Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrim Teorisi Yetersizdir diyen 400 Bilim Adamı
theisticevolutionist
05-03-2010, 14:56
2008 Ağustos’unda evrim teorisinin yetersiz olduğunu bir ilanla deklare eden 400 bilim adamının listesi…
Alıntı sahibi: 400 Bilim Adamı
A SCIENTIFIC DISSENT FROM DARWINISMWe are skeptical of claims for the ability of random mutation and natural selection to account for the complexity of life. Careful examination of the evidence for Darwinian theory should be encouraged.
DARWİNİZMDEN BİLİMSEL AYRILIŞ BİLDİRİSİ“Hayatın karmaşıklığının açıklanması için kullanılan doğal seçilim ve rastlantısal mutasyon mekanizmalarının yeterlilikleri konusundaki iddialara şüpheyle yaklaşıyoruz. Darwinin teorisi için kanıtların dikkatli bir şekilde incelenmesi desteklenmelidir.” Geçen birkaç on yıl boyunca, kozmoloji, fizik, biyoloji , ‘’ yapay zeka araştırmaları ‘’ ve daha birçok farklı bilimsel disiplinden gelen yeni bulgular bilim insanlarını, Darwinizm’in merkez ilkesi olan doğal seçilimi ve bu ilkeyi desteklediği düşünülen kanıtları, daha büyük bir dikkatle incelemeye ve sorgulamaya itmiştir.
Bugüne değin TV programları, eğitim politikalarını belirleyen bildiriler ve bilimsel ders kitapları, Darwinin evrim teorisinin hayatın karmaşıklığını tamamıyla açıkladığını ileri sürdüler. Toplum, tüm bilinen kanıtların Darwinizm desteklediği ve aslında dünyadaki tüm bilim insanlarının da bu teoriye inandıkları hakkında ikna edildi.
Bu listedeki bilim insanları, ilk iddiaya karşı çıkmaktadırlar ve ikincisine de canlı bir tanıklıkla itiraz etmektedirler. Discovery Enstitüsü ilk listeyi 2001’ de yayınladığından beri, yüzlerce bilim insanı cesurca bildiriyi imzaladılar.
Liste giderek büyümektedir ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi, Rus, Macar, Çek Bilimler Akademisi üyesi bilim insanlarını, Yale, Princeton, Stanford, MIT, UC Berkeley, UCLA ve diğer üniversitelerden bilim insanlarını da içermektedir.
Konuyla ilgili sayfa:
http://www.dissentfromdarwin.org/about_tur.php
Bilim Adamları Listesinin En Son Güncellenmiş Halini İndirmek için:
http://www.discovery.org/scripts/viewDB/filesDB-download.php?command=download&id=660
Liste giderek büyümektedir ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi, Rus, Macar, Çek Bilimler Akademisi üyesi bilim insanlarını, Yale, Princeton, Stanford, MIT, UC Berkeley, UCLA ve diğer üniversitelerden bilim insanlarını da içermektedir.
Bu üniversitelerden bazı bilim adamları da imzalamışlar demek.. Desene tek tük çıkıyor böyle tipler :)
Biz Evrim Teorisini kabul eden bazı ulusal bilim akademilerini yazalım.. Heralde yukarıdaki 400 sayısının kulağa ne kadar komik geldiği daha iyi anlaşılır.
2006 yılına ait liste;
İMZASI OLANLAR
1.Afrika Bilimler Akademisi
2.Alman Bilim ve İnsani Bilimler Akademileri Birliği
3.Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi
4.Arjantin Pozitif, Fizik ve Doğa Bilimleri Ulusal Akademisi
5.Arnavutluk Bilimler Akademisi
6.Avustralya Bilimler Akademisi
7.Avusturya Bilimler Akademisi
8.Bangladeş Bilimler Akademisi
9.Belçika Kraliyet Bilim, Edebiyat ve Güzel Sanatlar Akademisi
10.Londra Kraliyet Topluluğu, Birleşik Krallık
11.Bosna-Hersek Bilim ve Sanat Akademisi
12.Brezilya Bilimler Akademisi
13.Bulgaristan Bilimler Akademisi
14.Çek Cumhuriyeti Bilimler Akademisi
15.Çin Bilimler Akademisi
16.Academia Sinica, Çin, Tayvan
17.Danimarka Kraliyet Bilim ve İnsani Bilimler Akademisi
18.Endonezya Bilimler Akademisi
19.Fas Krallık Akademisi
20.Ulusal Bilim ve Teknoloji Akademisi, Filipinler
21.Filistin Bilim ve Teknoloji Akademisi
22.Académie des Sciences, Fransa
23.Güney Afrika Bilimler Akademisi
