Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk İstişare
Evet Arkadaşlar,
somut çalışmalarımıza artık hep birlikte başlayabiliriz diye düşünüyorum.
Video Grup Forumunu -yani şu an içinde bulunduğumuz bölümü- sadece grup üyelerinin görebileceği şekilde düzenledik. Yani burada tamamen biz bizeyiz.
Şu anki ekibimiz:
AhbAp
Cem
dilaver
Güneşinzaptıyakın
matillda
müşkülpesent
tensiz.denek
thunderpoint
ugorur
ulpian
(Bunun yanısıra -modlar, YK/DK üyeleri ve onur üyeleri her çalışma grubunun olduğu gibi bu grubun da doğal üyeleridir.)
Yani oldukça sağlam ve güçlü bir kadromuz var diyebiliriz.
Başarılı olursak, bu ancak hepimizin ortak başarısı olacak. Başarısız olursak da, bu tamamen benim kişisel beceriksizliğimden kaynaklanacak. :)
matillda, hazırlayacağımız bütün taslakların seslendirme sorumluluğunu üstlenmiş bulunuyor. Erkek sesinin veya ikinci bir sesin uygun olacağı bölümlerde ise AhbAp devreye girecek.
Cem, maalesef önümüzdeki aylarda çok aktif olamayacağını söyledi, fakat uzun vadede Video Grubunun kurucusu ve uzun sürelik başkanı olarak katkılarını bizden esirgemeyecektir.
tensiz.denek, sanırım aramızda teknik konularda en bilgili olan. Fakat kendisi hem YK'da, hem evrimteorisi.org'un sorumlusu, hem turandursun.net'in sorumlusu, hem de sitenin webmasterlerinden. Yani videp grubu olarak bel bağlamadan kendisinden aradabir katkılarını esirgememesini ummak durumundayız. :)
thunderpoint'in sitemizin genel editörü olarak, bu gruptan da değerli katkılarını esirgememesini rica ediyoruz. Hep birlikte hazırlayacağımız metin taslaklarını dil açısından her zamanki gibi onun şefkatli ellerine teslim edebilmeyi ümit ediyoruz.
AhbAp ve ugorur ayrıca Türkçe altyazılandırma işlerinde teknik katkı sağlayacaklar.
Bunun yanısıra dilaver, müşkülpesent, Güneşinzaptıyakın ve yukarda adı geçen diğer bütün grup üyeleri de, proje üretme, metin taslağı hazırlama, videoların tanıtımı vs. gibi konularda değerli görüşleri ve çalışmalarıyla katkı sağlayacaklar.
Sevgili AhbAp ile uzun gece istişareleri sonucunda kafamda şu an Grubumuz için şu dört kategori var. Gelecek eleştiri, yorum ve açılımlar ışığında hep birlikte dilediğiniz şekilde değiştebiliriz veya geliştirebiliriz. Uygun bulunduğu takdirde ilk üç kategorinin somut çalışmalarına bir an önce başlayalım derim.
(1) Yabancı Videoların Türkçe Altyazılandırılması
Uygun video seçimi => Çeviri sorumluluğu için bir gönüllünün bulunması => teknik olarak altyazılandırma işi.
2 ayda bir tane sitemizin vizyonuna uyduğunu düşündüğümüz 10 dakikalık İngilizce bir videoyu (diğer çalışmalarımıza paralel olarak) altyazılandırabilirsek bence çok iyi olur.
(2) Mucize Yalanları Videoları
Mucize Yalanları (http://www.mucizeyalanlari.com/) Sitemizde zaten halihazırda elimizde olan metinler adeta görsel bir anlatımla da sunulmak için ilgimizi beklemekte. :)
Metin seçimi => Gerekirse metnin ''konuşma diline'' uyarlayarak üzerinden geçilmesi => matillda ve AhbAp tarafından seslendirilmesi => uygun resimler ve video kesitleri ile video haline getirilmesi
(3) Kısa, çarpıcı, ezber bozucu Videolar
5-6 dakikalık videolar. Bunun için önce metnin hazırlanması gerekiyor. Örneğin ''Bunları Biliyor muydunuz?'' ana başlıklı bir video serisi düşünün. Ve bu seride bir sürü kısa videolar var.
