PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "Dinlerden Özgür Olmak" Ne Demektir?

evrensel-insan
18-12-2009, 00:00
Saygideger arkadaslar;

Hic dusundunuz mu, "dinlerden ozgur olmanin" ne oldugunu? Eger bu konuda fikir belirtmek isteyen arkadaslarimiz olursa, buraya yazabilirler.

Evet, herkesin dinlerden ozgurlukten algiladigi nelerdir?

Kimler dinlerden ozgurdur, nasil ve neden?

Sizce, ne ve neden sizi, dinlerden ozgur kilar? Bura da ozel bir din mi, genel bir din mi algilanmalidir?

Kisinin dine kendi bakis acisi mi? Yoksa din ile mucadelesi mi, algilanmalidir?

Benzer sorulari, isteyen ekler ve cevap verebilir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

tyd13
18-12-2009, 00:18
Üstad,
Dinlerden Özgür olmayı biliyordum. Fakat bu sitedeki anlamını öğrenmiş oldum. Teşekkür ediyorum.

evrensel-insan
18-12-2009, 00:22
Saygideger tyd13;

Konumuz sitenin DOG grubu degil; Genel anlamda, site yazarlarinin bu sorudan ne algiladigi.

Evet, sence "Dinlerden ozgur olmak nedir?" ve sen kendini, nasil ve neden dinlerden ozgur goruyorsun? Yani, dinlerden ozgurlugunu ifade edebilirmisin?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Yergin
18-12-2009, 00:22
Güzel bir başlık. Dinlerden özgür olanların yorumlarını açıklamalarını okumayı isterim.

tyd13
18-12-2009, 00:28
Saygideger tyd13;

Konumuz sitenin DOG grubu degil; Genel anlamda, site yazarlarinin bu sorudan ne algiladigi.

Evet, sence "Dinlerden ozgur olmak nedir?" ve sen kendini, nasil ve neden dinlerden ozgur goruyorsun? Yani, dinlerden ozgurlugunu ifade edebilirmisin?

Saygilarimla;
evrensel-insan
Üstad,
Gruba yönelik bir mesaj yazmamıştım. Sitede benim algım üzerine bir yazımdı.

evrensel-insan
18-12-2009, 00:31
Saygideger tyd13;

Fakat bu sitedeki anlamını öğrenmiş oldum.-tyd13-

Bir kisi uye olmadan once zaten tuzugu okuyup, oyle uye oluyor. Tuzukte de zaten sitenin amaci belirtilmis.

Eger sen kendini, dinlerden ozgur olarak goruyorsan, bunu dile getirebilirmisin?

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
18-12-2009, 00:40
Saygideger tyd13;

Sitede benim algım üzerine bir yazımdı.-tyd13;

Dedimya konunun site veya icerigi ile ilgisi yok. Sadece, herkes "dinlerden ozgur olmak, ne demektir?" bunu, kendi kisisel gorusu olarak dile getirecek. Sen boyle bir kisisel gorus dile getirebilirmisin?, sen ne anliyorsun, "dinlerden ozgurlukten?"

Saygilarimla;
evrensel-insan

tyd13
18-12-2009, 01:32
Üstad,
Dinlerden Özgür olmanın tanımı kişiden kişiye değişse de bir sabit ve basittir. Dinlerden Özgür olmak dine inanmamak, dine inanırken dini yaşamın odağına dönüştürmemek ve/veya belli ideolojileri din gibi bir olgu haline getirmemektir.Açık şekliyle ifade edersek evrensel insan olmak için yürütülen yaşamda din denilen kavramın kötü olarak ifade edilen yönlerini bertaraf ederek yaşamayı bilmek.

tyd13
18-12-2009, 01:34
Saygideger tyd13;

Fakat bu sitedeki anlamını öğrenmiş oldum.-tyd13-

Bir kisi uye olmadan once zaten tuzugu okuyup, oyle uye oluyor. Tuzukte de zaten sitenin amaci belirtilmis.

