PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gerçekleşmeyeceğini bile bile bu teklifi yapacağım. Evrim üzerine bir animasyon

ugorur
25-11-2009, 00:24
Daha öncede bir çok proje yarım kalmış. Buda muhtemelen fikirden öteye gitmeyecek ama olsun en azından fikir dillenmiş olur.

Benim fikrim:

Evrim Teorisi üzerine her insanın anlayabileceği bir animasyon film hazırlayabiliriz. Başta evrimi kısaca anlatırız ardından bunu animasyon bir örneğini yapabiliriz. Toplam 20-30 dakikalık bir video ile harika bir örnek ortaya çıkartırız.

Çok geniş düşünüyorum, muhtemelen gerçekleşmeyecek bir düşünce ama en azından fikir bende kalacağına ortaya bırakıyorum.

Saygılarımla
Umurcan Görür

dilaver
25-11-2009, 00:59
sevgili ugorur

Senaryoyu detaylandırmaya ne dersin.

saygılarımla

Cem
25-11-2009, 11:07
Bu gibi animasyon videolarının yapılabilmesi çok ileri derecede animasyon yazılımı tecrübesi olan kişilerin bulunmasını ve bulunmasıyla birlikte onları aylarca çalışmaya razı edilmesini gerektiriyor.

Benim hazırladığım Tarihsel Gerçekler Işığında Çağrı videosu animasyon olmayıp kurgu olmasına rağmen ve 33 dakikanın %98'i filmden alıntı olmasına rağmen 2 ay günde en az 2-3 saat çalışmayı gerektirdi. Varın büyük bölümü animasyon olan bir videonun kaç ay hatta yıl süreceğini siz tahmin edin.

Ben geçen yılki proje için araştırma yaparken siteye video işlerine ilgi duyan birisi üye olmuştu o sıralar. Profesyonel animasyoncu tanıdıkları varmış, dediğine göre bazen 10-15 saniyelik animasyonlar için 2 tam iş günü çalışıyorlarmış. Bu zamanı harcayanın bizim gibi amatör değil profesyonal olduğuna da dikkat çekerim.

Bu tür animasyonları anca BBC veya National Geographic gibi TV kanalları yaptırabiliyor.

Gene de bu tür önerilerin önünü kapamamak lazım. Rafta bile olsa elimizde bir taslak olmasının zararı yok. Çok düşük bir ihtimal olarak ileride bunları yapabilecek potansiyele ulaşırsak raftan indirebiliriz.

En başta senaryo metninin hazırlanması gerekir. Spikerin neler konuşacağı ve konuşmaya eşlik eden hangi görüntülerin istendiğini içeren bir senaryo hazırlanmalı. Tam bir değerlendirmeyi bundan sonra yapmak gerekir.

ugorur
25-11-2009, 13:56
Bu gibi animasyon videolarının yapılabilmesi çok ileri derecede animasyon yazılımı tecrübesi olan kişilerin bulunmasını ve bulunmasıyla birlikte onları aylarca çalışmaya razı edilmesini gerektiriyor.

Benim hazırladığım Tarihsel Gerçekler Işığında Çağrı videosu animasyon olmayıp kurgu olmasına rağmen ve 33 dakikanın %98'i filmden alıntı olmasına rağmen 2 ay günde en az 2-3 saat çalışmayı gerektirdi. Varın büyük bölümü animasyon olan bir videonun kaç ay hatta yıl süreceğini siz tahmin edin.

Ben geçen yılki proje için araştırma yaparken siteye video işlerine ilgi duyan birisi üye olmuştu o sıralar. Profesyonel animasyoncu tanıdıkları varmış, dediğine göre bazen 10-15 saniyelik animasyonlar için 2 tam iş günü çalışıyorlarmış. Bu zamanı harcayanın bizim gibi amatör değil profesyonal olduğuna da dikkat çekerim.

Bu tür animasyonları anca BBC veya National Geographic gibi TV kanalları yaptırabiliyor.

