PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bedelli Askerlik Tartışması ve Anketi

Yergin
24-04-2010, 22:23
Son günlerde televizyon ve basında yoğun haberleri çıktı. Başbakan'a bir televizyon programında soruldu ve Başbakan, Genelkurmay Başkanı ile konuyu görüşeceğini söyledi, hatta umut verici olarak, şartlar uygunsa olabilir şeklinde demeç verdi.

23 Nisan Cuma günü beklenen görüşme yapıldı ve "uygun şartlar oluşmadı" şeklinde bir açıklama yapıldı. "Haklı gerekçeleri var" şeklinde yapılan diğer bir açıklama ile de bu gerekçelerin arasında "terör" gösterildi.

Burada bu konuyu anketli olarak tartışmak istedim.

Not: Eğer konu yanlış yere açmış isem, uygun yere taşınmasını rica ederim.

Saygılar

ozgur_beyin
24-04-2010, 23:34
yanlış butona bastım. oyum olumsuz. tercihim'' çıkmamamlı ''moderatör arkadaş lütfen düzeltsin

ALKA
25-04-2010, 05:36
Bedelli askerlik cikmalidir secenegini sectim. Yalniz bir sartla. Parasi olanlar ve zenginler askerlikten muaf tutulmak icin ancak bedelli askerlik ödeyerek yirtilabilmeliler.Bu para da bana kalsa sadece sosyal alanlar icin harcanmali, silahlanma icin degil.

Peki ya parasi olmayanlar ve fakir alieleler? Onlarin cani yok mu? Var! ve Olmali! Bu yüzden gelir düzeyi düsük olan kisiler icin de sadece gönüllü askerlik de olmalidir yani isteyen gitmeli istemeyen gitmemedir. Ama gitmek isteyen yoksullar icin de askerlikte en az asgari ücret kadar bir bedel aylik olarak erlere ödenmelidir. Asgari bir ücretle calisip ailemi desteklemek varken neden 18 ay parasiz askerlik yapmaliyim? Devlet bana ve aileme zararimi karsilamali degil mi?

prozac
25-04-2010, 14:53
Askerlik benden maddi manevi anlamda çok şey götürmüş olsada bedelli olanına karşıyım..

Bunun yerine yapılanmaya gidilip askerlik süresi kısaltılabilir..

Yergin
25-04-2010, 22:05
Öncelikle, bedelli askerlik isteyenlerin, bunun sürekli olmasını değil kendileri için bir çözüm adına istediklerini belirtmek istiyorum.

İkincisi ise, olumsuz bakan, karşı olanların yorumlarını okumak isterim.

2009 Nisan ayında Sayın Başbuğ ne demiş ise, bugün de aynı şey söyleniyor ama ortada yapılan birşey yok.

KızıL
26-04-2010, 02:26
askerlik gönüllü olmalıdır isteyen yapmalı her türk asker doğar diye atılan nutuk gerçekse sorun olmayacak herkes gitmek isteyecektir!
askeriye ye ayrılan o muazzam ödeneğin gereksiz olduğunu ve bunun kısıtlandırılması için hazırda tutulan asker sayısınında düşürülmesinden yanayım..
insanları uzun süre hem üretim sürecinden hem aileleri ve çevrelerinden uzak tutmak mantıklı birşey değildir!
Ancak bir savaş halinde herkes askere alınmalı onun dışında bu işi halk milisleride gayet iyi yapabilirler..
bedelliye karşıyım elbette memleketin zenginleri zaten askerliklerini paşalar gibi yapmakta rte nin oğlu yapmazken fakirin oğlu ölmekte ve rte askerlik yan gelip yatma yeri değil diyebilmekteyse
bir sorun vardır bu uçurumu daha fazla derinleştirmemek lazım..