Eger sen kendini, dinlerden ozgur olarak goruyorsan, bunu dile getirebilirmisin?

Saygilarimla;
evrensel-insan
Üstad Dinlerden de tabulardan da özgürüm.

evrensel-insan
18-12-2009, 01:46
Saygideger tyd13;

din denilen kavramın kötü olarak ifade edilen yönlerini bertaraf ederek yaşamayı bilmek. -tdy13-
Üstad Dinlerden de tabulardan da özgürüm. -tyd13-

Nedir sana gore "kotu" olan taraflar?

Iyi ya iste. Bunun ne anlama geldigini acikla. Yani yukaridaki cumleni izah et.

Saygilarimla;
evrensel-insan

tyd13
18-12-2009, 01:50
Üstad Siz anlamadıysanız hiç kimse anlamaz. İzahatim bu kadardır. Az ve öz yazmayı severim. İnsanların tümünü aydınlatmak veya onlara herşeyi ayrıntılarıyla açıklamak gibi bir misyonum yok. Sizi kırmamak için izah ettim.

evrensel-insan
18-12-2009, 01:57
Saygideger tyd13;

Üstad Siz anlamadıysanız hiç kimse anlamaz. İzahatim bu kadardır. Az ve öz yazmayı severim. İnsanların tümünü aydınlatmak veya onlara herşeyi ayrıntılarıyla açıklamak gibi bir misyonum yok. Sizi kırmamak için izah ettim. -tyd13-

Konu benim ne anladigim degil; senin dusuncelerini anlamamiz icin izah etmen. Eger, bunu yapmis kabul ediyorsan, tesekkurler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

tyd13
18-12-2009, 02:06
Üstad Ben teşekkür ederim. Benim açıklamamda açık kalan benim dine inanıp inanmadığımsa dine inanmıyorum. Tabulara tabi olup olmadığım merak konusuysa tabulara tabi değilim.
Her olaya geniş bakmayı tercih ettiğim için anlaşılmamış olabilirim. Bireyler/Üyeler tarafından nasıl anlaşıldığımı sorun etmiyorum. Eğer bana bireyler/üyeler beni nasıl anladıklarını ifade etmişlerse teşekkür ederim ve izah etme ihtiyacı duymam. Zaman geçtikçe fikirleri değişebilir veya değişmeyebilir. Bu durum benim sorunum değil. Çünkü ben birey olarak ne olduğumu biliyorum.
Bu kadar izahat yeterli. Tekrar teşekkür ederim. Selamlarımı ve öpücüklerimi iletirim.

evrensel-insan
18-12-2009, 02:18
Saygideger tyd13;

Her olaya geniş bakmayı tercih ettiğim için anlaşılmamış olabilirim. Bireyler/Üyeler tarafından nasıl anlaşıldığımı sorun etmiyorum.-tyd13-

Kisiler, kendilerinin belirtilen konularda nasil ve ne dusunduklerini konusarak/yazisarak ve dialog kurarak dile getirirler. Dile getirilenin, dile getirenin istedigi gibi algilanmasi ise, herzaman bir sorundur. Cunku sonucta sen neyi ve nasil dile getirirsen getir, sadece dile getirdigin yansir. Bunu okuyan/dinleyen de; sadece bu yansiyi, kendi algiladigi gibi algilar ve bu algisini yanit olarak yansitir.

Iste o yuzden yansiyan ile yansitilanin uyusmasi sorunu her daim gecerlidir. Cunku dil sadece, ifade eder, ama neyi neden ve nasil ifade ettigini, yani ifadeyi ortaya koyan dusunceyi aciklayamaz. Oyuzden hersey zaman isidir.

Benim yazdiklarimi, benim ilettigim ve yansittigim sekilde aynen algilayan bir kisi var midir, acaba? Hic zannetmiyorum.

