Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrim Teorosindeki Zencilerin Konumu
YOLCULUKLAR
07-02-2010, 18:57
Merhaba Arkadaşlar,
Size bir soru soracaktım.
İlk başta şunu belirtmeliyim ki, evrim teorisinde bilgili bir insan değilim. Eğer saçma bir soru soracaksam lütfen bunu cahilliğime verin.
Geçenlerde bir filmde izlemiştim (Filmin ismini/konusunu vermeyeyim, o zaman sorum ön yargıyla cevaplanabilir).
"Eğer Darvin'in evrim teorisi doğruysa ve gerçekten de insan maymundan gelmişse, o zaman zenciler gelişimini tam olarak tamamlayamamıştır" diyordu filmdeki artist.
Bakıyorumda... Bu zencilerin gerçekten de (özellikle yüz kemiklerinde) maymunlara çok benzediğini görüyorum.
Siz bu zenciler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bakıyorumda... Bu zencilerin gerçekten de (özellikle yüz kemiklerinde) maymunlara çok benzediğini görüyorum.
Naomi Campbel'e baktıgımda ben böyle biz izlenime kapılmıyorum. Siz.
saygılarımla
YOLCULUKLAR
07-02-2010, 19:25
Naomi Campbel'e baktıgımda ben böyle biz izlenime kapılmıyorum. Siz.
saygılarımla
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Güzel bir bakış açısı ama açıkçası "zenci" denildiğinde Naomi Campbel en son aklıma gelirdi benim:)
Sorumu daha da netleştireyim...
Hani belgesel kanallarında afrika kabilileri falan oluyordu.
O insanlardan bahsediyordum. Sanırım o insanlarda Naomi Campel'a benzemiyorlardır?
Bir çok futbol maçında kötü oynayan zenci futbolcuları protesto etmek için sahaya muz kabuğu atıldığını gördüm.
Bu benim aklıma gelen ilk örnek.
Yani dünya genelinde "zenci" ve "maymun" benzerliklerine çok rastlanır. bu tarz zenci kesiminden bahsediyordum ben:)
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Güzel bir bakış açısı ama açıkçası "zenci" denildiğinde Naomi Campbel en son aklıma gelirdi benim:)
Sorumu daha da netleştireyim...
Hani belgesel kanallarında afrika kabilileri falan oluyordu.
O insanlardan bahsediyordum. Sanırım o insanlarda Naomi Campel'a benzemiyorlardır?
Bir çok futbol maçında kötü oynayan zenci futbolcuları protesto etmek için sahaya muz kabuğu atıldığını gördüm.
Bu benim aklıma gelen ilk örnek.
Yani dünya genelinde "zenci" ve "maymun" benzerliklerine çok rastlanır. bu tarz zenci kesiminden bahsediyordum ben:)
Bekle 3 5 milyon yıl. onlarında tıpkı bizim
gibi beyazolduğunu göreceksiniz. Biraz sabretmek lazım.
Evrim öyle akşamdan sabaha olan birşey değil.
Aradan uzun zamanlar geçecek. Önce kanıtlar yok olacak.
Sonra teorilerle falan yesyeni bir yaşam çıkacak ortaya.
From north dagoty
11-02-2010, 21:38
Bekle 3 5 milyon yıl. onlarında tıpkı bizim
gibi beyazolduğunu göreceksiniz. Biraz sabretmek lazım.
Evrim öyle akşamdan sabaha olan birşey değil.
Aradan uzun zamanlar geçecek. Önce kanıtlar yok olacak.
Sonra teorilerle falan yesyeni bir yaşam çıkacak ortaya.
peki siyahtan beyaza neden ve niye evrildik ? bunun bir cevabı var mı ?
peki siyahtan beyaza neden ve niye evrildik ? bunun bir cevabı var mı ?
Evrildikmi acaba. Yoksam bir teorimi.:confused:
Tuhaf ve bir o kadar da çirkin bir konu olmuş. Kendimi bir an 19.yy ari ırk hezayanlarının arasında hissettim.
Çinliler tüm beyazların birbirine benzediğini ve hepsinin de çirkin olduğunu düşünürlermiş.
Muhtemelen "kara derili" insanlar da beyaz adam için benzer şeyler düşünüyordur. Sosyolojik olarak bu tür düşüncelere etnosantrizm deniyor.
From north dagoty
12-02-2010, 02:45
belki düşündüğüm saçma ama söylemeden duramıyacam, mutasyon sonucu beyaz birey oluştu, afrika ortamında beyaz birey siyaha göre daha avantajlı diyecem ama değil çünkü siyahlar yazın yanmazlar derileri soyulmaz, beyazlar kızarır ve derileri soyulur, buda demek oluyor ki beyaza geçme afrikada değil başka biryerde oldu ? sadece beyin fırtınası yaptım ne kadar doğru veya yanlış hiçbir fikrim yok, umarım bilen biri bu konuya açıklık getirir..
milomanara
12-02-2010, 03:10
Dünya üzerinde mevcut tek bir insan türü vardır ve bu Homo sapiens sapiens(mealen kamil insan) olarak adlandırılmıştır. tüm insanlar aynı beyin hacmi ile 99.9% aynı geneler ile doğarlar.
