PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk Video Denemesi - Hangi Dine İnanıyorsunuz?

ulpian
21-02-2010, 16:50
>Şu başlıkta (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=16549)< istişare ettiğimiz video projesi denemesini bitirebildim nihayet.

Eğer son hali gruptan ''ok'' alır ve yayımlayabilirsek bir an önce teknik eleman avına çıkalım artık.

Video 16:9 formatında olduğu ve şimdilik foruma sadece 4:3 ekran ekleyebildiğimiz için doğrudan YouTube'da izlemeniz daha uygun olur:
(yukarda ve aşağıda siyah şeritlerin olmaması için)

=> HANGİ DİNE İNANIYORSUNUZ? (http://www.youtube.com/user/yolunyarisieder)

http://www.youtube.com/watch?v=2AtFJKusClE

seslendirme matillda'dan...

Değerli görüş ve eleştirilerinizi bekliyorum.

saygılarımla

AhbAp
21-02-2010, 16:53
Ellerine sağlık ulpian. Gayet güzel olmuş.

İlk proje, grubumuza hayırlı uğurlu olsun.

matillda
21-02-2010, 16:54
Seslendirme cılız kalmış olsa da video çok iyi olmuş emeklerinize sağlık.

prozac
21-02-2010, 17:01
Hiç beğenmedim çalışma grubu birsüreliğine kapatılmalı :evil:

müşkülpesent
21-02-2010, 17:11
Sanırım nette sorun var, çok yavaş olduğu için hala yüklenemedi video.. İzledikten sonra uzun uzun yazarım yorumlarımı :P Eminim fazla söze gerek bırakmamışsınızdır.
Enerjinizi çok kıskanıyorum :)

vartor
21-02-2010, 17:23
Turan Dursun film sirketinin ilk meyvesi harika. keske dinim olmasaydi da bu videoyu oyle gorebilseydim. Hem teknik olarak hem de amac olarak cok basarili olmus. Matilda,nin sesi ve ulpian'in nefesi her karede kendini gosterebilmis:)
Kolay olmayan bir is basardiniz, arkasi artik gelir, video gurubu bence sitenin en onemli yatirimlarindan biridir; basarisi hepimizin basarisi olacaktir.
TEBRIKLER......

dilaver
21-02-2010, 19:30
güzel bir çalışma olmuş. Ancak sözlü anlatıma yer verildigi için yazılı anlatıma gerek yok bence. Yazılar yerine daha çarpıcı bir görüntü,sesle beraber daha etkili olacaktır.

Matilda ilk başlarda biraz kitabi okumuş gibi.. Son anlarda bu giderilmişe benziyor ve daha çok konuşma aksanına uyuyor fakat ilk başlarda metin okuyor gibi ve vurgular tam yeterli ve uygun yerde degil. Daha iyi bir çalışma ile mükemmel hale getirilebilir.

Gene de tebrikler.

saygılarımla

Titan
21-02-2010, 20:22
Emeğinize sağlık, video güzel olmuş, seslendirme doğal olmayan bir yankı yapıyor, metin okurken akıcı değil.

prozac
21-02-2010, 21:52
Önceki iletideki taşım ulpian'a idi ..

Açıkcası ilk çalışma oluşundan dolayı bukadar iyisini beklemiyordum görsel olarak çok iyi ,arkadaşlarıızın dilegetirdiklerinin haricinde yapılabilirliğini bilmesemde matilldanın seslendirdiği bölümlerde müzik kesiliyor matildanın sesinden birkaç ms sonra başlıyor burada müziği kesmek yerine müziğin sesini azaltabilirmiyiz?
Azaltabilirsek geçişlerdeki donukluğu önlemiş olacağız..

Emeğinize, yüreğinize sağlık..

