Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinlerden arındırılmış bir toplumun kurulması yolunda...
prometheus4517
27-05-2010, 03:45
Nasıl olur nasıl yapılır. Böyle bir tartışma başlatma gereği duydum. Yıllardır benim düşündüğüm ve birçoğumuzunda düşündüğüne emin olduğum bir konu.
Burdaki tartışmanın dinlerin topluma zararlı olup olmadığı konusunda kısılmasını istemiyorum. Bu konuda şüphe yok zaten. herşey ortada. Buradaki tartışmanın bunun nasıl başarılabileceği ekseninde olmasını istiyorum.
Benim düşüncem, bu yolda çıkabilecek engeller hesaplandıktan sonra yapılamayacak birşey değil. Tek ihtiyaç, bu yola baş koymuş bir hükümet oluşturabilmek. Ki zannedersem en büyük engel de bu.
Farz edelim ki böyle bir hükümetimiz var. Herbirimiz kabine üyesiyiz. Bu konuda oldukça hassasız. Halkımızın dinlerin boyunduruğundan kurtulabilmesi için canımızı vermeye hazırız.
Nasıl bir planımız, yol haritamız olmalı, nelere dikkat etmeliyiz, hangi engellere nasıl yaklaşmalıyız, hassasiyetlerimiz ne olmalı, önümüze çıkabilecek engelleri nasıl aşabiliriz.
Bunları tartışalım.
evrensel-insan
27-05-2010, 03:53
Saygideger prometheus4517;
Laiklik ve sekulerlik layikiyle, hukukta, demokraside ve sosyal hayatta hak ve ozgurlukler olarak yasama gecerse, sorun kalmaz, herhalde.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
27-05-2010, 13:56
Ben o tür birşeyi kastetmiyorum sn. evrensel. Dini her türlü kalıntının, düşüncenin, mirasın, kurumun, kuruluşun, önyargının, herşeyin toplumdan silinmesini kastediyorum. tabiki çok uzun soluklu birşey olabilir ancak ama, sonuçta mümkün olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlardan da isteğim bu konuda bir beyin fırtınası yapmak burada.
Ben o tür birşeyi kastetmiyorum sn. evrensel. Dini her türlü kalıntının, düşüncenin, mirasın, kurumun, kuruluşun, önyargının, herşeyin toplumdan silinmesini kastediyorum. tabiki çok uzun soluklu birşey olabilir ancak ama, sonuçta mümkün olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlardan da isteğim bu konuda bir beyin fırtınası yapmak burada.
Merak etmeyin Allah zamanı geldiğinde bu isteğinizide yerine getirecek.
Ama sizin beyin fırtınalarınız ile bu gerçekleşmeyecek, çünkü buna gücünüz yetmez.
prometheus4517
27-05-2010, 19:49
Merak etmeyin Allah zamanı geldiğinde bu isteğinizide yerine getirecek.
Ama sizin beyin fırtınalarınız ile bu gerçekleşmeyecek, çünkü buna gücünüz yetmez.
işte bu başlıkta bu tür tartışmalara girmeyeceğiz dostum. güç meselesi değil. böyle bir şey nasıl yapılır nasıl yapılmaz onu tartışacağız. dünya üzerinde insanların yaptığı herşey düşünceyle başlamıştır ve düşünceler gerçekleştirilmiştir. sizin şu an inandığınız şeyler de zamanında bu tür projelerden çıkmış şeylerdir. zamanında oturup bu toplumu nasıl yola koyarım diye düşünmeseydi muhammet şu an allahınız olmazdı belkide. o yüzden bunları geçelim eğer bu tür birşeyin olması yolunda bir bilgin varsa onu paylaş, bir çekincen varsa olmaması gerektiğini söylüyorsan, saygılı bir üslupla onu yaz. kahve muhabettine çevirmeden.
Sevgili prometheus,gelismis toplumlarda dinlerin topluma zarari deyil tam aksine yarari var,bazi insanlar dinle veya bir tanri inanciyla mutlu oluyor,,dinler gelismemis toplumlarda tehlikeli,,,mesela almanyada fikir ve inanc özgürlüyü var ve burada inananlar hernekadar kendi dini kurallarina inansalarda buranin kanunlarina uyarlar ve dogru olanin buranin yani insanlarin yapdigi kanunlar oldugunu bilirler,,,bence tehlike yaratmadigi sürece insan neye inanirsa inansin...saygilar
evrensel-insan
27-05-2010, 22:10
Inancsallik, hangi etiksel konuda olursa olsun, bir ihtiyac olarak korunmaktadir. Bunun ihtiyac olarak ortadan kalkmasida, toplumsal degil, kisisel konudur. Her kisi, kendi sorgulamasiyla, inancsal tabulara neden ihtiyaci oldugunu ve neden onlara kendisini teslim ettigini, neden onlar ugruna mucadele edip, yasaminin bile onune koydugunu v.s. sorgulayip ta, bunun bir ihtiyac olmadigini, ustelik zararli ve rahatsiz edici oldugunu algilayana kadar ve bu cesir bieylerin olustugu toplumlar kurulana kadar, bu durum surer gider.
Bunun da kokten degisimi ve alternatifi, tum bu alisilagelmis, otomatiklesmis inancsallarin ideolojik dogrularinin geldigi temeli yani dogal dusunceyi ve de onun bu temellerini veren kokensel ayni yapilanis ve isleyisini ortaya koyana kadar mumkun olmayacaktir. Bu da ancak, gorulen zarar ve hissedilen rahatsizligin, gideriminin duzeyi ve bu giderimin yeterli olup, olmadiginin algilanmasi ve de bu giderimin, kokene kadar surebilmesiyle paraleldir.