Mesela
- ''Kuran'a göre Dünyanın düz olduğunu biliyor muydunuz?''
- ''Peygamberin Katliamlarını biliyor muydunuz?''
- ''Kuran'a göre inanmayan iyi insanların da ebediyen cehennemde yanacağını biliyor muydunuz?''
vs.
Konu seçimi => Metin hazırlaması => Thunderpoint'in kontrolü => matillda ve AhbAp'ın seslendirmesi => uygun resim ve video kesitleri ile video haline getirilmesi
(4) Uzun nefesli, kapsamlı çalışmalar
İlk ve şimdiye kadar tek örneği Çağrı Belgeselimiz olan bu kategoriyi şimdilik uzun vadeli proje safhasında düşünüp, bazı fikirler geliştirebiliriz. Ama somut çalışmaları şimdilik ilk üç kategoriyle başlatmak daha uygun olur sanırım.
Genel olarak görüşlerinizi, düşüncelerinizi aldıktan sonra ilk üç, özellikle de ikinci kategoriyle hemen başlayabiliriz.
Teknik olarak seslendirme işi bittikten sonra, video haline getirme meselesinde ufak bir sorun var, şöyle ki:
Bende Pinnacle Studio 14 programı var ve birazcık tecrübe de edindim. Program zaten Windows Movie Maker'in biraz daha gelişmişi (yani tamamen amatör programı).
Matillda'nın bana mp3 olarak yollayacağı seslendirme datasını alıp, bu programda sesin arkasına istediğim yere istediğim resmi veya başka bir videodan kestiğim bir kesiti ekleyebilirim. Ama bu iş benim elimde ancak son derece amatörce olur.
Yani bu işten anlayan, video effektleri, animasyonlar vs. ile tecrübesi olan teknik bir eleman çıkarsa harika olur.
Fakat çıkmazsa da, bence şöyle bir durum var:
Video paylaşım sitelerindeki (bu alandaki) yığınlardan bir videoyu olumlu anlamda ayıran en önemli özellik, metnin seslendirilmiş olması. Büyük çoğunluğunda sadece ekranda yazı gözüküyor. Eğer sağlam bir metnimiz olursa, bu metin seslendirilmiş olursa, işin görsel/teknik yanı çok amatörce olsa bile, bence bu diğer video yığınlarından kendini olumlu anlamda ayıran bir çalışma olur.
Kusura bakmayın, çok uzun oldu. :)
Görüşlerinizi bekliyorum... Ne dersiniz?
saygılarımla
Değerli grup üyeleri,
Öncelikle hepimize hayırlı olsun.
İnsanların okumaktan, araştırmaktan ne kadar uzak olduklarını ve görsel anlatımın bugün ne kadar önemli ve etkili olduğunu göz önüne alırsak, gerçekten önemli bir grubun/projenin içerisinde yer almış bulunuyoruz. Bu grup, kısa zamanda bu sitenin lokomotifi olma ihtimaline sahip.
Etkili bir takım çalışması ile, ben bu grubun önemli işlerin altına imza atacağını düşünüyorum.
Sevgili Ulpian'ın işaret ettiği her 4 madde de çok güzel, çok yerinde. Adımın geçtiği yerlerde bahsedilen konularda yardıma hazırım. Diğer konularda da bilgim/becerim yettiği ölçüde katkı yapmaya çalışacağım (veya araştırıp öğreneceğiz).
Hepinize en içten sevgi ve saygılarımla...
müşkülpesent
30-01-2010, 22:01
Merhaba
Videoların, daha çok insana ulaşması bakımından, etkili bir yöntem olduğuna inanıyorum ben de. Bu alanda oluşturulmuş ilk fikirlerin de çıkış noktaları oldukça ilgi çekici.. Somutluğundan dolayı uygulama oranı da yüksek görünüyor. Tüm bunlardan dolayı da içerisinde aktif olmak istediğim bir grup burası.
