Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik Din midir? İslamdan mıdır?
ozgur_beyin
15-01-2010, 23:57
uzun zamandır çok kafamda tanımlamaya çalıştığım bir konudur.
kendimce çok uzun düşündüm .ikamet ettiğim yerdeki cem evine gidip, ordaki akil insanlarla konuştum ve tartıştım. sonunda kendimce şu karara vardım türkiye aleviliği bir çok dinden etkilenmiş bir bir dindir.
bunu şöyle açabilirim .
bilinirki alevilik hace ahmet yesevifden çok etkilenmiştir.yesevide şaman
bir aileden gelmektedir.düşünce sistemini divanı hikmet adlı kitabında şiir şeklinde söylemiştir.
ders aldığı islam nasıldır bilinmez ama düşünceleri pek islami değil daha özgür ve islamın bağanzlığı hikmet'in içine sığmamıştır.
alevilik islamdır diyenlere şunu söylemek lazım.
12 İmam olgusu islamda nerdedir da . 12 İmam eğer Ehl-i Beyt’in soyundansa, onun çocuklarıysa bunların belki de 102 veya 1002 olması gerekirdi. Oysa Alevilik bunu 12’de bitiriyor. Bakıyorsunuz bunun Hırıstiyanlık’ta bir karşılığı var: 12 Havari. Yine Ahle Haq’larda (bir grup) , Yezidiler’de var bunun karşılığı. Yani 12 melek kültü’ne bağlı dinlerin bir çoğunda bu 12 sayısı egemen. Çok açıktır ki İslamiyetin 5 Şartı vardır. Aleviler bu 5 Şart’ın hiçbirini yerine getirmezler. Alevilerin orucu vardır mesela, ama oruçları da İslamiyetinkinden tamamen ayrıdır. Hacca gitmez, kelime-i şehadet getirmez, namaz kılmaz... Öte yandan Amentü duasında ifadesini bulan İmanın Şartları var. Yani bir kişinin Müslüman olabilmesi için aynı zamanda imanın, yani inancın şartlarını kabul etmesi lazım. Ne diyor: “İslamiyetin öngördüğü gaybi tanrıya inanırım, onun resulüne inanırım, onun gönderdiği kitaba inanırım, ahiret gününe inanırım, hayrın ve şerrin Allah’tan geleceğine inanırım.” Alevi bunların hiçbirine inanmaz. Ne İslamın ne de İmanın Şartları’nı yerine getirir. Bundan dolayı ayrı bir inançtır, ayrı bir dindir Alevilik. Dolayısıyla, Aleviliği İslamın özü, versiyonu, tarikatı veya mezhebi olarak görmek son derece yanlıştır. ayrıca alevilikte kuran
hinduizmdeki tapınakların kapısındaki silindir şeklindeki dua silindirlerine benziyor sadece işlevsel olarak. kuran sadece bir nevi dua kitabı gibi olmuş
uzun yazılar pek okunmadığı için bir giriş yaptım ve devamedecek.
bu yazının önemli notu kendini islam olarak tanımlayan aleviye aksini söylemek haddim değildie öyle görüyorsa öyledir
ayrıca kul himmetin islama ve allahına bir bakışınıda görelim
Yeri göğü ins ü cinni yarattın
Yeri göğü ins ü cinni yarattın
Sen ey mimar başı eyvancı mısın
Ayı burcu günü çarhı var ettin
Ey mekan sahibi rahşancı mısın
Denizleri yarattın sen kapaksız
Suları yürüttün elsiz ayaksız
Yerleri temelsiz göğü direksiz
Durdurursun acep iskancı mısın
Kullanırsın kanatsızca rüzgarı
Kürekle mi yaptın sen bu dağları
Ne yapıp da öldürürsün sağları
Can verub can alırsın sen cancı mısın
Sekiz cennet yaptın sen Adem içün
Adın büyük bağışla anın suçun
Adem’i çıkardın cennetten niçün
Buğday nene lazım harmancı mısın
Bir iken bin ettin kendi adını
Görmedim senin gibi iş üstadını
Yaşardirsin kurudursun odunu
Sen bahçevan mısın ormancı mısın
Cibril’e perde altından söylerdin
İnub Beytullah’a kendin dinlerdin
Bu ateşi cehennemi neylerdin
Hamamın mı vardır külhancı mısın
Hafaya çekilüb safaya durdun
Aklı ermezlerin aklını urdun
Kıldan ince köprü yaptın da kurdun
Akar suyun mu var bostancı mısın
Bu kışlara bedel bu yazı yaptın
Evvel bahara karşı güzü yaptın
Mizanı iki göz terazi yaptın
Bakkal mısın yoksa dükkancı mısın
Kazanlarda katranların kaynarmış
Yer altında balıkların oynarmış
On bu dünya kadar ejderhan varmış
Şerbet mi satarsın yılancı mısın
Esirci misin koydun cehenneme Arab
Hoca mısın okur yazarsın kitab
Aslın katib midir görürsün hisab
İhtisabın mı var yoksa hancı mısın
Yüzbin tamun olsa korkmam birinden
Rahman ismi nâzil değil mi senden
Gaffâr-uz-zünûbum demedin mi sen
Affet günahımı yalancı mısın
Şanına düşer mi noksan görürsün
Her gönülde oturursun yürürsün
Bunca canı alıp gene verirsin
Götürüp getiren kervancı mısın
Bilirsin ben kulum sen sultanımsın
Kalbde zikrim dilde tercemanımsın
Sen benim canımda can mihmanımsın
Gönlümün yârisin yabancı mısın
Beni delil eyler kendin söylersin
İçinden Azmi’yi pazar eylersin
Yücelerden yüce seyran eylersin
İşin seyran kendin seyrancı mısın
Muhabbettir yerin göğün direği
Muhabbet edenin yanar çırağı
Âşıka beytullah gönül durağı
Hak nazar ettiği yerdir muhabbet
Kul Himmet
İhdina's-sırâte'l-müstakıym Tâki
Sırâte'l-lezîne Aliye'l-Nâki
Yerin göğün arşın kürsün direği
Kalma günahlara el aman mürvet.
Yeri göğü arşı kürsü yaratan
Men Ali’den başka tanrı görmedim
Yaratup kulunun kısmetini veren
Men Ali’den başka tanrı görmedim
Dervis Ali
Muhabbettir yerin göğün direği
Aşkı olmayanın yanmaz yüreği
Muhabbetinen yakın eden ırağı
Hak muhabbettendir, muhabbet Hak'tan
Neset Ertas
Yer gök üstüne nizamlar kuran
Ak kagit üstüne yazilar yazan
Engür serbetini kirklara ezen
Allah bir Muhammet Ali’dir Ali…
Kul Himmet
UlulElbab
16-01-2010, 00:24
Aleviler kendilerini bir Din ile tanımlamazken siz dışardan neden gazel okuyorsunuz ki?
Aleviler kendilerini nasıl tanımlıyor?
Bence Alevilik İslamın bir yorumlanış şeklidir.Özünde SEVGİ ve Saygı barındırır.
İnsanidir. Sevecendir. Önemli olan da budur.
Aleviler de kendini çoğunlukla böyle tanımlıyor.
Sevgi ile...
Benim Dedem olacaktı . Nasıl tartışırdı kimbilir :)
Bir şey dicem. Benim dedem hrıstıyan değildir. ben incil okuyunca da kızar . Ancak kendisine sordum kimdir İsa dedim , Allahtır dedi. nasıl oluyor bu ,
ozgur_beyin
16-01-2010, 00:37
--------------------------------------------------------------------------------
Aleviler kendilerini bir Din ile tanımlamazken siz dışardan neden gazel okuyorsunuz ki
ELBAB
sevgili elbab büyük gazelci hafız burhan sunuhatla (içsel sezgi) beni gazel konusunda postnişin bırakmıştır . hariçten gazel okumam ondandır fikriniz nedir anlamadım? umarım lütfedersiniz
UlulElbab
16-01-2010, 00:44
--------------------------------------------------------------------------------
Aleviler kendilerini bir Din ile tanımlamazken siz dışardan neden gazel okuyorsunuz ki
ELBAB
sevgili elbab büyük gazelci hafız burhan sunuhatla (içsel sezgi) beni gazel konusunda postnişin bırakmıştır . hariçten gazel okumam ondandır fikriniz nedir anlamadım? umarım lütfedersiniz
Sevgili beyin,
Diyorum ki, Aleviler kendilerini ayrı birDin olarak tanımlamıyorlar.
O halde dışarıdan birisi olarak sana düşer mi?
Bence İslamın dışında değiller.
ozgur_beyin
16-01-2010, 01:02
bu yazının önemli notu kendini islam olarak tanımlayan aleviye aksini söylemek haddim değildie öyle görüyorsa öyledir .Ö.B.
Sevgili elbab yazıyı okumamışsın şartlı refleksle yazmışsın durumu zaten onaylamışım bunu anlamamışsın buna üzüldüm
UlulElbab
16-01-2010, 01:26
bu yazının önemli notu kendini islam olarak tanımlayan aleviye aksini söylemek haddim değildie öyle görüyorsa öyledir .Ö.B.
Sevgili elbab yazıyı okumamışsın şartlı refleksle yazmışsın durumu zaten onaylamışım bunu anlamamışsın buna üzüldüm
Değerli Beyin,
Sen benim için ne kadar değerlisin bilirsin...Amacım seni kırmak değildi:)
Hem Hanif olmadığı halde İLK Hanif Grup üyesi olan da sensin:)
Yani o kadar özelsin.
Bende Alevi olmadığım halde onları kendime yakın hissediyor ve gıyablarında onları çok seviyorum...
Belki de o nedenle alınganlık göstermişimdir.
Özürdilerim sevgili beyin.
ozgur_beyin
16-01-2010, 01:30
sevgili elbab bende öyleyim eğer bir dine ihtiyaç duysam ya aleviliği yada budizmi seçerdim
. ama hanif diye uydurma bir dini seçmezdim.
en azından kendimi kandırmazdım
UlulElbab
16-01-2010, 01:35
sevgili elbab bende öyleyim eğer bir dine ihtiyaç duysam ya aleviliği yada budizmi seçerdim
. ama hanif diye uydurma bir dini seçmezdim.
en azından kendimi kandırmazdım
Sevgili beyin,
Ne zaman öğreneceksin? Hanif diye bir Din yok.
Hanif bir duruş,bir Tarzdır...Kuranda tanımı yapılmıştır...Protest Monoteist bir
insanı tarif eder Hanif kelimesi ile...
Bilmemek ayıp değil sevgili beyin...
ama bunları üye olduğun Hanif Gruba girip 5 dakika vakit ayırsan okyacaktın...
Tıpkı benim oraya sana özel "Hoşgeldin Özgür_beyinhttp://www.turandursun.com/forumlar/group.php?do=discuss&group=&discussionid=32 notumu okumadığın gibi...
İKRA Sevgili beyin iqra :D:D
ozgur_beyin
16-01-2010, 15:02
ayrıca alevi kültündeki .yas(hasan hüseyin için) mezopotamyada gelenek gibi bir tavırdır.
semah ise şamandır yani orta asyalıdır
alevilik islamdan ayrı resmen bir dindir eğer aleviler bunu din olarak ortaya atsalar insanlar onlara başka bir yüz ile bakacak çoğu alevi mezhep ollduğunu savunur ama mezhepler ALLAH'ın emirleri şartsız yerine getiyor imanın şartlarına uyuyorlar ne kadar mezhep varsa hepsi camide ibadetini yapıyorlar yani islamda mezhepler peygamberimizin din ile ilgili yaptığı davranışları kendi örnek alan kişilerin örderliğinde ortaya çıkan islam dininin alt katmanı diyebiliriz
örneğin şafi mezhebini abdest alma kuralları peygamberimize göre farklı hanefi mezhebinin abdest alma şekli veya bozulma kuralları farklı bütün mezhepler farzları kesintisiz yerine getirir ve eksiksiz ama alevilikte ayrı bir ibadethane(cem evi)var namaz kılmaz lar islami kurallara göre oruç tutmazlar camiye gitmezler KURAN okumayı çoğu bilmez islamın şartlarını yerine getirmezler bu din değilmidir sizzce çoğu alevi(benim gördüğüm)Peygamber efendimizi örnek aldığını iddia eder ama ne namaz kılar ne başka bişe sorarım size dinmidir mezhepmidir
YOLCULUKLAR
22-01-2010, 10:21
alevilik islamdan ayrı resmen bir dindir eğer aleviler bunu din olarak ortaya atsalar insanlar onlara başka bir yüz ile bakacak çoğu alevi mezhep ollduğunu savunur ama mezhepler ALLAH'ın emirleri şartsız yerine getiyor imanın şartlarına uyuyorlar ne kadar mezhep varsa hepsi camide ibadetini yapıyorlar yani islamda mezhepler peygamberimizin din ile ilgili yaptığı davranışları kendi örnek alan kişilerin örderliğinde ortaya çıkan islam dininin alt katmanı diyebiliriz
örneğin şafi mezhebini abdest alma kuralları peygamberimize göre farklı hanefi mezhebinin abdest alma şekli veya bozulma kuralları farklı bütün mezhepler farzları kesintisiz yerine getirir ve eksiksiz ama alevilikte ayrı bir ibadethane(cem evi)var namaz kılmaz lar islami kurallara göre oruç tutmazlar camiye gitmezler KURAN okumayı çoğu bilmez islamın şartlarını yerine getirmezler bu din değilmidir sizzce çoğu alevi(benim gördüğüm)Peygamber efendimizi örnek aldığını iddia eder ama ne namaz kılar ne başka bişe sorarım size dinmidir mezhepmidir
Çevremde çok alevi var. Onlardan öğrendiğime göre Kuran'da "cami" ibaresi geçmezmiş. İbadetten bahsedilir ama bu ibadetin günde kaç kez olacağı ve nerede olduğu geçmezmiş.
Bu bilgi doğru mu? Onaylamanızı istiyorum. Eğer onaylıyorsanız "cami" ibaresenin geçmediği bir Kuranda, insanları neden camiye gitmediklerinden dolayı onları yargılıyorsunuz?
Bir sorum daha var. Acaba Kuran'da nasıl oruç tutulacağı yazar mı? Yani bu işin bir tarifi varda Alevilerin tutmuş oldukları su orucu bu tarifin dışınamı çıkmaktadır?
Eğer bunların net bir tarifi yok ise, o zaman niçin bu insanlar sizin gibi davranmadıklarından dolayı onları suçluyorsunuz, müslümanlıktan atıyorsunuz yani cehenneme mahkum ediyorsunuz? Bu dininiz için doğru bir şey mi?
bu insanlar sizin gibi davranmadıklarından (Sizin GİBİ inanmadıklarından)dolayı onları suçluyorsunuz,
Çok güzel ve yerinnde bir tespit.
Hangi aleviler?
Anadoludakiler mi?
İç Anadolu bektaşileri mi?
Adana ve hatay yoğunluktaki aleviler mi?(nusayriler)
Doğu Anadolu daki ler mi?Tunceli ve yöresi(kürt kökenliler)kürtten türkleşen-türkten kürtleşen(idrisi bitlisi marifetliler)
Akdeniz yöresi tahtacıları mı?
yada Caferiler(irana yakın olanlar şii gibimsiler)
hangisi ?
bunlar anadoludakiler
Avrupa da ;arnavutluk,bulgaristan,
Kuzey afrika
Suriye
Azerbaycan
hangisinden bahsediyorsunuz.
Hindistan daki ''Çıkmaz ayın çarşambacıları mı?
Sayın Üstadım,
Bende bir alevi olduğum için konuya az hakimim, Aleviliği bilenlerin ve az çok içinde bulunanların beni iyi anlayacağına olan güvenim bana şimdi yazacaklarımın cesaretini vermektedir,
Öncelikle Din'mi - Değilmi diyebilmek için "Din" ne demek onu anlamaya çalışalım,
"Din" , Yaratıcı-Yaratıcıların açık ve net bir biçimde bilmek ve Yaratıcıların var ise beklentilerinin yerine getirilme sürecidir,
bir yaşam biçimi ve bu yaşam biçiminin gerektirdiği siyasi ihtiyaç değil'dir asla ve insanoğlunun şahit olduğu ve yaşadığı tarih tamamen din adına kurgulanmış bir sistemden farklı değildir, Din adı altında şekillenen kurallar ilk dönemlerinde çok Tanrı inancı günümüzde'de Tek Tanrı sistemine bırakmıştır yerini ancak amacı ve kullanılış amacı asla değişmemiştir, Konu başlığının cevabına gelecek olursak, alevilikte bahsi geçen ve Alevilik öncesi hükümleri olan diğer Sözde dinler gibi, bir ihtiyaç, siyasi bir süreç ve bir yaşam biçiminden farklı birşey değildir, Asla bir din değildir.