Gene de bu tür önerilerin önünü kapamamak lazım. Rafta bile olsa elimizde bir taslak olmasının zararı yok. Çok düşük bir ihtimal olarak ileride bunları yapabilecek potansiyele ulaşırsak raftan indirebiliriz.

En başta senaryo metninin hazırlanması gerekir. Spikerin neler konuşacağı ve konuşmaya eşlik eden hangi görüntülerin istendiğini içeren bir senaryo hazırlanmalı. Tam bir değerlendirmeyi bundan sonra yapmak gerekir.

Sayın cem

Normalde bende biliyorum bir animasyonun çok zor hazırlandığı ve zaman istediğini fakat "Akıllı Tasarım" savunucuları bu konuda bizden çok ilerdeler. İnternette "Evrim" diye aradığımız zaman sitelerin yarısı Harun Yahya'nın ve içleri safsata ile dolu. Biz vi diyememişken adamlar videolar ile doldurdular ortalığı.

Eğer biz onlara bu konuda bir atılım yapmazsak korkarımki çok yakında Türkiye'den bilimi alıp dışarı atacaklar.

Animasyon olayı ne kadar zorluda olsa eğer sağlam bir proje hazırlarsak yurt içinden ve dışından destekciler de bularak bu işi başarabiliriz. Mesela National Geographic, BBC gibi belgeselleri ünlü kuruluşlara senaryomuzu gönderebiliriz. Yada RDF, Sam Harris gibi kurumlar ve insanlar ile irtibata geçilip projeyi ortak bir şekilde üstlenip yürütebiliriz.

Çok ütopik gelebilir fakat bilim çağında Akıllı Tasarım gibi bir safsatanın bu kadar güçlü olmasından daha ütopik olmasa gerek.

Saygılarımla
Umurcan Görür

tensiz.denek
25-11-2009, 14:18
3 boyutlu animasyon vs kaldırabileceğimizden fazla bir yük. Fakat senaryoyu belirlersek birkaç haftada bir flash animasyon çıkarmamız mümkün. Animasyonun da ötesinde bunu enteraktif bir oyuna bile çevirebiliriz. Youtube de basit 2 boyutlu çizimlerdden oluşturulan evrim animasyonlarına rastlamak mümkün. Bu animasyonları bir adım öteye götürerek anlatımlı bir flash tasarlayabiliriz. Eğer bunu yeterince iyi yaparsak "öğretmenler için evrim" bölümü için iyi bir başlangıç olabilir bu.

ugorur
25-11-2009, 15:26
3 boyutlu animasyon vs kaldırabileceğimizden fazla bir yük. Fakat senaryoyu belirlersek birkaç haftada bir flash animasyon çıkarmamız mümkün. Animasyonun da ötesinde bunu enteraktif bir oyuna bile çevirebiliriz. Youtube de basit 2 boyutlu çizimlerdden oluşturulan evrim animasyonlarına rastlamak mümkün. Bu animasyonları bir adım öteye götürerek anlatımlı bir flash tasarlayabiliriz. Eğer bunu yeterince iyi yaparsak "öğretmenler için evrim" bölümü için iyi bir başlangıç olabilir bu.

Sayın tensiz.denek

Benim bahsettiğimde zaten 3D animasyonlar değil. 2D yada 2.5D animasyonlar. Grafik konusunda çok kısıtlı bilgim olduğundan gelen cevaplara göre yorum yaptım. Sanırım herkes Ace Age tarzı animasyonlardan bahsettiğimi düşündü.

