PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : kuranda güneş ve ay arasındaki fark

faran
06-01-2010, 15:17
Allah Kuran'da Ay, Güneş ve yıldızlar gibi gök cisimlerinden bahsederken farklı kelimeler kullanmaktadır. Bunlardan Güneş ve Ay'ın yapıları arasındaki farklılık Kuran'da şöyle ifade edilmiştir: Ve Ay'ı bunlar içinde bir nur kılmış, Güneş'i de (aydınlatıcı ve yakıcı) bir kandil yapmıştır. (Nuh Suresi, 16)
Yukarıdaki ayette Ay için ışık (Arapça "nur"), Güneş için kandil (Arapça "sirac") kelimeleri kullanılmıştır. Bu kelimelerden Ay için kullanılan, ışığı yansıtan, parlak, hareketsiz bir kitleyi ifade eder. Güneş için kullanılan kelime ise, sürekli yanma halinde olan, ısı ve ışık kaynağı, gökteki bir oluşum anlamına gelmektedir.

Ve cealel kamere fîhinne nûren ve cealeş şemse sirâcâ(sirâcen).
Ve Ay'ı, onların arasında (semalarda) bir nur kıldı ve Güneş'i de bir sirac (çırağ) kıldı.

1. ve ceale : ve kıldı
2. el kamera : kamer, ay
3. fî-hinne : onların içinde, arasında
4. nûran : bir nur
5. ve ceale : ve kıldı
6. eş şemse : güneş
7. sirâcen : kandil, çırağ

AerA
06-01-2010, 15:38
Allah Kuran'da Ay, Güneş ve yıldızlar gibi gök cisimlerinden bahsederken farklı kelimeler kullanmaktadır. Bunlardan Güneş ve Ay'ın yapıları arasındaki farklılık Kuran'da şöyle ifade edilmiştir:
Ve Ay'ı bunlar içinde bir nur kılmış, Güneş'i de (aydınlatıcı ve yakıcı) bir kandil yapmıştır. (Nuh Suresi, 16)
Yukarıdaki ayette Ay için ışık (Arapça "nur"), Güneş için kandil (Arapça "sirac") kelimeleri kullanılmıştır. Bu kelimelerden Ay için kullanılan, ışığı yansıtan, parlak, hareketsiz bir kitleyi ifade eder. Güneş için kullanılan kelime ise, sürekli yanma halinde olan, ısı ve ışık kaynağı, gökteki bir oluşum anlamına gelmektedir.

Ve cealel kamere fîhinne nûren ve cealeş şemse sirâcâ(sirâcen).
Ve Ay'ı, onların arasında (semalarda) bir nur kıldı ve Güneş'i de bir sirac (çırağ) kıldı.

1. ve ceale : ve kıldı
2. el kamera : kamer, ay
3. fî-hinne : onların içinde, arasında
4. nûran : bir nur
5. ve ceale : ve kıldı
6. eş şemse : güneş
7. sirâcen : kandil, çırağ

NUR: Işığı yansıtan, parlak, hareketsiz bir kitleyi ifade ederse eğer nurdan yapılan melekler ayak üstü güme gidiyor.İslam, Kur-an' dan her hangi bir buluşa açıklama getirmeye uğraşırken, mevcut elindekileride yok ediyor ya, bu güldürüyor beni.

Daha fazla gaitasını çıkarmayın şu dinin lütfen...

faran
06-01-2010, 15:45
NUR: Işığı yansıtan, parlak, hareketsiz bir kitleyi ifade ederse eğer nurdan yapılan melekler ayak üstü güme gidiyor.İslam, Kur-an' dan her hangi bir buluşa açıklama getirmeye uğraşırken, mevcut elindekileride yok ediyor ya, bu güldürüyor beni.