Evrim tüm canlılığı çeşitlendirdiği gibi insanları da çeşitlendirmiştir. İnsanlar arasındaki binde birlik genetik çeşitliliğin sadece 8%'i etnik ayrıma yol acan belirgin genetik farklardır[1 (http://en.wikipedia.org/wiki/Race_and_genetics#Genetic_distance)].
Renkli insanlara karşı ön yargılı olmak ve evrimsel zaman çizelgesinde geride olduklarını söylemek, keskin bir denyoluğun yanında, kara cehalet ve haddini bilmezlik belirtisidir. Her kim böyle bir şeyi imma bile ederse mercimek kadar çalışan beyin hücresi yoktur.
Milyon degil ama, yanilmiyorsam 20 bin sene gerekirmis yerel sartlara adapte olmasi insanin.Afrikali bir siyah, bu hesaba gore, kuzey avrupada 2 bin sene sonra tamamen beyazlasir.
Tabi ki atalarimizin maymununkiyle musterek olmasi, birbirimize hem fizik, hem de bazilarimizin karakterce benzemesini acikliyordur.
Sn.frodo' ya katılıyorum.Benimde aklıma evrimi kabul eden islamcı ibni miskeveyh geldi.O da zencileri İnsan ile maymun arasında bri ara form olarak görüyor.Rezalet.
Ekvatordan kutuplara gidildikçe insanların beyazlaştığını görürsünüz.
Ekvatordan kutuplara gidildikçe insanların beyazlaştığını görürsünüz.
Bir yanlışlık olmasın bu dedinizde.
Üstelikte ilk yazıda sorulan soru böyle. Yani zencilertden soruyor. Yolculuk arkadaş. Yoksa rusların beyaz. bizim buğday. arapların esmer olduğundan söz etmiyor.
Evrim Teorisindeki Zencilerin Konumu
Yöneltiginiz soruyu "homo sapiens sapiens yani insanlar evrim kuraminda siyah ,beyaz gibi irklara ayriliyor mu" diye anliyorum.
Yanit;
Bugün biyolojide insanlar ne irk ne de alt türler gibi kategorilere ayrilir. 1970'li yillardan beri yapilan molekülerbiyolojik ve genetik arastirmalar insanlarin sahip oldugu yüksek cesitlilik ve bu cesitlilikler arasinda var olan akici gecisler yüzünden insanlarin irk veya alt türler gibi sistematik bir sekilde bölümlere ayrilamayacagini gösterdi. Bunun yaninda insanlardaki genetik farkliliklarin büyük bir bölümünün yine ayni cografi popülasyonlar icinde yasayan insanlarda da bulanabilecegi görülmüstür.
YOLCULUKLAR
13-02-2010, 15:45
Renkli insanlara karşı ön yargılı olmak ve evrimsel zaman çizelgesinde geride olduklarını söylemek, keskin bir denyoluğun yanında, kara cehalet ve haddini bilmezlik belirtisidir. Her kim böyle bir şeyi imma bile ederse mercimek kadar çalışan beyin hücresi yoktur.
Bu yanıt hiç te güzel olmadı milomanara :)
Sürekli olarak eleştirdiğiniz dinlerle aynı konuma düştünüz.
Din afyondur, insanları uyutur, sorgulama ve herşeyi olduğu gibi kabullen mantıklarına karşı çıkmıyor muydunuz?
Kilise sorgulanmanın karşısındaydı. Bir şeyleri anlayamadığınız zaman, anlayamadığınız şeyleri sorguladığınız zaman ya sizi salak olmakla suçlarlardı ya da okuduğunu anlamamakla, cahillikle suçlardı. Yani şuan tıpkı sizin yaptığınız şeyi yaparlardı.
Savunduğunuz evrim genel hatlarıyla bir değişim değil mi?
Maymundan gelen insan, bir evrim geçirmiş ve bu günkü fiziki konumunu almamış mı (zekaya girmiyorum).
Ama bu günkü insan ırkına baktığımız zaman aynı ve tek düze gelişmişlik olmadığını görüyorum (yani farkı levellerde bir gelişmişlik var).
Birisi siyah birisi beyaz.
Birisinin kemik yapıları, yüz hatları maymuna benzerken bir diğerinin ki benzemiyor (genel olarak).
Şimdi bunu sorgulamak gerçekten bir gerizekalılık mıdır?
Yahut zenciye yapılmış bir hakaret midir? Niye hakaret olsun ki? Eğer zenciye maymun demek hakaret ise o zaman tüm insanlığın maymundan geldiğini iddia etmek daha büyük bir hakaret değil midir?
Kendi düşüncemi söyliyeyim. Evrim teorisine karşı olan bir insanım. Dolayısıyla zencinin hala maymun olduğu düşüncesi de bana tuhaf/saçma geliyor.
Ama ortada bir iddia varsa. İnsan ırkının maymundan geldiği iddia ediliyorsa. Ben sizi anlamaya çalışırken de aklıma bu tarz bir soru takılıyor.
Birde şuvar, elini vicdanına koy söyle, olayın 19. yy. ile alakası ne yavhu? :)
Sanki benim çevremde zenci varda... Ben o zencilere üstünlük sağladığımda bir şeyler kazanacam... Umarım amacınız evrimin doğruluğunu sorgulamak isteyen insanlara, insanın yüzünü kızartacak suçlamalarda bulunup onları susturmak değildir.
