Orijinalini görmek için tıklayınız : Başbakan'ın Dersim açıklaması
basitrasin
24-11-2011, 00:02
Herkese Selam.
Başbakan'ın Dersim açıklaması.
Türkiyede yaşanan ilklerden biri daha.
Umarım diğer siyasi aktörler de bu tarz açılımlarda bulunurlar.
Konuşmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
dha.com.tr (http://www.dha.com.tr/haberdetay.asp?Newsid=236398)
Hoşça kalın.
Akp haber servisinin Turan Dursun temsilcisi sundu.
Başbakan acaba 6-7 Eylül olayları için, Maraş, Çorum, Sivas için de özür dileyecek mi? Yoksa her zamanki samimiyetsizliği ve tiksindiriciliği ile Chp'yi köşeye sıkıştırabilmek için mi uğraşıyor? Malum, Dersim'den Tayyip efendiye oy çıkmıyor.
Bu arada Chp durumu akil adamlarının sayısı biraz daha fazla olsa lehine bile çevirebilirdi. Çünkü olayların esas kahramanı İsmet İnönü değil Celal Bayar'dı. Celal Bayar da kilimcinin kör oğluydu tabi.
Maras Corum ve Sivas katliamlarinin hepsi tsk ve diger guvenlik guclerinin gozetiminde gerceklesen devlet operasyonlariydi. Ilginc olan Corum ve Maras katliamlarinda iktidarda chp varken Sivas katliaminda Inonu'un oglu basbakan yardimcisiydi. Dersim katliamini yoneten konutan ise bizzat M.K kendisidir. Bunu genelkurmay zaten inkar etmiyor.
Akp haber servisinin Turan Dursun temsilcisi sundu.
Başbakan acaba 6-7 Eylül olayları için, Maraş, Çorum, Sivas için de özür dileyecek mi? Yoksa her zamanki samimiyetsizliği ve tiksindiriciliği ile Chp'yi köşeye sıkıştırabilmek için mi uğraşıyor? Malum, Dersim'den Tayyip efendiye oy çıkmıyor.
Bu arada Chp durumu akil adamlarının sayısı biraz daha fazla olsa lehine bile çevirebilirdi. Çünkü olayların esas kahramanı İsmet İnönü değil Celal Bayar'dı. Celal Bayar da kilimcinin kör oğluydu tabi.
Bir moderator olarak söylemleriniz yakışmıyor. Her ne kadar, tök sözlü olursanız olun.
Başbakan bahsettiğiniz olaylarla ilgili de özür dilese başka heybenizden ne taş dökülcek onu da merak ettim.
Doğru olana layığını vermeyen, hiç bir zaman doğru yolda ilerleyemez, kimseye de doğru yolu gösteremez.
Saygılar
Ilginc olan Corum ve Maras katliamlarinda iktidarda chp varken Sivas katliaminda Inonu'un oglu basbakan yardimcisiydi
İki doğru bir yanlış Jadı.
Çorum olaylarında hükümet "kerhen milliyetçi cephe" hükümeti idi. MSP ve MHP'nin dışardan desteklediği "o kış gelmesi mümkün" komünizmi engelleme girişimiydi ve başbakan da Demirel idi.
Diğer ikisi doğru. Tabi buradan çıkardığın sonucu sormayacağım, başım belaya girmesin :)
Başbakanın şimdilik Sivas, Maraş gibi katliamları dile getirip özür dilemesine de pek gerek yok bence.
Madem devlet adına özür diliyorsun ve bu konuda da 'samimi' olduğunu iddia ediyorsun.. Bu konuyu bir adım daha ileri taşıman gerekir ki, herkes senin samimi olduğunu anlasın.
Her ne kadar Dersim'de bazı etnik unsurlar baskın olsa da, mezhep olarak bir homojenlik söz konusudur.. Tamamına yakını Alevi'dir bu insanların.
Bugün hali hazırda bir Alevi sorunu vardır.. Zorunlu din dersleri, cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşması, diyanet işleri ve Alevilere yönelik devletin sistematik bir şekilde ötekileştirme çabası gibi konular bir sorun olarak duruyor.
Madem sen bu knuda samimisin, bu sorunları da aynı iradeyle çözebilmen gerekir.
Ama Dersim için özür dileyen bu insanların/partinin, daha düne kadar -özellikle orta anadoluda- yaptığı mitinglerde Alevileri aşağılayan, ötekileştiren ifadelerine rastlıyoruz.
Yine de tüm bu yaptıklarına rağmen (seçim havasıdır, oy peşindedir vs. bir şekilde görmezden gelinebilir), eğer sen bu sorunların üzerine gidersen, gerçek bir samimiyet sınavı vermiş olursun.
Ama aynı çizgide devam ederlerse, zaten malumun ilanı olarak bilinen, her zaman ki gibi CHP'yi hangi numaralarla sıkıştırırım, zor durumda bırakabilirim mücadelesini görmüş oluyruz.. Tabii CHP'nin basiretsizliğinden dlayı, bu konuda da epey başarılılar, haklarını vermek lazım.
Ha bir de Ak Parti tarafından, Dersim katliamında emir-komuta zincirinin bir parçası olarak 'görev' yapan Sabiha Gökçen'in adı havaalanından silinmesi önerilirken, isim olarak Maraş, Çorum katliamlarında önemli pay sahibi olan Muhsin Yazıcığlu gibi birini önermekten de geri durmuyorlar.
Hani ne oldu samimiyetinize?.. Yoksa bu samimiyet, konu Kemalistler olunca mı ortaya çıkıyor sadece?
Basbakan'in Dersim ozru konusundaki samimiyetini sorgulamak bence mantiksiz. Cunku Alevilerin akp konusunda tavri bellidir. Rte onlardan oy alamayacagini bilecek kadar tecrubeli bir siyasetci ve bunu soylerken politik hesaplar yaptigini dusunmek gercekten insanlik disi bir nefret iceriyor. . Bir basbakan olarak insani acidan yapmasi gerekeni yapmis sadece. Bunu hareketi bile takdir edemeyecek kadar gozu domus insanlarla polemige girilmemesi konusunda ben forum katilimcilarini uyarmak isterim kendi adima
Bu senenin dahilî işleri noktai 'nazarından
size ehemmiyetle bahsetmeğe değer bir mevzu
vardır, o da Dersim meselesidir. Dersimde bir
ıslahat programımız vardır, bu program yürümektedir.
Yol, köprü, karakol ve mekteb inşası
suretile. Geçen sene askerî harekât yapıldı. Bu
bütün teferrüatile her kesin malûmudur. Bu sene
de programa göre askerî harekâtın geçen seneye
nazaran, burada bu sene daha fazla kuvvetlerimiz
toplanmıştır, bir kaç yerde de ufak
tefek müsademeler olmuştur. Dersim için tatbik
etmekte olduğumuz programın icabı olarak
bu meseleyi sureti katiyede halletmek ve
Dersim denilen işi sureti katiyede tasfiye etmek
için alacağımız bir tedbir daha vardır.
Yakmda ordumuz Dersim havalisinde manevralar
yapacaktır. Bu münasebetle ordu Dersim
için vazife alacak ve umumî bir tarama hareketile,
tedib kuvvetlerine müzahir olaraktan, bu
meseleyi kökünden söküb atacaktır (Bravo sesleri,
sürekli alkışlar).
Arkadaşlar, Dersimliler ne istiyorlar? Dersimli
kurunu vustaî bir zihniyetli orada oturub
şakavet yapmak istiyor, mal çalacağım, ilişmeyeceksiniz,
diyor, adam öldüreceğim, kanunî
takibat yapmayacaksınız diyor, silâhla gezeceğim,
müsamaha edeceksiniz diyor, vatanî mükellefiyetlerimi
ifa etmeyeceğim, imtiyazlı bir insan
olarak hepinizin muvacehesinde dolaşacağım
diyor. Bilinmesi lâzımgelen bir hakikat
vardır ki, Cumhuriyet böyle bir vatandaş tanımryor
(Bravo sesleri, sürekli alkışlar). Cumhuriyet,
külfette olduğu kadar nimette, nimette olduğu
kadar külfette müsavi ve seyyan muameleye
tâbi insanlardan mürekkebdir (Bravo sesleri,
sürekli alkışlar).
Bu hakikat anlaşılmcaya kadar kuvvetlerimiz
orada filen bulunacaktır. Eğer ellerinde bulunan
silâhı teslim ederler ve Cumhuriyetin emirlerine
inMyad ederlerse kendileri için yapacağımız
şey, muhabbetle göğsümüzü açıb derağuş
etmektir. Bu yapılacaktır. Dersimliler sesimizi
işitmelidir. Bu kürsüden akseden her sadayı,
kendi menf aatlanna göre, muhakeme etmelidirler.
Bizim sesimizde şefkat olduğu kadar kudret
de vardır (Alkışlar). Bu ikisinden birisini
intihab etmek kendilerine aiddir, bilmelidirler
ki, şefkatimiz de kahrımız da boldur.
İBRAHİM DEMÎRALAY (İsparta) — Bütün
dünya bilmelidir.
BAŞVEKİL CELÂ BAYAR (Devamla) .......
...................
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
5. Dönem 26. Cilt 83. Birleşim - Sayfa 507
Başvekil Celal Bayar'ın konuşması (İcra vekilleri Muemelatı alt başlığı )
Tabii canım.. Yerel seçimler öncesinde Dersim'de dağıtılan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi 'şeffaf' olmayan yardımları, diğer adıyla 'sadaka'yı da iyi biliyruz biz.
http://secim.haberler.com/2009/sonuc.asp?il=tunceli
Hiçbir tabana sahip değilken, nasıl bu kadar yüksek oy almıştı o zamanlar?
Başbakanın şimdilik Sivas, Maraş gibi katliamları dile getirip özür dilemesine de pek gerek yok bence.
Madem devlet adına özür diliyorsun ve bu konuda da 'samimi' olduğunu iddia ediyorsun.. Bu konuyu bir adım daha ileri taşıman gerekir ki, herkes senin samimi olduğunu anlasın.
Her ne kadar Dersim'de bazı etnik unsurlar baskın olsa da, mezhep olarak bir homojenlik söz konusudur.. Tamamına yakını Alevi'dir bu insanların.
Bugün hali hazırda bir Alevi sorunu vardır.. Zorunlu din dersleri, cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşması, diyanet işleri ve Alevilere yönelik devletin sistematik bir şekilde ötekileştirme çabası gibi konular bir sorun olarak duruyor.
Madem sen bu knuda samimisin, bu sorunları da aynı iradeyle çözebilmen gerekir.
Ama Dersim için özür dileyen bu insanların/partinin, daha düne kadar -özellikle orta anadoluda- yaptığı mitinglerde Alevileri aşağılayan, ötekileştiren ifadelerine rastlıyoruz.
Yine de tüm bu yaptıklarına rağmen (seçim havasıdır, oy peşindedir vs. bir şekilde görmezden gelinebilir), eğer sen bu sorunların üzerine gidersen, gerçek bir samimiyet sınavı vermiş olursun.
Ama aynı çizgide devam ederlerse, zaten malumun ilanı olarak bilinen, her zaman ki gibi CHP'yi hangi numaralarla sıkıştırırım, zor durumda bırakabilirim mücadelesini görmüş oluyruz.. Tabii CHP'nin basiretsizliğinden dlayı, bu konuda da epey başarılılar, haklarını vermek lazım.
Ha bir de Ak Parti tarafından, Dersim katliamında emir-komuta zincirinin bir parçası olarak 'görev' yapan Sabiha Gökçen'in adı havaalanından silinmesi önerilirken, isim olarak Maraş, Çorum katliamlarında önemli pay sahibi olan Muhsin Yazıcığlu gibi birini önermekten de geri durmuyorlar.
Hani ne oldu samimiyetinize?.. Yoksa bu samimiyet, konu Kemalistler olunca mı ortaya çıkıyor sadece?
C.Bayar'ın konuşmasını asarken gözümden kaçmış bu iletiler.
tam imzalık olmuş, eline sağlık sangre.
Basbakan'in Dersim ozru konusundaki samimiyetini sorgulamak bence mantiksiz. Cunku Alevilerin akp konusunda tavri bellidir. Rte onlardan oy alamayacagini bilecek kadar tecrubeli bir siyasetci ve bunu soylerken politik hesaplar yaptigini dusunmek gercekten insanlik disi bir nefret iceriyor. . Bir basbakan olarak insani acidan yapmasi gerekeni yapmis sadece. Bunu hareketi bile takdir edemeyecek kadar gozu domus insanlarla polemige girilmemesi konusunda ben forum katilimcilarini uyarmak isterim kendi adima
Saçmalamann için sana para mı veriyorlar? Amacın Chp'yi köşeye sıkıştırmak olduğunu görmemek için ne lazım? Bugün devlet eliyle yapıldığı bilinen bir sürü katliam var. Neden onlar için de özür dilemiyor?
Jadı, senin ne yapmaya çalıştığını sahiden anlamıyorum ben. Hani bir gazetede ya da çok tıklanan bir haber portalında yazsan ve padişah yazdıklarını her beğendiğinde sana bir kese altın verse yaptıkların benim açımdan anlamlı hale gelecek. Neyi kaçırıyorum ben acaba? Alevileri mitinglerinde aşağılamaktan geri kalmayan bu adam durduk yere özür dileyince hangi zihin takvime bakıp eniştesinden yana kıllanmaz?
Inanin dunyanin hicbiryerinde Alevilik kadar bir mezhebin siyasete alet edildigine inanmiyorum. Gozlemledigim diger tuhaflik bu katliamin gundeme gelmesinden en cok Aleviler rahatsiz oluyor. Aslinda bir halk katliama ugradiginda bunu elinden geldigince butun dunyaya duyurmak ve en azindan bir ozur dilenmek isterler(bkz: Ermeniler mesela). Bu vakada bunun tam tersi oluyor. Eksi sozlukte falan bakiyorum en cok Aleviler neden aciyorsunuz bu mevzuyu diye sinirleniyorlar. Sasilacak sey
Kim diyor 'Neden bu mevzuyu açıyrsunuz?', veya 'Konuşacak bir sürü şey varken bu konu konuşuluyor' diye?