24.Hırvatistan Bilimler Akademisi
25.Hindistan Ulusal Bilim Akademisi
26.Hollanda Kraliyet Sanatlar ve Bilimler Akademisi
27.İran İslam Cumhuriyeti Bilimler Akademisi
28.İrlanda Kraliyet Akademisi
29.İspanya Kraliyet Pozitif, Fizik ve Doğa Bilimleri Akademisi
30.İsrail Bilim ve İnsani Bilimler Akademisi
31.İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi
32.İsviçre Bilim Akademileri Konferansı
33.Academia National dei Lincei, İtalya
34.Japonya Bilim Konseyi
35.Kanada Kraliyet Topluluğu (RSC): Kanada Sanat ve Bilim Akademileri
36.Karayip Bilimler Akademisi
37.Kenya Ulusal Bilimler Akademisi
38.Kolombiya Pozitif, Fizik ve Doğa Bilimleri Akademisi
39.Küba Bilimler Akademisi
40.Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi
41.Letonya Bilimler Akademisi
42.Litvanya Bilimler Akademisi
43.Macar Bilimler Akademisi
44.Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi
45.Academia Mexicana de Ciencias, Meksika
46.Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Akademisi, Mısır
47.Moğolistan Bilimler Akademisi
48.Nijerya Bilimler Akademisi
49.Özbekistan Bilimler Akademisi
50.Pakistan Bilimler Akademisi
51.Academia Nacional de Ciencias del Peru
52.Polonya Bilimler Akademisi
53.Académie des Sciences et Techniques du Sénégal
54.Sırbistan Bilimler ve Sanatlar Akademisi
55.Singapur Bilimler Akademisi
56.Slovak Bilimler Akademisi
57.Slovenya Bilimler Akademisi
58.Sri Lanka Ulusal Bilimler Akademisi
59.Academia Chilena de Ciencias, Şili
60.Tacikistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi
61.Türkiye Bilimler Akademisi
62.Uganda Ulusal Bilimler Akademisi
63.Venezüella Ulusal Fizik, Matematik ve Doğal Bilimleri Akademisi
64.Yeni Zelanda Kraliyet Topluluğu Akademi Konseyi
65.Atina Akademisi, Yunanistan
66.Zimbabwe Bilimler Akademisi
67.Gelişmekte olan Dünya Bilimler Akademisi (TWAS)
68.Uluslararası Bilim Konseyi (ICSU) Yönetim Kurulu (IAP’de gözlemci kuruluş)
2008 Ağustos’unda evrim teorisinin yetersiz olduğunu bir ilanla deklare eden 400 bilim adamının listesi…
Alıntı sahibi: 400 Bilim Adamı
Peki kendileri bunu daha iyi aciklayabiliyorlarmiymis yoksa Akilli Tasarim aciklanamaz ve Yaratici'nin isine akil ermez diyerek bilinmezlikle gecistiriyorlar mi?
Peki kendileri bunu daha iyi aciklayabiliyorlarmiymis yoksa Akilli Tasarim aciklanamaz ve Yaratici'nin isine akil ermez diyerek bilinmezlikle gecistiriyorlar mi?
Bu 400 tane bilim adamının akıllı tasarım açıklanamaz ve yaratıcının işine akıl ermez demesini link olarak gösterebilir misiniz?
Saygılar
Bu 400 tane bilim adamının akıllı tasarım açıklanamaz ve yaratıcının işine akıl ermez demesini link olarak gösterebilir misiniz?
Saygılar
Bu bilim adamlarinin daha iyi bir aciklamasi oldugunu gösteren bir link verebilir misiniz? Tezleri, teorileri, kanilari, elde edebildikleri deliler ve testler?
Bu bilim adamlarinin daha iyi bir aciklamasi oldugunu gösteren bir link verebilir misiniz? Tezleri, teorileri, kanilari, elde edebildikleri deliler ve testler?
Benim sorduğum ile sizin sorduğunuz farklı sayın ALKA,
Ben önyargı örneği göstermek adına size sorumu sordum. Siz ne maksatla soruyorsunuz? Daha iyi bir açıklamaları varmı diye mi? Daha iyi bir açıklamaları varmı yokmu diye bana sormanız abes.
Daha iyi bir açıklamaları vardır, yoktur beni ilgilendirmez. Burada dikkat çekmek istediğim, "her evrime karşı olduğunu söyleyen, her evrimin yanlış olduğunu söyleyen akıllı tasarıma inanan vs. vs. mi oluyor." dur.
Umarım anlatabilmişimdir kendimi.
Saygılar
Burada dikkat çekmek istediğim, "her evrime karşı olduğunu söyleyen, her evrimin yanlış olduğunu söyleyen akıllı tasarıma inanan vs. vs. mi oluyor." dur.
Aksi kaç örneğine şahit oldunuz sayın EnvyMe?
