Orijinalini görmek için tıklayınız : Kutsal Ruh Kim ya da Nedir?
matillda
06-11-2009, 22:07
Vaftiz Törenlerinde klişe bir cümle var:
"baba, oğul ve kutsal ruh adına...... diye başlayan.
Babayı anladık, oğul da malum
kutsal ruh kimdir neyin nesidir?
Kutsal Ruh Tanrı’nın tüm evrende olan diri Ruhu’dur. Tanrı gibi, Mesih gibi, kendine özgü bir kişidir. Yaratılmamış Ruh. Başlangıcı olmayan tanrısal kişilik. Kişi terimini kullanabilmek için salt vücut varlığını gerekli saymak, materyalist kavramda bir tutum takınmak olur. Ruhsal kişilik var, bedensel kişilik var. Örneğin, meleklerin kişiliği ruhsaldır. Kutsal Ruh’un kişiliği ruhsaldır:
‘Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı`nın Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu’ (Yaratılış 1:2).
Kutsal Ruh aynı zamanda Yaratıcı’dır:
‘Tanrı’nın Ruh’u beni yarattı. Güçlü Olan’ın soluğu beni diriltti' (Eyub 33:44).
‘Yaşam sağlayan Ruh’tur. Vücut hiçbir şeye yaramaz' (Yuhanna 6:63).
‘Ruh’unu gönderirsin yaratılırlar ve yeryüzünü tazelersin' (Mezmur 104:30).
'Kutsal Ruh tanrısal gerçeklerin öğreticisidir' (Nehemya 9:20; Yuhanna 14:26).
'Geleceğe değğin peygamberlik edendir' ( Vahiy 9:10).
'Dualarda yardımcıdır (Romalılara Mektup' 8:26).
'İnanlıya Tanrı yasalarında yaşamayı öğretendir' (Hezekiel 36:27).
'İnanlının varlığında oturandır'(Yuhanna 14:17; 1.Korintliler 3:16).
'Mesih’in yeryüzüne gelişini hazırlayandır' (Esinleme 22:17).
Tanrı’ya karşı olduğu gibi Kutsal Ruh’a karşı da günah işleme olanağı kişiye hatırlatılıyor.
‘Petrus ona, “Hananya, nasıl oldu da Şeytan`a uydun, Kutsal Ruh`a yalan söyleyip tarlanın parasının bir kısmını kendine sakladın?” dedi.
Tarla satılmadan önce sana ait değil miydi? Sen onu sattıktan sonra da parayı dilediğin gibi kullanamaz mıydın? Neden yüreğinde böyle bir düzen kurdun? Sen insanlara değil, Tanrı`ya yalan söylemiş oldun.
Hananya bu sözleri işitince yere yıkılıp can verdi. Olanları duyan herkesi büyük bir korku sardı.
Gençler kalkıp Hananya`nın ölüsünü kefenlediler ve dışarı taşıyıp gömdüler.
Bundan yaklaşık üç saat sonra Hananya`nın karısı, olanlardan habersiz içeri girdi’ (Elçilerin İşleri 5:3-8).
‘İsa Mesih’in sözleri Ruh’tur ve hayattır’ (Yuhanna 6:63).
Kutsal Kitap’ı Tanrı esini niteliğinde uygulayan Kutsal Ruh’tur.
‘Oysa insana ruh, Her Şeye Gücü Yeten`in soluğu akıl verir’ (Eyub 32:8).
‘Öncelikle şunu bilin ki, Kutsal Yazılar`daki hiçbir peygamberlik sözü kimsenin özel yorumu değildir.
Çünkü hiçbir peygamberlik sözü insan isteğinden kaynaklanmadı. Kutsal Ruh tarafından yöneltilen insanlar Tanrı`nın sözlerini ilettiler’ (2.Petrus 1:20-21).
‘O’nun başka adları şunlardır: Rabbin Ruh’u, hikmet ve anlayış Ruh’u, kuvvet Ruhu, bilgi ve Rab korkusu Ruh’u’ (Yeşeya 11:2).
‘Kutsallık Ruh’u’ (Romalılara Mekt. 1:4).
‘Adalet Ruh’u’ (Yeşeya 4:4).
‘Yaşam Ruh’u’ (Romalılar mekt. 8 :2).
Bu üstün özellikleri kişiliğinde toplayan Kutsal Ruh, Tanrı Ruhu’dur. O’na tapınmak Tanrı’ya tapınmakla eşittir. Mesih inanlısı Tanrı’ya, Mesih’e ve Kutsal Ruh’a aynı saygı ve bağlanışla tapınır.