Sen, dusuncelerini yazilarinda, mesaj olarak belirt. Bunun algilanmasini da ancak gelen yanitlardan anlarsin.

Ben bu ifade, dialog v.s. konularini, evrensel'in kosesinde detayli isledim.

Eski bir arkadasin, meshur bir sozu vardir. "Simdiye kadar beni bir kisi anladi, o da yanlis anladi" diye.:sad:

Saygilarimla;
evrensel-insan

tyd13
18-12-2009, 02:27
Üstad Belirttiğiniz gibi nasıl anlaşıldığınızı bir sonraki sözle anlayabilirsiniz. Fakat benim ifade etmek istediğim nasıl anlaşıldığımı sorun etmediğimdi. Yazdıklarınıza katılıyorum. Ayriyeten teşekkür ediyorum. Bir de Hegel çok eski bir arkadaş olmalı. Selamlarımı ve öpücüklerimi ona da iletir misiniz?

evrensel-insan
18-12-2009, 02:34
Saygidegerf tyd13;

Bir de Hegel çok eski bir arkadaş olmalı. Selamlarımı ve öpücüklerimi ona da iletir misiniz? -tyd13-

Ben Hegel aslindan ziyade, sitede bu cumleyi kullanan bir arkadasi kast etmistim. Ama, olur, oteki tarafta Hegel'i senin icin ozel olarak gorur; selam ve opucuklerini iletirim.:plane:

Saygilarimla;
evrensel-insan

3.yol
18-12-2009, 08:37
Dinlerden ozgur olmak demek salt ozgurluktur .... fikren ozgur olmak ... manevi olarak ozgur olmak demektir .....

Ne seni 24/7 gozeten bir ilah vardir, ne de cennet veya cehennem ....

Iste, en sonunda sen bireysel bir insansindir .... hur kollarini dogaya ve evrene acip ozgurum diye haykirabilirsin .....

Bunlar ilk tepkilerindir ....

Sonra artik hayatini , felsefeni kendin belirlersin .. Icindeki hak ve adalet duygulari ile ... yaratici-mukafatci bir etikten ( sevap/cennet) cok, iyiligi icindeki huzurun varligi icin yaparsin . Kotulukten de bu yuzden sakinirsin ....

Dinlerden ozgurluk ..... bir insanin yasayabilecegi en ust derecedeki ozgurluklerden biridir .... Muthis bir olgunluk verir insan, ve yaptiklarinin sorumlulugunu da omuzlarinda tasimasini on gorur .... Bireyi gercek birey kilar ....

Saygilar,
3.yol

tyd13
18-12-2009, 16:46
Ben Hegel aslindan ziyade, sitede bu cumleyi kullanan bir arkadasi kast etmistim. Ama, olur, oteki tarafta Hegel'i senin icin ozel olarak gorur; selam ve opucuklerini iletirim.:plane:
Üstad Teşekkür ederim. Bu cümleyi kullanan arkadaşınızın nicki ne idi?

evrensel-insan
18-12-2009, 19:08
Saygideger tyd13;

Üstad Teşekkür ederim. Bu cümleyi kullanan arkadaşınızın nicki ne idi?-tyd13-

Aydoe. O da, bu cumleyi, benim yazilarim icin, kullanmisti.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Ovidius
18-12-2009, 19:45
Tanriyi dÜŞÜnmeden adam bİbİ yaŞayan dİnlerden ÖzgÜrdÜr.

evrensel-insan
18-12-2009, 19:58
Saygideger canip atay;

Tanridan/yaraticidan ozgurluk ile dinlerden ozgurluk ayni degildir. Dinlerden ozgurluk, temelde somut ozgurluktur.Yani, hic bir dini somut/soyut degere yasam ve iliskilerinde yer vermeme.

Tanridan ozgurluk ise; maalesef dogal dusunce yapilanisi ve isleyisi sinirlari icinde mumkun degildir. Sonucta, tanrisal yanasimin olumlu veya olumsuzu, seni tanridan ozgur kilmaz.