Diger her turlu, arindirma girisimi, ideolojik inancsal bir dogru temelli olup, bilincsizce ve zorla yaptirim demektir. Bunu da dunya SSCB'de yasadi. Yani bu is, ayrimci bir ust degisimle degil; birey bilincli kisisel bilinc yukseltimi ile mumkundur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
27-05-2010, 23:32
sscb de hiçbişey olmadı. kiliseler varlığını sürdürdü. benim öne attığım şey, bireysel değil, toplumsal. sizin endişelerinizi anlıyorum. bireylerin ihtiyaçları, bilinçlilik düzeyleri, falan bunlar umrumda değil. birey kendi evinde ister inansın ister ayin yapsın ister kendini peygamber tanrı ilan etsin. geçelim sokak kapısını, apartmanın koridoruna dahi çıkınca din olayının bittiği, bir toplumdan bahsediyorum. belki biraz faşizanca gelebilir ama. bunu düşünürken faşizan bir tarzda düşünmüyorum. common consent denen bir kavram var türkçesi halkın rızası gibi bişey oluyor. bir anda yapılması diye bir durum da değil. bunu yaratmada izlenecek adımlar, yöntemler diye başta belirttim zaten. mesela siz sayın evrensel in dediği gibi öyle bir noktaya gelinecek ki kimse inanmaya ihtiyacı olduğunu düşünmeyecek, böyle bir eğilime girmeyecek bile. böyle bir toplum nasıl yaratılabilir. benim merak ettiğim bu. zorlama birşey olmayacak. mesela ilk aklıma gelen şey, insanların gelir seviyesinin çok çok yüksek olması şartı. mesela şu anki maddi ölçekte, gayri safi milli hasıladan kişi başına düşen miktarın atıyorum 200000euro düzeylerine çekildiğini düşünün. veya türk lirası. şimdinin parasıyla. türkiye de bunu yaratabilecek zenginlik yok mu?kesinlikle var. mesela bu tür adımlar.
bunları sorarken ki maksadım hadi madem konuştuk yarın kalkıp gidip başlıyoruz değil :) başta da belirttiğim gibi benim yıllardır düşündüğüm, az çok kafamda şekillenen ama tam olarak hepsini dökemeyeceğim düşünce yığınını sizinle de paylaşmak istedim. sizin de fikirlerinizi almak istedim. ayaklanma falan çıkartmayacağım yani. o yüzden herkes rahatça fikrini belirtirse sevinirim. bir oyun gibi düşünün, bilgisayarda bir strateji oyunu. herşeyini biz belirleyeceğiz. neler yapılabilir?
evrensel-insan
27-05-2010, 23:46
böyle bir toplum nasıl yaratılabilir.-prometheus4517-
Boyle bir toplumun yaratilmasi icin, bu toplumun yaratilacagi icerigin bilincine ve farkina varmis, birey bilinci gereklidir. Cunku ancak boyle bir birey bilinci, boyle bir egitim/ogretim ve yetistirim uygulayabilir.
Bu is, bilinc ve farkindalik, o da rahatsizlik ve zarar gorme algisidir. Toplum bireylerden olusur. Bireyler boyle bir bilince erisememisse, ne boyle bir toplum kurulabilir, ne de boyle bir toplumu kuracak olan bireyler yetisebilir. Konu, bu bilnc ve farkindaliga varmis olmanin, ve olanin verecegi, egitim/ogretim ve yetistirim, bunu her turlu toplumsallasmasi ve toplumun bir dusunce ve davranisi haline gelmesidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
27-05-2010, 23:53
sn evrensel
işte o zaman o dediğinizi yapmak için ne yapmak gerekir?
evrensel-insan
28-05-2010, 00:06
işte o zaman o dediğinizi yapmak için ne yapmak gerekir?-prometheus4517-
Bunu ben, 11000 kusur mesajimda, hem genelde, hem de konu ozelinde ortaya koyuyorum.
Kisaca, kisinin birey bilinci ve bu bilincin, evrensel/insansal duzeyi.
Bu da her bir kisinin, insanoglu tarihiyle paralel dogal dusuncenin insandisi ve insanlikdisi one cikarilan ogelerle yasam surmelerinin ve bu ogeleri yasamlarinin onune koymalarinin, kendilerini ne kadar rahatsiz ettigi ve bu dusunce ve davranistan nasil insan olmak ve insanlik adina zarar gordugunu algilamasi ve bunun icin de, herkesin dogumdan beri kendisine verilen deger/tabu ve verileri sorgulamasi ve bunlara ihtiyaci olup olmadigini degerlendirmesi gerekiyor.
Bunu yapan birey sayisinin artimi ve bu bireylerin dusunce ve davranisinin ortaya koymasi ve yayilmasi ve de toplumsal getirdigi ses, bunun ne zaman olacagi da, bu bilincin, her bir kisinin kendi dusunce devrimini ne kadar cabuk gerceklestirecegine baglidir.
Yani her bir kisinin, birey bilinci devrimi ve bu devrimin evrensel/insansal duzey bilincine yukseltilmesine ve bunun toplumsallasip, kitlesellesmesine ve bu toplumsalligin da, her kisinin kendi devrimiyle olusacagina.
Yani, bir zorlama, mudahele, karisma v.s. olmadan, ve de ayrimci, cikarci, bencil v.s. hic bir ideolojik inancsal dogruya, sahip olmadan, sabitlemeden ve onun icin degil; insan olmak ve insanlik sunmak icin mucadele ederek ve bu mucadeleye, herkesin kendi birinden baslayarak.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
28-05-2010, 00:24
sn. evrensel dedikleriniz çok doğru. fakat benim başta belirttiğim şuydu. düşünün ki bir hükümetiz. tek ses ve halkın rızasını almış bir hükümet. hangi adımlarla sizin bu insanların kendi bilinçlerine bıraktığınız devrimleri yapabiliriz.
evrensel-insan
28-05-2010, 00:37
hangi adımlarla sizin bu insanların kendi bilinçlerine bıraktığınız devrimleri yapabiliriz.-prometheus4517-
Kimse, kimse adina devrim yapamaz. Devrim, kisinin kendi birey devrimidir. Bunun olabilmesi icinde, kisilerin neyin ne oldugu hakkinda, zarar ve rahatsizlik hakkinda hem egitilmeleri, hem yetistirilmeleri, hem de boyle bir yasam ve iliski surmelerini saglayacak bir sistem olmalidir. Yani kimse kimseye kendi dusunce ve davranisini empoze etmeden, guce otoriteye gerek duymadan, kendi insan turu icinde ayrilip, bir kisim verici, bir kisim alici olmadan. Hic bir seye sahip cikmadan ve sabitlemeden, dusunce dahil; herseyi her soyutu, paylasip, kullanarak ve insanin insanligina uygun olarak uygulayarak. Yani devrim, bugunden, kisinin kendinden ve birey bilinci almasiyla baslamali.