Saygılarımla
Umurcan Görür

tensiz.denek
25-11-2009, 16:20
Senaryo için bu projeyi evrimci siteler google grubuna taşıyacağım. Belki bazı akademisyenler senaryo hazırlamak için gönüllü olabilirler. Eğer cevap gelirse haber veririm.

vartor
25-11-2009, 17:19
arkadaslar, once yabanci kaynalari arastiralim, daha once birilerinin ingilizce yapmis oldugiunu cevirmek cok daha kolay olur.

tensiz.denek
25-11-2009, 19:11
Ben şöyle bir enteraktif video- oyun düşünmüştüm:
ilk adımda
sürüngene benzeyen basit bir canlı tasarlıyoruz. bir kenarda da da variasyonun canlının neresinde (kafasında kuyruğunda ön bacaklarında arka bacaklarında) gerçekleşeceğini seçmesini istiyoruz. mutasyon geçekleşiyor ve eski canlıyla beraber bilgisayar rastgele iki varyasyon daha çıkartıyor. sonuçta basit canlı ile beraber 4 yeni variasyon ortaya çıkıyor. Daha sonra bu canlılardan bir veya birkaçının neslini tüketiyoruz, bu sırada bütün ölen canlıların kemikleri aşağıya düşüyor ve fosil oluşuyor.
İkinci adımda izleyicinin seçtiği tasarım üzerinden 1. adımı tekrarlıyoruz.
3-4 adım sonra elde ettiğimiz canlı ilk canlıdan farklı oluyor. ve bununla beraber bilgisayarın otomatik olarak seçtiği canlıları da gösteriyoruz. Bütün canlıları hayat ağacına yerleştiriyoruz ve ölüp fosilleşenleri ağacın kör ve alt dallarına, hayatta kalanları da üst dallarına yerleştiriyoruz.

Konuşmacı aralarda devreye giriyor ve neler olduğunu bilimsel terimlerle beraber anlatıyor.

Bir canlının soyu tükenip öldüğünde onu toprağın en altına yerleştiriyoruz, sonra sıra sıra fosilleri üst üste yığıyoruz. Bu sırada bazı fosiller çevre koşulları yüzünden yok oluyor. ve kayıp araformları gösteriyoruz. Bu sırada konuşmacı fosillerin ne kadar zor oluştuğunu da anlatıyor fakat canlıların sayılarının muazzam olduğundan bahsediyor.

Animasyonun sonunda da kullanıcının seçtiği yaratığın resmini gösteriyoruz. Yaratığını arkadaşına gönder diye bir form açılıyor. email adresi ve küçük bir not yazısı girilebiliyor buraya. Daha sonra da oyuncu arkadaşına yaratığının resmini gönderebiliyor.

Bütün animasyon sesli ve anlatımlı, arada görsel, gerçek fosil resimler, bazı gerçek tarihler vs verilebilir.

Cem
25-11-2009, 19:18
3D değil 2D bile olsa kaliteli bir ekip ve ciddi anlamda zaman ve emek gerektirir. Düşünün ki bakteri çizeceksiniz, o bakteri evrim geçirecek, böcek olacak, balık olacak, amfibi olacak, dinazor olacak, kuş olacak vs. Her evreyi önceki evreyle uyumlu bir şekilde grafiğe dökeceksiniz. Ve bunu sabit grafik olarak değil de animasyonlu düşünüyoruz. Yani dinazoru sadece çizmeyeceksiniz, hareket de edecek. Bakteri çizmeniz yetmiyor kıpırdayacak.

Maymuna benzer bir yüzü insana çeviren bir animasyonu düşünün. 2D bile olsa sadece bilgi değil sanatsal yetenek de gerekiyor sanıyorum.

2D bile olsa şimşekler çakacak, sular fokurdayacak, sonra dünya soğuyacak.

Özellikle doğal seleksiyonu grafiksel olarak nasıl daha iyi anlatabiliriz sorusu çok önemli. İyice düşünüp iyi bir senaryo hazırlamalı.

Senaryo bir kez hazırlanırsa geri kalan kısmı için bir motivasyon yaratır.

Gerek Türkçe gerekse İngilizce 2D ve 3D animasyon siteleri ve forumları var. Senaryo hazır olursa bu gibi forumlara gidip konuyla ilgilenebilecek kimselerin olup olamayacağı araştırılabilir.