Ustelik tanri somut bir kavram olmadigi icin, evrensel ortaklikta ortaya koymak da mumkun degildir. Ya algiya gore, varlanir/inanilir; ya da yoklanir/inanilmaz. Kendi algisinin tanri icerigi temelinde, tam yoklayamayan ise, bilinemez kilabilir.

Eger tanridan kendini tam olarak ozgur goruyorsan, sitemizdeki sosyal gruplardan felsefi gruba katilabilirsin.

Cunku tanridan ozgurluk demek; once tanri kavramini ortaya koymakla baslar. Var kabulu, ya da yok red edisi ile degil.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Averroes
18-12-2009, 20:15
Sevgili Evrensel-insan,

Dinlerden özgürlerin varlık alanı ironik olarak yine dindir. Dinler olmasaydı bu sitede olmazdı.
Dünyada, Allah'a da inanırına da ihtiyaç vardır. Ateistler henüz bir ülke kuramadıklarından ateist bir ülkenin nasıl olacağını bilmiyoruz. eistlerin suçu ülkeler kurmak. Kurmayınca hiçbir şey için suçlanmıyorsun. Ama faraza dinlerden özgürlük ivme kazanıp bir ülkede hakim düşünce olsaydı, her ateist nerden esinlendiği meçhul kendi ahlak anlayışını referans gösterip güç mücadelesi yapar, (mesela) ensest ilişkiye kızma nedenleri ortadan kalkardı. Çünkü kızarsam neden belirtmem gerekecek, neyi baz alacağım peki? Allah'a da inanmıyorum! Eee? Kızıyorum ama neye kzıdığımı bilmediğim garip durumlar çıkacaktı ortaya. Dolayısyla dinden özgür olmak yoktur, özgür olma numarası yapmış olmak vardır.

evrensel-insan
18-12-2009, 20:53
Saygideger schopenhauer;

Dolayısyla dinden özgür olmak yoktur, özgür olma numarası yapmış olmak vardır.-sch-

Guzel kardesim, ben bu cumlene katilamayacagim. Cunku bu konu benim icin bireysel ve birey bilincine bagli bir konudur. Yani bir bireyin yasam ve iliskilerinde, dini herhangibir ve herturlu degerin hicbir sekilde yer almamasi, o bireyi dini somut/soyut degerlerden, hem fiziksel; hem de dusunsel olarak ozgur kilar. Ama; bu ozgurluk, baskalarinin hakkina tecavuz anlamina gelmez.

Benim dindar arkadaslarim vardir. Onlarin yasamlarindaki dini uygulamalarina, ben istirak etmem ve bana ait de bir dini deger uygulamasi yoktur.

Ama; mesela, bir arkadasim kiliseye davet ederse, giderim.

Ustelik, hicbir ideolojik inancsal izim orgutlenmesinde de yer almam. Cunku, bana gore tum izmlerin orgutlenmesi, dini zihniyet ve kurulum temelindedir.

Eger dersen ki; "senin uyguladigin bazi ahlaki degerler din kokenlidir", ya da dinden gelen anane ve geleneklerin vardir" Burada sana verecegim cevap "ben yasam ve iliskilerimde yer alan her turlu dusunce ve davranisi, kendi oz iradem ile ve insan olmayas ve insanlik sunmaya yakisacak sekilde uyarlarim"

Sen eger, bu uyarlamalarin, dini bir icerige sahip oldugunu soylersen; iste o zaman, bu uyarlananlarin tarihsel kokenine inmek gerekir. Cunku benim icin herseyin basi insandir ve insan olmaktir.