Buradaki birey bilincini, evrensel/insansallik duzeine cikaracak olan fark, bu bilincin bireyci, bireysellik ve bireycilik temelli cikar, bencillik ve ayrimcilik icermemesidir. Yani kisi, bir birey olarak, kendisini insan ile butunlestirmelidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Arastirma yaptim ...... Eurobarometer'de hangi Avrupa ulkesinde (Turkiye dahil) hangi yuzde de inanan veya inanmayan oranlarini vermisler 11. sayfa ( PDF'e gore) / 9. sayfa (metnin belirtmesine gore) de tabloyu gore bilirsiniz. En fazla DO Fransa'da nufusun 33% oraniyla. Turkiye'de de 95% inanan var .... Isimiz zor galiba .....
Koyu maviler Allah/God var diyor , acik maviler ruha ve spiratuel bir olguya inaniyor , sarilar ise ne ruha ne de spiritual bir varliga inaniyor yani DOG'ye uye olabilirler :)
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_225_report_en.pdf
sayın prometeus
bu dediğiniz, politik bir mücadelenin konusu olamaz.
bu ancak bilimin bazı eşikleri geçmesinin sonucunda varılabilecek bir durum.
teorik olarak; yokun yokluğu ispatlanamaz.
yokluk a-priori bir durumdur.
ancak bir varsayım altında konuşalım.
varsayalım ki tanrının yokluğunu ve şu anki dinlerin tutarsızlığını %100 ispatladınız.
yine de insanların çoğunluğu inanmaya devam edecektir.
inanmak bir ihtiyactır.
insanların OLMASI gerekenleri var.
ölümsüzlük gibi.
tanrı inancı inasanın kendisini ölümsüzlüğe inandırabilmesinin koşullarını veriyor.
insan ölümsüz olmadığı müddetçe tanrıya inanacak.çünkü ölümden kaçıyor.
bunu psikolojideki kaçış mekanizmaları bağlamında söylüyorum.
insan başka bir türe evrilebilir.
daha akıllı ve zeki bir türe.
din belki o zaman ortadan kalkar.
yada bilim insanın OLMASI gerekenlerinin tamamını vareder ve tanrıdan beklentilerini gerçekleştirir.
o zaman tanrıya gerek kalmaz.
belki o zaman din ortadan kalkar.
prometheus4517
30-05-2010, 02:52
sn. evrensel bahsettiğiniz tarzda bir devrim oldu mu şimdiye kadar?
sn. anarşist, dediğiniz şekilde beklersek Nietzsche nin de dediği gibi insanlar o zaman kendilerine sığınılacak bir kale bulacaklardır.
benim ifade etmeye çalıştığım insanları kendi haline bıraktığınızda hiçbir zaman doğru yolu bulamazlar, her zaman onlara doğruyu gösteren birileri onları teşvik etmek zorundadır. zaten din ve bilim çatışması da taaaaaaa tarih öncesi dönemlerden bugüne bu yüzden gelmiştir.
ikisi de doğruya giden yolu gösterir. tabi dinlerin ne kadar gösterdiği ortada.
o yüzden bence bu öyle oluruna bırakılacak bir konu değil.
sn evrensel in dediği
"kisilerin neyin ne oldugu hakkinda, zarar ve rahatsizlik hakkinda hem egitilmeleri, hem yetistirilmeleri, hem de boyle bir yasam ve iliski surmelerini saglayacak bir sistem olmalidir."
bu sistemin kurulması gerekir. olması değil, benim fikrime göre. ve sorum da kendini koruyor. bu sistem nasıl kurulabilir.
mesela bir düşünce örneği: para ilişkileri ortadan kaldırılırsa bu sistemi kurmaya giden yol kolaylaşır mı. (zeitgeist örneği) bunun gibi fikirler görmek istiyorum. bu verdiğim sadece bir örnek artı eksi yönlerini konuşabiliriz.
evrensel-insan
30-05-2010, 03:13
sn. evrensel bahsettiğiniz tarzda bir devrim oldu mu şimdiye kadar?-prometheus4517-
Boyle bir sistemin olusmasi icin, once bir birey bilinci (bireysel, bireyci, toplumsal degil) ve de bunun evrensel/insansal duzeyi gerekir.
Bu da insanoglunu her yonuyle yoneten ve yonlendiren dogal dusuncesinin, temelsel, insandisi ve insanlikdisi, ayrimciligi, cikari, bencilligi ve bunlarla gelen, otorite, guc ve iktidarindan ve de dgumdan beri kendisine verilen, her turlu metafizik ve etiksel ideolojik inancsal tabulardan arinmasi, kisaca insanoglunun dusunce ve davranista insanlasmasi ve insanlik sunmasi gerekir. Bu da insanoglu birinin once kendi dusunce devriminden baslar.
Yoksa insanoglu, bu yapilandirdigi ve isleve koydugu dogal dusuncesini, "insan dogasi" olarak algiladikca ve bu insandisi ve insanlikdisi "doga" nin cesitli ogelerine teslim oldukca/aldikca, boyle bir toplum ancak dusunce de kalir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
30-05-2010, 03:42
Sn. Evrensel dediğiniz gibi, "insan doğası" denen uydurmanın düzelmesini beklersek çok bekleriz demek istiyorum. Zira insan doğası yerine insan davranışlarının hakim olduğu gerçeğini kabul edersek bu davranışların değiştirilebileceği durumuyla karşı karşıya kalırız. doğa dediğiniz şey insan iradesinin dışında gerçekleşir. fakat davranış tümüyle insana bağlıdır. insanda kötü olarak nitelediğimiz herşey davranıştır. yüzlerce asırlık zaman süreçlerinde oluşmuştur ve yine zamanla değişebilir. değiştirilebilir. farklı uygulamalarla günümüzde değiştiğini görebiliyoruz. mesela trafik kurallarına uymayanları cezalandırmak yerine uyanları ödüllendirmek gibi. bir yerde (hatırlamıyorum) denendi. tuttu.
sizin söylemek istediğiniz şey -eğer yanlış anlamadıysam- durumun değişmesi için bütün bireylerin tek tek bilinçlerinin yükselmesi gerekir.