Kısaltması da B.O.K tur.:) Birlikteykende voltranı oluştururlar,ayrı ayrı güçleri vardır.Okeyede 4. aradıkları olur.
ozgur_beyin
06-11-2009, 23:55
matilda benim bunu hala anlayamamışsan küstüm.:rofl:
benim bildiğim bu kutsal ruh bir beyaz güvercindir ... :)
matillda
06-11-2009, 23:56
Sn. Lusin
Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bir tanrıya inanmıyor, dini inanç taşımıyorum. Bu bağlamda kendimi "ateist" olarak tanımlıyorum.
İslam içeriğine dair bir takım bilgilenmelere ulaşmak diğerlerine nazaran (en azından benim için) daha kolay. Cevabın tam da bu noktada muhatabı olan bir üyeden gelmesi son derece uygun oldu.
Tekrar teşekkürler.
Esenkalınız
evrensel-insan
06-11-2009, 23:57
Saygideger arkadaslar;
Peki tuz ruhunun bu konuyla bir bagi var mi? Bir de kutsal olmayan ruh nedir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
matillda
06-11-2009, 23:57
matilda benim bunu hala anlayamamışsan küstüm.:rofl:
Ne dediğini anlayamadım "özgür beyin" biraz daha açıkla sonra küs :)
matillda
06-11-2009, 23:59
benim bildiğim bu kutsal ruh bir beyaz güvercindir ... :)
E pes yani "uyar". :horn:
:cheer2:
Sn. Lusin
Bir tanrıya inanmıyor, dini inanç taşımıyorum. Bu bağlamda kendimi "ateist" olarak tanımlıyorum.
İslam içeriğine dair bir takım bilgilenmelere ulaşmak diğerlerine nazaran (en azından benim için) daha kolay. Cevabın tam da bu noktada muhatabı olan bir üyeden gelmesi son derece uygun oldu.
Tekrar teşekkürler.
Esenkalınız
Benim açıklamamı beğenmedin sanırım.:)
matillda
07-11-2009, 00:04
Hiç alakası yok değerli "Evrensel İnsan"
Tuz ruhunu en son yer temizliği için kullanıp orta şidette bir zehirlenme yaşamıştım.:painkiller::rofl:başım aynen böyle fır fır dönmüştü :)
Kutsal olmayan ruh? güzel soru.
Şahsi cevabım, mesela benim ruhumun kutsal öğeler içermediğidir :)
E pes yani "uyar". :horn:
:cheer2:
walla matilda... atmıyorum inanmassan lusin'e sor
sürekli kutsal ruhu tasvir için eski ressamlar güvercin çizerler...
yalan sölüyosam müslüman oliim..
aaaaaaaaaa matilda..sen de ruh mu var bu arada?? aman bulaşıcı olmasın.. antibiyotik kullan.. aşısı var mı acaba??
Sn. Lusin
Tekrar teşekkürler.
Esenkalınız
Rica ederim benim için sorun değil, daha kafanıza takılanlar varsa seve seve cevaplarım.
İnanıp inanmamanız beni ilgilendirmiyor. İnançlarından çok kişilikleri daha önemli benim gözümde insanların. Açıklamak zorunda değildiniz. =)
matillda
07-11-2009, 00:09
Benim açıklamamı beğenmedin sanırım.:)
O bir açıklama mıydı :):fear:
Çık biraz hava al gel derim. ;)
şaka bak alınmak yok
matillda
07-11-2009, 00:17
Rica ederim benim için sorun değil, daha kafanıza takılanlar varsa seve seve cevaplarım.
İnanıp inanmamanız beni ilgilendirmiyor. İnançlarından çok kişilikleri daha önemli benim gözümde insanların. Açıklamak zorunda değildiniz. =)
Sorunun ve soranın samimiyetini ifade etmek içindi açıklama "Lusin". Kişiliklerin önemine en az sizin kadar katılıyorum.
Yeri gelmişken bir soru daha o halde. Bebeklerin alnına damlatılan ya da başlarını bir miktar su ya da sıvı bir karışım içine daldırmak gibi de yapılan seremoninin açılımı- anlamı nedir?
İslamdaki "sünnet töreni" nine denk düşüyor gibi(mi?) İslamdakiler gibi bu tören ya da ayin de hristiyanlık geleneğinin; "olmazsa olmazlarından" biri mi?
Teşekkürler.
matillda
07-11-2009, 00:21
walla matilda... atmıyorum inanmassan lusin'e sor
sürekli kutsal ruhu tasvir için eski ressamlar güvercin çizerler...
yalan sölüyosam müslüman oliim..
aaaaaaaaaa matilda..sen de ruh mu var bu arada?? aman bulaşıcı olmasın.. antibiyotik kullan.. aşısı var mı acaba??
