Orijinalini görmek için tıklayınız : Srebrenica katliamı / Yugoslavya iç savaşı
Srebrenitsa Katliami, 1991-1995 Yugoslavya Ic Savasi'nda Srpska Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenica'ya karsi giristigi Krivaya '95 Harekati esnasinda Temmuz 1995'te yasanmis ve en az 8300 Bosnak'in general Ratko Mladiç komutasindaki Bosna Sirp ordusu tarafindan öldürülmesi ile sonuclanmistir. Katliamda bir kisim kadin ve kücük yasta cocugun da öldürüldügü, belgelerle kanitlanmistir.
Srebrenica Katlimi sadece Ic Savas sartlari dolayisiyla gerceklesen bir katliam midir yoksa basli basina etnik bir temizleme ve soykirim olarak kabul edilmeli midir? Bu katliamin soykirim olarak taninmis olmasi neden dogrudur? Sirplarin "Bosnaklar da daha önce bize katliam ve soykirim yaptilar" diyerek bu jenosisdi savunmalari mesru mudur?
Yugoslavya Ic Savasi'nda gercekten neler oldu? Bosnaklar Sirplara da soykirim yaptilar mi?
Sayın ALKA ;
Konuda pek fazla bilgim yok, herkez kadar haberlerdden takip etmişimdir.
Fakat 2.Dünya Savaşında "13th Waffen SS Handschar (1st Croatian)" isimli bir SS birliği vardır ki savaşa katılan 38 SS birliğinden küçük bir farkla ayrılır.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/13rd_SS_Division_Logo.svg/125px-13rd_SS_Division_Logo.svg.png
Logoları yukarıda gibi olan bu SS birliği Boşnak müslümanların çoğunlukta olduğu bir yapıdadır.
Alman çizmesi altında ezilmek istemeyen Yugoslav halkının partizan eylemlerine son vermek ve Führer için Yugoslav'ya yı etnik temizliğe tabii tutan bu grup kanımca yıllar sonra Boşnak-Sırp savaşının katliamlara dönüşmesine sebebiyet vermiştir. Waffen SS Handschar 'ın günahlarının bedelini Boşnak halkı ödemiştir.
Saygılar.
Fakat 2.Dünya Savaşında "13th Waffen SS Handschar (1st Croatian)" isimli bir SS birliği vardır ki savaşa katılan 38 SS birliğinden küçük bir farkla ayrılır.
Logoları yukarıda gibi olan bu SS birliği Boşnak müslümanların çoğunlukta olduğu bir yapıdadır.
Alman çizmesi altında ezilmek istemeyen Yugoslav halkının partizan eylemlerine son vermek ve Führer için Yugoslav'ya yı etnik temizliğe tabii tutan bu grup kanımca yıllar sonra Boşnak-Sırp savaşının katliamlara dönüşmesine sebebiyet vermiştir. Waffen SS Handschar 'ın günahlarının bedelini Boşnak halkı ödemiştir.
Verdiginiz bilgiler dogrudur sayin AerA, tarihsel olarak Bosnali Müslümanlar ve Hirvatlar yine Ikinci Dünya Savasi'nda Nazi rejimi politikasindan etkilenerek Sirplara daha önce bir soykirim gerceklestirmislerdir.
Nazilerin Yugoslavya'ya saldirmasinin ve ele gecirmesinin ardindan bu devletin sinirlari icinde yasayan Müslümanlar, o dönemin irkci politikalari geregi en saf irklardan biri olarak tanimlandilar, hatta Ante Paveliç Balkan Müslümanlarini 'Müslüman Hirvatlar' yani 'Müslüman olan Hirvatlar' olarak adlandirdi. Bu yüzden Katolikler (Hirvatlar Katoliktir) ve Müslümanlar esit kosullarla Nazilerin denetimindeki Ustaşa ve Domobran birliklerine alindilar.