ben de diyorum ki bu doğru değildir. dünya üzerinde şimdiye kadar olan herşey birilerinin çıkıp yanlış yapıyorsunuz doğru budur demesiyle değişmiştir. bilinçler bu şekilde açılmıştır. galileo mesela ondan önce söyleyenleri de hesaba katarsak dünyanın düz olmadığında yuvarlak olduğunda ısrar etmeselerdi, insanlar durduk yerde evet ya dünya düz derler miydi. bence demezlerdi. :) veya bu tür birsürü örnek verilebilir.
söylemek istediğim, insanların davranışlarını değiştirmeleri gerekliliği yakıcılığıyla ortada zaten. gezegenin durumu, uluslarararası ilişkilerin durumu insanların çeşitli faktörlerin etkisiyle kötü davranışlarda bulunması sebebiyle hergün daha da kötüye gidiyor.
bundan bin yıl sonraki çocuklar şunu diyebilir. ne aptallarmış, oturup ibadet edecekleri dini inançlarını sürdürecekleri yerde evreni anlamaya çalışsalarmış, savaşmasalarmış, yaşamlarını bu kadar zorlaştırmak yerine kolaylaştırsalarmış çok daha iyi durumda olurlarmış. ama akıl etmemişler. bence bu tür yargılar olacak gelecekte. şu an biz nasıl geçmişe bakıp da böyle (doğru bir tavır değil tabiki bu tarihi açıdan bakıldığında) şeyler söyleyebiliyorsak, bunlar gelecekte bizim için de söylenecek.
bunlar değiştirilebilir. ve değiştirilmeleri için elbette birşeyler yapılabilir. ne yapılabilir?
evrensel-insan
30-05-2010, 03:55
Saygideger prometheus;
Bir seyin ne ve nasil oldugunu, sorunlarini v.s. ortaya koymak baskadir, ki ben bunu hemen hemen her mesajimda yapiyorum, bir de bu ortaya koyulanlara, kisileri onlarin kendi istemleri disinda, cekmek, onlari orgutlemek v.s. baskadir. Ikincisinin hic bir yarariolmadigini insanoglu yuzyillardir, ideolojik inancsal dogru savaslari vererek gostermektedir. Ya da onculer eliyle gelen bir sistemin, bilinci olmayan halk acisindan bir anlami olmadigini tarih her dem gostermistir.
Bir seyi ortaya koyabilirsiniz, ama; onu kisilere, empoze edemez, baski yapamaz, zorla kabul ettiremezsiniz. Iste su an yapilan ideolojik inancsal dogrularin kendi aralarindaki savasim da budur. Yani baskalarini, onlarin kendi bilinc duzeyi olmadan, sizin ortaya koydugunuza cekmek. O yuzden de bir sey olacaksa, onun her bir kisinin bilincine varmasi ile olabilecegi mumkundur. Aksi, kisileri, kendi dogruna, ideolojik inancsal temelde bir cekme mucadelesi olur.
Iste, kisilerin bu mucadele yerine, kendilerini bilinclendirme mucadelesini verip, kendi devrimlerini kendilerinin yapmasi gerekir. Siringayla, bilinc verilmez ve tasima suyla da degirmen donmez.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
30-05-2010, 04:04
Sn. Evrensel,
mesela şehirlerde kanalizasyon sistemi aklıma geldi, bunun bir öncüsü olduğundan şüphem yok, eğer gerekirse araştırıp öncüsünü bulabiliriz. bu sistemi birisi diğer insanlardan önce buldu diye değersiz olarak niteleyemeyiz. veya bilimsel yöntem. thales ler, socrates ler bir ton antik çağ düşünürü öncüsü olmuştur ve zamanla insanlığa mal olmuştur ki sahip olduğumuz en değerli sistemlerden birisidir. söylemek istediğim birileri doğru birşeyi dayatırsa, bu dayatılan şey doğruluğunu yitirmez. dayatmaktan kastım zorbalık değil. mesela parasal sistemin yıkılıp yerine kaynak tabanlı ekonomik sistemlerin kurulması daha doğru olacaktır. bunu ben başlatır ve yayarsam bu yine doğru olacaktır.
bireylerin bunu anlaması, buna katılması için yapılması gerekenler vardır. yapılmazsa eksik olur. daha sonra bu sistem yanlış sonuçlar doğurur kötü olaylara sebep olursa bunun değiştirilmesi gerekir. değiştirilecek olanı da yine 1 kişi öne sürebilir ve yayabilir. yine doğru olacaktır.
insanların birşey yapmasını bekleyeceksek sadece ve sadece doğa karşısında yaşamda kalıp, kendilerine zevkler yaratmalarıyla yetiniriz. her zaman teşvikler vardı her zaman da olacaktır. ki tarihteki büyük isimleri doğuran da mantık/yöntem/sistem dir zaten.
yanlış mıyım?
evrensel-insan
30-05-2010, 04:28
yanlış mıyım?-prometheus4517-
Su an olmakta olan ve eskiden de olmus olan bu zaten. Sorun burda dogruda, cunku; dogru hem ideolojik inancsal, hem de kisisine gore degiskendir. Bu yuzden de DOGRU AYRIMCIDIR. Oyuzden yapilmasi gereken, ayni bilimin bilimselligi gibi, gercekleri hic bir dogrusunda yer almadan, tum resmiyle birlikte ve de notr algi ile ortaya koymak. Yoksa, senin dogrunun, diger dogrulara karsi olan mucadelesi, tamamen ideolojik ve inancsaldir. Amac, tum insanoglu turunun icinde bulundugu durumu, tum sorunlari ile birlikte ortaya koyabilmektir. Hic bir ideolojik inancsal dogru ayrimi yapmadan ve gercekleri, herhangi bir ideolojik inancsal dogrunun ayrimciligiyla capitip, uyarlamadan.
Kisaca kisilere sen tum resmi, tum sorunlariyla icinde yer almadan vereceksin, kisilerin bunu algilamasina calisacaksin ve onlar karar verecekler, bu resmin icinde olduklarina ve icinde olanin tum resmi goremedigine, bunun da tek olanagi, kisilerin icinde bulunduklari ideolojik inancsal dogru ayrimciligindan ve ona teslimiyetten, rahatsiz olmasi ve zarar gormesidir. Bunun bir yolu da, kisiye; tum bu etiksel ve metafizik ideolojik inancsal dogrularin ve tabularin, nasil bir insandisi ve insanlikdisi bir icerige sahip oldugunu ve bunu sahiplenmenin, sabitlemenin ve bu tabular icin yasamini feda etmenin ve kendi varligini bunlar yuzunden yok saymanin anlamsizligini gostereceksin.
