Orijinalini görmek için tıklayınız : Din insana ne kazandırır?
Değerli dostlar fikirlerinizi merak ediyorum, herkes kendi fikrini beyan etsin. "Tanışalım" forumundaki gibi.
Fikrimce Dini degerlerin yahutda "DIN" in gerekliligi Insanin varolus tarihinden günümüze kadar "ihtiyac" olmustur, ayni besin maddesi gibi su gibi.
Insanin düsünmeye baslamasiyla, dünyayi kesfetmeye baslamasiyla birlikte, birtakim sorularla karsilasmasi kacinilmaz.
Bu sorular; Ben kimim? Nereye Gidiyorum? Ömür denilen seyin sonunda ne olacak? gibi be benzeri sorulardir.
Ve bu sorular karsisinda "DIN" insana cevaplar veriyor.
Kimini bu cevaplar tatmin ediyor, kimi ise tatminsizlikten ve Dünya Hayatinin bitecegini anlamak istemiyor olusundan dolayi bu sorular icinde bogulup kaliyor, ta ki ölümü tadana kadar.
Hickimsenin hickimseye inanilan seyde zorbalik etme hakki yoktur. Cünkü Inanmak insanin kendi faidesi icindir. Manevi anlamda tabii.
Bu "Inanci" yahutda "Din" i suistimal eden olmustur elbette fakat bunun sonuclarinida görüyoruz ve bu sonu olmayan bir halka dir devamli böyleleri olacaktir, ve böyleleri yüzünden digerleri baska yörüngelere girecektir bu kacinilmaz bir sistemdir.
Kisaca sunuda eklemek istiyorum;
Din insana, adab, fikir, ahlak ve özgüven kazandirir. Ayni zamanda sosyallesmeyi ve kültür sahibi olmayi kazandirir.
saygilar efendim
GÖK.BÖRÜ
16-02-2010, 04:21
Bana eskiden,kötü bir anım olduğu zaman ''nasıl olsa öbür tarafta bunların hesabı görülecek'' deyip rahatlıyordum.Yani manevi anlamda huzur kazandırıyordu.Yada ben öyle zannediyordum :)
evrensel-insan
16-02-2010, 04:49
Saygideger adab;
Din insana, adab, fikir, ahlak ve özgüven kazandirir.-adab-
Dinin "kazandirdigi" ozguveni, aciklar misin? Din ne cesit bir ozguveni nasil kazandiriyor?
Saygilarimla
evrensel-insan
Sevgili evrensel-insan,
bu anlatilmasi güc yasanilip tecrübe edinilmesi gereken birsey.
Fakat sorunu cevapsiz birakmamak adina;
Özgüven insanin kendine sahsina ve kisiligine duydugu bir güvencedir.
Kendini gerektigi yerde korumasi, ezdirmemesi, gerektigi ortamlarda kendini ifade edebilme rahatligi yasamasi ile ilgili bir durumdur.
Bu ve benzeri duygularin kuvvetlenmesi adina DIN Insana yardimci olur.
evrensel-insan
17-02-2010, 00:15
Saygideger Adab;
Özgüven insanin kendine sahsina ve kisiligine duydugu bir güvencedir.
Kendini gerektigi yerde korumasi, ezdirmemesi, gerektigi ortamlarda kendini ifade edebilme rahatligi yasamasi ile ilgili bir durumdur.-Adab-
Iste bu denilenlerin saglanmasi icin, birey bilinci gerekir. Birey bilinci de, bireyin dogumdan itibaren kendisine verilen degeleri, kendi oz degeri olarak algilama, sorgulama ve degerlendirme bilinci ve farkindaligidir.
Dini degerler, dogumdan itibaren verilen, bireyin kendi oz iradesiyle sectigi degerler degildir. O yuzden bu degerler birey bilinci almamis kisiye ozguven degil; teslimiyet ya da verilen dogrultusunda dusunce ve davranis uygulamasini saglar. Ozguven, sadece birey bilinci ve farkindaliginin bir tezahurudur. Teslimiyet ya da verileni aynen uygulayanin degil.
Ozguven olmasi icin, kisinin ne yaptiginin hem farkinda, hem de bilincinde olmasi gerekir. Teslim olan da ne bu farkindalik ne de bu bilinc yoktur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Dinin kaybettirdikleri hakkında bir başlığı dün açacaktım ki, bu başlık ilginç oldu.