Evrime karşı çıkanların, (dikkat ediniz evrim kuramının şu somut varsayımına veya bu somut noktasına değil, topyekun kurama karşı çıkanların) tamamına yakınının bir şekilde ''akıllı tasarım'', ''yaratılış'', ''genç dünya modeli'' vs. gibi şeyleri öne sürdüğü tecrübeyle sabittir.
saygılarımla
Aksi kaç örneğine şahit oldunuz sayın EnvyMe?
Evrime karşı çıkanların, (dikkat ediniz evrim kuramının şu somut varsayımına veya bu somut noktasına değil, topyekun kurama karşı çıkanların) tamamına yakınının bir şekilde ''akıllı tasarım'', ''yaratılış'', ''genç dünya modeli'' vs. gibi şeyleri öne sürdüğü tecrübeyle sabittir.
saygılarımla
Bu başlığın kendisi, belirtilen konunun kendisi, buradaki 400 tane bilim adamının kendisi buna örnek değil midir sevgili ulpian?
Evrim teorisinin yetersiz olduğunu söyleyen 400 tane bilim adamına ne söyleniyor?
Daha iyi bir açıklamaları varmıymış yoksa akıllı tasarım açıklanamaz mı diyorlarmış?
Ben ne sordum?
400 tane bilim adamının akıllı tasarım açıklanamaz dediğinin linkini verirmisiniz?
Yeterince açık değil mi?
Burada evrimi sonuna kadar savunan insanlardan bazıları bile yeri geldiğinde darwinin teorisinin yetersiz olduğunu, o gün ki şartlara göre öyle bir teori öne sürdüğünü söylemiyor mu? Söylüyor. O zaman bunu söyleyen ateistlere soruyor musunuz acaba, daha iyi bir açıklaman varmı yoksa akıllı tasarım açıklanamaz mı diyorsun diye?
Evrim teorisini yetersiz gören bilim adamlarına karşı gösterilmiş olan önyargıyı göstermek istedim ben sadece.
Burada ortaya çıkan aslında, hep kızdığınız, tasvip etmediğiniz sahip olunan bir dine karşı olan bağlanmanın evrime inananlar arasında da olduğudur.
Saygılarımla
sayın EnvyMe,
Burada evrimi sonuna kadar savunan insanlardan bazıları bile yeri geldiğinde darwinin teorisinin yetersiz olduğunu, o gün ki şartlara göre öyle bir teori öne sürdüğünü söylemiyor mu? Söylüyor. O zaman bunu söyleyen ateistlere soruyor musunuz acaba, daha iyi bir açıklaman varmı yoksa akıllı tasarım açıklanamaz mı diyorsun diye?
Evrim kuramı zaten Darwin'in söylediklerinden ibaret değildir. Darwin'den sonra gelen bilim nesilleri Darwin'in birçok yanılgısını düzeltmiş, eksik kalan açıklamaları geliştirmiş, yeni imkanlarla kuramı çok daha sağlam bir temele oturtmuştur. Buradaki konu, Darwin'in söyledikleri değil ki! Evrim kuramının bugünkü hali...
Evrim kuramına (kuramın bazı somut noktalarına değil, topyekun kurama) karşı çıkanların tamamına yakını ''akıllı tasarım'', ''yaratılış'' veya benzer bir modeli öne sürmekteler.
saygılarımla
Bu başlığın kendisi, belirtilen konunun kendisi, buradaki 400 tane bilim adamının kendisi buna örnek değil midir sevgili ulpian?
Evrim teorisinin yetersiz olduğunu söyleyen 400 tane bilim adamına ne söyleniyor?
Daha iyi bir açıklamaları varmıymış yoksa akıllı tasarım açıklanamaz mı diyorlarmış?
Ben ne sordum?
400 tane bilim adamının akıllı tasarım açıklanamaz dediğinin linkini verirmisiniz?
Yeterince açık değil mi?
Evrim teorisini yetersiz gören bilim adamlarına karşı gösterilmiş olan önyargıyı göstermek istedim ben sadece.
Burada ortaya çıkan aslında, hep kızdığınız, tasvip etmediğiniz sahip olunan bir dine karşı olan bağlanmanın evrime inananlar arasında da olduğudur.
Saygılarımla
Peki kendileri bunu daha iyi aciklayabiliyorlarmiymis yoksa Akilli Tasarim aciklanamaz ve Yaratici'nin isine akil ermez diyerek bilinmezlikle gecistiriyorlar mi? Arkadaşın burada söylediği şey, Akıllı Tasarımın açıklanamayacağı değil.. Tanrı'nın mahiyetini tam olarak bilemedikleri için, bir yerden sonra 'Biz bunu bilemeyiz, açıklayamayız, orasını Tanrı bilir' demeleri.. Zaten sonunda da Yaratıcının işine akıl ermez dediklerini de belirtiyor.