kim
26-04-2010, 02:31
İstiyoruz desek olaya parasal yönden bakıyor olcaz.
İstemiyoruz desek gene parasal yönden bakıyoruz olacağız.
çünkü parası olana cephe gibin görünecek.
Galibam eniyi çözüm
Prozacın dediği gibi asker fazlası varsa
süre herkese kısaltılsın. Daha çok uzman kadrosu.
Daha çok muvazaf asker. Ama herkeste 3-5 ay
akerlik yapsın.:pop2:
Bizim oralarda hayla askerlini
yapmayanı adamdan saymıyorlar. Kızda vermiyorlar :biggrin1:

AhbAp
26-04-2010, 02:43
Haberlerden izleyebildiğim kadarıyla, kısa dönem askerlik uzayacak, uzun dönem askerlik kısalacak, 12 ayda ortada buluşulacak. Ordu, tam anlamıyla profesyonelleşmek istemiyor. Uzman kadrolarını arttırmak istiyor ama gerektiğinde cepheye sürebileceği "kanı fokurdayan" gençleri muhafaza etmek istiyor.

Mevcut durumda da cephede ölenlerin bedelli-bedelsiz olmalarıyla bir ilgisi yok. Bedelsizlerin torpillileri zaten cepheye gitmiyor. Son yıllarda yaralanan-ölen bir milletvekili, bakan, başbakan, patron, genel müdür vs. oğlu duydunuz mu?

Savaş, kandırılan ve yalan pompalanan kişiler arasında yapılır.

System Of A Down'ın bir şarkısından şu kısım aklıma geliyor:

"Why don't presidents fight the war?
Why do they always send the poor?"

Meali: Neden başkanlar savaşı kendileri yapmaz? Neden hep fakirleri gönderirler?

Tv bültenlerinde bir raiting malzemesi olan şehit evi görüntüleri, zaten bunu ortaya koyar. Bedellisi bedelsizi farketmez.

Zorunlu askerlik, bir insanlık suçudur!

Yergin
26-04-2010, 09:22
12 ay ortada buluşulacak ifadesi şu an için bana oyalama taktiği gibi geliyor.

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2010/04/26/cok_parcali_askerlik_basitlesecek

Genelkurmay Başkanlığı'nın farklı seçenekler üzerinde çalıştığını vurgulayan Gönül, "Henüz tasarı veya taslak haline gelmiş, bakanlığıma sunulmuş bir çalışma yok" dedi.

Bir önceki mesajımda dediğim gibi 2009 Nisan ayında Sayın Başbuğ aynı benzer açıklamaları yapmıştı. İnsanlarda askerlik uzayacak diyerek birde krizin etkisi ile askere başvurmuştu.

Benim sormak ve önermek istediğim 2 şey var.

1. si, bedelli askerliğin çıkabilmesi için, askeriyenin mevcut talebinden daha fazla askerin başvurması sebebi ile çıkabileceğine ait bir kanun var. Bu kanun bu zamana kadar hiç uygulanabilmiş mi? Bildiğim kadarı ile bu zamana kadar 3 kez bedelli askerlik çıkmış. İlk 2 sini bilmiyorum ama son 1999 da çıkan depremden dolayı idi.

2. si, üniversite mezunu birisinin kısa dönem 5 ay er olarak, yada uzun dönem 12 ay yedeksubay olarak askerlik yapma seçeneğini, üniversite sınavında herhangi bir fakülteyi kazanan olarak değiştirilse nasıl olur?

Saygılar

basitrasin
26-04-2010, 17:22
Herkese Selam.
Ben askerliğimi yaptığım için, bedelli askerlik konusunda fikir belirtmeyeceğim. Ama askerlik sistemi konusunda bir fikrim var.
Bence İsviçre'deki sistem ve küçük bir profesyonel ordu bileşimi bir askerlik sistemimiz olabilir.
İsviçre'deki gibi 20-40 yaş arası her erkeğe kısa bir temel eğitim sonrası evinde muhafaza edeceği silah verilerek bölgesel milis kuvvetlerine bağlanır. Ayrıca tank, top, uçak, gemi gibi araçların kullanılması için profesyonel askerler olur.
Şeklinde bir fikrim var.
Saygılarımla.