O halde şöyle demeliyim, din olgusu *savunulanın aksine insana yalnızca kulağının üzerine yatmasını, ibadet etmesini ve gerisinin tanrının bileceği işler olduğuna insanı inandırır. Din bunu dile gelip söylemez, onun ruhbanları bunu kitaba, kılıfa uydurur önce senin atalarına, atalarından da sana empoze edilmesini sağlar. Neticede o dini yayanlar, *savunulanın aksine hep senden bizden daha şerefli, haysiyetli, üstün insanlardır sen alelade insan olarak onlara boynu bükük yaşarsın. Onlar kainatın yüzü suyu hürmetine yaratılır ve hayret verici bir şekilde sen ben gibi ölür, gömülürler. Hem ayı parçalayabilecek derecede inanması güç, sınav sistemiyle ters maddesel mucize yaratırlar, hemde bu güne etki edecek mucizevi bir iz bırakamazlar.
Sonuç itibariyle yüzlerce yıllık zorunlu ezilmişliğimizn, susturulmuşluğumuzun bize neler kaybettirdiğini ya da neler kazanmamıza mani olduğunu düşünmek yeterlidir. Teslimiyet sisteminin bizi 600 sene nasıl teba ettiğini düşünebilir mesela. Yahut aynı teslimiyet sisteminin, iman sisteminin haçlılarla, şovalyelerle batıyı, doğuyu, aşağıyı, yukarıyı yüz yıllarca nasıl katlettiğini.
*(oku emri)
*(takva üstünlüğü)
ozgur_beyin
17-02-2010, 03:48
dinler ,en büyük emek sömürücüsü ve simsarlarıdır. aklınıza getirmeye çalışın, bunca yapılan tapınaklar ,bedava beslenilen din adamları. bunlar kimin sayesinde geçiniyorlar üreten insanların , pis yiyiciler bunlar. dini kitaplar için harcanan kağıtlar da işin cabası dinler dünyanın en büyük sömürücü güçlerinden başlıcalarıdır.
faydası ise sadece insanlara ümit ve bilmedikleri (cennet) yerleri satmaları
Butun sermayesi umut satmak olan dinler, ilk kabile sihirbazlarinin baslatip, asirlarca gelismis ve daha organize bir sekile cevrilmis soygununa verilen adtir.
O kadar ahlak disi birseydir ki, kendini ve bu isten gecimini saglayanlar adina, cocugu babasina, anasini danasina dusman etmek pahasina cinayetlleri resmilestiren, hatta neden olmasina sebep olan kan emicilerinin kutsallastirildigi, insani olan herseyden kilometrelerce uzak bir sartlandirma, beyin yikama makinesidir.
Din, onu kullanan insanlara, diğer insanları gütme ve sömürme imkanı verir.
Din, ona inananları gerçeklik duygusundan kopartır, bilimdışı ve akıldışı yollara ve uygulamalara yönlendirir.
Din, mantıkdışı masallarıyla, kişilerin psikolojik yapılarını felç eder, korku ve baskı altında ezer.
Din, imtihan söylemleriyle, kişilerin adaletsiz durumlar karşısında haklarını aramalarını engeller, işin "Allah'a havale edilmesine" yol açar, öteki dünyada gerçek adaletin yerini bulacağına dair boş umutlar vaad eder.
Din, "bizler ve onlar" tarzı bölünmelerle insanları, toplumları, cinsiyetleri birbirinden ayırır, düşmanlık duyguları yaratır.
Verilen cevapları okuyunca şaşırdım birden. Din insana ne kazandırır diye sorulan bir konuya bir ateist nasıl cevap verebilir ki? Sahip olduğunuz bir din yok ki size birşey kazandırsın. Ya bir dönem bir dine inanıyorsanız o dönemde inandığınız din size neler kazandırdığını yazarsınız, ya da hiç yazmazsınız.
Buraya yazdığınız mesajları, din insana ne kaybettirir diye bir başlık açıp oraya da yazabilirdiniz. Bu niye yapılmıyor da, buraya bunlar yazılıyor anlayabilmiş değilim.
Ateistlik insana ne kazandırır diye başlık açsanız, ben konuya çıkıp, insana bunu bunu kaybettirir, insanı boşluğa sürükler vs. vs. gibi şeyler yazsaydım hiç hoş olmazdı...
Çünkü kazandırdığı soruluyor, kaybettirdikleri değil.