Dersim katliamıyla yüzleşmek tüm siyasetçilerin, akademisyenlerin, yazarların sorumluluğudur.. Tam da tartışılması gereken zaman, bu zamandır zaten.
Başka yerlerden duyduğun şeyleri, neden biz iddia etmişiz gibi yazıyorsun Jadı?.. Bu şekilde iddia ettiklerinin doğru olacağını felan mı düşünüyorsun?
Bu topicte şu ana kadar kim yazmış yukarıda iddia ettiğin tarz bir yazıyı?
Hayir da sangre su var. Birincisi, bu denli buyuk bir katliama maruz kalan bir halk psikolojik olarak bundan cok kotu etkilenir. Ikincisi, eger dunya bu katliama karsi duyarsiz kalmaya devam ederse kendinin degersiz oldugu duygusuna kapilir.O yuzden de sesini herkese duyurmak ister. Aslinda olenlerin sayisi 30 ile 100 bin arasidir. Boyle bir katliamin devlet tarafindan taninmasi ve en azindan ozur dilenmesi bile karsilik olarak ofke uyandiriyorsa ben artik buna ne denir bilemiyorum.
Bir de ben şu Celal Bayar mevzusunu hiç anlamıyorum.. Bu konuda Murtedd ve Frodo dile getirmişler.
Celal Bayar sırf Demokrat Parti'nin kurulmasına öncülük eden bir şahsiyet diye Kemalist ideolojiden ayrı bir kişiliği mi vardır?
İnönü'ün M.Kemal ile zaman zaman ters düştüğü bilinen bir durumdur.. Fakat Bayar M.Kemal ile zıtlaşan biri olsa Başbakanlığa getirilir miydi?
Zaten Demokrat Parti'nin kurulma aşamasında ve sonrasında da CHP'nin resmi ideolojisinden radikal anlamda kopan biri değildi.. Menderes'in aşırılıklarını dizginleyen ve İnönü ile her zaman orta yolu bulmaya çalışan bir insandı.
Sanki Ak Partinin, Erdoğan'ın öncülü gibi bir pozisyona konumlandırmak hiç doğru değil.. Bence CHP'nin böyle bir şey yapmaması da isabet olmuş.
Hayir da sangre su var. Birincisi, bu denli buyuk bir katliama maruz kalan bir halk psikolojik olarak bundan cok kotu etkilenir. Ikincisi, eger dunya bu katliama karsi duyarsiz kalmaya devam ederse kendinin degersiz oldugu duygusuna kapilir.O yuzden de sesini herkese duyurmak ister. Aslinda olenlerin sayisi 30 ile 100 bin arasidir. Boyle bir katliamin devlet tarafindan taninmasi ve en azindan ozur dilenmesi bile karsilik olarak ofke uyandiriyorsa ben artik buna ne denir bilemiyorum.
Konunun halka (Alevi kesime) nasıl yansıdığı konusunda haklı olabilirsin.. Ben yorumları pek okumadım.
Ama bu konu bizim tartıştığımızın dışında bir konu bana kalırsa.. Bu katliamın siyasi alandaki yerinden çok, siyasi alandaki tartışmanın halka nasıl yansıdığı ile ilgili.
Bizim şu anda bu topicte tartıştığımız şey ise bambaşka bir konu.
Inanin dunyanin hicbiryerinde Alevilik kadar bir mezhebin siyasete alet edildigine inanmiyorum. Gozlemledigim diger tuhaflik bu katliamin gundeme gelmesinden en cok Aleviler rahatsiz oluyor. Aslinda bir halk katliama ugradiginda bunu elinden geldigince butun dunyaya duyurmak ve en azindan bir ozur dilenmek isterler(bkz: Ermeniler mesela). Bu vakada bunun tam tersi oluyor. Eksi sozlukte falan bakiyorum en cok Aleviler neden aciyorsunuz bu mevzuyu diye sinirleniyorlar. Sasilacak sey
Abartmissiniz sayin Jadi. Her toplulukta, o topluluga dair ikiye ayrilmis dusunceler vardir.
Ozur gundeme getirilsin tabi ama;
Sizin gibi dusunmeyen Ermeniler de var, ve bu insanlarin o doneme iliskin sozleri yenilir yutulur cinsten de degil, bu da isin bir baska dusunulecek yonu...
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=422329#post422329
Konunun halka (Alevi kesime) nasıl yansıdığı konusunda haklı olabilirsin.. Ben yorumları pek okumadım.
Ama bu konu bizim tartıştığımızın dışında bir konu bana kalırsa.. Bu katliamın siyasi alandaki yerinden çok, siyasi alandaki tartışmanın halka nasıl yansıdığı ile ilgili.
Bizim şu anda bu topicte tartıştığımız şey ise bambaşka bir konu.
Hayir konuyla cok alakali. Ortada insanlik disi bir katliam var ve bazi kesimler bunun gundeme gelmesinden rahatsizlik duyuyor. Dunyanin hicbir yerinde boyle bir vakaya rastlayamazsin. Inan aslinda ben de bu katliam hakkinda hicbisey yazmak istemiyorum. Oyle bir hale geliyor ki ben sanki dersim bahanesiyle MK'e saldiriyorum hissiyati veriliyor. Devamli surette daha baska katliamlardan da bahsediyorum ama sadece Alevi katliamlarinda konu korkunc siyasi bir tarafa cekiliyor. Onlar belki katledilen kendi insanlarina karsi kati yurekli olabilirler ama biz ayni vicdansizligi sergilemek zorunda miyiz? Bir kadin takip eden askerler sesini duymasin diye aglayan bebegini suya batirip bogmus mesela. Bu boyutta korkunc bir vahset yani
Dersimde katliamı Kemalistler yapsın, özürü Tayyip dilesin... Haydi diyelimki tayyip bir elin parmakları sayısında tunceli oylarına ayak yapıyor olsun; iyi ama bugüne kadar CHP lilerin zaten bu konuyu açıp özür dilemesi gerekmez miydi? Üstelik alevilerin hakim olduğu bir parti haline gelmişken..? Ama Aleviler kendi katillerini o kadar sevip benimsemiş ve hatta onunla aynileşmişler ki bulundukları parti ismiyle çatışabilecek konuma gelme ve mazlum edebiyatı kartından elde ettikleri rantı yitirme refleksiyle dersim denince napacaklarını şaşırıyorlar.Bu yüzden dersim hep gizli kalmalı, gayrıresmi edebiyatın sömürgen rantçılarına gaz veren unsur olmalı. Evet Dersim konuşulsun, ama mecliste değil, militan duyguların körüklendiği gayrıresmi ideolojik oturumlarda, öğrencievlerine vs. Hele hele bunu resmi ağıza taşıyan kişi başbakan sıfatlı alevi olmayan biriyse bu rantın da, gazın da imhası demektir. basın feryadı o halde !!
ayyascemil
24-11-2011, 04:55
Rte onlardan oy alamayacagini bilecek kadar tecrubeli bir siyasetci ve bunu soylerken politik hesaplar yaptigini dusunmek gercekten insanlik disi bir nefret iceriyor.
:) Bu gerçekten iyiymiş.
Evet tecrübeli bir siyasetçi
Konuşma metnine baktınız mı bilmiyorum, Dersim konusunda özür dilediği kadar CHP'yi özür dilememekle suçlamış
Alevi Kürt oylarının CHP değil BDP'ye gitmesinin kendi açısından daha karlı olacağını biliyor
CHP özür dilerse batıdan dilemezse doğudan oy kaybedeceği için güzel bir iki ucu b.. değnek durumuna düşmüş oluyor, hak etmiyor da değiller
Ama bu durumun siyasi olarak RTE'nin gayet işine geldiği görmek isteyenler için apaçık ortadadır.
Sadece insan sevgisine göre davranan bir kişi iyi bir siyasetçi olamaz
İnsana değer vermediği düşünülen bir kişi de iyi bir siyasetçi olamaz
Kendi çıkarlarına göre davranıp bunu da insan sevgisine büründüren kişi iyi bir siyasetçi olur
Ama CHP gibi bir partinin karşısında çok iyi olmaya gerek yok, adamlar yapabilecekleri tüm beceriksizlikleri yapıyor ve ideolojik tutarsızlıkları sürdürmeye devam ediyorlar
Dersimde katliamı Kemalistler yapsın, özürü Tayyip dilesin... Haydi diyelimki tayyip bir elin parmakları sayısında tunceli oylarına ayak yapıyor olsun; iyi ama bugüne kadar CHP lilerin zaten bu konuyu açıp özür dilemesi gerekmez miydi? Üstelik alevilerin hakim olduğu bir parti haline gelmişken..? Ama Aleviler kendi katillerini o kadar sevip benimsemiş ve hatta onunla aynileşmişler ki bulundukları parti ismiyle çatışabilecek konuma gelme ve mazlum edebiyatı kartından elde ettikleri rantı yitirme refleksiyle dersim denince napacaklarını şaşırıyorlar.Bu yüzden dersim hep gizli kalmalı, gayrıresmi edebiyatın sömürgen rantçılarına gaz veren unsur olmalı. Evet Dersim konuşulsun, ama mecliste değil, militan duyguların körüklendiği gayrıresmi ideolojik oturumlarda, öğrencievlerine vs. Hele hele bunu resmi ağıza taşıyan kişi başbakan sıfatlı alevi olmayan biriyse bu rantın da, gazın da imhası demektir. basın feryadı o halde !!
Aslinda Rte bu ozuru siyasi hesaplar guderek dilemis bile olsa muhaliflerin ve Alevilerin verdigi reaksiyon kabul edilebilir gibi degil bence. Dersim katliaminda askerler yeni gelinlere tecavuz etmis, kucuk cocuklari bile dipcikle oldurmusler, adamlarin kafasini kesip resim cektirmisler. Kacip kurtulmaya calisanlari da Sabiha ablamiz kimyasal bomba ile halletmis. Adamlar hala boyle seylerle atamizin sevgisini kalbimizden sokemezsiniz falan diyorlar. Dersimliler torunlarinin bu hallerini gorse utancindan kahrolurdu herhalde. Stockholm sendromu bile bu hallerini aciklamaya yetmiyor bence
http://www.timeturk.com/tr/2011/11/24/dersim-katliaminin-yasayan-taniklar-anlatiyor.html
spartacus
24-11-2011, 19:22
Kimin ne dediği, demediğinden ziyade bu konuda gösterilen tavrı olumlu buluyorum. Erdoğan'ın yaklaşımı da bence olumludur("Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum" ). Eksik, gedik, başka türlü şeyler görüyorsak, izlenmesi gereken yol zemini zenginleştirmek olmalı. Ha hayır efendim, başkasıda söylese bu olaylar vahşet olayları değildir diyen varsa, bu bakış açısının, bu konu ile ne uzak, ne de yakın ilişkisi-bağı yoktur denebilir. Yani Erdoğan'ın yerinde başkasıda olsa yorum değişmeyecektir.
AlbatrosS
24-11-2011, 20:19
Dersim hattı zatında bildiğimiz ''soykırım'' tanımına haiz bir olaydır. Ne amaçla söylenirse söylensin, ne kadar eksik yönleri olursa olsun ''özür'' eylemi tebrik edilesidir.
Dersim Ermeniler'den sonraki en sistematik soykırımdır. Bir kültür-tarih-coğrafya resmen silinmek istenmiştir. (Çıban-başı)
Dersim KEMALİST BARBARLIĞIN bu topraklara en büyük yadigarlarından biridir.
Dersim bizzat ATATÜRK'ÜN planladığı yahut ortak olduğu... Ermeni soykırımı ve sürgünleriyle birlikte HİTLER'e ilham veren en muhteşem(!) projelerimizden biridir.
Dersim öncülleri ve ardıllarıyla birlikte bugünlere kadar özenle getirip var ettiğimiz KÜRT SORUNU REALİTE'sinin en acı dönemeçlerinden biridir.
Dersim ezberleri ve klişeleri bozan ve bu ülkede en büyük sorunun TÜRK(LÜK) SORUNU olduğunu ortaya koyan ibret vesikasıdır.
Dersim on yıllardır bilinip de bilmemezlikten gelinen ''sosyal bir tecahül-i arif'' sanatı; KEMALİST KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN tecessüm ettiği en biricik noktalardan biridir.
Kemalizmin 100 yıllık proje ve aklı şu satırlarda cisim bulan ''"Başbakanı tebrik ediyorum. Dili, üslubu ve açıklamasıyla memleketimizin ve milletimizin birliğinin temeline dinamit koymuştur. Herkesi birbirine düşman etmeyi, birbirine düşürecek yolu açmayı başarmıştır. Sayesinde tarihimizi de öğrendik. Geriye söylenecek ne kaldı? Başbakanın bir sonraki adımı nedir? Bu kampanyanın nihai amacı nedir?"
http://www.haberler.com/gursel-tekin-den-basbakan-erdogan-a-sayesinde-3144756-haberi/
devasa bir tutulmadır.
Deniyor ki ''dersim'deki barbarlık ve soykırım'' bizi bölmez; ama bunu konuşmak ''birlik ve bütünlük''e zarar verir???
Böylece ''birlik ve bütünlük''ten barbar ordularının insanlığın ırzına geçmesi, zorla kaynaştırılması (http://haber.gazetevatan.com/Haber/413050/1/Gundem) olduğunu anlıyoruz.
Bu öylesine gözü dönmüş ve vahşi bir ''ideal''dir ki, gerçeğin haşmeti ve aleni ışığı karşısında bunu ancak ''şizoid'' bir karşı duruşla görmezden gelebilir.
Dersim'deki vahşet ve barbarlık o derece iğrenç ve tiksindiricidir ki, bu ''ayıbı''n üstünü örtmek için en kallavi-cilalı ''yalanlar'' icat etmek zorundadırlar: Buna göre ''isyan'' vardır, devletse yalnızca gereğini yapmıştır.