Senaryo çalışmasında bulunmak isteyen var mı?

vartor
25-11-2009, 19:28
Herseyden once karsinizdaki bireyin dini dogmallarla gelecegini, ve reaksiyonunu dusunmek gerekir. karun kahya hangi ateistin milyonlarca degerindeki yayinlariyla fikrini degistirebilir? Bizlerin de benzeri zorlugumuz cahillerle olacaktir
Kolayi varken aklini zorlamayi istemedikleri icin olduklari yerdeler zaten, bence karsilastirmali olmali, din vs bilim. Ol dedi oldunun sacmaligini ortaya koymali, akillarina hitap etmenin yollarini bulmaliyiz.

ugorur
25-11-2009, 19:38
Ben şöyle bir enteraktif video- oyun düşünmüştüm:
ilk adımda
sürüngene benzeyen basit bir canlı tasarlıyoruz. bir kenarda da da variasyonun canlının neresinde (kafasında kuyruğunda ön bacaklarında arka bacaklarında) gerçekleşeceğini seçmesini istiyoruz. mutasyon geçekleşiyor ve eski canlıyla beraber bilgisayar rastgele iki varyasyon daha çıkartıyor. sonuçta basit canlı ile beraber 4 yeni variasyon ortaya çıkıyor. Daha sonra bu canlılardan bir veya birkaçının neslini tüketiyoruz, bu sırada bütün ölen canlıların kemikleri aşağıya düşüyor ve fosil oluşuyor.
İkinci adımda izleyicinin seçtiği tasarım üzerinden 1. adımı tekrarlıyoruz.
3-4 adım sonra elde ettiğimiz canlı ilk canlıdan farklı oluyor. ve bununla beraber bilgisayarın otomatik olarak seçtiği canlıları da gösteriyoruz. Bütün canlıları hayat ağacına yerleştiriyoruz ve ölüp fosilleşenleri ağacın kör ve alt dallarına, hayatta kalanları da üst dallarına yerleştiriyoruz.

Konuşmacı aralarda devreye giriyor ve neler olduğunu bilimsel terimlerle beraber anlatıyor.

Bir canlının soyu tükenip öldüğünde onu toprağın en altına yerleştiriyoruz, sonra sıra sıra fosilleri üst üste yığıyoruz. Bu sırada bazı fosiller çevre koşulları yüzünden yok oluyor. ve kayıp araformları gösteriyoruz. Bu sırada konuşmacı fosillerin ne kadar zor oluştuğunu da anlatıyor fakat canlıların sayılarının muazzam olduğundan bahsediyor.

Animasyonun sonunda da kullanıcının seçtiği yaratığın resmini gösteriyoruz. Yaratığını arkadaşına gönder diye bir form açılıyor. email adresi ve küçük bir not yazısı girilebiliyor buraya. Daha sonra da oyuncu arkadaşına yaratığının resmini gönderebiliyor.

Bütün animasyon sesli ve anlatımlı, arada görsel, gerçek fosil resimler, bazı gerçek tarihler vs verilebilir.

Sayın tensiz.denek

Sizinkiside güzel bir fikir. Aslında bu tür bir çok flash oyun yapılabilir. Kimisi çocuklara hitap eder, kimisi yetişkinlere.

3D değil 2D bile olsa kaliteli bir ekip ve ciddi anlamda zaman ve emek gerektirir. Düşünün ki bakteri çizeceksiniz, o bakteri evrim geçirecek, böcek olacak, balık olacak, amfibi olacak, dinazor olacak, kuş olacak vs. Her evreyi önceki evreyle uyumlu bir şekilde grafiğe dökeceksiniz. Ve bunu sabit grafik olarak değil de animasyonlu düşünüyoruz. Yani dinazoru sadece çizmeyeceksiniz, hareket de edecek. Bakteri çizmeniz yetmiyor kıpırdayacak.

Maymuna benzer bir yüzü insana çeviren bir animasyonu düşünün. 2D bile olsa sadece bilgi değil sanatsal yetenek de gerekiyor sanıyorum.

2D bile olsa şimşekler çakacak, sular fokurdayacak, sonra dünya soğuyacak.