1941-1945 yillari arasinda Ustaşa birlikleri, Nazilerin 'Untermenschen' ('asagi insanlar') dedikleri Sirplara karsi sistemli bir soykirim yürüttüler. Hirvat kökernli Josip Broz Tito, Sirp milletini yapmacik sinirrlariyla parcalayarak Sirplara karsi soykirim gerçeklestiren Hirvatlar'i, Bosnaklar'i ve Kosovali Arnavutlar'i ödüllendirdi. Katliamlarda öldürülen Sirplarin gömüldügü toplu mezarlarin beton ile kaplanmasiyla ve Ustaşa vahsetinin gizlenmesiyle komünistler de Ustaşalarla böylece suc ortakligi yapmis oldular. Komünist rejimi, 80'li yillarin ortasina kadar Ustaşa cinayetlerini de örtbas etmekteydi.
Ama benim bahsettigim Bosnaklarin ve Hirvatlarin ayri ayri ve bazen de birlikte Sirp sivillere gerceklestirdigi onlarca katliamlar Yugoslavya Ic savasi sirasinda yapilan katliamlar. Srebranice Katliaminin tarihi Temmuz 1995. Bundan önce,
26.Mart 1992 - Sijekovac köyü (Bosanski Brod)/ 20 Sirp sivil, Bosnali müslümanlar tarafindan katledildi
3.Nisan 1992 - Kostres köyü (Bosanski Brod) / 66 Sirp Bosnali müslümanlar tarafindan katledildi.
3-7.Nisan 1992 - Kupres / 55 Sirp Bosnali müslümanlar tarafindan katledildi.
25-26 Nisan 1992 Cardak (Derventa) / 19 Sirp Bosnali müslümanlar tarafindan katledildi.
4. Nisan 1992'de Kolibe Donje köyünden gelen müslüman Bosnali askerler bir Sirp bölgesi olan Kostres köyünün halkini yok etmek icin yola cikarlar. Sirp bölgesinde yer alan Kostres ile Korace arasinda yer alan bölgedeki bir mezarlik yakinlarinda yolda Kostres'ten kacmak zorunda kalan ve sivillerden olusan bir grup Sirp göcmenlere rastlarlar. Müslüman Bosnali askerler yolda karsilastiklari bu silahsiz sivillere katliam uygularlar. Katliamcilardan birisi olan Alija Selimagic aylar sonra yakalnarak ele gecirilir.
Yakaladindiktan sonra ifadesinde sunlari söyler;
"Ait oldugum grupla yolda rastladigimiz Sirp göcmenleri ölümleri söyle hazirladik. Becir, Havic ve Mojcin kurbanlari yakalayip bize getirdiler ve onlari sikica tutarak yere yatirilarken ben de o esnada bogazlarini kestim. Hatirlayabildigim kadariyla bu sekilde bogazini kestigimiz 8 erkek, 5 kadin 2 veya 3 de cocuk oldu. Yorgun düstügümüz icin geride kalan göcmenleri de kursunladik. Kisa bir süre sonra öldürdügümüz göcmenlerin cesetlerini ve de Kostres ile Barice'deki evlerde öldürdüklerimizin cesetlerini sogutucu kamyona doldurup benim bilmedigim bir yere götürdüler. Sonra mezarlik yakinlarinda rastgeldigimiz bizim icin bekleyen göcmen grubuna geri döndük. Onlari 6 veya 7 kisinin sigabilecegi bir mezar kazimaya zorladik. Otomatik tüfeklerle ondan sonra hepsini öldürdük. Öldürdüklerimizin hepsi cocuk ve kizlarin da icinde oldugu yaklasik 30 veya 40 kisiydi. Mezarlikta 3 tane kiza da tecavüz ettik ama kizlarin isimlerini bilmiyorum.Sonra hepsini de öldürdük ve kendilerine kazdirdigimiz mezarin icine attik".