"uyar" sana burdan kocaman bir
DUOBLE PESS! :smokin: yanında da bir adet küçük emrah bakışı:wacko:
evrensel-insan
07-11-2009, 00:22
Saygideger matilda;
Şahsi cevabım, mesela benim ruhumun kutsal öğeler içermediğidir -matilda-
Belli mi olur, bence kendine haksizlik etme. Gerci, yasamdan sonra ogrenebilirsin, kutsal olup olmadigini, ama; ogrenen sen mi olursun, orasini bilemem.:help:
Ama diyorsan ki "yok, kutsal ruh sadece yaraticinindir" o zaman da ayrimcilik yapmis olursun. Gerci, yaratici ayrimciligi her zaman yapiyor da; senin yapmani nasil karsilar, onu da bilemem. :help:
Bence ayrimcilikta sadece ona mahsus olmali. Iste insanoglu bunu bir kavrayabilse; dusunce ve davranista, o zaman insan gibi yasar/davranir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
matillda
07-11-2009, 00:28
Saygideger matilda;
Şahsi cevabım, mesela benim ruhumun kutsal öğeler içermediğidir -matilda-
Belli mi olur, bence kendine haksizlik etme. Gerci, yasamdan sonra ogrenebilirsin, kutsal olup olmadigini, ama; ogrenen sen mi olursun, orasini bilemem.:help:
Ama diyorsan ki "yok, kutsal ruh sadece yaraticinindir" o zaman da ayrimcilik yapmis olursun. Gerci, yaratici ayrimciligi her zaman yapiyor da; senin yapmani nasil karsilar, onu da bilemem. :help:
Bence ayrimcilikta sadece ona mahsus olmali. Iste insanoglu bunu bir kavrayabilse; dusunce ve davranista, o zaman insan gibi yasar/davranir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sevgili "Evrensel İnsan" kutsal öğeler içermeyen ruh derken kendi ruhumun tanrı ya da din gibi inançlara sahip olmadığını vurgulamak istemiştim. Yoksa ruhumla aram gayet de iyidir kendisini bir yavru kedi gibi mırrık mırrık sever, yaşadığım tecrübelerle ve olabildiğince de iyi niyetimle beslerim özetle "O" benim herşeyimm caanım ciğerimdir.. :) :)
Teşekkürler
evrensel-insan
07-11-2009, 01:29
Saygideger matilda;
Sevgili "Evrensel İnsan" kutsal öğeler içermeyen ruh derken kendi ruhumun tanrı ya da din gibi inançlara sahip olmadığını vurgulamak istemiştim. Yoksa ruhumla aram gayet de iyidir kendisini bir yavru kedi gibi mırrık mırrık sever, yaşadığım tecrübelerle ve olabildiğince de iyi niyetimle beslerim özetle "O" benim herşeyimm caanım ciğerimdir-matilda-
Anladim senin ruhun, ne tuz ruhu, ne de kutsal/dini/tanrisal v.s. ruh; seninkisi insanoglunun ruhu. Bu ruh bencil mi?, yoksa tursel mi?:decision:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sorunun ve soranın samimiyetini ifade etmek içindi açıklama "Lusin". Kişiliklerin önemine en az sizin kadar katılıyorum.
Yeri gelmişken bir soru daha o halde. Bebeklerin alnına damlatılan ya da başlarını bir miktar su ya da sıvı bir karışım içine daldırmak gibi de yapılan seremoninin açılımı- anlamı nedir?
İslamdaki "sünnet töreni" nine denk düşüyor gibi(mi?) İslamdakiler gibi bu tören ya da ayin de hristiyanlık geleneğinin; "olmazsa olmazlarından" biri mi?
Teşekkürler.
Sn matillda sanırım vaftizden söz ediyorsunuz
Vaftiz hristiyanlığa giren birinin ruhsal olarak temizlenmesini sembolize eden bir ritüeldir. İlk zamanlarda yalnızca yetişkinlere yapılırdı. Ancak hristiyan anne ve babalar çocuklarının da Hristiyan olacaklarını(?) bildiklerinden(?) doğumlarından kısa bir süre sonra onları vaftiz ettirmektedirler. Evet hristiyanlıkta olmazsa olmazdır. Çok önemlidir. Ama bence yalnızca yetişkinler vaftiz olmalıdır.
Esenlikler...
Kutsal Ruh Rabbin Ruhudur.Kutsal Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir.Kelamın birçok yerinde geçer.Örneğin Matta 28'de
19-Onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla[çç] (http://kutsal-kitap.net/bible/tr/index.php?id=1510&mc=2&sc=1480#çç) vaftiz edin.