Burada -söylendiğine göre- 400 bilim adamının imzası var.. Hepsinin ortak bir görüşü olamayacağı açıktır.. Bu yüzden de, 'Onların bunu söylediğine dair delil getir' demek, başlı başına saçma bir istek.. Ama şöyle diyebilirz;
'Harun Yahya ve müridleri, Akıllı Tasarım iddialarını açıklarken bir yerden sonra Allah'ın ilmini bilemeyeceğimizi, bu yüzden de kısıtlı bir şekilde açıklanabilineceğini söylemektedir.. HY bu iddialarını yurt dışındaki Akıllı Tasarım iddialarına dayandırdığı ve onların ağzından konuştuğu için, bu bilimadamlarının! da bu şekilde bir inançları! olacağını öngörmemiz muhtemeldir'
Burada bir akıl yürütme var tabii ki.. Yine de bu insanların görüşlerini tam olarak bilmeden, bunu söylemek çok da doğru değil.
Teorinin yetersiz olması, 'Bir teoriye yetersiz olduğu için karşı çıkılması gerektiği anlamına gelmez' .. Akademi dünyasında bir teori söyleyin ki, o teori yetersiz olmasın?? .. Kuantum, Görelilik, Levha Tektoniği, Hücre?? .. Hiçbir teori mutlak doğruya ulaştığını, değişmeyeceğini iddia etmez.. Çünkü hepsi yetersizdir, hepsinin geliştirilmeye ihtiyacı vardır.. Burada teori yetersiz olduğu için değil, teoriye inançları dolayısıyla veya başka bir sebepten benimsememe durumu vardır.. (Her ne kadar başlıkta bu şekilde belirtilmiş olsa da)
Ayrıca şu anda kabul gören teori, Darwin'in ilk zamanlar ortaya attığı teori değildir.. Onun iddialarının bir kısmı çoktan yanlışlanmıştır ve geliştirilmiştir.. Bugün kabul edilen görüş yeni-sentezdir.. Sanırım tam olarak Neo-Darwinizm diyorlar.
evrensel-insan
05-03-2010, 21:42
Saygideger arkadaslar;
Careful examination of the evidence for Darwinian theory should be encouraged.-alinti-
Darwin icerikli teorinin bulgularinin dikkatli incelenmesi/arastirilmasi desteklenilmeli/tesvik edilmelidir.-tercume-
Bu cumle, tamda inancsallik icermeyen ve epistemolojik yanasimi gozler onune seren bilimsel bir aciklamadir.
Bundan baska bir aciklama bekleyenler veya bu aciklamayi "yeterli" bulmayanlar, hala bilimselligin bilincine varmamis olanlar, bilimsellige epistemoloji ustu spekulatif teori katmak isteyenler ve bu katmak istedikleri teoriye de kendini inandiranlardir.
Bu aciklama da bilimsel tartisacak bir yer yoktur. Ama; isteyen inancsal fikir yurutebilir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygideger arkadaslar;
Careful examination of the evidence for Darwinian theory should be encouraged.-alinti-
Darwin icerikli teorinin bulgularinin dikkatli incelenmesi/arastirilmasi desteklenilmeli/tesvik edilmelidir.-tercume-
Bu cumle, tamda inancsallik icermeyen ve epistemolojik yanasimi gozler onune seren bilimsel bir aciklamadir.
Bundan baska bir aciklama bekleyenler veya bu aciklamayi "yeterli" bulmayanlar, hala bilimselligin bilincine varmamis olanlar, bilimsellige epistemoloji ustu spekulatif teori katmak isteyenler ve bu katmak istedikleri teoriye de kendini inandiranlardir.
Bu aciklama da bilimsel tartisacak bir yer yoktur. Ama; isteyen inancsal fikir yurutebilir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Teşekkür ediyorum sayın evrensel-insan.
Bende tam bunu dile getirmek istemiştim aslında. Bu 400 tane bilim adamı evrimi hiçe sayıp, akıllı tasarımımı öne sürmüş, desteklemiş? Varsa böyle bir iddiaları buyrun getirin koyun, böyle bir yetersizlikle ortaya çıkan bilim adamları söylemekten mi çekinecek? Hayır...
Bu yüzden, önyargılı yaklaşımla, evrimin yetersiz olduğu söylendiğinde bile hemen o zaman doğrusu akıllı tasarım mı gibi ithamlar çıkartılıyor ortaya. O zaman sormak lazım tabiki, hani evrim ile inançların bir ilgisi bağı yoktu. Karışmazdı diye...
Son kez özetleyip konudan çekiliyorum.
Sevgili ulpian nasıl şunu söylüyorsa,
Evrim kuramı zaten Darwin'in söylediklerinden ibaret değildir. Darwin'den sonra gelen bilim nesilleri Darwin'in birçok yanılgısını düzeltmiş, eksik kalan açıklamaları geliştirmiş, yeni imkanlarla kuramı çok daha sağlam bir temele oturtmuştur. Buradaki konu, Darwin'in söyledikleri değil ki! Evrim kuramının bugünkü hali...
