PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cumhuriyet'in Kurulusu

evrensel-insan
29-10-2009, 07:28
Saygideger arkadaslar;

Ulkede, her turlu sorunun doruk noktasina ciktigi, su gunlerde;

TC'nin 86. yili, tum, yurt icinde ve yurt disinda yasam suren TC vatandaslarina ve ulkemize kutlu olsun.

Saygilarimla;
evrensel-insan

prozac
29-10-2009, 08:26
* Türkiye Devleti'nin Hukümet şekli Cumhuriyettir
* Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur
* Türkiye Devleti, Hükümetin inkisam ettiği idare şubelerini İcra Vekilleri (Bakanlar Kurulu)
vasıtasıyla idare eder.

Mustafa Kemal Paşa tarafından oluşturulan bu önerge ,Büyük Millet Mecliside 29 Ekim 1923 günü görüşülür aynı gün saat 20_30 itibariyle ''Yaşasın Cumhuriyet'' nidaları arasında Cumhuriyet ilan olunur..Türk Devletinin adı konulur.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Cumhuriyetimiz kutlu olsun Nice 86 yıllar'a..

Yargan Kam
29-10-2009, 09:44
Tüm bu yaşanan karışıklıklara ve acılara rağmen, örümcek beyinlilerin akla, fikre, mantığa, insanlık değerlerine ve vicdana olan taaruzlarına rağmen, güce olan sevginin, sevginin gücü tarafından yenilmesi dileklerimle beraber;

Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımın Cumhuriyet Bayramı'nı yürekten kutlarım.

Unutmayalım ki; umut samimiyettir.

Bilgi gücünüz, mantık kalkanınız ve bilim ise yolunuzu aydınlatan ışığınız olsun.

Sevgi ile...

cenker
29-10-2009, 12:05
Ne mutlu ki cumhuriyetiz başımızda kralım diyen padişahım diyen kendini asil sanan tipler yok.Atatürk ve silah arkadaşlarına minnettarız.

sargon
29-10-2009, 12:09
29. Ekim'lerde sürekli yazdigim gibi. Cumhuriyetimiz kutlu olsun. Darisi Demokrasi'mizin basina.

frodo
29-10-2009, 12:14
"Türk aydınlanma" hareketinin bitmeyen mücadelesinde Cumhuriyet belki de en önemli
dönüm noktasıdır.

Bu dönüm noktasına imza atanları başta Mustafa Kemal olmak üzere saygıyla anıyoruz.

Cumhuriyetin kazanımlarını demokrasi, insan hakları, eşitlik, barış ile taçlandırmak yeni
kuşakların "muassır medeniyetlere" ulaşmak için vazgeçilmez hedefleri olmalıdır.

aydoe
29-10-2009, 12:36
''Efendiler!
Avrupa’nın bütün ilerlemesine, yükselmesine ve medenileşmesine karşılık Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vâdisine yuvarlanadurmuştur. Artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa’dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa’nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa’dan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi. Halbuki, hangi istiklâl vardır ki ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin?… Tarih, böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!''
Mustafa Kemal Atatürk(Türkiye Büyük Millet Meclisi, 6 Mart 1922)

Pentagonun yol haritası ile ne sorunlarımızı çözebilir ne de Cumhuriyetimizi geliştirip ilerletebiliriz.
Yaşasın Cumhuriyet.
Ya Bağıımsızlık YA Ölüm.

Averroes
29-10-2009, 19:25
Askerin artık demokrasiyi iğfal etmediği, cunta hareketlerine girişmediği, kendi milletine komplolar düzenleyerek dindarları töhmet altında bırakmaya, hükümeti devirmeye çalışan eylemlerine bir an önce son verdiği ve ülkeyi babasının çiftliği gibi görmediği, kimin eşi türban kiminki sıkmabaş takıyormuş, kim telefonu selamun aleykum diyerek açıp aleykum selam diyerek kapatıyormuş diyerek subay ihriaç etmediği bir ülke dileklerimle, gerçek cumhuriyetçilerin ve demokratların bayramını kutlarım. Askeri, halkın seçtiği vekilden üstün tutan çakma cumhuriyetçi ve demokratlarınkini ise kutlamam.

cigi
29-10-2009, 21:54
Üretimi,
Eğitimi,
İşi,
Aşı,
Yargısı bağımsız,
Evrensel hukuk kuralları,
İnsan hakları,
Sokakta eşitliği,
Gelir dağılımı
Eşit,
Olmayan…

Sırtını doğmatizme
Yaslayan,
Halkının geleceğini
Karartmak için,
2.3 katrilyon TL
Harcayan,
Yönetimlere alkış tutan,
Gerçek laik
Demokratik bir ülkenin,
Nasıl yönetildiğinden
Haberleri olmayan,
Fakat kendilerini
Ulema sanan
Saftiriklerin…
.
Cumhuriyet Bayramlarını
Kutlarım.