Aklıma bir imamın bir rahibe "Siz günde kaç vakit kiliseye gidersiniz, kaç kere namaz kılarsınız, kaç kere abdest alırsınız, yılda kaç ay oruç tutarsınız" gibi soruları sorup "Bizde böyle şeyler yoktur" cevabı üzerine, "Dininin kıymetini bil" dediği fıkra geldi.
Vaftizle "all-in-one" abdest, haftada bir kutsal mekana giderek ibadet, şarap vs... Valla Hıristiyanlık güzel din!
:)
Şaka yapıyorum elbette, hıristiyan arkadaşlar kızmasınlar. Hıristiyanlığı az-çok tanıyorum. İbadetlerin anlattığım gibi basit olmadığını biliyorum, o nedenle yanlış biliyorsun da ondan böyle yazıyorsun demeyin.
Ama Hıristiyanlıkla kıyaslayınca, İslam bayağı zor din. Allah müslümanlara kolaylık versin.
Vaftiz hristiyanlığa giren birinin ruhsal olarak temizlenmesini sembolize eden bir ritüeldir. İlk zamanlarda yalnızca yetişkinlere yapılırdı. Ancak hristiyan anne ve babalar çocuklarının da Hristiyan olacaklarını(?) bildiklerinden(?) doğumlarından kısa bir süre sonra onları vaftiz ettirmektedirler. Evet hristiyanlıkta olmazsa olmazdır. Çok önemlidir. Ama bence yalnızca yetişkinler vaftiz olmalıdır.
Esenlikler...
Vaftiz konusu açılmışken soralım john the baptist kimdir ? Ne zaman yaşamıştır ? İnsanları vaftiz etmeye ne zaman başlamıştır ?
Vaftizci Yahyadan söz ediyorsun sanırım.Rab İsa Mesih zamanında vaftiz ediyordu.Mesihin yaşadığı dönemde yaşamıştır.
Vaftizci Yahyadan söz ediyorsun sanırım.Rab İsa Mesih zamanında vaftiz ediyordu.Mesihin yaşadığı dönemde yaşamıştır.
O zaman şöyle sorayım zaten vaftiz yapıyormuydu yoksa İsa Mesih'in söylemesi ile mi vaftiz yapmaya başlamıştır ? İsa'yı da vaftiz etmiş mi etmişse ne zaman etmiş biliyormusunuz ?
İSA MESİHTEN önce vaftiz yapıyordu.Evet etmiştir Mesihi vaftiz.Müjdelemeye başlamadan önce Mesihi vaftiz etmiştir Yahya peygamber.
Nazzam-Cubbai
07-11-2009, 03:15
Aklıma bir imamın bir rahibe "Siz günde kaç vakit kiliseye gidersiniz, kaç kere namaz kılarsınız, kaç kere abdest alırsınız, yılda kaç ay oruç tutarsınız" gibi soruları sorup "Bizde böyle şeyler yoktur" cevabı üzerine, "Dininin kıymetini bil" dediği fıkra geldi.
Vaftizle "all-in-one" abdest, haftada bir kutsal mekana giderek ibadet, şarap vs... Valla Hıristiyanlık güzel din!
Şaka yapıyorum elbette, hıristiyan arkadaşlar kızmasınlar. Hıristiyanlığı az-çok tanıyorum. İbadetlerin anlattığım gibi basit olmadığını biliyorum, o nedenle yanlış biliyorsun da ondan böyle yazıyorsun demeyin.
Ama Hıristiyanlıkla kıyaslayınca, İslam bayağı zor din. Allah müslümanlara kolaylık versin.
güzel fikra )))))
insan sirke (üclü) girdimi daha baska bir sey yapmasi gerekmiyor
cünki yapa bileceyi en büyük günahi yapmis bile
he birde tanri öldü (intihar camrihda) diye inanmak
birde Tanrinin etini yemek (ekmek bölme ayini)
ve kanini icmek (sarap ayini)
daha ne yapsin bunlardan daha büyük bir günah ola bilirmi ki yapsin
sevgi ve saygilar
İSA MESİHTEN önce vaftiz yapıyordu.Evet etmiştir Mesihi vaftiz.Müjdelemeye başlamadan önce Mesihi vaftiz etmiştir Yahya peygamber.
Bu durumda vaftiz geleneğinin Hristiyanlıktan önce olan bir gelenek olduğunu yani Hristiyanlıkla bir ilgisi olmadığını sonradan bir bağ oluştuğunu kabul ediyorsunuz.
vesperdan alıntı ;
bu hristiyanlık müslümanlık tartışması tam tencerem dibim kara seninki bende kara tartışması.............:)
kolay gelsin
Ancak iki vaftiz arasında fark vardır.Yahya peygamberin vaftizi su ve tövbe amaçlıdır.Mesihin vaftizi ise Kutsal Ruhla ve yeniden doğuş amaçlıdır.
