PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir odun mu daha değerli bir insan mı?

mayonez
30-12-2009, 15:44
Materyalizme göre bir insanın bir odundan daha değerli olduğunu nasıl ispat edersin
Ben şöyle bir çıkarımda bulunsam bunun neresi yanlış olur?
Bana göre bir odun bir insandan daha değerlidir. Şu şu nedenlerden dolayı.
Dediğim şeyleri lütfen materyalizm ışığında değerlendirin.
Saygılarımla

Psiko
30-12-2009, 15:59
Ben şöyle bir çıkarımda bulunsam bunun neresi yanlış olur ?
Bana göre bir odun bir insandan daha değerlidir.
Şu şu nedenlerden dolayı.

Sayın mayonez ;
"Şu şu nedenler" dediğiniz nedenleri biraz açıp,
muğlak-soyutluktan çıkarıp daha bir somutlaştırabilirseniz,

Materyalizme göre bir insanın bir odundan daha değerli olduğunu nasıl ispat edersin ?

in cevabı gelebilir gibi.

Ovidius
30-12-2009, 17:05
Materyalizme göre bir insanın bir odundan daha değerli olduğunu nasıl ispat edersin
Saygılarımla

materyalizmi bilmem ama islami açıdan insanda odun kadar değelidir,
zira cehennemin kalorisi en yüksek yakıtı,
ebu lehebin karısının taşıdığı odunlardan ziyade,insanlardır.

saroz
30-12-2009, 18:33
Değerden neyi kastettiğini açıklamalısın.

Para olarak değermi?

Yaşamsal ihtiyaç olarak değermi?

Duygusal olarak değermi?

Ayrıca odun ve insan hakkında da ayrıntı vermelisin.

Odun hangi ağaçtan?

Ağacın dalımı gövdesimi, tepesimi kökümü yoksa gövdesimi?

Odunun miktarı nedir? Kaç kg ve hacmi kaç metre küp?

İnsana gelince,

Erkekmi Kadınmı?

Yetişkinmi, çocukmu?

Eğitimlimi cahilmi?

Yeteneklimi değilmi?

Çalışkanmı tembelmi?

İyimi kötümü?

Güzelmi çirkinmi?

Bu kadar bilimeyenli sorunun yanıtı zor beyaa:))

frodo
30-12-2009, 18:51
Odunu alıp kafasına ekleştirirsin, hangisinden "tınn" sesi çok geliyorsa o değersizdir.

Psiko
30-12-2009, 19:40
Odunu alıp kafasına ekleştirirsin, hangisinden "tınn" sesi çok geliyorsa o değersizdir.

Ne acımasız birisin Ya Hu.
Odunun günahı ne ?
Yazık değil mi oduna :D

milomanara
30-12-2009, 21:07
Mesela ben hemen insan derdim ama şimdi şaşkınlıkla konuşan odunlar da olduğunu öğrendiğimden hemen cevap veremiyorum. Ama isteyene aşağıda duasını yazıyorum, 40 kere okuyun geçer.

Allahım sen beyinden mantıkdan yoksunlara felsefe yaptırma... Materyalizmden odunu, Freud'un anal döneminden kıçını anlayanları tez zamanda ıslah eyle yarabbi! Üzerine amin deyip, ateş düşürücü bir fitili fatihayla okuduktan sonra kullanıyoruz. Pırıl pırıl bir zihinle yeni güne uyanıyoruz.

güneşinzaptıyakın
30-12-2009, 21:12
Buyur canım ciğerim, sitede odun üzerine tahsil yapan kişi benim işin okulunda okudum yani, bana sor istediğini odun hakkında ama açık ve seçik olsun sorular zira ilk sorun bir şey ifade etmiyor...

Yergin
30-12-2009, 21:33
Saygılarımla

Gelen cevapları okudum lakin hiç birisi konu ile ilgili değil gibi.

Odunun kilosunu, erkeğin cinsiyetini soranlar olduğuna göre :)

Materyalizm insanın cinsiyetine, odunun kilosuna göre farklı mı davranır?

Bence arkadaşın mesajındaki odun kelimesini çıkarıp, oraya bir bitki, bir hayvan, bir materyal ismi vs. yazıp cevap verseniz daha iyi olacak gibi.