Beni "denyo", "gerizekalı" gibi terbiyesizce sıfatlarla suçlamak yerine biraz açıklama yaparsanız, ve gerçekten bilmediğim, yanlış düşündüğüm bir şeyi bana öğretirseniz size büyük bir teşekkür borçlu olurum.
Ama bana açıklama yapmadan, bana direk olarak "gerizekalısın", "denyosun", "aptalsın" gibi sıfatlar yüklerseniz emin olun ki o zaman sürekli olarak eleştiride bulunduğunuz yobaz kilise ile hiç bir farkınız kalmaz.
YOLCULUKLAR
13-02-2010, 15:55
Yöneltiginiz soruyu "homo sapiens sapiens yani insanlar evrim kuraminda siyah ,beyaz gibi irklara ayriliyor mu" diye anliyorum.
Yanit;
Bugün biyolojide insanlar ne irk ne de alt türler gibi kategorilere ayrilir. 1970'li yillardan beri yapilan molekülerbiyolojik ve genetik arastirmalar insanlarin sahip oldugu yüksek cesitlilik ve bu cesitlilikler arasinda var olan akici gecisler yüzünden insanlarin irk veya alt türler gibi sistematik bir sekilde bölümlere ayrilamayacagini gösterdi. Bunun yaninda insanlardaki genetik farkliliklarin büyük bir bölümünün yine ayni cografi popülasyonlar icinde yasayan insanlarda da bulanabilecegi görülmüstür.
Sevgili ALKA,
Cevabın için çok teşekkür ederim.
Bunun yaninda insanlardaki genetik farkliliklarin büyük bir bölümünün yine ayni cografi popülasyonlar icinde yasayan insanlarda da bulanabilecegi görülmüstür.
İşte benimde merak ettiğim şey bu aslında.
Şimdi çıkış noktamız maymun dimi?
Aynı kaynaktan, maymundan çıktık.
Ama bu gün Japonya popülasyonuna baktığınız zaman farklı bir gelişmişlik, Afrika popülasyonuna baktığınız zaman farklı bir gelişmişlik görmüyor musunuz?
Yani bu farklılık o kadar bariz ki; hiç bir araştırma/deney yapmadan direk gözle görülebilen bir farklılık.
Eğer gerçekten bir farklılık var ise,
Örneğin birisinin vücut yapısı daha az gelişip zekası daha fazla gelişmiş iken; bir diğerinin kemik yapıları daha fazla gelişip zekasının daha az gelişmesini örnek gösterip evrimin popülasyonlar arasında farklı işlediğini öne süremez miyiz? Eğer bunu öne sürebiliyorsak, olayın başlangıç noktasına dönüp şu popülasyon maymundan bu kadar uzaklaşmışken bu popülasyon maymundan şu kadar uzaklaşmıştır demek yanlış mı olur?
YOLCULUKLAR
13-02-2010, 16:05
Sn.frodo' ya katılıyorum.Benimde aklıma evrimi kabul eden islamcı ibni miskeveyh geldi.O da zencileri İnsan ile maymun arasında bri ara form olarak görüyor.Rezalet.
İşte bu noktayı anlayamıyorum.
Zenciyi insan ile maymun arasında görmek niçin bir rezalet olsun?
Eğer ortada bir rezalet var ise buda zenciyi (yani belirli bir grup insanı) hayvan statüsüne koymaktır.
İyi de zaten evrim tüm insanlığın maymundan geldiğini söylerek, tüm insanlığı hayvan statüsüne koymuyor mu? Bu daha da büyük bir rezalet değil midir?
Evrimi kabul etmezsiniz ve zenciye maymun (hayvan) denmesini protesto edersiniz, bu noktada sizi anlarım. Mantıklı da bulurum.
Ama hem evrimi savunacaksınız, hem tüm insanlığın atasının maymun olduğunu ileri süreceksiniz ama iş belli bir kesime maymun demeye gelince buna karşı çıkacaksınız. Bu sizce mantıklı bir şey midir?
Ama olayın özü ne biliyor musunuz?
Dünya tarihinde zenciyi ikinci sınıf insan olarak gören yönetimler hiçte güzel işler yapmamışlardır. İnsanlığın yüz karalarıdır. Şimdi burada evrimciler zenciye maymun diyorlar dersek, o insanlığın yüz karalarıyla aynı statüye konulmaktan korktukları için bu tarz bir etiket yemek istemiyorlar.
Ama iş, sadece zenciye değil tüm insanlığın hayvandan geldiğini iddia etmekse bunu kabulleniyorlar.
Yanlış olan bir kaç şey var.
Birincisi insanlar maymundan gelmemişlerdir. Geriye doğru gittikçe ortak bir atayı paylaştıkları söylenmektedir.
İkincisi başlık konusu bu yanlıştan hareketle siyah derili insanların bu süreçte maymun->insan dizisinde maymun->zenci->insan gibi bir sıralamayı yapmakta ya da tartışmaktadır. Yani yanlışın üzerine yanlışı tekrarlamaktadır.
İnsanların arasındaki biçimsel farklılıkların olası yüzlerce nedeni vardır. Doğal seçilim, eş
seçimi, genetik sürüklenme, coğrafik farklılıklar, beslenme alışkanlıklarındaki farklar v.b v.b.