Burada yazılanlardan sonra kim bunu bunu kazandırır diye yazar ki?
Şahsen ben yazmam, niye yazayım ki
Saygılar
Din;öldükten sonra tıka basa yeme,içme ,yatma garantisini sağlar.
Ama geride kalanlara herhangi bir sigorta sağlamaz hal böyle oluncada
en iyisi AXAOYAK sigorta.
not:Herhangibir sigorta şirketinde çalışmıyorum.
Verilen cevapları okuyunca şaşırdım birden. Din insana ne kazandırır diye sorulan bir konuya bir ateist nasıl cevap verebilir ki? ...........
doğru sevgili envime..
cevap belli bir ateist için... kişisel olarak kazanacak bişey yok.....
topluma ne kazandırır diye belki sormak lazım???
(bence) topluma bir düzen, otorite... mesela sürüleri gütme,, cahil ve sefil toplumlara ümit aşılama, bugünden umudunu kesmiş elinde avucunda hiç birşey olmayan insancıklara öldükten sonrası hayalini verme... insanları öldürmek için mazeret bulma... toplum kazanıyormu ?? kazanan kim?? bu da ayrı bir konu tabii..
".... başta dini kurumlar tarafından kandırıldık."
" Dini kurumlar dünyadaki pisliğin merkezidir."
"Bir inanç sistemine körlemesine inanma eğilimi, fikirsel maddecilikten başka birşey değildir.
" Dini inanışlar, Parasal sistem gibi,yarattıkları, sapmış davranışlara sebep olmuştur."
" Baskıcı görüşler toplumla uyuşmadan işlenmiştir..."
"İslam, Hıristiyanlık, Musevilik, Hinduizm, ve diğerleri, kişisel ve sosyal gelişimin önündeki engellerdir."
" Din devinim sürecine olan farkındalığı yok etmiştir."
" Takipçilerine yüklediği pisikolojik yıkıma sebep olan ''inanç'' ile, ve gelenekselleşmiş atıl inanışlarla, onların mantık ve yeni bilgileri reddetmelerine sebep olmuştur."
" Eski insanlar doğayı açıklayamadıkları için, Tanrı'yı kendi hayal güçleriyle yaptılar."
" Bütün dinleri birleştiren ortak zorunluluk; inanılma ve değerli olma ihtiyaçlarıdır."
" Dini inançlar diğer tüm ideolojilerden çok daha fazla parçalanmaya ve çatışmaya sebep oldu..."
" İnsanlar hiç olmayan birşey için bölünmüşler..."
işte tüm dünyada kazandırdıkları.....
Dine karşı binlerce yıldır yapılan mücadeleye rağmen din (Hıristyanlık, Musevilik, Müslümanlık ) daha fanatikleşmiştir.Kendi kendine din hurafelerini kaybetseydi binlece yılda bu çoktan olurdu.
"alıntıdır"
Kaynak
Zeitgeist.
Dİn İnsana ne kazandirir.
hiçbirşey.
Verilen cevapları okuyunca şaşırdım birden. Din insana ne kazandırır diye sorulan bir konuya bir ateist nasıl cevap verebilir ki? Sahip olduğunuz bir din yok ki size birşey kazandırsın.
Üstad, görünen köy klavuz istemez :)
benkimim
20-02-2010, 02:15
Kisaca sunuda eklemek istiyorum;
Din insana, adab, fikir, ahlak ve özgüven kazandirir. Ayni zamanda sosyallesmeyi ve kültür sahibi olmayi kazandirir.
saygilar efendimMerakımı mazur görmeniz dileğiyle ...Hangi din İnsanın içinde böyle bir meziyet yoksa bu yukarıda sayılanları insana kazandırıyor....Budizmi???Yahudilik mi??? Hırıstiyanlıkmı???Müslümanlıkmı???
Yukarıda sayılan meziyetleri bir din mensubu tabi olduğu dinden alamıyor ise dinini değiştirmek istese günahmıdır...???
dinler ,en büyük emek sömürücüsü ve simsarlarıdır. aklınıza getirmeye çalışın, bunca yapılan tapınaklar ,bedava beslenilen din adamları. bunlar kimin sayesinde geçiniyorlar üreten insanların , pis yiyiciler bunlar. dini kitaplar için harcanan kağıtlar da işin cabası dinler dünyanın en büyük sömürücü güçlerinden başlıcalarıdır.
faydası ise sadece insanlara ümit ve bilmedikleri (cennet) yerleri satmaları
Din, onu kullanan insanlara, diğer insanları gütme ve sömürme imkanı verir.