Cem
29-10-2009, 22:31
Belirgin başlangıcı Tanzimat olan aydınlanma ve modernleşme sürecimizin en önemli evrimsel basamaklarından biri olan Cumhuriyet'in kuruluşu, insan hakları ve özgürlüklerine saygının sağlanması ve etnik ayrımcılığı kaldırılmasıyla gerçek saygınlığına mutlaka kavuşacaktır.

3.yol
29-10-2009, 22:44
Kim bu Cumhuriyet'i nasil algiliyorsa algilasin, ben herkesin Cumhuriyet bayramini kutlarim ..... daha guzel yarinlarin ulkemiz insanini bekledigine inaniyorum ......

624 senelik kul kole sisteminden hemen demokrasiye gecmek mumkun degildir .....

Ozellikle ikinci Dunya savasi ve sonrasinda Soguk savas T.C.'nin demokrasi alaninda onunu kapamistir ..... Ama inancim odur ki yakin gelecekte de devletiyle , milletiyle gercek demokrasiyi ozumsemis insanlarla el ele , Turkiye Cumhuriyet'i Onderinin hedeflerine daha da bir yaklasacaktir.....

Hepimize kutlu olsun.

3.yol

ozgur_
29-10-2009, 23:39
Dünyada isiminde cumhuriyet olan bazı ülkeler
Libya
Suriye
İran
Pakistan
Kuzey Kore
Çin
.......

Dünyada isiminde Kralık olan bazı ülkeler
İngiltere
İspanya
Hollanda
Danimarka
.......

Günümüzde bir ülkedeki rejimin gelişmiş sayılması için anayasasına göre adının cumhuriyet olması değil, çoğulcu bir demokrasiye ve bağımsız yargının simgelediği hukuk devleti uygulamasına sahip olması gerekiyor...

O nedenle Hukuk Devleti diyoruz,
O nedenle Demokrasi diyoruz,
O nedenle insan hakları diyoruz...

evrensel-insan
30-10-2009, 00:30
Saygideger arkadaslar;

Asagidaki TDK tanimlarina gore; demokrasi ve Cumhuriyet arasnindaki farki ortaya koyabilirmisiniz? Ikisinin de kokeni halka ayaniyor, ikisinda de halk yonetimi var.

demokrasi Fr. démocratie

a. top. b. Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki, demokratlık:

cumhuriyet Ar. cumh°riyyet

a. (cumhu:riyet) 1. Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi:

Yoksa halk ile millet arasinda mi, bir fark var?

halk Ar. ¬al®

(I) a. 1. Aynı ülkede yaşayan, aynı kültür özelliklerine sahip olan, aynı uyruktaki insan topluluğu, folk: Türk halkı. 2. Aynı soydan gelen, ayrı ülkelerin uyruğu olarak yaşayan insan topluluğu: Yahudi halkı. 3. Bir ülke içerisinde yaşayan değişik soylardan insan topluluklarının her biri: Bağımsız Devletler Topluluğunun halkları. 4. Belli bir bölgede veya çevrede yaşayanların bütünü, ahali: �Bütün köy halkı orada idi.� -Ö. Seyfettin. 5. Bir ülkedeki yurttaşların bütünü, kamu:

halk İng. people

Belli bir ülkede yaşayan, kan birliği taşıyan, aynı dili konuşan, benzer yaşama alışkanlıklarını sürdüren, ortak bir tarihi olan insanların oluşturdukları büyük birlik (Halk terimi aynı zamanda; birbirlerinden dil ve köken bakımından ayrı olan, ama ortak bir devlet yönetimiyle birleşmiş bulunan ahali için de kullanılır. Daha geniş anlamda, bir ulusun belli bir çevresi içinde yaşayan bölümü de bu terimle karşılanır:

millet Ar. millet

a. 1. Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu, ulus: �Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklal fikrinin layemut abidesidir.� -Atatürk. 2. Bir yerde bulunan kimselerin bütünü, herkes: �Millet tütün paralarını alınca borcunu öder.� -N. Cumalı. 3. hlk. Benzer özellikleri olan topluluk: �Şu kadın milletinin kıskançlığının hiç sonu yok.� -A. Midhat.
Güncel Türkçe Sözlük millet