Insanligi ve insan olmayi ortaya koyan, sana gore dini bir deger varsa; onu da bilmek isterim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Ovidius
18-12-2009, 21:05
Sevgili Evrensel-insan,

Dinlerden özgürlerin varlık alanı ironik olarak yine dindir. Dinler olmasaydı bu sitede olmazdı.
Dünyada, Allah'a da inanırına da ihtiyaç vardır. Ateistler henüz bir ülke kuramadıklarından ateist bir ülkenin nasıl olacağını bilmiyoruz. eistlerin suçu ülkeler kurmak. Kurmayınca hiçbir şey için suçlanmıyorsun. Ama faraza dinlerden özgürlük ivme kazanıp bir ülkede hakim düşünce olsaydı, her ateist nerden esinlendiği meçhul kendi ahlak anlayışını referans gösterip güç mücadelesi yapar, (mesela) ensest ilişkiye kızma nedenleri ortadan kalkardı. Çünkü kızarsam neden belirtmem gerekecek, neyi baz alacağım peki? Allah'a da inanmıyorum! Eee? Kızıyorum ama neye kzıdığımı bilmediğim garip durumlar çıkacaktı ortaya. Dolayısyla dinden özgür olmak yoktur, özgür olma numarası yapmış olmak vardır.

ensest ilişki dinen caizdir,mesela lut pygmbr,habil,kabil.

peygamber mhmd evlatlığını karısını almiştır.(tabiki vahiy geldikten sonra)
damadına enişte olmuştur.
ahlak sorgulanacaksa insaf derim..
ahlaki kurallar toplumdan topluma değişir,dinin bunda etkisi vardır elbette ama bu değerler dinden öncede vardı.

islamdan önce kadınlar
erkekler
yani zorla..günaha sokuyorsunuz adamı!!!

Averroes
19-12-2009, 01:12
ensest ilişki dinen caizdir,mesela lut pygmbr,habil,kabil.

Canip selam!

Lut "pygmbr" ne yav? Ne olmuş Lut pygmbr'e?

Ensest ne demek Canip? Biliyor musun?

Lut'un kavmini eşcinsel diye biliyorduk, sen Lut'u bir de ensest yaptın. Neye göre? Tevrat olabilir mi kaynağın, eğer kendin değilsen? Buna niye cevap vermeliyim Canip?

peygamber mhmd evlatlığını karısını almiştır.(tabiki vahiy geldikten sonra)
damadına enişte olmuştur.
ahlak sorgulanacaksa insaf derim..
ahlaki kurallar toplumdan topluma değişir,dinin bunda etkisi vardır elbette ama bu değerler dinden öncede vardı.

Şimdi Peygamber'in evlatlığını, damadını karşı saldırı aracı olarak ileri sürünce atezimin ahlak referansının tek çatı altında (hatta bir kaç çatı altında) örgütlenemeyecek kadar farklılık arzettiği ve ateizmin ahlak anlayışının sayısının dünyadaki ateistlerin sayısına eşit olduğu iddiasına cevap vermiş mi oldun? Ucuz numaralar bunlar Canip, yemeyecek kadar zekiyim.

Ha, dinden önce de ahlak kuralları vardı diyorsun. Hangi dinden önce Canip? Dinden önce ne vardı, dinsizlik mi? yapma canip beni hayal kırıklığına uğratıyorsun.

islamdan önce kadınlar o... muydu?
erkekler pezo..
yani zorla..günaha sokuyorsunuz adamı!!!

Ne kadar ayıp şeyler. Kadın üyeler var. Hiç yakışıyor.

Ovidius
19-12-2009, 17:04
sevgili insan schopenhauer;(adınızı yazmakta mesele yani)

evet lut peygmberle ilgili kaynak tevrat.
ucuz numarayı anlamadım,gerçekten anlamadım.
sizin söylediğiniz şeylerde pek kibar değil.
ayrıca yazınızdan bu anlam çıkıyor.

sinner
20-12-2009, 01:44
İnsanın inançlardan bağımsız, birey olarak hayatını sürdürmesidir.

simply a good person
20-12-2009, 02:48
Dinlerden özgür olmak;

