AerA'nın >şurada (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=278585#post278585)< astığı ileti (ayrıca faran'ın >şuradaki (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=278591&highlight=d%F6nd%FC#post278591)< ayetleriyle birlikte) eğer güzel bir şekilde geliştirebilirsek oldukça etkileyici bir kısa video haline gelebilir diye düşünüyorum.
http://www.siirparki.com/sudan.jpg
(umarım resim görülüyordur)
Yunus 44 ;
Şüphesiz Allah, insanlara hiçbir şeyle zulmetmez. Ancak insanlar, kendi nefislerine zulmediyorlar.
Hicr 21 ;
Her şeyin hazineleri yalnız bizim yanımızdadır. Fakat biz, onu ancak ihtiyaca göre, belli ölçülerde veririz.
Şura 19 ;
Allah kullarına çok lütufkârdır. Dilediğine rızık verir. O çok kuvvetlidir, çok güçlüdür.
Kısa ve çarpıcı bir video için güzel bir çıkış noktası değil mi?
Ne dersiniz?
Biraz daha geliştirip 3-4 dakikalık bir video yapmak için hangi ilaveleri önerirsiniz?
müşkülpesent
01-02-2010, 12:51
Dinin çocukları, belli yaşa kadar "günahsız" sayması ve ibadetlerden muaf tutması bu konunun özellikle çocuklar üzerinden gidilmesinde etkili olabilir. Daha irade sahibi olamadığı iddia edilen bu miniklerin, diğer taraftan da kontrolsüz nefis bahanesiyle zulme tabi tutulması bir çok resimde gösterilebilir. Çünkü tahmin ediyorum, yetişkinler üzerinden gösterilecek her zulüm, "Kim bilir nasıl bir insandı? Mutlaka bu zulmü hakedecek bir yaşantısı olmuştur, bu kişinin." şeklinde yapılan absürd yorumlamalara götürecektir karşıt tarafı. Bu sitedeki dinde bahane bulma konusunda sınır tanımayan insanları gördükçe, bu bakış açısının çok kolay oluşacağını düşünüyorum..
Bu arada resim görünüyor.
güneşinzaptıyakın
01-02-2010, 19:50
En kötü içerikli resimlerden birisi bu, bunun gibi olmasada özellikle Afrika'ya ait bir çok resim var, onları sırayla kullanarak bir kısa video gösterisi yapılabilir, ben özellikle İslam coğrafyasından benzer resimlerin kullanılmasının dahada etkili olacağını düşünüyorum, salt ayetler üzerinden bir sunum oldukça etkili olur...
Bu başlığa bu konuya uygun bulduğumuz resimleri veya (uygun kesitleri olan) videoları asalım ve biriktirelim arkadaşlar.
Sevgili arkadaşlar,
Naçizane, "video grubunun başlama noktası neresi olmalı" düşüncemi açıklayayım öncelikle.
Ulpian'ın İlk İstişare (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=16416) başlığında verdiği maddelerin üçüncüsü olan "Bunları Biliyor Musunuz" projesinin, ilk adımlar için uygun olduğunu hem de kısa videolar olması bakımından, bizim için bir nevi pratik yapma imaknı olacağını sanıyorum.
Bunları Biliyor Musunuz projesinde ilk etapta, genel sanıların ne olduğuna karar verip, ona göre bazı cevaplar/sunumlar hazırlayabiliriz. Toplumda (kaynakları araştırmayan toplumda) genel olarak şu yargılar mevcuttur:
- Allah adildir.
- Allah, herkesin cennete gitmesi için çaba harcar, affedicidir.
- Allah eşitlikçidir.
- Allah çelişkisizdir.
- Allah, kadına çok değer verir.
- Allah, barış yanlısıdır.
...gibi.