400 bilim adamının söylediğide böyledir veya böyle düşünülmelidir. Nasıl ki bilim Darwin'den bu yana gelişmiş ve Darwin'in yanlışlarını düzeltmiş, bugünden sonrada gelişir ve bugünki halinin yanlışlarını ileride düzeltir. Ben bu 400 bilim adamının yetersiz demelerinden bunu anlıyorum. Bu yüzden konunun akıllı tasarım ile alakası zaten yok ve olmadığı içinde bu kişilere daha iyi bir açıklamalarımı varmış yoksa akıllı tasarım açıklanamazmı demek yanlıştır.
Saygılarımla
Ben bu 400 bilim adamının yetersiz demelerinden bunu anlıyorum.
Maalesef ben bunu anlamıyorum.. Eğer bu tür bir imza kampanyası, diğer teoriler ile ilgili de toplansaydı bu şekilde anlayabilirdim.. Ama burada farklı bir niyet vardır diye düşünüyorum.. Bu konuyu araştıracak kadar ingilizcem yeterli olmadığı için de, aksi kanıtlanana kadar bu şekilde düşünürüm sanırım.
Aslında bu imza kampanyasını ilk defa burada duymadım.. Habertürkte HY'nin müridlerinden Oktay Babuna bu konudan bahsetmişti.. Ve bilim adamlarının teoriye karşılık olarak böyle bir şeye başvurduklarını anlatmıştı.
Tabii ki eğer aksi doğruysa, bu insanların bilimin önünde durmadığını bilmek en çok Ateistleri sevindirir diye düşünüyorum.
söylediklerinizden ziyade konunun özünü anlamıyormuş gibi yapışınız insanı üzüyor sevgili EnvyMe,
zaten eleştirel bilim felsefesine göre, ''doğru/doğrulanmış kuram'' diye birşey yoktur. İlkesel olarak yanlışlanabilir olan (olması gereken) kuramların rekabeti söz konusudur her alanda. Ve önemli olan bir kuramın, kendi alanındaki olguları, o alanda geçerli olan doğa yasalarına uygun olarak -(her zaman için) şimdilik- en iyi açıklayabilen kuram olmasıdır.
Bu açıdan bakınca, evrim kuramının, atom teorisi veya gravitasyon kuramı ile bir farkı yok. Elbette evrim kuramı, şu anki haliyle HERŞEYİ açıklayamamaktadır ve bu anlamda ''yetersiz'' denilebilir. Bunun aksini iddia eden hiç, ama hiç kimse zaten yok ki! Evrimin mekanizmaları zaman geçtikçe daha iyi anlaşılmakta, yeni bulgular gündeme gelmekte ve bazı varsayımlar düzeltilmekte.
Ve bu açıdan evrim kuramının diğer bilimsel kuramlardan bir farkı yok. Ama -anlamıyormuş gibi yaptığınız nokta şurası- başlıca dini inançlardan dolayı olmak üzere sadece evrim kuramı dört taraftan saldırılara ve itibarsızlaştırma eylemlerine maruz kalmakta...
Evrim kuramının bugün kendi alanında HERŞEYİ şüphe götürmez şekilde açıkladığını iddia eden hiç kimse yok, olmadı da... Ama evrimin kendisinden şüphe etmek ancak ahmaklık olarak adlandırılabilir... Ve bu başlığın konusunu teşkil eden imza kampanyasının yaratılışçılarca gündeme bu şekilde sokulmasındaki asıl niyet bu...
saygılarımla
güneşinzaptıyakın
05-03-2010, 22:52
Konu tartışılırken bir husus göz ardı ediliyor malesef, bu 400 ''bilim adamı'nın'' bilimsel titrlerini nereden ve nasıl aldıkları! Evet bir çok bilim adamı titrine sahip kişi aslında sadece hristiyan tarikatlarının vakıf üniversitelerinde eğitim görmekte ve bu yönde mezun olmaktadır, içlerinden bir kısmı ise (büyük çoğunluğu) teolojik yönlü bir eğitimle bilim adamı titrini almıştır, yani bu 400 ''bilim adamı'nın'' çok az kısmı bildiğimiz anlamda bir bilim adamı titrine ve vasfına sahiptir, bu noktada bir yanıltma ve yanılsama vardır, özetle bilimsel titri teolog olan bir bilim adamının reddiyesi söz konusudur bu 400 kişi arasından.
Örnek: Dilimizde yanlış kullanılan ''Doktor'' titri gibi, gerçek anlamda sağıltmaya yönelik doktora tabip deriz, ama bir çok bilim dalında doktora yapan ve doktor titrini kullanan kişi vardır.
milomanara
06-03-2010, 01:38
Muhterem theisticevolutionist,
Daha ne kadar yaratılışçı tellallığı yapacaksın? Cehalette bir yere kadar, bu kaçıncı saçmalık?