-Tüm sorumlulugu üstlenerek, ayaklarinin yere basmasi demektir.
-Ödül bahanesi ile rüsvete tamah etmemek demektir,
-Hurafe ve masallara inanmamak,
-seyh, mürsid, rehber, hoca pesinde kosmayip, sömürülmemek demektir.
-Ezberletilen bir fikre körü körüne bagli olmamak, sorgulayip, arastirip gelistirmek demektir.
-Inanc hürriyeti bahanesi altinda, hürriyetini kaybetmemek, buna karsi koymak demektir.
-Degisime ayak uydurabilmek, yeni fikir ve bulgulari yorumlayabilmektir.
-Farkliliklari kabullenip, saygi kavraminin icini doldurabilmek demektir.
-Objektif düsünme yetisini kazanmak, kendi fikrinin dogrulugunu kanitlamak pahasina, gercegi egip, bükmemek demektir.
-Öbür dünyaya yatirim yapmak adina, hayati hem kendine hem de baskalarina zehir etmemek,
-yasadigi dünyayi anlamaya ve cözmeye calismak demektir.
-Insanlik evriminin kendine düsen kismini tamamlamak demektir.

simdilik bu kadar:)

vartor
20-12-2009, 03:29
Schopen'cigim, neden Lut'la ensesti bagdastiramdin bilmem? Kizlarinin babalarini uykuda igfal etmelerine (her nasil olabilirse, muhakkak allahin bunda da parmagi vardir:)) olayina ensest iliski denmez mi?
Biliyor musun, benim evrensel insanin sana, gercegi sonunda algilamani saglatacagi hissi geldi. soyutu somuttan, iyiyi kotuden, karayi aktan uckigatciyi durustten, din bezirganlarindan insan vasfina uygun olani ayirt etmeye basladin bile sanki:)

Averroes
20-12-2009, 14:26
Schopen'cigim, neden Lut'la ensesti bagdastiramdin bilmem? Kizlarinin babalarini uykuda igfal etmelerine (her nasil olabilirse, muhakkak allahin bunda da parmagi vardir:)) olayina ensest iliski denmez mi?
Biliyor musun, benim evrensel insanin sana, gercegi sonunda algilamani saglatacagi hissi geldi. soyutu somuttan, iyiyi kotuden, karayi aktan uckigatciyi durustten, din bezirganlarindan insan vasfina uygun olani ayirt etmeye basladin bile sanki:)

Sevgili amcacığım, bu bahsettiğin kıssa hakkında bir rabbi sana daha ayrıntılı bilgi verebilir. Mesela Tuncay Güney'le hemşerisiniz, o seni daha iyi aydınlatacaktır bu konuda. Kur'an'da olmayan (dolayısyla inancımda da olmayan) bir kıssa için neden cevap konumunda olayım?

Ben bahsettiğin şeyleri ayırdındayım da bir türlü seni hidayete getiremedik ne olacak? İmansızlığa olan aşkın gözlerini öylesine kör etmişki, nötr bile bakamaz olmuşsun. Bana kalırsa evrensel insana senin daha çok ihityacın var. O nötrlüğü halletsin, gerisini biz hallederiz. Ondan sonra sen de farkın farkında olacaksın.

vartor
20-12-2009, 16:51
Bilmiyorsan yegenim, neden biraz da tevrat okuyup ogrenmiyorsun?
O da allahin kitabi degil mi senin imanina gore;
Bak bana, hepsi de insan uydurmasidir dedigim halde, yine de az cok birseyler biliyorm semavi dinler hakkinda.
Tuncay Guney yeni soyunmus tevratciliga, ben o da, sen de daha dogmadan once de birseyler biliyordum en azindan.
Oku oku demis sana da, ama anla demedigi icin mi birsey anlamamis gibi davraniyorsun?
Bir ateistin adini nick edinmen, bir baska ateistinkini de imzanda kullanman, zaten okuyup da ters anladigini acikliyor bizlere; tabi sayfalarca demagoji yapabilirsin ama gercegi, tum bunlarin insan uydurmasi masallar oldugunu degistirmeyecektir.