Bu nedenle, şu an yazmakta olduğum başlığın "Allah, gerçekten adil midir" olarak değiştirilmesini ve bazı ayetlerle zenginleştirilmesini öneriyorum. Ancak konunun boyutu 1 dakikalık bir süreyi rahatlıkla aşar gibi görünüyor. O nedenle bu proje, uzun soluklu bir proje olarak veya Allah adil midir I-II-III...gibi bir seri olarak da düşünülebilir. Adil olunmadığı düşüncesi, farklı parçalarla da verilebilir.
Grup üyelerinin düşüncelerini alalım. Vurgulanmak istenen ayetleri buraya asalım. Ve bu aşamada derim ki, olaya hadisleri zaten eklemeyelim (sahih midir değil midir kısmına girmemek için), zaten elimizde dolu dolu bir Kuran var.
Örneğin, ben şu ayetlerin de böylesi bir konuda verilmesi gerektiğini düşünüyorum:
Bakara 47: Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimetimi ve (bir zamanlar) sizi cümle âleme üstün kıldığımı hatırlayın.
Maide 20: Hani Musa, kavmine demişti ki: “Ey kavmim! Allah’ın, üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani içinizden peygamberler çıkarmıştı. Sizi hükümdarlar kılmıştı ve (diğer) toplumlardan hiçbirine vermediğini size vermişti.”
Nahl 75: Allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen ve başkasının malı olan bir köle ile, kendisine verdiğimiz güzel rızıktan gizli ve açık olarak Allah yolunda harcayan kimseyi misal verir. Bunlar hiç eşit olur mu? Hamd Allah’a mahsustur, fakat onların çoğu bilmezler.
İsra 21: Bak nasıl, onların kimini kiminden üstün kıldık. Elbette ahiretteki dereceler daha büyüktür üstünlükler daha büyüktür.
Rûm 37: Allah’ın, rızkı dilediğine bol verdiğini ve (dilediğine) kıstığını görmediler mi? Bunda inanan bir toplum için elbette ibretler vardır.
Şûrâ 49-50: Göklerin ve yerin mülkü (hükümranlığı) Allah’ındır. O, dilediğini yapar. Dilediğine kız çocukları, dilediğine erkek çocukları verir. Yahut o çocukları erkekler, dişiler olmak üzere çift verir, dilediği kimseyi de kısır yapar. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilendir, hakkıyla gücü yetendir.
Al-i İmran 176: Küfürde yarışanlar seni üzmesin. Onlar, Allah’a hiçbir şekilde zarar veremezler. Allah, onlara ahirette bir pay vermemek istiyor. Onlar için büyük bir azap vardır.
Maide 40: Bilmez misin ki, göklerin ve yerin hükümranlığı Allah’a aittir. O, dilediğine azap eder, dilediğini de bağışlar. Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.
Hud 118-119: Rabbin dileseydi, insanları (aynı inanca bağlı) tek bir ümmet yapardı. Fakat Rabbinin merhamet ettikleri müstesna, onlar ihtilafa devam edeceklerdir. Zaten onları bunun için yarattı. Rabbinin, “Andolsun ki cehennemi hem cinlerden, hem insanlardan (suçlularla) dolduracağım” sözü gerçekleşti.
Enam 25: İçlerinden, (Kuran okunurken) seni dinleyenler de var. Onu anlamamaları için kalpleri üzerine perdeler (gereriz), kulaklarına ağırlık koyarız. Her türlü mucizeyi görseler de sana inanmazlar. Hatta tartışmak üzere sana geldiklerinde inkâr edenler, “Bu (Kuran) evvelkilerin masallarından başka bir şey değil” derler.
Enam 110-111: Biz onların kalplerini ve gözlerini ters döndürürüz de ilkin ona iman etmedikleri gibi (mucize geldikten sonra da inanmazlar) ve yine onları azgınlıkları içinde bırakırız da bocalar dururlar. Biz onlara melekleri de indirseydik, kendileriyle ölüler de konuşsaydı ve her şeyi karşılarında (hakikatin şahitleri olarak) toplasaydık, Allah dilemedikçe yine de iman edecek değillerdi. Fakat onların çoğu bilmiyorlar.