Biraz araştırsaydın, bu yazdığının yine bir yaratılışçı düzmecesi olduğunu, ne bu bilim adamlarının hepsinin evrimi reddettiğini ne de evrimi reddeden bir bilimadamı tabanı olduğunu söylemezdin[1 (http://ncse.com/creationism/general/doubting-darwinism-creative-license)].
Yazıyı çevirmiyorum, sonuçta iyi niyetle sorulmuş bir soru değil ve enkaz beyne nafile gübre.
Fatihcrs
06-03-2010, 01:44
ben şunu derim bugün Richard Dawkins veya bir başka evrimci yanıldığını anlayıp müslüman olsa siz yine birşeyler uydurursunuz onları aranızdan dışlarsınız o adamlar acaba neden böyle yaptılar diye düşünmessiniz...
bu yazdığımda kesin bir gerçektir...
Biraz araştırsaydın, bu yazdığının yine bir yaratılışçı düzmecesi olduğunu, ne bu bilim adamlarının hepsinin evrimi reddettiğini ne de evrimi reddeden bir bilimadamı tabanı olduğunu söylemezdin[1 (http://ncse.com/creationism/general/doubting-darwinism-creative-license)].
Yazıyı çevirmiyorum, sonuçta iyi niyetle sorulmuş bir soru değil ve enkaz beyne nafile gübre.
Yine de yazı hakkında biraz bilgi versen iyi olur milomanara.. Ben de konuyu ilk okuduğumda, yine bir akıllı tasarım hareketi olduğunu düşünmüştüm.. Ama buna itiraz eden diğer arkadaşlar, sanırım haklılar..
Çoğumuz ingilizce bilmediğimiz veya çok az bildiğimiz için bu tür yönlendirmelere araştıramadan kanıyoruz.. Bu yüzden forumdaki üyelerin, konu hakkında bilgi sahibi olan insanların yönlendirmelerine her zaman ihtiyacı olacaktır.
müşkülpesent
06-03-2010, 01:50
ben şunu derim bugün Richard Dawkins veya bir başka evrimci yanıldığını anlayıp müslüman olsa siz yine birşeyler uydurursunuz onları aranızdan dışlarsınız o adamlar acaba neden böyle yaptılar diye düşünmessiniz...
bu yazdığımda kesin bir gerçektir...
Şu düşünce metodunuzu terketmeniz lazım acil.. Ne evrimin karşıtı müslümanlık ne de müslümanlığın karşıtı evrim. Biri olmayınca diğeri olacak diye bir şey yok.
Bu kadar sığ bakmayın artık bu olaya. Biraz okuyun, araştırın; karşı çıktığınız şeyin ne olduğunu bilin en azından. Ben dinleri ve dahil tüm inançları reddereken neyi reddettiğimi biliyordum, sizse hiç bir fikriniz olmayan bir konuda ahkam kesiyorsunuz sadece.
Fatihcrs
06-03-2010, 02:05
arkadaşım bu benim düşünce metodum değil bu gerçektir...
Niye diye sorarsan örneğini yaşadım zaten yine bir gün bir ateist arkadaş ile tartışıyoruz...
dedimki Richard Dawkins bile bizi uzaylılar yarattı diyor...
o da ne dese iyi dediği söz aynen şu "sadece bir tek Richard dawkinsmi evrimci" !!!
yani hemen dışlıyor
Niye diye sorarsan örneğini yaşadım zaten yine bir gün bir ateist arkadaş ile tartışıyoruz...
dedimki Richard Dawkins bile bizi uzaylılar yarattı diyor...
o da ne dese iyi dediği söz aynen şu "sadece bir tek Richard dawkinsmi evrimci" !!!
yani hemen dışlıyor
Sen saçmalamışsın.. O da bu konuda bilgi sahibi olmadığı için, başka evrimcilerin de var olduğunu söylemiş..
Yani bir evrimcinin veya ateistin, bir dine geçmesi, onun fikirlerinin değerli olduğunu düşünen insanların da fikirlerinde bir değişiklik yaratacağı anlamına gelmez..
Senin benimsediğin bir islam düşünürü inançsız olduğunu açıklarsa, sen de otomatikman inançsız mı olursun?
Fatihcrs
06-03-2010, 02:57
burada düşünür ve araştırma yapan kişinin bilgisi çok önemli
Richard Dawkins de en popüler evrimcilerden bir tanesi bildiğim kadarıyla oxford da prof. bir o kadar kitap yazarı yani evrim teorisine inanların ağızına baktığı şahıslardan bir tanesi...
burada düşünür ve araştırma yapan kişinin bilgisi çok önemli
Richard Dawkins de en popüler evrimcilerden bir tanesi bildiğim kadarıyla oxford da prof. bir o kadar kitap yazarı yani evrim teorisine inanların ağızına baktığı şahıslardan bir tanesi...