Cem
21-02-2010, 23:09
youtube yerine başka bir yere yüklenirse ben de seyretmeye çalışırım.

ulpian
22-02-2010, 10:50
Cem ve müşkülpesent'in de izleyebilmeleri için test versiyonu sitemizin ana sayfasına da yükledim: => tıkla (http://www.turandursun.com/video/p2015_articleid/33)

Gelen bütün eleştirileri topluyorum ve (kısıtlı) imkanlarım dahilinde elimden geldiği kadarı ile eleştiriler doğrultusunda yeniden düzenlemeler yapmaya çalışacağım.

Önce Cem ile müşkülpesent'in ve diğer arkadaşların da görüşlerini yazmalarını bekliyorum.

güneşinzaptıyakın
22-02-2010, 11:11
İlk önce ekibi tebrik ederim. İlk olması nedeniyle diğer arkadaşların tespit ettikleri teknik hususlar dışında ben sadece kapanışa biraz daha dinsel ayin ve kan/şiddet içeren görüntü ekleyebiliriz diye düşündüm. Emeğinize, yüreğinize sağlık...

müşkülpesent
22-02-2010, 12:36
Netin yavaşlığından dolayı çok geç yüklenmiş olsa da dün youtubedan izleyebildim videoyu.. Seslendirmenin yanı sıra yazılı anlatımın da olması bence olumlu.. Duyuşsal alanın yanında görselliğe hitap etmek daha etkileyicidir her zaman. Ancak yazılarla seslendirme arasında senkron sorunu var ve bu ilk aşamada biraz göz tırmalıyıcı oluyor sanırım.. Yazının arka fonda daha yavaş belirmesi sağlanabilirse sorun çözülebilir..

Emeğinize sağlık..

vartor
22-02-2010, 17:09
Iki turlu de dusunebiliriz' Karanlik bir fonda beliren mesajlar, dsaha uyarici oluyor da diyebiliriz.
Muzik kesilmese bence de daha profesyonel gorunur. Yine de, ilk calisma olarak, takdire sayan bir is cikmis ortaya; tekrar tebrikler.

Cem
22-02-2010, 23:50
Nihayet videoyu izleyebildim.

Öncelikle bu üretken emeği sarfedenlere teşekkür ediyorum.

"Sizce o dine inananlar neden o dine inanıyorlar?" sorusuyla birlikte dinsel ayindeki çocukların gösterilmesini çok yerinde buldum.

Dilaverin belirttiği altyazıların gereksiz olduğu fikrine ben de katılıyorum.

Prozac'ın belirttiği gibi matillda okurken fon müziğinin kesilmesi yerine volümün düşürülmesi daha iyi bir fikir bence de.

"Kutsal metinlerde bu soruların yanıtı var mı?" sorusunu sormadan evvel "Sizce bu soruların yanıtını hangisi daha iyi verebilir?" sorusunu yöneltirken ekranın sol tarafına Einstein resmi, sağ tarafına ise bir imamın resmi konabilir. İmamın resmi yerine sırasıyla bir papazın ve bir hahamın resmi dönüşümlü değiştirilse daha da iyiolabilir.

"Diğer dinlerden birinin gerçek ve doğru bir din olmadığından emin misiniz?" sorusu sorulurken ekranda bir problemi düşünen birisi örneğin elinin çenesine dayamış biri veya derin düşünceye, şüpheye düşmüş birisini yüz ifadesi bulunursa daha etkili olabilir.

"Ya bütün dinler yanlışsa?" sorusuyla birlikte sıradan dinsel ibadet görüntüleri yerine dinsel şiddet görüntüler eşlik yapsa çok daha etkili olurdu.

"Tabulardan, önyargılardan, cesurca ve dürüstçe düşünmeye var mısınız?" sorusu sorulurken buna eşlik eden görüntüde bu türdüşüncenin temsilcisi olan insanların görüntülerine yer verilmesi daha etkili olabilir. Örneğin; Nietzche, Marx, Darwin, Dawkins.

Yaklaşık 05 dak. 30. saniye civarlarında şiddet görüntüleri varken ve ona eşlik eden yüksek tansiyonlu bir müzik varken Mevlevi semahı ve Alevi semahı gibi barışçıl, humanist dinsel ibadet törenlerinden görüntüler bence oraya uymamış. Bir yanda alevi semahı yapanlarla diğer yanda madımak'ı yakanlar aynı kefede gösteriliyor.

06.08 deki kısa efekt sesi videonun bütünlüğünü bozuyor.

ulpian
23-02-2010, 21:41
Gelen eleştiri ve önerileri göz önünde bulundurarak videoyu yeniden düzenlemeye çalışacağım. Bazı öneriler hakkında çekincelerim veya farklı görüşlerim de var.

Dilerseniz gelen bütün eleştiri ve önerileri burada kısaca toparlıyayım ve nasıl bir yol çizmek istediğimi yazayım. Siz de, itirazınız veya farklı önerileriniz olan noktaları yazın.

Seslendirme ile ilgili Öneriler

=> Dilaver, matillda'nın ilk seslendirmelerini biraz ''okur-vari'' bulmuştu. Biraz da vurgu eksikti sanırım.

Sevgili matillda bütün seslendirmeyi tekrar yaptı ve bana gönderdi. Çok daha güzel, vurgulu ve doğal şimdi...

=> Titan, seslendirmede doğal olmayan bir yankı olduğunu yazdı. Bu daha çok benim suçumdu. Matillda'nın sesine biraz bass biraz da eko vermiştim. Demek ki, fazla kaçırmışım. Bu sefer hiç modifize etmeden almayı deneyeceğim bir de.

Teknik Kurgu ile ilgili Öneriler

=> Prozac, matillda'nın sesi olan yerlerde müziği tam kesmek yerine sesini indirmenin daha iyi olacağını yazdı. Aslında ben de ilk başta böyle yapmaya çalışmıştım. Ama epey bi zorlandığım için daha kolay olan bu yola başvurmuştum. :)

Ama madem birşey yapıyoruz, kolaycılığa kaçmadan, en iyisini yapmaya çalışalım. Bunun üzerinde tekrar duracağım, ve napıp edip bu şekilde yapmaya çalışacağım.

=> Dilaver ve Cem, ayrıca ses olan yerlerde yazılı metine gerek olmadığını yazdılar. Diğer yandan müşkülpesent ve vartor, sesle birlikte yazılı metnin de olmasının daha uyarıcı olduğunu söylediler.

Burada bir ara yol olarak, yazılı metni tutmayı, fakat siyah ekran yerine, görüntüler üzerine daha şık bir şekilde koymayı düşünüyorum (eğer yapabilirsem ve güzel durursa :) )

=> Burada da müşkülpesent'in değindiği senkron olayına daha çok dikkat etmeye çalışacağım.

İçeriksel Kurgu/Görüntü seçimi ile ilgili Öneriler

Güneş, sonlara doğru biraz daha fazla dinsel kan ve vahşet görüntüleri kullanmayı önerdi. Tabii burada seçtiğimiz müzik parçası zamansal bir sınır koyuyor videoya. Ama bu öneriyi de düzenlerken göz önünde bulunduracağım.

Cem,

"Kutsal metinlerde bu soruların yanıtı var mı?" sorusunu sormadan evvel "Sizce bu soruların yanıtını hangisi daha iyi verebilir?" sorusunu yöneltirken ekranın sol tarafına Einstein resmi, sağ tarafına ise bir imamın resmi konabilir. İmamın resmi yerine sırasıyla bir papazın ve bir hahamın resmi dönüşümlü değiştirilse daha da iyiolabilir.diye yazdı.

Bence çok güzel bir öneri. Fakat bu istikamete giden başka bir videoda gerçekleştirsek daha iyi olur gibi geliyor bana.

"Sizce bu soruların yanıtını hangisi daha iyi verebilir?" gibi bir soru zaten yok videoda. Din - bilim karşılaştırmasını da katarsak videodaki çizgi biraz dağılacakmış gibi geliyor bana.

"Diğer dinlerden birinin gerçek ve doğru bir din olmadığından emin misiniz?" sorusu sorulurken ekranda bir problemi düşünen birisi örneğin elinin çenesine dayamış biri veya derin düşünceye, şüpheye düşmüş birisini yüz ifadesi bulunursa daha etkili olabilir.

"Ya bütün dinler yanlışsa?" sorusuyla birlikte sıradan dinsel ibadet görüntüleri yerine dinsel şiddet görüntüler eşlik yapsa çok daha etkili olurdu.Bunları uygulamaya çalışacağım.

"Tabulardan, önyargılardan, cesurca ve dürüstçe düşünmeye var mısınız?" sorusu sorulurken buna eşlik eden görüntüde bu türdüşüncenin temsilcisi olan insanların görüntülerine yer verilmesi daha etkili olabilir. Örneğin; Nietzche, Marx, Darwin, Dawkins.Buna pek sıcak bakamadım. Yukardaki Einstein veya din - bilim karşılaştırması önerisinde olduğu gibi farklı bir videoda bu istikamete gitmemiz daha uygun olur gibime geliyor bana. Yoksa videonun tematik çizgisi biraz fazla dağılacak gibi duruyor.

Yaklaşık 05 dak. 30. saniye civarlarında şiddet görüntüleri varken ve ona eşlik eden yüksek tansiyonlu bir müzik varken Mevlevi semahı ve Alevi semahı gibi barışçıl, humanist dinsel ibadet törenlerinden görüntüler bence oraya uymamış. Bir yanda alevi semahı yapanlarla diğer yanda madımak'ı yakanlar aynı kefede gösteriliyor.Bu eleştiriye birçok açıdan katılmıyorum.

(1) 5:04'ten itibaren başlayan bölüm henüz ''asıl şiddet ve vahşet bölümü'' değil zaten. Sadece başta Hıristiyanlık ve İslam'ın ilk dönemlerinde kılıçla yayıldığına ve birbirleriyle de savaştığına dair bir gönderme var.

Mevlevilik de Alevilik de (en azından kendi içlerindeki çoğunluk görüşüne göre) neticede İslam dininin bir kolu. Ve bu geçmişten kendilerini soyutlayamayız. Aleviliğin referans aldığı şahıs Halife Ali, bizzat kılıç yoluyla İslam'ın yayılmasında en çok katkısı olanlardan...

(2) Asıl vahşet bölümü 5:25'teki patlamadan itibaren başlıyor. Terör, madımak gibi olaylar da burada yer alıyor.

(3) Bundan önceki yani 5:04 ile 5:25 arasındaki bölümde, sadece Mevlevi ve Aleviler değil, Hindular, barışçıl danseden afrikalı Hıristiyanlar, savaşlarla alakası olmayan, çıplak danseden ilkel kabileler, Yahudiler, Kadıriler (ki Kadıriler de şiddete bulaşmaz aslen) vs. yer alıyorlar.

(4) Zaten verilmek istenen mesaj da, bütün bu doğaüstüne inanışların ve hurafelerin, her ne kadar binbir çeşit tezahürü olsa da bir anlamda aynı düzlemde olduğu, çoğunun geçmişinde kan olduğu ve kimisinin de (5:25'ten sonraki bölümde olduğu gibi) bugün hala kana yol açtığı.

(Bu arada konuyla ilgisi yok ama, Türkiye aleviliğinin bugün fiilen hümanist olduğu görüşüne de kesinlikle katılmıyorum ben. :) )

Buna rağmen videoyu bu şekilde yayımlarsak muhtemelen Alevilerden de tepki gelebilir elbette. Ama birincisi bu tepki, o görüntüyü nereye koyarsak koyalım yine gelir. İkincisi, bu tepkiye verilebilecek çok sayıda makul cevap var. Üçüncüsü ise, biz de zaten belli bir oranda tepki çekmek, kaşımak, uyarmak istiyoruz videoyla. :)

saygılarımla

thunderpoint
24-02-2010, 01:02
Konuyla ilgili tüm görüntüler iyi seçilmiş; çok etkilendim...

Seste aşırı derinlik ve hafif eko var.. Bunlar olmamalı..

Yazım hatası.. Doğrusu "kâinat", "kutsal metinler"de olmalı...

"Bu yanıtlardan hangisine inanıyorsunuz" sorusu çok vurucu ve doyurucu..

Sorunun doğrusu "Diğer dinlerden herhangi birinin gerçek ve doğru olmadığına nasıl emin olabiliyorsunuz?" (v.b..) olmalı..

Okuyuş parçalı olduğundan vurgular hatalı, dolayısıyla da anlam tam nüfuz etmiyor..

Sorularda vurgulama hep aynı tonlamayla verilmiş.. Bir robot kompitür okumuşçasına..

"Sizce diğer dinlere inananlar neden o dinlere inanıyorlar?" hatalı.. doğrusu "diğer dinlerin inanırları sizce neden o dini seçti?", vb.. olmalı...

"Ya sizin dininiz yanlışsa" hatalı.. Doğrusu "Ya doğrusu sizinki değilse!.." olmalı..

"Ya bütün dinler yanlışsa" ifadesi sorunun maksadını anlamca tamamlamaz.. ve de hatalıdır.. Doğrusu "Elbette herkes, sorulduğunda kendi din seçiminin doğru olduğunu iddia edecektir. O halde gerçek hangisinde gizlidir ve buna nasıl emin olacağız?.. Hepsinin sistem ve ayininin bu derece benzerliği, birbirini reddeden tüm bu inançların yanlışlanması/lağvedilmesi anlamı taşımıyor mu?" gibi (v.b...) açıklayıcı ifadeler olmalı..

Emeği geçenleri kutlarım..

ugorur
24-02-2010, 01:30
Benimde bir eleştirim arkadaki müzik bazen gereğinden fazla yüksek sesle çıkıyor. Bu beni rahatsız etti. Bunuda biraz daha makul bir seviyeye çekebilirsen çok güzel olur.

Saygılarımla
Umurcan Görür

ulpian
24-02-2010, 16:45
Son versiyon bitti. Yukarda açıkladığım gibi öneri ve eleştirilerin büyük kısmını gerçekleştirmeye çalıştım. Matillda seslendirmeyi komple yeniden yaptı.

Thunder'in önerileri maalesef çok geç geldi. Hem yeniden seslendirme hem de kurgu bitmişti. Bir dahakine henüz metin aşamasında iken metin hakkındaki önerileri toparlamaya çalışalım. (Şapkalı a'yı pinnacle'de çok aradım fakat bulamadım).

ugorur'un bahsettiği ses ayarlamasını da bu sefer yaptıydım zaten.

Doğrudan YouTube'dan izlemeniz daha uygun olur => tıkla (http://www.youtube.com/user/yolunyarisieder)

YouTube'a giremeyenler için yine ana sayfaya da ekledim => tıkla (http://www.turandursun.com/video/p2015_articleid/34)

İlla forumdan izlemek isteyenler için ise (:) ) aşağıda:

http://www.youtube.com/watch?v=Q_tw9inbYZA

ugorur
24-02-2010, 17:17
Şimdi çok daha güzel olmuş. Ellerine sağlık.

AhbAp
24-02-2010, 18:30
Bu şekilde daha iyi olmuş ulpian. Ellerine sağlık tekrar!

Artık bu şekliyle kalsın. Daha fazla yorulma. Diğer videolara verelim enerjimizi.

müşkülpesent
24-02-2010, 21:16
Video bu son haliyle çok daha iyi olmuş.

Tekrar tebrikler..

vartor
25-02-2010, 04:27
Eh muskulpesent bile begendigine gore....:)

ulpian
25-02-2010, 20:32
ugorur, AhbAp, müşkülpesent ve vartor anladığım kadarı ile ikinci versiyona ''ok'' verdiler...

Diğer grup üyelerimiz ne diyor?

Uygun görülürse artık yayımlayalım ve forumda geniş çaplı teknik eleman bulma girişimlerine başlayalım diyorum ben.

saygılarımla

Cem
25-02-2010, 21:17
İlk versiyona göre daha iyi buldum.

ulpian, bu çalışma için yaklaşık kaç saat vermişsindir?

ulpian
25-02-2010, 21:30
İlk versiyona göre daha iyi buldum.

ulpian, bu çalışma için yaklaşık kaç saat vermişsindir?

Valla neleri sayıp saymayacağımız önemli buna cevap verebilmek için...

Önce biliyorsun bir sürü belgesel ve film indirdim. Bunun için usenext'e bir aylığına ücretli abone olmam gerekti. Ve toplam tam 85,5 GB'lık arşiv indirdim. Yani tonlarca belgesel ve film oldu arşivte. Bilim, doğa, astronomi, evrim, savaş ve özellikle de dinlerle ilgili...

Sonra bunların büyük çoğunluğunu somut olarak bu çalışma için taramam gerekti. Bunu tabii ''çok hızla play'' modunda yaptım... :) Ama bu arada bazı belgeselleri de çok ilginç bulduğumdan çalışmadan kopup oturup belgeseli de izlediğim oldu çokça... :D Bir iki gün müzik seçimiyle uğraştık. Bir sürü parça dinledik... Sonunda bu kadar klasik bişeye karar vermiş olduk Ahbap ve matillda'yla birlikte... :)

Kestiğim görüntüleri pinnacle ile belli bir düzene koymam gerekti. Büyük çoğunluğunu da tekrar silmem icab etti. Video süresini aşırı tutmamak için.

Buraya kadarı sadece ön hazırlık - materyal toparlamaydı. Yani doğrudan kurgu işiyle ilgili değildi. Kurguyla birlikte toplam yaklaşık üç hafta kadar birkaç istisna hariç her gün meşgul oldum.

prozac
25-02-2010, 23:09
Bu versiyon daha iyi..

dilaver
25-02-2010, 23:11
katılıyorum. Şayet bir tepki vermemişsem bu onayladıgım anlamına gelir. Hiç bilmedigim, alakadar olmadıgım bir konu. Bu yüzden bir bilenin işine karışmak istemem. Ama sade vatandaş olarak sadece tepkilerimi yazabilirim ancak.

saygılarımla

ulpian
25-02-2010, 23:16
katılıyorum. Şayet bir tepki vermemişsem bu onayladıgım anlamına gelir. Hiç bilmedigim, alakadar olmadıgım bir konu. Bu yüzden bir bilenin işine karışmak istemem. Ama sade vatandaş olarak sadece tepkilerimi yazabilirim ancak.

saygılarımla

yok yok, birincisi bu konuda ben senden farksızım aslında. Yani ''bir bilenin'' işine karışmış olmazsın. :D İkincisi, zaten ''sade vatandaşın'' beğenip beğenmemesi önemli olan.

Ok, o halde bu şekliyle yayımlayacağım.

İnşaallah bundan sonraki çalışmalar için işin kurgu yönünü üstlenecek olan teknik donanımlı birini bulabiliriz.

Cem
26-02-2010, 21:08
İnşaallah bundan sonraki çalışmalar için işin kurgu yönünü üstlenecek olan teknik donanımlı birini bulabiliriz.

Kimleri bulmayı ümit ediyorsun? NTV veya KanalD'nin kurgucularını filan mı? :D

Yaptıkça öğreniyorsun işte, pek çok kişi de görüşleriyle yardımcı olmaya çalışıyor. Gayet de iyi bir çalışmayı kotardın. Daha ne olsun?

İndirdiğin arşivlerin görüntüleri belleğinin arkalarında bir yerde duruyordur. Son çalışman sonucunda Pinnacle'a elin-gözün de alışmıştır. Bu sayede yeni projelerde daha hızlı çalışabilirsin.