Yapabileceklerim konusunda aynı somutluğu şu an için gösteremesem de, süreç içerisinde teknik ve çeviri dışında herhangi bir konuda katkı sağlayabileceğimi düşünüyorum.
Ben de elimden geleni yaparım. Teknik ve çeviri dışında elimden gelen katkıyı sunmaya hazırım.
Teknik konuda site dışında yardım alma olanağımız olursa, yardım talep edebileceğim güvenilir arkadaşlarım var.
Bende hertürlü yardıma hazırım. Okula döndükten sonra linux üzerinde video programlarını bir inceleyeceğim. O konudada yardımım dokunabilir sanırım.
Saygılarımla
Umurcan Görür
Bir öneride bulunmak istiyorum. Buradaki çekirdek grubun haricinde bir de Sosyal Gruplar içinde bir video grubu kurulmasında bence fayda var. Spesifik çalışmalar burada, genel tartışmaların ve istişarelerin bir kısmı ise orada yapılabilir. DÖG'na katılmayan, katılmak istemeyen kişiler orada görüşlerini yazabilir. Bazen sitemize katılıp sadece birkaç hafta duran kişilerde bile bazı konularda yetkinlik görülebiliyor. Bu gibi kişilerden faydalanabilmek için uzun bir DÖG'na üye olma, oylanma ve ardından Video Grubuna başvuru gibi uzun süreçlere sokma yerine Sosyal Grup içinde faydalanma yoluna gidilebilir.
Matillda'nın bana mp3 olarak yollayacağı seslendirme datasını alıp, bu programda sesin arkasına istediğim yere istediğim resmi veya başka bir videodan kestiğim bir kesiti ekleyebilirim. Ama bu iş benim elimde ancak son derece amatörce olur.
Yani bu işten anlayan, video effektleri, animasyonlar vs. ile tecrübesi olan teknik bir eleman çıkarsa harika olur.Öncelikle yukarıda anlatılan işin teknik dille "video kurgu" olarak anıldığını bilir ve bu terimi terminolojimize sokarsak video grubu içinde ortak dili biraz daha geliştirmiş oluruz.
Özetle elmizdeki bir veya birden fazla video parçasını kırpmak, birleştirmek, videolar arası geçiş efektleri oluşturmak, altyazılamak, dublajlandırmak, fon müziği eklemek gibi işlemlere video kurgu adı veriyoruz. Kurguculuk video-film işinde bir meslek aslında ve kurgucuların da kendi forumları var, örneğin:
http://www.kurgumax.com/index.php
http://www.sinefx.com/forum/index.php?PHPSESSID=c4bc9ef840520a842575690de42697 d1&board=24.0
http://www.sinefx.com/forum/index.php?PHPSESSID=c4bc9ef840520a842575690de42697 d1&board=28.0
Hafta başında yeni bir şehirde yeni bir işe başladım. Henüz hayatım rutine girmedi ama yeni işte ayda 3-4 kez 7-8 saatlik nöbetlerim var. Eğer kurgu safhasına girmesi gereken yeterli video ve döküman elimizde birikirse en azında nöbetlerdeki boş zamanlarımda ilgilenebilirim gibi geliyor. Ama ben gene de zamanımı kurguya değil de animasyon öğrenmeye ayırmayı tercih ederim. Bu nedenle kurguyla uğraşmak isteyen başka arkadaşların öncelikli olmasını tercih ederim. Talipli olan olmazsa o zaman devreye girmeye adayım.
güneşinzaptıyakın
01-02-2010, 09:48
Yeni çalışma grubu umarım gönüllerimizdeki gibi sonucunda başarıya ulaşır...
Ben daha önce evrim çalışma grubuna eklediğim Linkleri_burada (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=16260) da hatırlatayım, bu tip görsel yanı yüksek kısa videolara, seslendirme yada alt yazı yöntemi ile kısa bilgiler eklenerek özellikle gençlerin izlemesi sağlanabilir, arkadaşınla paylaş vb. gibi diğer seçeneklerle olay daha da cazip hale getirilebilir, mucize yalanları bile eklenebilir bu videolara.
