olan bir uygulamadır. Aksi de uygulanabilir.

vesper
09-12-2009, 01:11
Sn recluse lusin gerekli cevapları vermiş zaten... ben de bir şeyler ekleyeyim

Öncelikle bazı sitelerde sorulan ''4 İncil var hangi kitap hangi mezhebin'' gibi bir durum yok... hristiyanlar Eski Ahit ve Yeni Ahitten oluşan Kutsal Kitaba inanırlar. Ancak deutrokanonik adı verilen bir bölüm de vardır ki bunu protestanlar Kutsal Kitaptan saymazlar. Okunması yararlı olabilecek apokrifler olarak görürler. Kutsal kitap'ın parçası değil...

Kutsal Kitap'ın birliği dışında, İsanın oğulluğu ve Teslis inancı da mezhep üstü kavramlardır. Kendine Hristiyan diyen herkes bunlara inanır.

Farklılıklara da değinelim... protestan inancı herşeyden önce sadeleşmektir. katolizme bir başkaldırıdır. protestanlar katolikler gibi Papa'nın önderliğini kabul etmezler, günah çıkarmazlar, azizlere dua etmezler, kiliselerinde aziz heykelleri hatta çoğunlukla resim de bulundurmazlar, istavroz çıkarmazlar Lusinin de dediği gibi bunun şekilci olduğunu düşünürler, ayinlerini-dualarını kendi dillerinde yapmaya özen gösterirler aksini gereksiz ve şekilci bulurlar. Meryem Anaya saygı duyarlar ancak ona da dua edilmez ayrıca bir doktrinsel farklılık daha var ki Ortodoks ve Katoliklere göre Meryem hayatı boyunca bakire kalmıştır. protestanlarsa Meryemin İsa doğana kadar bakire kaldığına ardından Yusufla birlikte olmuş olduğunu hatta Yusufla Meryemin çocukları olabileceğini söyler.

Bu farklılıkları da açıklayalım. protestanlar Lusinin de dediği çoğunlukla hep kendilerini gerçek mesih imanlısı olarak görürler. Özellikle azizlere dua konusunda diğer mezheplerle çatışma halindedirler, onları putperestlikle suçlarlar(yalnız günümüzde çoğunluk böyle değil bunu yapanlar aşırı tutucu kesim). Ama zaten protestanlar da tarih boyunca ne Ortodokslardan ne de Katoliklerden onay alamamıştır. Günümüzde katolik kiliseleri rabbin sofrasına Protestanların oturmasına izin vermez. 20. yüzyılın başında ilk kez tüm kiliseleri birleştirme çabalarında da Papa protestanları hesaba katmamıştır.

Yanlış anlaşılmaları açıklamaya çalışırsak...

Azizler... Bazı protestanlar azizlere dua etmenin insanı putperest yaptığını söyler. oysa katolikler/ortodokslar gerçekte azizlere dua etmez, azizlerin Tanrıya daha yakınlaşmış olduklarına inandıklarından, onlardan dualarını Tanrıya iletmelerini, dualarına ortak olmalarını isterler

Papa... papanın yanılmazlığını ben de kabul etmiyorum savunamayacağım=) ama papaya saygı gösteririm elbette

Günah çıkarma... Protestanların doktrinlerinde günah çıkarmayı ısrarla bulundurmamalarının nedeni geçmişte katolik din adamlarının yaptığı yanlış uygulamalardır. parayla günah çıkarılmaz ya da istediğin günahı yapıp eninde sonunda günah çıkarmayla affedileceğin gibi bir durum da yoktur. protestanlar ilkin bunu protesto etmişler ve günah çıkarmayı kabul etmemişlerdir. Ama ardından Katoliklerde kendi inançlarında reforma gidip günah çıkarma kavramını düzenlemişlerdir. Zaten günah çıkarma ingilizce de itiraf kelimesidir(türkçeye niye böyle geçmiş bilmem) Bugun katolikler günahlarını rahibe itiraf edip ardından rahiple birlikte Tanrıya dua ederler

İstavroz... Yanlışlığını kabul etmiyorum ben de çıkarırım istavroz:) ama bazı protestanlar istavrozun anlamının unutulduğunu bu nedenle istavroz çıkarılmasının şekilci olduğunu iddia ediyorlar. ne yalan söyleyeyim haklılar
(istavroz çıkarmak mesihin yolundan tüm kalbimle giderim, çarmıha onunla birlikte gerilirim onu asla terketmem demek)

Meryem ana... tarih boyunca Katoliklerden Meryem Anaya Tanrının annesi diyen olmuştur ki bu çok yanlış bir söylemdir. Meryem İsanın dünyasal annesidir. Babalık-Oğulluk ise dünyasal kavramlar değildir. Bu konuda Meryem Anaya gereğinden fazla önem verilmiş adeta Tanrıça konumuna getirilmiştir. protestanların şiddetle karşı çıktığı bu olmuştur. Tabi sonra Katolikler de reformla durumu düzeltmiştir.

