PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaşamsal Sıvı -Su

hur-kus
28-05-2010, 23:53
SUYLA ilgili her şeyi bilmiyoruz.

Aslında su bir sırdır; hem basittir hem de karmaşık.

Her su molekülü, ikisi hidrojen ve biri oksijen olmak üzere sadece üç atomdan oluşur.
Fakat bilim insanları su moleküllerinin işleyişini hâlâ tam olarak anlayabilmiş değil. Ancak tüm canlıların ağırlığının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan suyun yaşam için vazgeçilmez olduğunu hepimiz biliyoruz.

Bu olağanüstü maddenin sadece beş özelliğine bakalım.

1. Su, büyük miktarda ısı enerjisini, sıcaklığında önemli bir artış olmadan tutabilir. Bu da iklim koşullarının dengelenmesine yardımcı olur.

2. Su donunca genleşir ve bu sayede buz suyun üstünde kalarak yalıtkan bir tabaka oluşturur. Diğer maddeler gibi suyun da donunca yoğunluğu artsaydı göller, nehirler ve denizler dipten yüzeye kadar donarak içlerindeki her şeyi buza gömerdi.

3. Su alabildiğine saydamdır, bu sayede ışığa bağımlı organizmalar çok derin sularda yaşayabilir.

4. Su molekülleri arasındaki kohezyon kuvveti onları birbirine çekerek yüzey gerilimi oluşturur, bu da suyun üzerinde âdeta esnek bir tabaka yaratır. Yüzey gerilimi böceklerin su üzerinde koşabilmesini veya suyun damlalar haline gelebilmesini sağlar.
Ayrıca suyun en uzun bitkilerin bile uçlarına kadar ulaşabilmesini sağlayan kılcal etkinin oluşumuna katkıda bulunur.

5. Su bilinen en iyi çözücüdür. Oksijen, karbondioksit, tuzlar, mineraller ve başka yaşamsal maddeleri çözelti halinde taşıyabilir.

Dünya’nın “Kliması” İçin Çok Önemli

Dünya’nın yaklaşık yüzde 70’ini kaplayan okyanuslar iklim düzeninde önemli bir rol oynar.
Aslında okyanuslar ve atmosfer neredeyse bir bütündür; rüzgâr ve dalgalar yoluyla sürekli ısı, su, gaz ve hareket (momentum) alışverişini sağlarlar.
Ayrıca Güneş’ten gelen ısının Tropikal kuşaklardan kutuplara gitmesini sağlayarak dünyanın sıcaklığını düzenlerler.
Aslında çoğu organizmanın yaşamını sürdürebilmesi için sıcaklıkların suyun sıvı halde kalmasını sağlayacak aralıklarda seyretmesi şarttır.

Bir kaynak, “Gördüğümüz kadarıyla Dünya’daki koşullar dört dörtlük” diyor (Rare Earth—Why Complex Life Is Uncommon in the Universe).

Elbette Dünya bir neden değil, sonuçtur.

Fakat bu sonucun nedeni rastlantılar mıydı yoksa zekâ sahibi sevgi dolu bir Yaratıcı mı?

Kutsal Kitap ikincisinin doğru olduğunu söylüyor (Elçiler 14:15-17).

hackercesur
16-07-2010, 13:53
Su olmasaydı yaşamda olmazdı zaten.

milomanara
16-07-2010, 14:14
Madem yaratanın bize bir hediyesi, bir sır; Kutsal kitap, yaşama elverişli olmayan Mars, Venüz, Merkür, Jüpiter, Satürn(buz halinde) ve güneş sistemi dışında suyun ne aradığını da söylüyor mu acaba?

Yoksa kutsal kitabın bunlardan haberi yok mu?

AerA
16-07-2010, 14:26
Sayın Hür Kuş ;

Uzunca bir zaman "Kimya" eğitimi alan birisi olarak söyleyebilirim ki, (sebebini anlamadığınız her şey için Tanrınıza sığınmak veya onun bir bildiğinin olduğu gibi acayip yorumlar yapmaktasınız.) suyu bana öğretmeyin, kitabınız hiç teşebbüs etmesin. Siz benden, bizden, bilimden edineceklerinize bakınız.