İnsanları inandıklarından ötürü yargılamayı ve onları düzeltmeye çabalamayı bırakmamız gerek, apaçık ortada olanı göremeyen insanın tek kurtuluşu onu kendisinin farkına varmasıyla mümkündür, Kolay olacak demiyorum ancak birgün mutlak olacak biliyorum, birgün insanlar samimi ve vicdan gösleriyle okumaya başlayacaklar ve bir gün insanlar neden bu kadar cahil ve gerici bir hikayeye nasıl bu kadar uzun bir süre inandıklarına şaşıracaklar,
İnsanları değiştirmek yerine değişmelerini beklemek gerek,
ozgur_beyin
27-01-2010, 20:31
sevgili canip bana bunları sorduğuna göre(arifane bir şekilde)
rumelide ki bektaşiliğn yayılış şeklini bilmiyorsun demektir.
söylediklerinin ortak bir çıkışları var
sevgili canip bana bunları sorduğuna göre(arifane bir şekilde)
rumelide ki bektaşiliğn yayılış şeklini bilmiyorsun demektir.
söylediklerinin ortak bir çıkışları var
Bilmediğimi öğrenmek isterim,memnun olurum.
Buyurun anlatın Rumelinde nasıl yayıldığını.
ozgur_beyin
28-01-2010, 12:51
sevgili canip bilirsindir rumeliyi müslümanlıkla tanıştıranbektaşi babalarıdır hala rumelide bırak türkleri arnavutlarda ve değişik ırklardan bektaşiliğe mensup insanlar hala var ve ritüeller devam etmektedir.
rumeli ye bektaşiliği götürenler genel olarak ışıkçılar denmekteydi.
bu anadoluya bektaşiliği götüren en meşhur pir sarı saltuk babaydı
sarı saltuk baba çok önemli bir pirdir yukarda söylediğim gibi. o kadar büyük bir zadegandırki rumeliden tut niğdeye kadar en az20 yerde mezarı olduğuna inanılıyor.
bu sarı saltuk alp büyük erenlerdendir.
akıncıların öncülerindendir.
Rumeli'de Türklerin İlk Yerleşmesi
Çeşitli Türk kavimleri Kuzey Karadeniz steplerinden gelip VI. Yüzyıldan itibaren Balkan yarımadasına yerleşmişlerdir. Fakat Bizans’ın dini baskısı ve önceden yerleşik hayata geçmiş olan Slavlarla karışarak ortadan kaybolmuşlardır.
Türklerin güneyden gelip Kuzeydoğu Bulgaristan’da yerleşmesi Anadolu Selçuklu Sultanı II.İzzeddin Keykavüs’ün (1238-1278) Dobruca’daki sürgün hayatıyla yakından bağlantılıdır. Sultana bağlılığı devam eden çok sayıda Türkmen Anadolu’dan gelip Dobruca’ya yerleşti. Türkmenlerin bölgeye gelişi ile ilgili çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bunların odak noktasında daima Sarı Saltuk yer almaktadır. Sarı Saltuk, manevi olarak kendisine bağlı olan kalabalık sayıdaki Türkmen nüfusla birlikte Rumeli'ye gelmiş ve burasını yurt edinmiştir.
Sarı Saltuk’un Dobruca'daki faaliyeti ve faaliyet alanıyla ilgili en geniş popüler bilgi Evliya Çelebi Seyahatname’ sinde bulunmaktadır. Seyahatname’ de Evliya Çelebi sık sık gerçeklerle efsaneleri birbirine karışmıştır.
Yazıcızade Ali II. Murad’a ithaf ettiği Tarih-i Âl-i Selçuk’da , Rumeli’ye giden göçmenlerin bir kısmının Halil Ece ile birlikte Karesi İline geri döndüklerini, kalanların ise Sarı Saltuk’ın etrafında toplandıklarını kaydetmiştir.
A - Baba, dede ve şeyhlerin adını taşıyan köyler : Pek çoğu unutulmuş veya bunlara Bulgarca ad verilmiş olmasına rağmen, halen Sağ kolda bulunan köy adları arasında baba, dede ve şeyhlere adanmış çok sayıda köy bulunmaktadır. Kozluca Baba, Hüssam Dede, Menteş Baba, Sindel Baba, Pir Can Baba bunlar arasında sayılabilir. Günümüzde hemen hemen hiç bir köyde tekke ve türbe izine tesadüf edilmemektedir. Tekke Kozluca gibi “tekke” adını korumuş olan köyler arasında bile, köylüler Tekke kelimesinin niçin korunmuş olduğu bilmemektedir.
Bu köyler için pek çok örnek bulunmaktadır. Bir kaza merkezi olan Kozluca , Tavşan Kozluca ve Tekke Kozluca. Saruhan İlinde bulunan Kozluca Baba’ya manevi olarak adanmış yerleşim yerleriydi Yoğun olarak . Saruhanlıların iskan edildiği yerde; kaza merkezine beş ila on kilometre mesafede iki tane daha Kozluca köyünün bulunması Kozluca Baba ile manevi bağı olan yürüklerin yeni topraklarıyla daha kolay bütünleşmesini sağlamıştır. Kutsal saydıkları ve geldikleri yerleri kesin olarak belirterek sürgün ve göçün yıpratıcı ve yalnızlık duygusundan kurtulmuşlardır. Anadolu ve Rumeli Eyaletinde söz konusu kaza ve köylerden başka Kozluca Baba’ya adanmış çok sayıda köy bulunmaktadır.
Hüssam Dede köyüne ise Manisa’da Muradiye camii vakıfları arasında bulunan Hüssam Dede köyünden gelenler yerleştirilmiştir. Her iki köy de adını Hüssam Şah’tan almıştır. İskan tarihinde şeyhlerin önemini göstermesi bakımından son derece dikkat çekici bir örnektir.
Küçük Abdal tarafından kaleme alınan menakıbnameye göre Kalenderi şeyhlerinden olan Otman Baba’nın asıl adı Hüssam Şah’tır. Menakıbnameye göre Otman Baba H.780 / 1378 tarihinde doğmuştur. Bazılarının Gani Baba, Hüssam Dede de dedikleri Hüssam Şah H 883 / 1478’de yüz yaşını geçtiği halde ölmüş, öldükten sonra hilafet “İbrahim-i sani” de denilen Akyazılı Sultan’a geçmiştir.
Rivayete göre Otman Baba daha çok gençken, Timur’un Anadolu’yu istilası sırasında Anadolu’ya ayak basmış, Germiyan ve Saruhan havalisinde uzun süre dolaşmış ve hatta II. Mehmed’in şehzadeliğindeki Manisa valiliği sırasında burada bulunmuştur. Yaz aylarında Gelibolu’dan Dobruca’ya kadar kasaba ve köylerde dolaşarak kurban topladığı bilinmektedir. Otman Baba bazı yıllar kış aylarını Varna’daki zaviyesinde geçiriyordu. Bu zaviye; Hüssam Dede köyü ile komşu olan Batova köyünde bulunan ve daha sonra Akyazılı’nın adı ile anılacak olan zaviyedir. Hüssam Dede ile ilgili bilgiler ışığında Anadolu’dan Rumeli’ye göç incelendiğinde, Rumeli’ye göçün XV. Yüzyılın ikinci yarısında da devam ettiği görülmektedir.
Hüssam Dede ile ilişkisi nedeniyle Akyazılı Sultan Tekkesine değinmek gerekmektedir. Akyazılı Sultan Tekkesi, Kozluca Kazasının Hüssam Baba köyüne sınır olan Üşenli köyünden geçen Botova nehrinin oluşturduğu vadinin yamacında yer almıştır.
Evliya Çelebi 1652’de tekkeyi ziyaret ettiğizaman menakıb’den yararlanarak Akyazılı Sultan’ın hayatı, kişiliği ve tekke hakkında geniş bilgi vermiştir. Akyazılı’nın Ahmed Yesevi’ye bağlı ve Hacı Bektaş Veli halifelerinden olduğunu, önce Bursa’ya daha sonra Rumeli’ye gittiğini belirtmiş, yüz yıl kadar yaşadıktan sonra II. Murad zamanında öldüğünü kaydetmiştir.
Faziletname adındaki eserin sahibi Yemeni; Akyazılı’nın Kalenderi şeyhi Osman Baba’nın halifesi ve Hüssam Şah’ın halifesi olduğunu, kendisinin de Akyazılı Sultan’ın halifesi olduğunu yazmıştır. Yemeni’ye göre Gani Baba da denilen Hüssam Baba H. 883 / 1478’de halife olmuş, H. 901 / 1495’de vefat etmiş, ve hilafet “İbrahim-i sani” denilen Akyazılı Sultan’ a geçmiştir. Yemeni bunları anlattığı şiirini H. 925 / 1519 yılında kaleme almıştır ve Akyazılı Sultanın “Kutb” olduğunu belirtmiştir.
Bir Bektaşi tekkesi olarak kurulan Akyazılı zaviyesinde Işıkların sayısının artması üzerine Kanuni döneminde takibe alınmış, 1559 yılında teftiş edilerek rafızı Işıklara karşı tedbir alınması istenmiştir. Yeniçeri ordusunun kaldırılmasından sonra, 1243 / 1827 yılında çıkarılmış olan bir irade ile Anadolu’da ve Rumeli’de ne kadar Bektaşi tekke ve zaviyesi varsa bunları yalnız türbelerinin bırakılmasını ve her türlü vakıf emlakinin devletleşmesi emredilmişti. Bunların aralarında bazıları Nakşibendi tarikatına dahil olduklarını ilan ederek otorite ile barışık yaşamayı seçmişlerdi.
Hüssam Dede köyü ile komşu olan Şüca köyüne gelince; köyde oturan yürükler Saruhan-oğulları döneminden beri ayende ve ravendeye (gelene geçene) hizmet eden Şüca Baba Zaviyesine bağlı bulunuyorlardı.
Şüca Baba’nın tasavvufi kimliği Hüssam Dede, Taptuk Dede ve Akyazılı ile paralellik göstermekte; Varna, Deliorman ve Dobruca için büyük önem taşımaktadır. Şüca Baba veya Menakıpnamesinde zikredildiği gibi Sultan Varlığı, XV. Yüzyılın bir hayli etkili olmuş Kalenderi şeyhlerindendir. 1450’lerde kaleme alınmış bir de Velayetname-i Sultan Şücau’d-Din adında Menakıbnamesi bulunmaktadır. Buna göre Çelebi Mehmed ve II. Murad devirlerinde yaşamıştır. Fatih döneminde yaşamış olan ünlü Kalenderi şeyhi Otman Baba’nın menakıbnamesinde de şeyhden söz edilmiştir. Buna rağmen sözlü kaynaklardan bazıları onu çok daha eskilere götürerek Şucau’d-Din lakabından hareketle, 1240’daki Babai isyanının başı Şucau’d-Din Ebu’l-Baka Baba İlyas-ı Horasani ile özdeşleştirmektedir. Başka bir söylenceye göre Sultan Şücau’d-Din, Seyyid Gazi Zaviyesinin yakınında bir yerde yaşamağa başlamış, burada zaviyesini açmış, halen adı Aslanbeyli olan köye adını vermiştir. Burada en tanınmış müridi Timurtaş Paşa olmuştur. Bilgiler zaman olarak birbiri ile çelişmesine rağmen sözlü bilgiler Türkmenler arasında itibar görmüş ve saygı ile kuşaktan kuşağa nakledilmiştir.
Sultan Şucaü’d-Din’in yalnız Kalenderi zümreleri içinde değil, ünlü gaziler arasında da saygı duyulan bir şeyh olmuştur. Timurtaş Paşa, ve oğlu Ali Bey bunlar arasında bulunmakta hatta Aslan Beyli köyünde Timurtaş Paşa ile Şeyh Şücaü’d-Din’in türbeleri yan yana yapılmıştır. Velayetname’de şeyhin bir derviş gazi olarak zaman zaman gazilerle Rumeli gazalarına katıldığından söz edilmektedir. Hüssam Dede, Şüca, Taptık, Akyazılı (Üşenli-Batova) köylerinin bir birine çok yakın kurulmuş olması geleneğin devamını göstermektedir.
Taptık (Taptık Baba) köyüne gelince Varna’ya bağlı olan köy halkı yürük ve celep yazılmıştı. Saruhanda Taptık köyü bulunmamasına rağmen Sruhan’da Taptuk Baba adı sık sık kullanılmaktadır .
Bektaşi ananesine göre Taptuk Emre, Yunus Emre’nin şeyhidir. Her ikisi de Hacı Bektaş-ı Veli mürididir. Yunus Emre bir şiirinde tarikat şeceresini açıklarken şeyhinin Baba Taptık olduğunu söyler, Taptık ise Barak Babanın halifesidir. Barak Baba Sarı Saltuk’un en sevdiği halifesidir. Anadolu’daki sünni – gayri sünni tasavvuf çevrelerini derinden etkileyen Yunus Emre; Taptuk Baba veya Baba Taptuk yanında yetişmiştir. Fuat Köprülü, Tapduk Emre’nin Babai çevreleri ile alakalı bulunması nedeni ile bir Türkmen Babası olduğunu belirtmiştir. Bu niteliği sebebiyle Tapduk Baba, Tapduk Emre adıyla XV. Yüzyılda Kalenderilik kanalıyla Bektaşilik geleneğine girmiştir.
Varna Kazasındaki Pir Can Baba Zaviyesinin bulunduğu Doğuca köyü yürük teşkilatına bağlıydı ve adını Saruhan’da Akhisar’a bağlı Doğuca köyünden almıştı .
Anadolu’da sıkça rastlanan Karyadı hatun adındaki kadın evliya burada da saygı ve sevgi görmüş adına kurulan zaviyenin etrafında bir köy oluşturulmuştur.. Karyağdı köyünde Naldöken yürükleri oturuyordu Saruhan’da da yürüklerin oturduğu Gördes’in bir Karyağdı köyü bulunmaktadır.
Karyağdı, Anadolu’nun pek çok yerinde türbesi olan bir kadın evliyadır. Efsaneye göre genç bir kadın ağustos ayında aşerdiği sırada kar yemek ister. Kuvvetle dilediği için geceleyin kar yağar. Kadın; bu kardan avuç avuç yer ve hastalanıp ölür. Karyağdı adını taşıyan türbelere genç ve hamile kadınlar adak adar, muratlarının yerine getirilmesini dilerler.
Sağ kolda Varna, Şumnu, Hacı-oğlu Pazarı, Deliorman ve Dobruca’ya yerleştirilen, göçerlerin ve Anadolu’da yerleşik hayata yenilerde geçmiş olan göçmenlerin gelirken Anadolu’daki inanç geleneklerini beraberlerinde getirmiş olmaları bir taraftan yaşamlarını kolaylaştırmış öte yandan aralarında dayanışmayı arttırmıştır.
sevgili canip olay senin eleştirmeğe çalıştığın sığlıkta değildir söylenecek daha çok şey vardır
Çok sağol Özgür Beyin.
güzel yazı olmuş.
Dmek istediğim şuydu her ne kadar Anadolu dan gitselerde aradan 500-600 yıl geçmiş.
O coğrafyanın yaşam koşulları,kültürü onları etkilemiş ve değiştirmiştir demek istedim.
Evet bazı kalıplar yerli yerindedir ama farklılıkları daha fazla ve çeşitlidir ki buda kaçınılmaz.
Trabzondan hatay a taşınsan 100 yıl sonra çocukların çocukları hataylı gibi olur pek garadenizli gibi olmaz.
bu arada Taptuk Emre diye birinin yaşamış gerçek kişi olduğunu senden öğrendim.
Taptuk Emrenin Yunusun Tanrıya verdiği bir isim olarak biliyordum.
tarihler o devirde böyle YUNUS yetiştirecek birini kaydetmemiştir diye biliyordum.
Adı üzerinde Taptuk .
bu konuda neler paylaşırsın bizimle.
Saygılar Pirim
sleepers1912
03-02-2010, 00:08
Kâinat başıma gelse sen hiç gam yeme
Veren sırdan vermiş yoramaz onlar
Davut Sulari
Daimi'yim her can ermez bu sırra
Gerçek kâmil olan yeter o nura
Aşık Daimi
Aleviliği zahiri anlamdan batini anlama çekip kafa yormanız gerekir....Aksi takdirde işin içinden çıkamazsınız...
Uyan bu gaflet habindan
Isbat isterler batindan
Her asika sohbetinden
Ikrar ile yol isterler
Pir Sultan Abdal
Fazla uzatmayım...Alevilik islamla alakalı değildir...Bir mezhep değildir....Bir Yoldur....Ve bu Yol cümleden uludur....Ateşten gömlektir...Seyir içinde Seyir vardır...
Alevilikte bir SIR vardır...Bu sırrı dedeler dahil çoğu Alevi bilemez...Bu Sırrı idrak edebilen çok az Alevi vardır....Alevi ozanların Deyişlerini inceleyin...Ama çözemezsiniz...Çünkü nakış gibi işlenmiştir bu Sır dizelere...Pir Sultan'ın dediği gibi bu Yola tabiî olanlar ser verir sırdan ötürü...Aleviliğin bugünlere gelmesinin,bunca acıya,katliama,hor görülmeye katlanmasının bir nedeni olmalı değil mi_? O nedende bu Sırdır....
Biz aşığız ne söylesek
Sözümüzde yalan olmaz
Sır içinde sır saklarız
Hiç kimseye ayan olmaz.
ozgur_beyin
03-02-2010, 00:30
sevgili sleepers yukarda aleviliği değil ,bu konudaki görüşlerini belirtmişsin.
slepers,eğer birileri bir felsefi düşünceye mistizme veya dine bağlanmışsa,
ve bu bağlanış, zaman içinde kişiye yeterli olmazsa yeni bir arayışa girer.
ama arayışında inandığı argümanı değiştirmez onun içinde bir yol arar.
işte bu arayış senin düşüncende batıniğe kaymış.
batınilik, kuranın zahiri anlamlarından yeterince tad alamayanların bulduğu bir yöntemdir.
