PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yüz milyonlarca yıllık evrim değişiyor

metee
22-11-2009, 10:17
Dev balinaları yiyorlar

http://www.yazete.com/pics/news/201120092223380998415_2.jpg

Bilim okyanusların diplerinde yaşayan yeni bir canlı türünün keşfiyle şoke oldu.

Okyanusun derinliklerinde yaşayan bir solucan türü, ölü dev balinaları yiyerek besleniyor.

Bilim insanları okyanusların diplerinde yaşayan yeni bir canlı türünün keşfiyle şoke oldu. Keşfedilen garip okyanus solucanlarının ağız ve gözleri olmamasına rağmen ölü balinaları bulup yiyor.

KEMİK SOLUCANI ALARMI

Bilim insanları henüz türü bile bilinmeyen garip deniz canlısını hangi sınıfa koyacaklarını bilemiyor. Okyanusun derinliklerinde keşfedilen garip canlıların ilk kez 2002 yılında, ABD'nin Kaliforniya eyaleti açıklarında keşfedilen kemik solucanlarının bir türü olduğuna inanılıyor.

Kemik solucanlarının üzerinde yıllardan beri araştırma yürüten Kaliforniya Monterey Körfezi Akvaryum Araştırma Enstitüsü bilim insanları, eti yiyen solucanların yeme özelliğini incelemek için 2004-2008 yılları arasında denize 5 balina gövdesi bıraktı.

Bir süre sonra ortaya çıkan görüntü bilim dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. Balinadan geriye bir tek iskeletler kalmıştı.

LARVADAN OLUŞUYORLAR

Bilim insanları kemik solucanlarının larva halinde okyanus dibinde gezindiğini, ölü deniz canlılarına rastladıklarında ise bu canlıların kemiklerine girdiklerini açıkladı. Kemiklere kök salan ve ağaç gibi uzantılar çıkaran kemik solucanları, bilim insanlarının düşüncesine göre kemiklerdeki proteinler ile besleniyor.

Bilim insanları dişi olan kemik solucanlarının, kök saldıktan sonra dokunaçlarını erkek olarak geliştirdiklerini ve burada üretilen yumurtalar ile döllenme yaşandığını açıkladılar.

YÜZ MİLYONLARCA YILLIK EVRİM

DNA incelemeleri sonucunda şu ana kadar 5 kemik solucanı türü keşfedildi. 45 milyon yıl önce evrim geçirdiklerine inanılan solucanların yeni keşif ile 12 tür daha içerebileceği ve evrimlerinin 130 milyon yıl önceye dayanabileceği belirtildi.

Kaynak: Hürriyet, Mynet, Yazete

Saygımlarımla MeTeE

oldschool
22-11-2009, 18:38
zaten hep 'inanılan' şeylerden başımıza geliyor belalar. bunların da 45 milyon yıl önce evrimleştiğine 'inanılıyormuş'. bundan sonra 'inanılmayan' furyası başlatmak gerek.

ugorur
22-11-2009, 18:53
zaten hep 'inanılan' şeylerden başımıza geliyor belalar. bunların da 45 milyon yıl önce evrimleştiğine 'inanılıyormuş'. bundan sonra 'inanılmayan' furyası başlatmak gerek.

Sayın oldschool

Bilimde kesinlik yoktur. Eldeki bulgularla en doğruya ulaşma çabası vardır. Bilim ile dini karıştırmayın.

Saygılarımla
Umurcan Görür

oldschool
22-11-2009, 19:06
Sayın oldschool

Bilimde kesinlik yoktur. Eldeki bulgularla en doğruya ulaşma çabası vardır. Bilim ile dini karıştırmayın.

Saygılarımla
Umurcan Görür

savgili ugorur,

yazdıklarımdan nasıl bilim ile dini birbirine karıştırdığımı çıkardığınız anlamadım. ben sadece başımıza neler geliyor manasında bişeyler yazmak istemiştim o kadar. ayrıca, bilimde nasıl kesinlik yoktur, biraz örneklermisiniz?

sevgiler...

ugorur
22-11-2009, 19:15
savgili ugorur,

yazdıklarımdan nasıl bilim ile dini birbirine karıştırdığımı çıkardığınız anlamadım. ben sadece başımıza neler geliyor manasında bişeyler yazmak istemiştim o kadar. ayrıca, bilimde nasıl kesinlik yoktur, biraz örneklermisiniz?

sevgiler...

Sayın oldschool

Bilim sürekli kendini geliştiren ve daha doğruya evrilen bir kavramdır. Bu gün öğrendiğimiz yeni bir bilgi tüm bilimsel verileri bir anda değiştirebilir. Bu yüzden bilimde kesinlik yoktur, geldiği nokta vardır. O noktada asla sabit kalmaz.