Bildiğim kadarı ile ten renginindeki farklılığın tek bir açıklaması yoktur. Yine bildiğim kadarıyla ten rengini belirleyen genler henüz bulunmuş değildir. Bu konuda farklı hipotezler halen tartışılmaktadır.
Aşağıdaki linkte alternatif bir yaklaşımı okuyabilirsiniz.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=6712&highlight=deri+renklerimiz
Eğer gerçekten bir farklılık var ise,
Örneğin birisinin vücut yapısı daha az gelişip zekası daha fazla gelişmiş iken; bir diğerinin kemik yapıları daha fazla gelişip zekasının daha az gelişmesini örnek gösterip evrimin popülasyonlar arasında farklı işlediğini öne süremez miyiz? Eğer bunu öne sürebiliyorsak, olayın başlangıç noktasına dönüp şu popülasyon maymundan bu kadar uzaklaşmışken bu popülasyon maymundan şu kadar uzaklaşmıştır demek yanlış mı olur?
Sayin Yolculuklar, bizim ön atalarimiz artik yasamiyorlar, onlarin nesli tükendi. Primatlar ve insanlar birbirlerinden türemiyorlar, bilakis insanlar ve maymunlar ortak bir atadan geliyor, bu yüzden bazi benzerliklerimiz var ama homo sapiens sapiens maynunlardan gelmiyor. Bu yüzden maymundan su kadar uzaklasmis demek bir anlam ifade etmiyor cünkü insanlar ve maymunlar 7 milyon yil önce ortak bir atadan ayristilar.
Bu yüzden sorunuzu su sekilde anlamaya calisayim, "bir cografi populasyonda yasayan insanlarin önatalarimizdan ne kadar uzaklasmis olup olmadigini söylemek mümkün müdür?"
Sorunuza da su sekilde bir cevap getirmeye calisayayim;
"Bugün cesitli cografyalarda yasayan insan popülasyonlari göcler yoluyla birbirleriyle o denli kaynasmistirki, hemen hemen her genetik özellik diger bir populasyonda da görülmektedir. Insanlar göc yoluyla o denli birbirleriyle temasa girebilmisler ki ayni bölgede yasayan populasyonlar icindeki farkliliklar dahi birbirinden cok uzak bir bölgede olan baska bir populasyonla olan farkiliklar kadardir.
Bu dis görünüse dayanan sac, göz,ten rengi veya yüz sekli gibi fiziki özellikler, pek önem arzetmeyen farkiliklardir. Sadece estetik, güzellik, cekicilik , seksappel gibi kisisel algilanabilen hisleri yansitir. Insan kendi irkindan(!) (irk gibi bir sey olmadigi icin kendi milletinden diye düzelteyim) birini dahi hayvani veya cok ilkel bulabilmektedir. Bu da kisisel bir algilamadir.
o değilde pelvis denen kalça kemiğinin sınıflandırılmasında erkek,kadın ve zenci-maymun pelvisi demişti bir hocamız.maymunlara tip olarak benzeyip benzemediklerini bilemem ama siyah olmak uzun olmak sıcakta yaşayan insnlar için avantaj.soğukta yaşayanlarında beyaz ve kısa olması lazım.ayrıca buzlu yerlerde yaşayanlar çekik gözlü olmalı ki ışığın buzda kırılmalarından etkilenmesinler.bir tek avrupalıların uzun boylu olması uymuyor bu mantığa.onunda bir sebebi vardır muhtemelen vahşi hayvanlarla alakalıdır.
evrim karşıtları harun yahyacılar bu ırk olayını nasıl açıklıyorlar çok merak ediyorum.ademle havva aynı ırktan olduğuna göre nedir bu çeşitlilik?
YOLCULUKLAR
13-02-2010, 17:42
Sayin Yolculuklar, bizim ön atalarimiz artik yasamiyorlar, onlarin nesli tükendi. Primatlar ve insanlar birbirlerinden türemiyorlar, bilakis insanlar ve maymunlar ortak bir atadan geliyor, bu yüzden bazi benzerliklerimiz var ama homo sapiens sapiens maynunlardan gelmiyor. Bu yüzden maymundan su kadar uzaklasmis demek bir anlam ifade etmiyor cünkü insanlar ve maymunlar 7 milyon yil önce ortak bir atadan ayristilar.
Açıklamanız için çok çok teşekkür ederim.
Bir şey sormak istiyordum.
Peki bu Darwin'in maymun ata iddiası nereden geliyor o zaman?
Bahsettiğiniz 7 milyon yıl önceki ortak ata ile günümüz insanı arasındaki araforummudur maymun?
Açıklamanız için çok çok teşekkür ederim.
Bir şey sormak istiyordum.
Peki bu Darwin'in maymun ata iddiası nereden geliyor o zaman?
Bahsettiğiniz 7 milyon yıl önceki ortak ata ile günümüz insanı arasındaki araforummudur maymun?
Rica ederim sayin Yolculuklar, ilk önce Darwin'in maymun ata iddiasina yönelelim.
Darwin kendisi insanlar maymundan gelmistir diye bir iddia da bulunmamistir. Daha önce Darwin`in maymundan geldigimizi ispatlamaya calistigini hemen hemen herkes duymustur. Darwin`in maymundan geldigimizi söylemedigini, bütün canlilarin ortak bir atadan gelebilecegini söyledigini ise ancak Evrim Kuram'i hakkinda arastirma ve inceleme yaparak anlamis oluruz.