çünkü yalın ifadelere(kuranın) derin anlamlar yüklemek batıniliktir
bu işin şu anki en büyük uygulayıcıları fatımilerdir.bu işin banilerinden biri hasan sabbahtır.
şu anda inançlı ama islamın bilinen halinden tatmin olmayanlarda kendince yeni yollar aramaktadır.bunlardan bu sitedede vardır örneğin ululelbaba adlı üye.
sizde aynısını yapıyorsunuz aleviliği daha ulu ve ezoterik bir kült haline sokmaya çalışıyorsunuz.
ne alevilikte nede başka bir dinde sır mır yoktur. bu sadece öyle zannetmeden ibarettir
ozgur_beyin
03-02-2010, 00:46
Çok sağol Özgür Beyin.
güzel yazı olmuş.
Dmek istediğim şuydu her ne kadar Anadolu dan gitselerde aradan 500-600 yıl geçmiş.
O coğrafyanın yaşam koşulları,kültürü onları etkilemiş ve değiştirmiştir demek istedim.
Evet bazı kalıplar yerli yerindedir ama farklılıkları daha fazla ve çeşitlidir ki buda kaçınılmaz.
Trabzondan hatay a taşınsan 100 yıl sonra çocukların çocukları hataylı gibi olur pek garadenizli gibi olmaz.
bu arada Taptuk Emre diye birinin yaşamış gerçek kişi olduğunu senden öğrendim.
Taptuk Emrenin Yunusun Tanrıya verdiği bir isim olarak biliyordum.
tarihler o devirde böyle YUNUS yetiştirecek birini kaydetmemiştir diye biliyordum.
Adı üzerinde Taptuk .
bu konuda neler paylaşırsın bizimle.
Saygılar Pirim
sevgili canip çok sevilen ve beğenilen ,kişiliklerin hayatına gerçeklerden çok, efsaneler karışmıştır
bunlardan biride yunustur . bir çok yerde mezarı vardır karacaoğlanda öyledir hayatları fludur.
ne ölüm yılı nede doğum yılı doğru bilinmez
taptuk emre içinde şunlar söylenebilir
TAPTUK EMRE:
Horasan erenlerindendir. Cengiz baskısı sıralarından Anadolu’ya gelmiştir. 1210- 15 yıllarında doğduğu sanılmaktadır. Ünlü Yunus Emre’nin mürşididir. Aşıkpaşaoğlu onu, Orhan Bey dönemi (1321- 1362) dervişlerinden gösterirse de, daha önce yaşadığı kanısındayız. Çünkü “Vilayetname” onu doğrudan Hacı Bektaş dönemiyle ilişkili gösterir ve bu iki büyük insanın doğrudan ilişkileri vardır. Hacı Bektaş’ın halifesidir. Söylenceye göre Hacı Bektaş, Yunus Emre’yi yetiştirme işini Taptuk Emre’ye bırakır.Taptuk Emre, XIII. y. yılda yaşamıştır.
Taptuk Emre, Sakarya nehrinin yakınlarında bir köyde yaşamaktadır. İnsanlardan uzakta yaşamayı sevmektedir. “Keramet sahibi”dir ve “bilge” bir kişidir.Taptuk Emre’nin birçok yerde mezarı ve makamı olduğu kabul edilir. Söylenceye göre Sakarya nehrinin kuzeyinde Nallıhan’ın Emre köyünde yatmaktadır. Taptuk’un Baraklılar’dan olduğunu Yunus Emre söyler. Taptuk Emre’nin Hacı Bektaş’ın ardılı oluşu artık açıktır. Taptuk Emre’den itibaren Anadolu’da bir “Taptuklular” topluluğunun varlığına rastlanır.
bunun (ekleme) en iyi örneği nasreddin hocadır
bir çok nasreddin hocası fıkrasını hoca hiç duymamıştır.
bugün realite olarak köroğlu da yaşamışmıdır yaşamamışmıdır belli değildir
bulup araştırmakta mümkün değildir çünkü kaynaklar kıttır ve yetersizdir
eğer hrıstiyanlar gibi vaftiz kayıtlarımız olsaydı. bugün kim nerde ,nasıl ve ne zaman doğmuştur öğrenebilirdik
son bir not anadoluda o kadar çok tarikat ve anlayış vardırki anlatmakla bitmez.
sünni kesim yunusu veli olarak lanse eder alevi kesimde alevi olduğunu ispatlamaya çalışır ama doğrusu alevi olmasıdır
sleepers1912
03-02-2010, 02:57
aleviliği daha ulu ve ezoterik bir kült haline sokmaya çalışmam laf-ı güzaftır...çünkü alevilik zaten inançlar içinde külttür...sır yoktur demeniz normaldir...çünkü nasıl bişeyle karşılaşacağınızı bilmediğiniz şeylere inanmıyorsunuz ve doğa üstü bişeymiş gibi görüyorsunuz...sır vardır efendim...alevi deyişlerinin çoğunda geçer bu sırrı-hikmet...bu sır olmazsa aleviliğin sönmeyen ateşini açıklamak pek güç olur...çünkü bu kadar baskıya,zulme dayanmak ahmaklıktır...giderim kılarım namazımı,tutarım orucumu...ama aleviler bunları yapmadılar...neden dağdan dağa sürülmeyi göze aldılar,darağacına gitmeyi,diri diri yakılmayı göze aldılar...kırklar meclisini iyi inceleyiniz...doğuş kavramına bi göz atınız....en basitinden hz.ali resminin arkasında ki güneş görünümlü sarı aydınlığa bir bakın...bunlar püf noktalar....benim aleviliği yüceltme,ululuk mertebesine çıkarma gibi bir gayem de yok...aleviliğin islami portrelerden evrenselliğe varan bir inanç yaratması ilgi çekicidir...üç harli bir ALİ kavramının özüne inerseniz ne ummanlarla karşılaşacağınızı hayal bile edemezsiniz...faşist dinlerin,yobazlığından,katılığından bıkan,tiksinen ateistlere bile inancın güzel yönlerini takdim etmek,insanın,insancıl değerlerin hikmetine vasıl olmasını sağlamak biz alevilerin görevidir diye düşünüyorum....yanlış anlamayın düşünceyi değiştirmek değil, düşünceye etki etmektir gayemiz...
ozgur_beyin
10-02-2010, 16:20
Ama Anadolu, Mezepotamya, Kürdistan Kızılbaşlığı ya da Aleviliği bundan tamamen farklı bir süreçtir. İslamiyet’ten çok önceleri başlar ve daha sonra İslamiyet’le buluşması dolayısıyla belli etkileşimler yaşar, bazı motif ve sembolleri farklı bir içerikle alır. Sözgelimi hiç anlaşılmayan hususlardan bir tanesi de bu Allah-Muhammed-Ali olayıdır.
Bu olgudan yola çıkarak Aleviliğin Müslümanlık olduğu sanılır. Oysa bu her bölgede aynı biçimde görünmez. Mesela bizim bölgemizde, İç Toroslar’da, Allah-Ali-Hüseyin biçimindedir. Muhammed bu üçlemenin dışına çıkartılmıştır.
Bu bir üçlemedir. Aslında bu üçleme aynen Hırıstiyanlık’taki Baba-Oğul-Kutsal Ruh olgusu gibidir. Aynı şeyin Yezidilik’te, Ahle Haq’ta ve Kakailik’te de versiyonları vardır. Ve Allah-Muhammed-Ali denen şey bunun tümünün Ali olarak tanımlanması, Ali’nin Allah olarak tanınması olgusudur. Bu üçte birlik, üçte birleme denen olgudur. Bu anlaşılmıyor, bu yüzden de sanılıyor ki Muhammed’le kast edilen peygamber Muhammed, Ali ile kast edilen Halife Ali, Allah da gaybi Allah’tır. Oysa Aleviliğin özünde gaybi bir tanrı inancı yoktur. Aleviliğin özünde bütün evrende mündemiç, gizil bir güç ve onun insanın kişiliğinde dışarıya kendini vurumu vardır. Yani bir bütün olarak tanrısal güç evrenin bünyesinde mündemiçtir. Bu aslında diyalektik materyalizmle de çakışan bir olgudur. Bütün evrende mündemiç bir güç; ve bu, en değerli varlık olan insanda kendini gösterir.
Din oldugunu degil de, daha ziyade bir hayat felsefesi oldugunu saniyorum. Yaniliyor olabilirim de tabi..
ozgur_beyin
06-12-2011, 03:01
dört günlük bir kapadokya turu yaptık geçen hafta.
bu turun içinde hacı bektaşta (mezarı) vardı.
artık türbemi demem lazım .yoksa başka bir şeymi bilemiyorum.
orda islamı çağrıştıracak iki şey vardı sonradan konan bir kuran. ve 7 yy. kalma yarım bir kuran sayfası. hepsi bu.geride kalan ne varsa islami değil. ki bu tarikat bektaşilik. yani doğrudan alevi değil. bilinirki bu iki kaynak birbirinden beslenir. bu iki itikat birbirine giren
matruşkalar gibidir.
aralarındaki fark sünni mezheplerin aralarında olduğu kadar fark vardır.
orda bir daha gördümki bu başka bir anlayış. başka bir dindir.
girişe kapıda yazılan meşhur sözleri var hacı bektaşın''İNCİNSENDE İNCİTME'' sözü beni çok etkiledi isanın öbür yanağını dön düsturuna benzettim
dört günlük bir kapadokya turu yaptık geçen hafta.
bu turun içinde hacı bektaşta (mezarı) vardı.
artık türbemi demem lazım .yoksa başka bir şeymi bilemiyorum.
orda islamı çağrıştıracak iki şey vardı sonradan konan bir kuran. ve 7 yy. kalma yarım bir kuran sayfası. hepsi bu.geride kalan ne varsa islami değil. ki bu tarikat bektaşilik. yani doğrudan alevi değil. bilinirki bu iki kaynak birbirinden beslenir. bu iki itikat birbirine giren
matruşkalar gibidir.
aralarındaki fark sünni mezheplerin aralarında olduğu kadar fark vardır.
orda bir daha gördümki bu başka bir anlayış. başka bir dindir.
girişe kapıda yazılan meşhur sözleri var hacı bektaşın''İNCİNSENDE İNCİTME'' sözü beni çok etkiledi isanın öbür yanağını dön düsturuna benzettim
syn özgür beyin-islamdan kimler kamçı yemediki vede sonradan degiştirilen
tarihler vede söylemler,tam islama yamanan degişler?
acaba sizin son bahsettiginiz incinsende incitme .
söylemi kime vede kimlere söylenmiş-acaba farkındamısınız?
bizler yargıyı çok kolay yapıyoruz amma-düzeltmeye geldimi kaçak dögüşüyoruz.gözü kör olsun bizlere ögretilen-kirli paslı tarihlerin,
övgüleri vede sövgülerine-ara ara ya dogruyu bulursun,veyahutta sövgülerle avunursun demiş,ben deniz şahıs?gerçekler yoldaşınız olsun.
ozgur_beyin
06-12-2011, 04:19
konuya daha meraklı olanlar şu linke bakabilir. tamamını okuduğunuzda. konuya tam vakıf olmak mümkün.
http://sbe.erciyes.edu.tr/dergi/sayi_11_18_Korkmaz.pdf
rastaman
06-12-2011, 04:31
Zaten bir Aleviliğin,bir de Arnavutların kökeni;yeryüzünde insanoğlunun çözemediği iki problem kaldı:)
ozgur_beyin
06-12-2011, 04:41
Zaten bir Aleviliğin,bir de Arnavutların kökeni;yeryüzünde insanoğlunun çözemediği iki problem kaldı:)
üçüncü problemde senin bunu niye yazdığın. merakın yoksa okumazsın.
''muhteşem yüzyıl'adlı diziyi seyredersin tarihi bilgin artar. yada kırmızı şapkalı kurt adlı masaldaki kurdun
dişinin temizmi yoksa fırçalanmışmı ?konusunu araştırırsın rastaman çünkü zannımca böyle konular senin tarzına daha uygundur
rastaman
06-12-2011, 16:08
üçüncü problemde senin bunu niye yazdığın. merakın yoksa okumazsın.
''muhteşem yüzyıl'adlı diziyi seyredersin tarihi bilgin artar. yada kırmızı şapkalı kurt adlı masaldaki kurdun
dişinin temizmi yoksa fırçalanmışmı ?konusunu araştırırsın rastaman çünkü zannımca böyle konular senin tarzına daha uygundur
Senin derdin ne,neden durduk yere gerginlik yaratırsın bilemem ama benim mesajım gayet açık;konunun her iki tarafının da argumanlarının bir diğerinden üstün olmadığı ve kolay kolay bir sonuca varılamayacağı.
Ayrıca benim nereye ne mesaj yazacağım seni zerre kadar ilgilendirmez.
Haddini bil,terbiyeni koru.
Firestorm
06-12-2011, 16:14
konuya daha meraklı olanlar şu linke bakabilir. tamamını okuduğunuzda. konuya tam vakıf olmak mümkün.
http://sbe.erciyes.edu.tr/dergi/sayi_11_18_Korkmaz.pdf
Yahu bıkmadınız mı Alevi'lik hakıkında bilip bilmeden yazılar yazık yalan yanlış bilgiler paylaşmaktan...
Son kez söylüyorum size Hace Bektaş Veli ile ahmet yesevi arasında bir bağlantı yoktur.
Katibe Bartleby
06-12-2011, 17:07
Alevi bunların hiçbirine inanmaz. Ne İslamın ne de İmanın Şartları’nı yerine getirir. Bundan dolayı ayrı bir inançtır, ayrı bir dindir Alevilik. Dolayısıyla, Aleviliği İslamın özü, versiyonu, tarikatı veya mezhebi olarak görmek son derece yanlıştır.
Sünni islam'ın içinde de diğer dinlerden şeyler var. Ya da benzer şeyler. Bunlara bakarak "sünni islam islam değildir" mi diyeceğiz? Sünni islam gibi olmayabilir alevi islam. Hatta alevilikde olan pek çok şey diğer dinlerden de kopya olabilir...vs. Ama bunlar aleviliğin bir islamı yaşayış şekli olduğu gerçeğini değiştirmez.
Ben hiç sevmiyorum bu "alevilik islam değildir" konusunu. Çoğunlukla Allah inancı olmayan fakat alevilikden de kopamayan insanlar kullanır bunu. Kültür, yaşam felsefesi....vs'dir onlara göre alevilik. Böylece hem alevi olup hem de inançsız olabilirler.
Benim dedem, Musa-i Kazım evlatlarından. Bulunduğumuz bölgeye İslam'ı, Aleviliği yaymak için gelmişler. 70 sene alevi dedeliği yaptı, Türkiye'nin dört bir yanını, İslam ülkelerini gezdi durdu. Benim dedemin "alevi dedeliği" dışında benim bildiğim bir işi yoktu meşela. Yani ömrünü buna adadı. Alevilik üzerine araştırma yapan bi çok kişi tarafından referans gösterilmiştir.Kendisi ile yapılan tüm söyleşilerde kuran'ı ezbere bildiğini, kendisine de babasının öğrettiğini, aleviliğin islamın kendisi olduğunu söyleyip duruyor. Bize de din anlatırken "islam dışı bir inanış olarak aleviliği" değil "alevi islamı" anlatırdı.
Çok gereksiz bence "alevilik islam değildir", "alisiz alevilik", "muhammedsiz alevilik"...vs tarzı şeyler.
Bence bu gibi iddialar yerine, "bir hobi olarak alevilik", "Allah'a ve Muhammed'e inanmıyorum kuran bemce çok saçma ama alevilik sıcak bişey kültür olarak seviyorum" gibi şeyler olabilir.
Sünni islam'ın içinde de diğer dinlerden şeyler var. Ya da benzer şeyler. Bunlara bakarak "islam islam değildir" mi diyeceğiz?
Ben hiç sevmiyorum bu "alevilik islam değildir" konusunu. Çoğunlukla Allah inancı olmayan fakat alevilikden de kopamayan insanlar kullanır bunu. Kültür, yaşam felsefesi....vs'dir onlara göre alevilik. Böylece hem alevi olup hem de inançsız olabilirler.
Benim dedem, Musa-i Kazım evlatlarından. Bulunduğumuz bölgeye İslam'ı, Aleviliği yaymak için gelmişler. 70 sene alevi dedeliği yaptı, Türkiye'nin dört bir yanını, İslam ülkelerini gezdi durdu. Benim dedemin "dedelik" dışında benim bildiğim bir işi yoktu meşela. Yani ömrünü buna adadı. Alevilik üzerine araştırma yapan bi çok kişi tarafından referans gösterilmiştir.Kendisi ile yapılan tüm söyleşilerde kuran'ı ezbere bildiğini, kendisine de babasının öğrettiğini, aleviliğin islamın kendisi olduğunu söyleyip duruyor. Bize de din anlatırken "aleviliği" değil "alevi islamı" anlatırdı.
Çok gereksiz bence "alevilik islam değildir", "alisiz alevilik", "muhammed'siz alevilik"...vs tarzı şeyler.
Bence bu gibi iddialar yerine, "bir hobi olarak alevilik", "Allah'a ve Muhammed'e inanmıyorum kuran bemce çok saçma ama alevilik sıcak bişey kültür olarak seviyorum" gibi şeyler olabilir.