Ifadesindeki anlatimina göre ondan sonra bu grup köyün oldugu yere gidip bir evden diger eve katliamlar yapmaya devam ederler. Bundan 3 gün sonra da müslüman Bosnali grup Sijekovac köyüne ulasirlar. Orada genc kizlari kacirip Crescent üyeleri icin yapilmis (Crescent=müslüman Bosnalilarin kurdugu bir paramiliter formasyonun ismi) bir geneleve kacirdiklari bu kizlari getiriler.Kacirilmadan önce kizlarin ailelerini öldürüler. Sucunu itiraf ettigi mahkemede Alija Selimagic ifadesinde 117 Sirbi bogazini keserek öldürdügünü, Bosanski Brod cevresinde de 17 genc kiza tecavüz ettigini itiraf eder.
Ifadesinde,
"Sijekovac'a vardigimizda Dervanta yönüne dogru gittik, orada da zorla evlere girdik. Bu esnada evlerde rastladigimiz bir cok kiza da tecavüz ettik ve kacirdik. Hatirlayabildigim kadariyla 28 kadin da bir minibüse bindirip Slavonski Brod'a götürüldü. Minibüs geri gelene kadar benim grubum 6 veya 7 kizi daha kacirdi ve bunlari da ikinci defa tasidi. Kizlarin anne babalarini veya akrabalarini buldugumuzda da ellerini ayaklarini baglayip evlerde biraktik. Baska gruplarin kizlarin akrabalarindan ve anne babasindan kjac kisiyi öldürdüler tam olarak bilmiyorum. Operasyonumuzu sonunda Becir Hodzic bize Sirp kizlarin daha sonra Slavonski Brod'daki Hirvat ordusuna ait bir geneleve satildiklarini söyledi. Bunun yaninda Hodzic, Havic , Mojcin ve benim hepimiz icin birer kiz daha kacirip Gornje'ye getirdigimizi hatirliyorum.
Savas dökümaninin orijinalini asagidaki linkte Ingilizce bulabilirisiniz
http://www.ess.uwe.ac.uk/documents/repyug1.htm
Özür dilerim, Bosnali müslümanlar ve Hirvatlar tarafinda katliam edilmis ve öldürülmüs Siprlarin kafalari bedenlerinden ayrilmis, yakilmis vahsetin resimlerini yayinlamak istemiyorum ama bakmak isteyenler asagidaki linklere bakabilirler..
http://rs-icty.org/photo%20big/photo1/MUDZ2.jpg
http://rs-icty.org/photo%20big/photo1/MUDZ4.jpg
http://rs-icty.org/galleryvideo%20eng.htm
İtalyan Corriere della Sera gazetesine bir röportaj veren Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, 8 bin Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olmadığını iddia etti.
(DHA) -- İtalya (http://www.cnnturk.com/guncel.konular/italya/390/index.html)'ya resmi bir ziyaret düzenleyen Nikoliç, Bosna'daki savaş sırasında 8 bin kişinin katledilmesinin "münferit" bir olay olduğunu dile getirerek, "Srebrenitsa'da yaşananlar asla soykırım değildir. Sırplardan bazı kişilerin gerçekleştirdiği, tamamen münferit bir suçtur. Parlamentomuz bunu zaten güçlü bir şekilde kınarken, bundan 'soykırım' diye söz etmemiştir" diye konuştu.
Nikoliç, hiçbir Sırp'tan da bunu soykırım olarak tanımladığını duymadığını aktararak, "Hatta kendimin bile" dedi.
Röportajda, 2007 yılında "Bosna Kasabı" olarak adlandırılan, dönemin Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karadziç ile yine onların askeri lideri Ratko Mladiç'in suçlu olmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Nikoliç, "İkisi de şu an Lahey Adalet Divanı'nda. Dünya hukuk sisteminde kabul gördüğü üzere, suçlulukları ispatlanana, ceza verilene kadar masumdurlar" diye sözlerini sürdürdü.
http://www.cnnturk.com/2012/dunya/10/09/nikolic.srebrenitsa.soykirim.degil/679907.0/index.html
İki yanlış bir doğru etmez elbet. Ama işin bir de bu tarafının olduğunu başlık vesilesiyle öğrenmiş olduk. Bizim basınımız Karabağ mevzusunda nasıl iki yüzlü davrandıysa burada da aynını yapmış, sadece işine gelenleri vermiştir. Ben ilkokuldaydım o zamanlar ama işin sadece Azeri ve Boşnaklara yönelik kısmını biliyor olmam muhtemelen bundan kaynaklanıyordur.
İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen soykırımlar konu olunca Yahudilerinkinin yanında diğer etnik temizliğe uğrayan halkların pek esamesi okunmuyor ama o yıllarda Sırplar da oldukça geniş çaplı bir soykırıma tabi tutulmuşlar.
Engse Hohol
02-07-2017, 13:57
✔ (http://www.habererk.com/analiz/yugoslavya-yi-referandum-parcaladi-h26225.html) Yugoslavya'yı referandum parçaladı : Parçalanma sürecinde iç savaşları doğuran referandumlar 300,000 insanı öldürmüştü ve ırkçı milliyetçiliği güçlendirmişti.
http://www.habererk.com/images/haberler/2017/02/yugoslavya_yi_referandum_parcaladi_h26225_a06bd.jp g
Miloşeviç Yugoslavya'nın bu hazin sonunun 1 numaralı sorumlusu. Derin acılar bırakmış ve bölünmeyi durdurmak için çıktığı bu meşum yolda, aksine, bölünmeyi daha da hızlandırmış.
Pek çok şehirde kurşun ve bomba izleri halen duruyor. Bunları özellikle öyle bırakmışlar. Pek çok yerleşimde bu iç savaş kurbanlarının yattığı mezar yerleri var ve bunlar konutlarla iç içe. Ölenlerin iç savaş kurbanı olduğunu, mezar taşlarının kalem gibi sivri şekilde olmasından anlıyorsunuz.
Durum öyle böyle değil. Çok insan öldürülmüş. Yüzbinlerce... Tecavüze uğrayanlar cabası. Sonuç da ortada. Bir avuç küçük küçük devlet; iki adımda bir karşımıza çıkan gümrük kapıları...
Bu Miloseviç'i Demirel'in zamanında uyardığı haberi çıktı basında yeni. Adam keşke dinleseymiş. Demirel'le görüşmesinden sonra migreni tutmuş ve 2 saat kendine gelememiş. Sonra doğru bildiği bu yola koyulmuş ve katliamlar...
Tabii ki karşılıklı olmuştur. Orası ayrı. Önemli olan bunu bir devlet politikası hâline getirme kararı.
Keşke güzellikle bir arada kalmayı deneselermiş. Başaramasalar bile hiç olmazsa güzellikle ayrılırlarmış. Belki bir süre sonra tekrar birleşirlerdi.
Bu Miloseviç'i o zamanlar, şu bizim "solcu" Perinçek nasıl destekliyor, savunuyordu, hatırlar mısınız?!
Tıpkı sonra Saddam'ı savunduğu gibi...
Tıpkı şimdi Esad'ı savunduğu gibi...
Doğu Perinçek haklıymış demek İlk defa Perinçek haklı diyorum.Olacakları önceden görmüş Küçük lokmaları yutmak kolay olacağını anlamış olacak ki bölünmeye karşı çıkmış.
Bu bölünmeleri gerçekleştirenler İngiltere de de bölünme isteseler ya ABD de de bölünmeyi savunsunlar ya Fransa da İtalya da Niçin oralar da bir bölünme planları yok.
Bölünme ile sorunlar çözülmüyor ama yeni sorunlar ekleniyor.
Irak bölündü Saddam bütün suçların sahibi oldu Ama Irakta sorunlar dünden daha büyük. Suriye bölündü sayılır Esat suçlu eee ABD nin ne işi var orada Fransa Almanya İngiltere ne arıyor. Israil pusuda bekliyor bu işin Iraklı Suriyeli arap a faydası ne .