< Ar. millet: millet; halk; aynı dinden olanla. || miri milleti: yakınları || gar mi yağdi İlicenin düzüne || ahmah millet uydi elin sözüne || kimse bahmaz erzürümün yüzüne
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü millet

Ahali, halk, topluluk

Evet, buyrun. Cikin, cikabiliyorsunuz, isin icinden. Birileri tum dunya ile "alay mi ediyor", yoksa!

Cunku ben; millet, halk, cumhuriyet, demokrasi kavramlari arasinda, kavram kargasasindan baska bir fark gormedim, ya siz?

Saygilarimla;
evrensel-insan

-InVi-
30-10-2009, 02:06
Bayramimiz kutlu olsun....
büyüklerimin ellerinden kücüklerimin gözlerinden öperim....
Allah Atatürk ile cephede saf tutup, sehid olmus bu topraklarin tüm evlatlarindan gani gani razi olsun....mekanlari cennet olsun....
Ülkemiz bundan sonra demokratik, laik , sosyal, hukuk devleti olsun.....
Gercege Hüü.....
dosta ya Ali

3.yol
30-10-2009, 05:56
Allah Atatürk ile cephede saf tutup, sehid olmus bu topraklarin tüm evlatlarindan gani gani razi olsun....mekanlari cennet olsun....
Gercege Hüü.....
dosta ya Ali

Bazilari yadirgasa da

bir ateist olarak ...... AMEN !!!

ozgur_
30-10-2009, 13:57
Saygideger arkadaslar;

Asagidaki TDK tanimlarina gore; demokrasi ve Cumhuriyet arasnindaki farki ortaya koyabilirmisiniz?

Aşağıdaki tanımlamalar değil ama benim demokrasi ve cumhuriyet algılamamaı açıklamaya çalışayım.

Cumhuriyet bir rejim, demokrasi ise cumhuriyetin uygulanış şekillerinden biridir. Demokratik cumhuriyetin yanında dini cumhuriyet, oligarşik cumhuriyet ve sosyalist cumhuriyet biçimleri vardır. Demokratik cumhuriyetlerde, meclisi ve ülkenin başkanını belli aralıklarla halkın seçmesi temeldir. Bu sistem genellikle Kara Avrupa’sında kabul görmüşken örneğin İngiltere’de ülkenin başında görünüşte halkın seçmediği bir kral ya da kraliçe bulunmasına rağmen yönetim halkın elindedir (oligarşik cumhuriyet).
'Bir cumhuriyetin tam demokratik cumhuriyet olabilmesi için, gönüllü birlikteliklerle bir arada bulunan o ülke halklarının tüm kesimlerinin, çoğulcu özgür iradeleri ile katılımcı olarak yönetim ve denetim süreçlerine doğrudan katıldığı, demokrasiyi tüm sivil kurum, kuruluş ve kadroları ile var ettiği ve çok kimlikli, değişik inançlı ve çeşitli kültürlerin bir mozaik oluşturacak şekilde bir arada yaşamasına olanak veren bir devlet yapılanmasının gerçekleştirilmesi gerekir

Khaos
30-10-2009, 14:12
tarıma ve tarımsal ürüne el koymaya dayalı olan feodal düzenden sinai üretime geçiştir cumhuriyet.
yeni üretim biçimi olan sanayi toplumunun burjuva egemenliğindeki rejimidir.
padişah ve aristokrasiye karşı ilerici ve devrimcidir.
ancak;
üzerinden 80 yıl geçmiş bir devrimde takılıp kalmak gericiliktir.
cumhuriyet eski aristokrat efendilerin yerine yeni burjuva efendiler getirmenin adı ise eğer, ben bunda kutlanacak bir şey görmüyorum.
artık aristokrat-serf çelişkisi olmadığına göre ,yeni çelişki emek-sermaye çelişkisi olduğuna göre emekçileri kendi devrimlerini yapmaya ve kutlamaya davet ediyorum.

evrensel-insan
30-10-2009, 20:27
Saygideger ozgur;

Halk veya millet ve de onun idaresi, oyle veya boyle; ne zaman mumkundur?