Daha fazla gaitasını çıkarmayın şu dinin lütfen...

işte senin anlamadan yanlışlık var area

o ifade de ki arap lisanı Nur ifadesi;

4. nûran : bir nur denmiştir.

mesela; real madridde oyanayan şimdi kaka adında oyuncu var onun ülkesi ve lisanın bu ad bir şey ifade etmez ama türkiye de olsa farklı ifade olur değil mi?

işte bu lisan ile ALLAH-U ZÜLCELAL HAZRETLERİ de melekleri de yarattığı nur farklı burdaki lisan ifadesindeki nur farklı

arae aklına hastayim sabah sabah moralim bozuktu sağol !!! :)

AerA
06-01-2010, 15:52
işte senin anlamadan yanlışlık var area

o ifade de ki arap lisanı Nur ifadesi;

4. nûran : bir nur denmiştir.

mesela; real madridde oyanayan şimdi kaka adında oyuncu var onun ülkesi ve lisanın bu ad bir şey ifade etmez ama türkiye de olsa farklı ifade olur değil mi?

işte bu lisan ile ALLAH-U ZÜLCELAL HAZRETLERİ de melekleri de yarattığı nur farklı burdaki lisan ifadesindeki nur farklı

arae aklına hastayim sabah sabah moralim bozuktu sağol !!! :)

Ne alakası var evladım futbolcu ile.

Ayı bir nur kılmış ise , ve senin cümlenle "ay ışığı yansıtan hareketsiz bir fiziksellikse" nurdan yapılan herşey güme gider evladım.Kendi cümleni yalanlamakta üstüne yok bakıyorum şu aralar.

faran
06-01-2010, 15:53
Ne alakası var evladım futbolcu ile.

Ayı bir nur kılmış ise , ve senin cümlenle "ay ışığı yansıtan hareketsiz bir fiziksellikse" nurdan yapılan herşey güme gider evladım.Kendi cümleni yalanlamakta üstüne yok bakıyorum şu aralar.

yahu mübarek!!!

aydaki nur ayrıdır. melekleri yaratma nuru ayrıdır

sap ile samanı karıştırma

AerA
06-01-2010, 16:00
Her neyse faran ;

Güneşin ve ayın yapıları arasındaki farklılık çıplak gözle yapılacak 2 saniyelik bir araştırma sonucu ile ortaya çıkar.Bunun için ayete gerek yok.Keşke güneşin parçacık yapısı hakkında bilgi verseydi de parçacık fiziğine bir katkısı olsaydı.

faran
06-01-2010, 16:05
Her neyse faran ;

Güneşin ve ayın yapıları arasındaki farklılık çıplak gözle yapılacak 2 saniyelik bir araştırma sonucu ile ortaya çıkar.Bunun için ayete gerek yok.Keşke güneşin parçacık yapısı hakkında bilgi verseydi de parçacık fiziğine bir katkısı olsaydı.

yahu bugün bilim güneşten ışıttığı yansımayla ay ile güneş arasındaki farkı bulmuşmudur? bulmamışmıdır?

tabi ki bulmuştur. dah ilmin olmadığı bir dönemde ne demiş kuran-ı Mucizil Beyan;

Ve Ay'ı bunlar içinde bir nur kılmış, Güneş'i de (aydınlatıcı ve yakıcı) bir kandil yapmıştır. (Nuh Suresi, 16)

neden hakkı gizliyorsun? :)))

AerA
06-01-2010, 16:10
yahu bugün bilim güneşten ışıttığı yansımayla ay ile güneş arasındaki farkı bulmuşmudur? bulmamışmıdır?

tabi ki bulmuştur. dah ilmin olmadığı bir dönemde ne demiş kuran-ı Mucizil Beyan;

neden hakkı gizliyorsun? :)))

Faran cidden kendindemisin sen ;

2 yaşındaki kuzenim bile aradaki farkı buluyorken 1400 yıl önce bir bedevi bulmuş çokmu.

Ayrıca ondan çok daha önce Sümerliler ve Babilliler zaten bulmuşlar bunu.Muhammedin yineleme yapıp 2 yaşındaki kuzenimin bile yapabildiği tespitleri ile cahil beyinlerde mucize etkisi yaratmasına gerek yoktu ki.

uyar
06-01-2010, 16:14
yahu bugün bilim güneşten ışıttığı yansımayla ay ile güneş arasındaki farkı bulmuşmudur? bulmamışmıdır?................

ilahi faran

senin adam kitabında şöle apaçık yazsaydı ya dünya güneş etrafında döner ayda dünya etrafında .... diye

sen de ele güne rezil olmasaydın,

çokmu şey istiyorum "sözde" allahından...

faran
06-01-2010, 16:26
ilahi faran

senin adam kitabında şöle apaçık yazsaydı ya dünya güneş etrafında döner ayda dünya etrafında .... diye

sen de ele güne rezil olmasaydın,

çokmu şey istiyorum "sözde" allahından...

ama bak nediyor;

22 - Andolsun biz Kur'ân'ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur? ( KAMER SURESİ )

yani şu vasıfta olanlar gibi olmayalım uyar!!!