Din, ona inananları gerçeklik duygusundan kopartır, bilimdışı ve akıldışı yollara ve uygulamalara yönlendirir.
Din, mantıkdışı masallarıyla, kişilerin psikolojik yapılarını felç eder, korku ve baskı altında ezer.
Din, imtihan söylemleriyle, kişilerin adaletsiz durumlar karşısında haklarını aramalarını engeller, işin "Allah'a havale edilmesine" yol açar, öteki dünyada gerçek adaletin yerini bulacağına dair boş umutlar vaad eder.
Din, "bizler ve onlar" tarzı bölünmelerle insanları, toplumları, cinsiyetleri birbirinden ayırır, düşmanlık duyguları yaratır.
Bu saydıklarınıza Cumhuriyet de dahil mi?
Başa gelen diğerlerini güdüyor kasayı da dolduruyor da.
Bol bol vaadlerde bulunup başa geçince bu vaadlerin birçoğunu yerine getiremiyor da...
Ve bu Cumhuriyet'in kurucusu malum şahıs da.....
Ve sizler de Cumhuriyet çocuklarısınız yaaa...
TurkceRap
06-03-2010, 07:36
Bu saydıklarınıza Cumhuriyet de dahil mi?
Başa gelen diğerlerini güdüyor kasayı da dolduruyor da.
Bol bol vaadlerde bulunup başa geçince bu vaadlerin birçoğunu yerine getiremiyor da...
Ve bu Cumhuriyet'in kurucusu malum şahıs da.....
Ve sizler de Cumhuriyet çocuklarısınız yaaa...
O Cumhuriyeti kuran şahıs dediğin Yüce kişioğlu insanımız modern dünyaya uyum sağlasın, insan gibi yaşasın diye çalıştı çabaladı, nerden bilsin sizlere medeniyet elbisesinin birkaç numara büyük gelip, bedevi elbisesinin üzerinize dikilmiş gibi duracağını.
Düzenleme: politika kirlenmişliğini herhangibir rejime maletmen de ayriyeten takdire değer.
Otekilestirme'den baska birsey kazandirmaz.
Verilen cevapları okuyunca şaşırdım birden. Din insana ne kazandırır diye sorulan bir konuya bir ateist nasıl cevap verebilir ki? Sahip olduğunuz bir din yok ki size birşey kazandırsın. Ya bir dönem bir dine inanıyorsanız o dönemde inandığınız din size neler kazandırdığını yazarsınız, ya da hiç yazmazsınız.
Buraya yazdığınız mesajları, din insana ne kaybettirir diye bir başlık açıp oraya da yazabilirdiniz. Bu niye yapılmıyor da, buraya bunlar yazılıyor anlayabilmiş değilim.
Ateistlik insana ne kazandırır diye başlık açsanız, ben konuya çıkıp, insana bunu bunu kaybettirir, insanı boşluğa sürükler vs. vs. gibi şeyler yazsaydım hiç hoş olmazdı...
Çünkü kazandırdığı soruluyor, kaybettirdikleri değil.
Burada yazılanlardan sonra kim bunu bunu kazandırır diye yazar ki?
Şahsen ben yazmam, niye yazayım ki
Saygılar
Sayin Yergin;
Bizlerin gokten zembille ateist olarak inmedigimizi anladiginizda, bu sekilde sasirmayacaksiniz.
Artik vazgecin bence su, din konularina dindarlar, ateist konularina ateistler yazsin tarzi yaklasimlarinizi. Kuskusuz bu da sizin ozgur dusunceniz elbette.. Buna karsilik ben de karsi ozgur dusuncemi yazdim yorumunuza iliskin.
Varsa din yuzunden bir kazanim, sizden duymak isterdim sahsen. Baslik geneli kapsayan bir baslik zira..
yucemanitu
10-09-2010, 19:30
Din çok şey kazandırır. İktidar, toplumda güç, istediği rezilliği, hırsızlığı din kisvesi altında yapma (bkz. AKP), en kârlı ticaret din ticaretidir. Din iliğine kadar sömürülen, ezilen insanları öbür dünya masallarıyla avutan yegane şeydir. Dinin faydaları saymakla bitmez ki...