Darwin'in maymun ata iddiasi nereden geliyor diye soracak olursak, bu carpitma Oxford Piskoposu Samuel Wilberforce ile Darwin'in bir arkadasi olan Thomas Huxley arasindaki cekismeden geliyor. Mahkemedeki evrim hakkindaki bir tartismada Psikopos Wilberforce , Huxley'e su kiskirtici soruyu soruyor; “soyunun büyük annesi mi yoksa büyük babası tarafından mı maymundan geldiğini söylersin?". Ama Huxley, Darwin'in insanlarin maymundan degil, maymunlar dahil tüm canlilarin bir atadan geldigini söylüyordu. Huxley, Pisikoposun bu agir sözlerine; "Eğer, bana bir büyük baba olarak zavallı bir maymunu mu yoksa doğanın büyük bir yetenek ve güç bahşedip bunlarla donattığı;ama bu yetenekleriyle gücünü yalnızca birtakım eğlenceli sözleri ağırbaşlı bilimsel bir tartışma gibi sunmak amacıyla kullanan bir insanı mı yeğlersin? diye soracak olsalar, hiç duraksamadan tercihimin maymundan yana olduğunu söylerdim.” diyerek karsilik verir. Bazi anlatimlarda Huxley, " “Gerçeklere saygısız bir insan soyundan gelmektense, gerçeklere saygılı bir maymun soyundan geldiğimi kabul ederim” de demistir.
Sonuc su ki, Darwin kendisini kasitli olarak yanlis anlayan hem fanatik kilise din adamlarinca hem de ateistler tarafindan kendi ideolojileri dogrultusunda alet edilmistir. Bazi bilim adamlari da ciddi olarak insanin maymndan geldigini ispatlama amacini tasiyan arastirmalar yapmis ve yeri geldiginde bu arastirmalarin sonuclarini da manipüle etmisler ve hile yapmislardir.
Hayir , maymunlar insanlarin ara formu degildir. Insanla maymun arasindaki iliski kardes iliskisi gibi degil daha ziyade kuzen iliskisi gibidir. Ortak bir ata 7 milyon yil önce vardi ama o ortak atanin nesli tükendi.
Homo Neanderthal de ara forumdan ziyade bir yan türdür, Neanderthaller ile homo sapiens sapiens'in de ortak bir atasi vardi (Homo ergaster). Ama bu ortak ata yani Homo Ergaster'in de yaklasik 1,2 milyon yil önce nesli tükendi. Homo Ergaster böylece bizim de atamiz olur, ondan bizim de dahil oldugumuz 3 alt tür olustu.
Birisi bizim icinde oldugumuz grup olan Homo Sapiens Sapiens. Ikincisi Homo Heidelbergensis, ondan da Neanderthaller olustu ve Neanderthallerin nesli ise yaklasik 35bin yil önce tükendi. Ücüncüsü ise cok kisa boylu olan ve genellikle Dogu Asya'da yasayan Homo Floresiensis, bunun da nesli yaklasik 40bin yil önce tükendi.
Bu üc grup basli basina birbirine benzeyen ama birbirleriyle genetik olarak üreyemeyen türlesmis gruplar olarak bilinir.
Ama eger daha da geriye gidinirse, tüm karada yasayan canlilarin ortak atasina gitmis oluruz ki bu bir deniz canlisiydi ve simdiki insanlara ne de 7 milyon yil önceki maymunlarla olan ortak atalarimiza benziyordu.
Merhaba Arkadaşlar,
Size bir soru soracaktım.
İlk başta şunu belirtmeliyim ki, evrim teorisinde bilgili bir insan değilim. Eğer saçma bir soru soracaksam lütfen bunu cahilliğime verin.
Geçenlerde bir filmde izlemiştim (Filmin ismini/konusunu vermeyeyim, o zaman sorum ön yargıyla cevaplanabilir).
"Eğer Darvin'in evrim teorisi doğruysa ve gerçekten de insan maymundan gelmişse, o zaman zenciler gelişimini tam olarak tamamlayamamıştır" diyordu filmdeki artist.
Sevgli Yolculuklar.
Öncelikle diğer arkadaşlarımızın da belirttiği gibi insan türünün maymundan evrilmediğini, ancak ortak bir atadan başlayarak günümüze kadar farklı yollardan farklı gelişim süreçlerini takip ederek bugünkü hallerine büründüklerini tekrarlamak isterim. Filmdeki karakterin o cümleyi ırkçı bir yaklaşımla siyahileri aşağılamak için kullandığı kanaatindeyim.