Yugoslavya param parça oldu ne oldu Almanya Fransa İngiltere nin köle pazarı oldu.
Bende Perinçek gibi bölünmelere karşıyım. Ama sorunlar anlaşarak çözülmeli. Bölünüp yamyamlara yem olmaktan anlaşarak sorun çözmek daha iyi.
Bölünmeyi savunan o yamyam devletler kendilerinden taş parçası gitsin istemiyor.
Doğu Perinçek haklıymış demek İlk defa Perinçek haklı diyorum.Olacakları önceden görmüş Küçük lokmaları yutmak kolay olacağını anlamış olacak ki bölünmeye karşı çıkmış.
Bu bölünmeleri gerçekleştirenler İngiltere de de bölünme isteseler ya ABD de de bölünmeyi savunsunlar ya Fransa da İtalya da Niçin oralar da bir bölünme planları yok.
Bölünme ile sorunlar çözülmüyor ama yeni sorunlar ekleniyor.
Irak bölündü Saddam bütün suçların sahibi oldu Ama Irakta sorunlar dünden daha büyük. Suriye bölündü sayılır Esat suçlu eee ABD nin işi var orada Fransa Almanya İngiltere ne arıyor
Bende Perinçek gibi bölünmelere karşıyım. Ama sorunlar anlaşarak çözülmeli. Bölünüp yamyamlara yem olmaktan anlaşarak sorun çözmek daha iyi.
Bölünmeyi savunan o yamyam devletler kendilerinden taş parçası gitsin istemiyor.
Bölünmeye ben de karşıyım. Benim eleştirdiğim, orada gerçekleştirilen katliam politikası. Yoksa elbette bölünme yanlış olur.
Ama zorla güzellik olmaz diye bir laf var. Gönüllü beraberlik olmalı. Bunun için de eşitlik olmalı.
Bölünmeye ben de karşıyım. Benim eleştirdiğim, orada gerçekleştirilen katliam politikası. Yoksa elbette bölünme yanlış olur.
Ama zorla güzellik olmaz diye bir laf var. Gönüllü beraberlik olmalı. Bunun için de eşitlik olmalı.
Bölünmeler bu tür yıkımlara sebep oluyor bu bölünmenin ABD de olduğunu düşün 3.dünya savaşı çıkar.
Bazen zor başkalarının oyununu bozar. Elbette birlikte barış içinde yaşamak en güzeli Ama o yamyam devletlerin planlarını da düşünmek gerekir.
Dünyada yalnız değiliz ve hiç kimse melek değil Bizim göz yaşımız onların yaşam kaynağı olabilir En güzeli birbirimize tahammül etmeyi bilmek ve birbirimizi anlamaya çalışmaktır Şeytanlar boş durmuyor.
Bölünmeler bu tür yıkımlara sebep oluyor bu bölünmenin ABD de olduğunu düşün 3.dünya savaşı çıkar.
Bazen zor başkalarının oyununu bozar. Elbette birlikte barış içinde yaşamak en güzeli Ama o yamyam devletlerin planlarını da düşünmek gerekir.
Dünyada yalnız değiliz ve hiç kimse melek değil Bizim göz yaşımız onların yaşam kaynağı olabilir En güzeli birbirimize tahammül etmeyi bilmek ve birbirimizi anlamaya çalışmaktır Şeytanlar boş durmuyor.
Kimse melek değil diye Serebrenitza katliamına ve diğer katliamlara iyi gözle mi bakalım? Miloseviç gibi bir katili Perinçek'in yaptığı gibi "vatanını savunan adam" diye mi değerlendirelim?
Vahşete vahşet demek gerekir. Aksi halde bizim de suç ortaklığımız olur.
En güzeli birbirimize tahammül etmeyi bilmek ve birbirimizi anlamaya çalışmaktır Şeytanlar boş durmuyor.
Sn nero
Bu konuda benim düşüncem, yukarda bunu anlattığımı sanıyorum.