Özellikle doğal seleksiyonu grafiksel olarak nasıl daha iyi anlatabiliriz sorusu çok önemli. İyice düşünüp iyi bir senaryo hazırlamalı.

Senaryo bir kez hazırlanırsa geri kalan kısmı için bir motivasyon yaratır.

Gerek Türkçe gerekse İngilizce 2D ve 3D animasyon siteleri ve forumları var. Senaryo hazır olursa bu gibi forumlara gidip konuyla ilgilenebilecek kimselerin olup olamayacağı araştırılabilir.

Senaryo çalışmasında bulunmak isteyen var mı?

Sayın cem

Benim bir kaç senaryo fikrim var ama bunları nasıl güzel bir şekilde kağıda dökebileceğimi bulamadım. Benim fikirlerim tüm evrimi baştan sona değilde değişik hayvan çeşitlerinden birninin sınırlı çevredeki muhtemel evrimini anlatacak şekilde yada ilk canlıların evrimlerinin nasıl olduğu ile ilgili.

Birini bu gün kağıda dökmeye çalışayım, eğer bir prototype oluşturabilirsem siteye bu başlık altına eklerim hep beraber üzerinde çalışabiliriz.

Saygılarımla
Umurcan Görür

ugorur
25-11-2009, 19:40
Herseyden once karsinizdaki bireyin dini dogmallarla gelecegini, ve reaksiyonunu dusunmek gerekir. karun kahya hangi ateistin milyonlarca degerindeki yayinlariyla fikrini degistirebilir? Bizlerin de benzeri zorlugumuz cahillerle olacaktir
Kolayi varken aklini zorlamayi istemedikleri icin olduklari yerdeler zaten, bence karsilastirmali olmali, din vs bilim. Ol dedi oldunun sacmaligini ortaya koymali, akillarina hitap etmenin yollarini bulmaliyiz.

Sayın vartor

Bence bu tür bir çalışmada doğrudan din eleştirisi yapmadan insanlara bilim ve evrim üzerine bir görsel hazrılanmalı. Eğer direk dini inancına yönelirsek o zaman çalışma geri teper. Önce bilime ikna edelim sonra dini dogmaları ile savaşırız.

Saygılarımla
Umurcan Görür

tensiz.denek
25-11-2009, 19:49
Bakteriden itibaren alırsak işimiz zor. konu flash aniamsyon olunca yapmamız gereken şey sadece mesela uzuvları ve gövde şekillerini çizmek. Flashla uzuvları script yardımıyla hareket ettirebiliriz. Yani canlının tamamını resmetmemize ve yüzlerce canlı çizmemize gerek yok. Evrim basit bir konu, sadece çöpadam gibi çöpsürüngen bile çizsek evrimi anlatabilriz bence. Ama senaryo çok önemli.

Benim bahsettiğim senaryodaki en büyük problematik şu: izleyicinini bir tasarımı tercih etmesi gerekiyor. Bu da akıllı tasarım demek oluyor. Bu, evrimi anlatmak için yeterli değil.

Yaratıklar bence siyah beyaz olabilirler, sadece beyaz arkaplan üzerinde yürüyebilirler. Yani ne kadar basitleştirebilirsek işimiz o kadar kolay olur.

Ama flash olacaksa kesinlikle dışarıdan yardıma ihtiyacımız var, ben bütün işlerimin arasında yetiştirebileceğimi sanmıyorum.

vartor
25-11-2009, 20:34
Sevgili tensiz, yuzlerce yabanci kaynaklar olduguna eminim, bunlari derlemek daha basit ve cabuk olmaz mi? bize sadece tercume kismi kalir ki, bunun da bir problem olacagini zannetmiyorum
Tercume gurubu uyelerini duyurularla arastirmaya sevk edebiliriz. bakalim neler bulabilirler.