Cem'in dikkat çektiği dil hususunda bir çaba göstermek lazım, teknik terimlerle birlikte grubun öğrenmesi gereken bir çok şey olduğu kesin. Her bir işlem başlı başına bir meslektir aslında, bizler oldukça zor bir işte amatörler olarak iyi işler çıkartacağız buna eminim.
Video Grubunun kurucusu ve uzun sürelik başkanı olarak katkılarını bizden esirgemeyecektir.
Sevgili ulpian, yeni farkettiğim yanlış bir ifade olmuş bu. Grubun kurucusu ben değilim. Hatırladığım kadarıyla thunder idi grubun kurulmasına önayak olan.
Maddelerle ilgili görüşlerime gelirsek. Sıraladığın maddelere ek olarak Senaryo Yazarlığı birimi oluşturmayı faydalı buluyorum. Bu birimin çalışması videolardaki anlatıları ve onlara eşlik edecek görüntüleri yazmak olmalı. Bu birime katılanlar videonun teknik çalışmalarına katılanlardan fazla olabilir. Çünkü entelektüel birikime ve düş gücüne bağlı.
Burada hiç akıldan çıkarılmaması gereken önemi bir sinemacılık/videoculuk ilkesini tekrar hatırlatmakta fayda var:
-Görsel düşünün!
Çünkü her söz, her düşünce videoda anlatılamaz. Çeşitli kitaplardan ve makalelerden yazılar alıntılamaya dayanan video senaryosu oluşturulamaz. O yazılar çok etkileyici yazılar bile olsa videoda etkisiz kalabilir.
Videodaki anlatılar hazırlanırken onlara eşlik etmesi istenen görüntüler de tarif edilmeli. Tabiki her tarif edilen görütüyü bulmak veya yaratmak hiç kolay bir iş değil.
Bu nedenle 1. maddedeki çeviri-altyazı çalışmaları haricinde diğer çalışmaların ciddi zorlukları var. 1. maddedeki iş de kolay değil. Ama hiç olmazsa yapılacak iş ve malzeme ortada. Diğerlerinde ise o malzemeyi oluşturma zorluğu söz konusu.
Önerim, grubumuz 1. maddedeki çalışmalara ağırlık versin. Diğer maddelerdeki işleri ise daha geriden, ağır ama kararlı şekilde geliştirmeye çalışsın. "Ağır ama kararlı" derken örneğin footage arşivimiz günden güne geliştirilmeye çalışılabilir. Yeni site üyelerimize üyelik sırasında videoculuk deneyimlerinin ne olduğu sorulabilir vb.
thunderpoint
04-02-2010, 01:25
Durağan olmayan bir grup oluşturabilirsek aynı zamanda sitenin en tanıtıcı ve tutundurucu alanını da yaratmış oluruz.. Bu sebeple üzerime ne görev düşüyorsa yapmaya hazırım..
Video grubunu hep birlikte kurmuştuk, katılan herkesin emeği büyüktü.. Ben grubun yöneticisiydim sadece... Bazı gönüllü ve yetenekli arkadaşlar sayesinde çok iyi projeler imzaladık ve yapıtlar ortaya çıkardık.. Sonraki kopukluklar sekteye uğrattı..
Kadrodaki tüm arkadaşların niteliklerini göz önünde bulundurarak çok ümitlendiğimi belirtmek isterim..
Anladığım kadarı ile biraz farklı düşünceler var. Sanırım Cem işi baştan -teknik/görsel olarak da- belli bir düzeyde götürmeden yana. Bu düşünceye göre şimdilik, fikir üretme, somut senaryo yazma, görsel arşivler oluşturma işlerine yoğunlaşmamız ve video üretimini ilerde teknik elemanlar bulacağımız döneme ertelememiz gerekir.
Ben açıkçası bir an önce başlayalım diyorum. 3-4 tane konu bulalım, beşer-altışar dakikalık olacak şekilde metin hazırlayalım. Seslendirelim ve klip şekline getirelim. Evet görsel/teknik açıdan çok düzeyli olmayacağını şimdiden biliyoruz.