Esen Kalınız.

hur-kus
16-07-2010, 18:02
Sayın Hür Kuş ;

Uzunca bir zaman "Kimya" eğitimi alan birisi olarak söyleyebilirim ki, (sebebini anlamadığınız her şey için Tanrınıza sığınmak veya onun bir bildiğinin olduğu gibi acayip yorumlar yapmaktasınız.) suyu bana öğretmeyin, kitabınız hiç teşebbüs etmesin. Siz benden, bizden, bilimden edineceklerinize bakınız.

Esen Kalınız.

Sayın AerA,

Farkındaysanız günlerdir konuştuğumuz konu hep Tanrı.

Bu bize göre normal, çünkü var olduğuna inanıyoruz.

Ama siz "olmayan bir Tanrı" hakkında günlerdir konuşuyorsunuz......

Olmayan bir şey hakkında bu kadar mesai harcamanız biraz tuhaf değl mi? :)

Kendi kendinizle bir mücadele içindeymişiniz gibi geliyor bana.......

Sanki ikna etmek istediğiniz başkası değil de kendinizmişiniz gibi..

Haksız mıyım..? :)

Saygılar

AerA
16-07-2010, 18:18
Sayın AerA,

Farkındaysanız günlerdir konuştuğumuz konu hep Tanrı.

Bu bize göre normal, çünkü var olduğuna inanıyoruz.

Ama siz "olmayan bir Tanrı" hakkında günlerdir konuşuyorsunuz......

Olmayan bir şey hakkında bu kadar mesai harcamanız biraz tuhaf değl mi? :)

Kendi kendinizle bir mücadele içindeymişiniz gibi geliyor bana.......

Sanki ikna etmek istediğiniz başkası değil de kendinizmişiniz gibi..

Haksız mıyım..? :)

Saygılar

Sayın Hür Kuş ;

Öncelikle üslubunuzu çok beğendiğimi söyleyek isterim. Her "çarmıh yolcusu" gibi değil. :)

Çocuklarımıza masallar anlatırız, Kurşun Asker, Çizmeli Kedi... Bunlarda konuşulur hep. Peki gerçekten varlar mı? Hikaye olarak evet..Şahsım olarak bu tarz kitapları severimde, tüm Grim Masalları, Andersen Masalları derlemelerine sahibimdir. Masal olduğu bilinci ile. Hiç bir masal bir çocuğa zarar vermez, çünkü anlatan ona "masal anlatıyorum" der.

Lakin sırf ahitlerde geçiyor diye ;

Dena Schlosser, Abraham gibi kendi çocuğunu öldürmeye kalktı, işin kötü tarafı bu sefer bir melek gelip engellemedi. (Meleğin ismi Cibril miydi hatırlayamadım şimdi.)

Bu yönde bir sürü örnek verilebilir. Şayet isterseniz.

Yani "Din" anlatıla gelen en tehlikeli masaldır. Ve anlatanı bile masal olduğunu kabullenememiştir. Benim savaşımım (ideolojik açıdan) bu yönde.

Saygılarımla ve esen kalınız.

Natan
13-09-2010, 01:49
Dünyada su var ,bu esrarengiz mistik bir varlığı işaret ediyor .( ? )

O halde uzayda var olan aminoasitler neyin göstergesi ?

saygılarımla

spartacus
13-09-2010, 17:59
7733853

Dinler iş olasılık oldumu garip bir yol izlerler.

Örnek verirsek, mesala Loto'yu düşünelim. Varsayımlarla rakamları belirtiyorum.

bir milyon kişinin loto oynadığını düşünelim. Bu halde çekiliş sonunda 1 kişiye çıktığını varsayalım(çıkmayabilirdide)...

Şimdi çıkan kişinin şansı %100, çıkmayanların şansı %0, çekilişden önceki olasılık milyonda bir....

Din işte burada işin siyasetini yapar ve tersinden gider. Derki işte her şey %100 dür, çünkü tanrı vardır. Peki ya dine göre tanrı anlamsızdır derseniz ne der, al işte olasılık %0 dır der. Yani mantık tersden işler ve bu olasılık hesaplarını böyle yaparlar. Peki ya en baştaki milyonda bir ne olacak, tersden işleyen bir mantık, oralara zaten gitmeyecektir. O sadece ama sadece %100 ile %0 arasında bir seçim sunacaktır.