Evet, aslinda bu insanlarin yuruttugu akildan gidersek islam bile islam degildir'e ulasiriz. Dinler devamli surette birbirinden etkilenir veya asmile olurlar, bir muddet sonra bunlari birbirinden ayirmak mumkun olamaz.
Islam diniyle barisik olmayan arkadaslara ben karma felsefesini veya samanizmi tavsiye ediyorum. Ama bir insan kendi kulturel kimligiyle bu kadar kavgali olmamali
Firestorm
06-12-2011, 17:36
Sünni islam'ın içinde de diğer dinlerden şeyler var. Ya da benzer şeyler. Bunlara bakarak "sünni islam islam değildir" mi diyeceğiz? Sünni islam gibi olmayabilir alevi islam. Hatta alevilikde olan pek çok şey diğer dinlerden de kopya olabilir...vs. Ama bunlar aleviliğin bir islamı yaşayış şekli olduğu gerçeğini değiştirmez.
Benim dedem, Musa-i Kazım evlatlarından. Bulunduğumuz bölgeye İslam'ı, Aleviliği yaymak için gelmişler. 70 sene alevi dedeliği yaptı, Türkiye'nin dört bir yanını, İslam ülkelerini gezdi durdu. Benim dedemin "alevi dedeliği" dışında benim bildiğim bir işi yoktu meşela. Yani ömrünü buna adadı. Alevilik üzerine araştırma yapan bi çok kişi tarafından referans gösterilmiştir.Kendisi ile yapılan tüm söyleşilerde kuran'ı ezbere bildiğini, kendisine de babasının öğrettiğini, aleviliğin islamın kendisi olduğunu söyleyip duruyor. Bize de din anlatırken "islam dışı bir inanış olarak aleviliği" değil "alevi islamı" anlatırdı.
Çok gereksiz bence "alevilik islam değildir", "alisiz alevilik", "muhammedsiz alevilik"...vs tarzı şeyler.
Ben Alevi'yim ve diyebiliyorum Alevi islam nedir yaw? Alevi'yim ve müslüman değilim hele ki islamla uzaktan yakından hatta orta mesafeden bir alakam yok...
Asıl komik olan sadece kültürel olarak Alevi'liği benimsiyorum diyenler aslında Alevi'liğe sadece bir kültür olgusu altında bakılması komik...
Katibe Bartleby
06-12-2011, 17:42
Ben Alevi'yim ve diyebiliyorum Alevi islam nedir yaw? Alevi'yim ve müslüman değilim hele ki islamla uzaktan yakından hatta orta mesafeden bir alakam yok...
Alevi islam dediğim şey, yani "alevi islam" dediğimde başlıktaki "alevilik din midir, islamdan mıdır" sorusuna "alevilik dindir ve islamdandır" cevabı vermiş oluyorum. "İslamı yaşayış şekli" demişim bir de. Algılayış, yorumlayış..filam da olabilir. Okununca yazdıklarımın tamamı, alevi islam'dan kastımın ne olduğu anlaşılıyo gibi.
Firestorm
06-12-2011, 17:49
Alevi islam dediğim şey, yani "alevi islam" dediğimde başlıktaki "alevilik din midir, islamdan mıdır" sorusuna "alevilik dindir ve islamdandır" cevabı vermiş oluyorum. "İslamı yaşayış şekli" demişim bir de. Algılayış, yorumlayış..filam da olabilir. Okununca yazdıklarımın tamamı, alevi islam'dan kastımın ne olduğu anlaşılıyo gibi.
Benim yanıtım ise Alevi'lik bir din değildir. Çok eskidir belki Alevi'likten bazı şeyler almış olabilir islamiyet(bunları nedense bi ben göremiyorum sanırsam) ama bu Alevi islam kavramını geçerli kılmaz bence....
Bana şu islami yaşayış şeklinden Alevi'ler ve Alevi olmayanlar şelinde örnek gösterir misin :) Genel olarak şunu diyebilirim ki Alevi islam diyenler kuran'ın büyük bir bölümünü ve islami adetlerin pek çoğunu red eder islami kuralların pek çoğuna karşı gelir. Aslında kısacası biz cehennemi kabul edip gitmek için ne gerekiyorsa yaparlar biraz karşık bir mesaj oldu kusura bakmayın ama :)
Benim yanıtım ise Alevi'lik bir din değildir. Çok eskidir belki Alevi'likten bazı şeyler almış olabilir islamiyet(bunları nedense bi ben göremiyorum sanırsam) ama bu Alevi islam kavramını geçerli kılmaz bence....
Bana şu islami yaşayış şeklinden Alevi'ler ve Alevi olmayanlar şelinde örnek gösterir misin :) Genel olarak şunu diyebilirim ki Alevi islam diyenler kuran'ın büyük bir bölümünü ve islami adetlerin pek çoğunu red eder islami kuralların pek çoğuna karşı gelir. Aslında kısacası biz cehennemi kabul edip gitmek için ne gerekiyorsa yaparlar biraz karşık bir mesaj oldu kusura bakmayın ama :)
Aleviler cehenneme gitmek icin hicbisey yapmiyor. Onlar sunnilerin islami yanlis yorumladigini ve putperestlige kaydigini dusunuyorlar sadece.
Ikinci diyecegim, en azindan kendisini islam goren Aleviler ile gormeyen Aleviler isimlerini ayristirsalar iyi ederler. Bir kesim kendisini fevkalade islam gorurken diger kesim antik arastirmalari one surup bizim islamla hicbir ilgilmiz yoktur a getiriyor
Firestorm
06-12-2011, 18:15
Aleviler cehenneme gitmek icin hicbisey yapmiyor. Onlar sunnilerin islami yanlis yorumladigini ve putperestlige kaydigini dusunuyorlar sadece.
Ikinci diyecegim, en azindan kendisini islam goren Aleviler ile gormeyen Aleviler isimlerini ayristirsalar iyi ederler. Bir kesim kendisini fevkalade islam gorurken diger kesim antik arastirmalari one surup bizim islamla hicbir ilgilmiz yoktur a getiriyor
Alevi'likte cennet cehennem uğraşı yok en başta bunu söyliyim. Alevi islam diyenler normal olarak cennet cehennem gibi şeyleride kabul ediyor. Ayrıca kimse cehenneme gitmek için uğraşmaz müslümanlar hristiyanlar hiç biri böyle bir şey için uğraşmaz merak etmeyin ama kurandaki sureleri kabule etmez iseniz ve cehennemi kabul ediyor iseniz cehenneme gitmeyide kabul etmiş olursunuz. Farz kabul edilen ibadetleri yerine getirmez iseniz cehenneme gitmeyi kabul etmiş olursunuz. Daha sayim mi?
İslam dini hak din olarak görülüyor kuran'da allahın kelamı dimi? Kuran kendi içerisinde denildiği gibi size ap açık bir şekilde indirildi yani anlatıldı diyor herşey için peki bu durumda kuran'daki bazı şeyleri kabul etmeyen pek çok şeyide farklı yorumlayan insanın sonu ne olur? İslami şartlara göre diyorum ve o kişi islam dininin mesubu olmuş mu olur?
Bende biliyorum Alevi'lerin bir kısmı islamiyeti kabul ediyor ama bu Alevi'liğin islamla bir ilgisi olduğu anlamına gelmez.
Alevi'likte cennet cehennem uğraşı yok en başta bunu söyliyim. Alevi islam diyenler normal olarak cennet cehennem gibi şeyleride kabul ediyor. Ayrıca kimse cehenneme gitmek için uğraşmaz müslümanlar hristiyanlar hiç biri böyle bir şey için uğraşmaz merak etmeyin ama kurandaki sureleri kabule etmez iseniz ve cehennemi kabul ediyor iseniz cehenneme gitmeyide kabul etmiş olursunuz. Farz kabul edilen ibadetleri yerine getirmez iseniz cehenneme gitmeyi kabul etmiş olursunuz. Daha sayim mi?
İslam dini hak din olarak görülüyor kuran'da allahın kelamı dimi? Kuran kendi içerisinde denildiği gibi size ap açık bir şekilde indirildi yani anlatıldı diyor herşey için peki bu durumda kuran'daki bazı şeyleri kabul etmeyen pek çok şeyide farklı yorumlayan insanın sonu ne olur? İslami şartlara göre diyorum ve o kişi islam dininin mesubu olmuş mu olur?
Bende biliyorum Alevi'lerin bir kısmı islamiyeti kabul ediyor ama bu Alevi'liğin islamla bir ilgisi olduğu anlamına gelmez.
Hz Osman'in yaktirdigi Fatma'da duran kuran vardi. Sanirim Aleviler o nushayi kabul etsede su an boyle bir kitap bulunmadigindan mecburan Hafsa'nin nushasina mahkum kaliyorlar. O yuzden bu kurana tipatip uymadiklari gerekce gosterierek Alevilerin Islam ile hicbir alakasi yoktur denilemez. Aleviligin islamla ilgisi olmasindan ziyade asimile olmasi veya donusmesi durumu vardir. Bunlari reddetmeye calisman senin tarihi kulturunle barisik olmadigini gosterir. Dedigim gibi, samanizm var o da ayni sayilir.
Firestorm
06-12-2011, 18:28
Hz Osman'in yaktirdigi Fatma'da duran kuran vardi. Sanirim Aleviler o nushayi kabul etsede su an boyle bir kitap bulunmadigindan mecburan Hafsa'nin nushasina mahkum kaliyorlar. O yuzden bu kurana tipatip uymadiklari gerekce gosterierek Alevilerin Islam ile hicbir alakasi yoktur denilemez. Aleviligin islamla ilgisi olmasindan ziyade asimile olmasi veya donusmesi durumu vardir. Bunlari reddetmeye calisman senin tarihi kulturunle barisik olmadigini gosterir. Dedigim gibi, samanizm var o da ayni sayilir.
Arkadaşım anlatamıyorum allah sana öldür diye emir veriyor ama sen diyorsun ki öldürmek ne olursa olsun düşkünlük sebebidir allahın emirlerine bile karşı geliyorsun lafı döndürüp dolaştırmasana... Ayrıca var mı öyle bir şey islamin bir kısmını kabul edim gerisini etmiyim ama cennete gidim....
Ayrıca hz. osman zamanında yakılmış ve kopyası olmayan bi kitaba nasıl uysunlar bunun mantığını açıklar mısın bana? Eğer öyle bir kitabı var kabul edelim bir nüsrası mı varmış?
Benim tarihle bir sorunum yok ama senin her türlü konuyu karıştırıp çorba yapma gibi bir alışkanlığın var açıkcası jadi.
Su an sunni muslumanlarin bile buyuk cogunlugu oldur emrinin gecerli olmadigini kabul ederken sen bunu nasil Aleviligin islam olmadigina kanit diye gosterebilirsin?
Islam dinine bu gozle baktigin icin kendini ordan ayristirma ihtiyaci duyuyorsun. Islam ve hristiyanlik gibi dinler su an bize antipatik geliyorsa eger bu onlarin gecmiste imparatorluk dini olmalariyla alakalidir. Yoksa butun dinler uc asagi bes yukari birbirine benzer. Biri iyiidir oteki vahsidir diye bir sey soylenemez. Temel ozellikleri insana ruhsal tatmin duygusu vermeleridir. Aleviligi cok ustun ama islami cok ilkel gosterme cabalari da bana biraz ters geliyor zaten
Firestorm
06-12-2011, 18:43
Su an sunni muslumanlarin bile buyuk cogunlugu oldur emrinin gecerli olmadigini kabul ederken sen bunu nasil Aleviligin islam olmadigina kanit diye gosterebilirsin?
Islam dinine bu gozle baktigin icin kendini ordan ayristirma ihtiyaci duyuyorsun. Islam ve hristiyanlik gibi dinler su an bize antipatik geliyorsa eger bu onlarin gecmiste imparatorluk dini olmalariyla alakalidir. Yoksa butun dinler uc asagi bes yukari birbirine benzer. Biri iyiidir oteki vahsidir diye bir sey soylenemez. Temel ozellikleri insana ruhsal tatmin duygusu vermeleridir. Aleviligi cok ustun ama islami cok ilkel gosterme cabalari da bana biraz ters geliyor zaten
Bu onların inançları ile ilgili sıkıntıları ne beni ne Alevi'liği ilgilendirmez Alevi'likte var ama uygulanmıyor diye bir şey bile yok...
Kim ne kadar müslüman bilemem ama kuran'a tam olarak uymaları gerektiği herkesin bildiği bir gerçektir allahın emirlerine ya uyarsın ya cehenneme gidersin. Zaten islam içerisinde de vardır her müslüman cenetliktir demiyor he kim gider kim gitmez falan filan beni ilgilendirmez tabi....
Alevi'liğin tek iyi tarafı zamana ayak uydurmaya çalışmasıdır. Herkesin inançı kendine demesi ve bunda samimi olmasıdır. Bu tür laflar boşa söylenmiş laflar bile değil...
Bide herhangibir caba yok sadece gerçekte olan şeyler anlatılıyor. Her konuda bilginiz var ya Alevi'liğin kötü yanlarını bana söyler misiniz? Dinliyorum...
Aleviligin degil de Alevilerin bazi kotu yanlarindan bahsedebilirim. Bence en kotu ozellikleri elestriye tahammulsuz olmalaridir diyebilirim. Kendileri sunnilige agiz dolusu hakaret ederken hemde. Hickimse dogarken dinini veya mehzhebini secemiyor. Sen Alevi dogdun diye sevgi pitircigisin ama sunniler agzindan salyalar akitan katil yobazlar oyle mi? Hadi ordan
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=alevilerin+ele%C5%9Ftiriye+kar%C5%9F%C4 %B1+olan+tahamm%C3%BCls%C3%BCzl%C3%BC%C4%9F%C3%BC
Firestorm
06-12-2011, 19:12
Aleviligin degil de Alevilerin bazi kotu yanlarindan bahsedebilirim. Bence en kotu ozellikleri elestriye tahammulsuz olmalaridir diyebilirim. Kendileri sunnilige agiz dolusu hakaret ederken hemde. Hickimse dogarken dinini veya mehzhebini secemiyor. Sen Alevi dogdun diye sevgi pitircigisin ama sunniler agzindan salyalar akitan katil yobazlar oyle mi? Hadi ordan
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=alevilerin+ele%C5%9Ftiriye+kar%C5%9F%C4 %B1+olan+tahamm%C3%BCls%C3%BCzl%C3%BC%C4%9F%C3%BC
:)
Her birey kendinden sorumludur. Yaptıklarından ne içerisinde bulunduğu topluluk nede inanc grubu filan sorumlu değildir veya yaptıklarından dolayı o grup veya inanç direk olarak sorumlu değildir. He direk inançtan dolayı veyada içerisinde bulunduğu grubun kuralları gereği filan yapıyor ise bu zaten bireysel bir hareket yada davranış, tavır olmaz.
Hiç bir yerde ve hiç bir zaman bütün Alevi'ler iyidir şeker gibi insanlardır yerim ben onları tavrında mesaj yazmamışımdır. Bu gün pek çok Alevi ile hem siyasal hemde farklı konularda o kadar zıt'ız ve çekişme içerisindeyiz ki bunu anlatmam epey uzun zamanımı alır.
He senin o dediğin tahamülsüzlük şuradan olabilir. Daha çoçuk yaştan itibaren sırf Alevi olduğun için atılan iftiralar laflar hakaretler ve sırf Alevi olduğun için ikici sınıf insan muamelesi görmen he olmuyor deme ben 21 yaşındayım ama ben bile çok kez yaşadım. Kendi teyzemin evinden kendi kuzenim tarafından sırf Alevi olduğum için kovuldum ve bu sadece biri yani tahamülsüzlük bu tip sebeblerden artık insanlar bıkmışlar bu tür söylemlerden bu yüzden bu tür şeylerin bazıları gerçekten haklı tahamülsüzlüktür.
He bide Alevi doğdun diye bir şey yok aile'nin Alevi olması çoçuğunda aynı yolda ilerliyiceği anlamına gelmez bunuda eklemeden geçemiyicem.
:)
Her birey kendinden sorumludur. Yaptıklarından ne içerisinde bulunduğu topluluk nede inanc grubu filan sorumlu değildir veya yaptıklarından dolayı o grup veya inanç direk olarak sorumlu değildir. He direk inançtan dolayı veyada içerisinde bulunduğu grubun kuralları gereği filan yapıyor ise bu zaten bireysel bir hareket yada davranış, tavır olmaz.
Hiç bir yerde ve hiç bir zaman bütün Alevi'ler iyidir şeker gibi insanlardır yerim ben onları tavrında mesaj yazmamışımdır. Bu gün pek çok Alevi ile hem siyasal hemde farklı konularda o kadar zıt'ız ve çekişme içerisindeyiz ki bunu anlatmam epey uzun zamanımı alır.
He senin o dediğin tahamülsüzlük şuradan olabilir. Daha çoçuk yaştan itibaren sırf Alevi olduğun için atılan iftiralar laflar hakaretler ve sırf Alevi olduğun için ikici sınıf insan muamelesi görmen he olmuyor deme ben 21 yaşındayım ama ben bile çok kez yaşadım. Kendi teyzemin evinden kendi kuzenim tarafından sırf Alevi olduğum için kovuldum ve bu sadece biri yani tahamülsüzlük bu tip sebeblerden artık insanlar bıkmışlar bu tür söylemlerden bu yüzden bu tür şeylerin bazıları gerçekten haklı tahamülsüzlüktür.