Eger halk veya millet; kendi idaresi, yonetimini sececek; bilgiye, bilince, birikime, denetime v.s. sahip degi de; sadece etrafindakilerinin direktifleriyle bu secimi yapiyorlarsa ve aslinda, kimi, niye ve nasil sectiklerini, ve bu secilenleri, nasil takip edip, denetleyeceklerini ve gorevlerini yapmadiklari zamanda nasil alasagi edeceklerini bilmiyorlarsa; bunun neresinde halk, millet, cumhuriyet ve demokrasi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

ozgur_
30-10-2009, 22:24
Sayın evrensel-insan

Açıklamanızın;

Bir kısmına katılıyor

sadece etrafindakilerinin direktifleriyle bu secimi yapiyorlarsa ve aslinda, kimi, niye ve nasil sectiklerini, ve bu secilenleri,

Seçilen insanların çoğunun (Türkiye örneğindeki gibi) parti genel başkanları tarafından aday gösterilip seçilmesi antidemokratik bir uygulamadır.

Bir kısmına katılmıyorum

Eger halk veya millet; kendi idaresi, yonetimini sececek; bilgiye, bilince, birikime, denetime v.s. sahip degi de;

Bu söylem manken Aysun Kayacının "dağdaki çoban'la benim oyum eşit mesela. niye? " söylemine benzemiş. İşte demokrasi böyle birşey;o ülke tüm kesimlerinin yönetimde söz sahibi olmasıdır. Buna podyumdaki mankende dahil, dağdaki çobanda dahil.

Tabi bir ülkede hem çobanın hemde mankenın oy kullanması, o ülkenin demokrat olduğu anlamınada gelmez.

evrensel-insan
30-10-2009, 22:36
Saygideger ozgur;

Benim anlatmak istedigimi, anlatmak istedigim gibi anladiginizi dusunmuyorum.

Eger halktan bahsediyorsak; fiziki kelle sayisindan degil; her kellenin neyi neden ve ne amacla yaptiginin bilip bilmemesinden bahsediyorum.

Konu coban veya muhendis olmak degildir. Konu cobanin da, muhendisinde halkin bir bireyi olarak; secme-secilme hakkini bilgili, bilincli ve neyi, kimi ve neden nasil yaptigini bilir olmasidir.

Seni, 10 kisi bir yere secebilir. Onemliolan o 10 kisinin seni neden, nasil ve hangi amacla sectigini bilmesi ve bu bilince sahip olmasidir. Ustelik seni denetleyebilmesi ve takip ederek senden bekleneni veremediginde de alasagi edebilecek bilgi, birikim ve bilince sahip olmasi gerekir.

Ben fiziki halk sayisindan degil; dusunsel halk kalitesinden bahsediyorum. Umarim ne dedigim anlasilmistir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ozgur_
30-10-2009, 22:39
sayın evrensel-insan

Sizi anlıyorum, özellikle denetleme vs. konusundaki görüşlerinizde katılıyorum. Ancak bazı kesimlerin neyi niye seçtiğini bilmediği konusundaki görüşünüze katılmıyorum. Herkesin temel bir eğilim olduğunu ve o eğilim doğrultusunda seçimini yaptığını düşünüyorum.

evrensel-insan
30-10-2009, 22:45
Saygideger ozgur;

Bu söylem manken Aysun Kayacının "dağdaki çoban'la benim oyum eşit mesela. niye? " söylemine benzemiş.-ozgur-

Yukaridaki cumle ise, tam bir AYRIMCILIKTIR. Ne evrensel-insan dusuncesi, ne de benim birey bilincim ile bu cumle bagdasmaz, ustelik tam ters duser.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ozgur_
30-10-2009, 22:55
Bu söylem manken Aysun Kayacının "dağdaki çoban'la benim oyum eşit mesela. niye? " söylemine benzemiş.-ozgur-

Yukaridaki cumle ise, tam bir AYRIMCILIKTIR. Ne evrensel-insan dusuncesi, ne de benim birey bilincim ile bu cumle bagdasmaz, ustelik tam ters duser.