Din çok şey kazandırır. İktidar, toplumda güç, istediği rezilliği, hırsızlığı din kisvesi altında yapma (bkz. AKP), en kârlı ticaret din ticaretidir. Din iliğine kadar sömürülen, ezilen insanları öbür dünya masallarıyla avutan yegane şeydir. Dinin faydaları saymakla bitmez ki...
Allahına kadar katılıyorum :)
evrensel-insan
11-09-2010, 03:22
Saygideger arkadaslar;
Dinin insanogluna bir sey mi kazandirdigi, yoksa bir sey mi kaybettirdiginin, bakis acisi; tamamen birey temelindedir.
Kisi kendi algisinca bunu kazanc ta kayip ta gorebilir. Yalniz, karsi cikilmaz bir gercek vardir ki, kazanc ta olsa, kayip ta olsa; bunlarin olacagi yer bu dunya degildir ve yasam da degildir.
Bu temelde de, bir kisi; zaten dunyevi degil ise; onun algilayabilecegi, kazanc ta kayip ta yoktur. O bunlarin algisini, kendisinin dunyevi varliginin olamayacagi bir olur otesine adamistir.
Sonucta dini yonlendirimlere itaat eden ve kendi yasamini adayan bir kisinin, zaten bir yasami ve varligi mechuldur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
faydasızım
11-09-2010, 17:45
din ne kazandırır..fazla bi karını görmedim..
hatta zararını da gördüm..
dindar iken..
aşırı derecede takıntılıydım..
abdest duası vardı okursan cennette köşk diyodu okumaya çalışırdım aklım dualarla dolardı ve hepsi köşk vaad eder.di..
ne yapasam yapayım tatmin edici bi sonuca ulaşamazdım ..yaptıklarımın hepsinni hiç bi şey olmadıgını alla hın verdigi bi gözü bile karşelamayacagonı dediler..
korktum yanmaktan ..hem de beni seven birirnni yakmasından..
aklıma ters zıt bi düşünce geldiginde euzu besmelelerle bunu yok etmeye çalışırdım hadis bana bunun şeytan işi oldugunu söylerdi..damarının içinde olan bi şeytan ..
mastürbasyon yaptıktan sonra nie yaptım ben bunu diye kendime kızar ve saçma cezalar verirdim..
kadınların şeytanın askeri oldugunu hafiften kabullenmiştim işnancım da kapanması gerekenin kadın oldugu söyleniyordu ben de erkek nie kapanmıyor o da karşı vcinsi etkiler diye düşünürdüm en küçük soru yu bilke cevaplamadan bilmedigimiz bir şey vardır tanrı bilir benim bilmedigim olabilir derdim sorularımın önü işittik itat ettik lafıyla kesildi.. sonsuz cehennme korkusunu her çocuk küçüklügünde hissetmiştir..
kızlardan çekindim lise döneminde aşık oldugum kzı ayetler ve hadislerle bu işin haram oldugunu söyledi..tanrım sevdigimi de almıştı..
ailem de gördügüm baskı sebebiyle namaz kılmaya başladım..
lisede...
özel günlerde kitap okurduk arapça anlamazdım ama kendimi şartlandırırdım ailem kuran kelam diyerek aglarlardı ben de kendimi ne yaparsam yapayım yetersiz biri adleddim hep..
sorgulamanın felsefenin yersiz oldugu inancıyla yetiştim bi yaradan vardı ve her şeyi koymuştu tüm hükümleri ananme hep osmanlı da ki herkes itaat etrmesi cihan devleti olabilir mi derdi itat edilmeliydi tanrının buyrugu ve o sorgulanamazdım..
karanlık ta cin aradım hatta bi çok gec e ışıkları açıp uyudum kitap cinlerin oldugunu hatta dibinde oldugunu nama senin göremedigigni söylerdi..
ateist ligi deistligi kabullendigimde dışlandım..
oruç tutmadıgım için azarlandım dışlandım..
v.s. v.s daha bi çok şey...
lise döneminde ve üniversite yıllarında yaşadıgım bi çok durum vardı...
ama şimdi biraz daha farklı çünki ,aklı seçtim ..sorguyu seçtim..
dinin yararına gelince..
dayanagın oluyor..inançlı inasanın en kötü durumda bile bi tanrı var diyor ona sıgınıyor yalnızlık ve çaresizlik hissini görmezden geliyor yarattıgı tasnruıyı arzuluyor..