He bide Alevi doğdun diye bir şey yok aile'nin Alevi olması çoçuğunda aynı yolda ilerliyiceği anlamına gelmez bunuda eklemeden geçemiyicem.
Yani dedigim sey sunnilere oldur emri var dedin diyeydi. Sunniler bu dunyanin bir imtahan olduguna inanir ve bu imtihana son verme hakkini kendilerinde gormezler. En azili kafir bile ileride musluman olabilir. Oldurmek sadece islamin ilk yayilma asamasinda uygulanmasi gereken birseydi onlar icin. Hep onlar bizi eziyor derken sizde onlara her turlu hakareti saydirmaktan geri durmuyorsunuz cogu zaman. Ben mesela, bazen Aleviler hakkinda hicbir hakaret iceren soz soylemedigim halde, sadece bazi seyleri elestirdigim icin yedigim ana avrat kufurler karsisinda agzim bes karis acik kaliyorum. Bu tahammulsuzlugun bir bahanesi olabilecegini sanmiyorum. Aleviligi elestir dedin diye yazdim bunlari da, gordugun gibi kusursuzluk diye bisey yok
http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=13666514
Firestorm
06-12-2011, 19:27
Yani dedigim sey sunnilere oldur emri var dedin diyeydi. Sunniler bu dunyanin bir imtahan olduguna inanir ve bu imtihana son verme hakkini kendilerinde gormezler. En azili kafir bile ileride musluman olabilir. Oldurmek sadece islamin ilk yayilma asamasinda uygulanmasi gereken birseydi onlar icin. Hep onlar bizi eziyor derken sizde onlara her turlu hakareti saydirmaktan geri durmuyorsunuz cogu zaman. Ben mesela, bazen Aleviler hakkinda hicbir hakaret iceren soz soylemedigim halde, sadece bazi seyleri elestirdigim icin yedigim ana avrat kufurler karsisinda agzim bes karis acik kaliyorum. Bu tahammulsuzlugun bir bahanesi olabilecegini sanmiyorum. Aleviligi elestir diye yazdim bunlari da, gordugun gibi kusursuzluk diye bisey yok
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=cenk+koray
Konuyu çarpıtıyorsun yine her zamanki gibi islamiyette bu kuranda açık bir emirdir. Sunniler yani müslümanlar daha doğrusu islamiyet bu dünyanın bir imtihan yeri olduğunu doğru yolun ise sadece kuranda anlatılanlar olduğunu anlatır. Sıkıyorsan uyma denir kısaca....
Açıkcası o eleştirilerinizi merak ediyorum hiç kimse durup durduk yere küfür etmez. Ayrıca tekrar ediyorum diyelim ki etti sen Alevi'lilk nedir dedin karşındaki kişide sövdü bu kişinin Alevi olması japon olması budist olması önemli değildir bu o küfür eden kişinin nasıl biri olduğunu gösterir.
Kimse ve hiç bir şey kusursuz değildir.
Sn Firestorm, ben sadece Aleviler artik kimliklerini sakladan yasamayi ogrensin dedim diye kufur yemis insanim. Kimse durduk yere kufretmez lafin bile sende bir baska tahammulsuzluk gostergesi zaten. Yalan soylucam sanki. Verdigim eksi sozluk linkinde adam ''red kid'deki gizli Alevi propogandasi'' diye bir baslik acmis ondan bile kufur ve tehdit yemis. Sivas olayi ergeneko prokasyonudur diyorsun, kufur yiyorsun. Ve bu mutemadiyen olan bisey. Ben her seyi oldugu gibi bu toplumun problemli tutumunu da elestirmek istiyorum ama maruz kaldigim kufurler bunu imkansiz hale getiriyor
Firestorm
06-12-2011, 19:45
Sn Firestorm, ben sadece Aleviler artik kimliklerini sakladan yasamayi ogrensin dedim diye kufur yemis insanim. Kimse durduk yere kufretmez lafin bile sende bir baska tahammulsuzluk gostergesi zaten. Yalan soylucam sanki. Verdigim eksi sozluk linkinde adam ''red kid'deki gizli Alevi propogandasi'' diye bir baslik acmis ondan bile kufur ve tehdit yemis. Sivas olayi ergeneko prokasyonudur diyorsun, kufur yiyorsun. Ve bu mutemadiyen olan bisey. Ben her seyi oldugu gibi bu toplumun problemli tutumunu da elestirmek istiyorum ama maruz kaldigim kufurler bunu imkansiz hale getiriyor
Jadi sen adamı kanser edersin ve bunu ciddi anlamda söylüyorum ve buda tahamülsüzlükten dimi oysa iki saatir laf anlatan ben ve anlamayan sen değilsin bu yüzdendir bu tahamülsüzlüğüm ve evet insanlar tahamülsüz olabiliyorlar artık yeter anla yüzündendir.
Ben az önce ne dedim. Her birey kendinden sorumludur eğer öyle dedin diye küfür etti ise bu onun ayıbıdır. Sadece onun ayıbıdır.
Katibe Bartleby
06-12-2011, 20:16
Alevi'liğin tek iyi tarafı zamana ayak uydurmaya çalışmasıdır.
Firestorm, aleviler bu söylediğin iyi yanlarını bile İslam karakteri olan Hz. Ali'nin öğüdü olduğunu söylüyorlar.
“Sizler; çocuklarınızı bulunduğunuz zamana göre değil, onların bulunacağı zamana göre yetiştiriniz.” Hz. Ali
Yani anlayacağın, onlar yaptığı her şeyi islama ve islam karakterlerine dayandırıyolar. Yaptıklarının islamdan olmadığı sizin iddianız.
...........................
Bir de alevilerin cennet-cehenneme inanmadıklarını nerden çıkarıyorsun? Ya da, kuran'da olanları kabul etmediklerini?
Mesela, hiç alevi cemlerine katıldın mı bilmem, orda dedeler "kul hakkının" ne kadar günah olduğunu anlatırken, Allah'ın "namazınızdan, orucunuzdan eksiğiniz varsa affedebilirim, ama kul hakkını affetmem" dediğinden filan bahseder, alevilere kul hakkı yememelerini söylerler. Bu "alevilerde namaz kılınmaz oruç tutulmaz" anlamına gelmez.
Alevilerin büyük çoğunluğu ateist gibi yaşıyor olabilir, ya da sünni müslümanlardan farklı. Ama bu aleviliğin islamdan olduğu gerçeğini değiştirmez.
ozgur_beyin
06-12-2011, 20:51
Yahu bıkmadınız mı Alevi'lik hakıkında bilip bilmeden yazılar yazık yalan yanlış bilgiler paylaşmaktan...
Son kez söylüyorum size Hace Bektaş Veli ile ahmet yesevi arasında bir bağlantı yoktur.
sevgili fire storm. senin söylediklerini savunan yok.yesevi öldüğünde hacı bektaş
dah doğmamıştı. son kez söylemeden önce lütfen son bir defa oku.
senin dediğini yapanlar , bu iki insanın hayatına mucize katmak isteyenlerdir biz değil. umarım anlamışsındır
Firestorm
08-12-2011, 16:35
Firestorm, aleviler bu söylediğin iyi yanlarını bile İslam karakteri olan Hz. Ali'nin öğüdü olduğunu söylüyorlar.
“Sizler; çocuklarınızı bulunduğunuz zamana göre değil, onların bulunacağı zamana göre yetiştiriniz.” Hz. Ali
Yani anlayacağın, onlar yaptığı her şeyi islama ve islam karakterlerine dayandırıyolar. Yaptıklarının islamdan olmadığı sizin iddianız.
...........................
Bir de alevilerin cennet-cehenneme inanmadıklarını nerden çıkarıyorsun? Ya da, kuran'da olanları kabul etmediklerini?
Mesela, hiç alevi cemlerine katıldın mı bilmem, orda dedeler "kul hakkının" ne kadar günah olduğunu anlatırken, Allah'ın "namazınızdan, orucunuzdan eksiğiniz varsa affedebilirim, ama kul hakkını affetmem" dediğinden filan bahseder, alevilere kul hakkı yememelerini söylerler. Bu "alevilerde namaz kılınmaz oruç tutulmaz" anlamına gelmez.
Alevilerin büyük çoğunluğu ateist gibi yaşıyor olabilir, ya da sünni müslümanlardan farklı. Ama bu aleviliğin islamdan olduğu gerçeğini değiştirmez.
Düşmanımın düşmanı benim dostumdur. Sözüde kendisine aittir ki böyle bir düşünce tarzı kesinlikle Alevi'liğe sığmaz ki kendisinin savaşlara katıldığını ve can aldığını da ekliyelim.
Alevi'likte cennet-cehennem inançı yoktur. Devriye ve vahdedi vucut inançlar vardır. Günah kavramı yoktur ama insanlar yaptıklarından dolayı müşkül veyada düşkün duruma düşebilirler. Kul hakkı dediğiniz şey aslında rızasız iş yapmakla ilgilidir. Yapılan şeye göre kişinin müşkülü olur. Alevi'likte kesinlikle namaz yoktur. Oruç ise islamı kurallara göre tutulmaz. Mesela oruç açmak için sadece havanın kararması yeterlidir. Mesela iftar diye bir şey yoktur, büyük yemekler kurulmaz. Alevi'lerin pek çoğu ateist gibi yaşamaktan çok Alevi'liğin temellerine herkes kendince yakın bir şekilde yaşıyor.
sevgili fire storm. senin söylediklerini savunan yok.yesevi öldüğünde hacı bektaş
dah doğmamıştı. son kez söylemeden önce lütfen son bir defa oku.
senin dediğini yapanlar , bu iki insanın hayatına mucize katmak isteyenlerdir biz değil. umarım anlamışsındır
Sevgili özgür_beyin kalın işaretlediğim yazıda söylediğiniz doğdur da bu iddayı atanlar hace bektaş veli'nin ondan el aldığını idda ediyorlar ama bu iddalar tamamiyle asılsızdır. Ayrıca verdiğiniz makalenin bir kaç sayfasına yeniden göz attım ve bu iki zatı bağlamak için uğraşılmış olduğunu gördüm
Bu araştırmada Ahmed YesevÓ ile Hacı Bektaş Veli arasındaki tam
ilişkiler aydınlatılmaya Áalışılmıştır.
Hacı Bektaş Veli, Ahmed YesevÓ'nin en enemli haleflerindendir. Dıvan-ı
Hikmet ile Makal‚t arasında b¸y¸k benzerlik ve paralellikler mevcuttur. Ahmed
YesevÓ'nin T¸rkistan'da yaptığı kutsal gˆrevi, Hacı Bektaş Veli, Anadolu ve
Balkanlar'a taşımıştır.
Ahmed YesevÓ ve Hacı Bektaş Veli, bilim ve hoşgörüyü temel alan
evrensel düşünceleri ve kişinin alınteri ile geÁinmesinin kutsallığını ˆne Áıkaran
yaşama biÁimleri ile Türk kültürüne büyük hizmetler yapmışlardır.
H¸seyin Vass‚f (1872-1929), Bektaşiyye'nin Hacı Bektaş Veli'yeSosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı : 11 Yıl : 2001 (325-355 s.)
326
ulaşan silsilesini şu şˆyle vermiştir: Hz. Ebu Bekir, Selm‚n-ı FarisÓ, İmam
Cağfer, B‚yezÓd-i Best‚mÓ, Eb¸'l-Hasan Harak‚nÓ, Eb˚ Aliyy-i F‚remedÓ,
Yusuf-ı Hemad‚nÓ, Şeyh Hoca Ahmed-i YesevÓ, Şeyh Lokm‚n-ı Horas‚nÓ,
Cen‚b-ı PÓr Hacı Bektaş-ı VelÓ
2
.
Gˆr¸ld¸ğ¸ gibi bu silsilede, Hacı Bektaş Veli, Ahmed YesevÓ'nin
halefi durumundadır.
ozgur_beyin
08-12-2011, 19:39
sevgili fire storm verdiğim liknteki dosya akademik bir çalışma.ordada anlatılanda aynı şeyler.
zamanlar ''doğum ölüm) doğru. olayın efsane tarafı anlatılanlar.
bu tür şeyler herzaman olur gaye anlatılanlara biraz daha önemsetilmek. ve gerçeklik payını yükseltmek aynı amaç muhammedin hayatındada yapılmış . peygamberden çok sanki roma tanrıları anlatılmış.
ben sünni kökenden gelmeme rağmen. çocukluğumda çok ali hikayeleri (cenkleri) dinledim. hoş evde başka kitapta yoktuya. uzun kış gecelerinde gaz lambasının ışığında çok ezoterik olurdu hikayeler. o hikayelerde ali büyük mucizeler gösteren bir roma tanrısı gibiydi.
sanırım o hikayelerin etkisi bende hep oldu. müslümanken bile alive ve aleviliğe büyük sempatim vardı
eyitim sart
09-12-2011, 01:40
....
kendimce çok uzun düşündüm .ikamet ettiğim yerdeki cem evine gidip, ordaki akil insanlarla konuştum ve tartıştım. sonunda kendimce şu karara vardım türkiye aleviliği bir çok dinden etkilenmiş bir bir dindir.
bunu şöyle açabilirim .
bilinirki alevilik hace ahmet yesevifden çok etkilenmiştir.yesevide şaman
bir aileden gelmektedir.düşünce sistemini divanı hikmet adlı kitabında şiir şeklinde söylemiştir.
ders aldığı islam nasıldır bilinmez ama düşünceleri pek islami değil daha özgür ve islamın bağanzlığı hikmet'in içine sığmamıştır.
alevilik islamdır diyenlere şunu söylemek lazım.
........
Kul Himmet
1) Uzun zamandır bu konuyu düşündüğünü sanmıyorum.
2) Kendince çok uzun düşündüğünü sanmıyorum.
3) Bir cem evine gidip akl-ı selim insanlarla konuştuğunu sanmıyorum.
4) Neyi tanımladığını bildiğini sanmıyorum.
Öncelikle söylemeliyim, Alevilik tek bir kavram olarak düşünülemez. Anadolu' da, Arabistan' da, Orta Doğu' da, özünde aleviliğe bağlı olup sonradan çevre koşulları ve yaşam şartları sebebiyle bir çok şekilde asimle olmuş inanç şekli vardır. Hepsini alevilik adı altında tanımlamak mümkün değildir, yanlış olur.
İran' ın resmi inancı olarak bildiğimiz Caferilik, özünde aleviliğe bağlı bir inanç şeklidir ve Anadolu' daki Bektaş-i Dergahı görüşlerini benimsemiş Alevilerle hiç bir alakaları yoktur.
İnsanlar özgürdür. Özgür olmaya da mahkumdur. Bunun anlamı ise, sen karar mevkisindeysen karar verirken başkalarından aldığın fikirleri değil beynine en uygun olanını seçersin. Sen başkasının seçtiğini değil, kendi seçtiğini yaparsın. Bunun adı da özgürlüktür işte.
Alevilerin namaz kılmaz diye bir şey söylemen bu konu hakkında hiç bir bilgiye sahip olmadığını zaten gösteriyor. Çünkü sen namaz' ın Türkçe karşılığının kelime anlamını bilmiyorsun. Sana bunu buradan söylersem tatmin olmayacağını da biliyorum. Buradan paragraf paragraf anlatsam belki okumayacaksın bile. Şunu söyleyeyim, Anadolu Alevileri, Cem ibadetlerinde Namaz' ın farzlarını yerine getirirler. Bunu neden Cami' de yapmadıklarının da çok iyi bir sebebi var. Ancak bunları da sana söylemeyeceğim. Çünkü sen araştırmayı değil, duyduğuna inanmayı seçiyorsun. Belki de bu vesileyle araştırırsın.
Eğer sen bir Cem ibadetine gitseydin, Semah' tan önce okunan duaları duyardın. Her duadan sonra Allah Allah, Rehberimiz Kur'an, Hünkarımız Hacı Bektaş, Allah bir Muhammed Ali, Gerçeğe hü nidalarını duyardın zaten.
Ben bir Aleviyim, Bektaşi Görüşünü benimsemiş Aleviyim. Benim ne dedem, ne dedemin büyükleri Ahmet Yesevi' yi bilmezler. Hacı Bektaş bilirler. Ben de bilmiyorum.
Neden 12 imam biliyor musun? Çünkü 12. İmam olan Mehdi bir mağarada bir anda kayboluyor. Onun ölmediği ve kıyametten önce gelecek Mesih' in o olduğu düşünülüyor. Bunlar birer imandır, senin inancın farklı olabilir. Onların sana duyduğu sen de Alevilere duymalısın.
Hindili mindili bir şeyler yazmışsın sonlara doğru. Kur'an rehberimizdir uzatmaya gerek yok.
yazıyı duvaz' ın kul himmet ile ilgili mısrasıyla bitirmek etmek istiyorum.
dört kitap yazıldı dört dine düştü
Kur'an Muhammed'in virdine düştü
Kul Himmet pirinin derdine düştü
Allah bir Muhammed Ali diyerek
Araştırmadan bir yazı yazarak içini nasıl rahat tutabiliyorsun gerçekten merak ediyorum.
Katibe Bartleby
09-12-2011, 12:24
Alevi'likte cennet-cehennem inançı yoktur.