Ayrıca İncil de İsanın kardeşlerinden bahsedilir. İşte bu nedenle protestanlar meryemin bakire kaldığına inanmayıp, başka çocukları olmuş olabileceğini düşünürken, katolik ve Ortodokslar o dönemde kuzenler için de kardeş kelimesinin kullanıldığını belirtip, isanın kardeşi denen kimselerin aslında kuzenleri olduğunu, Meryem ananın hayatı boyunca bakire kaldığını iddia ederler.

Genel olarak bu kadar... Umarım açıklayabildim

Ama şunu belirtmem gerekir ki protestanlık katolizmin yanlış anlaşılıp, yanlış uygulanan öğretilerini protesto etmiştir. Oluşan tepkiler yüzünen Katolizm de kendi içinde bir reform yaşayarak bu öğretilere yeni bakış açıları getirmiştir. Günümüzde Katolikler ya da Ortodokslar protestanlardan putperest damgasını yiyecek şekilde davranmaz. Bir protestan olarak protestanlar, katolikler ve ortodokslar arasında ayrım yapmıyorum yapılınca da üzülüyorum. Ama Katolizmin tarihinin hiç hoşuma gitmediğini de belirtmek isterim. haçlı Seferleri, parayla günah çıkarılması, engizisyon mahkemeleri, tanrı annesi yakıştırmaları, papanın yanılmazlığı... Bunların hepsi Katolik Kilisesinin tarihinde ama hristiyanım diyen herkesin önüne sunulmakta. hristiyan forumdaki katolik arkadaşlara da söylemiştim her ne kadar katoliklerle bir sorunum olmasa da bugun katolik bir ülkede doğup büyüseydim yine protestanlığı seçerdim...

Esenlikler:)

recluse
16-12-2009, 02:38
Saygıdeger Lusin ve Vesper

Acıklamalar icin ıkınıze de tesekkurler.

Kıtap ınancınızın butunsellıgını kavramıs bulunuyorum.
Bu anlamda mesaj 47 de belırtmıs oldugum forumdakı celıskılı ıfadelere sız bu dinin mensupları olarak nasıl bakıyorsunuz ?
Yani Eski ve Yeni Ahit arasında sizce celıskı teskıl edebılecek ıfadeler var mıdır ?
Eger bunların varoldugunu kabul edıyorsanız bu farklılıklara getırebılecegınız olumlu bır degerlendırme var mıdır ?

Genel hatlarıyla bir ornek daha vermek gerekırse.
Ben de onceden okudugum bir kitapta 3 dinin karsılastırması yapılırken Musevilik ve İslam arasındaki (daha cok uygulamaya yonelık) benzer bazı yonlerin Hristiyanlık*ta bulunmadıgı gibi bir ifade ile karsılastım.
İslam daha sonradan ortaya cıkan bir din oldugu icin onun hakkındaki goruslerınızı sormayacagım.
Ancak bu kıyas aynı zamanda Eski ve Yeni Ahit arasında da farklı ifadeler oldugu anlamına gelmekte.
Bunlar hakkındakı sizin dusuncelerınız nelerdır?

Sevgı ve Saygılar

Lusin
17-12-2009, 13:32
Sayın recluse,
Merakınızı anlıyorum, öğrenmek istiyorsunuz fakat farklı uygulamalar gibi ifadeler diyerek ya da yeni ahit ile eski ahit arasındaki farklar gibi ifadeler kullanmak yerine bize açık açık aynı konuda farklı bahseden ayet gösterin ya da belirli bir Hristiyanlığın uygulamasının adını söyleyin. Belirsiz ifadeler kullanmanızdan sizin de bu konuda araştırmamış, sadece duyduklarından harekete geçerek bu satırları yazdığınızı düşünüyorum.
Belirsiz ifadelerinize biz bir cevap veremeyiz. Ayet getirin, ya da belirli bir uygulamadan bahsedin ki size daha iyi yardımcı olabilelim. En azından ben kendim açısından böyle düşünüyorum. Daha açık sorularınızı yazarsanız size daha iyi yardımcı olabilirim.

Sevgiler...

recluse
31-12-2009, 18:03
Saygıdeğer Lusin
Geç yazdığım için özür dilerim.