Tum bunlar icin de, her seyden once temelin ne insandisi (tanri, madde, varolus, ya da herhangibir yaratici v.s.) ne de insanlikdisi (ayrimci, bencil, cikarci, guce, otoriteye v.s. dayanan) olmamasi gerekir.
Yani temel; birey bilincinin evrensel/insansal/kavramsal/bilissel/bilimsel/epistemolojik/insanmerkezcilik/ kulvaridir.
Yaratilissal/tanrisal/inancsal/ideolojik/dogrusal/etiksel/metafizik/varliksal/olsal degil. Tum bunlar, insanoglunun kendini teslim ettigi ve onun yok olmasini getiren ve yasamin onune gecen insandisi ve insanlikdisi olgulardir.
Oyuzden de, herseyden once, herseyin ortaya koyumunun insanoglu eliyle/adina/ait/icin ve onun bir monologu oldugunu algilanmasi gerekir. Buna tum soyut/somut degerler de dahildir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel insan mesela ben madendeki işçilerin yanına gitsem ve desemki onlara "bakın siz şu şu koşullarda çalıştırılıp karın tokluğuna yaşıyorsunuz. şu şu ülkede işçilere insan muamelesi edilirken size birer köle gibi davranıyorlar. kendilerinin yapmadığı vergi kaçakçılığı vs varken siz burda onuruzla çalıştığınız halde hak ettiğinizi alamıyorsunuz."
şimdi misal benim böyle durmadan işçileri örgütlemeye çalışmam doğru bir haraketmdr?
prometheus4517
30-05-2010, 04:59
sn. evrensel burda kastettiğim doğru ideolojik taraf doğrusu değil. mesela dini savaşların olduğu bu savaşlarda insanların öldüğü ve bunun çok mantıksız olduğunun yanlış olduğunu iddia edecek insanlara ne diyebilirsiniz. bu insana anlattınız anlattınız. hala ısrar ediyor düşüncesinde. en fazla ne yapabilirsiniz.
söyledikleriniz bireysel anlamda gayet mantıklı şeyler fakat. toplumsal ve uluslararası ilişkilerin düzenlenmesinde dediğiniz gibi bireylerin olgunlaşması beklenirse bunun neticesinde daha fazla acı, yıkım, ekonomik ve hayati kayıplar ortaya çıkacaktır. bunların önlenmesi için birşey yapmaz gerekir mi? anladığım kadarıyla siz yapılacak tek şeyin insanlara doğruları anlatmak olacağını söylüyorsunuz. fakat bu bana zar atmadan önce 6 6 diyip 6 6 yı beklemek gibi geliyor. 6 6 gelmesi için ne yapılabilir. neler hesaba katılabilir? hava, havanın içindeki parçacıklar, atış ivmesi, katedilen yol, zarın dönüşü, düştüğü zeminin yüzeyi, zarın tuttuğumuz yüzeyi....artık aklıma gelmeyen şeyler de dahil bütün bunları hesaplayıp ona göre zarı atabilseydik,her atışta 6 6 getirebilirdik. sonsuza kadar. bu çok abartı gelebilir örnek olarak verdim. toplumsal olaylarda da buşekilde bütün faktörler hesaplanırsa, ki hesaplanıyor, tplum aynı noktaya yönlendirilebilir, ki yönlendiriliyor. ve bunu şu an yapanlar emin olun dinsiz bir toplum istemiyorlar. fakat ben dinsiz bir toplum istiyorum. ve bunu başarabilmek için belli faktörlerin hesaplanması gerektiğinden eminim. eğer o faktörlerin hepsi yerinde ve zamanında kimseye zarar vermeden, herkesi memnun ederek gerçekleştirilirse bunun bir hayal olmaktan çıkacağına da eminim. bu dediğim şekilde yapılabilmesi için de bir çok yol olduğuna eminim.
sonuçta sırf şu mantık bile tek başına yeterli bence, insanoğlu kendini bildi bileli, dinler hayatında oldu. işlerin bazıları iyiye gitse de, birçok yönüyle kötüye gittiği de ortada. dünya üzerindeki insan popülasyonunun ne gezegene ne evrene ne diğer canlılara ne de kendisine zarar vermeden yaşayabilmesi mümkün olmalı. bunun olabilmesi için gereken şartlardan biri de insan sağlığına ve beynine en çok zararı olan şeylerden biri olan dini inanışların yok edilmesi. ben diğer bütünle ilgilenmiyorum bu başlıkta sadece bu kısmıyla ilgileniyorum. dinsel inanaışların dinsel her türlü şeyin yok edilmesi. tekrar tekrar soruyorum. tartışmak istediğim yapılmalı mı yapılmamalı mı değil. nasıl yapılabilir. bu yönde fikir bekliyorum herkesten. kimse cevap vermeyebilir de. o zaman da şunu düşünürüm: demek ki sitede bu konuda fikir alabileceğim biri yok. yalnızım. iş başa düştü derim.
evrensel-insan
30-05-2010, 05:00
Saygideger think;
şimdi misal benim böyle durmadan işçileri örgütlemeye çalışmam doğru bir haraketmdr? -think-
Eger onlari bu durumdan kurtaracak, gucunuz ve olanaginiz varsa olabilir.
Eger onlara verebileceginiz bu sozlerinizden baska bir seyiniz yoksa, belki de onlari ekmeginden eder, ac kalmalarina sebep olursunuz. Cunku, onlar; sizin bu dediginizin bilincinde olmadan, herhangibir "doldurusa gelmeleri" ne onlara, ne de size bir yarar saglamaz. Cunku onlar, eger sizin bu sozleriniz uzerine harekete gecerlerse, bu bilincli degil; sadece size bagimli bir harekete gecis olacaktir. Yani size guven duyabilirler, peki siz onlara ne saglayabileceksiniz?