Nazzamcığım buda benden sana hediyem olsun))))))))))))))))
-5Eğer bir kişi farklı öğretiler yayar ve doğru sözleri, yani Rabbimiz İsa Mesih'in sözlerini ve Tanrıyoluna dayanan öğretiyi onaylamazsa, kendini beğenmiş, bilgisiz bir kişidir. Böyle biri, tartışmalar ve kelime kavgaları çıkarmayı hastalık derecesinde sever. Bu şeyler kıskançlıklara, çekişmelere, iftiralara, kötü kuşkulara, düşünceleri yozlaşmış ve Tanrı yolunu kazanç yolu sanıp gerçeği yitirmiş adamların durmadan sürtüşmelerine yol açar. .1 Timoteos 6
güneşinzaptıyakın
07-11-2009, 15:59
Ne bereketli topraklarmış bu israil coğrafyası, aynı anda iki peygamber var düşünün! Tanrı kızılderelilere bir tek peygamberi çok görürken, Yahudilere ikişer, üçer gönderiyor peygamberleri. Biri sağından diğeri solundan düzeltiyor kaybolmuş yoldan çıkmış İnsanları. Bu ne yaman çelişki değilmi? Aynı anda aynı yerde iki peygamber!, Üstelik birisi öldürüldükten sonra onun müridleri kalmadığı yada seslerinin kesildiği dönemde, sonraki peygamberi müjdelemek için geldiği söylenebiliyor. Geleceğini söylediği peygambere katılmıyor, onunla mücadele etmiyor nedense bu yardımcı peygamber.
var bu yahudilerde bi nane abi.. tam çözemedim ama :) ne derseniz deyin zeki millet wesselam :)
Sanırım sizde bilgisizsiniz.MESİH İSA'nın peygamber olduğunu kim söyledi?)))))))
güneşinzaptıyakın
07-11-2009, 16:14
Evet İsa Üçün biridir biliyorum :D
Baba+Oğul+Kutsal ruh...
Sanırım sizde bilgisizsiniz.MESİH İSA'nın peygamber olduğunu kim söyledi?)))))))
aa doğru o tanrı... yok yok tanrının oğlu .. anası da meryem... aa yok yok meryem bakire... babasızlara ne denir biliyoruz da anasızlar da tanrı deniyor herhlde....
Sizin gibilere bizim orda birşey denir ya neyse.Terbiyem müsade etmiyor))))))))MESİH İSA TANRIDIR.Kötü sözde sahibine aittir.Hahahah))))))))))))Sizinde müslümanlardan farkınız yok.Hemende hakaret ediyorsunuz.İnsanların inançlarını bile sövmekten geri kalmıyorsunuz.Boşuna dememişler.Ateistler ahlaksız diye.Görünen köy kılavız istemiyor.
Sizin gibilere bizim orda birşey denir ya neyse.Terbiyem müsade etmiyor))))))))MESİH İSA TANRIDIR.Kötü sözde sahibine aittir.Hahahah))))))))))))
ee ben de dedim şimdi ... bildim di mi paolo :)))) ben isa için babasız demedim anasız dedim... di mi :)
matillda
07-11-2009, 18:30
Esenlikler...
Değerli "vesper"
İzah ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bu kurallar ve kaideler silsilesinde belli ki sizde anlamlandıramadığınız handikaplara sahipsiniz.
Bence siz bir an önce ateizme geçin ;)
soru işaretlerine ölümmm :) :)
efenim kesinlikle şakadır neye inandığınızdan ziyade kendinize ne kadar inandığınızdır aslolan elbette..
Saygılar
Değerli "vesper"
İzah ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bu kurallar ve kaideler silsilesinde belli ki sizde anlamlandıramadığınız handikaplara sahipsiniz.
Bence siz bir an önce ateizme geçin
soru işaretlerine ölümmm :) :)
efenim kesinlikle şakadır neye inandığınızdan ziyade kendinize ne kadar inandığınızdır aslolan elbette..
Saygılar
:):):)
Anlamlandıramadığım yer değil=)... Hristiyanlıkla ilgili değil Hristiyanlarla ilgili bir durum bu... Nasıl Müslüman ailede doğan bir çocuk kendisine sorulmadan sünnet ettiriliyorsa, hristiyan ailede doğan çocuk da minicik bir bebekken vaftiz oluyor. Buna kesinlikle karşıyım... Bir insan ille de anne babasının inançlarını taşımak zorunda değildir.
Bebek vaftizi Hrisityanların sonradan uygulamaya başladığı bir olay... ben kendi adıma çocuğumu bebekken vaftiz ettirmek istemiyorum. İleride Hristiyan olmak isterse kendisi vaftiz olabilir.