Takdir edersiniz ki her insan istediği gibi inanma hakkına sahiptir.
Ben şahsen inanç konularını tartışırken:konuyu kişiselleştirmemek gerekliliğini savunurum.
Bundan dolayı "Ne diye papaz aracılığıyla günah çıkarıyorsunuz ?" gibi bir soruyu en azından ben-bir müslüman olarak- size sormam.
Genel bilgi istemem bu konularda sizin de -azbuz araştırma yapıp- bazı şeyleri duymuş olduğunuzu düşünmemden dolayıdır.
Fakat sizin tercih ettiginiz bakışla bu pek mümkün olmayacak sanırım.
Eğer bir diğer forumda arkadaşın birinin yazdığı gibi Eski ve Yeni Ahit bir kağıdın iki sayfası gibidir birbirinden ayıramazsınız diye düşünüyorsanız beni ciddiye bile almayınız zaten.
Bu durum Hristiyan ve Yahudi gibi bir ayrımı imkansız kılmalıydı diye düşünüyorum.
Ancak bu uyum -gerçek olsa bile- Hristiyanlığın içinde bile bunu başaramamıştır.
Bu noktada hakaret amacı taşımadığımı özellikle belirtmek istiyorum.Zira İslam da bu konuda-mezhepler ayrımı- aynı noktadadır.
Zira sonunda gelmek istediğim noktayı farklı algıladığınız gibi bir düşünce oluştu bende.
Kimbilir belki sonuç insanların dininize karşı bu gibi ithamlarının boşa çıkmasını da sağlayabilir.
Ancak bunun için de bakış açısının doğru ayarlanabilmesi esastır.
Tercihe göre "Bıçakla ekmek de kesilir insan da."

Şimdi sizden sağduyulu bir yaklaşımla benim hakkımda bir art niyet aramadan beni değil aşağıdaki alıntı paragrafı yorumlamanızı istiyorum.

"Baigent-Leigh ve Lincoln ın yazdıklarına göre Müslümanların kitabı Kuran da geçen konular Eski Ahit te geçen konularla büyük benzerlikler gösterir ve her iki kitapda geçen peygamberlerin hayatı-dünyanın yaratılışı gibi hikayeler hemen hemen aynıdır.Ek olarak İsa ve annesi Meryem den Kuran da oldukça çok bahsedilir ve aynı Essenilerin söylediği gibi Kuran da da İsa nın çarmıhta ölmediği O nun yerine başkasının geçirildiği yazılıdır.Bu da Troyka ya göre Nasrani Tarikatı bağlantısını ispat eder.Her iki dinde de kutsal yerlere girilmeden önce ve cinsel ilişkiden sonra mutlak temizlik gerekir.Hepsi de Eski Mısır kökenli olan Tanrı ya adaklar sunulması-sünnet olunması-oruç tutulması-domuz eti yasağı-baş örtülmesi gibi benzer gelenekler her iki dinin köklerinin aynı olduğunu gösterir.Müslümanlığın bu bölgelerde bu kadar çabuk yayılmasının sebebi parçalanmış ama birbirini tanıyan Nasrani tarikat üyelerinin hemen yeni dine uyum sağlayarak bir araya toplanmaları sayesinde olmuştur."

Şeref MERCAN-Örgütler ve Tarikatlar 1. baskı-Nokta Kitap-sayfa 79 paragraf 2

İyi Yıllar
Sevgi ve Saygılar

Ahlaksız
14-03-2017, 20:39
İslam'a göre de,sarhoş olmadıktan sonra içki içmenin bir mahsuru yok..Arif Tekin'in forumdaki içki yazısına bakabilirsiniz..

İslam'ın ve Hristiyanlığın bu konuda hemfikir olmaları,benim gibi İslam'ın Hristiyanlık kaynaklı bir din olduğunu söyleyenler için bir başka argümandır..Kuran'ın litürjik bir Hristiyan okuma kitabı olduğunu söyleyen,Erol sever gibi araştırmacılarının ne kadar haklı olduklarına dair de bir başka kanıttır..

bilgivehis
15-03-2017, 16:01
İslam'ın ve Hristiyanlığın bu konuda hemfikir olmaları,benim gibi İslam'ın Hristiyanlık kaynaklı bir din olduğunu söyleyenler için bir başka argümandır..Kuran'ın litürjik bir Hristiyan okuma kitabı olduğunu söyleyen,Erol sever gibi araştırmacılarının ne kadar haklı olduklarına dair de bir başka kanıttır..

Bir ekleme yapayım, her iki din Yahudi kaynaklıdır ve üç din de sömürüyle birlikte türetilmiş bir sömürü ve uyutma aracıdır...

world
15-03-2017, 17:02
İslam'a göre de,sarhoş olmadıktan sonra içki içmenin bir mahsuru yok..Arif Tekin'in forumdaki içki yazısına bakabilirsiniz..