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan
30-05-2010, 05:10
Siz insanoglunu orgutlemekten bahsediyorsunuz?, ama bu orgutlemeyi de kendi ideolojik inancsal dogrunuz ile yapacaksiniz. Iste ayrimci olan da budur. Cunku sizin ideolojik inancsal dogrunuza karsi cikanlari ne yapacaksiniz?, ustelik her dogru kendi ayrimci cikarini getirir. Dolayisiyle, sizin size gore dogrunuz, sadece sizin ayrimci cikarinizi savunacaktir. Bu yuzden de baska dogrularla mucadele edeceksiniz. Peki sizin dogru oldugunuza inananlara yarin kendi dogrulari ile sizden istediklerini veremezseniz, ne olacak?, ya da sizin dogrunuzu bugun kabul edipte, yarin sizin dogrunuzu kabul etmeyenleri ne yapacaksiniz? Ya da bu kisilere, guc ve olanak olarak ne sunacaksiniz?
Tek yapabileceginiz, oda gucunuz ve olanaginiz varsa, egitimdir. Bunun disindaki hersey, kisilerin kendi dusuncelerine deger vermemek ve sadece kendi dogrunu dogru kabul edip, herkesi bu dogruya cekme mucadelesidir. Bu da dogrunun ayrimci cikar savasimiir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
maksim gorki nin ana romanı geldi aklıma. orda pavel adındaki genç önce kitaplarla kendini gelişitiriyordu ardından işçileri örgütleme çalışıyordu. ve bunu yaparken kimi zaman dayak yiyordu, hapise düşüyordu, kimi zamanda örgütlediği işçilerden işinden oluyordu. ama sonunda zafer onların olmuştu. yani illaki bir zorlama olacaktır özgürlük için. tarihte hiçbir özgürlük verilmemiştir aksine mücadele edilerek alınmıştır.
evrensel-insan
30-05-2010, 05:27
Saygideger think;
yani illaki bir zorlama olacaktır özgürlük için. tarihte hiçbir özgürlük verilmemiştir aksine mücadele edilerek alınmıştır. -think-
Iste o zorlama gerekliyse, kisi once o zorlamayi kenine yapmali, kendini bilinclendirmelidir. Yani devrim, kendinden baslar. Cunku senin bu bilincli yapin, zaten yasam ve iliskin olarak dusunce ve davranisinla, etrafina, cevrene v.s. yansiyacaktir, bu da yansiyi algilayabilenler icin, bir isik demektir. Bir kisi baskasini bir yerlere getirmeden, once o gelinecek yere kendi kendini getirmeli.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
30-05-2010, 21:01
sn. evrensel siz insanların birey birey üzerinde konuştuğumuz konuda bu bilince ulaşacağına inanıyor musunuz?
eğer inanıyorsanız o zaman sitede yaptığımızla sizin düşünceleriniz bir tezat oluşturmuyor mu? nitekim burda da doğrularımızı savunuyoruz. yaymaya çalışıyoruz.
evrensel-insan
30-05-2010, 21:11
sn. evrensel siz insanların birey birey üzerinde konuştuğumuz konuda bu bilince ulaşacağına inanıyor musunuz?
Kisiler sizce, teist bilinc duzeyinden non test, ateist, agnostik ya da antiteist bilinc duzeyine nasil yukselirler? milliyetci olan bir kisi, nasil enternasyonel/liberal olur? Bu soruya vereceginiz cevap, bir kisinin nasil bilinc duzeyini yukselttiginin cevabi olacaktir. Iste bu bilinc duzeyi yukseltiminin en son asamasidir, birey bilinci. Bunun evrensel/insansal duzeyi ise, dogal dusunce bunyesinde mumkun degildir. Bu bir inanc degil, gozlemdir ve gercektir. Yani bilimseldir.
eğer inanıyorsanız o zaman sitede yaptığımızla sizin düşünceleriniz bir tezat oluşturmuyor mu? nitekim burda da doğrularımızı savunuyoruz. yaymaya çalışıyoruz.
Koyulastirdigim yeri, biraz daha acikliga kavusturur musun?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Dinlerden arın-dırıl-mış bir toplum, ancak bir diktatörün yönetimi altındaki toplumlarda mevcut olabilir.. Olması gereken dinlerden arındırılmış değil, dinlerden -kendi rızasıyla- arınmış bir toplumdur.. İkisi arasındaki farkı görmemiz gerekir.
Ayrıca başlık yazısına değinmek gerekirse; Hükümetlerin insanların inançlarına müdahale edip onların inancını yasaklamak, değiştirmek, onları inançlarından soğutmak vs. gibi bir hakkı yoktur.. Zaten bu durum inanç ve düşünce özgürlüğüne de aykırıdır..
Eğer bahsi geçen inanç sistemi diğer insanların yaşam haklarına, düşünce özgürlüklerine vs. müdahale içeriyorsa, bu inanç sistemi eyleme dönüşmediği sürece zararlı değildir.. Ama eğer eyleme dönüşüyorsa, hukuk normlarına paralel olarak gereği uygulanır..
Uzun bir süreden sonra sevgili dostum Sangre'nin tavsiyesiyle buraya geldim, adet olduğu üzere politik tartışmalara dalayım. :)
Bir toplumda dinden arınma şeklinde adlandırabileceğimiz süreç öyle hükümetle falan olmaz, rejimin çöktüğünde heykellerini eritip kiliselere çan yapıverirler sonra(bkz. Rusya). En iyi ihtimalle İsveç falan gibi olur bir ülke, o da onlarca yıllık sosyal evrim ile olur.
TurkceRap
01-06-2010, 08:14
Uzun bir süreden sonra sevgili dostum Sangre'nin tavsiyesiyle buraya geldim, adet olduğu üzere politik tartışmalara dalayım. :)
Bir toplumda dinden arınma şeklinde adlandırabileceğimiz süreç öyle hükümetle falan olmaz, rejimin çöktüğünde heykellerini eritip kiliselere çan yapıverirler sonra(bkz. Rusya). En iyi ihtimalle İsveç falan gibi olur bir ülke, o da onlarca yıllık sosyal evrim ile olur.
Sevgili Astur,
Sangre dostumuzun tavsiyesi ile geldiğinize göre, bir fikirdaşımız daha bu forumda demektir, daha da çoğalmamızdileğiyle.
Birkaç gündür ben girmiyordum, o yüzden sizi pek tanımıyorum, yazılarınızı şimdi okuyorum, Onun için hoş geldiniz bu başlıkta demiş oluyorum :)
İsveçe de gelince, Zaten İskandinav ülkeleri tarihten ve kendi kültürlerinde dinin fazla yer etmemiş olmasından dolayı işleri biraz daha kolay oldu kanımca.