Ama dinler sabittir, kendilerini geliştirmezler, gerekirse insanları o noktaya çekmeye çalışırlar.

Bu yeni keşfedilen tür sayesinde eski 45 milyon yıllık olduğu bildisinin yanlış olduğu -ki bunun nedeni daha keşfedilmemiş bu türlerdir- ve yeni türleri katınca bunun 120milyon yıl olduğu bilgisi veriliyor. Yarın başka bir kemik solucanı türü daha bulurlarsa bunun sayesinden bu süre değişe bilir.

Saygılarımla
Umurcan Görür

oldschool
22-11-2009, 19:49
Sayın oldschool

Bilim sürekli kendini geliştiren ve daha doğruya evrilen bir kavramdır. Bu gün öğrendiğimiz yeni bir bilgi tüm bilimsel verileri bir anda değiştirebilir. Bu yüzden bilimde kesinlik yoktur, geldiği nokta vardır. O noktada asla sabit kalmaz.

Ama dinler sabittir, kendilerini geliştirmezler, gerekirse insanları o noktaya çekmeye çalışırlar.

Bu yeni keşfedilen tür sayesinde eski 45 milyon yıllık olduğu bildisinin yanlış olduğu -ki bunun nedeni daha keşfedilmemiş bu türlerdir- ve yeni türleri katınca bunun 120milyon yıl olduğu bilgisi veriliyor. Yarın başka bir kemik solucanı türü daha bulurlarsa bunun sayesinden bu süre değişe bilir.

Saygılarımla
Umurcan Görür

cevap için teşekkürler,

ben de şimdiye kadar din vs. inançların (ilgi alanım değildir) kabul, bilimin ise kesin olduğunu zannediyordum. demek yanlış bilip, yanlış öğretiyormuşuz.

saygılar...

ugorur
22-11-2009, 19:58
cevap için teşekkürler,

ben de şimdiye kadar din vs. inançların (ilgi alanım değildir) kabul, bilimin ise kesin olduğunu zannediyordum. demek yanlış bilip, yanlış öğretiyormuşuz.

saygılar...

Sayın oldschool

Benim anlatmak istediğim ve sanırım anlatamadığım olay bilimsel bilgiler kesin değildir. Ama bilimin kendisi kesindir. Bundan 100 yıl önceki bilimsel bilgileri şimdikileri karşılaştırısanız çoğu bilginin değiştiğini görürsünüz.

Bundan 20 yıl önce 9 gezegen var deniyodu şimdi 10.su bulundu. Kim bilir daha neler öğreneceğiz. Ama dinler dogmadır, dogmalar değişmez öyle kalırlar. Bu doğrudur der ve kendisini değiştiremez. Dinler kesinlik içerirler.

Umarım bu sefer demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Saygılarımla
Umurcan Görür

oldschool
22-11-2009, 20:07
Sayın oldschool

Benim anlatmak istediğim ve sanırım anlatamadığım olay bilimsel bilgiler kesin değildir. Ama bilimin kendisi kesindir. Bundan 100 yıl önceki bilimsel bilgileri şimdikileri karşılaştırısanız çoğu bilginin değiştiğini görürsünüz.

Bundan 20 yıl önce 9 gezegen var deniyodu şimdi 10.su bulundu. Kim bilir daha neler öğreneceğiz. Ama dinler dogmadır, dogmalar değişmez öyle kalırlar. Bu doğrudur der ve kendisini değiştiremez. Dinler kesinlik içerirler.

Umarım bu sefer demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Saygılarımla
Umurcan Görür

demek istediğnizi çok iyi anladım, aynı şeyleri farklı lisanlarda sölüyoruz.

saygılar...

İvan Karamazov
22-11-2009, 20:19
.

Bundan 20 yıl önce 9 gezegen var deniyodu şimdi 10.

plütonun gezegenlikten çıkarılmasıyla 8'e düşmüştü; ne zaman 10'a çıktı? :)

ugorur
22-11-2009, 20:24
plütonun gezegenlikten çıkarılmasıyla 8'e düşmüştü; ne zaman 10'a çıktı? :)

Sayın İvan Karamazov

Xeyna buldular bide. Ayrıca Plüton'un sıfatı gezegen değil küçük gezegen oldu. Yani oda bir nevi gezegen sayılır :) .

Saygılarımla
Umurcan Görür

İvan Karamazov
22-11-2009, 20:31
cüce olanları sayacak oursak sayı 13'e yükseliyor o halde şimdilik. ayrıca IAU da gezegenlerin sayısını 8 olarak kabul ediyor. :)

oldschool
22-11-2009, 21:07
iki tane daha yoldaymış, onları da katarsak hesap baya bi karışacak...