Esenlikler:)...
sanırım yahova şahitleri erişkin olunca vaftiz oluyorlar....di mi vesper hanım
Tanrının bir ruhu varsa eğer, ruhundan hariç olan kısmı nasıl birşey acaba?
matillda
07-11-2009, 20:22
Kuranda geçen ayetlerdeki kelimelerden biri "yuled" isimli bir tanıdığın yetişkinlik resmi yaşına ulaştığında, ismini mahkeme vasıtasıyla değiştirdiğini anımsadım şimdi..
Faul hareketlerden biri de bu sanırım. Tam tersi de olmuş mudur fikrim yok tabii. Ama yine de çocuğun ileride ona sunulan ya da dayatılan bir sürü şeyi kanıksaması mutlak değil..
Zor bu işler zor...
Saygılar
digeri_1
12-11-2009, 22:12
sanırım yahova şahitleri erişkin olunca vaftiz oluyorlar....di mi vesper hanım
sevgili uyar , muhatabın ben değilim ancak konuya girmek istedim :)
yehova'nın şahitleri vaftizi şöyledir, kişi ilgi duyar ve tetkik - inceleme aşaması başlar. bu en az bi kaç ay felan sürüyor , bazıları bir sene dahi uzayabilir bunun nedeni incelediğiniz kitabın kalınlığı ve yeterlilik sahibi olma vsdir. Makul ölçüde incilin temelleri öğrenildikten sonra iman ediyorsa bunu da yaşamında göstermeye çabalıyorsa ihtiyarlar kurulunca bu konu görüşülür ve bi karara bağlanır , olumluysa vaftiz yapılır . Bu görüşten ileride vazgeçebilir , o zaman da bağlı bulunduğu cemaatte "....ismi söylenir ... artık bir yehovanın şahidi değildir" şeklinde kısa bir ilan yapılır .:)
sevgiler
kitapkurdu82
12-11-2009, 22:57
yehova'nın şahitleri vaftizi şöyledir, kişi ilgi duyar ve tetkik - inceleme aşaması başlar. bu en az bi kaç ay felan sürüyor , bazıları bir sene dahi uzayabilir bunun nedeni incelediğiniz kitabın kalınlığı ve yeterlilik sahibi olma vsdir. Makul ölçüde incilin temelleri öğrenildikten sonra iman ediyorsa bunu da yaşamında göstermeye çabalıyorsa ihtiyarlar kurulunca bu konu görüşülür ve bi karara bağlanır , olumluysa vaftiz yapılır . Bu görüşten ileride vazgeçebilir , o zaman da bağlı bulunduğu cemaatte "....ismi söylenir ... artık bir yehovanın şahidi değildir" şeklinde kısa bir ilan yapılır .:)
sevgiler
Hıristiyanlığın içinden kopmuş bir kolu... Yani bu bile ne kadar kurumsal çıkarlara menfaat sağladığının apaçık göstergesi, kafana göre kabul et, kafana göre aforoz et. Sanki din değil siyasi partidir; yine de bilgi için sağol. Aydınlandık...
Deistic Thought
18-11-2009, 12:27
Yahya peygamberin vaftizi su ve tövbe amaçlıdır
Öyle diyorsunda koskoca tanrının günahı mı var ki gidip vaftiz oluyor.
Deistic Thought
18-11-2009, 12:28
Bence hristiyanlık, çok tanrılı dinler ile tek tanrılı dinler arasında bir geçiş formu :)
Sayın deistic İSA MESİHİN elbette günahı yoktu.O bize göstermek ve alçakgönüllüğünden dolayı oldu.
kitapkurdu82
18-11-2009, 18:33
Sayın deistic İSA MESİHİN elbette günahı yoktu.O bize göstermek ve alçakgönüllüğünden dolayı oldu.
Sanki insanlar vaftiz olmasını bilmiyordu. İsa'dan binlerce yıl önce vaftiz olmak vardı...
sevgiler
teşekkürler..
acaba biliyor musunuz çocuklarını doğunca falan hemen mi vaftiz ediyorlar yoksa onlarda erişkin olunca mı vaftiz oluyor.....
digeri_1
18-11-2009, 22:14
teşekkürler..
acaba biliyor musunuz çocuklarını doğunca falan hemen mi vaftiz ediyorlar yoksa onlarda erişkin olunca mı vaftiz oluyor.....
hayır çocuklarını birer şahit olarak yetiştiriyorlar ANCAK vaftiz yaptırmıyorlar. ayrıca yehova şahitliğinde bebek vaftizi YOKTUR. vaftiz çocuklar bilinçli bir seçim yapabilecek yaşa gelince vaftiz olmak isterlerse vaftiz oluyorlar.
sevgiler
digeri_1
18-11-2009, 22:36
Bu başlığın ana temasına dönersek eklemek istediğim birşeyler ,düzeltmeler var.Hırıstıyan olarak gezen arkadaşlar ,özellikle dinlesin .