Ama ancak bu şekilde genel forumun ve DÖGün ilgisini çekebiliriz diye düşünüyorum. Yani aramıza teknik elemanların katılmasını istiyorsak, önce bizim çok amatörce de olsa birşeyler yapmamız lazım.
Birkaç öneri astım yeni başlık olarak. Ama bunlar olması şart değil. Her türlü öneriye açığım. Üç kısa (5-6 dakikalık) video yapalım ve aynı anda yayınlayalım, derim ben. Üç konu kararlaştıralım... Böyle çarpıcı, ezber bozucu, belki provoke edici konular (Allah adaletli mi, Kuran'a göre Dünya düzdür... gibi). Metin yazalım. Seslendirelim. Ve uygun resim ve video kesitleriyle klip haline getirelim.
Üçünü de aynı anda yayınlayalım. Genel forumda ve ana sayfada tanıtımını/duyurusunu yapalım. Ve bundan sonra ve buna binaen hem genel forumda hem DÖGde daha güzel videolar yapabilmemiz için teknik desteğe ihtiyacımızın olduğunu duyuralım.
Ne dersiniz?
güneşinzaptıyakın
04-02-2010, 13:24
Ulpian'ın hemen şimdi önerisine sonsuz destek vermekteyim, bunun bir kaç nedeni var site adına elbette, en önemlisi bir hareket getirmemiz lazım ve arkadaşlarında tespit ettiği gibi oldukça dinamik bir konu olduğu için bizlere gerekli enerjiyi sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Öte yandan çıkacak ürünler/eserler/çalışmalar site adına olacağı için de belli bir kalitenin ve içeriğin altına düşemez ve düşmemelidir, şahsi olarak yapılacak her türlü hata yada benzeri şeyler bir süre sonra unutulurken site adına yapıalcak hata yıllarca karşı propaganda malzemesi olarak kullanılır en azından, bu tip projelerde ön hazırlık yapılmadan bir çalışma yapılmamalıdır, bu tip işler genelde ekip çalışmasıdır, cem'inde belirttiği gibi her biri uzmanlık olan işleri biz amatörler yapacaksak eğer çok iyi düşünerek ve tartarak yapmak zorundayız derim ve sözlerimi geç olsun kötü olmasın ile bitiririm..
Ulpian'ın hemen şimdi önerisine sonsuz destek vermekteyim, bunun bir kaç nedeni var site adına elbette, en önemlisi bir hareket getirmemiz lazım ve arkadaşlarında tespit ettiği gibi oldukça dinamik bir konu olduğu için bizlere gerekli enerjiyi sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Öte yandan çıkacak ürünler/eserler/çalışmalar site adına olacağı için de belli bir kalitenin ve içeriğin altına düşemez ve düşmemelidir, şahsi olarak yapılacak her türlü hata yada benzeri şeyler bir süre sonra unutulurken site adına yapıalcak hata yıllarca karşı propaganda malzemesi olarak kullanılır en azından, bu tip projelerde ön hazırlık yapılmadan bir çalışma yapılmamalıdır, bu tip işler genelde ekip çalışmasıdır, cem'inde belirttiği gibi her biri uzmanlık olan işleri biz amatörler yapacaksak eğer çok iyi düşünerek ve tartarak yapmak zorundayız derim ve sözlerimi geç olsun kötü olmasın ile bitiririm..
ya Güneş
şu anki görüştüğümüz konu görsel/teknik açıdan belli bir düzeyi tutturunca mı (teknik eleman bulunca mı) başlayalım, yoksa görsel/teknik açıdan epey bir acemice başlayıp birkaç ürün sunup bu ürünlere binaen üyelerimizden teknik yardım mı isteyelim?