Evrim konusu içersinde siyahi insanların ("zenci" kelimesini kullanmayı hoş bulmuyorum) durumu hakkında yorum yapmam istenirse şunları söylemeyi isterim:
İnsanların farklı ten renklerinde olması; yani siyahi, buğday tenli, beyaz ten gibi, derideki melanin pigmentinin ne kadar çok olduğuyla alakalı. Melanin pigmenti ne kadar fazla ise ten rengi o kadar koyulaşır. Melanin pigmentinin açık tenli insanlardaki değişimini yaz aylarında çok net bir şekilde gözleyebilirsin. Çünkü ne kadar çok güneş, o kadar çok melanin sentezi. Siyahi insanlarda durum biraz daha farklı. Bu arada siyahi insanları da sadece Afrika kaynaklı insanlar olarak düşünmemek gerektiği kanaatindeyim. Güney yarımküre anakaralarındaki tüm yerli insanlar (yerli diyorum ki; Güney Amerika'daki İspanyol etkisi ve Avustralya'daki İngiliz etkisini dahil etmemek açısından) siyahi ten rengi tonlarına sahiptir. Bu da bana şunu düşündürmektedir; Güney Yarımküre anakaralarında yaşayan tüm insanlar, Kuzeydekilere oranla kat kat daha fazla Güneş ve dolayısıyla daha fazla sıcak hava etkisindedir. Bu da, deride o kadar çok melanin pigmenti etkisi demektir. Az önce de söylediğim gibi, durum siyahiler için biraz daha farklı. Şu açıdan ki, bizlerin yaz aylarında güneşin etkisiyle bronzlaşmamız geçici iken siyahi insanların bu özelliği genetik olarak kalıcı bir şekilde kazanmış olmasıdır. Çünkü evrimsel süreç içerisinde o yaşamsal şartlarda oradaki insanların bu özelliği kalıcı bir şekilde kazanmaları şarttı. Genotipik özellik olarak açık bir tene sahip insanlar hepimizin bildiği üzere Güneş ışınlarından çokça etkilenmekte ve çokça cilt kanserine maruz kalmaktadır ki yaz aylarında bunu televizyonlarda sıkça ikaz olarak duymaktayız. Oysa ki koyu tenli insanlar melanin pigmentlerinin bolca derilerinde bulunması nedeniyle Güneş'in zararlı ışınlarına çok daha dayanıklıdırlar. Bu şekilde Afrika yerlileri Afrika'nın, Güney Amerika yerlileri Güney Amerika'nın, Avustralya yerlileri ise Avustralya'nın fazlaca tehikeli sıcağından korunmuş oluyorlar.
Peki "kuzeyliler neden beyazdır, kuzeyde güneş yok mu, bak işte biz de yazları çok etkileniyoruz bundan" diye soracak olursan, kendi düşüncelerimle şu yorumu yapardım: Birincisi, Güneş'in Güney'deki kadar etkili olmaması. İkincisi, kuzey toplumlarının, zekalarını daha erken ve daha hızlı geliştirmeye başlamasıyla yeni buluşları hayatlarına uygulamaya başlaması gösterilebilir. Örneğin kıyafetler, zırhlar, iklim koşullarından daha izole barınaklar vb. Tüm bu sebepler dolayısıyla kuzeyli insanlar doğa şartlarından (ve tabi ki Güneş'ten) kendilerini koruyabilikleri için farklı bir görünüşe sahip olmuşlardır.
Yüz kemikleri konusunda bir benzetmede bulunmuşsun. Aslında yüz kemiklerinin ya da tümüyle kemiklerin gelişmiş olması sadece siyahilerin değil, tüm avcılıkla uğraşan ve ağır doğa şartlarından etkilenen topluluklarının ortak özeliği bence.
Çok uzatıp bu konuda ahkam kesiyormuşum gibi görünmek istemem :) Kısacası bence Evrim'de tüm soruların cevabı mevcut ve küçük mantık yürütmelerle cevaplara az çok mantıksal yorumlar getirebilmek mümkün, ayrıca da oldukça da eğlenceli bir uğraş diye düşünüyorum...
Saygılarımla...
güneşinzaptıyakın
14-02-2010, 00:18
zenci Ar. zenc³ a. Siyah ırktan olan kimse, siyahi: “Avrupalılar arasında, bizi zenci gibi kara zannedenler varmış.” -F. R. Atay.
Güncel Türkçe Sözlük
Zenci:
african. black. colored. coloured. negro. negroid. african. black. blackamoor. blackie. blacky. buck. coon. crow. darky. negro. sambo.
Zenci :
black. coon. negro. nigger.
Zenci :
black. negro. black man. nigger. spade. spook.
Zenci sözcüğü özellikle Abd'de ırkçı ve aşağılama amaçlı kullanılan bir sözcüktür, Abd'deki kullanılan şekli ile ''nigger'' salt Afro-Amerikalıları aşağılamak ve tıpkı o filmdeki artisitin söylediği gibi ''maymun'' vb. benzetmeler en atl ırk olarak görmekten kaynaklanan bir durumdur ve hala yaşamaktadır, bu durumu özellikle tekrar yayınları yapılan 1918-45 yılları arasında yapılmış olan ve bizim tv'lerde sık sık yayınlanan miky mause çizgi filmlerinde bile görebilirsiniz, amaç Afro_amerikaları aşağılamak ve ''beyaz'' ırkı yüceltmektir, şu anda Abd'de zenci demek yasal suç kapsamına alınmıştır ama bildiğimiz gibi ırkçılık her yerde ve zeminde sürmektedir hatta sözcüklerin arasında bile...
Sevgli Yolculuklar.
Öncelikle diğer arkadaşlarımızın da belirttiği gibi insan türünün maymundan evrilmediğini, ancak ortak bir atadan başlayarak günümüze kadar farklı yollardan farklı gelişim süreçlerini takip ederek bugünkü hallerine büründüklerini tekrarlamak isterim. Filmdeki karakterin o cümleyi ırkçı bir yaklaşımla siyahileri aşağılamak için kullandığı kanaatindeyim.