Günah kavramı yoktur ama insanlar yaptıklarından dolayı müşkül veyada düşkün duruma düşebilirler.
Alevi'likte kesinlikle namaz yoktur.
Oruç ise islamı kurallara göre tutulmaz.
Mesela iftar diye bir şey yoktur, büyük yemekler kurulmaz.
siz bunları neye göre söylüyosunuz yahu? kaynağınız ne?
alevi misiniz?
değilseniz çevrenizdeki alevilerden gördükleriniz mi bunlar?
aleviyseniz kimden öğreniyorsunuz aleviliği?
bir sünni sakız çiğnemek orucu bozar mı diye merak ettiğinde gidip hocalara soruyor kaynaklara bakıyor...vs
siz bu düşündüklerinizi alevi dedelerine sordunuz mu?
daha önceki iletimde de sordum, alevilikte şunların olmadığını nerden çıkarıyorsunuz diye.
yanıt : alevilikte kesinlikle x yoktur, şu vardır, çümkü alevilik konusunda otorite benim.
.................
Düşmanımın düşmanı benim dostumdur. Sözüde kendisine aittir ki böyle bir düşünce tarzı kesinlikle Alevi'liğe sığmaz ki kendisinin savaşlara katıldığını ve can aldığını da ekliyelim.
bak bu ne biliyo musun, sünnilerin peygamberin kişiliği ile ilgili söylenen ve kötü olduğunu düşündükleri şeyleri kabul etmemeleri onu aklamaya çalışmaları gibi
siz de belli ki islamı beğenmiyorsunuz, islam karakterlerini de beğenmiyorsunuz, size göre islam kötü ama alevilik güzel bi inanç, sünni kaynaklar islamın tam da sünnilerin inandığı islam gibi bişey olduğunu size düşündürdüğü için, asıl islamın alevilik olduğuna diğer aleviler gibi inanamadığınız ve sünnilerinki kadar sağlam temeller bulamadığınız için kuranda, hadislerde...vs alevilikte olan şeylere, aleviliği islamdan sıyırıp başka bir inançmış gibi düşünerek aklamaya çalışıyorsunuz.
halbuki alevi büyükleri gayet de her yaptıklarına kuran'dan peygamber'den ali'den laflar getirip temellendirebiliyolar, neyi neden öyle yaptıklarını-düşündüklerini islamı referans göstererek açıklayabiliyorlar, onların yorumu mu yoksa sünnilerin yorumu mu doğru o ayrı mesele. Bu başlıkta bizi ilgilendiren, alevilikte olan her şeyin islamda bir temelinin ve alevi büyüklerince bir açıklamasının olması.
Firestorm
09-12-2011, 12:41
siz bunları neye göre söylüyosunuz yahu? kaynağınız ne?
alevi misiniz?
değilseniz çevrenizdeki alevilerden gördükleriniz mi bunlar?
aleviyseniz kimden öğreniyorsunuz aleviliği?
bir sünni sakız çiğnemek orucu bozar mı diye merak ettiğinde gidip hocalara soruyor kaynaklara bakıyor...vs
siz bu düşündüklerinizi alevi dedelerine sordunuz mu?
daha önceki iletimde de sordum, alevilikte şunların olmadığını nerden çıkarıyorsunuz diye.
yanıt : alevilikte kesinlikle x yoktur, şu vardır, çümkü alevilik konusunda otorite benim.
evet Alevi'yim ve dedelerden ve araştırarak öğrendim ve öğreniyorum.
Siz kimsiniz?
alevilikte kesinlikle x yoktur, şu vardır, çümkü alevilik konusunda otorite benim.
Siz kimsiniz?
bak bu ne biliyo musun, sünnilerin peygamberin kişiliği ile ilgili söylenen ve kötü olduğunu düşündükleri şeyleri kabul etmemeleri onu aklamaya çalışmaları gibi
siz de belli ki islamı beğenmiyorsunuz, islam karakterlerini de beğenmiyorsunuz, size göre islam kötü ama alevilik güzel bi inanç, sünni kaynaklar islamın tam da sünnilerin inandığı islam gibi bişey olduğunu size düşündürdüğü için, asıl islamın alevilik olduğuna diğer aleviler gibi inanamadığınız ve sünnilerinki kadar sağlam temeller bulamadığınız için kuranda, hadislerde...vs alevilikte olan şeylere, aleviliği islamdan sıyırıp başka bir inançmış gibi düşünerek aklamaya çalışıyorsunuz.
halbuki alevi büyükleri gayet de her yaptıklarına kuran'dan peygamber'den ali'den laflar getirip temellendirebiliyolar, neyi neden öyle yaptıklarını-düşündüklerini islamı referans göstererek açıklayabiliyorlar, onların yorumu mu yoksa sünnilerin yorumu mu doğru o ayrı mesele. Bu başlıkta bizi ilgilendiren, alevilikte olan her şeyin islamda bir temelinin ve alevi büyüklerince bir açıklamasının olması.
Alakası yok kimseyi veya hiç bir şeyi aklamaya çalışmıyorum sadece bağlantının olmadığına yönelik ufak bir örneklemedir benim yaptığım.
Kalın olarak işaretlediğim yerde söyledikleriniz ise hiç de söylediğiniz gibi değil Alevi'likte olan pek çok şey islamla çelişir zırlaşır.
Katibe Bartleby
09-12-2011, 14:43
evet Alevi'yim ve dedelerden ve araştırarak öğrendim ve öğreniyorum.
Siz kimsiniz?
Siz kimsiniz?
ben alevi değilim, ailem alevi, dedem de en çok referans alınan alevi dedelerinden biri, başka alevi dedeler de var çevremde hiç biri senin söylediğin gibi bişey söylemez, hemen hepsinin iddiası aleviliğin gerçek islam olduğudur.
Kalın olarak işaretlediğim yerde söyledikleriniz ise hiç de söylediğiniz gibi değil Alevi'likte olan pek çok şey islamla çelişir zırlaşır.
Bunu böyle düşünüyor olman, sünni islamı kaynak alıp aleviliği sorgulamandan kaynaklanıyor. Sünni islama, onların kaynaklarına bakıp "alevilik islam değildir" diyorsun. Alevilerde namaz yok, cennetcehennem yok, ali yok, şu yok bu yok diyosun ama bunları hiç bi alevi büyüğü (otorite olarak) kabul etmez, tam tersi islamda orucun, namazın...vs kendi yaptıkları gibi olduğunu iddia ederler.
sünnilerin kuranla, hadislerle, peygamberle çelişen ama islamın gereği olarak gördükleri şey yok mu sanıyorsun? bi sürü var, kaldı ki alevilik ortaya çıktığından beri hep gizli saklı yaşanmış, türkülerle dedeler aracılığı ile...vs geleceğe aktarılmaya çalışılmış, yani gayet normal çelişki olması.
aleviliği peygamberin damadı olan aliden ayrı tutamazsınız, çok uçuk düşünceler bunlar.
Firestorm
09-12-2011, 15:04
ben alevi değilim, ailem alevi, dedem de en çok referans alınan alevi dedelerinden biri, başka alevi dedeler de var çevremde hiç biri senin söylediğin gibi bişey söylemez, hemen hepsinin iddiası aleviliğin gerçek islam olduğudur.
İsim alsaydım daha iyi olurdu. Bide hangi ocaktansınız?(isterseniz özelden yazın.)
Bunu böyle düşünüyor olman, sünni islamı kaynak alıp aleviliği sorgulamandan kaynaklanıyor. Sünni islama, onların kaynaklarına bakıp "alevilik islam değildir" diyorsun. Alevilerde namaz yok, cennetcehennem yok, ali yok, şu yok bu yok diyosun ama bunları hiç bi alevi büyüğü (otorite olarak) kabul etmez, tam tersi islamda orucun, namazın...vs kendi yaptıkları gibi olduğunu iddia ederler.
sünnilerin kuranla, hadislerle, peygamberle çelişen ama islamın gereği olarak gördükleri şey yok mu sanıyorsun? bi sürü var, kaldı ki alevilik ortaya çıktığından beri hep gizli saklı yaşanmış, türkülerle dedeler aracılığı ile...vs geleceğe aktarılmaya çalışılmış, yani gayet normal çelişki olması.
aleviliği peygamberin damadı olan aliden ayrı tutamazsınız, çok uçuk düşünceler bunlar.
Arkadaşım sunni islam, şii islam, Alevi islamı yok bu işin bi kuran var geri kalan her şeyi at zaten kuran içerisinde Alevi'likle tezat düşen yığınla şey vardır. Nasıl kabul etmez yaw şaşırdın mı anlamıyorum ki ben söylediklerimi bi yerimdem uydurup atmıyorum. Anlattıklarımın hepsini sonuç olarak bir Alevi büyüğünden dinledim ve dinlediklerimi aktarıyorum. Daha Alevi'liğin nerede saklı olduğunu karıştırıyorsun gelip laf anlatıyorsun. Türkülerde sır edilmemiştir. Sadece deyişlerde sırlar vardır bakılması gereken yer değişlerdir.
Hiçte uçuk düşünceler değil sadece araştırıp öğrenmen lazım zamanla bende müsait oldukca foruma ekliyicem okursunda...
Katibe Bartleby
09-12-2011, 15:15
Sadece deyişlerde sırlar vardır bakılması gereken yer değişlerdir.
evet, deyiş.
neyse firestorm, ben çabuk sıkılıyorum bu tür konularda, devam edemicem kusura bakma.
istediğin bilgiyi msj olarak atarım.
igümler.
Firestorm, sunnilerin de islam ile celisen bir suru rituelleri var gercektende. Islamin tarihsel koklerini arastirsan baska dinlerden devsirilmis oldugunu da gorursun. Yani senin yuruttugun mantikla her dinin aslinda o din olmadigi ispatlanir. Alevilik kesinlikle islamdir. Ama Muhammed'in olumunden hemen sonra bir yol ayrimi olmus ve farkliliklar iceren mehhepler ortaya cikmis.
Senin su an pratik ettigin inancin adi $amanizm, Alevilik degil. Eger Alevilik islam degil dersek, hz.Ali'de islam degil o zaman.
Firestorm
09-12-2011, 15:30
Firestorm, sunnilerin de islam ile celisen bir suru rituelleri var gercektende. Islamin tarihsel koklerini arastirsan baska dinlerden devsirilmis oldugunu da gorursun. Yani senin yuruttugun mantikla her dinin aslinda o din olmadigi ispatlanir. Alevilik kesinlikle islamdir. Ama Muhammed'in olumunden hemen sonra bir yol ayrimi olmus ve farkliliklar iceren mehhepler ortaya cikmis.
Senin su an pratik ettigin inancin adi $amanizm, Alevilik degil. Eger Alevilik islam degil dersek, hz.Ali'de islam degil o zaman.
Bi sen eksiktin jadi dersem umarım alınmazsın :)
Sunniler ile islam arasında ne çelişiyor allasen bi söylesene şunları....
Benim yutturduğum ne ayrıca yineliyorum ben hiç bir şeyi bi yerimdem uydurmuyorum hepsi Alevi büyüklerininde söyledikleridir he eksik söylüyor olabilirim bir iki hata yapıyor olabilirim ama bi yerimden uydurmuyorum.
Daha Alevi'liğin meshep olmadığını kavryamamışsın. Git hangi Alevi'ye sorarsan sor Alevi'lik meshep değildir*. Alevi'likte bir ali vardır ama o ali hz. ali değildir.
*:Sorma Be Birader Mezhebimizi
Biz Mezheb Bilmeyiz Yolumuz Vardır
Çağırma Meclis-İ Riyaya Bizi
Biz Şerbet İçmeyiz Dolumuz Vardır
Bizim Söyleyecek Sözümüz Vardır
Biz Müftü Bilmeyiz Fetva Bilmeyiz
Kıl-Ü Kal Bil Meyiz İfta Bilmeyiz
Hakikat Şehrinde Hata Bilmeyiz
Şah-I Merdan Gibi Alimiz Vardır
Nesimi Özünü Farş Etme Sakın
Ne Bil Sin Ham Ervah Likasın Hakkın
Hakkı Bilmeyene Hak Olma Yakın
Bizim Hak Katında Elimiz Vardır
alevilik dinmidir, islammıdır demek ile
islam dinmidir yahudilikmidir demek arasında pek fark yok.
hiç bir din diğer inançlardan tam olark izole nevi şahsına münhasır değildir.
inançlar da evrilirler ve diğer inançlarla gen alışverişinde bulunurlar.
ister din ister se mezhep olsun sonuçta alevilik;
dinlerden özgürleşmek cümlesinde vurgu yapılan palavralardan biridir.
aleviliğin son tahlilde islamdan farkı nedir.
şu ya da bu değerinin daha insani ya da daha kabul edilebilir olması,
aleviliğin de idealist savsatalardan biri olduğu gerçeğini değiştirebilir mi.
alevilerin çağlar boyunca zülme uğrmış olmaları başka bir şey,
aleviliğin diğer inançlar gibi savsata olması ise başka bir şey.
dinlerden özgürleşmek alevilikten de özgürleşmeyi gerektirir.
Firestorm, sunnilerin islamda yeri olmadigi halde devam etttirdikleri bin ton rituel vardir. Persembe gunleri oruc tutmak mesela. Bunu Yahudiler yapar ama bazi muslumanlar onlardan gorup taklit etmis.Kuranda bulunan bir cok sey zaten Yahudilikten alinmis. Iste, islam aslinda islam degil yahudilik. Ispatladim
Firestorm
09-12-2011, 15:39
alevilik dinmidir, islammıdır demek ile
islam dinmidir yahudilikmidir demek arasında pek fark yok.
hiç bir din diğer inançlardan tam olark izole nevi şahsına münhasır değildir.
inançlar da evrilirler ve diğer inançlarla gen alışverişinde bulunurlar.
ister din ister se mezhep olsun sonuçta alevilik;
dinlerden özgürleşmek cümlesinde vurgu yapılan palavralardan biridir.
aleviliğin son tahlilde islamdan farkı nedir.
şu ya da bu değerinin daha insani ya da daha kabul edilebilir olması,
aleviliğin de idealist savsatalardan biri olduğu gerçeğini değiştirebilir mi.
alevilerin çağlar boyunca zülme uğrmış olmaları başka bir şey,
aleviliğin diğer inançlar gibi savsata olması ise başka bir şey.
dinlerden özgürleşmek alevilikten de özgürleşmeyi gerektirir.
İlk önce uslübünüza dikkat etmenizi rica ediyorum. Sonrasında ise bilmediğiniz konularda fikir ortaya atmamanızı....
Alevi'lik ne bir din, ne bir dine bağlı yada nede bir dine girmeyi zorlamadığı için Dinlerden özgürlüğe gayet uymaktadır. Örnek olarakta kendim burada karşındayım aslında kalın olarak işaterlediğim kelimelerden sonra ciddiye alıp yanıt bile vermemem lazım ama veriyorum. He o kelimeleri kullanmamanız kabul ediceğiniz anlamına gelmez Alevi'liği veya doğru demeniz gerekmez yalan olarakda düşüne bilirsiniz ama savsata demek farklı bir şeydir.
Hep şurada yazıyorlar Alevi'likle islam aynıdır diye ee bunun için kanıtlarınız nelerdir birazda onları belirtseniz...
Firestorm
09-12-2011, 15:46
Firestorm, sunnilerin islamda yeri olmadigi halde devam etttirdikleri bin ton rituel vardir. Persembe gunleri oruc tutmak mesela. Bunu Yahudiler yapar ama bazi muslumanlar onlardan gorup taklit etmis.Kuranda bulunan bir cok sey zaten Yahudilikten alinmis. Iste, islam aslinda islam degil yahudilik. Ispatladim
Çeşitli tarikat bağlamlarında farklı farklı rütüerler vardır ona lafım yok ama bunlar tarikatlar ile gelen şeyler bune benzer şeyler bende biliyorum mesela meshepler arasında namazın farklı kılındığı laf olsun diye laf ediyorsun jadi....
Burada islam ne ne değil onu mu tartışıyoruz ona girersek eğer yahudilik içinde daha eski bir şey buluruz burada gelenekleri varmış diye o bulduğumuza bile daha eskisi çıkar karşımıza aynısı konuya dönelim istersen.
İlk önce uslübünüza dikkat etmenizi rica ediyorum. Sonrasında ise bilmediğiniz konularda fikir ortaya atmamanızı....
Alevi'lik ne bir din, ne bir dine bağlı yada nede bir dine girmeyi zorlamadığı için Dinlerden özgürlüğe gayet uymaktadır. Örnek olarakta kendim burada karşındayım aslında kalın olarak işaterlediğim kelimelerden sonra ciddiye alıp yanıt bile vermemem lazım ama veriyorum. He o kelimeleri kullanmamanız kabul ediceğiniz anlamına gelmez Alevi'liği veya doğru demeniz gerekmez yalan olarakda düşüne bilirsiniz ama savsata demek farklı bir şeydir.
Hep şurada yazıyorlar Alevi'likle islam aynıdır diye ee bunun için kanıtlarınız nelerdir birazda onları belirtseniz...
ciddiye alman yanıt vermen ya da tersi çok da derdim değil.
islam ne kadar savsata ise,
ister islamın mezhebi isterse ayrı bir din olsun,
alevilik de bir o kadar savsatadır.