Yani içerik, üslup vs. açısından düzeyi tartışmıyoruz ki burada. Görsel/teknik açıdan hangi hatayı yaparsak, ''yıllarca karşı propaganda malzemesi olarak'' kullanılabilir?
güneşinzaptıyakın
04-02-2010, 13:48
Biraderim ulpian: sitenin bir şanı var, hemen hemen bir çok konuda amatörlere göre oldukça iyi şeylere imza atmıştır, bu ve benzeri şeyleri dikkate alarak gitmekte fayda var düşüncesindeyim, kaldıki en yakın örnek mucize yalanları sitesidir bizlere örnek olacak, bir yıllık bir sürecin sonunda ortaya çıkmıştır mesela, iyi şeyler zaman alır ve emek ister, yoksa basit programlarla bende kısa videolar yapıyorum, senkronluyorum, vb bir çok işlemi yapıyorum ama dikkat edersen ben bu grupta bende video yaparım diye teknik konulara dahil olmadım yoksa bende herkes kadar video yapabiliyorum ama demem o ki dışarda en ufak bir şeyi karşı propaganda aracı olarak kullanmaya hazır bir kitle varken bizlerin daha dikkatli ve özenli çalışması lazım ve teknik yeterliliğe sahip arkadaşlar aramıza katılana kadar bizler yavaş yavaş da olsa yol alalım ve çalışmayı başlatalım ama normalden daha fazla kontrollü olarak yapalım. Olabilir belkide ben çok ehvamlıyım ama bunun zararı değil faydası olur ancak kanaatimce...
Ör: Cüneyt Arkın'ında şanı şöhreti var ama bizler onu ancak kolunda roleks saati ile üzerinden uçak geçerken İstanbul surlarındaki kılıç sallama haliyle hatırlıyoruz nedense hususunda olduğu gibi diyorum mesela...
Yo genel olarak böyle düşünmeni anlıyorum. Zaten şu an bunun artı-eksilerini tartışıyoruz. Yani düşüncende garip birşey yok.
Sadece ''yıllarca karşı propaganda malzemesi olarak kullanılma'' lafını bu bağlamda abartılı ve garip buldum.
Örneğin timsah arkadaşımızın geçmişte site için yaptığı video çalışmaları var (mesela (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6003)) veya placebonon (mesela (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9647)). Kesinlikle verilen emeği küçümsemek için söylemiyorum ama biz şimdi başlasak -özellikle seslendirme faktörü ile birlikte- teknik açıdan epey daha başarılı şeyler çıkartırız sanıyorum.
Yani yine konuşalım, tartışalım tabii, hangi yolun daha uygun olduğunu ve hep birlikte karar verelim (teknik eleman mı beklemek, yoksa önce acemice başlayıp birkaç üründen sonra üyelerden teknik yardım çağrısında mı bulunmak). Ama her halükarda senelerce aleyhimize kullanılma tehlikesi olan bir durum yok ortada...
Böyle çarpıcı, ezber bozucu, belki provoke edici konular (Allah adaletli mi, Kuran'a göre Dünya düzdür... gibi). Metin yazalım. Seslendirelim. Ve uygun resim ve video kesitleriyle klip haline getirelim.Elbette olumlu öneriler bunlar. Bu tür çalışmalar somut olarak uygulanmaya başladığında değerlendirmek daha doğru olacaktır. İlk kurgu çalışmaları ortaya çıktığında grup içinde değerlendirmeye sunulabilir. Eksileri, artıları belirlenebilir. Buna göre çalışmaya bir yön verilebilir.
Konuyu biraz daha somuta indirgemek istiyorum. Şu cümleni ele alalım:
- Kuran'a göre Dünya düzdür... gibi
Kuran'a göre dünyanın düz olduğunu nasıl anlatmayı düşünüyorsun?
Ekranda yazılar göstererek mi? Yoksa illüstrasyon, animasyon vb. kullanarak mı?
Ekranda kayan yazı vb. ile de bunlar anlatılabilir elbette ama çok etkili olacağını sanmıyorum ve video gibi video olacağını sanmıyorum.