; Kutsal Ruh Rabbin Ruhudur.Kutsal Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir.Kelamın birçok yerinde geçer.
Kutsal Ruh Tanrı’nın tüm evrende olan diri Ruhu’dur. Tanrı gibi, Mesih gibi, kendine özgü bir kişidir. Yaratılmamış Ruh. Başlangıcı olmayan tanrısal kişilik.
Kutsal ruh kişiliği olan bir varlık değildir
Kutsal ruh ,kutsal kitapta suya benzetilir .Tanrı kendi toplumuna gelecekte nimetler vereyi vaat ederken şöyle demiştir :
"'Susamış toprağı sulayacak,
Kurumuş toprakta dereler akıtacağım.
Çocuklarının üzerine Ruhum'u dökecek,
Soyunu kutsayacağım." -Yeşeya 44:3
tanrı kendisine hizmet edenlerin üzerine kutsal ruhundan döktüğünde onlar
,,'kutsal ruhla doldular' .isanın ,yahyanın,petrusun,pavlusun,barnabasın ve MS 33 yılıın pentekost gününde bir araya gelen isanın öğrencilerinin hepsinin kutsal ruhla dolu olduğu söylendi ( luka 1:15;elçiler 4:8;9:17 vs)
Şöyle düşünelim :Bir kişi ,birçok insanın üzerine dökülebilir mi ?
Bir grup insanın bir kişiyle 'dolabileceğini' söyleyebilr misiniz ?
Böyle ifadelerin bir anlamı yoktur.Kutsal kitap insanların tam bilgiyle, hikmetle felan dolduğunu söyler ancak bir kişiyle dolabileceğini yada bir kişinin dökülebieceğini söylemez.
Kutal kitapta "kutsal ruh" olarak tercüme edilen yunanca "pneuma" sözcüğü görünmez bir güç olarak geçer. Bir kutsal kitap sözlüğünde de şöyle yazıyor :
"ilk anlamı rüzgardır,diğer bir anlamı da soluktur; fakat özellikle rüzgar gibi görünmez ,madde olmayan , güçlü bir ruh anlamına da gelir." (vines expository dictionary of new testament words)
Ancak ayetlerden anlaşıldığı üzere tanrının bir güç , etkisidir. yaratmada olsun başka şekillerde tanrının bir gücü.
Kutsal Ruh Rabbin Ruhudur.Kutsal Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir.Kelamın birçok yerinde geçer.Örneğin Matta 28'de
19-Onları Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla[çç] (http://kutsal-kitap.net/bible/tr/index.php?id=1510&mc=2&sc=1480#çç) vaftiz edin.
Sayın Natan merhaba,
İnancınıza saygım var, ama üçlü birlik öğretisinin Kutsal Yazılara dayanıp dayanmadığını görmek için aşağıdaki soruların cevapları için yine Kutsal Yazılara bakmanızı rica ederim.
Saygılarımla
MÜSLÜMANLARI ve Yahudileri Hristiyan âleminin dinlerinden ayıran başlıca engellerden biri nedir?
“En Kutsal Üçlük” öğretisi.
Bu dogmanın ifade ettiği şey nedir?
Teslis ya da Üçlük, Atanas İman İkrarında şöyle tanımlanır:
“Üçlük içindeki tek Tanrı’ya tapınma . . . . Baba Tanrı’dır, Oğul Tanrı’dır ve Kutsal Ruh Tanrı’dır; fakat üç tanrı değil, bir Tanrı vardır.”
Onların her birinin ebedi ve her şeye kadir olduğu, birinin diğerinden üstün ya da aşağı düzeyde olmadığı söylenir;
her birinin Tanrı olduğu, buna rağmen, birlikte tek bir Tanrı oluşturdukları söylenir.
Teologlar bunu bir sır olarak adlandırırlar.
Mukaddes Kitap Üçlük hakkında bir şey söyler mi?
Aşağıdaki soruların yardımıyla bazı ilginç sonuçlara varabilirsiniz.
1. Eğer Tanrı bir Üçlük Tanrısı ise ve her zaman böyle idiyse, Yahudiler bu öğretiyi İbranice Kutsal Yazılarda (“Eski Ahit”) buldular mı?
2. İbranice Kutsal Yazılar Tanrı hakkında ne der?—Tesniye 6:4; Mezmur 145; Zekarya 14:9.
