PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Refik Halid Karay, Anı Kitapları

errata
28-01-2010, 01:45
Türkçe' yi, "nasıl bu kadar iyi yazabilmiş" dedirtecek kadar sizi düşüncelere sevk edecek derecede iyi kullanabilen, saltanat ve cumhuriyet dönemlerini görmüş, sürgün günlerini ve o zamanları güzel tasvir edebilmiş bir yazar.

1 Minelbab İlelmihrab
2 Bir Ömür Boyunca

isimli kitaplarını sırasıyla okumanızı tavsiye ederim.

ozgur_beyin
28-01-2010, 13:20
sevgili xor halit karay 150 liklerdendir en güzelyazıları (benim için) sürgünde yazdığı memlekt hikayeleridir.ihtiyar ayakkabı tamircisine küçük bir çocuğun sorduğu
''çiviler ağzına batmıyormu'' cümlesini okuyupta unutan varmı?

Ovidius
29-01-2010, 12:38
sevgili xor halit karay 150 liklerdendir en güzelyazıları (benim için) sürgünde yazdığı memlekt hikayeleridir.ihtiyar ayakkabı tamircisine küçük bir çocuğun sorduğu
''çiviler ağzına batmıyormu'' cümlesini okuyupta unutan varmı?

Desler ki ilk okuduğun hikaye nedir deseler hatırıma gelmazdi ama

hani bi hikaye vardı ihtiyar bir ayakkabı tamircisi bi çocuk yanına gelmişti

adamın ağz

evet sanırım ilkokul 3 teydim.

bu aralar Murat Bardakçı çok duruyor Karay üzerinde.Her proğram lafı ona getiriyor.

Titan
01-02-2010, 23:47
Öyküleri dışında R. Halitin soyadını neden aldığını kısaca hatırlatayım; soyadı kanunundan sonra Atatürke karşı muhalif olduğu için KARAY soyadını uygun görmüşler.

tayyare
09-02-2010, 01:57
Öyküleri dışında R. Halitin soyadını neden aldığını kısaca hatırlatayım; soyadı kanunundan sonra Atatürke karşı muhalif olduğu için KARAY soyadını uygun görmüşler.

Ne alaka ?!!
Karay türkü yani karai yahudisi olduğu için aldı.

ozgur_beyin
09-02-2010, 13:18
hayret sitesinde ,bu konuyla hiç bir haber yok

Titan
10-02-2010, 00:58
Ne alaka ?!!
Karay türkü yani karai yahudisi olduğu için aldı.

Nihayet bir soyadı ile ilgili bir tepki geldi. Gerçi bunun nedeni Çetin Altan'ın bir yazısından dolayı yazma gereği duydum, amacım polemik yaratmak değil, ne zaman R. Halit Karay soyadını duysam o yazı aklıma geliyor. Kısaca:

R. H. Karay Atatürk'ün devrimlerine karşı öyle muhalifmiş ki, soyadı kanunu çıkınca kızgılıklarından dolayı bu yazara Karay soyadını vermeyi uygun görmüşler, ancak bu soyadını tersinden okursanız....:D herhalde anlaşılmıştır.

errata
13-02-2010, 03:10
Refik Halid Karay' ın ne olup olmadığıyla ilgili net bilgileri yine kendi kitaplarında anlatım samimiyetinden edinmeniz mümkündür. Arkadaşları, dost çevresi, Atatürk ile münasebetleri, Atatürk' ün Refik Halid Karay' a ve onun tarızna bakışı kendi kitaplarından edinilebilecek bilgilerdir. Delillendirebilmek için farklı görüşlerdeki belgeler incelenebilir. Fakat dikkat etmek lazım ki RHK, resmi tarihin soluklaştırdığı ya da yok saydığı topluluktandır ve hakkındaki bilgiler onun için ya çok siyah ya da çok beyaz tanımını kullanır.