Bazen insanlar boşanır bunu her iki taraf da istemez ama araya girenler buna zorlar. İşte Yugoslavya Libya Irak ve Suriye bu işin kurbanları.
Bu ayrılmadan memnun olan sadece Hırvatistan Diğerleri hepsi başka ülkelere çalışmaya gitti Hatta bir çok yaşlı emekli maaşı bile alamıyor.
Ama onları parçalayanlar durumdan çok memnun.
Yangın çıktı diye orman memnun olmaz. Yangını çıkaran amacına ulaşır sadece.
Kimse melek değil diye Serebrenitza katliamına ve diğer katliamlara iyi gözle mi bakalım? Miloseviç gibi bir katili Perinçek'in yaptığı gibi "vatanını savunan adam" diye mi değerlendirelim?
Vahşete vahşet demek gerekir. Aksi halde bizim de suç ortaklığımız olur.
Miloşeviç' in katliamla alakası yok arkadaşım sen Karadziç ile karıştırıyor olmalısın.
Yugoslav halkına karşı katliamlardan birinci derece sorumlu olan Aliye İzzet Begoviç ve onun kontrolündeki Zülfikar birliğidir..Karadziç' in yaptıkları onların yaptıkları yanında hiç kalır.
"Yugoslav halkına karşı katliamlardan birinci derece sorumlu olan Aliye İzzet Begoviç ve onun kontrolündeki Zülfikar birliğidir..Karadziç' in yaptıkları onların yaptıkları yanında hiç kalır."
Demişsin marcos. Boşnaklar sırplardan daha beter ne yapmış ki bu kadar? Hiç duymadım onun için merak ettim.
Miloşeviç' in katliamla alakası yok arkadaşım sen Karadziç ile karıştırıyor olmalısın.
Yugoslav halkına karşı katliamlardan birinci derece sorumlu olan Aliye İzzet Begoviç ve onun kontrolündeki Zülfikar birliğidir..Karadziç' in yaptıkları onların yaptıkları yanında hiç kalır.
Bu dediklerin doğru olabilir de olmayabilir de. Bilgi sahibi değilim. Ancak Miloseviç de devletin başındaki kişi olarak izlediği politika nedeniyle sorumludur en azından. Ayrıca uluslararası mahkemede savaş suçlusu olarak yargılanırken öldüğünü unutmayalım.
Karadziç de elbette aynı nedenle yargılandı ve suçlu bulundu.
Zülfikar Birliği ve Aliya İzzetbedovic ile ilgili iddialarını da açıklarsan sevinirim. Manas'ın da dediği gibi azınlıkta olan Boşnaklar Sırpların yaptıklarından beter ne yapmış olabilirler? Üstelik Sırp milislerin onca kadına sistemli tecavüz edişleri bilinen bir gerçekken.
İnternette "Zülfikar birliği" diye bir arama yaptığımda bulduğum tek bir haberde bu birliğin Boşnak ordusuna bağlı olduğunu ve savaş esirlerine kötü muamele yapmakla suçlandığını gördüm. Bu doğruysa bile, tecavüzcüsüne kötü muamele yapmak neden tecavüzcünün yaptıklarından daha beter olsun ki?
Üstelik başka iddialar da var:
http://www.haberturk.com/dunya/haber/738533-bosnak-kadin-icin-savas-sucu-iddiasi
Nero ve manas
Miloşeviç yargılanırken öldürüldü mahkeme tamamlanmadı.Mahkeme ortaya ne delil koyabildi nede belge hatta tanıkları dinlemedi.Miloşeviç' in savaş suçlusu olduğu ispatlanamadı.Katliamlara katılmış pek çok insan BM nin burnunun dibinde uzun yıllar yargılanmadan hatta yakalanmadan yaşadı.Karadziç' te bunlardan biriydi.Bunları unutmayalım.
Miloşeviç devlet başkanı olarak sorumluluk sahibidir.Aynı Stalin gibi.Kapitalist-Liberal devlet başkanlarının asla almadıkları sorumlulukları kabul eder üstlenirler.Bu erdemdir suçlu olmak değildir.