Şahsım adına ben de özellikle radikalliğin karşısında ve organize dinlere pek sıcak bakmayan biri olsam da, inanmak kişileri mutlu ediyorsa, başkalarını zorlamadıkları sürece inançlarını özgürce yaşayabilmeleri taraftarıyım.
Tekrar hoş geldiniz.
Saygılar.
Değerli prometheus4517..
Dinlerden arındırılmış bir toplum kurabilmek çok da zor olmayabilir. Önce bir ada satın alıp oraya yerleşir, bir devlet kurup bağımsızlığımızı ilan ederiz. Orada yeni nesilleride ateist yetiştiririz gizlice :D Şaka bir yana aynı konuda yıllarca kafa patlatmışımdır ben de. Ama böyle bir sonuca ulaşmak çok zor olsa da inanoğlunun bir gün bunu mutlaka başaracağına inanıyorum ben. İnsanlık tarihinde dinler ne kadar egemen gibi görünse de her din, bir başka din tarafından yenilgiye uğratılmıştır. Uzun süredir bir başka dinin ortaya çıkmamış olması, halihazırda inanılan dinlerin sonsuza kadar kalacağı anlamına gelmez. İnsanoğlu daima iyiye doğruya güzele yönelecektir bana göre. Ben dinsizleşmenin insanoğlunun geleceğinde kesin konumunu bulacağına inanıyorum. Bu yakın gelecekte değil, fakat teknolojik ve bilimsel ilerlemelerin neticesinde yaklaşık 500 yıllık bir sürede bunun gerçekleşeceği inancındayım. Bu benim düşüncem. Başka türlü düşünenlere de saygı duyarım.
herkese saygı sevgiler...
Sevgili Astur,
Sangre dostumuzun tavsiyesi ile geldiğinize göre, bir fikirdaşımız daha bu forumda demektir, daha da çoğalmamızdileğiyle.
Birkaç gündür ben girmiyordum, o yüzden sizi pek tanımıyorum, yazılarınızı şimdi okuyorum, Onun için hoş geldiniz bu başlıkta demiş oluyorum :)
İsveçe de gelince, Zaten İskandinav ülkeleri tarihten ve kendi kültürlerinde dinin fazla yer etmemiş olmasından dolayı işleri biraz daha kolay oldu kanımca.
Şahsım adına ben de özellikle radikalliğin karşısında ve organize dinlere pek sıcak bakmayan biri olsam da, inanmak kişileri mutlu ediyorsa, başkalarını zorlamadıkları sürece inançlarını özgürce yaşayabilmeleri taraftarıyım.
Tekrar hoş geldiniz.
Saygılar.
Sevgili TurkceRap,
Öncelikle hoş buldum. :) İnanç konusunda görüşlerimiz aynı gibi.
İskandinav ülkeleri ile ilgili ise şunu söylemek gerekir; bu ülkelerde de dinin fazlaca yer ettiği dönemler yaşandı; ama İsveç'in, ki zamanında diğer İskandinav ülkelerini de kapsar vaziyetteydi, Protestanlığın kalelerinden biri olması gibi şeyler kesinlikle fark yaratmıştır.
prometheus4517
15-06-2010, 03:40
Sn. zapata,
ben de aynı düşüncedeyim sizinle fakat burda yapmaya çalıştığım beyin fırtınası bu olgunun hızlandırılmasının mümkün olup olmayacağı ile ilgiliydi. Anladığım kadarıyla (özellikle sn. evrensel'in ve diğer arkadaşların katılımlarından) bu biraz da su akar yatağını bulur misali olmalı.
Ama yine de şu ihtimal de kafamı kurcalamıyor değil. Eğer bir hükümet bireylerin "kendi devrimlerini de yapması" yoluyla bu işin yolunu açıp da halkı memnun edebilirse halk da peşinden gider gibime geliyor.
Neticesinde dindar olup da imkansızlıklar ve baskılardan yılmış bir halde olacağıma dinsiz olup her yönden refah bir hayat sürüyor olmayı yeğlerim. Ki herkes de yeğler diye düşünüyorum.
evrensel-insan
15-06-2010, 03:57
Su kismi hic unutmamak gerekir. Bilhassa Avrupa'daki birey yetistiriminde verilmeyen birey bilinci ile, bireysel bireysel akilciliga, etiksel ve metafizik bosluktan dusup, toplumsal yasami kaosa cevirebiliyorlar ve her turlu insandisi ve insanlikdisi dusunce ve davranista bulunabiliyorlar. Iste boyle bir birey dusunce ve davranisi yerine, ben kisinin birey bilinci almadan, etiksel ve metafizik degerlere bagli kalip, onlarla yonlendirilip ve onlarin yaptirimiyla, topluma zarar vermenin onu alinirsa; dini inancli, topluma zarar vermeyen, ya da degerlerinden dolayi, bundan "korkan" bir kisiyi, bireyci akilcilarin, teror estirmesine yeglerim.
Cunku sonucta hersey kisinin bilinc ve farkindalik duzeyinde yatiyor. Oyuzden once egitim/ogretim/yetistirim ve bunun devlet eliyle saglanmasi ve toplumun kendine elit, aydin v.s. diyen kesiminin once bu bilinc ve farkindaliga varmasi.
Bu da bizim gibi, birey yetistirimi olmayan ve yasamini degerleri icin feda edebilen ve biz-oteki diye en ufak bir farkta kutuplasan toplumlarda, pek yakin bir olasilik olarak gorulmuyor.