44 - Yoksa sen, onların çoğunun gerçekten söz dinleyeceğini yahut akıllanacağını mı sanıyorsun? Gerçekte onlar hayvanlar gibidir, hatta gidişçe daha sapıktırlar. ( FURKAN SURESİ )

uyar
06-01-2010, 16:27
ama bak nediyor;

22 - Andolsun biz Kur'ân'ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur? ( KAMER SURESİ )

yani şu vasıfta olanlar gibi olmayalım uyar!!!

44 - Yoksa sen, onların çoğunun gerçekten söz dinleyeceğini yahut akıllanacağını mı sanıyorsun? Gerçekte onlar hayvanlar gibidir, hatta gidişçe daha sapıktırlar. ( FURKAN SURESİ )

haha.. bumu apaçık faran kardeş??? bu mu kolaylaştırma?? bence kafan iyice karışmış senin faran kardeş

insan da bir hayvandır faran... hatta bazı insanlar hayvandan daha sapıktır.. o nedenle benden uyarması :)

AerA
06-01-2010, 16:31
Sevgili faran ;

2 yaşındaki kuzenimin bilimsel tespitlerinden yola çıkarak bir kitap yayımlamayı planlıyoruz, ay ve güneşin farklı yapıda olduğundan tutunda, kibrit alevindeki sıcaklıktan yola çıkarak güneş bizi aydan daha iyi ısıtıyor o zaman güneş yanıyor şeklindeki tespitlerine varana kadar hepsi var.

Dikatinizi çekeyim daha bilimle tanışmadan bu tespitleri yapmak ancak mucize olsa gerek.Mucizelere olan düşkünlüğünüzü bildiğimden sizede yollamak isteriz bir tane.

Yani anlayacağın o Kur-an mucizeleri ancak 2 yaşındaki çocuk mucizesi..

faran
06-01-2010, 16:46
Sevgili faran ;

2 yaşındaki kuzenimin bilimsel tespitlerinden yola çıkarak bir kitap yayımlamayı planlıyoruz, ay ve güneşin farklı yapıda olduğundan tutunda, kibrit alevindeki sıcaklıktan yola çıkarak güneş bizi aydan daha iyi ısıtıyor o zaman güneş yanıyor şeklindeki tespitlerine varana kadar hepsi var.

Dikatinizi çekeyim daha bilimle tanışmadan bu tespitleri yapmak ancak mucize olsa gerek.Mucizelere olan düşkünlüğünüzü bildiğimden sizede yollamak isteriz bir tane.

Yani anlayacağın o Kur-an mucizeleri ancak 2 yaşındaki çocuk mucizesi..

boynuz kulaktan sonra gelir ama geçermiş aera!!

heralde umarım 2 yaşındaki yiyeniz sizden daha akıllıdır umarım

uyar
06-01-2010, 16:48

faran büyü artık demek istiyor Aera....

anlamadıysan ben söyleyeyim dedim

AerA
06-01-2010, 16:55

2 yaşındaki kuzenimin bile yaptığı tespitlerini Kur-an mucizesi gibi göstermek ve inancını ayaklar altına almaktan bir dakika geri durmayan kimdir acaba?

Cidden büyü biraz faran.Böyle bir safsatadan mucize olmaz.Gözlenmişliğin yazılmasıdır ki Sümerde Babilde gözlemiştir aynı şeyi.Modern bilimde gözledi diye hemen mucize denir mi?

faran
06-01-2010, 17:01
2 yaşındaki kuzenimin bile yaptığı tespitlerini Kur-an mucizesi gibi göstermek ve inancını ayaklar altına almaktan bir dakika geri durmayan kimdir acaba?