Ali İzzet BEGOVİÇ iç savaştan öncede aynı hareketleri yapıyordu.Tito zamanında halkı birbirine kışkırtmaktan ceza almış kovuşturmaya uğramıştı.Henüz gençliğinde İslami Gençlik Örgütünü kurup Sırp köylerine saldırılar düzenlemişti.İç savaşta da Zülfikar Birliğini kurup Sırp köylerini basıp katliam ve tecavüz olaylarına karıştılar.Zülfikar Birliği Bosna Ordusunun Özel Operasyon Birliği idi.Kendi insanlarını bombalamaktan dahi çekinmemiştir.Ünlü pazar yeri bombalamasını bunların yaptığı tecavüz olaylarına karıştıkları Lahey' de ispatlandı ve militanları ceza aldılar.
Tecavüzcüsüne kötü muamele demişsiniz.Bunu neden Sırplar açısından düşünmüyorsunuz.Sırplar ve hatta müslüman Sırplarda müslüman Boşnak militanların tecavüzüne uğradı.Bunları da hesaba katın.
Bir yanılgınız da azınlık meselesi Bosna' da azınlık olan Sırplardı Boşnaklar değildi.
Nero ve manas
Miloşeviç yargılanırken öldürüldü mahkeme tamamlanmadı.Mahkeme ortaya ne delil koyabildi nede belge hatta tanıkları dinlemedi.Miloşeviç' in savaş suçlusu olduğu ispatlanamadı.Katliamlara katılmış pek çok insan BM nin burnunun dibinde uzun yıllar yargılanmadan hatta yakalanmadan yaşadı.Karadziç' te bunlardan biriydi.Bunları unutmayalım.
Miloşeviç devlet başkanı olarak sorumluluk sahibidir.Aynı Stalin gibi.Kapitalist-Liberal devlet başkanlarının asla almadıkları sorumlulukları kabul eder üstlenirler.Bu erdemdir suçlu olmak değildir.
Ali İzzet BEGOVİÇ iç savaştan öncede aynı hareketleri yapıyordu.Tito zamanında halkı birbirine kışkırtmaktan ceza almış kovuşturmaya uğramıştı.Henüz gençliğinde İslami Gençlik Örgütünü kurup Sırp köylerine saldırılar düzenlemişti.İç savaşta da Zülfikar Birliğini kurup Sırp köylerini basıp katliam ve tecavüz olaylarına karıştılar.Zülfikar Birliği Bosna Ordusunun Özel Operasyon Birliği idi.Kendi insanlarını bombalamaktan dahi çekinmemiştir.Ünlü pazar yeri bombalamasını bunların yaptığı tecavüz olaylarına karıştıkları Lahey' de ispatlandı ve militanları ceza aldılar.
Tecavüzcüsüne kötü muamele demişsiniz.Bunu neden Sırplar açısından düşünmüyorsunuz.Sırplar ve hatta müslüman Sırplarda müslüman Boşnak militanların tecavüzüne uğradı.Bunları da hesaba katın.
Demek ki farklı bir şey söylememişiz. Miloseviç tabii ki sorumludur katliamlardan ve savaş suçlarından. Politikayı belirleyen ve uygulatan o. Karadziç tetikçi sonuçta.
Stalin de kendi devletinin benzer uygulamalarından sorumludur. Mesela Katyn ormanı katliamı...
Tecavüzcüye muamele konusunu sizin "yanında hiç kalır" sözünüze karşı söyledim. İlk kim başlattı, kim daha beterini uyguladı, bunlar ayrı konular. Ama halen bu "hiç kalır"a örnekler vermiş değilsiniz. Mesela Sırp birliklerinin sistemli tecavüzleri bilinir. Bundan daha beteri, mesela çok daha sistemli ve yoğun bir Boşnak tecavüzcüleri var mıdır? Varsa bilelim.