basitrasin
21-12-2009, 00:47
Herkese selam.
Bence Dinlerden Özgürlük her türlü dogmaya karşı olmaktır. Sorunlara mantıklı makul çözümler üretmek, eğer ürettiği çözümden daha akılcı bir öneriyle karşılaşırsa bunu benimsemektir. Bilimsel düşünceye önem vermek ve her şeyin aslında mantıklı basit bir açıklamasının olduğunu ve bu açıklamaya da ancak bilimsel yöntemlerle ulaşabileceğimizi kabul etmektir.
Saygılarımla.

evrensel-insan
21-12-2009, 00:55
Saygideger basitrasin;

Bilimsel düşünceye önem vermek ve her şeyin aslında mantıklı basit bir açıklamasının olduğunu ve bu açıklamaya da ancak bilimsel yöntemlerle ulaşabileceğimizi kabul etmektir.-basitrasin-

Eger bunu epistemolojik gerceklige oturtabilirsen, bu dedigin insanoglunun hem bireysellesmesinin bir temeli, hem de dogumdan itibaren verilen tum, insanoglunu biribirinden ayiran deger, tabu ve verilerden ozgurlesebilmenin bir anahtaridir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Fatihcrs
07-01-2010, 12:21
Evrim inancı bir mason dinidir.Haliyle sizler halaa özgür sayılmassınız...
Hala din içindesiniz...

Acı ama gerçek...

naper
07-01-2010, 12:28
Evrim inancı bir mason dinidir.Haliyle sizler halaa özgür sayılmassınız...
Hala din içindesiniz...

Acı ama gerçek...
sen ne eğlenceli adammışsın yahu!!(favorim lellelleh di ancak sende fena değilsin)
evrim inancı nedir? evrim teorisi olmasın...mason ne iş anlamadım???
komünistler de karılarını ortak kullananlardır değil mi?:D
dünya da öküzün boynuzundaki tepsidir demi ama....

evrensel-insan
13-07-2010, 04:34
Saygideger arkadaslar;

Guncelleme

Saygilarimla;
evrensel-insan

Natan
13-07-2010, 15:00
Dinlerden özgürüm çünkü Din yada onun ifade ettiği göklerin jandarması-hayali arkadaş vs- benim için bir şey ifade etmiyor. Benim için bir yaptırımı olmayan şeyler.

n4n0_s3c0nD
14-07-2010, 04:01
Dinlerden özgür olmak en büyük cesaret demekdir !

Icinde artik korku kalmamisdir ! Aklini kullanma zamani gelmisdir !

Dinlerde özgürlük demek bir seyi inkar etmek degildir ! Dogruyu arastirmakdir ! Herkeze hemen inanmak degildir ! Bütün verileri bir araya toplayip gercegi kendi akli kavramakdir !

Zaten önemli olanda budur . Din Insan hayatini tamamen degistiren etken oldugu icin oyuncak degildir. Kisi inandigi zaman kulakdan dolma bilgilerle degil kendi akli ile birseyler cözmekdir..

zaten bugün dinden cikanlar cocukken hepsi dinliydi ! Ama direkt ailem neyse bende oyum mantigini aklindan cikarip dindeki sacmaliklara bir göz atipda kavramaya calismasi cesareti bulup korkularini yenip bu zorbaliklara kabullenmemesi sonucu dinden cikmisdir !!

Basimda büyük bir problem var bütün hayatimi etkiliyor, ne bir is bulabiliyorum nede calismak istiyorum. yaklasik 5 senedir devamli yalvardim yalvardim yalvardim bana sevdigimi ver dedim vermedi oysaki bosluga yalvariyormusum orda tanri yokmus !!

faydasızım
18-08-2010, 17:41
bence dinlerden özgür olmak herhangi bir davranışınızda din etkisi olamdan düşünmek karar vermek ve uygulamaktır...