Tepeden inme gelecek bir degisimin de, bilincsizlikten dolayi, geri tepme ihtimali herzaman yuksektir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
16-06-2010, 03:13
haklısınız sn. evrensel.
ama hep dediğim gibi keşke bunu düzeltebilmenin bir yolu olsa ve daha az zararla bu iş düzeltilebilse.
mesela benim hoşuma giden bir inanç sistemi var. doğaya saygı. özellikle mitoloji de bu fazlasıyla var. her yerde ilahi bir kudret olduğunu sezersen denize çöp atamazsın poseidon çıkıp suratına tükürebilir. nehirlere pis fabrika atıklarını boşaltamazsın periler musallat olur. ormanları yağmalayamazsın orman perileri de seni keser gibi...artık bilim çağına geldiğimiz için cinleri perileri atarız sadece kutsal olarak görürüz. doğaya saygı duymak için onu senin yaratmadığını gezegenin yaşam örgüsü içinde güzel bir yeri olduğunu bilmek yeterli. bu düşünce insana da saygı doğurur ve günümüzün problemlerini daha kolay çözer diye düşünüyorum. saygısından ağacı kestiğinde yerine başka bir ağaç dikebilen bir bilinç insan öldüremez herhalde. çiçeğe bakıp da ondaki güzelliği gören kürde bakıp ondaki güzelliği de görür. veya denizi kirletmeyen bir israil araplara roket yağdırmaz diye düşünüyorum.
haksız mıyım?
evrensel-insan
16-06-2010, 03:19
Saygideger prometheus;
Soyle oturupta bir dusunursen, insanoglu dunya yasaminin ilk tarihlerinde cok tanrili veya tanricali donemlerde eminim, bu dedigini yapiyorlardi. Dogal dusuncenin temeli insandisi ve insanlikdisi oldugu icin, teknik gelistikce ve bilim ilerledikce, insanoglunun insanlasmasi buna paralel gidecegine, aksine ters gidiyor. Bugun teknik ve her bakimdan "ileri" durumda olan ulkelerin insanligi, bugun "geri" duzeyde dedigimiz, ulkelerden daha geride. Sonucta, kendisini her turlu degerler ugruna harcayan insanoglu, kendi cikari icinde her seyi mubah goruyor, o yuzden de tur butunlugunu insansal olarak yakalayamiyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
16-06-2010, 03:36
şimdi insanların beyni illüzyonlarla dolu. dünyaya zarar verdiğimizin herkes farkında, fakat şöyle bir yanlış anlaşılma varki sloganlara da yansıyor. dünyayı "bizim" kurtarabileceğimizi zannediyorlar.
öyle birşey yok. biz dünyayı kurtaramayız. buna gücümüz yetmez. eğer daha fazla zarar verirsek türümüzü siler kendi üzerinden ve olayı bitirir. kendisini korur. bütün dünya buzullarla kaplanınca dağların oturup da ah insanlar yok olmasaydı diye ağlayacağını zannetmiyorum. veya hayatta kalan canlıların.
eğer bu yanlış giden yaşantımıza biz son vermezsek dünya son verecek. her halükarda bizim kendimizi kurtarmamız gerekiyor. bu noktanın anlaşılmasının önündeki en büyük engel olarak ben yine dinin insanların beyinlerini yıkamış olmasını görüyorum. neden?
allah bizi bütün hayvanlar ve bitkilere üstün yarattı.
bütün nimetler bizim emrimizde.
hayvanlardan üstün yarattı.
sürekli gazı veriyorlar ve gazı yiyen insanlık yaşadığı ortamı mahvediyor. işin içine çıkarlar karlar da girince içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
gelmek istediğim nokta, dini düşüncelerden ve öğretilerden doğan yanlışlar ve daha ileri safhalardaki sapkınlıklar yok olacak. bu net. ya insanoğluyla birlikte yok olacak ya da insanlık şapkasını önüne koyup düşündüğünde "ben neerdee yanlış yaptım" türküsünü söyledikçe bunların farkına varacak.
önemli olan büyük kayıplar ve zararlar olmadan kurtulmak. bakın hergün depremler, tsunamiler, yanardağlar, seller, fırtınalar falan.. hergün bir afet var.
bunlar gittikçe artacak.
nasl olacak bu iş?
evrensel-insan
16-06-2010, 03:49
Bilirsin, meshur bir N.Hoca fikrasi vardir. Hoca bindigi dali kesiyormus, o sirada oradan gecen biri "Hoca ne yapiyorsun, duseceksin" demis. Hoca'da sonunda dusmus ve hemen kosup adami bulmus ve demis ki "sen benim dusecegimi bildin, olecegim zamani da bilirsin, soyle bakalim ne zaman olecegim?" diye sormus.
Iste insanoglunun su anki dusunceden, bilincten, bilgiden, farkindaliktan yoksun hali de ayni bu. Gecenlerde tek bir volkano, insanoglu turune meydan okudu. Ama, insanoglu, kaybettigi maddi degerini dusundu. Insanoglu dogaya yabancilastikca (bindigi dali kestikce) zaten depremler, seller, tsunamiler, volkan patlamalari, tayfunlar, hortumlar v.s. lerle yere dusuyor ve akillanmiyor.
Cunku onun derdi, turu bunyesinde biribirini yemek. Aklinca da, bu tur ayrimci hakimiyet/teslimiyetinden, dogaya da hukmedecegini zannediyor, cunku bir turlu gecinmeyi ogrenememis, ogrense kendi turu ile gecinir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
16-06-2010, 03:52
allah sonumuzu hayır etsin sn evrensel :)
evrensel-insan
16-06-2010, 03:57
Aman gozunu seveyim, caresiz/teslim olma. Biz turumuz olarak kendi sonumuzu kendimiz hayir edelim ki, en azindan, kendi bir ve turumuze yonelik aktiflik ve gecimi saglama mucadelemizden vazgecmeyelim.:thumb: yoksa :rip:
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
16-06-2010, 04:17
iyide sn. evrensel 5 sayfadır diyorum ki ne yapabiliriz. sen diyosun insanlar kendi bilinçlerini yükseltecek. sonra diyosun ki: kendi bir ve turumuze yonelik aktiflik ve gecimi saglama mucadelemizden vazgecmeyelim.
oldu mu şimdi bu?
ben ne diyorum başından beri :):):):):):)
evrensel-insan
16-06-2010, 04:33
Yani, "az gittik, uz gittik, dere/tepe duz gittik, bir de donduk baktik ki, bir arpa boyu yol gitmemisiz" diyorsun mu?, yoksa mehter takimi gibi, iki ileri bir geri mi?, ya da "I.in kuyrugu gibi, ne uzar, ne kisalir mi?:D, hangisi karar ver.:preggers:
Saygilarimla;
evrensel-insan
prometheus4517
16-06-2010, 22:40
birinciyi tercih ediyorum sn. evrensel. arpa boyu yol gitmemişiz.
evrensel-insan
16-06-2010, 23:37
Iste o yuzden, devrime once kendinden baslayacaksin. Cunku her bir kisinin kendisini birey bilinci ile insanlastirma ve evrensellestirme mucadelesi, otomatikman kisinin yasam ve iliskilerine de yansiyacaktir, iste bu da baslangicin, cogalimidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan