Orijinalini görmek için tıklayınız : Sperm Secimi Nasil Aciklanir?
evrensel-insan
04-03-2010, 04:41
Saygideger arkadaslar;
Herhangibir bebek dogmadan once; bir spermin babadan, anneye gecisteki, binlerce sperm arasindaki yolculukta secilimini nasil aciklarsiniz?, ustelik sadece o anlik iliskide, yani bir onceki veya sonraki degil. Cunku bunlari da hesaba kattigimizda secilim sansi sonsuz da bir.
Dogal bir secilim mi?
Yoksa "akilli tasarim" mi?
Eger akilli tasarim ise; bu tasarlayici, bir oncesi/sonrasi degil de, tam da o andaki iliskide; neye gore ve nasil bir bolu sonsuz olanakli spermlerin icinden, sadece dogacak bebegin spermini seciyor? Bu secilimin olasaligina, annenin yumurtaliginin da "hazirligini" katin.
Bu soruya "tutarli/mantiksal" cevap verebilen, dogal secilimin ne oldugunu ve neden tesaduf olmadigini ve o anlik sartlarin ve olasaligin bu secilimdeki rolunu daha iyi algilar.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
04-03-2010, 05:27
Saygideger arkadaslar;
Secim, secilim ve tesadufu aciklayalim.
Ortada bir secim varsa, secen vardir. Secilen ikinci plandadir.
Ortada bir secilim varsa, secilen vardir. Secenin TASARLANMIS rolu yoktur. Cunku secen bir butundur, TEK DEGILDIR.
Bir ornek; Bir gosteri/toplanti ya da buna benzer bir kitlesel oturum da; seyircilerden biri sahneye davet edilecek. Sahneye davet edilen kisi, SECILEN KISIDIR. Yani; ne onu secen, ne de secilen bundan habersizdir ve secim islemi de o anlik sartlar temelinde olusmustur.
Neden sizin secildiginize dair; en mantikli cevap, "random selection" dir. Yani BILEREK, PLANLANARAK, ISTEYEREK v.s. bir secim/secilim degil,RAST GELEN bir secilimdir. Yani bir tasarlayici yok. Sadece sartlar, ANLIK bu secilimi gerceklestiriyor.
Oyuzden hicbir sey tesaduf degildir. Herseyin neden oyle oldugunu aciklayacak OLAN ANIN SARTLARIDIR.SARTLARIN ANLIK RAST GELMESIDIR.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger arkadaslar;
Herhangibir bebek dogmadan once; bir spermin babadan, anneye gecisteki, binlerce sperm arasindaki yolculukta secilimini nasil aciklarsiniz?, ustelik sadece o anlik iliskide, yani bir onceki veya sonraki degil. Cunku bunlari da hesaba kattigimizda secilim sansi sonsuz da bir.
Dogal bir secilim mi?
Yoksa "akilli tasarim" mi?
Eger akilli tasarim ise; bu tasarlayici, bir oncesi/sonrasi degil de, tam da o andaki iliskide; neye gore ve nasil bir bolu sonsuz olanakli spermlerin icinden, sadece dogacak bebegin spermini seciyor? Bu secilimin olasaligina, annenin yumurtaliginin da "hazirligini" katin.
Bu soruya "tutarli/mantiksal" cevap verebilen, dogal secilimin ne oldugunu ve neden tesaduf olmadigini ve o anlik sartlarin ve olasaligin bu secilimdeki rolunu daha iyi algilar.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sevgili evrensel hocam;sorunuza cevap olarak değil sohbet havasında yazıyorum.
Uygun ortam,uygun zaman,uygun kişi işlerinide halletme başarısını gösterdikten sonra geriye kadının durumu,(yumurtlama dönemi,yumurtaya etki edecek etkenler),Erkeğin durumu(her zaman sperm sayısı aynı kalmaz,yenilen ,içilen,sitres,hava ,su yel,etkiler)uygunsa
yani her şey hazırsa;erkekte o an 20 milyon siperm hücresi varsa ihtimal 20 milyonda 1 ki, çoğu zaman yetersiz oluyor.
ben buna tesadüf derim.
PEK AKILLICA BİR TASARIMA BENZEMİYOR.
tersi şöylede denebilir,ne büyük mucize.
belki.
Konu hakkında fazla bilgim yok,saygılar.
izlemedeyim.
güneşinzaptıyakın
04-03-2010, 13:34
Doğurgan özelliklere sahip bir kadın'ın (yanlış hatırlamıyorsam) tüm hayatı boyunca ürettebileceği yumurta sayısı 160'tır ortalama olarak, bunların yarısı ise logusa vb. bir çok farklı nedenle işe yaramadan vucüdtan atılırlar, geriye kalır 80 adet yumurta ve bunlarında 3/1'i uygun ortam olmadığı için kalanın yarısıda zamanlama tutmadığı için ve kalan bakiyede ortalama 26-27 dir ki bu yumurtaların sağlıklı olduğunu varsayarsak bir kadın tüm yaşamı boyunca ortalama 27/1 oranında çocuk sahibi olabilme şansına sahiptir. Doğurganlık sürecini ele aldığımızda oldukça düşük bir oranda ve gene oldukça düşük oranda şansa bağlı bir doğum söz konusudur...
Not: Rakamlar yaklaşıktır...
Fatihcrs
04-03-2010, 13:40
evet bir sperm hücresinin anne karnındaki yolculuğunu aşamalarını ve gelişimini araştırın bakalım...
bu hayret uyandıran bir durumda eminim size çok basit gelir...
evet bir sperm hücresinin anne karnındaki yolculuğunu aşamalarını ve gelişimini araştırın bakalım..
bu hayret uyandıran bir durumda eminim size çok basit gelir...
evet zaten spermin anne (karnı değil) rahmindeki yolculuğu zaten evrimle en güzel açıklanabilir.. çünkü hiçbir tasarım yok ortalıkta..
Saygideger arkadaslar;
Secim, secilim ve tesadufu aciklayalim.
Ortada bir secim varsa, secen vardir. Secilen ikinci plandadir.
Ortada bir secilim varsa, secilen vardir. Secenin TASARLANMIS rolu yoktur. Cunku secen bir butundur, TEK DEGILDIR.
Bir ornek; Bir gosteri/toplanti ya da buna benzer bir kitlesel oturum da; seyircilerden biri sahneye davet edilecek. Sahneye davet edilen kisi, SECILEN KISIDIR. Yani; ne onu secen, ne de secilen bundan habersizdir ve secim islemi de o anlik sartlar temelinde olusmustur.
Neden sizin secildiginize dair; en mantikli cevap, "random selection" dir. Yani BILEREK, PLANLANARAK, ISTEYEREK v.s. bir secim/secilim degil,RAST GELEN bir secilimdir. Yani bir tasarlayici yok. Sadece sartlar, ANLIK bu secilimi gerceklestiriyor.
Oyuzden hicbir sey tesaduf degildir. Herseyin neden oyle oldugunu aciklayacak OLAN ANIN SARTLARIDIR.SARTLARIN ANLIK RAST GELMESIDIR.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın Evrensel İnsan
İkiz doğan bebeklerdeki sperm hüceleri arasındaki fark nedir ki, iki birbirinin tıpkısı gibi doğan insanlar var olmaktadır? Spermlerin tamamı aynı özellikleri mi içerir yoksa farklı özellikleri olduğu halde aynı ürünü mü verir? Bunun sonsuzda kaç ihtimal olduğu nasıl hesaplanır? Bilim aynı yolculuktaki sperm hücrelerini farklı insanlarda kullanarak nasıl sonuç almıştır veya böyle bir deney var mıdır?
Gelelim raslantısal yorumunuza, anın şartları nelerdir? kuralı nedir? neye göre işler? Eğer bilinmeyen bir şey ise siz bunu nasıl bildiniz de anın şartlarına göre rast gelen bir seçim olduğuna karar verebildiniz?
Bilinemeyecek olan ile bilinen kıyaslanabilinir mi?
Sayın Evrensel İnsan
İkiz doğan bebeklerdeki sperm hüceleri arasındaki fark nedir ki, iki birbirinin tıpkısı gibi doğan insanlar var olmaktadır? Spermlerin tamamı aynı özellikleri mi içerir yoksa farklı özellikleri olduğu halde aynı ürünü mü verir? Bunun sonsuzda kaç ihtimal olduğu nasıl hesaplanır? Bilim aynı yolculuktaki sperm hücrelerini farklı insanlarda kullanarak nasıl sonuç almıştır veya böyle bir deney var mıdır?
Gelelim raslantısal yorumunuza, anın şartları nelerdir? kuralı nedir? neye göre işler? Eğer bilinmeyen bir şey ise siz bunu nasıl bildiniz de anın şartlarına göre rast gelen bir seçim olduğuna karar verebildiniz?
Bilinemeyecek olan ile bilinen kıyaslanabilinir mi?
barudi.. buraya bak
http://www.webanne.com/cogul_gebelik.html
barudi.. buraya bak
http://www.webanne.com/cogul_gebelik.html
burada benim istediğim cevaplar yok, ben döllenme mevzusunda değilim sperm seçimindeyim, milyonlarca sperm hücrelerinden sadece bir hücresinden çocuk meydana geldiği bilinmektedir. Bu açıdan yukardaki sorularımı sordum..
yinede teşekkürler ilgilendiğin için...
burada benim istediğim cevaplar yok, ben döllenme mevzusunda değilim sperm seçimindeyim, milyonlarca sperm hücrelerinden sadece bir hücresinden çocuk meydana geldiği bilinmektedir. Bu açıdan yukardaki sorularımı sordum..
yinede teşekkürler ilgilendiğin için...
yakalayan erken varan döllüyor barudi dostum...bu kadar basit :) burada ne abrakadabra ne başka numara var.
Fatihcrs
04-03-2010, 19:24
evet zaten spermin anne (karnı değil) rahmindeki yolculuğu zaten evrimle en güzel açıklanabilir.. çünkü hiçbir tasarım yok ortalıkta..
sen orayı iyi araştır sperm hücresini anne rahmine doğru ileten tüy şeklinde birşeyler var sonrasında sperm hücresinin tıpkı bir uzay aracı gibi bölümlerini bırakma kısmı var sen hiçbirşey bilmiyorsunki bu konuda o yüzden çok basit geliyor...
şimdi sana bir link veririm ama yine Harun Yahya ismini görünce linki tıklamassın bile...
sen orayı iyi araştır sperm hücresini anne rahmine doğru ileten tüy şeklinde birşeyler var sonrasında sperm hücresinin tıpkı bir uzay aracı gibi bölümlerini bırakma kısmı var sen hiçbirşey bilmiyorsunki bu konuda o yüzden çok basit geliyor......
fatih...
ben çok şey biliyorum ondan bana basit ve anlaşılır geliyor sen birşey bilmediğin için sana şaşılacak ve mucizevi geliyor.....
tüy şeklinde :) uzay aracı :) bunlar komik betimlmeler...
aç bir biyoloji kitabını.... lise de olur... :)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Acrosome_reaction_diagramtr.png
herşey kimyasal reaksiyonlar.... başka bir mucize arama :
Dişi eşey hücresi yumurta, erkek eşey hücresi spermle döllenir ya da partenogenetik olarak uyarılır. Yumurta, spermleri kendine çekmek için bazı özel kimyasallar salgılar. Yumurtanın mukopolisakkrit dış kısmının salgıladığı bu kimyasala Fertilizin denir. Her yumurta hücresi, kendi türüne uygun fertilizin maddesi salgılar. Eğer yumurta suyu kılcal bir boru içersine konursa, spermalar bu kılcal borunun ağzında toplanır. Bu kemotropizm hareketidir. Döllenme sırasında sperm yumurtaya değer değmez, Antifertilizin denilen maddeyi salgılarak yumurta fertilizini nötralize eder. Döllenme sırasında akrozomdan salınan "Hyaluronidaz" enzimi ile yumurtanın dışındaki Corona radiata'yı eriterek spermin yumurtaya ulaşması sağlanır. Sperm yumurta içersine girer girmez, girdiği yerden başlayarak bir döllenme zarı oluşturur. Buna Kabuk Tepkimesi denir. Bu tepkimenin nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemekle beraber, deneysel olarak bu zar kaldırıldığında birçok spermanın yumurtaya girmesine olanak tanır. Kural olarak bir yumurtaya bir sperma girer, (Monospermi), fakat bazı hayvan gruplarında birden fazla sayıda sperm yumurtaya girebilir (Polispermi). Döllenme zarı oluştuktan sonra hiçbir sperm yumurtaya giremez. Birleşme sırasında iğ iplikleri çekirdeğe yaklaşır ve daha sonra ikiye ayrılarak birbirinden uzaklaşır. İğ ipliklerinin oluşumu mayozu ve segmentasyonu başlatır. Normalde yumurta hücresinin geçirgen olmayan zarı, döllenme sonrasında geçirgen hale gelir ve metabolik aktivitesini arttırır. Yumurta, hücre içindeki depo besinleri kullandıktan sonra, zar aracılığıyla madde alış verişi yapmaya başlar. Döllenme öncesinde bulunmayan enzimlerin sentezine ve protein sentezine başlanır. Böylece segmentasyon başlar ve gelişme devam eder.........
evrensel-insan
05-03-2010, 00:33
Saygideger canip atay;
ben buna tesadüf derim-canip atay-
Tesaduf ile rast geleyi ikinci mesajimda aciklamistim. Tesaduf, bir mistisizm, gizlilik v.s. temelli doga ustu anlamlari icerir. Yani ACIKLANAMAYACAK olgular mevcuttur.
Halbuki rastgele secilimin anlik sartlari ve olma olasaligi, gerekirse bilimsel olarak ortaya konabilir. Yani, bir doga ustulugu icermez.
Mesela bir ari bile, o kadar cicek arasindan rastgele birine konar.Bu tesaduf degildir. O anlik bu cicegin seciliminde; zamanin, hava sartlarinin, secilen cicegin, arinin ortamin v.s. hepsinin bir rolu vardir. Sadece CICEK SECILIMI tum bu sartlarin toplamidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
05-03-2010, 00:54
Saygideger barudi;
Bilinemeyecek olan ile bilinen kıyaslanabilinir mi? -barudi-
Rast gelenin ozelligi ANLIK VE SARTLARA BAGLI OLASILIK olmasidir. Bu su demektir. An gectiginde ANA BAGLI SARTLAR DA DEGISIR, DOLAYISIYLE ANIN OLASILIGIDA SON BULUR.
Eger sen, benim bu aciklamami "begenmiyorsan", sen soyle bakalim, Allah'in o spermi neye gore sectigini?, nedir, kriteri ve Allah'i o spermi, secime yonlendiren? Yani; neye gore o sperm tasarlanmistir?
Mantiksal cevap, lutfen.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Halbuki rastgele secilimin anlik sartlari ve olma olasaligi, gerekirse bilimsel olarak ortaya konabilir. Yani, bir doga ustulugu icermez.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Üstadım, çok net ve çok aydınlatıcı bir cümle. Bu cümle için içten teşekkür ederim.
sevgive saygılarımla.
Saygideger barudi;
Bilinemeyecek olan ile bilinen kıyaslanabilinir mi? -barudi-
Rast gelenin ozelligi ANLIK VE SARTLARA BAGLI OLASILIK olmasidir. Bu su demektir. An gectiginde ANA BAGLI SARTLAR DA DEGISIR, DOLAYISIYLE ANIN OLASILIGIDA SON BULUR.
Eger sen, benim bu aciklamami "begenmiyorsan", sen soyle bakalim, Allah'in o spermi neye gore sectigini?, nedir, kriteri ve Allah'i o spermi, secime yonlendiren? Yani; neye gore o sperm tasarlanmistir?
Mantiksal cevap, lutfen.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygıdeğer Evrensel İnsan
Allah'ın o spermi neye göre seçtiğini benim bilmem mümkün değildir. Bunu bilim de bilemez, neden diye sorarsan, seçilmeyen sperm hücrelerinden nasıl bir özellikte insan var olacağını ve seçilen hücre ile var olan insanı kıyaslamak mümkün değildir. Dolayısıyla kriterler her zaman gizemli kalacaktır. Benim düşüncem böyledir. Allah'u Alem...
Ama sizin tesadüf tespitinize katılamayacağım, bu spermler her zaman tesadüfen ana rahmini bulması mümkün olmasa gerek.
evrensel-insan
05-03-2010, 03:51
Saygideger barudi;
Allah'ın o spermi neye göre seçtiğini benim bilmem mümkün değildir.-barudi-
Iste inancin iflasettigi yerdir,bu soyledigin. Halbuki ben biliyorum.