tensiz.denek
25-11-2009, 21:38
Sevgili tensiz, yuzlerce yabanci kaynaklar olduguna eminim, bunlari derlemek daha basit ve cabuk olmaz mi? bize sadece tercume kismi kalir ki, bunun da bir problem olacagini zannetmiyorum
Tercume gurubu uyelerini duyurularla arastirmaya sevk edebiliriz. bakalim neler bulabilirler.
Haklısın sayın vartor. Tercüme çok önemli ama tercüme çalışmalarımız işgücü azlığından dolayı yavaş ilerliyor. Bununla beraber sizleri bilmiyorum ama tercüme yapmanın yanında, boş bir kağıtla 0'dan başlamak düşüncesi bana daha eğlenceli geliyor. 0 dan yapmak çok daha fazla vaktimizi alacaktır, doğru. Ama şöyle birşey var ki yeni ve orijinal bir eser ortaya çıkartabilirsek, yapacağımız tercümeye oranda daha fazla akılda kalıcı bir ürün ortaya çıkartmış olacağız.
Her zaman söylenir ülkemizde üretim yok diye, üretim yok gerçekten. Eğer aramızda yapabilecekler varsa veya birkaç kişi bulabilirsek, belki bu konuda biz ön ayak olabiliriz diye düşünüyorum.

ugorur
25-11-2009, 21:49

Sayın vartor

Biz sürekli onu tercüme et, bunu tercüme et ile meteryallerimizi oluşturuyoruz ama karşı taraf sürekli kendi videoları ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca hep dışardan aldığımız videoları tercüme edip sunmaya devam etmenin bize uzun vadede ne yararı olacak? Kendi videolarımızı hazırlamaya başlarsak, bizim bakış açımızla Dünya'ya ürünler sunmuş olacağız. Bizim hazırladığımız videoyu İngilizce'ye çevirip Dünya'ya sunduğumuz zaman Dünya'daki saygınlığımızda artacak. Bir Amerikan ateist bizim videoyu izleyip Türkiye'de de özgür düşünceye sahip insanlar varmış, acaba İslam hakkında neler yazmışlar diyip bizim www.turandursun.net adresimize gelecek. Bizim bilgilerimizden faydalanacak.

Sizi bilmiyorum ama benim hayat amacım bu Dünya'ya ölmeden önce kalıcı eserler bırakmak, fiziksel yokuluşumdan sonra bile düşünsel ve isimsel var olabilmek.

Saygılarımla
Umurcan Görür

vartor
25-11-2009, 22:02
Gencler, sizinle gurur duyuyorum, ben derhal ortaya birseyler cikmasi yonunden soylemistim; elimizde karun kahya gibi olanaklarimiz yok. O zaman bizim hoslanacagimiz degil, evrim cahillerinin anlayabilecegi izah sekillerine odaklanalim.

ugorur
25-11-2009, 23:40
Benim düz yazı özürlülüğüm burda da ortaya çıktı. Fikirler var senaryo kafamda hazır ama bir türlü yazıya dökemiyorum. Bu konuda ne tavsiye edebilirsiniz?
Saygılarımla
Umurcan Görür

dilaver
25-11-2009, 23:47
maddeler halinde baştan itibaren sıralamayla işe başlayın. Düşüncenizi taslak halinde ele alın. Senaryo sonraki aşama olsun. Hem böylece tartışılır ve konu zenginleşip detaylanır. Sonrasını ise hep beraber düşünürüz.

saygılarımla

Cem
26-11-2009, 16:33
Benim düz yazı özürlülüğüm burda da ortaya çıktı. Fikirler var senaryo kafamda hazır ama bir türlü yazıya dökemiyorum. Bu konuda ne tavsiye edebilirsiniz?tavsiyem, bölük pörçük de olsa aklına gelen kısımları bir yere yaz. sonra yeni fikirler oluştukça ara kısımlara ilaveler, değiştirmeler yaparsın. senaryonun eli yüzü birşeye benzeyince de buraya asarsın hepberaber ele alıp geliştirmeye çalışırız.

en başından başalayıp sırasıyla ilerlemek yerine bu yöntem daha pratik görünüyor bana. genellikle bu yöntemi uyguluyorum ben. "semavi mitler ve gerçekler" senaryosunu da böyle hazırlamıştım. tabi halen üzerinde çok çalışılması gerekiyor ya orası ayrı mesele.

ugorur
04-12-2009, 22:53
Uzun bir aradan sonra tekrar buradayım. Ben bayram tatilinde Türkiye'de biraz bu konuda düşündüm ve bazı fikirlerimi burada açmak istedim. Bu sayede beyin fırtınası yapabilir ve güzel bir text elde edebiliriz.