(http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/19314080.asp)
Dersm'e iyi bakın, Yumoş Ninem'in söylediklerini, Tunceli Kanunu, ''DERSİM RAPORU''(1998, KAYNAK YAY.) İyi okuyun. Adına medeniyet denen ve 80 küsur yıldır acı-kan ve zulümden gayrısını vaat etmeyen ''şizoid ulus mirası''nı iyi tanıyın.
Kemalizm, bizzat kurucu unsurlarıyla ''tarihin çöplüğüne'' sepetlenmelidir. Hatta mümkünse nasıl Avrupa'da NAZİZİM yasaklandıysa, bizde de ''kemalizm'' yasaklanmalıdır...
Aslinda Rte bu ozuru siyasi hesaplar guderek dilemis bile olsa muhaliflerin ve Alevilerin verdigi reaksiyon kabul edilebilir gibi degil bence. Dersim katliaminda askerler yeni gelinlere tecavuz etmis, kucuk cocuklari bile dipcikle oldurmusler, adamlarin kafasini kesip resim cektirmisler. Kacip kurtulmaya calisanlari da Sabiha ablamiz kimyasal bomba ile halletmis. Adamlar hala boyle seylerle atamizin sevgisini kalbimizden sokemezsiniz falan diyorlar. Dersimliler torunlarinin bu hallerini gorse utancindan kahrolurdu herhalde. Stockholm sendromu bile bu hallerini aciklamaya yetmiyor bence
http://www.timeturk.com/tr/2011/11/24/dersim-katliaminin-yasayan-taniklar-anlatiyor.html
jadı siz yarışmaya hangi gezegenden katılıyorsunuz? merak etmeye başladım doğrusu. Olayın mağdurlarının sizden farklı olarak bildiği bir gerçek var ise o da bugün oynananların geçmişte katledilenlerin kemiklerinin üzerinde tepinmekten öteye gitmediğidir.
Yok dersimliler aleviler neden seslerini çıkarmıyormuş! saray soytarıları tepinmeye başladığında mı Dersim olayları hatırlandı zannediyorsunuz. Adamlar 70 yıldır beni neden ödürüyorsun sorusunu bile yöneltecek muhatap bulamıyor. Can havli ile imdat çağrısında bulunduğunda da vatan hainleri devleti dışarıya şikayet ediyor,hala feodal düzeni savunuyorlar,yok şıhlarının ağalarının etkisinden kurtulamamışlar diye travma üstüne travma yaşamaya devam ediyor..
Kimin kime sevgisinden kime ne, kimin atası neresine yapışmış da sökülmemiş kimin umurunda. Nasıl bir tutukluk yaşıyor iseniz anlayanlara 2011 ömer çelakıl ödülü verilmesini önerecektim! Sabiha Gökçe'in kurbanlar arasında olduğu da mı hiç aklınıza gelmiyor. Kim bilir Dersimin evlatlık verilen kızlarından ne cevherler kazandırdılar! vatana millete.. siz de Sabiha Ablanızın talihsiz öyküsü üzerinde tepinin.. Yok edilen Dersimliler düzen karşısında çaresizce savrulan torunlarından eminim utanç duymazlardı. Bu trajediden arta kalanların davranış şekillerine neden olanlar insanlık adına yeterince utanç verici çünkü..
Sunni-Turk ulus devlet projesi icerisinde Kurt kizilbaslara yonelik klasik ittihatci katliamlarindan birisidir Dersim. Bu olayi yok isyandi yok feodalizm ile mucadeleydi diye aciklamaya calismak imkansiz cunku katliamin boyutlari ortada (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1070007&Date=19.11.2011&CategoryID=77)
Dersimli Alevilerin bu konuda katillerinden yana tavir koymalari ise bir universite arastirma tezi olmasi gereken bir durum. Buna dair ne desek bos veya az kalir.
jadı bu genelleme huyundan vazgeçsen nasıl olur? katilinden yana tavır koyan dersim alevisi 657'ye tabi iken, CHP başkanlığına atanan devlet memurundan bahsediyorsun herhalde.Kendisi Dersim vekili bile değil. bu nedenle "Dersimli Aleviler" diye araştırma tezi fikriniz komik. Asıl siz bu başbakan dili ile konuşmayı nasıl başarabiliyorsunuz bunu tez konusu yapmak lazım!
Bak hele mağribiler ne bulmuş da paylaşmıyorlarmış.
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1070470&Yazar=AHMET
jadı bu genelleme huyundan vazgeçsen nasıl olur? katilinden yana tavır koyan dersim alevisi 657'ye tabi iken, CHP başkanlığına atanan devlet memurundan bahsediyorsun herhalde.Kendisi Dersim vekili bile değil. bu nedenle "Dersimli Aleviler" diye araştırma tezi fikriniz komik. Asıl siz bu başbakan dili ile konuşmayı nasıl başarabiliyorsunuz bunu tez konusu yapmak lazım!
Bak hele mağribiler ne bulmuş da paylaşmıyorlarmış.
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1070470&Yazar=AHMET
Tamam genellemedim. Dersim'de chp kazanip duruyor o yuzden soyluyorum biraz. Orada bdp dururken neden chp'ye oy verdiklerini anlamiyorum. Daha bes on yil oncesine kadar Tunceli esittir terorist diye ogretiyorlardi bize. Hemserim bile olsa ben olsem o partiye oy vermezdim
kilimanjaro
25-11-2011, 12:37
Jadi, söyler misin Atatürk düşmanlığından ne zaman vaz geçeceksin. Bir ateist Atatürk'e sövse hemen ateist oluyorsun. Ayni şeyi bir dinci yobaz yapsa hemen anında yobazların safındasın. Bir liberal, bir marksist, bir komünist böyle bir densizlik yapsa anında ya komünistsin, ya ya marksist, ya da liberal...
Sahi sen nesin Jadi? Ateist misin, dinci yobaz mısın, sosyalist misin, marksist misin, komüsist misin, yoksa liberal misin? Lütfen söyle artık sen nesin, necisin? Seni birgün orda, birgün burda, birgün başka yerde görmekten gözlerim şaşı oldu...
Haaa anladııım, çok kurnazsın çoook... Tebdil-i kıyafet geziyorsun. Sen hem hepsi sin, hem hiçbiri!... Sen, Atatürk'ü kim karşısına alırsa onunlasın!...
Desene dostlar derya deniz ama düşman tek!...
Şimdi anladım senin ne olduğunu... Sen ne o sun, ne de bu, sen ATATÜRK DÜŞMANISIN...
GÖZÜNE, DİZİNE DURSUN...
Konuya renk katması adına bir makaleyi paylaşmak isterim...
Dersim belgeselini yasaklayan AKP'ydi / PINAR ÖĞÜNÇ
Gerekiyorsa diyen başlayan özür olur mu? Resmi özür, iktidar partisinin il başkanları toplantısında mı dilenir? Somut karşılığı olmayan özür, ne kadar özürdür? Sadece tarihe mal edilemeyecek Türkleştirme politikası hâlâ diriyken özür ne kadar tutarlıdır? Ağızdan çıkan yine de tarihi bir kelime midir?
Başbakanın Dersim özrü ve samimiyeti konuşulurken ‘Dersim 38 belgeselinin başına gelenler de bu tartışmaya dahil olmalı. Neden?...
Demirel şöyle diyor: Devlette devamlılık esastır. Ulus inşa sürecinde yaşanan bu katliamın failini bugünün CHP'si gibi göstermek, olayı kriminalize etmektir. Dink davasında sadece tetikçiyi yargılamaya benzer. Anadil tartışmaları, KCK tutuklamaları sürerken, insanlar Zerdüşt diye aşağılanırken böyle bir özür, ihtiyacımız olan yüzleşmeyi sağlamaz. Devlet Türkleştirme programı üzerine kuruludur ve program hâlâ yürürlüktedir. Reddetmeden özür olmaz.
Olur mu?
Devamı > http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1070588&Yazar=PINAR&Date=25.11.2011&CategoryID=98
Umarim gunun birinde ulkemiz daha da gelisecek ve basbakan Ermeni soykirimi icin de ozur dileyecek. Ben bunun olacagina cok inaniyorum. Umarim o zaman da soylerken samimi olup olmadigini konusuyor olmayiz. Bu o kadar anlamsiz bisey ki
spartacus
25-11-2011, 17:38
Sadece -baba!-dayı- Tayyip'i değil, bu tarafıda dinlemek lazım. Yani olay ile bu foseptik ortamlı magazin siyasetçilerinin sümkürmelerini, tükürüklerini, ayırmak gerekiyor. Birincisi olumlu bir adımdır, ikincisi ise üzerinden rant sağlamak gibi bir niyet göze çarpıyor. Üçüncüsü ise gündem değiştirme çabası olabilir(malum ortadoğu üzerinde terör estirme gayretlerinde geldikleri aşama ortada...)
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1070509&Date=25.11.2011&CategoryID=78&Rdkref=6
NEDEN AÇIKLANMIYOR BU BELGELER
Demiştim ki tarihimizde acı çeken çok insan var. Cemil Meriç, Nazım Hikmet gibi.. Sanatçıların ne kadar acı çektiğini biliyoruz. Demiştim ki devletin arşivinde kim bilir ne belgeler var. Neden açıklanmıyor bu belgeler.
"TARİHİMİZLE YÜZLEŞELİM DEDİK"
Biz 2002’den sonra ‘tarihimizle yüzleşelim’ dedik. Ama siz kabul etmediniz.
Konuya renk katması adına bir makaleyi paylaşmak isterim...
Dersim belgeselini yasaklayan AKP'ydi / PINAR ÖĞÜNÇ
Gerekiyorsa diyen başlayan özür olur mu? Resmi özür, iktidar partisinin il başkanları toplantısında mı dilenir? Somut karşılığı olmayan özür, ne kadar özürdür? Sadece tarihe mal edilemeyecek Türkleştirme politikası hâlâ diriyken özür ne kadar tutarlıdır? Ağızdan çıkan yine de tarihi bir kelime midir?
(...)
Demirel şöyle diyor: Devlette devamlılık esastır. Ulus inşa sürecinde yaşanan bu katliamın failini bugünün CHP'si gibi göstermek, olayı kriminalize etmektir. Dink davasında sadece tetikçiyi yargılamaya benzer. Anadil tartışmaları, KCK tutuklamaları sürerken, insanlar Zerdüşt diye aşağılanırken böyle bir özür, ihtiyacımız olan yüzleşmeyi sağlamaz. Devlet Türkleştirme programı üzerine kuruludur ve program hâlâ yürürlüktedir. Reddetmeden özür olmaz.
Söylenmesi gerekenleri gayet net şekilde söylemiş yazar.
Samimiyetten yoksun bu özür. Mağdurlar da gayet farkındalardır bunun. Daha nesini beğenmiyorlar diyenler Tayyip'in susitimal edemeyeceği hiç birşeyin olmadığını unutmuş gibi yapıyorlar, bunu görmezden geliyorlar. Neden böyle yaptıkları da herkesin malumu, o yüzden parmaklarıma acıyor, burada kesiyorum.
Anahtar kelime şu: Samimiyet!
Padişah hazretleri burada özür dilerken tamamen siyasi amaçlar güdüyor. Ölenler, geride kalanlar, sürgündekiler umrunda değil. Bir adamın dokuz senedir söyledikleri ve yaptıkları arasında taban tabana zıt şeyler varsa ve daha önce de pek çok hassasiyeti susistimal ettiyse, şu anda aynını yaptığına kesin gözüyle bakılabilir. Özrü bile özür gibi değil:
Özür dilemek gerekiyorsa imiş...
Bundan ötesi fasa fiso, yandaş zırvalamasıhatta deli saçması...
Demiştim ki tarihimizde acı çeken çok insan var. Cemil Meriç, Nazım Hikmet gibi.. Sanatçıların ne kadar acı çektiğini biliyoruz. Demiştim ki devletin arşivinde kim bilir ne belgeler var. Neden açıklanmıyor bu belgeler.
Yuzlesmemiz gereken Ali Sukru cinayeti gibi, Hintli muslumanlarin yolladigi paralarin nasil harcandigi gibi, Mustafa Suphi gibi, hic arastirilmamis, yargilanmamis o kadar cok saibe var ki. Su an itibariyle akp'nin bunlari yargilayip mahkum ettirebilecek guce sahip oldugunu zannetmiyorum. Belki ileride mumkun olabilir bunlar diye umut edelim
Jady, seni birçok forumda görüyorum. Anladım, Atatürk'ten hiç hazzetmessin. Fakat o gün konjektürde Atatürk'ün elinde müthiş yetkiler var ve bunları keyfiyeten kullanma imkanı varken, o, bunu reddetmiş ve elinden geldiği kadar millete bağlı kalmaya çalışmıştır.
Örneğin, son mesajında Hintli ve Pakistanlı müslümanların bize gönderdiği paraların nerelerde harcandığını sormuşsun. Bu paranın büyük bir kısmının İş Bankası'nın kuruluşunda harcandığını herkes bilir. Peki şimdiki Başbakan'ın Libyalı muhaliflere 300 milyon dolar göndermesini nasıl açıklayacaksın? Üstelik bu paranın İş Bankası'ndaki gibi geri dönüşümü de sözkonusu değil.
Şimdi, Başbakan'ın Dersim İsyanı ile ilgili açıklamalarına ilişkin mesajlara bakıyorum da, kimse bu açıklamaların bugünkü konjektürle ilgisi olup olmadığı üzerinde bile durmaya gerek görmüş.
Bence Başbakan'ın Dersim İsyanı ile ilgili açıklamalarının bir özür dilemekten çok, bugünkü konjektürle doğrudan ilgisi vardır. O hem yakında Suriye'de patlayacak bir savaşta güneydoğudaki kürtlerin dağılmaması için böyle bir tedbir almış, hem de geçmişte "Dersim'de isyan olmamıştır" diyen Kılıçdaroğlu'nu alt edip bunu oya tahvil etmek istemiş olmalıdır. Fakat bunlardan daha önemli bir şey varsa, o da Türkiye'nin % 50'lilik oyuna sahip cemaat ve tarikatlere teslim olmuş olmasıdır.