3. İbranice Kutsal Yazılar mukaddes ruha değinir mi?—Hâkimler 15:14; Zekarya 4:6.
4. İbranice Kutsal Yazılarda, mukaddes ruha bir kişi olarak mı, yoksa Tanrı’nın faal kuvveti olarak mı değinilir?—Hâkimler 14:6; İşaya 44:3.
5. İbranice Kutsal Yazılar vaat edilen bir Mesih’e veya Meshedilmiş Olan’a değinir mi?—Daniel 9:25, 26.
6. İbranice Kutsal Yazılardaki herhangi bir ayet, Mesih ile Tanrı’yı eşit olarak gösterir mi?—Mezmur 2:2, 4-8; İşaya 45:18; 61:1.
7. Herhangi bir İbranice ayette, Yehova’nın, tek Tanrı’da üç kişi olduğuna inanmak için sağlam bir dayanak var mıdır?—İşaya 44:6; 46:9, 10.
8. İsa’yı yeryüzüne kim gönderdi? O halde, kim daha üstündür?—Yuhanna 5:19, 23, 30; 8:42; 14:28; 17:3.
9. İsa hiç kendisinin Tanrı olduğunu söyledi mi?—Yuhanna 7:28, 29; 14:6.
10. İsa’yı birçok kişi gördü, fakat herhangi bir insan Tanrı’yı hiç gördü mü?—Yuhanna 1:18; 6:46.
11. İsa, kendisinin ‘Tanrı’nın Oğlu’ mu yoksa ‘Tanrı olan Oğul’ mu olduğunu söyledi?—Yuhanna 10:36; I. Yuhanna 4:15; 5:5, 13.
12. İsa hiç kendisinin Tanrı’ya eşit olduğunu söyledi mi?—Yuhanna 14:28; 20:17.
13. “Ben ve Baba biriz” sözleri Üçlüğü kanıtlar mı?—Yuhanna 10:30; 17:21; Matta 24:36.
14. İlk şakirtleri İsa’ya ne gözle baktılar?—Yuhanna 1:29, 34, 41, 49; 6:69; I. Korintoslular 11:3.
15. Tanrı İsa’ya ne gözle baktı?—Markos 9:7; Luka 2:9-11.
16. Yunanca Kutsal Yazılar (“Yeni Ahit”), mukaddes ruhun Tanrı’nın faal kuvveti olduğu konusunda İbranice Kutsal Yazılarla çelişkiye düşer mi?—Matta 3:11; Luka 1:41; Yuhanna 14:26; Resullerin İşleri 1:8; 4:31; 10:38.
17. İsa’nın vaftizi sırasında Baba, Oğul ve mukaddes ruh neredeydiler? Üçü bir miydi?—Matta 3:16, 17.
18. Diriltilmiş İsa’nın, göklerdeki mevkii nedir?—Resullerin İşleri 7:55, 56; Romalılar 8:34; Koloseliler 3:1; İbraniler 12:2.
19. İsa’yı bu yüksek mevkie kim getirdi?—Filipililer 2:9-11.
20. Bu gerçek, İsa’yı Tanrı mı, yoksa evrende Tanrı’dan sonraki ikinci kişi mi yapar?—I. Korintoslular 11:3; Filipililer 2:9-11.
21. Evrenin En Üstün Egemeni kimdir?—Tesniye 3:24; Resullerin İşleri 4:24-27; I. Korintoslular 15:28.
Alıntı:
Paolo´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=257284#post257284)
pardon,
Sayın Paolo yerine Natan yazmışım... :)
digeri_1
26-11-2009, 10:17
Doğrudur, ben de benzer düşünüyorum.K.ruh bilinçli bir varlık değildir.
Onun Ruhu'dur .
Jesus-Christ
21-10-2012, 21:40
Merhaba Matilda;
Kutsal ruh kişisel bir varliktir. Kutsal ruh, kişiliği olmayan bir güç değil, tanırsal bir kişidir. Grekcede ruh için kullanilan kelime nötr olmazsına karşin incilde kutsal ruh eril olarak niteleniyor. (Yuhanna 16:13) o kişisel bir aracidir( Yuhanna 14:16; vb. )Ayni zamanda Pavlus bu ruhu kederlendirmekten de bahsediyor.
Ayni zamanda Tanrisal bir varlik olduğunu da söylemiştik. Baba oğulla birlikte yani Tanrisal öze sahip olduğundan sevgiye ve övgüye de layıktır. (Matta28:18; 2.korint. 13:14; Efes 4:4-6 ayetler) Ayni zamanda yaratici ve kurtarici rolü de vardir ve bu yönüyle tanri olarak dile getirilir( Eyüp 33:4; Mezmur 51:10; Hez. 37:14 vs.)
Saygilarimla