"Materyalizm, varlık veya gerçeklik hakkında bir görüştür. Bu görüşe göre varolan veya gerçek olan sadece maddedir."

Wikipedia'da bu yazıyor. Gerçek olan sadece madde ise aralarındaki fark nedir? Hangisinin farklı veya daha değerli olduğunu nasıl ispat edersiniz? ki buradaki değerli ifadesi kişinin görüşüdür, orada daha değerli dediği gibi, daha iyi daha gerçekçi, farkı vs. de diyebilirdi.

Materyalist bir arkadaşımız yokmu konuya birşeyler yazabilecek. Bende merak ettim.

Saygılarımla

evrensel-insan
30-12-2009, 22:13
Saygideger envyme;

"Materyalizm, varlık veya gerçeklik hakkında bir görüştür. Bu görüşe göre varolan veya gerçek olan sadece maddedir."-envyme-

Madde M.O. 3000 yilinda insanoglunun verdigi bir kavramdir. M.O. 4000 yilinda ne vardi var olan veya gercek? Ayrica gercek, materyalizmin degil; nesnel temelde realizmin savunusudur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

saroz
31-12-2009, 00:00
Gelen cevapları okudum lakin hiç birisi konu ile ilgili değil gibi.

Odunun kilosunu, erkeğin cinsiyetini soranlar olduğuna göre :)

Materyalizm insanın cinsiyetine, odunun kilosuna göre farklı mı davranır?

Bence arkadaşın mesajındaki odun kelimesini çıkarıp, oraya bir bitki, bir hayvan, bir materyal ismi vs. yazıp cevap verseniz daha iyi olacak gibi.

"Materyalizm, varlık veya gerçeklik hakkında bir görüştür. Bu görüşe göre varolan veya gerçek olan sadece maddedir."

Wikipedia'da bu yazıyor. Gerçek olan sadece madde ise aralarındaki fark nedir? Hangisinin farklı veya daha değerli olduğunu nasıl ispat edersiniz? ki buradaki değerli ifadesi kişinin görüşüdür, orada daha değerli dediği gibi, daha iyi daha gerçekçi, farkı vs. de diyebilirdi.

Materyalist bir arkadaşımız yokmu konuya birşeyler yazabilecek. Bende merak ettim.

Saygılarımla

Sayın Enveyme, soruyu materyalistlere sorup, materyalist bakış açısından yanıt isteyen arkadaş, materyalizm hakkında en ufak bir araştırma yapmadan aklınca kurnazlık yapıyor.
materyalizmin duygu ve düşünceye değer vermeyen, ahlaki değer taşımayan sadece mal mülk gibi maddelere değer vermek, dünya nimetlerinden bencilce, hırsla, histerik duygularla faydalanmak zanneden teistlerden olduğu sorusunun sığlığından anlaşılıyor.

Araştırmacı ve ''gerçeğe sadık'', dürüst bir inançlı olarak kabul ettiğim Enveymenin bu ayırdı kaçırmasına şaşırdım.

Dip not; Materyalizm, idealizm ile antik çağ filozoflarından günümüze kadar tartışılır. Materyalizmin son temsilcisi (bence) Karl Marx diyalektik ve tarihsel perspektif yükleyerek ayakları üzerine oturtmuştur. Antik çağdan günümüze olmasada en azından Marx dan bir kere okuyup sonra yorumda bulunmanızı öneririm.
Saygılar.

mayonez
31-12-2009, 16:18
Sayın Enveyme, soruyu materyalistlere sorup, materyalist bakış açısından yanıt isteyen arkadaş, materyalizm hakkında en ufak bir araştırma yapmadan aklınca kurnazlık yapıyor.
materyalizmin duygu ve düşünceye değer vermeyen, ahlaki değer taşımayan sadece mal mülk gibi maddelere değer vermek, dünya nimetlerinden bencilce, hırsla, histerik duygularla faydalanmak zanneden teistlerden olduğu sorusunun sığlığından anlaşılıyor.

Araştırmacı ve ''gerçeğe sadık'', dürüst bir inançlı olarak kabul ettiğim Enveymenin bu ayırdı kaçırmasına şaşırdım.

