Orijinalini görmek için tıklayınız : 60 bin...
irsArtvin
20-06-2010, 19:17
Bu sistem, bu ülkeyi taşımıyor. 60 bin... Son 50 senede, siyasi olaylar neticesinde tam 60 bin insan yaşamını yitirdi bu ülkede.
Bu coğrafyanın tarihinde yüzyıllar boyunca siyasi sebeplerle sayısız ölüm yaşandı. Alevi, Kürt isyanları kanla bastırıldı, Rumlar, zorla göçettirilirken kıyımlar yaşandı...
Bu haberin ve de korkunç tablonun devamı: http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/60-bin-haberi-29887
güneşinzaptıyakın
21-06-2010, 10:23
Dün akşam Selda'nın ''oradaydım'' adlı haber belgesel programındaki yorumlarını izledim, 77-85 yılları arasındaki tutukluluk, işkence ve yargılama sürecini anlattı uzun uzun. Evet ölenler 60 bin olarak adlandırılıyor fazlası vardır eksiği yoktur kanaatimce, fakat kalanlar ölmekten beter edilmişlerdir 100 yılı geçkin bir süredir bu topraklarda. Kalanların bir kısmı hala her gün ölmektedir malesef, Hollanda da 12 Eylül faşist rejimince işkence neticesinde oluşan travmalardan ve sağlık problemlerinden dolayı hala tedavi gören iki arkadaşım vardır mesela ve bilirim ki onlar her gün ölmektedir. Dün akşam Selda'dan dinlemeyi sevdiğim bir türkünün dizelerini tekrar hatırladım; ''ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bir gider BİN geliriz, beni vurmak kurtuluşmu''
Kalanlar ise Dünya'nın dört bir yanına kaçmak yada göç etmek zorunda bırakıldı, on binler hasretle ölmektedir şimdi Dünya'nın dört bir yanında. Kalanlar yıllarca iş bulamadan ve evlerine bir somun ekmek götürememenin ağırlığını taşıyarak ailelerinin dağılmasını seyretti her anı ölüm gibi yaşıyarak. Kalanlar yıllarca her günü ölüm olan hapislerde geçirdi ömürlerini. Kalanlar artık kendi çocuklarıda aynı acıyı çekmesin diye onları siyasetten uzak tutmaya çalışarak geleceklerini öldürdüler. Kalanlar gidenlerin ardından uzun uzun yas tutamamanın ezikliğini taşıdılar ömürlerince.
Evet kahrolası sistem en az 60 bin kişiyi öldürmüştür ama milyonlarca kişiyide ezip geçmiş ve çok uzun yıllar toplum dışında yada gurbet ellerde bırakmıştır. Bir toplumun ortak değerleri olan kültürüne vurduğu darbe ve diğer bir çok yan etmen bu konunun dışındadır ayrıca anlatılması gerekir uzun uzun. 100 yılı aşkın bir süredir tüm kuşakların en aydın ve ilerici kitlelerini hedef almış ve ölüm ve zulümle hükmetmiştir ama artık sitemin gerçek yüzü toplumca görülmeye başlamıştır.
Gidenlerin anısı önünde saygıyla...
ruandada 1 ayda nüfusun 1/9u olan 1 milyon insan öldü.kamboçyada 4 senede 3 milyon insan öldü.srilankanın son operasyonunda en az 10.000 kişi öldü üç ayda.bu kadar kötü yönetilen bu kadar belalı bir coğrafyada bu kadar çok gaza gelen mal insanın yaşadığı bir ülkede 60.000 sayısı az bile.bu daha iyi günlerimiz.çıkacak olası bir iç savaşta 1 milyon kişiden daha az kişinin öleceğini zannetmiyorum.