çünkü sonuçta bir inanç sistemidir.
siz hangi alinin taraftarısınız.
muhammedin celladı olan alinin değil mi.
ne anlatıyosun o halde.
Firestorm
09-12-2011, 16:04
ciddiye alman yanıt vermen ya da tersi çok da derdim değil.
islam ne kadar savsata ise,
ister islamın mezhebi isterse ayrı bir din olsun,
alevilik de bir o kadar savsatadır.
çünkü sonuçta bir inanç sistemidir.
siz hangi alinin taraftarısınız.
muhammedin celladı olan alinin değil mi.
ne anlatıyosun o halde.
abi kebabın yanınca cacık çok iyi gidiyor biliyon mu.
abi kebabın yanınca cacık çok iyi gidiyor biliyon mu.
bırak bu aidiyet saçmalıklarını.
yol ne muhammedin ne alinin ne muaviyenin yolu değil.
yol akıl ve bilimin yolu.
sıkılmadınızmı 40lar 7ler palavralarından.
İlk önce uslübünüza dikkat etmenizi rica ediyorum.
Firestorm, bir safsata lafindan bile guceniyorsan su elemana en buyuk destegi senin vermen gerekir. Inancsiz biri icin her turlu inanc savsatadir elbette ne var bunda?
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=27050
ozgur_beyin
10-12-2011, 00:17
sevgili fire storm. ben alevi cenazesinede gittim.sanırm sende gitmişsindir.
arapça dualar hariç içinde islam yok.
bilirsindir ölünün ardından cem evinde yemek verilir. ve yemekten önce dede biraz kuran okur
ve türkçe dua eder.kuranın arapça metninden başka islam yoktur orda.
burda temelde söylemek istediğim şu alevilik ve bektaşilik kesif bir şekilde islam değildir.
ama bir insan kendini nasıl tanımlıyorsa o odur. ben kendi çapımda durum tesbiti yapmaya çalışıyorum.kimsenin dinini kategorize etmek gibi bir niyetim yok.
herkes kendini nasıl hissediyorsa o odur. vesselam
Alevilik eğer bir din değil de islamın mezhebi ise kitap hadi aynı diyelim ama peygamberde aynı olması gerekmez mi?
Eğer aynı ise Ali nin nerede ise tanrısallaştırılması ne ayak?
milomanara
25-07-2012, 13:31
Neyin din olup neyin olmadığına devlet karar veremez. Eğer bir kişi ben filancaya inanıyorum diyorsa konu kapanmıştır. Devlet o vatandaşına gerekli sınırlar içinde ibadet özgürlüğünü sağlar. İnsan gibi devlet en azından.
İngiltere'de sırf dalga olsun diye bir grup vatandaş Jedi(Yıldız Savaşları) dinine inandığını belirtiyor ve devlet olduğu gibi sonucu yazıyor. Ülkenin 0.7%si Jedi! :) [Jedi Dini (http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=27154)]
Devlete ne? Patatese tapılan bir dine inanan 1000 kişi olursak bize de patates camisi yapacaksın arkadaş! Sen kimsin ki beni patatese tapılmaz diye yargılayabilecek? Ben sana çöl bedevisine inanma diyor muyum? Sadece burnuma sokma bedeviiyi diyorum!
Ayrıca Alevilik, Sünnilikten neredeyse Hıristiyanlık kadar farklı bir şey. Neden bu kadar öküz oluyorsun ki arkadaş? Yap adamın cem evini! Manyak mısın? Sana giren çıkan ne!
Firestorm
25-07-2012, 17:25
Neyin din olup neyin olmadığına devlet karar veremez. Eğer bir kişi ben filancaya inanıyorum diyorsa konu kapanmıştır. Devlet o vatandaşına gerekli sınırlar içinde ibadet özgürlüğünü sağlar. İnsan gibi devlet en azından.
İngiltere'de sırf dalga olsun diye bir grup vatandaş Jedi(Yıldız Savaşları) dinine inandığını belirtiyor ve devlet olduğu gibi sonucu yazıyor. Ülkenin 0.7%si Jedi! :) [Jedi Dini (http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=27154)]
Devlete ne? Patatese tapılan bir dine inanan 1000 kişi olursak bize de patates camisi yapacaksın arkadaş! Sen kimsin ki beni patatese tapılmaz diye yargılayabilecek? Ben sana çöl bedevisine inanma diyor muyum? Sadece burnuma sokma bedeviiyi diyorum!
Ayrıca Alevilik, Sünnilikten neredeyse Hıristiyanlık kadar farklı bir şey. Neden bu kadar öküz oluyorsun ki arkadaş? Yap adamın cem evini! Manyak mısın? Sana giren çıkan ne!
Mükemmel mesaj altında imza değil direk parmağımı basıyorum(hani kopya filan demesinler diye:D)
Not:Hatta çalıyorum yorumu :)
Devlet karar vermiyor...Devleti idare eden kuruluşlardaki kafaları siz devlet sanınca yanılırsınız. Bir zamanlar da bizim diyanet BAHAİ dinini de islamın bir meshebi diye tanıtırdı. Sonra baktı gördüki bu heryerde başlıbaşına bir din olarak tanınmakta. Diyanet de dönüş yaptmak zorunda kaldı.
Yani DEVLET denilince hepimiz işin içine gireriz. Onun için devleti idarecilerle karıştırmayalım...
Devlet karar vermiyor...Devleti idare eden kuruluşlardaki kafaları siz devlet sanınca yanılırsınız. Bir zamanlar da bizim diyanet BAHAİ dinini de islamın bir meshebi diye tanıtırdı. Sonra baktı gördüki bu heryerde başlıbaşına bir din olarak tanınmakta. Diyanet de dönüş yaptmak zorunda kaldı.
Yani DEVLET denilince hepimiz işin içine gireriz. Onun için devleti idarecilerle karıştırmayalım...
Cevirin kazi yanmasin.
Bu ulkenin basbakani devleti temsilen orada degil midir?
Sunu diyen kimdir?
http://siyaset.milliyet.com.tr/erdogan-ateist-bir-nesil-yetistirmemizi-mi-bekliyorsun-/siyaset/siyasetdetay/01.02.2012/1496657/default.htm
wehavethefossils
24-08-2012, 02:14
Alevilik bir din değildir. İslam ile de ilgisi yoktur...Temelini panteist felsefeden alır.
Alevilik ne olursa olsun hic bir zaman islam olmasin islamdan olmasin islamin yanindan bile gecmesin... Islam kadar pis degilsiniz yanindan bile gecseniz kirlenirsiniz.
ozgur_beyin
25-08-2012, 18:32
imanlı müslümanların ve bilhassa bu işi meslek edinen zevatın en büyük yanlışı bir inancı kendi inancıyla açıklama yanlışıdır.
geçen hafta bir karadeniz turuna katıldım rehber sümelada ve ayasofya (trabzon) kilisesinde hrıstiyan inancını anlatırken ki anlattığı hrıstiyan teolojisine göreydi.
hemen itirazlar ''ama o öyle değil'' modundaydı. çünkü onlara göre her şey sünni islam uygun olmalıydı. yani tüm inançları islama göre açıklamak hastalığı var.
halbuki bir din başka bir dinle açıklanamaz bu imkansızdır. işte dindarların ve imamların yaptığı budur.aynı kıstası aleviliğide uygulamahastalığı vardır sünnilerin. böyle oluncada bir konsensus hiç bir zaman olmuyor
ozgur_beyin
09-10-2012, 11:32
bektaşi ve alevi inancında pek anlaşılamayan, TAVŞAN YAMEMEME konusunda bir dosya. okunursa faydalı olur kanaatindeyim
http://www.hbvdergisi.gazi.edu.tr/ui/dergiler/60_20111230171958.pdf
Sami Dede
18-10-2012, 20:25
Ben Ayrı bir DİN olduğuna inanmıyorum.. Tanıdığım Hic bir Alevi Arkadaşım böyle söylemedi, Ama İslamın TÜRK versiyonu en güzel yakıştırmadır sanırım..
Firestorm
18-10-2012, 22:22
Ben Ayrı bir DİN olduğuna inanmıyorum.. Tanıdığım Hic bir Alevi Arkadaşım böyle söylemedi, Ama İslamın TÜRK versiyonu en güzel yakıştırmadır sanırım..
Tam tersi bir Alevi olarak söyliyebiliyorum ki IRKCI bir yakıştırmadır... Alevi'lik bir yoldur, sadece YOLdur ne dindir nede bir etkin kökenin bir dini yorumlamasıdır....
ozgur_beyin
18-10-2012, 23:23
sevgili arkadaşlar bunda işi belirleyen ,bu yola baş koymuş adamın kendini nasıl tanımladığıdır.
eğer bu ekole inanan bu ekol islamdır diyorsa bize laf düşmez.illa sen şöylesin böylesin diyemeyiz , ama kendimize ait filkirleride serdederiz
bana göre alevilik bir dindir. diğer tarikatlerde farklı dinlerdir. muhammmed islam dinini kurarken nasıl kendinden evvel yahudilik ve iseviliği kendi dinine referans yapmışsa.
diğer isdlami ekollerde aynısını yapmıştır.
bu gün hace ahmet yesevi ile ilgili çok az bilgimiz var bilinen eseri bile( hikmet) tam omu yazmış bilmiyoruz ama ondan etkilenip şekillenen iki ekol var biri bektaşilik ve alevilik diğeri ise nakşıbendilik.
nasıl muhammed araplardan dini ritüelleri kendi inancına aktarmışsa aynı şeyi tarikatlerde yapmış ilave ritüeller ihdas etmişler örneğin zikir ve mevleviliktei sema
mevlana sema'ytı afganistandan anadoluya getirmiştir.
tarikatler islamın kitabını peygamberini referans olarak almışlar , am islamla hiç bir alakası olmayan şeyler üretmişlerdir.
bunların en önemlisi rabıtadır. bir de bunun yanına müritliği de eklemeliyiz.
nakşibendiliğin yaklaşık 300 sayfalık nakşi bendiliğin adabı diye bir kitabı var .islamın yetmediği düşünülmüşki yeni bir ahkam kitabı hazırlamışlar
ayrıca bir sürü gavs'lar hazretler efendi hazretleri uydurmuşlardır.bunlar günümüzün roma tanrılarıdır. kimsenin görmediği kerametleri vardır sadece olmuş gibi dilden dile aktarılır
MRBEKTAS99
01-03-2014, 00:38
Bende eskİ bİr alevİ olarak cevap vermek İstedİm.
Alevİlİk dİn deĞİldİr. Zaten mÜslÜmanlik alevİlİktİr. MÜslÜman olan kİŞİ alevİlİĞe uyar.
Yanİ Şİmdİkİ sunnİlerİn yaptigi kurallar yok, yanlŞ kurallar.
Bazı alevilerin kuran'a inanmadığını duymuştum.
Bir de "Kızılbaş alevileri" bazı kaynaklarda, dinsizlere dahil ediliyor.
İslam öncesi göktanrı inancı vardı. belki de islam kültüründen bazı geleneklerin karışmasıyla bu tarz inançlar oluştu?
Lackalasmis batini bir gruptur.
Hristiyanlığın ilk bizim topraklarımızda yayıldığını unutmayın Alevilikteki mumla ibadet dahi,l birçok şey Hristiyanlık kökenlidir.Hristiyanlık %80 Şamanizm %10 İslam %5 Budizm+Hinduizm+Gnostizm %5 =Alevilik
Hristiyanlığın ilk bizim topraklarımızda yayıldığını unutmayın Alevilikteki mumla ibadet dahi,l birçok şey Hristiyanlık kökenlidir.Hristiyanlık %80 Şamanizm %10 İslam %5 Budizm+Hinduizm+Gnostizm %5 =Alevilik
Alevi inancında, öyle baskın bir yüzde ile ifade edilecek bir Hristiyan etkisi yoktur. Türklerin İslama geçiş süreci, göçebe bir yaşam tarzına sahip oluşları sebebiyle İranlıların ya da bir başka yerleşik kavmin İslama geçişinden daha farklı bir süreç olmuştur. Bu kültürce geri olan göçebe kavime İslam anlatılırken, onların yerel kültür öğelerinden faydalanılmış, onlarla paralellik kurularak İslami kaideler aktarılmaya çalışılmıştır.
Mesela şu video Orta Asya'lı Türkmenlerin ibadet ediş biçimlerini yansıtır ki Alevilerin semahı ile büyük benzerlikler taşır;
http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/102658/turkmensahra-turkmenleri-zikir
İlahimasal
10-11-2015, 14:32
Alevi inancında, öyle baskın bir yüzde ile ifade edilecek bir Hristiyan etkisi yoktur. Türklerin İslama geçiş süreci, göçebe bir yaşam tarzına sahip oluşları sebebiyle İranlıların ya da bir başka yerleşik kavmin İslama geçişinden daha farklı bir süreç olmuştur. Bu kültürce geri olan göçebe kavime İslam anlatılırken, onların yerel kültür öğelerinden faydalanılmış, onlarla paralellik kurularak İslami kaideler aktarılmaya çalışılmıştır.
Mesela şu video Orta Asya'lı Türkmenlerin ibadet ediş biçimlerini yansıtır ki Alevilerin semahı ile büyük benzerlikler taşır;
http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/102658/turkmensahra-turkmenleri-zikir
Arap bedevilerin allahı,mhmdi,alisi alevilerin içinde barınmasaydı ne hoş olurdu.fakat damarlarıma kadar işlemiş.saygı duymakdan baska çaremizde yok.
Alevilik islamın pluton gezegenidir.en dış yörüngesinde dönerde durur.kimisi kabul edr kimisi etmez.
Güzellikleri kendi içinde saklı bir islam unsurudur.
Bedo sen yaşıyormuydun.sesin soluğun çıkmayınca öldü falan sandım.ölüm el-ilahın emri zaten.
Bedo senin nikinin yanına denetimdeki üye falan yazmışlar.niye? Ne suç işledin sen.
Paylaşmış olduğun videoyu izledim güzelmiş.
Biz GÖÇEBELER seni çok meraklandırıyor ve arastirmak zorunda bırakıyor dimi.
Egzotikkkk,enteresan,gizemlii TÜRKMENLER dimi..
Mahpus hayatın bitince devam et paylaşımlarina ...küfür ve hakaret etme lutfen.medeni bedeviii
Ali müslüman idiyse, aleviler de müslümandir, yani islam dinindedirler.
3 halifeyi kabul etmezler. Alinin soyundan gelen 12 imama inanirlar.
Kevser suresine göre Muhammed'in nesli kesilmistir. Zaten bir ayette Muhammed kimsenin babasi degildir diye vurgu yapiliyor. Baska ayetlerde peygamber eslerinden ve kizlarindan bahsediliyor, eslerinin baska erkeklerden olan kizlari olabilir, illa ki Muhammed' in öz kizlari olmasi gerekmiyor bu durumda. 12 imam nerden türemis o halde?
Sünni kafasina göre yetistirildigimizden dolayi 4 Hak Mezhep haricindeki müslümanlari islamdan saymamak gibi bir düsünce var cogumuzda.
Mesela, Isid kendisini islam devleti olarak tanimladigi halde, ki sünnidirler, tatli su müslümanlari isid'i islam olarak kabul etmiyorlar.
Allah Muhammed diyen ve iman eden her kisi müslümandir.
Konu bayağı uzun tartışılmış. Ben de Kızılbaş kökenli biriyim, Alevî adı soñradan, Kızılbaş olmayanlarca konmuştur, bu yoluñ özgün adı Kızılbaşlık'tır.
Ülkemizde Alevîlik diye bir üst başlık atılıyor, ardından Sünnî olmayan kim varsa bu başlığıñ altında toplanmaya çalışılıyor. Bu tıpkı İbrahimîlik diye bir başlık atıp, Hristiyan'ı, Musevî'yi, Müslüman'ı bu başlığıñ altına toplayıp: "Hepiñiz aynı dîndensiñiz" démeye beñzer.
Bir, İran kültür havzasında yér alan, İranî kökenli olan, Ehl-i Hak ya da Yaresanîti dénen bir yol vardır. Doğu Anadolu'daki Kürt-Zaza Alevîliği dénen dal, bu yola aittir. Bu yoluñ bir diğer dalı da Ezidîlik'tir, tümü İranî-Mecûsî (Zerdüştî) bir kökene dayanır.
İki, Arap Alevîliği dénen Nusayrîlik de ayrı bir yoldur. Nasrânî yâni Hristiyanlıktan kök alır, bir tür Hristiyanlık-İslam bileşimidir dénebilir belki.
Üç, çoğunluğu Oğuz, Türkmen kökenli kişilerden oluşan, kökeni Orta Asya'ya dayanan Kızılbaşlık. Benim kökenim bu kısımdan. Bugün hâlâ Orta Asya'da Kızılbaşlar vardır (bu adı kullanırlar). Yöreye göre inançlarda ve ritüellerde kimi değişiklikler gözükebilmektedir (Afganistan-Türkmenistan hattından => Balkanlara dek uzanan oldukça geñiş bir coğrafyada bu oldukça doğaldır).