Dip not; Materyalizm, idealizm ile antik çağ filozoflarından günümüze kadar tartışılır. Materyalizmin son temsilcisi (bence) Karl Marx diyalektik ve tarihsel perspektif yükleyerek ayakları üzerine oturtmuştur. Antik çağdan günümüze olmasada en azından Marx dan bir kere okuyup sonra yorumda bulunmanızı öneririm.
Saygılar.

materyalizm neymiş söylede bizde öğrenelim
böyle işkembe-i kübradan sallayarak materyalizme metafizik bir olgu verebilir miyim diye uğraşıyorsun ama bence boşuna
bakıyorum da açtığım başlık beğenilmeyerek en alt kata kadar düşmüş
bu forumda bu sorunu daha önce de yaşamıştım
benim başlığımın yerinin değiştirilip değiştirilmemesine kim kara veriyor
çok saçma konuları tartışanlar bakıyorumda benim açtığım başlığı tartışmaya bile değerli görmemiş
uzun lafın kısası bu forumdaki son yazımdır
üyeliğimi de silerseniz sevinirim.

AerA
31-12-2009, 16:35
Sevgili dostum mayonez ;

Öncelikle bu kadar gereksiz bir konu başlığına neden ihtiyaç duyduğunuzu anlayamadım?

Materyalizm, varlık veya gerçeklik hakkında bir görüştür. Bu görüşe göre varolan veya gerçek olan sadece maddedir. Madde evrenin asli veya temel kurucu unsurudur. Sadece duyumlarla algılanabilen varlıklar, süreçler veya muhtevalar vardır ve gerçektirler.

Bu görüşe göre her şeyin kesin sebebi, maddi (cansız, zihni olmayan veya belirli temel fiziki güçler) süreçler veya varlıklar(mekanizm)dır. Zihni varlıkların, süreçlerin veya olayların yegane sebebi maddi varlıklardır. Zihni varlıklar ise maddenin tezahürüdür ve maddesiz varolamazlar. Doğaüstü hiçbir şey var değildir. Zihni (ilahi olduğu varsayılan - ilahi olduğuna inanılan güçler; cin, şeytan, Tanrı vb...) hiçbir şey var değildir.

Materyalist felsefe ile değerlendirsek eğer; İnsan farklı kulvarda değerli, odun farklı kulvarda değerlidir.Sizden bir sehpa yapamam, bir odundanda sizi yapamam.Umarım aydınlanmışsınızdır.Böyle tuhaf konular açıp absürt yaklaşımlara gitmeden, sizden bir sehpa yapılamayacağı hususunda beni cidden şaşırtmanızı bekliyorum.

evrensel-insan
31-12-2009, 18:05
Saygideger AerA;

Materyalizm, varlık veya gerçeklik hakkında bir görüştür.-AerA-

Bazi seyleri acikliga kavusturalim. Gorus demek, maddenin kendisi demek degildir. Materyalizm, metafizigin varliga bakis acilarindan bir ideolojidir ve inanctir. Yanlisligi kanitlanamadigindan ve dogrulugu da sadece insanoglunun bes duyusu ile ortaya kondugundan, maddesel degildir.

Gerceklik, materyalizmin degil; realizmin gorusudur. Bu konuda, "varlik nedir ve cesitleri nelerdir?" bassligi actim, ama; henuz kimse "gormemis" adresi, felsefe-psikoloji.

Ustelik madde insanoglunun ortaya attigi bir kavramdir.

Deger konusuna gelince; bu da tamamen insanoglu ozlu bir soyuttur. Degerler icinde bulundugu, sarta, zamana ve duruma gore degisir. Cok soguk bir havada, evinde sobasina atacak odunu olmayan bir kisi icin; kapi caldiginda, kapinin onunde sobaya atacak odunlari bulmasi ile, bir kisinin gelmesi arasinda, o kisi icin; odun daha degerlidir. Cunku odun onu isitacak ve soguktan koruyacaktir.

Tabi canavar bir dusunce tasimiyorsa, tasiyorsa, zaten gelen arkadasini yakar.:fish::wof:

Saygilarimla;
evrensel-insan

meRnn
01-01-2010, 02:02
bunun cevabını vermiş zaten
fernando pessoa
huzursuzluğun kitabında.... sayfa 72.

örneklemesi odun yerine masa olmuş ama

her şey,
üç eksenin kesişmesinin bir sonucudur
o şeyi kesişme yaratır
kararınca madde,