Ayrımcılık olduğun ve tersini düşündüğünüzü biliyorum, lakin cümlenizde öyle düşünceye kapıldım. Hatta okurken bu cümleyi siz mi yazdınız diye hayret ettim. Bilmiyorum o cümleyi sadece ben mi öyle algıladım...

evrensel-insan
30-10-2009, 23:28
Saygideger ozgur;

Cumle bu;

Eger halk veya millet; kendi idaresi, yonetimini sececek; bilgiye, bilince, birikime, denetime v.s. sahip degil de; sadece etrafindakilerinin direktifleriyle bu secimi yapiyorlarsa ve aslinda, kimi, niye ve nasil sectiklerini, ve bu secilenleri, nasil takip edip, denetleyeceklerini ve gorevlerini yapmadiklari zamanda nasil alasagi edeceklerini bilmiyorlarsa; bunun neresinde halk, millet, cumhuriyet ve demokrasi?-e.i.

Ancak bazı kesimlerin neyi niye seçtiğini bilmediği konusundaki görüşünüze katılmıyorum.-ozgur-

Ben senden, alintiladigim ve koyulastirdigim ifadeyi kullanmadim. Ben halk kavramini tum, butun olarak kullandim, bazi veya ayrimci olarak degil.

Butun dedigim de; yapilan secimin bilincli olup olmadigidir. Bilincli olmadigi zaman da; o ne demokrasi dir, ne de cumhuriyettir. Sadece secilenlerin, kendi amaclari temelinde halki oy araci olarak kullanmalaridir. Bu "Kandirmaca" dir.

Kral, da halka kendini zorla kabul ettirir. Ya da biri silah zoruyla zorla kabul ettirir, ya da birisi ihtiyac karsiliyarak,ve karsiligini oy olarak alarak kabul ettirilir. Bunlarin hepsi secilen yonunedir. Secmen sadece, oyle veya boyle secer. Ama SECIMI SECEN DEGIL; SECILEN BELIRLER.

Bu konuda, oligarsi, monarsi, demokrasi sadece isim farklaridir, yoksa oz aynidir.

Bilincli secmen ise; hem secimi, hem de secileni belirler.

Soyle ornek vereyim.

Bir ortamda 4 kisi olsun ve bir kisi kendini, kah zorla, kah kandirarak v.s. baskan sectirsin.

Bir ortamda 4 kisi olsun, 4'u birden secime katilsin ve aralarindan birisini, neden nasil sectiklerini bilerek secsinler.

Iste demokrasi de, cumhuriyette ikincisidir. Bilincli halkta, millet te ikinci ornekteki 4 kisidir.

Bilmem, simdi ne anlatmak istedigimi, anlatabildim mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

hako
01-11-2009, 02:32
Gercege Hüü.....
dosta ya Ali

Sen hoşlanmasan da kutlarız merak etme.
Boşa konuşma yeter.

hako
01-11-2009, 02:37
tarıma ve tarımsal ürüne el koymaya dayalı olan feodal düzenden sinai üretime geçiştir cumhuriyet.
yeni üretim biçimi olan sanayi toplumunun burjuva egemenliğindeki rejimidir.
padişah ve aristokrasiye karşı ilerici ve devrimcidir.
ancak;
üzerinden 80 yıl geçmiş bir devrimde takılıp kalmak gericiliktir.
cumhuriyet eski aristokrat efendilerin yerine yeni burjuva efendiler getirmenin adı ise eğer, ben bunda kutlanacak bir şey görmüyorum.
artık aristokrat-serf çelişkisi olmadığına göre ,yeni çelişki emek-sermaye çelişkisi olduğuna göre emekçileri kendi devrimlerini yapmaya ve kutlamaya davet ediyorum.

Sadece karşı çıkmakla olmaz.
Uygulanabilir bir proje üret.
Yere bas ayağını lütfen :)

Khaos
03-11-2009, 11:04
sayın hako
bu ülkede ılık islam+liboş ittifakı bazı makro sebeplerden dolayı uluslararası emperyalizm açısından daha kullanışlı bulunurak tercih edilmiş ve kemalizm tarihin çöplüğüne atılmıştır.
kemalizm düşünsel bir ideoloji değildir.
ancak kurumsal olarak varolabilir.artık bu şansı da kalmadı.
daha önce batı için kullanışlı olabilirdi.
ancak yukarda adını verdiğim yeni ittifak yüzünden pabucunuz dama atıldı.
bence asıl sizin ayaklarınız yere basmıyor.
son çırpınışlarla artık ırkçılarla bile konsensus yapabiliyorsunuz.
benim projem belli.
sahte ideolojilerin (din,milliyetçilik,kemalizm) maskesini düşürüp emekçi bilincine yardım edebilmek.