Eeee?? .. Ben ne anlatıyorum, sen ne diyorsun.
Fatihcrs
06-03-2010, 03:01
yani diyorum ki
o insan bugün deseki arkadaşlar ben yanılmışım evrim teorisi bir saçmalıkmış
sen ne yaparsın onu dışlarsın hemen değilmi ona bilgisiz aldanmış gözüyle bakarsın
demek istediğim bu...
sen ne yaparsın onu dışlarsın hemen değilmi ona bilgisiz aldanmış gözüyle bakarsın
demek istediğim bu...
Benim göbek bağım Dawkins'le mi kesilmiş.. Bana ne, daha sonra neye inanırsa inansın..
Akademi dünyasında türlerin kökenini açıklayan ve yaygın olarak kabul edilen görüş hangisi ise, ona inanırım.. Çünkü 'güvenilir bilgiye' ulaşmanın yolu, sadece ve sadece bilimsel bilgidir.
Ha yaygın olarak kabul edilen görüş değişir, çok farklı bir hal alırsa.. Bu sefer de bu teoriyi kabul etmemiz gerekir.
Bilimsel teoriler değişmez dogmalardan oluşmazlar.. Bu yüzden diğer insanları ve düşüncelerini, kendinle ve dogmalarınla karıştırmasan iyi edersin.
evrensel-insan
06-03-2010, 03:41
Saygideger fatihcrs;
Hayatta herkes, kendi dusunce ve davranisindan sorumludur Bu baskasini ve ayni gorusu paylasani baglamz.
Hani bir atasozu vardir, "her koyun kendi bacagindan asilir" diye; iste aynen oyle.
Bu temelde, evrimci bakis acisi da canli organizmalara bir bakis acisidir. Bu bakis acisini da; dogru, inancsal, bilimsel, epistemolojik, epistemoloji ustu, spekulatif v.s. uygulamak isteyenler de uygularla. Hic bir kimse ne hicbir kimseyi baglar, ne de tum evrimsel bakis acilari aynidir.
Ama temel bellidir. Evrimci bakis acisi, canli organizmalarin bir butun olarak, kendi bunyesinde v zincirin halkalari temelinde degisip, donustugunu ve baskalasip, olustugunu soyler. Bunu da rastgele ve dogal sifatlariyla aciklar.
Bundan tatmin olmayanlar, bu izahi beyenmeyenler v.s. kendi ideolojik inancsallariyla teori de yaratirlar, yanlis da yaparlar, yaratici tasarimi da one surerler.
Kim ne yapiyor ne dusunuyorsa, onu baglar.
Isin ilginci yaratici bakis acisi tek iken; episemolojik bakis acisi, evrimsel, madde/nesnesel, devrimsel v.s. olarak soyut/somut farkiyla degisim gosterir.
"Skeptical", yani supheci yanasim da; teorilerin yanlislanabilir olmasindan kaynaklanir. Eger bilimsel yanasim; epistemolojik, yanlislanabilirli yanasmazsa; zaten o zaman da inancsallara girer.
Buradaki sahislarda cok aciktirki; epistemolojik gercekligi hatirlatmaktadirlar. Aksi, bilimselligi; inancsallikla "bulandirmaktir.
Konu teori degil; evrimsel bir bakis acisinin yanasimidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
yani diyorum ki
demek istediğim bu...
Arkadaş bunlar teori oldundan her yöne çevrilebilir.
Bugün buldukları bir kemiği döne döne kafaımza vururlar.
Sonra okemiğin gergedanın boynuzu olduğu bilimsel olarak açıklanınca
bukezde yeni bir kemik peşine düşülür.
Yani anlayacağımız zemin hayli oynak.
Benim göbek bağım Dawkins'le mi kesilmiş.. Bana ne, daha sonra neye inanırsa inansın..
Akademi dünyasında türlerin kökenini açıklayan ve yaygın olarak kabul edilen görüş hangisi ise, ona inanırım.. Çünkü 'güvenilir bilgiye' ulaşmanın yolu, sadece ve sadece bilimsel bilgidir.
Ha yaygın olarak kabul edilen görüş değişir, çok farklı bir hal alırsa.. Bu sefer de bu teoriyi kabul etmemiz gerekir.
Bilimsel teoriler değişmez dogmalardan oluşmazlar.. Bu yüzden diğer insanları ve düşüncelerini, kendinle ve dogmalarınla karıştırmasan iyi edersin.
Ha anladım akran denetimi diyorsunuz. Evrimci ağbiler onaylıyorsa problem yok.
Onay yoksa kabulde yok.
milomanara
06-03-2010, 12:12
Yine de yazı hakkında biraz bilgi versen iyi olur milomanara.. Ben de konuyu ilk okuduğumda, yine bir akıllı tasarım hareketi olduğunu düşünmüştüm.. Ama buna itiraz eden diğer arkadaşlar, sanırım haklılar..
