PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Roman Genç Werther’in Acıları (Goethe)

Natan
01-07-2010, 02:57
Genç Werther’in Acıları (Goethe)

http://static.guim.co.uk/sys-images/Books/Pix/pictures/2008/05/09/wertherTK460.jpg

Goethe’nin 25 yaşında yazdığı bu roman sadece kendi hayatını değil, pek çok okuyucunun da hayatını değiştirmiş/ etkilemiştir. Romanın piyasaya çıkmasının ardından pek çok intihar olayıyla karşılaşılmış; ayrıca sokaklar bir “werther salgınına “uğramış,ortalığı mavi ceket,sarı pantolon giyen pek çok duygulu genç istila etmiştir.

Kitabı ilk okuduğumda romanın büyüsüne kapılmış yazarın yansıtmaya çalıştığı duygu seline kendimi bırakıvermiştim. Ayrıca etkileyici bir sonla biterken yanağımdan akan göz yaşlarına hakim olamadığımı hatırlyorum.

Kitaba dönecek olursak; aydın bir genç olan Werther ,kendine mutsuzluk veren kent yaşamından kaçarak Wahlheim’e yerleşir. Orada tanıştığı aristokrat bir ailenin kızı Lotte’ye gönlünü kaptırır.Albertle nişanlı olan Lotte de on karşı ilgisiz değildir ;ancak verdiği sözlere ve ahlaki değerlere bağlı olduğu için Albertle evlenir. Werther Lotteyi her görüşünce bir kez daha yıkılmaktadır ; Onun adıyla nefes alır, Onun ismini tüm vücudunda hisseder. Lotte Onun için vazgeçilemez biri haline gelir. Onu her gördüğünde Genç Werther’in kalbi sanki yerinden çıkacakmış gibi olur. Delicesine bir aşk …

Lotte evlendikten sonra Werther ile bir daha görüşmemeye karar verir çünkü Werther’ın daha fazla acı çekmesini istemez. Werther ,Lotte ’ye bir mehtup yazar . “Bana ölümün sarhoşluğunu tattıracak o soğuk ve korkunç kadehi (silah) elime alıyorum.Onu bana sen uzatıyorsun. Ben de alırken hiç duraksamıyorum .Ölümün çelikten kapısını vurmak o kadar titretici ve çetin ki ….Silahlar dolu.Sat on ikiyi vuruyor.Alın yazısı bu,önüne geçilmez Lotte ! ! ! Elveda Lotte ! Elveda “.sözleriyle mektubuna ve yaşamına son verir.

Kitabı okuduğunuzu tahmin ediyorum. Okumayanlar içinse şiddetle tavsiye ederim.

saygılarımla

katre_07
08-07-2010, 10:55
hayatımda bir solukta okuduğum..okudukça yeniden okumak istediğim..kaç kare okuduğumu sayamayacağım..müthiş ötesi bir kitap..

Natan
14-07-2010, 23:46
Beni en çok etkileyen kitaplardan bir tanesiydi. Hele ki birini seviyorsanız bu kitap sizi mahfeder . :wave:

Bu arada katre ben de iki defa okumuştum bu kitabı .

saygılarımla