Bilmek, neyin neoldugunun ve nasil olustugunun bilincine ve farkina varmaktir.
Inanmak; bilicsiz, neyin ne oldugunu nasil olustugunu blmeden, sadece verilen verilerle yetinmektir. Sabittir, sahiplenicidir, sorunludur, teslimiyettir ve KISININ KENDISININ VE DE DUSUNCESININ ORTADA OLMAYISIDIR.
Sen bunlardan memnunsan, inanmaya devam et.
Ayrica ben tesaduf ile rast gelmenin farkini iki mesajimda da ortaya koydum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
baştan uyarayım çok fena bilimel yazıdır.
bir mlde en az 20 milyon sperm hücresi vardır.ortalama 2 mlden(geri kalanı prostat sıvıları vbdir)her bir birleşmede 40 milyon sperm üretir erkek.
kadınların ise yumurta taslağı sayısı anne karnında maximum seviyededir 4 milyon tanedir.doğumda bebeklerde 2 milyon civarına düşer.bu yumurta taslaklarından menopoza kadar ayda 1 defa olmak üzere 400 tanesi yumurta olur.döllenme olursa hamilelik olur (%70 ihtimalle %30u elenir ve atılır anne fark etmez bile çoğunu adet kanaması zanneder)
neyse 4.5 milyon yumurta taslağını evlenmeden önceki veya evlendikten sonraki korumalı ilişkilerde masturbasyonlarda kaybolan boşa giden spremleri bir kenara bırakalım.belli bir çiftin evlendikten sonra kaç çeşit yumurta sperm kombinasyonu yapabilir.aşağıda bunu hesaplıyacağım.
normal sağlıklı bir çiftde ayda bir yumurtlayan kadının o ay hamile kalma ihtimali yüzde 8dir.kaba bir hesapla 6. yumurtada hamile kaldığını varsayalım(6.ayda).her ayda tam hamile kalması uygun olan zamanda(diğer ilişkileri bir kenara bırakalım) 3 ilişkinin olduğunu düşünelim.3x6:18 ilişki eder.
neyse yuvarlak hesap her ilişkide 50 milyon sperm x 18:900 milyon spermden biri sadece yumurtayı döller.(ikizler konusu ayrı bir konu 80de 1dir onlar azınlık bi kenara bırakalım)
o da 900 milyon x6:5 milyar 400 milyonda 1 ihtimaldir.her birimiz bu 5.5 milyar ihtimalden biriyiz.diğer faktörleri de katarsanız bu sayı sonsuzluğa gider.mümkün olduğunca alanı daraltmaya çalıştım.
benim merak ettiğim kısım ise şu.tarih en ufak bir şekilde başk türlü yaşansaydı mesala babam annemle 1 gün sonra evlenseydi ben olmuyacak mıydım?global düşünürsek mesala geçmişe dönsek 12 eylül ihtilali(önemli bir olay olduğu için herkesi etkilediği için eçtim siyasal bir sebebi yok) 13 eylül günü olsaydı tarih başka türlü akacaktı.80 sonrası doğanların hemen hemen hepsi kaybolup etrafımızda başka insanlar mı olacaktı?
evren hem makro ölçüde hem mikro ölçüde muazzam büyük hayal bile edemiyoruz.
müslüman arkadaşlara sesleneyim ortada belli bir düzen yok kuralları olan bir kaos var.maalesef her şey onu anlatmıyor yani bu benim nacizane düşüncem.
evet cenker dostum ve TD dostları...
şans eseri buradayız ve hayattayız... keyfini çıkaralım... her saat dakika değerli... değerini bilelim..
sevgiler saygılar
evrensel-insan
05-03-2010, 22:02
Saygideger uyar;
şans eseri buradayız -uyar-
Bir ateiste "sans eseri/tesaduf" kelimeleri "yakismiyor", bilesin!:ballchain:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger uyar;
şans eseri buradayız -uyar-
Bir ateiste "sans eseri/tesaduf" kelimeleri "yakismiyor", bilesin!:ballchain:
Saygilarimla;
evrensel-insan
ben bilimsel anlamda kullanıyorum :) sevgili ei....
bu kardeşler kader kısmetten anlıyorlar... öyle diyelim : kaderimiz böyleymiş :)...................