Fikirlerim giriş, gelişme ve sonuç için ayrı ayrı fikirler olabildiği için bunları ayrı ayrı gruplayacağım.

Giriş:

-Evrimin ne olduğundan kısaca bahsedilir.
-Evrimin prensipleri hakkında bilgi verilir.
-Evrimin neden bilimsel bir gerçek olduğu hakkında bahsedilir.

Gelişme -Örnekleme-:

-Gerçek hayvanlardan birinin evrimi anlatılır.
-Şu anki hayvanların birinin farazi bir evrimi konu edilir.

Sonuç:

Konu sonuca bağlanır.

Kısaca ana başlıklar bunlar. Giriş ve sonuç konusunda sıkıntı çekmeyiz ama gelişme bölümü için benim düşündüğüm hayvanlar balıklardan çift yaşamlılara geçiş ve farazi hayvan olarakta tavuk olabilir.

Yorumlarınızla bu planı geliştirip içeriğini doldurabiliriz. Genel hatlarıyla plan oluşturabilirsek senaryo konusunda çok daha önümüz açılır. Bu plan için ben bir kaç şey yazdım ama önce planı sunsam çok daha iyi olur dediğim için bu şekilde yazdım.

Saygılarımla
Umurcan Görür

Cem
05-12-2009, 11:10
Anlatıların bir kısmında Türkiye'nin önde gelen evrim teorisyenleri ile röportajlar kullanılması düşünülebilir.

Bunun için biri kameraman biri röportajcı iki kişiye ve teçhizat olarak ise bir el kamerası, tripod ve mikrofona ihtiyacımız var. Kameramanlık görevini ve teçhizat sağlama işini ben alabilirim. Bu durumda konuğa soruları soracak bir kişiye ve tabiki röportaj yapacağımız kişileri röportaja ikna etmemiz işleri kalıyor.

Videonun bir kısımında röportaj kullanmak, anlatılarda görüntü sağlama zorluğunu kısmen giderebilecektir.

Röportajlar haricindeki kısımları doldurmada iki yöntem kullanılabilir:

1) Konuyla ilgili yapılmış başka videolardan alıntılar yapmak

2) Kendi özgün animasyonlarımızı ve grafiksel çizimlerimizi kullanmak.

Birinci maddeyle ilgili bir arşiv evrim teorisi sitesi yönetim forumundan elde edilebilir. tensiz.denek böyle bir arşiv oluşturuyor. İşimize yarayabilecek video kliplerini kesip kendi videomuzda kullanabiliriz.

Kendi animasyonlarımız ve grafiksel çizimlerimiz işin en zor kısımlarından.

Geçenlerde sinefx sitesine üye olup konuyu araştırdım. Ciddi bir çalışmayla en az bir yılda öğrenilebilir animasyon işi deniyor. Bir yıl öğrenme bir yıl da hedefe yönelik yapım çalışması olsa 2 yıllık çalışma eder. Ve bu süre ciddi bir çalışma yapılırsa böyle. Yani tahmin ediyorum ki her gün oturup ders çalışır gibi 1-2 saat harcanırsa. Ben böyle bir çalışmayı düşünebilirim ama tüm adminlik işlerinin üstümden alınmasıyla zaman ayırabilirm buraya. Benimle birlikte bir kişinin daha olması da gerekir. İstişare edebileceğim, birbirimize öğretebileceğimiz, eksiklerimizi tamamlayabileceğimiz bir kişinin daha olması gerekir diye düşünüyorum.