Evrim konusu içersinde siyahi insanların ("zenci" kelimesini kullanmayı hoş bulmuyorum) durumu hakkında yorum yapmam istenirse şunları söylemeyi isterim:
İnsanların farklı ten renklerinde olması; yani siyahi, buğday tenli, beyaz ten gibi, derideki melanin pigmentinin ne kadar çok olduğuyla alakalı. Melanin pigmenti ne kadar fazla ise ten rengi o kadar koyulaşır. Melanin pigmentinin açık tenli insanlardaki değişimini yaz aylarında çok net bir şekilde gözleyebilirsin. Çünkü ne kadar çok güneş, o kadar çok melanin sentezi. Siyahi insanlarda durum biraz daha farklı. Bu arada siyahi insanları da sadece Afrika kaynaklı insanlar olarak düşünmemek gerektiği kanaatindeyim. Güney yarımküre anakaralarındaki tüm yerli insanlar (yerli diyorum ki; Güney Amerika'daki İspanyol etkisi ve Avustralya'daki İngiliz etkisini dahil etmemek açısından) siyahi ten rengi tonlarına sahiptir. Bu da bana şunu düşündürmektedir; Güney Yarımküre anakaralarında yaşayan tüm insanlar, Kuzeydekilere oranla kat kat daha fazla Güneş ve dolayısıyla daha fazla sıcak hava etkisindedir. Bu da, deride o kadar çok melanin pigmenti etkisi demektir. Az önce de söylediğim gibi, durum siyahiler için biraz daha farklı. Şu açıdan ki, bizlerin yaz aylarında güneşin etkisiyle bronzlaşmamız geçici iken siyahi insanların bu özelliği genetik olarak kalıcı bir şekilde kazanmış olmasıdır. Çünkü evrimsel süreç içerisinde o yaşamsal şartlarda oradaki insanların bu özelliği kalıcı bir şekilde kazanmaları şarttı. Genotipik özellik olarak açık bir tene sahip insanlar hepimizin bildiği üzere Güneş ışınlarından çokça etkilenmekte ve çokça cilt kanserine maruz kalmaktadır ki yaz aylarında bunu televizyonlarda sıkça ikaz olarak duymaktayız. Oysa ki koyu tenli insanlar melanin pigmentlerinin bolca derilerinde bulunması nedeniyle Güneş'in zararlı ışınlarına çok daha dayanıklıdırlar. Bu şekilde Afrika yerlileri Afrika'nın, Güney Amerika yerlileri Güney Amerika'nın, Avustralya yerlileri ise Avustralya'nın fazlaca tehikeli sıcağından korunmuş oluyorlar.
Peki "kuzeyliler neden beyazdır, kuzeyde güneş yok mu, bak işte biz de yazları çok etkileniyoruz bundan" diye soracak olursan, kendi düşüncelerimle şu yorumu yapardım: Birincisi, Güneş'in Güney'deki kadar etkili olmaması. İkincisi, kuzey toplumlarının, zekalarını daha erken ve daha hızlı geliştirmeye başlamasıyla yeni buluşları hayatlarına uygulamaya başlaması gösterilebilir. Örneğin kıyafetler, zırhlar, iklim koşullarından daha izole barınaklar vb. Tüm bu sebepler dolayısıyla kuzeyli insanlar doğa şartlarından (ve tabi ki Güneş'ten) kendilerini koruyabilikleri için farklı bir görünüşe sahip olmuşlardır.
Yüz kemikleri konusunda bir benzetmede bulunmuşsun. Aslında yüz kemiklerinin ya da tümüyle kemiklerin gelişmiş olması sadece siyahilerin değil, tüm avcılıkla uğraşan ve ağır doğa şartlarından etkilenen topluluklarının ortak özeliği bence.
Çok uzatıp bu konuda ahkam kesiyormuşum gibi görünmek istemem :) Kısacası bence Evrim'de tüm soruların cevabı mevcut ve küçük mantık yürütmelerle cevaplara az çok mantıksal yorumlar getirebilmek mümkün, ayrıca da oldukça da eğlenceli bir uğraş diye düşünüyorum...
Saygılarımla...
Kuzey Amerikada yaşamış Kızılderililerin melanin pigmetlerini nasıl yorumlayabiliriz.
Birde 200 yıldır Kuzey Amerikada yaşayan zencilerin pigmetleri azalmaktamıdır.
Soruyu tam tersinden sormalıyım zannedersem.
Yaratılış Teorisinde Zencilerin Yeri Neresidir? Adem mi, Havva mı?
Zenci ırkı insanlığın ilk orjinidir. Önce zenci ırkı oluştu. Çünkü Afrika'daki gen çeşitliliği dünyanın diğer yerlerindekine göre çok daha fazla. Zenciler atalarımızın özelliklerini daha fazla yansıtırlar. Muhtemelen Homo erectus'un özelliklerini daha çok görürüz.
Yakıcı güneşe maruz bir bedenin pigment uyumu geliştirmesi evrimsel adaptasyonla alakalıdır. Bu tamamen iklimsel bir olgudur. Yoksa insan ırkları derilerinin altında tamamen aynı genetik kökene sahiptir. Irk denilen olgu tamamen fenotip bir meseledir. Kuzeye doğru göç eden topluluklar güneş ışığının az olduğu yerlerde daha farklı bir uyum gerçekleştirerek beyaz veya daha açık tenli bir cilt geliştirdiler.