Cidden büyü biraz faran.Böyle bir safsatadan mucize olmaz.Gözlenmişliğin yazılmasıdır ki Sümerde Babilde gözlemiştir aynı şeyi.Modern bilimde gözledi diye hemen mucize denir mi?

ben öyle bir kelime kullandım mı bak yukarıya senin için kullandım yine 0-1 yaş uygulamasını devam ettiriyorsun aera!

bırak yiyeyin 7 sülalen gelse ben yine de kuranm ve diyer konular hakkında tartışmaya he açığımdır. :)

AerA
06-01-2010, 17:16
ben öyle bir kelime kullandım mı bak yukarıya senin için kullandım yine 0-1 yaş uygulamasını devam ettiriyorsun aera!

bırak yiyeyin 7 sülalen gelse ben yine de kuranm ve diyer konular hakkında tartışmaya he açığımdır. :)

Sevgili faran beni yanlış anlıyorsunuz ;

İki yaşındaki bir çocuğun bile yapabileceği bir tespitten (Güneş ve Ay farklı yapılardadır) yola çıkarak itikatınızı kötülemeyin diyorum.

Çünkü ilgili ayetin Allah tarafından geldiğini söylerken, bunu mucizeymişcesine lanse ettirirken bu mucizeye 2 yaşında bir çocuğunda nail olabileceği gerçeğini görünüz.Her ayette mucize arayıp, bilimsel tespit arayıp ne kendinizi, ne Kur-an'ı nede mensubu bulunduğunuz dini kimsenin önünde küçük düşürmeyiniz.

Bu ayette mucize varsa eğer benim kuzendede var, ne okuma yazma biliyor ne bilimle haşır neşir olacak yaşta.Doğru dürüst konuşamıyor bile ama ayet hükmündeki farkın farkına zaten varmış şu küçücük hali ile.İşte bu yüzden heryerden mucize aramayıp, mevcut dininde içine etmeyelim.

Yahu nasıl iş....Senin dinini senden daha çok düşünür oldum sayende...

uyar
06-01-2010, 19:30
sahiden bu dindar arkadaşlar dinlerini iyice madara ediyorlar

UlulElbab
06-01-2010, 21:46
Sevgili faran beni yanlış anlıyorsunuz ;

İki yaşındaki bir çocuğun bile yapabileceği bir tespitten (Güneş ve Ay farklı yapılardadır) yola çıkarak itikatınızı kötülemeyin diyorum.

Çünkü ilgili ayetin Allah tarafından geldiğini söylerken, bunu mucizeymişcesine lanse ettirirken bu mucizeye 2 yaşında bir çocuğunda nail olabileceği gerçeğini görünüz.Her ayette mucize arayıp, bilimsel tespit arayıp ne kendinizi, ne Kur-an'ı nede mensubu bulunduğunuz dini kimsenin önünde küçük düşürmeyiniz.

Bu ayette mucize varsa eğer benim kuzendede var, ne okuma yazma biliyor ne bilimle haşır neşir olacak yaşta.Doğru dürüst konuşamıyor bile ama ayet hükmündeki farkın farkına zaten varmış şu küçücük hali ile.İşte bu yüzden heryerden mucize aramayıp, mevcut dininde içine etmeyelim.

Yahu nasıl iş....Senin dinini senden daha çok düşünür oldum sayende...

Bence daha inançlısınız:)

kimden? ona cevap vermeyeceğim..sataşma olur.

neden sizi kendime daha yakın görüyorum acaba?

sevgi ile...

uyar
06-01-2010, 22:06
ulu kardeş.. ben isim vereyim

faran'a göre aera arkadaşa daha yakın olduğun gerçek...

AerA
06-01-2010, 22:09
Bence daha inançlısınız:)

kimden? ona cevap vermeyeceğim..sataşma olur.

neden sizi kendime daha yakın görüyorum acaba?

sevgi ile...

Sayın UlulElbab ;

İnsanın savunduğu düşünceyi koruyabilmesi ve bunun farkındalığına sahip olması gerekmekte.Mucize arayışçılarına bu sebeple çok kızarım.Kendi düşüncelerini rencide ederler toplum içinde.

Bir örnek vermek gerekirse ; yukarıda yapılan tartışma, Ay ve Güneşin farklı yapılarda olduğunun Kur-an tarafından 1400 yıl önce tespit edilmiş olması.Aslında bu binlerce yıl önce zaten tespit edilmiştir.Hatta yazımda sürekli söylediğim gibi 2 saniye Güneşe ve Aya bakan biriside bu çıkarıma çok rahat gider.Nitekim 2-3 yaşındaki kuzenim bile yapıyor bu çıkarımı.Bunun neresi mucize?Bunu mucize gibi insanlığa yutturmaya uğraşırken kendi inançlarını çok bayağı bir kerteye koyduklarının farkında mı değildirler, yoksa farkındadırlar ama utanmıyorlarmıdır bu yaptıklarından?