Enam 125: Allah, her kimi doğruya erdirmek isterse, onun göğsünü İslam’a açar. Kimi de saptırmak isterse, onun da göğsünü göğe çıkıyormuşçasına daraltır, sıkar. Allah, inanmayanlara azap (ve sıkıntıyı) işte böyle verir.
Enam 149: De ki: “En üstün delil yalnızca Allah’ındır. O, dileseydi elbette sizin hepinizi doğru yola iletirdi.”
Araf 186: Allah, kimi saptırırsa artık onu doğru yola iletecek kimse yoktur. Allah, onları azgınlık içinde bırakır, bocalayıp dururlar.
Yunus 99-100: Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzünde bulunanların hepsi elbette topyekun iman ederlerdi. Böyle iken sen mi mü’min olsunlar diye, insanları zorlayacaksın? Allah’ın izni olmadıkça, hiçbir kimse iman edemez. Allah, azabı akıllarını (güzelce) kullanmayanlara verir.
Nahl 37: Sen onların doğru yola erişmelerine aşırı istek göstersen de şüphesiz Allah saptırdığı kimseyi doğru yola iletmez. Onların yardımcıları da yoktur.
Nur 21: Ey iman edenler! Şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytanın adımlarına uyarsa, bilsin ki o hayâsızlığı ve kötülüğü emreder. Eğer Allah’ın size lütfu olmasaydı, sizden hiçbiriniz asla temize çıkamazdı. Fakat Allah, dilediği kimseyi tertemiz kılar. Allah, hakkıyla işitendir, bilendir.
Furkan 51: Dileseydik her memlekete bir uyarıcı gönderirdik.
Ankebut 21: O, dilediğine azap eder, dilediğine de merhamet eder. Ancak O’na döndürüleceksiniz.
Secde 13: Eğer dileseydik, herkese hidayetini verirdik. Fakat benim, “Andolsun, cehennemi hem cinlerden hem de insanlardan dolduracağım” sözüm gerçekleşecektir.
Al-i İmran 26: De ki: “Ey mülkün sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin. Dilediğinden de mülkü çeker alırsın. Dilediğini aziz edersin, dilediğini zelil edersin. Hayır senin elindedir. Şüphesiz sen her şeye hakkıyla gücü yetensin.”
Sevgili ulpian,
Bence çok güzel bir konu seçmişsin.
Konuyu daha derinliğine ele alırsak daha etkili duruma getirmiş olabiliriz sanıyorum Şöyle ki, rızık verilmeyenler sadece afrikalılar değil ülkemizde işsiz kalan, kimsesiz kalan pek çok insan da kabul edilebilir. Bir yandan yatta viski yudumlayan burjuva yaşam diğer yandan komşu yardımıyla veya yardım kurumları sayesinde beslenmesini sağlayabilen yoksul insanlar. Ve bu durumu "dilediğimize rızık veririz" sözleriyle meşrulaştırmaya çalışan Kuran'ın tanrısı!
Bu konunun videoda işlenmesi için burjuva yaşam tarzından kesitler içeren bir video ile yoksulluğu gösteren bir videoya ihtiyacımız var. Afrika ile ilgili görüntü de tezi desteklyecektir.
Yıldıztozu
24-06-2015, 23:40
Kötülük problemini üçe ayırabiliriz bence.
1. Dünyada insanlar tarafından yapılan kötülükler. Tecavüz, öldürmek gibi.
2. Dünyada doğal yollarla (veya tanrı tarafından) oluşan kötülükler. Doğuştan engelli doğmak veya deprem gibi afetler.
3. Ahirette yapılan sonsuz işkenceli kötülük sorunu.
Bu üç sorundan sadece birincisi özgür iradeyle açıklanabilir belki.
Diğer ikisini kurtarmak mümkün değil.
İyi bir tanrının varlığı matematiksel olarak mümkün değil.