Bu yol, Asyatik ögeler taşır, kökeninde eski Teñricilikten ve şamanizmden gelen damar güçlüdür. Örneğin semah adıyla bilinen ritüel, eski şamanların "Turna Dansı"dır, çünkü turna şamanizmde ve eski Türk kültüründe kutsal bir kuştur. Kopuz > bağlama önemlidir, hatta kopuzuñ > bağlamanıñ sapına saçak/püskül takılır ki bu oldukça eski ve köklü bir şaman simgesidir. Şamanlar da "manyak" adı vérilen giysilerine bu şekilde saçaklar, çaputlar bağlarlar, bu saçaklarıñ/püskülleriñ kötü ruhları kovduğuna inanılırdı şamanlarca. Şamanlar bu tür saçakları "tüngür" dénen davullarına da asarlar. Bu "saçaklı kopuz" geleneği Şamanist Moğollarda bile hâlâ sürmektedir, örnek olarak bir Moğol destancısı videosu paylaşayım, saçaklı kopuzunuñ bizimkine oldukça beñzediğini göreceksiñiz.
https://www.youtube.com/watch?v=s1qw7Woy37Y
Tabii Moğol ezgilerindeki tınılarıñ bizim tınılarla pek bir beñzerliği yok, yalñızca kopuz beñzerliği kalmış geriye. Ancak Orta Asya-Horasan bölgesindeki Türkmen ezgileriniñ tınıları aynen Anadolu'daki Oğuz, Türkmen tınılarına beñzer. Örneğin şu videodaki tınılar, néredeyse Anadolu'dakilerle aynıdır.
https://www.youtube.com/watch?v=6QAf0wwKII0
Oysa İranî kökenli olan Yaresanî tınıları bizim Türkmen tınılarına pek beñzemez, bu da Yaresânî ezgileri
https://www.youtube.com/watch?v=VBcFMHD3PXY
Bu videodaki de bir İran Türkü, bu tınılar da bizimkilere beñziyor
https://www.youtube.com/watch?v=lWkk_AYGAis
Usta ozanlardan Muharrem Ertaş'ıñ şu déyiş örneğinde de yér yér Orta Asya gırtlak çalma beñzeri kısımlar var
https://www.youtube.com/watch?v=vl4h9oPEg18
Türkmenistanlı ozanların da şu aydımlarında (ayt- "démek, söylemek" > aydım "déyim, déyiş") gırtlak çalma/boğaz çalma kısımları var
https://www.youtube.com/watch?v=l3fFARUBNik
https://www.youtube.com/watch?v=XvmB3gvvYMY
https://www.youtube.com/watch?v=MaaAtSwFu0Y
Aşağıya koyacağım video oradan buradan derlenmiş görüntülerden oluşuyor, videoyu hazırlayan kişi "Uygur Semahı" déye başlık atmış ancak videoda semaha beñzeyen kısımlar arada görülüyor, yani tüm video bu konu üzerine değil. Bu videoda bizi ilgilendiren daha doğrusu benim vurgulamak istediğim kısımlar yine "saçaklı kopuz" ile arada gözüken şaman "Turna Dansı" kökenli semaha beñzer ritüel görüntüleri.
https://www.youtube.com/watch?v=5HFmv2aOLZE
Konumuzla doğrudan ilgisi olmayan soñ bir video koyayım, bu Özbek şarkısında da yér yér meşhur "saçaklı kopuz" görülmekte. Bu "saçaklı kopuz" ya da "püsküllü bağlama" dédiğimiz simgeyi pek önemsemeyiz, zaman içinde kökeni unutulup gitmiş, ancak çoğu Ural-Altay halkında yaşamaktadır.
https://www.youtube.com/watch?v=C2PZJk3haP0
Bitirirken şu bilgiyi de eklemek isterim, çember şeklinde dönerek yapılan ritüeller/danslar yalñızca Türkî ya da Orta Asya halklarına özgü değildir, pek çok halkta bu tür seremoniler vardır, aşağıya Japonya'nıñ eski yérlilerinden olan Ainu halkına ait bir dans örneği koyuyorum, burada da semah beñzeri döngü hareketleri var
https://www.youtube.com/watch?v=IBWjG8k6KP0
RollingStones
25-02-2016, 23:58
Sevgili ang,
Bu güzel çalışma için gerçekten çok teşekkürler.
Sevgili ang,
Bu güzel çalışma için gerçekten çok teşekkürler.
Ricâ éderim.
Konu bayağı uzun tartışılmış. Ben de Kızılbaş kökenli biriyim, Alevî adı soñradan, Kızılbaş olmayanlarca konmuştur, bu yoluñ özgün adı Kızılbaşlık'tır.
Ülkemizde Alevîlik diye bir üst başlık atılıyor, ardından Sünnî olmayan kim varsa bu başlığıñ altında toplanmaya çalışılıyor. Bu tıpkı İbrahimîlik diye bir başlık atıp, Hristiyan'ı, Musevî'yi, Müslüman'ı bu başlığıñ altına toplayıp: "Hepiñiz aynı dîndensiñiz" démeye beñzer.
Bir, İran kültür havzasında yér alan, İranî kökenli olan, Ehl-i Hak ya da Yaresanîti dénen bir yol vardır. Doğu Anadolu'daki Kürt-Zaza Alevîliği dénen dal, bu yola aittir. Bu yoluñ bir diğer dalı da Ezidîlik'tir, tümü İranî-Mecûsî (Zerdüştî) bir kökene dayanır.
İki, Arap Alevîliği dénen Nusayrîlik de ayrı bir yoldur. Nasrânî yâni Hristiyanlıktan kök alır, bir tür Hristiyanlık-İslam bileşimidir dénebilir belki.
Üç, çoğunluğu Oğuz, Türkmen kökenli kişilerden oluşan, kökeni Orta Asya'ya dayanan Kızılbaşlık. Benim kökenim bu kısımdan. Bugün hâlâ Orta Asya'da Kızılbaşlar vardır (bu adı kullanırlar). Yöreye göre inançlarda ve ritüellerde kimi değişiklikler gözükebilmektedir (Afganistan-Türkmenistan hattından => Balkanlara dek uzanan oldukça geñiş bir coğrafyada bu oldukça doğaldır).
Bu yol, Asyatik ögeler taşır, kökeninde eski Teñricilikten ve şamanizmden gelen damar güçlüdür. Örneğin semah adıyla bilinen ritüel, eski şamanların "Turna Dansı"dır, çünkü turna şamanizmde ve eski Türk kültüründe kutsal bir kuştur. Kopuz > bağlama önemlidir, hatta kopuzuñ > bağlamanıñ sapına saçak/püskül takılır ki bu oldukça eski ve köklü bir şaman simgesidir. Şamanlar da "manyak" adı vérilen giysilerine bu şekilde saçaklar, çaputlar bağlarlar, bu saçaklarıñ/püskülleriñ kötü ruhları kovduğuna inanılırdı şamanlarca. Şamanlar bu tür saçakları "tüngür" dénen davullarına da asarlar. Bu "saçaklı kopuz" geleneği Şamanist Moğollarda bile hâlâ sürmektedir, örnek olarak bir Moğol destancısı videosu paylaşayım, saçaklı kopuzunuñ bizimkine oldukça beñzediğini göreceksiñiz.
https://www.youtube.com/watch?v=s1qw7Woy37Y
Tabii Moğol ezgilerindeki tınılarıñ bizim tınılarla pek bir beñzerliği yok, yalñızca kopuz beñzerliği kalmış geriye. Ancak Orta Asya-Horasan bölgesindeki Türkmen ezgileriniñ tınıları aynen Anadolu'daki Oğuz, Türkmen tınılarına beñzer. Örneğin şu videodaki tınılar, néredeyse Anadolu'dakilerle aynıdır.
https://www.youtube.com/watch?v=6QAf0wwKII0
Oysa İranî kökenli olan Yaresanî tınıları bizim Türkmen tınılarına pek beñzemez, bu da Yaresânî ezgileri
https://www.youtube.com/watch?v=VBcFMHD3PXY
Bu videodaki de bir İran Türkü, bu tınılar da bizimkilere beñziyor
https://www.youtube.com/watch?v=lWkk_AYGAis
Usta ozanlardan Muharrem Ertaş'ıñ şu déyiş örneğinde de yér yér Orta Asya gırtlak çalma beñzeri kısımlar var
https://www.youtube.com/watch?v=vl4h9oPEg18
Türkmenistanlı ozanların da şu aydımlarında (ayt- "démek, söylemek" > aydım "déyim, déyiş") gırtlak çalma/boğaz çalma kısımları var
https://www.youtube.com/watch?v=l3fFARUBNik
https://www.youtube.com/watch?v=XvmB3gvvYMY
https://www.youtube.com/watch?v=MaaAtSwFu0Y
Aşağıya koyacağım video oradan buradan derlenmiş görüntülerden oluşuyor, videoyu hazırlayan kişi "Uygur Semahı" déye başlık atmış ancak videoda semaha beñzeyen kısımlar arada görülüyor, yani tüm video bu konu üzerine değil. Bu videoda bizi ilgilendiren daha doğrusu benim vurgulamak istediğim kısımlar yine "saçaklı kopuz" ile arada gözüken şaman "Turna Dansı" kökenli semaha beñzer ritüel görüntüleri.
https://www.youtube.com/watch?v=5HFmv2aOLZE
Konumuzla doğrudan ilgisi olmayan soñ bir video koyayım, bu Özbek şarkısında da yér yér meşhur "saçaklı kopuz" görülmekte. Bu "saçaklı kopuz" ya da "püsküllü bağlama" dédiğimiz simgeyi pek önemsemeyiz, zaman içinde kökeni unutulup gitmiş, ancak çoğu Ural-Altay halkında yaşamaktadır.
https://www.youtube.com/watch?v=C2PZJk3haP0
Bitirirken şu bilgiyi de eklemek isterim, çember şeklinde dönerek yapılan ritüeller/danslar yalñızca Türkî ya da Orta Asya halklarına özgü değildir, pek çok halkta bu tür seremoniler vardır, aşağıya Japonya'nıñ eski yérlilerinden olan Ainu halkına ait bir dans örneği koyuyorum, burada da semah beñzeri döngü hareketleri var
https://www.youtube.com/watch?v=IBWjG8k6KP0
Aleviliği herkes kendine göre ele alıyor. Kürtçüler öz Kürt dini derken, Türkçüler de öz Türk inancı diyorlar. Kimi uçuklar da işi kalkıp Hititlere Hattilere dayandırmaya çalışıyor ki en uçuk kesim bunlar.
Alevilik son derece eklektik bir kültürdür, sadece bir kökene dayanmaz. Yani Kürtçülerin iddia ettiği gibi Zerdüştçülüğe ya da Türkçülerin iddia ettiği gibi Orta Asya'ya, Tengriciliğe falan dayanmaz. Hele hele Hititlere, Hattilere falan hiç dayanmaz...
spartacus
20-04-2016, 01:10
Aleviliğin, millet, ırk gibi kavram kökenlerle ve aslında İslamla da ilgisi yoktur... Şu an hakim olan milliyetçilik ve mezhepçilik(dincilik), ama bizim mevzu ettiğimiz şu an ya da şimdiye dair değil! Hititler'e bakıp "Murat 124" tartışmanın anlamı olabilir mi ki safsata mantıkla gidilebilsin, yani illa o devirlere bakıp bugünkü gibi devlet-etiket, toplum yapısı hayal edilebilsin...
Geç dönem palavra resmi tarih, ETİKETLEME hastalığına-arızasına sahip, resmi tarih baştan aşağı yalan-SUBJEKTİF, aynı türden etiketleme, ambalajlama hastalığıyla tarihe bakıldığı sürece bu konuda kavranamaz... Tarih subjektif okunamaz, objektif okunabilir.
Hititlerden de MİRAS ALIR, Luvilerden alır, Sümer den de alabilir, Babil den de, Hindistan, Çin'den de, Samilerden de, ötesinde Hint inançlarından da veya onlara da aktarılabilir, miras kalabilir, Türklerden de alır, ancak resmi ideoloji ve Emevi-Abbasi dezenformasyonun etkisinde birisi, tarihe de bakma yetisini kaybeder... İlla etiketleme peşine düşer...
İnsan Dünya'da bir kaç noktada sabit durmuş bir canlı değil... O zamanlar IRK kavramı da yok herhangi bir ırka özel kültürden de söz etmenin anlamı, muhatabı yok, kismenin de o zamanalr benim ırkım, benim dilim, benim inancım diye bir kaygısı yok.
Bugün nasıl ki batının etkisi doğuda yüzyıllardır kendisini gösterdi ve kültürel bir devranılmışlık, karşılıklı etkileşim yaşanıyorsa süreç içinde de bu böyledir, Hitit'e de gider Sümer'e de gider, Hindistan, Çine'de gider, miras, devir, süreç, değişim, şu ya da bu, sonuç olarak merkezde olan insandır, Hititler de insandır...
spartacus
20-04-2016, 01:10
Aleviliğin, millet, ırk gibi kavram kökenlerle ve aslında İslamla da ilgisi yoktur... Şu an hakim olan milliyetçilik ve mezhepçilik(dincilik), ama bizim mevzu ettiğimiz şu an ya da şimdiye dair değil! Hititler'e bakıp "Murat 124" tartışmanın anlamı olabilir mi ki safsata mantıkla gidilebilsin, yani illa o devirlere bakıp bugünkü gibi devlet-etiket, toplum yapısı hayal edilebilsin...
Geç dönem palavra resmi tarih, ETİKETLEME hastalığına-arızasına sahip, resmi tarih baştan aşağı yalan-SUBJEKTİF, aynı türden etiketleme, ambalajlama hastalığıyla tarihe bakıldığı sürece bu konuda kavranamaz... Tarih subjektif okunamaz, objektif okunabilir.
Hititlerden de MİRAS ALIR, Luvilerden alır, Sümer den de alabilir, Babil den de, Hindistan, Çin'den de, Samilerden de, ötesinde Hint inançlarından da veya onlara da aktarılabilir, miras kalabilir, Türklerden de alır, ancak resmi ideoloji ve Emevi-Abbasi dezenformasyonun etkisinde birisi, tarihe de bakma yetisini kaybeder... İlla etiketleme peşine düşer...
İnsan Dünya'da bir kaç noktada sabit durmuş bir canlı değil... O zamanlar IRK kavramı da yok herhangi bir ırka özel kültürden de söz etmenin anlamı, muhatabı yok, kismenin de o zamanalr benim ırkım, benim dilim, benim inancım diye bir kaygısı yok.
Bugün nasıl ki batının etkisi doğuda yüzyıllardır kendisini gösterdi ve kültürel bir devranılmışlık, karşılıklı etkileşim yaşanıyorsa süreç içinde de bu böyledir, Hitit'e de gider Sümer'e de gider, Hindistan, Çine'de gider, miras, devir, süreç, değişim, şu ya da bu, sonuç olarak merkezde olan insandır, Hititler de insandır...
Alevilik dinmidir değilmidir .
Bazı aleviler yol diyor bazıları yaşam biçimi. Bazı aleviler türk dini diyor bazıları dindir sonunda bir ırık veya milliyetle ilgisi yoktur diyor.
Ama bütün alevilerin yaptığı üçleme -Hak Muhammet Ali -Bu üçlemeden bir milliyet çıkmıyor.
4 kapı 40 makamdanda bir milliyet veya bir ırk çıkmıyor.
O zaman yol diyenlere sormak gerekir hangi yol veya kimin yolu.Yaşam biçimi diyenlere de sormak gerekir hangi ilkelere göre yaşam biçimi hangileri hoş görülür hangileri yasaklanır.
İslamiyet muhammed öldükten sonra 2 parçaya ayrılıyor şia ve sunni islam şia olanlar muhemmed ali ve taraftarları diğerleri diğer araplar.
Şiaların orta asyaya kadar uzanan fetihleri sonucu şialik türklerle tanışıyor mohalların türklere saldırısı sonucunda türkler vatanlarını terk etmek zorında kalıp yüzlerce yıllık göç sonucunda anadoluya yerleşiyor.
Şialık şaman lıkla birleşiyor orta asyadan çıkan yolculuk vasıtası ile anadoluya yulculuğu sırasında hiristiyanlıkla tanışmış oluyor yani şialık bu yolculuk aşamasında bazı evrimler giçiriyor farklı kültür ve dinlerle birleşerek alevilik adını alıyor.
Her dinin başka bir dinle tarihsel kökü vardır islamın hiristiyan Yahudilik hiristiyanın Yahudilik Yahudiliğin sümer dinleri sonunda her din insan üretimidir tarihle bağı taşınmış kültürü olacaktır.
aynı beygembere bağıl dinin farklı yorumları olabilir Alevilikte islamın farklı yorumlanış biçimidir
dinlerin etkilendiği kültürler devletler siyesetler var .Aleviler fatihten (Osmanlı)bu ya devlet le araları açılmıştır bu açıklık giderek daha büyümüş cumhuriyet dönemindede devam etmiştir.Onun için aleviler her daim sisteme muhalif olmuş devletinde her kriz döneminde saldırısına uğramıştır.
Aleviler şu anda sistemin ve devletin muhlifi durumundadır
Ama dindir ve tanrıya ibadet edilir.
tolonbey
01-02-2018, 23:28
İşte böyleee,
Afganistanda sevgi vede saygı varmı?Irakta,Suriyede,Suudu arabistanda,Yemende,Libyada,Sudanda ve daha bir çok Müslüman ülkede SEVGİ ve SAYDI VARMI?Var diyorsanız.Bu nasıl sevgi ve saygıdırki peygamberin karılarına peygamberin arkadaşları peygamberi ZEHİRLETİYORLAR.
Tolonbeg