İslam'a göre içki aşama aşama da olsa yasaklanmıştır. Hristiyanlık ve Yahudilik'te ise tam tersi bir şekilde ayinlerde dahi içki kullanılmakta şarap İsrailoğulları'nın vaat edilmiş topraklarındaki bir ödül olarak sunulmaktadır.

bilgivehis
15-03-2017, 17:27
İslam'a göre içki aşama aşama da olsa yasaklanmıştır. Hristiyanlık ve Yahudilik'te ise tam tersi bir şekilde ayinlerde dahi içki kullanılmakta şarap İsrailoğulları'nın vaat edilmiş topraklarındaki bir ödül olarak sunulmaktadır.

Bir ekleme daha, İslamda içki yasağının daha önceki dinlerde görülen dinden kopuş, emre itaatsizlik korkusuna dayandıgını düşünüyorum. Çünkü alkol alan dini savsaklayabilir bu da din ile uygulanan sömürü sistemini riske atar.
Aynı korku diğer zevki olgular için de geçerli, bu korkuya dayanarak ve islam dininin uyuşturucu özelliginin yeterli oluşuyla kadın, sex ve alkolü dini yasayla sınırlamışlardır...

Ahlaksız
15-03-2017, 18:16
World;kuran içkiyi haram kılmamış..İçki yasak olabilir,içki kötü bir şey olarak lanse edilebilir ama ''içki haramdır'' denilmemiş..

Arif Tekin'in islamda içki yazısı forumda mevcut..Oraya bakabilirsin..

İslam'ın ve Hristiyanlığın içkiye bakışı aynıdır..Bu çok net..

world
15-03-2017, 19:11
World;kuran içkiyi haram kılmamış..İçki yasak olabilir,içki kötü bir şey olarak lanse edilebilir ama ''içki haramdır'' denilmemiş..

Arif Tekin'in islamda içki yazısı forumda mevcut..Oraya bakabilirsin..

İslam'ın ve Hristiyanlığın içkiye bakışı aynıdır..Bu çok net..

Bu kez yanılıyorsunuz .İslam bu 3 din içinde içki konusunda en katı olandır.

Ahlaksız
15-03-2017, 19:27
İslam ve Hristiyanlık metinleri aynı veya çok benzer..Benim dediğim bu..Metinlerin yorumlanıp bunun halka farklı lanse edilmesi,farklı bir konu..Ben metinlerden bahsediyorum World..
Sana dediğim konuyu forumda bulup okuman lazım..Arif Tekin makaleleri bölümünde bulabilirsin..
Bak kitapta şu;
http://www.idefix.com/Kitap/Islamda-Icki/Arif-Tekin/Din-Mitoloji/Din/urunno=0000000450259
Bak kitabın tanıtımında ne yazıyor;
Yazar, Kur'an'ın içki konusunda teorik olarak Tevrat ve İncil'de var olan bilgilere yeni bir şey ortaya koymadığını ve bütün bu bilgiler eşliğinde, içkinin Kur'an'da yasak olmadığı sonucunu çıkarıyor.

world
15-03-2017, 23:21
İslam ve Hristiyanlık metinleri aynı veya çok benzer..Benim dediğim bu..Metinlerin yorumlanıp bunun halka farklı lanse edilmesi,farklı bir konu..Ben metinlerden bahsediyorum World..
Sana dediğim konuyu forumda bulup okuman lazım..Arif Tekin makaleleri bölümünde bulabilirsin..
Bak kitapta şu;
http://www.idefix.com/Kitap/Islamda-Icki/Arif-Tekin/Din-Mitoloji/Din/urunno=0000000450259
Bak kitabın tanıtımında ne yazıyor;

Allah aşkına NOLAN Yahudilik ve Hristiyanlık kutsal günlerinde şarabı zorunlu kılıyor içmeyi İslam ne zaman bunu yapmış da aynı oluyor? Hristiyanlık kilisede komünyon için Yahudiler de örneğin Fısıh Yemeği için şarap içerler.Örneğin bu Türk vatandaşı Yahudi hahamın Fısıh sofrasında şarap var ve içilmesi zorunlu diyor eğer şarapla bir sorununuz yoksa.

https://www.youtube.com/watch?v=-mHDZmgJNs8&t=106s

Ahlaksız
16-03-2017, 20:15
World;Muhammed ve sahabenin içki,yani nebiz içtiği islami kaynaklarda var..Emevi ve Abbasi halifelerinin veya Osmanlı imparatorlarının içki içtiklerini de biliyoruz..Bugün de benim yaşadığım son derece dindar bir şehirde,yollar alkol şişeleri ile dolu..Hatta belediyeye şikayet ettim bunu..

Senin dediğin nedir?
İslam'da içki yasak,haram mı diyorsun?
Bunu bende biliyorum ama metinler ve gerçekler böyle demiyor..

3 dinde de sarhoşluk yasaklanıyor,alkol değil..!