Kuran'a göre dünyanın düz olması meselesini uzun zamandan beri düşünmüştüm. Karar verdiğim en etkili yöntem şu oldu:
Bir 3D modelleme yazılımı ile düz bir dünya oluşturulur. Üstüne dağlar, denizler, ırmaklar vb. kabaca yapılır. Daha sonra at üzerinde bir zülkarneyn karakteri çizilir. Zülkarneyn bu düz dünyanın bir en doğu kenarına gider bir de en batısına. Batısına gittiğinde güneş düz dünyanın o kenarından batar, doğu kenarına gittiğinde o kenardan doğar.
Daha sonra yuvarlak dünya döner şekilde gösterilip aslında en batı ve en doğu diye bir yerin olmadığını, en batı ve doğu kavramlarının göreceli olduğu görsel olarak sunulabilir.
Yukarıdaki anlatı 3D model-animasyon yöntemi ile değil de 2D illüstrasyon çalışması olarak da düşünülebilir. Örneğin photoshop çalışmasında illustre edilmeye çalışılabilir.
Hangi yöntemle daha etkili olabiliriz ve hangi yöntemi uygulama olanağına sahip kadroya sahibiz sorusunu istişare etmek gerekir.
Özetle, kaba taslak ortaya çıkan senaryoların somut detaylarını belirlemeye yönelik tartışmalara girmekte fayda var. Şunu, şunu anlatalım, peki tamam ama nasıl anlatalım sorusuna doğru yönelmemiz gerekir diye düşünüyorum.
Kısa vadeli hedef olarak düşündüğüm bahsettiğin iki modelin arasında birşey. Yani sadece ekranda yazı göstermek değil. Bunun etkili olacağını ben de sanmıyorum. Sürekli vurguladığım gibi seslendirme faktörüne çok önem veriyorum.
Fakat diğer yandan bahsettiğin şekilde animasyonları da yapabilecek durumda değiliz şu an.
Kafamda canlandırdığım şey şu: Sağlam bir metin. Ve bu metnin başarılı bir şekilde seslendirilmesi. Yani izleyici, okumayacak, dinleyecek. Dinlerken de, o an anlatılmakta olan cümlelere uygun resimler veya video kesitleri izleyecek...
Bu şekilde başlayabiliriz/başlamalıyız diye düşünüyorum. Eğer bunun gibi üç kısa video yapar ve yayımlarsak, dediğim gibi hem forumda hem DÖG'de teknik yardım çağrısında bulunuruz. Ve görsel/teknik açıdan da daha kaliteli videolar yapabilecek eleman almaya çalışırız gruba.
Belki -senin de dediğin gibi- en azından bir örneğini bir an önce yapıp, somut örnek üzerinden tartışmamız daha uygun olacak.
Ne dersiniz?
güneşinzaptıyakın
05-02-2010, 12:37
Daha kolay materyal bulabileceğimiz ve işleyebileceğimiz bir konu ile başlamakta fayda var, konunun da daha çarpıcı olmasında fayda var, Dünya düzdür vb. söylemleri daha sonraya saklayıp, ''Allah'ın'' adaletsizliği üzerine yoğunlaşabiliriz sanırım...
islamı eleştiren videoları özellikle inanan kesimler tarafından seyrredilmiyor bilesiniz. İslamı eleştiren bir şey oldu mu hemen kapatılıyor. Bunun için inançları ve bunun insanı nasıl uyuttuğunu, etkilediğini... anlatmalıyız. İslamı konu ederek olmuyor, sevmiyor millet. Hemen kapatıyor.
Onun için diğer dinleri eleştirmeyle girmeliyiz işe. Video nun sonuna doğru islamla ilgili bir şeyler serpiştirilebilir.
belki izlemişsinizdir. 1 ay önce yaptığım bir klip
http://video.mynet.com/ahum_ozel_eksen/Inanc-Adina/459473/
Bu tür video yaparsak millet facebook tada paylaşabilir. sakıncası yok. Bak der ne geriler hindular falan... Bir gün de kendine dönüp bakanlar olur belki.
olması gereken - bir benzeri-T.D. sitesi ana sayfası bir bakın
http://www.smithsonianmag.com/