Birçok zaman mevcut inanışı koruma hususunda inançlıdan daha çok uğraşıyorum.Hele olay hurafelere gelince, birde bunlar tüm Dine mal edilmiş gibi gösterilince daha bir üzülüyorum.Evet ben inanmıyorum, hurafeside dinin kendine zarar, hatta bana çok iyi malzeme olur ama bu kadar düşürülmemeli ayaklar altına.

Saygılar Sunarım.

erenrafet
15-05-2010, 17:46
beyninden sorunu olmıyanlar içindir kuranı kerim kafanın içinde beyın varsa gözlerınle bakıpta evrenı ıyı gözlemlıyebılıyorsan eger gördugun hıcbır seyı senın buyuk baban yapmadı

insan_olmak
15-05-2010, 18:33
Madem Kuran ay ve Güneş hakkında bu kadar bilgiye sahip olan Kuran

Bakara 258'de Dünya'nın kendi etrafında döndüğünü bilmeyerek Güneş'in doğudan getirildiğini söylemiştir.

Allah, kendisine hükümdarlık verdi diye (şımarıp böbürlenerek) Rabbi hakkında İbrahim ile tartışanı görmedin mi? Hani İbrahim, “Benim Rabbim diriltir, öldürür.” demiş; o da, “Ben de diriltir, öldürürüm” demişti. (Bunun üzerine) İbrahim, “Şüphesiz Allah güneşi doğudan getirir, sen de onu batıdan getir” deyince, kâfir şaşırıp kaldı. Zaten Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez.

Bu kadar bilgili ise neden günlük konuşma dilini uygun görmüştür?Bu bilimsel yönünü neden bu ayette görememekteyiz?

Yine İsra:78'de

Güneşin kaymasından gecenin kararmasına kadar namazı güzel kıl, bir de kıraetiyle mümtaz olan sabah namazını, zira sabah Kur'anı hakıkaten meşhuddur (şühuda mazhardır)

bilimsel oalrak güneş kaymaz hareket eden Dünya'dır madem Allah bu kadar bilimsel bilgiye sahip neden bunu söylememiştir?

kuran'a göre güneşin battığı yer varmış.

Güneşin battığı yere varınca, onu siyah balçıklı bir su gözesinde batar (gibi) buldu. Orada (kâfir) bir kavim gördü. “Ey Zülkarneyn! Ya (onları) cezalandırırsın ya da haklarında iyilik yolunu tutarsın” dedik.(Kehf:86)

yine kuran'a göre güneşin doğduğu bir yerde vardır.

Güneşin doğduğu yere ulaşınca, onu kendileriyle güneş arasına örtü koymadığımız bir halk üzerine doğar buldu. (Kehf:90)

Şems Suresine bakalım

(4-5) Ve güneşi örtüp ışıklığını gideren geceye. Ve göğe ve onu bina edene.

Bilimsel olarak Gece'nin güneşin ışıklığını gidermesi diye birşey olamaz.Güneş Dünya'nın bir yönünden ışığını çektiğinde ışıksız bir yer olur bu zaman diliminede gece deriz.Yani güneşin ışıkları çekildiği için gece var olur oysa kuran sanki gece geldiği için güneşin ışıkları örtülüyor

Kuran Güneş konusunda gerçekten bilgiliymiş.

ayrıca güneş'in aydan ışık aldığını mısırlılar da biliyorlardı

İLGİNÇ EFSANELER
Mısırlılar; Ay’ın, Güneş’in ışığını habersizce alıp kullandığına, bunun üzerine kurulan yıldızlar mahkemesinin de Ay’a gündüzleri görünmeyi yasakladığına inanıyorlardı. Bu inanca göre, sadece Ay tutulmalarında “açık görüşe” izin veriliyor ve Ay o gün yeryüzüne inip arkadaşlarıyla görüşüyordu.
tıka (http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/399689.asp)

saygılar

Vela
13-08-2011, 14:40
İnsan Güneşe bakar, yüzü ısınır
Ay'a bakar, yüzü aydınlanır, ama çok ısınmaz

Muhammed'in bunu fark etmesi apaçık bir mucizedir!

Fakat anlamak için kâlb gözü falan lazım, o da bazılarında kapalı
Kriddinal veya LSD kullanarak açtırabilirsiniz
Lavaç etkisi yapıyor bunlar