Çoğumuz ingilizce bilmediğimiz veya çok az bildiğimiz için bu tür yönlendirmelere araştıramadan kanıyoruz.. Bu yüzden forumdaki üyelerin, konu hakkında bilgi sahibi olan insanların yönlendirmelerine her zaman ihtiyacı olacaktır.
Sevgili Sangre,
Hikaye 2001 Kasım ayında Discovery Institute denen yaratılışçı tekkesinin PBS televizyonunda yayınlanan Evolution(evrim) adlı belgeselde "all known scientific evidence supports [Darwinian] evolution" as does "virtually every reputable scientist in the world." yani "bilinen tüm bilimsel kanıtlar [Darwinci] evrimi destekler" "Dünyadaki her saygın bilimadamının desteklediği gibi" şeklinde bir ifade geçmesinden sonra, (DI) hayır işte bu bilimadamları ilk iddiayı reddediyorlar ve ikincinin doğru olmadığına dair yaşayan kanıt oluşturuyorlar diyor.
Aşağıdaki ifadenin yine dansöz yaratılışçılarca ne kadar edebi kaleme alındığına dikkat edin. Buradaki hile Darwinci Evrim ve Evrim ayrımıdır. Yazının sahibi NCSE bu insanların gerçeten evrimi reddedip etmediğini araştırıyor.
We are skeptical of claims for the ability of random mutation and natural selection to account for the complexity of life. Careful examination of the evidence for Darwinian theory should be encouraged.
“Hayatın karmaşıklığının açıklanması için kullanılan doğal seçilim ve rastlantısal mutasyon mekanizmalarının yeterlilikleri konusundaki iddialara şüpheyle yaklaşıyoruz. Darwinin teorisi için kanıtların dikkatli bir şekilde incelenmesi desteklenmelidir.”
Makalenin yazarı DI(Dicovery Ins.)'den Mark Edwards'a PBS'den yaptığı alıntının kaynağını göstermesi için yazmış fakat Mark birinci elden bilmediğini araştıracağını söylemiş ve elbette cevap yok.
Yani burada yaratılmaya çalışılan karışıklık bilimadamları arasında evrimin nasıl olduğuna yönelik ihtilafların evrimin olmadığına yönelikmiş gibi gösterilmesi.
Bildiri, dikkat edilirse, evrimin nasıl olduğu üzerinedir. Bu insanlar canlıların ortak atadan evrimleştiklerini değil, doğal seleksiyonun bu değişikliği yapmada yetersiz bir güç oluşturacağını iddia ediyorlar.
Bildiriyi imzalayan 103 kişinin(2002'de) yarısından fazlası biyokimyacı olmak üzere 41 tanesi biyolog, diğerleri mühendislik, kimya, matematik, felsefe!, vs.. bölümlere ait. Ve bunların hiç biri konuyla ilgili bilimsel yayın yapmış değil.
NCSE imzacılardan bazılarını arayarak "ortak ata kanıtı, yani farklı türlerin geçmişte ortak bir atası vardı" ifadesini kabul edip etmediklerini ve "insan ve şempanze ortak atayı paylaşır" ifadesince ikna olup olmadıklarını sorar.
Elbette listede adı geçen David A Dewitt gibi DI'nin yaratılış araştırmalarında çalışan kişiler her iki ifadeyi de olumsuz yanıtlar fakat bazıları ilginç cevaplar verir; bir tanesi bu ifadeyle problemi olmadığını, ayrılışın hayatın başlangıcıyla ilgili olduğunu söyler(ki artık çocuklar bile evrimin hayatın başlangıcıyla ilgilenmediğini biliyor)
Bir diğeri tür tanımının çok sorunlu olduğunu bazı(belkide çoğu) modern türün en az bir yakın ortak atayı paylaştığını kesinlikle kabul ettiğini, insan ve şempanzenin akrabalığına ilişkin genetik kanıtın morfoloji için çok yeterli olduğunu söyler. Bir başka imzacı, "ben yaratılışçı değilim, ortak atadan şüphem yok" der.
Sonuç olarak, imzacılar doğal seleksiyonun evrimdeki rolü ile ilgili farklı farklı görüşler ifade etmekteler. Liste laf cambazlığından başka bir şey değil. DI'nin bu reklamından, her geçen gün daha fazla bilimadamının evrimi reddettiği anlamı çıkarılabilir mi? Çok zor; ironik olarak eğer evrimi kabul edenler listesi yayınlansa bu liste onbinlerce isim içerirdi.
Bu gibi reklamlarla insanların tüm bu bilimadamlarının evrimi reddettiği ya da evrimi reddeden bir bilimadamı tabanı olduğu yönünde kafasının karıştırılması üzücüdür. Her ikiside doğru değil.
Bire bir çeviri değildir. Yazıyla ilgili fikir vereceğini umuyorum.