Asıl komedi, bu. Eğer ileride bu komedi sonuçlanmazsa "Abi, beni deliğe süpürmeyin!" diyen bu çapsız yöneticilerle Türkiye'nin başı daha çok ağrıyacaktır. Ha ben mi? Ben bu adamlara yani AKP'ye hayatımda hiç oy vermedi ve vermeyeceğim de.
Umarım, buradaki hiçbir tartışmacı AKP'ye oy vermemiştir. Aksi takdirde, onlarla tartışmak gereksizdir.
Ve şunu da söylemeli; birisinin böyle bir konuyu muhalifini köşeye sıkıştırmak amacıyla yani tamamen siyasi kaygılarla gündeme getirip bundan kendine fayda sağlamaya çalışması, Dersim'de yapılanlardan daha az insanlık dışı değildir.
AlbatrosS
25-11-2011, 22:29
Sadece -baba!-dayı- Tayyip'i değil, bu tarafıda dinlemek lazım. Yani olay ile bu foseptik ortamlı magazin siyasetçilerinin sümkürmelerini, tükürüklerini, ayırmak gerekiyor. Birincisi olumlu bir adımdır, ikincisi ise üzerinden rant sağlamak gibi bir niyet göze çarpıyor. Üçüncüsü ise gündem değiştirme çabası olabilir(malum ortadoğu üzerinde terör estirme gayretlerinde geldikleri aşama ortada...)
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1070509&Date=25.11.2011&CategoryID=78&Rdkref=6
NEDEN AÇIKLANMIYOR BU BELGELER
"TARİHİMİZLE YÜZLEŞELİM DEDİK"
Biz 2002’den sonra ‘tarihimizle yüzleşelim’ dedik. Ama siz kabul etmediniz.
Ghandi'nin bu mevzuda en az Tayyip kadar ''samimiyetsiz'' olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki Dersim'i gündeme getiren şey, bildiğim kadarıyla CHP Tunceli vekili Aygün'ün basına verdiği bazı demeçlerdir.
Tabanında bazı iyi niyetli sosyal demokratlar olduğunu düşünsem de CHP elitist beyaz Türklerin partisidir. Dahası devlet partisidir. Böylesi bir yüzleşmeyi cesaretle ve tutarlı biçimde gerçekleştireceklerini düşünmek CHP'nin ''kemalizmi terk etmesi'' gibi bir şeye inanmak olur.
Sevgili Sparta;
Bence Kemalizm'i Tayyip'ten önce biz tarihe gömelim. Tayyip'in CHP'nin meclis dışı yahut etkisiz kalmasını istediğini hiç sanmam. Varlığını CHP'YE epey borçlu olduğu ortada.
Öncelikle şu ''cumhuriyetin kazanımları, laiklik vb'' zırvalıkları tarihe gömüp bunların kemalistlerin ağzında sakızdan başka bir halt olmadığını teşhir edelim. Zira AKP bu kemalistlerden çok daha ''laik'' bir parti bana kalırsa. Üzgünüm ama kemalistler olduğu sürece CHP bir otuz yıl muhalefet AKP de iktidar kalabilir.
Kemalistler iyice terbiye edilmelidir ki, sıra islamcılar da gelsin yahut meydan erlere kalsın yalnızca.
Herkese Selam.
Başbakan'ın Dersim açıklaması.
Türkiyede yaşanan ilklerden biri daha.
Umarım diğer siyasi aktörler de bu tarz açılımlarda bulunurlar.
Konuşmaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
dha.com.tr (http://www.dha.com.tr/haberdetay.asp?Newsid=236398)
Hoşça kalın.
Daha özür dilenecek, hesap sorulacak çok şey var bence.
Kılıçtardoğlu devlet arşivlerinin açılmadığını iddia ediyor(dersim katliamıyla ilgili). Neden açılmıyor arşivler, sebep ne olabilir?
Dersim'den özür dilenmişmidir yada bu iş mümkünmüdür .Kimse hayal görmesin Dersim'den asla özür dilenmeyecektir.
Dersimden özür dilemek ne demektir.Ben Dersim'den özür diliyorum demenin veya ben devlet adına özür diliyorum demenin bir anlamı varmıdır.
1937-38 yıllarına kadar devlet otoritesi Dersim'de neredeyse hiç denecek kadardı.O yıllarda devlet otoristesini tesis etmek için Dersim'e asker sokuldu.Eğer bir özür dileniyorsa bu devlet otoritesini getirdik kusura bakmayınla olmaz.Ne yani 1937 de Dersim'e giren asker Dersim'den çekilecekmidir.Devletin otoritesi Dersim'den çekilecekmidir.Devletin kurumları ilgamı edilecektir.Daha geçen hafta Dersim bombalanmadımı Dersimin neredeyse her karış toprağında çatışmalar yaşanmıyormu Dersimde hala devlet otoritesine isyan edenler öldürülmüyormu.Devletin özrü nasıl olur çıkıp devlet adına özür diliyorum kusura bakmayın demeklemi olur.Kalbini kırdığın arkadaşınızdan özür dilemiyorsunuz sonuçta.
Anahtar kelime şu: Samimiyet!
Padişah hazretleri burada özür dilerken tamamen siyasi amaçlar güdüyor. Ölenler, geride kalanlar, sürgündekiler umrunda değil. Bir adamın dokuz senedir söyledikleri ve yaptıkları arasında taban tabana zıt şeyler varsa ve daha önce de pek çok hassasiyeti susistimal ettiyse, şu anda aynını yaptığına kesin gözüyle bakılabilir. Özrü bile özür gibi değil:
Özür dilemek gerekiyorsa imiş...
Bundan ötesi fasa fiso, yandaş zırvalamasıhatta deli saçması...
Katiliyorum.
Maalesef o gercekci samimiyet yok ortada.. Sadece olen insanlar uzerinden siyaset yapma cabasi..
Belgesel'i yayinlatmiyorsun.
Bu da yetmedi simdi kalktin Dersim ile somuru yapiyorsun. Sen gozunun onundeki Diyanet vasitasiyla, hic degilse kendi iktidar oldugun surecte de zaten Alevileri somurdun. Kendi kadrolarinda, senin bilmemneyine uye olmayan Allah yok diyenleri, Aleviyim diyenleri disladin.
Ozur konusunun siyaseten bir davranis oldugu fazla siritiyor.
Jady, seni birçok forumda görüyorum. Anladım, Atatürk'ten hiç hazzetmessin. Fakat o gün konjektürde Atatürk'ün elinde müthiş yetkiler var ve bunları keyfiyeten kullanma imkanı varken, o, bunu reddetmiş ve elinden geldiği kadar millete bağlı kalmaya çalışmıştır.
Örneğin, son mesajında Hintli ve Pakistanlı müslümanların bize gönderdiği paraların nerelerde harcandığını sormuşsun. Bu paranın büyük bir kısmının İş Bankası'nın kuruluşunda harcandığını herkes bilir. Peki şimdiki Başbakan'ın Libyalı muhaliflere 300 milyon dolar göndermesini nasıl açıklayacaksın? Üstelik bu paranın İş Bankası'ndaki gibi geri dönüşümü de sözkonusu değil.
.
Basbakan'in bilmem nereye yolladigi paranin Hintlilerden gelen yardim ile alakasi yoktur. Hintlilerin halifeyi kurtarmak icin yolladigi parayla M.Kemal sahsi ozel bankasini kurmustur. Sanki bu banka hep devlet bankasiymis gibi lanse edilir ama bu gercek degil. Sahsa ait ozel bir bankadir.
Bir de kemalistler hep M.Kemal'in mirasini devlete biraktigini, o yuzden yolsuzluk sayilmayacagini soyler. Ben buna soyle bir ornek vereyim. Siz is bankasi hisselerini bana verin, ben olmeden once onu akp'ye vasiyet edecegim. Nasil fikir? (dipnot: is bankasi hisselere devlete degil chp'ye vasiyet edilmis)
Herneyse, Hintlilerden gelen yardim dosyasi arastirildigi takdirde ortada buyuk bir yolsuzluk oldugu ortaya cikar ve bu hisselerin chp'den geri alinip ve Pakistan'a tazminat odeme durumumuz ortaya cikabilir.
O yuzden polemik yapmayalim, kimsenin hirsizligini ortbas etmeye de calismayalim. Su an icin ne sistem, ne de halkin %20'si bu denli derin tartihsel yuzlesmelere hazir degiller. Ama yakin bir gelecekte bu dosyalarin hepsi aratirilacak ve suclular mahkum edilecektir
Baslik konusuyla ilgilii guzel bir yazi veriyorum
http://www.iktibasdergisi.com/news_detail.php?id=6661
Herneyse, Hintlilerden gelen yardim dosyasi arastirildigi takdirde ortada buyuk bir yolsuzluk oldugu ortaya cikar ve bu hisselerin chp'den geri alinip ve Pakistan'a tazminat odeme durumumuz ortaya cikabilir.
Ben ömrü hayatımda senin kadar saçma sapan, senin kadar lüzumsuz bir insan görmedim Jadı.
Neymiş efendim Pakistan'a tazminat verirmişiz... Makbuz falan var mıymış? Ya da senet mi imzalanmış? Ya da gelen paralar hilafeti kurtarın diye verilmiştir, aksi halde geri alınır şeklinde bir anlaşmamı varmış? Pakistan mı varmış o zaman? Niye Pakistan? Belki de paraların çoğunu eski Hindistan'ın (bugünkü Hindistan + Pakistan) bugünkü Hindistan kısmında kalanlar göndermiştir? Bütün Müslümanlar Pakistan kısmına geçmedi ya, hiç mi kalmadı Hinduların arasında Müslüman? Hindistan ve Pakistana'a ayrı ayrı ne kadar geri ödeyeceğimizin hesabını nasıl yapacağız?
Konuyu, yolsuzluğu falan salla. Senin beynin çürümüş Jadı. Sağlıklı bir aklın üzrünü değil bu zırvaların. Halla halla, nasıl bir yaşam formusun sen ya?
Ps: Ben Mustafa Kemal'in o paraları karıynan kızlan yediğini tahmin ediyorum. Sİz demeden ben diyeyim. Hatta oğlanlarala da yemiş olabilir (Bkz. Rıza Nur'un yazdıkları). Daha ne kadar alçaklaşacaklar, sen de ne kadar onları buraya taşıyacaksın merakla beklemekteyim. :D
Hintlilerden gelen yardim parasyla ilgili dosya hicbir zaman arastirilmis degil. Eger arastirilirsa ne gibi hukuksal yaptirimlarin olabilecegine dair bir tahmin ortaya koydum ve bu cok klas arkadasimiz bana cevaben "beynin curumus" hakaretini uygun gordu.
Murted, senin minik beyninin almadigi sey su: Bu yolsuzluk hicbir zaman sorusturulmadi. Ayni Ali Sukru ve Mustafa Suphi cinayetleri gibi. Bu dosyalarin arastirilmasi halinde nelerin gundeme gelecegini konusmak beyin curumuslugu degildir. Ama istersen bana ataturk dusmani yakistirmasini yapabilirsin. Zeka seviyene yakisan tutum bu olur
Beni senin lacivert versiyonlarınla karıştırdın. Yolsuzluk falan mevzu değil burada. Burada mevzu senin hezeyanların, obsesyonun, lüzumsuzluğun...
Pakistan'a tazminat verilecekmiş. Hayal gücüne bak!
Sorun ne biliyor musun?
Star dediğin gazete marketlerde bedava dağıtılan hükümetin yayın organı tarzında bir gazete. Komple iktidar güdümlü ve her kim finanse ediyorsa iktidarla al gülüm ve gülüm ilişkisi içinde. Açıp bir kere okursan Zaman'dan farkını göremezsin.
İşte böyle bir gazetede yazan adamlar satın alınmış adamlardır. Mehmet Altan, Fehmi Koru gibiler iyi kalemler muhtemelen daha az paraya daha tarafsız medya kuruluşlarında çalışabilirler. Ama sanırım bazı şeyler tatlı. Niyet okumak mı? Hayır, değil.
Senin kafanın basmadığı şey şu: Bu adamlar eğer cumhuriyeti, Kemalizmi eleştirdikleri gibi onları aratmama yolunda adım adım giden dinci vesayetini de eleştirseler başımın üzerinde yerleri olacak. Sevan Nişanyan meslea. Zaman zaman kantarın topuzunu kaçırsa da çok doğru şeyler söylüyor ilk dönem Cumhuriyeti ve Kemalizmi eleştirirken. Ama yeri geldi mi dincisine napıyonuz kardeşim diyebiliyor. Yani bu adam gerçek bir demokrat, gerçek bir liberal ve ben onun samimiyetinde şüphe etmiyorum. Çünkü adam eleştirirken kimin yaptığına değil ne yaptığına bakıyor sayın sivri.
Ama bu liberal takılan her devrin adamları Kemalizme saldırdıkları gibi Akp faşizmine ses çıkarmadıkları gibi bazı şeyleri olduğundan iyi göstermek gayretindeler. Aç oku bunların bedava dağıtılan gazetlerinde yazdıklarını.
Beynine muhtemelen gereğinden az kan gittiği için beyin hücreleri oksijen sıkıntısı çeken arkadaşım, iki yanlış bir doğru etmiyor. Askeri vesayet, Kemalist geçinen oligarşinin uygulamaları kötü de dinci vesayeti farklı bir şey mi?
Bugün eğer askeri vesayet sürseydi sen eminim onların avukatlığını yapacaktın. Darbecilere karşı çıkansa biz olacaktık. Sen değil, kesinlikle sen değil...
O minik beyninin içine ısrarla sokmadığın şey yanlış bizim için yanlıştır; kimin yaptığından bağımsız olarak. Öncekilerinki yanlışsa, bugünkülerinki o kadar de yanlıştır. O kadar samimyetsizdir. Biz de yanlışa yanlış deriz dötümüzün yediği ölçüde.
Akp faşizmine karşı çıkanları darbeci ilşan etmen ise senin üçüncü bir yol olmayacağını idrak edememenle ilgili. Frodo'nun benzerini dediği gibi sen Japon'a Arap dersen ben sana o Japon derim. Bu kadar basit. Bunu da anlayamıyorsan ya beyninde organik bir problem var ya da trollük yapıyorsun.
Kapasite sorunu olan beyninden söz konusu çöplüklerden edindiklerinden birazını sil ve yerlerine şunu sok:
12 Eylül'de darbecileri alkışlayanlar bugünkülerdi. İktidardakilerdi. Darbeden sonra yükselen bugün artık kendi burjuvasını oluşturmuş olan yeşil sermayeydi. Darbenin mağduru olanlar ve darbeye karşı çıkanlarsa bugün Akp faşizmine karşı çıkanlarla büyük oranda aynı kişiler. Sen zannediyor musun ki rantını kaybeden Kemalistler, militaristler sadece karşı çıkıyorlar Akp'ye?
Ama sen tüm cehaletin, tüm pişkinliğinle onları bile darbe yanlısı olarak sunuyorsun ki (Basındaki insanları liberallerden soğutan her devrin adamlarının yaptığı da bu ve bunlar da darbeden pek de güzel faydalananlardan.) aslında seni ciddiye almak bile lüks oluyor. Ama işte zaman zaman sineğin küçüklüğüyle tiksindiriciliği ters orantılı olabiliyor.
Hiç bir halt bilmiyorsun ama her bir halta maydonoz olma ateşiyle yanıp tutuşuyorsun.
Hintlilerden gelen yardim parasindan bahsedenlere karsilik akp argumanini getirmen aslinda senin samimiyetsizligini gosteren bisey. Sanki bunlar birbirini notralize eden durumlarmis gibi ama akp'de suraya su parayi yolladi diyorsunuz. Butun savunma stratejiiz iki yanlistan bir dogru cikarmak uzerine zaten.
Hintlilerden yardim toplanirken bu oyle keseye para atmak seklinde olmamistir elbette. Milyonlarca dolarlik bir yardimdan bahsediyoruz biz burada. Elbette genis capli bir yardim kampanyasi baslatilmisti. Toplanan yardim karsiligi makbuz kesilmis, basinda yankilari yer almisti. Ve bu paranin ne amacla toplandigi belliydi ama akibeti asla sorusturulmadi. Ben bu yolsuzlugun sorusturulmasi halinde olasi hukuksal sonuclarindan bahsediyorum, adam bana bir kamyon hakaret ediyor. Bu foruma mod alinirken nasil kriterlere bakildigini bilmiyorum ama entelletuel seviyeye hic ozen gosterilmedigi cok asikar bunu cok sayida ornek uzerinden gozlemliyoruz zaten
Ali Sukru mecliste yaptigi en son sert muhalefet dolayisiyla tehdit ediliyor. Hatta MK ile birbirlerinin uzerine yuruyorlar(bunlar meclis zabitlarinda da var). Sonra ortadan kayboluyor ve cesedi bir yerde gomulu olarak bulunuyor. Tanik ifadelerinden yola cikilarak suclunun Topal Osman oldugu ortaya cikiyor ve mecliste hakkinda idam cezasi veriliyor.
Osman bunun uzerine cankaya koskunu basiyor ve orada askerler tarafindan ele geciriliyor. Yarali haldeyken sorgusu alinmadan veya yargilanmadan kafasi kesiliyor, bassiz ceset meclis onunde bir hafta asili bekletiliyor.
Bu iki olay da daha sonra bir hic arastirilmaz. Sanki hic yasanmamis gibi kabul edilmek istenir. Biz bunu dile getirdigimizde "ama akp de sunu bunu yapiyor" diyen sahislarla muhatap olmak zorunda kaliriz. Sanki ben Kemal'in yolsuzluklari arastirilsin ama akp'ninkilerin ustu ortulsun diyormusum gibi. Boyledir bu adamlar, baskalarinin yaptiklarini kullanip kendi atalarinin pisliklerini ortebileceklerini sanirlar. Ama bu dosyalarinda arastirilacagi gunler er veya gec gelecektir. Insanlar bu kadar bilgilendikten sonra bazi seylerin sonsuza dek ortulmesi mumkun olmayacaktir. Askeri diktatorluk rejimini ozleyenler de bu cenerasyon ile birlikte hizli bir azali$a gececekler ve en guzel olani demokratik rejim icerisinde hezimete mahkum bir sekilde hayatlari kafalarini duvarlara vurarak heba olup gidecek. En cok sevindigim sey de bu iste
Başbakan'ın özrünün eleştirel çözümleyici bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Başbakan'ın özür dilemesinin her olayda ve durumda olduğu gibi nedenini-amacını saptamaya yönelik bir tavır alınması, kısır tartışmaların yaşanmasını ve konudan sapılmasını engelleyebilecektir.
Başbakan'ın özür dilemesinin ardında yatan nedenler-amaçlar neler olabilir? Olasılıklar...
- Alevilerin bir kısmı ve özellikle -Dersim eyaleti değil- Dersim'e yönelik siyasal hesaplar.
- Çorum, Kahramanmaraş ve Sivas katliamları ile ilgili adımlar atılacağına dair umut oluşmasını sağlayarak siyasal kazanım sağlamak.
- Kemalizm, Mustafa Kamal ve CHP'ye yönelik hesaplar.
- PKK-BDP-KCK ve MKP'nin bölgedeki siyasal varlığını zedelemek.
- Gündemi değiştirerek insanların beynini meşgul ederken ekonomik ve hukuki değişiklikler gerçekleştirmek.
- Kapitalizmin projesi içerisinde toplumsal kalıpları ve değerleri yok etmek veya içeriğini değiştirmek.
- Kısa ve uzun vadede siyasal hakimiyet adına muhalefete yönelik baskıların arttırılması.
(...)
Ayrıca belirtmek gerekirse kapitalist siyaset mantığı içerisinde çıkarların arttırılabileceği her durumda özür dilemek, darbecilerin yargılanması ve tarihi değiştirmek gibi her tür yaklaşım sergilenebilir.
Ben asla vatandaşın söylediği gibi aynı yolsuzluklar bugün de yapılıyor, geçmiştekileri görmezden gelelim demiyorum.Yukarıdakilerden de Jadı'nın her iletisinin Kemalizm opsesyonun ürünü olduğunu göstermek için bahsettim. Yoksa her kim yolsuzluk yapıyorsa İster Tayyip, ister Atatürk, isterse babam cezasını çeksin. Bu adamların itibarları alınsın ve tarih önünde hırsız olarak anılsınlar.
Hintlilerden gelen yardim parasindan bahsedenlere karsilik akp argumanini getirmen aslinda senin samimiyetsizligini gosteren bisey. Sanki bunlar birbirini notralize eden durumlarmis gibi ama akp'de suraya su parayi yolladi diyorsunuz. Butun savunma stratejiiz iki yanlistan bir dogru cikarmak uzerine zaten.
Ablacım, senin sahiden kafana kan gitmiyor. Yanlış yanlıştır, Akp'de bunu yapıyor deyip nötralize ettiğimi nerden çıkardı? Israrla yapma dediğim şeyi yapıyorsun. Yanlış yanlıştır. Babam da yapsa yanlıştır, dedem de, Mustafa Kemal de...
Harbiden anlamıyor musun, salağa mı yatıyorsun şüphedeyim. Senin obsesyonundan bahsediyoruz burada. Ben nerede Akp de bunu yapmış da bunlar birbirini nötürler dedim? Eğer milletin parasını ya da gelen yardımları kendi keyfi için kullandıysa o Mustafa Kemal'in de canı cehenneme. Oldu mu?
Kendi yaptığınla beni suçlayan bilakis sensin. Eskiden şöyle yapıyorlardı, bu yeni bir şey değil. Akp ile başlamadı bu işler değil hükümetin rezilliklerini basitleştiren, suçu başkalarına atan.
Ayıp ya! İleti yazmadan evvel iki dakika amuda kalk da kafana kan gitsin. her seferinde aynı terane. Bre ahmak, Mustafa Kemal'in yaptığı hırsılzlık olmuş bitmiş. Gün yüzüne çıkarılmasın demiyorum. Çıkarılsın ve eğer hırsızsa atalasının hırsız olduğu bu millet görsün. Lafımız yok buna.
Ama gözümüzün önünde hükümetin de ucundan kenarından dahil oldupu Deniz Feneri varken ve bu konuda üç maymunu oynarken bu bahsettiğin şahıslar hükümetin lehine diye o meseleleri gündemde (İkisini de tutsunlar, ciğerimi yesinler.) tutmak şerefsizlik, köpeklik, alçaklık, döneklik, yavşaklık, döt yalamak, şerefini üç kuruşa satmak değil midir?
Nesini anlamıyorsun? Bence anlıyorsun ama özellikle salağa yatıyorsun.
Kim halkın parasını kendi çıkarı için kullandıysa bu adam babamsa da yerin dibine batsın. Atatürkse de batsın, bensem ben de batayım.
Bunu anlaması bu kadar mı zor? Kafanın çalışmadığını değil iyiden iyiye troll olduğunu düşünme eğilimindeyim.
Kötü kötüdür, B'de yapıyor diye A'nımn yaptığı masum olmaz. A'nın da B'nin de canım cehenneme. A'nın yaptığını gündeme getirirken B'ninkini görmezden gelenin de canı cehenneme. Anladın mı? Bu kadar basit aslında.
Bu yalamaların Deniz Feneri konusunda da çıkıp konuştuklarını görürüz, işte o zaman deriz ki bu adam samimi.
Daha da mevzuyu anlamazlıktan geleceksen -ki anlaşılaması acayip olur, sonuçra klavyede yazı yazabilecek durumdasın.- diyecek sözüm yok. Tek yapabileceğim Kemalizm opsesyonundan kurtulmak için yardım almanı tavsiye etmektir.
Hintlilerden yardim toplanirken bu oyle keseye para atmak seklinde olmamistir elbette. Milyonlarca dolarlik bir yardimdan bahsediyoruz biz burada. Elbette genis capli bir yardim kampanyasi baslatilmisti. Toplanan yardim karsiligi makbuz kesilmis, basinda yankilari yer almisti. Ve bu paranin ne amacla toplandigi belliydi ama akibeti asla sorusturulmadi. Ben bu yolsuzlugun sorusturulmasi halinde olasi hukuksal sonuclarindan bahsediyorum, adam bana bir kamyon hakaret ediyor. Bu foruma mod alinirken nasil kriterlere bakildigini bilmiyorum ama entelletuel seviyeye hic ozen gosterilmedigi cok asikar bunu cok sayida ornek uzerinden gozlemliyoruz zaten
Seni mi yapacaklardı? Hiç bir halt bilmediğim konularda yazmıyorum en azından ben. Sen o sonuçlardan Kemalistlere vurabilmek için bahsediyorsun. O kadar düşünüyorsan heba edilen yardımları, bu kadar rahatsızsan yolsuzluklardan aynını Akp yaptığında da gelip adam akıllı eleştiri yaparsın. ben de derim ki bu insan samimi.
Bunu konuştuk, bir kez daha yineliyorum. Albatross, Freddie, Sangre gibi arkadaşlar da Kemalizmi, Cumhuriyetin ilk dönemindeki yanlışlıkları, darbecileri en sert şekilde eleştiriyorlar. Ama bunlara kimse bir şey demiyor. Bunların senden farkı ne? Bunlar birinin pisliğini görürken diğerininkini görmezden gelmiyor. Eskiden çok kötüydü, şimdi daha az kötü, yanlışlıkları görmezden görelim demiyorlar. Bunlar geçmişi ve geçmiştekileri nasıl eleştiriyorlarsa bugünküleri ve bugünkü yanlışlıkları da eleştiriyorlar aynı sertlikte.
Anladın mı aradaki farkı? Sen samimi değilsin, onlarsa samimi. Sen kişi ve dönemlerle ilgilisin onlarsa bunlardan bağımsız olarak yapılanlardan.
Konu neden buraklara geldi. Çünkü senin yazdığın her iletinin arkasında aynı motivasyon var: kemalizm düşmanlığı. Bunu da yaparken hiç bir ahlaki kaygı gütmüyorsun.
Kemalizm adına yapılan ne kadar yanlışlık varsa hepsi yere batsın. Bizim kimseyi aklama derdimiz yok. Ama sen beyaza kırmızı, sarıya mor dersen biz de doğrusunu söyleriz. Aksine falanca zamanında böyleydi, bunlar hoş görülebilir deyip de iktidarı savunan kişi sensin. Acı ki karşı tarafı kendi oldupğun şeylerle itham eden terbiyesiz de sensin.
Ali Sukru mecliste yaptigi en son sert muhalefet dolayisiyla tehdit ediliyor. Hatta MK ile birbirlerinin uzerine yuruyorlar(bunlar meclis zabitlarinda da var). Sonra ortadan kayboluyor ve cesedi bir yerde gomulu olarak bulunuyor. Tanik ifadelerinden yola cikilarak suclunun Topal Osman oldugu ortaya cikiyor ve mecliste hakkinda idam cezasi veriliyor.
Osman bunun uzerine cankaya koskunu basiyor ve orada askerler tarafindan ele geciriliyor. Yarali haldeyken sorgusu alinmadan veya yargilanmadan kafasi kesiliyor, bassiz ceset meclis onunde bir hafta asili bekletiliyor.
Bu iki olay da daha sonra bir hic arastirilmaz. Sanki hic yasanmamis gibi kabul edilmek istenir. Biz bunu dile getirdigimizde "ama akp de sunu bunu yapiyor" diyen sahislarla muhatap olmak zorunda kaliriz. Sanki ben Kemal'in yolsuzluklari arastirilsin ama akp'ninkilerin ustu ortulsun diyormusum gibi. Boyledir bu adamlar, baskalarinin yaptiklarini kullanip kendi atalarinin pisliklerini ortebileceklerini sanirlar. Ama bu dosyalarinda arastirilacagi gunler er veya gec gelecektir. Insanlar bu kadar bilgilendikten sonra bazi seylerin sonsuza dek ortulmesi mumkun olmayacaktir. Askeri diktatorluk rejimini ozleyenler de bu cenerasyon ile birlikte hizli bir azali$a gececekler ve en guzel olani demokratik rejim icerisinde hezimete mahkum bir sekilde hayatlari kafalarini duvarlara vurarak heba olup gidecek. En cok sevindigim sey de bu iste
Her zamanki çirkinlik, her zamanki anlamazlıktan gelme... Aynı utanmazlık, aynı pişkinlik...
Anarşist çizgideki insanları, komünistleri Kemalistlikle, darbecilikle suçlayan ahlak fakiri bu kişi, adam akıllı söyleyecek bir şeyi olmadığı için Mustafa Kemal'i koruma güdüsüyle hareket ettiğimi ima etmiş. Atatürk ne halt ettiyse hepsi çıksın ortaya. Nedir ne değildir belli olsun. Resmi tarihe biz de karşıyız. Ayrıca aynı resmi tarihin anlı şanlı Osmanlı masallarına da karşıyız ek olarak. Seninkiler özlem duyuyor ya Osmanlıya. Osmanlının son dönemleri okullarda sana göre olduğundan kötü anlatılıyor olabilir ama aynı şeyi parlak zamanları için söyleyemezsin herhalde.
Şimdi hangisi daha öncelikli? İktidar yalamaları gözlerinin önündeki rezaletlere ses etmeyip de (Bunları engellemek, suçluları yargılamak, az ya da çok zararları telafi etmek hala mümkündür.) konuşulması iktidarın işine gelen 80 yıl önceki rezaletleri konuşurlarsa aklı başında bir insan ne düşünür?
İktidarın işine yarayan geçmişi deşip de bugünkülere ses etmeyenler şerefsizin önde gidenidirler. Ve sen de bu çöplükten besleniyorsun.
Yanlışa kimin yaptığına bakmadan yanlış diyebilenlerse adamdırlar. Bunlar ne iktidara yaranmak için sadece geçmişle uğraşırlar, ne de geçmiş yanlışları yok sayıp sadece bugünkülere yüklenip atalarını, geçmişte yapılan yanlışları örtbas etmeye kalkarlar.
Basında iktidarın tetikçisi olanları anlıyorum. Bunların cepğlerine para giriyor. Peki senin gibi kısıtlı sayıda okuyucusu olan bir forumda sabahtan akşama kadar iktidarı aklmaya kalkanların derdi ne? Kim napsın da bu forumda yazıyorsun diye cebine harçlık koysun? Bu hallerin hastalıklı Jadı hanım, hiç kusura bakma. En yakın sağlık merkezine başvur. Zararın bize de dokunuyor zira.
Daha açıklayıcı nasıl yazılabilir. Bilmiyorum. Hala daha saçmalayacaksan yukarıdakilerle beraber senin de canın cehenneme.
AlbatrosS
26-11-2011, 21:31
http://www.youtube.com/watch?v=uL7XexHIvmU&feature=player_embedded
Bu doğruysa şayet, ki doğru gibi görünüyor, Ghandi'nin başı fena halde dertte demektir.
Neyse... Samimiyetsiz ve tutarsız da olsa AKP'ye teşekkür etmek lazım gelecek galiba. Kemalizmi bilmem ama(zira AKP de bir yanıyla Kemalisttir) bizi CHP illetinden-statükosundan kurtaracak gibi.
Tabi bu görüntüler AKP'yi Dersim konusundaki ''cesur'' açıklamalarına rağmen kurtaramayacak.
Birbirlerini ''diaspora ağzıyla konuşmakla'' suçlayan düşman-kardeşlere yanıt ARAT DİNK VE ARKADAŞLARINDAN GELMİŞ:
"CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'ün Dersim katliamıyla ilgili 'CHP'nin katliamın faili, Atatürk'ün de gözlemcisi olduğu' beyanı başta Dersimli lider Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm ilgili çevrelerde 'infial' yarattı.
Partinin ve Atatürk'ün itibarını korumak ve kollamakla başlayan süreç, 'bunlardan bahsedenlerin asıl niyetinin ne olduğunu faş etmeye' ve en nihayetinde gözümüzün içine baka baka yalan söylemeye kadar uzandı.
Anlaşılan o ki kolay kolay teslim edilmeyecek olan partinin ve devletin itibarı, binlerce sivil Anadolu insanının bir mezbahada katledilir gibi yok edilmesinden, yüzümüz kızarmadan detaylarını konuşamayacağımız bir zulmün insanlığımıza bıraktığı utanç duygusundan daha güçlü ve daha gerçektir.
Üstelik bu acıyı konuşmaktan men ettikleri gibi, yakında Ermeni Diasporası gibi davranma ihtimalinin hükümeti bekleyen istikbal olduğu korkusunu da bir anda salıverdiler üstümüze.
Yazıklar olsun.
Sayın Başbakan yakın tarihimizde iz bırakacak bir çıkışla katliam hakkında tartışılmaz deliller sundu ve devlette devamlılık vardır düsturu ile özür diledi.
Açıkçası hepimizi heyecanlandıran bir çıkıştı.
Maalesef heyecanımız kursağımızda kaldı.
Çünkü hemen ardından kendisine yapılmış 'çok ağır hakarete' istinaden ekledi:
‘Ermeni Diasporasına benzetenin alnını karışlarım.’
Mealini şöyle okuyoruz;
İç siyasette yeri geldi, cinayetlerden cinayet beğendik, ölülerimizden birine uygun mezar yaptık.
Fakat Ermeni'nin ölüsüne dua etmek sadece bizi değil, devletin itibarını da aşındırır.
Bu topraklarda sığdıramadığımız, dünyanın dört bir tarafına dağılmak zorunda bırakılan Malatyalı, Sivaslı, Dersimli, Bursalı, Diyarbakırlı Anadolu çocuklarının siluetine benzetilmek küfürdür, kafirdir.
Biz aşağıda imzası olanlar, iktidara sahip olan veya onun en yakın alternatifine bu tarihi süreçte belirtmek isteriz ki; peşine düştüğünüz itibar ancak insanlığın yaşamına, çocuklarımızın geleceğine, geçmişimizin huzuruna, katledilenlerin onuruna temas ederse kıymetlidir.
Ermeni'ye benzeyenin değil, bilakis Ermeni olanın bu topraklarda eşit, mutlu ve onurlu bir yaşam sürdürebileceği bir siyasi üslup istiyoruz.
Bir halkın adının anons edilme biçiminin Trabzon Pelitli'de nasıl tınladığını bir düşünün.
Irkçılığın, ayrımcılığın normalleşerek görünmez hale geldiği, 'dil sürçmesi' gibi bile algılanmadığı bir iklimde kocaman bir suç işleniyor.
Bu suç sizindir.
Yakın tarihimizde usulüne göre gömülmemiş yüz binlerce insanın failleri ile kurduğunuz bağın üzerinize yapışmış edası, yakın geleceğimiz için en büyük tehdittir."
http://www.demokrathaber.net/guncel/arat-dink-ve-arkadaslari-sayin-basbakan-size-de-yaziklar-olsun-h5215.html
AlbatrosS
26-11-2011, 21:54
Katliamın belgeleri gelmeye devam ediyor:
http://www.demokrathaber.net/guncel/dersim-belgeleri-gelmeye-devam-ediyor-h5193.html
Nette soyle bir haber ilisti gozume .. Eski tarihli bir haber gerci.
Anladigim kadariyla Basbakan'in sundugu belge, zaten gizli-sakli bir belge degil ..
Madem ki belgeler sunlar bunlar ortaya dokulmeye devam ediyor.
Bu haber de bahsi gecen dedenin yakinlarina nicin basvurulmuyor bilgi edinmek babindan? Veya bu insanlar nicin konusmuyorlar?
Sonucta sanirim bu tip aileler en azindan bircok bilgiye vakiftir kendi yasadigi yore anlaminda..En azindan canli tarih diyebilecegimiz hayli yasli insanlar mevcuttur.
Basbakan zaten bilinen bir belgeyi tekrar isitip ortaya koymak yerine, nicin bu tur aileleri toplayip basin onunde bir program vs. yapmiyor? Boylece daha kolay ortaya dokulmez mi, kirli camasirlar?
Haber 2009 tarihli .. Cok da eski sayilmaz. Hasan Hayri, Kareli Mehmet bey, ve bir Alevi dedesine iliskin.
http://www.ensonhaber.com/gundem/241975/ataturkun-hayatini-dersimli-kurtardi.html
Bunların çoğu son yıllarda zaten konuşuluyordu. Ama başbakan bunları kirli siyasetine alet etmeye kalkınca önceden görmezden gelinenler öncelikli fonksiyonları ikitidar yalamalığı olan yandaşlarca da gündeme getirildi. Birileri de savunmaya geçmek ihtiyacı hissetti. Şimdi bu noktadayız.
Dersim Bir Yakar Top (http://www.bianet.org/bianet/azinliklar/134331-dersim-bir-yakar-top)
Dersim Bir Yakar Top
Dersim Katliamı iktidar ile muhalefet partisi arasında oynanan yakan top oyununa benziyor. Tanıştırayım, yakan top, Dersim Katliamı oluyor. Topu yakalayan seçmen potansiyelinin olasılığını artırıyor, gene o topla düşmanını vuruyor. Birkaç gündür bu oyunu izliyoruz.
AlbatrosS
27-11-2011, 21:20
Nikita Tayyip!
Gün Zileli
24 Kasım 2011 Perşembe
(24 Kasım 2011, gunzileli.com)
Nikita Kruşçev, 1956 yılında, SBKP’nin XX. Kongresinin gizli oturumunda, Stalin’in ve Stalin rejiminin bir kısım suçlarını açıkladı. Bu suçların odağında elbette 1930’lu yıllardaki Büyük Temizlik vardı. Ne var ki, o sırada Sovyet devletinin başında bulunan Nikita Kruşçev, Stalin’in ve Stalinist devletin suçlarını açıklarken seçmecilik yaptı ve Stalin’in önemli suçlarını gizledi. Buna rağmen Kruşçev’in açıklamaları pandoranın kutusunu açtı ve bütün suçlar ortalığa saçıldı.
Nikita Kruşçev neleri açıklamış, neleri örtbas etmişti? Kimleri rehabilite etmiş, kimleri rehabilite etmekten imtina etmişti?
(...)
Ben sizin yerinizde olsam, böyle iki ara bir derede inkâra kalkışacağıma, daha da gür bir sesle Dersim katliamını açığa vurur, bütün gizli arşivlerin açılmasını ister, Tayyip’i bu katliamı açıkladığı için tebrik ettikten sonra, Celal Bayar’ı gözden kaçırmak istediği ve Atatürk’ün sorumluluğundan söz etmediği için bir güzel yere çalardım. Bununla da kalmaz, Koçgiri ayaklanmasının ve Şeyh Sait isyanının kurbanlarından neden söz etmiyorsun, bu ne çift standartlılıktır diye sorardım. Ama nerde sizde o vizyon, o yürek, o metanet, o tutarlılık. Tam tersi yönde ilerlemektesiniz zavallıca.
Ah talihsiz CHP, inan ki sana acıyorum. Seni, bir süredir Nazlı Ilıcak’la ve daha genç iki konuşmacıyla çıktığı programda izlediğim ve tutarlılığına hayran kaldığım Altan Öymen gibi bir lider kurtarabilirdi ancak. Ama Altan Öymen gibilerinin büyüklüğünü göremeyecek kadar yerlerdesin.
Artık seni Altan Öymen bile kurtaramaz.
http://www.turnusol.biz/public/makale.aspx?id=11583&pid=22&makale=Nikita%20Tayyip!
AKP'yi hala ''şeriat'' üzerinden vurmak isteyen oksijen israfları ile AKP'nin Kemalizmin tam zıttı olduğunu düşünen tarih-toplum yoksunlarına güzel bir cevap olur kanaatindeyim. Mütedeyyin duruşları bir yana(ki aslında 'ortodoks ahlak' paradigmaları dolayımlarında Kemalistlerle farkları yoktur) AKP'nin en az Kemalistler kadar ''cumhuriyetçi'' olduğu ortadadır.
Duyurulur.
Ahmet Hakandan Yılmaz Özdile Dersim Dersi
Bari iki dakika susun (http://www.dha.com.tr/haberdetay.asp?Newsid=237248)
- Biz Dersimde binlerce günahsız insan öldürüldü diyoruz Adamlar kalkıp İyi ama Seyit Rıza da büyük bir haindi diyorlar.
Dünkü köşesinde Dersim olaylarının simge ismi Seyit Rızanın kukla olduğunu, operasyon öncesi de onlarca askerin şehit edildiğini ve Seyit Rızanın İngiliz ve Fransızlara mektup yazdığını kaleme alan Hürriyet yazarı Yılmaz Özdile en sert tepki yine aynı gazeteden Ahmet Hakandan geldi. İşte o yazı:
BİR İKİ DAKİKA SUSUN!
Biz Dersimde binlerce günahsız insan öldürüldü diyoruz.
Adamlar kalkıp İyi ama Seyit Rıza da büyük bir haindi diyorlar.
Biz Çoluk çocuk dinlemediler, hamile kadınları bile süngülediler, aloo diyoruz.
- Adamlar kalkıp Ama Dersimde de iki karakola baskın yapılmıştı diyorlar.
- Biz Dersim halkını mağaralarda fareler gibi zehirledilerdiyoruz.
- Adamlar kalkıp feodalite ah feodalite falan diyorlar.
- Biz Dersim derelerinde günlerce kan aktı diyoruz.
- Adamlar kalkıp İngiliz parmağı diyorlar.
(...)
DERSİM katliamını mazur göstermeye çalışanlar ne diyorlar?
Diyorlar ki:
- Olaylarda İngiliz parmağı vardı.
- Bir kalkışma vardı.
- Eşkıyalık yapıyorlardı.
- Vergi vermiyorlardı.
Falan filan
En iyisi ben susayım da bütün bunlara Seyit Rıza yanıt versin.
Ne demişti Seyit Rıza?
“Ben sizin yalanlarınızla baş edemedim, bu bana dert olsun. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun” demişti.
Özellikle sn. Ahmet Hakan´in su sözlerine katilmamak mümkün degildir...
"- ERDOĞANa Dersimi istismar ediyor diye kızacağınıza kendi partinizin liderine böyle bir istismara neden fırsat veriyorsun diye kızsanız daha iyi edersiniz."
Tamam genellemedim. Dersim'de chp kazanip duruyor o yuzden soyluyorum biraz. Orada bdp dururken neden chp'ye oy verdiklerini anlamiyorum. Daha bes on yil oncesine kadar Tunceli esittir terorist diye ogretiyorlardi bize. Hemserim bile olsa ben olsem o partiye oy vermezdim
Jadı chp ne zamandan beri kazanıp duruyor dersimde sorabilir miyim? dersimde son harekat 1938. Bu tarihten sonra siyaset sahnesinde kimler var? dersimli kime oy verecek? bu güne bakıp fosur fosur dersimliyi düşmanına aşık ilan etmek ne kadar da kolay değil mi? Hüseyin Aygün de hemşehrileri..Bu kişinin CHP içinde olması hakkında ne düşünüyorsunuz? bunu da aşkla açıklamalımıyız? ya da siyasetin cilvesi aşk tanımıyor muydu!
Bu Dersim ozru olayinda "yemez ama evet"ciler ile statukocularin arasindaki fark netlesti bence. Basbakan Dersim icin ozur diledi ama bu yeterli degil demek baska, samimiyet sorgulayip burun kivirmak baska. Ozur dilerken samimi degildiyse ne yapsin oneriniz ne? Ozrunu geri mi alsin, ellerine saglik atamiza ne guzel oldurdu sizi mi desin? Talep ettiginiz sey ne yani, ne istiyorsunuz? Yanit yok. Sadece camur atmak, kostek olmak, daha fazlasini talep etmek yerine mizmizlanmak. Allah islah etsin insallah
Bu Dersim ozru olayinda "yemez ama evet"ciler ile statukocularin arasindaki fark netlesti bence. Basbakan Dersim icin ozur diledi ama bu yeterli degil demek baska, samimiyet sorgulayip burun kivirmak baska.
Umarim sizi de islah eder Jadi..
Siz ayni konuya iliskin, ayni iddiayi tasiyan, milyonlarin seyredebilecegi bir belgesel'i sumen alti yapip yayinlatmayacaksiniz. Bir sure sonra cikip, bunlar bunlar olmustur, bu insanlar bunlara maruz birakilmistir deyip ozur dileriz diyeceksiniz. Burada ben sizin samimiyetinizi cidden sorgularim.
Hatirlar misiniz bilmem daha once bir uyemiz sitem etmisti, demisti ki;
Kendimden örnek vereyim.
Başka bir ülkede yaşasam beni el üstünde tutarlardı.
4-5 farklı üniversitede farklı alanlarda okudum(matematik,felsefe,bilgisayar mühendisliği,iktisat)
Kimisi lisans, kimisi yüksek lisans.
Şimdi de matematiksel fizik alanında doktora yapıyorum.
Matematikte bir çok Türkiye derecem var.Ayrıca çevirmenlik- tercümanlık yapıyorum. İyi düzeyde İngilizce,İspanyolca,Rusça ve Çince biliyorum.
Şu an mesela doktora tezim için Çince matematik ve fizik kitaplarını Türkçeye çeviriyorum (Bu Türkiye de bir ilk)
Ayrıca yarı profesyonel karikatüristlik yapıyorum. Nasipse, 1-2 yıl içinde bir karikatür dergisi kuracağız ressam ve karikatürist arkadaşlarla beraber..
Benim gibi birisini el üstünde tutması gerekenler, beni oradan oraya sürmekle ve ayağımı kaydırmaya çalışmakla meşgul.Peki sebep ne?
Bir kaç yıldır beni AKP nin kurdurduğu sendikaya üye etmeye çalışıyorlar..
Bak akıllı ol gel sendikayya şeklinde çok tehdit aldım..
Gitmedim..
Ve sonrası malum. Çektiklerimde biraz da alevi olmamın nedeni var. Herkes ben sünniyim derken, ben de çıkıp ben de aleviyim dedim ve göze battım..
Pişman değilim tabi, sonuçta hayatımda hiç alevi-sünni ayrımı yapmadım ama kimliğimden neden utanayım ya da sırf Akp liler kızacak diye neden gizleyeyim..
Ne diyeyim. Gözlerimizin içine baka baka, intihal suçlusu birisini Milli Eğitim Bakanı yapıyorlar..başka bir yere de değil..Milli Eğitimin başına..
Söylenecek o kadar çok şey var ki, zamanım müsait değil..
http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=408257&postcount=16
Siz de cevaben demistiniz ki;
Eh, sizin kemalist cumhurbaskaniniz sadece ortulu diye basbakanlarin, vekillerin eslerini nasil disladi, nasil eslerinin basi acik olana iki, kapali olana tek kisilik davetiye yolladi, ortulu kizlarin egitim hakkini bile ellerinden aldi...vs . Zamaninda onlara oyle davranmasaydiniz simdi onlarda bu kadar nispet yapmazdi.
Dedimya, sizinki "gun olur devran doner" korkusu
Sanirim Dersim konusuna dair de , bu kez, karismayin basbakan ne zaman isterse o zaman nispet yapar cikarir belgeleri, daha ne yapsin dememiz gerekiyor sizin mantiginizla..
Bu Dersim ozru olayinda "yemez ama evet"ciler ile statukocularin arasindaki fark netlesti bence. Basbakan Dersim icin ozur diledi ama bu yeterli degil demek baska, samimiyet sorgulayip burun kivirmak baska. Ozur dilerken samimi degildiyse ne yapsin oneriniz ne? Ozrunu geri mi alsin, ellerine saglik atamiza ne guzel oldurdu sizi mi desin? Talep ettiginiz sey ne yani, ne istiyorsunuz? Yanit yok. Sadece camur atmak, kostek olmak, daha fazlasini talep etmek yerine mizmizlanmak. Allah islah etsin insallah
Burada netleşen şeylerin ilki iktidar yalamalarının samimiyetsizliği.
Sizin Dersim'den haberiniz yok muydu?
Neden başbakan siyasi bir hamle olarak muhaliflerini zor duruma sokma amaçlı mevzuyu gündeme getirdiğinde mazlumlar için üzülmeye başladınız?
Yeni mi haberiniz oldu olan bitenden?
Kaç senedir internette bu konular, kaç kişinin gerçekte öldüğü, sivillere yapılanların boyutları vs. zaten konuşuluyor.
Genel Kurmay'ın verdiği rakamlar dahi biliniyor.
Bugüne kadar bu ve benzeri konularda ağzınızı açmadıysanız demek ki tek fonksiyonunuz iktidarın tetikçiliğini yapmak.
Siviller katledilmiş, insanlar yerlerinden yurtlarında sürülmüşler. Suistimal etmeyeceği hiçbir şeyin olmadığını gayet iyi bildiğimiz bir adam sırf muhaliflerini sıkıştırabilmek için ''özür dilenecek bir şey varsa özür diliyoruz.'' şeklinde bir açıklama yapıyor ve topu karşıya atıyor.
Mağdurların torunları ise rahatsızlar. Çünkü gayet iyi bilmekteler başbakanın niyetini. Bu ülkede Alevilerin en meşru haklarını dahi kendilerine vermeye yanaşmayan bir iktidarın bu konuyu ancak politik hesaplar için gündeme getireceğinin farkındalardır. Çoğunun buna karnı toktur eminim. Sizin karnınızı da ağrıtan budur muhtemelen.
demircekon
29-11-2011, 07:58
Maras Corum ve Sivas katliamlarinin hepsi tsk ve diger guvenlik guclerinin gozetiminde gerceklesen devlet operasyonlariydi. Ilginc olan Corum ve Maras katliamlarinda iktidarda chp varken Sivas katliaminda Inonu'un oglu basbakan yardimcisiydi. Dersim katliamini yoneten konutan ise bizzat M.K kendisidir. Bunu genelkurmay zaten inkar etmiyor.
Sayın jade: Sivas 'ta "Emniyet Müdürü karakola saldırırlarsa karşı koyamayız" diyerek uzun süre saldırganlara müdahale etmemedi. Kim olduğunu bir araştırın. Bakın hangi partide siyaset yapmış emekli olduktan sonra. TSK desteği istendikten sonra olaylar bastırldı ve dağıtıldı. TSK Valinin emriyle göreve çağrıldı. Bu sürede Madımak yakılmış ve İtfaiyenin çabaları Sünni saldırganlar tarafından engellenmişdi. Maraş ve Çorum birbirlerine çok benzer olaylar. Her ikisinde de Sünni saldırganlar alevi evlerine ve mahallelerine saldırdılar. Maraş ta fazladan "yeterince dindar olmayan Sunni'ler de katledildi". Bunun ölçüsü onlarla birlikte katliama katılmaktı. Bu olayları AKP, CHP eksenine kaydırmayın lütfen. Son derece ciddi katliamdır hepsi. Saldrırılarda yer alanların hemen hepsi AKP kökeni olan partilerde siyaset yapmışlardır.
Türk siyasi tarihini inceleseniz bu süreci kavrayabilirsiniz. Sünni çoğunluk Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasından başlayarak her çok partili siyaset denemesinde yeni gelen partinin Sünni yanlısı dindar söylemleriyle CHP den uzaklaşmıştır. DP ile Sünni çoğunluğu tamamen kaybeden CHP karma iktasattaki parlak dönemin bitiminden sonra, liberallerle yollarını ayırdı. Atatürk'ün toprak reformu konusundaki ısrarı kaybedilmekte olan bu çoğunluğun geri kazanılması içindi. Ancak muhalif oylarla engerllenmekle kalmayıp aynı zamanda Çankayanın tamamen yalnız bırakılmasına yol açtı. Bu CHP politikasında büyük çalkantılara yol açtı. 46 da Türkçe ezan yerine Arapça ezan vadiyle yola çıkan DP serbest ekonomi istemiyle liberaller içinde doğal bir yuva oldu. 1950 ve sonrasında Sünni'lerin büyük çoğunluğu CHP karşıtıydılar. Ezanın yeniden Arpça okunması DP yi Sünni'lerin gözünde sözününeri parti yaptı. Alevi'lerin bu tarihten sonra CHP de toplanmaları bu gelişme karşısındaki doğal refleksleridir. CHP de bu olguyu iyi değerlendirdi. Söylemlerine Alevilerin ibadet haklarını da katarak Alevilere yakınlaştı. Kemalist Sünni'ler ve Alevi'ler halen bu konumlarını sürdürmektedirler. AKP insancıl yaklaşımı zamanında değerlendirerek CHP ile Alevi'ler arsındaki bu bağı çözmeye çalışmaktadır.
Erdoğan, ''Nasıl ki Çorum, bu topraklardan yetişmiş Akşemseddin Hazretleriyle, Ebus-Suud Efendiyle, Koyunbabayla, İskilipli Atıf Hoca'yla gurur duyuyorsa bizler de Çorum ile gurur duyuyoruz'' dedi.
http://www.sabah.com.tr/Gundem/2010/08/17/basbakan_corumda_konustu#
Ebu Suud, Yavuz Sultan Selim döneminde 'Alevilerin, canları, malları, namusları size helaldir' fetvasını veren kişi.
http://www.pirsultan.net/haber_detay.asp?ID=3921
Kursat Bumin'in yazi dizisini yeni farkettim. Simdiye kadar Dersim ile ilgili bir dizi yazi okudum. Icinde cok begendiklerim oldu. Ama Bumin'in yazisi beni degisik konulari düsünmeye zorladi. Bu acidan son derece islevli oldugunu belirteyim. Ayrica, kendimi de icinde gördügüm sol cenahta bir düsünce kisirligi oldugu seklindeki düsüncemin pekismesine neden oldu.
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/?i=29942&y=KursatBumin
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/?i=29955&y=KursatBumin
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/?i=29971&y=KursatBumin
http://yenisafak.com.tr/yazarlar/?i=29976&y=KursatBumin
Chp genel baskani,basbakanin Dersim cikisi uzerine, Ermeni soykirimi inkari ile yuklenmis. Aslinda tablo cok net. Bir taraf, tc tarihindeki bazi katliamlarla yuzlesmek istemiyor, samimiyet sorgulamasi ile bu mevzuyu gecistirmeye gayret ediyot. Kendisi Dersim'li olan Kilictaroglunu kiniyorum. Zaten bir Desim'linin chp'de ne isi var? Bunu da anlamiyorum
http://www.marksist.org/haberler/5438-kilicdaroglu-ermeni-soykirimini-inkar-etti
Chp genel baskani,basbakanin Dersim cikisi uzerine, Ermeni soykirimi inkari ile yuklenmis. Aslinda tablo cok net. Bir taraf, tc tarihindeki bazi katliamlarla yuzlesmek istemiyor, samimiyet sorgulamasi ile bu mevzuyu gecistirmeye gayret ediyot. Kendisi Dersim'li olan Kilictaroglunu kiniyorum. Zaten bir Desim'linin chp'de ne isi var? Bunu da anlamiyorum
http://www.marksist.org/haberler/5438-kilicdaroglu-ermeni-soykirimini-inkar-etti
Dersimlinin CHP de ne işi olduğunu söyleyebilirim cevabı çok basittir aslında.Aynı şekilde Dersimlinin Anapta Doğru Yolda AKP de ne işi olduğunuda söylebilirim.Kürtçede bu kişilikler için bir terim vardır.Bilen bilir bu terimi.
Asıl anlaşılmayan ise Dersim seferini sürdürenlerin vay bakın Dersimde katliam yapılmış demesidir.
