PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CERN'de Yine Yeni Yeniden

mitch
22-11-2009, 13:05
CERN'de büyük deney başlamak üzere

http://www.teknolojivebilim.com/resim/hardon-b.jpg

Yüzyılın deneyini yürüten Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinden (ANAM-European Organization for Nuclear Research (Cern)) sözcü James Gillies, bir proton parçacık demetinin çarpıştırıcıya ev sahipliği yapan 27 km uzunluğundaki tünelde birkaç dakika döndürüldüğünü söyledi. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ), 14 ay aradan sonra tekrar çalıştırılmış ve bu denemelerin başarılı olması halinde deneyin ne zaman yapılacağı açıklanmamıştı.
Deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi verilecek. Bu ışın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alacak. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor.
14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar değerindeki Hadron Çarpıştırıcısı, ilk geçen yıl çalıştırılmış, ancak bir ton helyumun tünele sızmasına yol açan elektrik bağlantısı arızası yüzünden sistem kapatılmıştı.
Bu ay başında da bir kuşun düşürdüğü ekmek parçası veya kırıntılarının BHÇ'de "küçük" bir ısınmaya yol açan bir kısa devreye neden olduğu belirtilerek, bunun üzerine sistemin kendini kapattığı açıklanmıştı.

-Musluman-
22-11-2009, 13:57
bunlar cidden boş işler.rabbim kuran-ı kerimde,dünyanın nasıl oluştuğunu araştırın diye bir emir vermemiş.bu yüzden böyle gereksiz deneylere ihtiyacımız yok.dünyanın ve canlıların nasıl oluştuğunu merak ediyorsan aç iki satır kuran oku sonra rabbine şükür ve dua et.ahirete gittiğimizde sorgu meleği karşımızda olduğu zaman bize dünyanın başınımı soracak,hayır.

wiperandcleaner
22-11-2009, 16:19
-Musluman- sen Müslüman mısın?

ugorur
22-11-2009, 16:19
Sayın -Musluman-

Sabah sabah beni çok güldürdünüz. Uçan Spagetti Canavarı'da sizi güldürsün emi.

Saygılarımla
Umurcan Görür

-Musluman-
22-11-2009, 17:23
ben komik bişey söylemedim.kuranda bir ayet gösterin,dünyanın başını bulun diye.cernden önce ben bulacam başını.

-Musluman-
23-11-2009, 00:09
-Musluman- sen Müslüman mısın?

Ben söylediğim herşeyi kuran ayetlerine dayandırıyorum.Reformist müslümanlar gibi işime gelen ayeti kabul edip,işime gelmeyeni kabul etmememizlik yapmıyorum.Siz gerçek müslüman görmemişsiniz,beni şaka sanıyorsunuz.

lolepet
23-11-2009, 00:46
ya arkadaşım sen ya dalga geçiyorsun yada harbiden beni gülmekten kırıp geçiren klasik müslümanlardansın... hıhıhı :D

-Musluman-
23-11-2009, 00:56
tövbe yarabbim dalga geçer gibi bir halim mi var?

wiperandcleaner
23-11-2009, 01:04
Ben söylediğim herşeyi kuran ayetlerine dayandırıyorum.Reformist müslümanlar gibi işime gelen ayeti kabul edip,işime gelmeyeni kabul etmememizlik yapmıyorum.Siz gerçek müslüman görmemişsiniz,beni şaka sanıyorsunuz.

Vah dostum vah.

Reformizmle söylediklerinin ne alakası var!

Senin inandığın peygamber eşyanın hakikatini öğrenmek adına dua eden bir peygamber değil mi?

Evrenin oluşumunu araştırmak herkesten çok onun takipçilerine yakışmaz mı?

Her sözünü kurana dayandırdığını söylüyorsun ama şu alıntıda bile bunu tekzip eden sözler var ne olacak şimdi :whip:

"Reformist müslümanlar gibi işime gelen ayeti kabul edip,işime gelmeyeni kabul etmememizlik yapmıyorum"

Bir ayeti kabul etmeyen kişiye başına "reformist" sıfatınıda eklesen nasıl "müslüman" diyebilirsin?

Hani her sözün kurana dayanıyordu :whip:

Dinini öğrenmeden dinin adına böyle sözler söylemeki benim gibi birisi çıkıp sana "-Musluman- sen Müslüman mısın?" diye sormasın :whip:

lolepet
23-11-2009, 14:53
niye sustun müslüman :D

vartor
23-11-2009, 19:15
Dinini ogrenmege gitmistir, iki dakikadan gelir:)

ozgur_beyin
23-11-2009, 22:21
yahu şu cern hayırlısıyla bitsin. kurandan ne mucizeler çıkacak. merak eidyorum.

KızıL
27-11-2009, 02:40
CERN deneyi yeniden başladı..

http://haber.sol.org.tr/sites/default/files/imagecache/makale_genel/images/cern-lhc.jpg

Evrenin oluşumu sırasındaki ortamı yeniden oluşturmaya ve fiziğin önemli teorik başlıklarını sınamaya çalışan ünlü CERN deneyi uzun bir aradan sonra tekrar başladı.

Avrupa (http://haber.sol.org.tr/haberleri/avrupa) Nükleer Araştırma Merkezi (CERN (http://haber.sol.org.tr/haberleri/cern)) yaptığı bir açıklamayla, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) kullanarak ilk defa iki proton demetini eşzamanlı olarak hızlandırarak çarpıştırmayı başardığını duyurdu. Bu aşamada esas amacı protonların çarpıştırılmasından ziyade oluşturulan demetlerin senkronizasyonu olan deney için CERN Genel Müdürü Rolf Heuer, "kısa sürede bu aşamaya gelinmesi büyük bir başarıdır" dedi.
Kalibrasyon amaçlı bu ilk aşamada parçacıklar 450 GeV (milyar elektron volt) enerji ile hızlandırılıyor; amaçlanan yıl sonuna doğru bu enerjiyi üç katına çıkartarak 1.2 TeV enerji değerlerine ulaşmak. Bilim insanlarının evrenin oluşumu sırasında saniyenin trilyonda biri kadar sürede gerçekleştiğini varsaydıkları Büyük Patlamayı simüle edebilmeleri için amaçladıkları değerler ise 7 TeV derecesinde. Parçacıkların hızlandırılması için kullanılan bu enerjinin artması, daha nitelikli ve sonuç alıcı çarpışmaları gözlemlemek için zorunlu olarak kabul ediliyor.
Geçtiğimiz yıl Eylül ayı içerisinde büyük bir tanıtım kampanyasıyla duyurulan ama başladıktan 9 gün sonra elektrik (http://haber.sol.org.tr/haberleri/elektrik) sistemindeki bir hasardan dolayı son ondört aydır tamiri süren CERN deneyi ile süpersimetri, karamadde, antimadde, evrenin oluşumu gibi büyük fiziksel teorilerin sınanması amaçlanıyor. Yapımı 8 yılda tamamlanan ve esas olarak Atlas, CMS, Alice, LHCb isimli dört dedektör sisteminden oluşan sistem, yaklaşık 6 milyar dolara maloldu.
(soL - Dış Haberler)

basitrasin
20-01-2010, 17:29
Herkese selam.
Bu gün (20.01.2010) saat 22:20 de TRT 2 de, (Küçük Muhteşemdir) programı var.
Cern deneylerinden ve atom altı parçacıklarından bahsediyor.
İlgilenen arkadaşlara tavsiye ederim.
Saygılarımla.