vartor
27-04-2010, 17:01
Askerlik egitimini de din gibi, bir baska beyin yikama sistemi olarak goruyorum. Her ikisi de halkin gonullu olarak parasini akittigi, dunyanin her tarafinda basari kazanmis bir kazanc sirketi olarak goruyorum.
Parali veya parasiz, askerlik kurumunun karsisindayim. Sulh icin var olmasi sart diyenlere, Harpci degil sulhcu bir ordunun, kendi amacina ters dusecegini hatirlatmak isterim.; sulh olursa orduya gerek kalmayacagindan, bu meslekten kral gibi gecinen ve uniformasiyla caka satan bastakilerin rahat hayatina darbe vurulmus olur ki, tarihte askerin menfaatine aykiri dusen her hareket, tepesine vurularak gecistirildigi, agzini acanin basina olmadik belalar sarildigi sikca gorulmustur. Kruscev, J.F.Kennedy, ve hatta Adnan Menderes'in basina gelenlerin esas nedeninin askeri azaltmak, gucunu kirmak istemeleri oldugu kanaatindeyim. Her ucu de o donemde askerin menfaatlerine dil uzatmislardi.
Milyonlarca yetiskin ve colk cocugun olumu ve ailelerinin yok edildigi Irak harbinda, askerin yurdu korumak icin nerelere uzanabildigini hepimiz gormedik mi? bu silah var oldukca, dunyada sulhun var olacagindan ben supheliyim.

KızıL
27-04-2010, 21:45
sevgili ahbap güzel bir noktaya değinmişsin benimde aklıma hep o satırlar gelir di :)

uyar
27-04-2010, 22:23
Askerlik egitimini de din gibi, bir baska beyin yikama sistemi olarak goruyorum. Her ikisi de halkin gonullu olarak parasini akittigi, dunyanin her tarafinda basari kazanmis bir kazanc sirketi olarak goruyorum.
Parali veya parasiz, askerlik kurumunun karsisindayim.

Katılıyorum dostum...

pratikte nasıl olur tartışalım ama teorikte askerlik kurumu insana yarar bir yana tamamen zarar getiriyor kanaatindeyim

evrensel-insan
27-04-2010, 22:36
Saygideger arkadaslar;

Zorunlu askerlik, milli duygu, deger ve tabulari arac olarak kullanarak, duygu somurusu yaparak kisileri ve toplumu politik cikar amacli kullanimdir. Yasamin onune gecen, her soyut tabu gibi, soyutla somutlastirilan ve sistemlesen askerlikte insan ve insanlikdisi bir kurumdur. Sadece emperyalist zihniyetin, savas ekonomisini besler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Khan
28-04-2010, 15:47
Bedelli askerlik gelirse ben parayı basıp askerliğin büyük bir kısmından yırtabilirim. Bu benim şahsi menfaatim, ancak toplum çıkarı açısından doğru bulmuyorum. Bu yüzden bedelli askerlik yanlış bir karar olacaktır.

Ancak askerliğin 20 yaşına gelindiğinde ''zorunlu'' olmasınada karşıyım. Askerliğin sadece meslek olarak yapılmasından yanayım. Her Türk asker doğmaz! Herkes askerliği beceremez, boş yere yer kaplar, rencide olur. Türkiye'de askerliğin sadece meslek olması gerekmektedir. Askerlik ne rütbede olursa olunsun, her baba yiğidin harcı değildir.

ferzan
05-05-2010, 15:32
Bende bedelli askerliğe karşıyım. Eğer bir şey yapılmak isteniyorsa askerlik süresi kısaltılmalıdır. "Bedelli askerlik olmamalı" nın gerekçesi de terör olmamalıdır. O yaşa kadar eline silah bile almamış gençlerin ,gerilla tekniği ile yetişmiş militanlarla başetmesi zaten mümkün değildir. Bunun için profesyonel birimlerin olması gerekir.