PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : beyni muhurlu

vartor
26-11-2009, 17:44
Arkadaslar, tyd13 arkadasimiz, imzamda gorulen ve arada tutucu iddiaci insanlara da hatirlattigim "beyni muhurlu" sozunden ne kastetigimi anlamak istedigi icin bu basligi aciyorum.
Din nedir hakkinda benim gorusum, hani sirkte hayvanlari dayakla sekerle terbiye ederler ya, insanlarin da, ebeveynlerinden ayni yontemle ogrendigi, cocukluk yilarinda, beyinin her bilgiye en acik en faal zamaninda suur altina islenen dogmalardir diye kismen tarif edebilirim. Tabi uzun tarifine yuzlerce sayfa yetmez. Ogretileri oldugu gibi kabul etmeye," inanmaya" da, iman diyebilirim
4 seneyi askin bir suredir TD sitesindeyim, yuzlerce uyenin gelip gectigini girdum, Bilhassa tutucu olanlari, agizlarinda sakiz gibi, dinlerden osgur oldularini dile getiren uyelere "kalbi muhurlu" yaftasini hemen yapisyirirlardi. Aslinda kalp dediklerinin kalp degil beyin oldugunu, beyni muhurlu olmayanlar hemen anlar; ancak imanli saglik doktorunun bile kalp dusunce organidir diye tutturduguna sahit oldum.
Insan asik olur da, sevdiginin hatalarini nasil gormez, ihtarlara kulak asmaz sevdigine toz kondurmaz ise, ben de imanli insanlari bu ask hastaligina tutulmus olanlar olarak gordugumden ve kendi deyimleri olan "kalbi muhurlu" damgasina karsilik olarak kullandigim bir sloganimdir diyeyim .

tyd13
26-11-2009, 20:02
Azizim Açıklamanızdan ötürü teşekkür ederim. Bu konuda daha ayrıntılı yazacağım.

tyd13
07-12-2009, 20:09
Azizim Beyni mühürlü olmayı sadece dine dayandırmamamız gerektiğini düşünüyorum. Psikolojik ve sosyolojik bir durum olarak görüyorum. "Neden?" derseniz. Çünkü bireyler kendi fikirlerini sabitleyip onun dışındaki fikirleri reddederek kendi mitlerini yaratırlar. Bu mitler bir süre sonra kendilerini de aşarak kendilerince kutsallaşır. Kutsallaşan her konu insanın beynini mühürler. Fakat burada eklenmesi gereken bir tespit olduğunu düşünüyorum. Beyni mühürlülük bir veya birkaç konuda olabileceği gibi her konuda olabilir. Benim tespitimle yaklaşırsak dinlerden özgür bir birey de beyni mühürlü olabilir.

evrensel-insan
07-12-2009, 20:14
Saygideger tyd13;

"Beyni muhurluluk" kisi acisindan, sorgulanmayan, irdeleneyen ve otomatik olarak babadan kalma kabullenilen, dusunce uretmek yerine, dogumdan beri kisiye verilenleri hafizadan kullanan ve bu temeldeki tabulari, verileri, degerleri sahiplenen ve sabitleyen ve de bu ne oldugunun bilincinde olmadigi ve algilayamadigi degerler, tabular icin mucadele veren ve hatta kendi kisisel yasamini bu ugurda harcayan veya harcatan demektir.

Saygilarimla;
evrensel-insan