Tüm homo sapiens ailesi günümüzden 200 bin yıl önce Afrika'da yaşamış küçük bir topluluğun soyundan gelmektedir.
Kızılderililerin Amerika kıtasına geçişleri görece yenidir. 10 bin yıl önce Bering boğazının donmuş sularından avlanmak için bu kıtaya gelen ilk sakinler aslında asya kökenli bozkır kabileleridir. Kıtaya geliş tarihleri evrimsel bir gelişim için oldukça yenidir. Dolayısıyla pigmentlerindeki değişiklik henüz dışardan gözlemlenebilecek düzeyde değişmemiştir.
basitrasin
06-08-2010, 22:26
Herkese Selam. Sayın taylan74 ün yazısı çok açıklayıcı olmuş. Ben de bir iki şey söylemek istiyorum: Günümüzde bir afrikalıyı kuzey kutbuna götürsek güneş ışıklarından yeterince yararlanamadığından, D vitamini eksikliğine yakalanma olasılığı artardı. Yada kuzeyde yaşıyan bir inuid (eskimo) ekvator bölgesine getirilse cilt kanserine yakalanma riski artardı. Çevresiyle uyumlu genetik yapıya sahip bireylerin sağlıklı yaşama süreleri artmış ve daha fazla üreme şansları olmuştur. (mutasyon ve doğal seleksiyon.) Tabi bunun olması için makul bir süre gerekiyor. (50 bin yıl gibi) Saygılarımla.
evrensel-insan
06-08-2010, 22:50
Saygideger arkadaslar;
Adem ile Havva'nin ikisinin de, ya da en azindan birinin derisinin koyu olmadigini kim iddia edebilir?, sonucta camurun rengi, acik deri rengine gore koyudur.:tape:
O yuzden, zaten Adem ile Havva'nin acik renk deriye mi, koyu renk deriye mi,m sahip oldugunu tartismak bile, bir irkciliktir.:censored:
Zaten "beyaz" deniyorsa, belli ki, beyaz propagandasi vardir, ortada.:faint:
Ustelik, ingilizce de, Havva "Eve" yani, arife demektir. Neyin arifesi, dogumun arifesi. Cunku disi (bilhassa annelik) zaten, Rahim, yani womb, yani erkegin geldigi yer (woman, buradaki wo, wombdan gelmektedir):ballchain:
Dolayisiyle, once erkek ile esitlenen insanoglu, sonra beyaz ile esitlenmis.:horn:
Saygilarimla;
evrensel-insan
raksanamso
04-10-2010, 16:10
insanın yaratılış hikayesini birde 4500 yıllık Sümer tabletlerinin tercümelerinden okuyun.
sanırım tartıştığınız birçok konunun anlamsızlaştığını göreceksiniz.
Zecharia Sitchin 'in 12.gezegen,gökyüzüne merdiven,kayıp diyarlar,zaman başlarken ve enki'nin hatıra defteri kitaplarını mutlaka okuyun.bunlar roman değil,bilimsel kaynaklara dayanan kitaplar.
özellikle 12.gezegeni ve hemen ardından Enki'nin hatıra defterini okuyun.
İki ayrı memelinin farklı türler olmadığını kanıtlamanın en iyi yolu onları çiftleştirmektir.Çiftleştiğinde üreyebilen canlılar doğuyorsa tür aynıdır.
bay mimar
18-04-2017, 00:04
Merhaba,
Siyahi insanların evrimi hakkında eminim evrimsel çalışmalar vardır, yine içgüdüsel olarak eminim ki çok çarpıcı tespitler de vardır ama bu konu hakkında bilim insanlarının açıklama cesareti olamaz. Büyük toplumsal felaketlere neden olabilir.Konu hakkında ekşi sözlükte de bir başlık var. Orda da güzel yazılar var. Biraz ordan feyizlenerek konu hakkında düşüncelerimi aktaracağım.
https://eksisozluk.com/zenci-irkin-evrimdeki-yeri--2777847
Morfolojik olarak siyahi insanlar, beyaz/sarı/esmer tenli insanlara nazaran daha iri yapılıdır. Bu sadece avrupa ve ABD siyahileri için değil afrika kıtasındaki siyahiler için de geçerlidir. İnsan evriminde Primat ailelerini incelediğimde bir primat ailesinin diğer primat türlerine göre iri yapılı olduğunu farketmiştim(Homo grubunu kastediyorum)
Yine morfoloji üzerinden devam edersek, Homo grubuna dahil olmayan primatlarda(maymun) çene göz hizasından uzak mesafededir. Homo Sapiens Sapiens gruplarına baktığımızda göz ile çene hiza olarak çok uzak mesafede değildir. Lakin Afrikadaki bazı siyahilere bakıldığında çene yapısı Homo olmayan primatlara benzeme var.
http://www.davidduke.com/images/Evolution.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/30/5c/fb/305cfb2b366d51fd6bee9d9a539fb676.jpg
Sonuç olarak sanırsam homo ailesinde Homo Sapiens Sapiens'e geçişte ya melez oluşum oldu ya da siyahi insanlar başka homo grubundan Homo Sapiens Sapiens'e geçti.