Şu videodaki görüntülere bakın uçağı kullananın Sabiha Gökçe olduğunu vur emrini vereninde Atatürk olduğunu söylemeyeceksiniz heralde.
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fguncelyorum-canadil.blogspot.com%2F2011%2F08%2Fkandilde-katliam-olen-sivillerin-says.html&h=OAQHHTPENAQFzibLZ_yk77vGJkpbjPjv6XWnIe8aEPTFNoA
Dersimlinin CHP de ne işi olduğunu söyleyebilirim cevabı çok basittir aslında.Aynı şekilde Dersimlinin Anapta Doğru Yolda AKP de ne işi olduğunuda söylebilirim.Kürtçede bu kişilikler için bir terim vardır.Bilen bilir bu terimi.
Asıl anlaşılmayan ise Dersim seferini sürdürenlerin vay bakın Dersimde katliam yapılmış demesidir.
Şu videodaki görüntülere bakın uçağı kullananın Sabiha Gökçe olduğunu vur emrini vereninde Atatürk olduğunu söylemeyeceksiniz heralde.
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fguncelyorum-canadil.blogspot.com%2F2011%2F08%2Fkandilde-katliam-olen-sivillerin-says.html&h=OAQHHTPENAQFzibLZ_yk77vGJkpbjPjv6XWnIe8aEPTFNoA
TC devletinin kurucu kadrosu, Kurtleri ihtiyac duyduklarinda kullanip isleri bittikten sonra firlatip atabilecekleri bir halk sanmislardi. Sert kayaya tosladiklarini anladiklarinda ise olay bir vahset boyutuna tasindi. Bu halki asimile etmek icin her turlu igrencligi yaptilar ama basaramadilar.
Bu devletin kurulus asamasinda Kurtlere bir soz verilmisti. Bu soz yerine getirilmedigi surece cozum mozum mumkun olmayacaktir. Bu gercegi goz ardi edip herseyi guncel hukumetlere mal etmek sizin isguzarliginizdan kaynaklaniyor
TC devletinin kurucu kadrosu, Kurtleri ihtiyac duyduklarinda kullanip isleri bittikten sonra firlatip atabilecekleri bir halk sanmislardi. Sert kayaya tosladiklarini anladiklarinda ise olay bir vahset boyutuna tasindi. Bu halki asimile etmek icin her turlu igrencligi yaptilar ama basaramadilar.
Bu devletin kurulus asamasinda Kurtlere bir soz verilmisti. Bu soz yerine getirilmedigi surece cozum mozum mumkun olmayacaktir. Bu gercegi goz ardi edip herseyi guncel hukumetlere mal etmek sizin isguzarliginizdan kaynaklaniyor
Birkez de yaftalamadan yaz.Öyle görünüyor ki demokratlığınız kemalistlere benzemeye başlamış.
Diğer başlıkta da sormuştum burada aynı şeyi tekrarlamış olduğun için yine soruyorum siz derken kimi kastediyorsun.
AlbatrosS
30-11-2011, 04:59
BDP'nin Dersim önergesine ret: Özür lafta mı kalacak?
Çarşamba, 30 Kasım 2011 02:13
CHP'li Hüseyin Aygün'ün açıklamaları ve Başbakan'ın özür dilemesiyle alevlenen Dersim Katliamı tartışmasına BDP de Dersim'de yaşananların araştırılması için mecliste soru önergesi vererek katıldı. Önerge, AKP, CHP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. Üç partinin vekilleri de önergede Dersim'de soykırım yapıldığının belirtilmesine tepki gösterdi. CHP'nin Tunceli milletvekili Kamer Genç ise "Önce araştıralım, belki özür dileyecek bir şey yok" dedi.
...
Al sana samimiyet. Al sana tutarlılık. Al sana ''şark kurnazlığı''. Al sana fırsatçılık. Al sana Osmanlı'da oyun bitmez.
Dersim'de hem ''isyan bile yok, katliam var'' diyeceksin hem ''belgeleri koyacaksın'' hem ''kız çocuklarını kaçırdılar, evlatlık verdiler'' diyeceksin hem de ''soykırım yok, millete hakarettir bu'' diye zırvalayacaksın.
Bunun maddi karşılığı şudur: Adamın biri komalık edilir ve adam ''özür dilerim, abartmışız biraz'' der ve konuyu geçiştirmeye çalışır.
AKP: Abartmışız, hoş olmadı; davalık bir şey yok.
CHP: Nahoş şeyler olduysa araştırılsın, davaya gerek yok.
MHP: Ne koması, ne dayağı?
BDP: Bu vicdansızlıktır, cezasız kalmamalı ve yargılanmalı.
Özür böyle mi dilenir?
Samimiyet bu mudur?
Tutarlılık bu mudur?
Hem ''tarih tarihçilere bırakılmayacak kadar önemlidir'' hem de ''araştırma komisyonu gereksizdir'' diyeceksiniz. Oldu, başka?
CHP'li Hüseyin Aygün'ün açıklamaları ve Başbakan'ın özür dilemesiyle alevlenen Dersim Katliamı tartışmasına BDP de Dersim'de yaşananların araştırılması için mecliste soru önergesi vererek katıldı. Önerge, AKP, CHP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.
Hacı, şaka gibi yaaa...
Olayın mağdurlarını kirli siyasetlerine alet ediyorlar, hareketlerinde gram samimiyet yok. Mağdurları düşünen falan da yok dediğimizde buldunuz da bunuyorsunuz diyenler umarım bunu kaçırmamışlardır.
Bu arada Jadı'nın verdiği haber de ayrı güzel. Kılıçdaroğlu da oyunu Tayyip'in kurallarına göre oynamayı öğreniyor. Şimdi Tayyip köpürür, kimse bu milletin üzerine bunları yıkamaz deyip saydırmaya başlar. Zaten Osmanlı dönemine ait değil mi 1915 olayları? Ecdadımız öyle şeyler yapmaz deyip saldırıyı savuşturur, tabanına yaranır.
Al birini vur ötekine. Akp 90 yıllık bu rejimin önceki yönetimlerinden (Gerek mantalite, gerekse sermeye ile olan ilişkileri itibariyle) temel olarak çok farklı bir şeyler sunmuyor. Olumlu gözüken ve arkası gelmeyen pek çok şey sadece iktidar kavgasının geçici enstrümanları. Güçlendikçe faşistleştiklerini, maskelerini daha bir sıyırdıklarını görmemek için saf, görmez gibi yapmak için de yandaş olmak lazım.
Tayyip'in samimiyetine kesinlikle güvenmiyorum. Tayyip Bey belediye başkanlığı yaparken, cem evi açmak için izin isteyen alevilere " cem evi cümbüş evi, ne izni!!" dememiş miydi !
Çayan Demirel'in 'Dersim 38' belgeselini akp'nin Kültür Bakanlığı yasaklamamış mıydı! Yasağa karşı açılan davaya da AKP müdehale etmiş, şiddetle karşı çıkmıştı. Ayrıca belgesel 'Dersim'de izlenirken Polis basmış ve gelenleri dağıtmıştı. Şimdi aynı AKP nedense birden Dersimlilerin acısını hatırlar oldu. Oldu da ne oldu? Arsivleri neden açmıyor?
Sivas'ta hayvani, cani duygularla 37 İNSAN yakılmıştı. Firari sanıklarından Vahit Kaynar Polonyada yakalandı ancak AKP, Kaynar'ın iadesini istememişti, değil mi!!
Katil İhsan çakmak, beşyıldır aranıyordu. Madımakta insanları diri diri yakmasına rağmen ceza almamıştı. 5 yıldır aranan KATİL, AKP' nin belediyesinden çıkmamış mıydı!!
http://www.youtube.com/watch?v=PejMLxLvgmQ
Bununla birlikte belirtmekte fayda var: katliamın sanıklarının avukatları AKP ve AKP geleneğinden gelmiyor muydu?
Av. Şevket Kazan - Eski RP Milletvekili ve eski Adalet Bakanı;
Av. Celal Mümtaz Akıncı - AKP oylarıyla Anayasa Mahkemesi üyesi
Av. Faik Işık - Başbakan Erdoğan’ın ve Süleyman Mercümek’in avukatı
Av. İbrahim Hakkı Aşkar - 22. Dönem AKP Afyon Milletvekili
Av. M. Ali Bulut - AKP Maraş Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi
Av. Bülent Tüfekçi - AKP Malatya İl Başkanı
Av. Nevzat Er - Eski AKP Eminönü Belediye Başkanı
Av. Suat Altınsoy - AKP Konya İl Başkanı Yardımcısı
vs...
Devlet adına özür dileyen Tayyip'in açıklamasından sonra BDP'li vekiller döneme ait devlet arşivlerinin açılması ve Dersim’in Kayıp kızlarının akıbetlerinin açıklanması (http://www.acikgazete.com/sizden/2011/12/03/dersim-le-yuzlesmek.htm) için mecliste bir önerge vermişler ve AKP de bu önergeye " HAYIR!" demişti. (http://www.acikgazete.com/sizden/2011/12/03/dersim-le-yuzlesmek.htm)
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun " samimiyseniz arsivleri açın" önerisi de havada kalmıştı. AKP yine yanaşmadı. Dersim, Maraş, Çorum katliamları, Ermeni Soykırımı ve sürgünler akp'nin rant aracı olmamalıdır.
chp...tarihindeki bazi katliamlarla yuzlesmek istemiyor - jadi
Tayyip devletin başıdır. Birşeykler yapsın madem. CHP'nin İzmir belediyesini çökertmek için 80 denetci yolluyor, aylardır adamlar araştırıyor. Bir tane akp belediyesi denetimden geçti mi? Bu zulum akp belediyelerinde görülmüyor. Belliki sindirmek için bu yaptırımlar. KCK tutuklamalarıyla BDP'yi sindirmeye çalıştığı gibi..bıraksın bunları da soykırımlar için birşeyler yapsın.
Sahi, AKP ermeni soykırımı içimn ne diyordu? Soykırımı inkar ediyordu sayın jadi. Bunları görmüyorsunuz, varsa yoksa şu, bu...yazık.
saygılarımla
Aleviler akp'ye karsi takindiklari sert tavri chp'ye de takinsalar gozumde cok saygideger olurlardi. Kurtler gibi mesela. Ama su an bu noktada konsulan seyler bana biraz itici geliyor
Basbakan gunun birinde Ermeni soyikirimi icin ozur dilese, Ermeniler nasil reaksiyor veriridi acaba?
AlbatrosS
06-12-2011, 21:38
Tipik bir yandaş refleksi şudur:
Sen demokrasiyi ''kem-küm etmeden, en makul ve olması gereken haliyle'' istersin; iktidarı gelişmiş tüm demokrasilerde olması gereken hak ve özgürlükleri yerine getirmediği için eleştirirsin. Yandaşsa seni en olmadık mevziye kitlemeye, yapabiliyorsa eleştiri ve söylediklerini çarpıtmaya, iktidarı aklamak için sürekli bahaneler uydurup muhafazar değerleri öne sürmeye çalışır.
Alevi örgütleri yıllardır ''Sivas katliamının aydınlatılması, Madımak'ın müze yapılması, cem evlerinin ibadethane statüsü ve zorunlu din derslerinin kaldırılması gerektiğini'' savunur; bunun için onca taslak, öneri, görüşme vs yapılır. Buna rağmen terbiyesizin biri çıkar ve der ki:
E aleviler şöyle böyle.
Kürt muhalifleri yıllardır ''silah çözüm değil, hemen şimdi müzakere'' der;
Anadilde eğitim der;
Faili meçhuller için hakikat komisyonları, der;
Etnik ve dini ibarelerden arınmış anayasa der;
İfade özgürlüğü ve bireysel özgürlükler der;
Demekle kalmaz, taslak metinler hazırlar, mecliste önergeler verir, komisyon teklifleri eder; iktidar yüzlerine bile bakmaz.
Buna karşın terbiye ve izan yoksunu biri çıkar : Kürtler şöyle-böyle.
Demokratlar, özgürlükçü solcular ve hakiki sosyal demokratlar yıllardır :
Sivil anayasa,
Hakikat komisyonları,
Tarihle yüzleşme,
...
DER! Söylemekle kalmaz dernekler kurar, komisyonlara katılır, önerilerini-taslak metinleri sunar, kitapları yazar... Özetle gelişmiş ve modern bir toplumda ne varsa aynısını talep eder.
Gelin görün ki yine aynı terbiyesizler ve izan yoksunları çıkıp ; Ne ergenekonculuğumuz, ne şiddet seviciliğimiz, ne müslüman düşmanlığımız kalır!
Bu kibir, samimiyetsizlik ve çelişkiler kusturacak hale gelmiş durumda. Gün geçmiyor ki eften-büften sebepler ve iddianamelerle bir öğrenci tutuklanmasın;teröre yataklıktan; değilse üyelikten; değilse propagandasını yapmaktan; en olmadı PUŞİ TAKMAKTAN içeri tıkılmasın.
KERİZ FENERİ iddianamesine müdahil olan ADALET BAKANI bugün nerededir? Keriz Feneri sanıklarının hakları hak da Ergenekon, Hopa ve HES'ten tutuklu onlarca şahıs ve öğrencinin ki PATLICAN mıdır?
basitrasin
15-12-2011, 01:13
Herkese Selam.
"TBMM Dersim İçin Kolları Sıvadı"
Aşağıdaki linkten ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
trt.net.tr (http://www.trt.net.tr/Trtturk/HaberDetay.aspx?id=e054d1ba-a058-4741-9037-dec5f555e4fd)
Meclisin Dersim konusundaki güncel faliyetlerini sizlerle paylaşmak istedim.
Hoşça kalın.
yucemanitu
10-02-2012, 22:32
Yahu bu Dersim katliamı gerçekleşirken RTE daha doğmamıştı bile ama kalkıp 70 yıl nce olan Dersim katliamı için özür diliyor ama; Robosky katliamı kendisi iktidarken oldu ve aradan 70 gün bile geçmedi. Onun için niye zür dilemiyor acaba?